ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
poznanik

#1252 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by poznanik »

Požar iznad sela Glogošnica, 30.08.2012.

Uspon uz brdo do požarišta:
Image
Image
Image
Image

Gori:

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Gašenje:
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Izgoreno:
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Cvijet odolijeva...
Image
Image

Vjerujem da je na drugim lokacijama slično i strašno uništena biljna vegetacija, ili čak i mnogo gore...
savez_napolje

#1253 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by savez_napolje »

Nakon jednoiposatnog obilnog pljuska koji je prije 3-4 sata zahvatio Glogošnicu i okolinu, sa sigurnošću mogu reći da su svi požari u Glogošnici, Jablanici i na Prenju ugašeni!

Lijep pozdrav
Coppertone

#1254 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

Hvala PDG na linku. Recenzija dnevnika:

4:20 Primjetite koliki je plamen, kako to brzo se siri i kolika je temperatura kad vatra uhvati. Poredjenja radi, na slici tinjajuceg panja, koju je poznanik stavio, temperatura se osjetila na nekih 10-15m udaljenosti koliko je jaka vatra. E mozete misliti kolika je tamo bila temperatura kad cetinar gori. Nekim cudom nije bilo zrtava.

4:30 Svjedok kaze zvao sam, vidio sam auto petak vece neki terenac. Super jarane, samo jos detalja iznesi tip, boja i po mogucnosti registracija. Rekao mu je dezurni ja sam sam nema pomoci... dolazimo do prvog odgovornog za nesavjesno vrsenje posla. Moze se saznati ko je bio tu vecer na smjeni.
Po meni najvjerovatnije nekome je palo na pamet upaliti grmlje i pretvoriti u oranicu kako bi dobio vecu odstetu zbog autoputa. To se desilo negdje oko Mostara. Medjutim to se maaaaaaaaaaalcice otelo kontroli. Ovo iznad Konjica je po svemu sudeci piroman zarostiljao. Klasicni piromani valjda imaju jos vecu potrebu to paliti kada vide kako jos negdje gori. Samo tu je propusten jedan detalj, neko je sa TERENCEM gore izasao. Terenska vozila su maaaaalcice skuplja i to samo privilegovani mogu imati. Osobe s zavrsenim fakultetom rijetko ih vozaju. Nizi sloj i onako sastavlja kraj s krajem. Ovo bi moglo biti djelo grupe sa strane jer su mi i HR i CG i HR zarostiljani u isto vrijeme.

5:40 Dekam Sum. fak. Faruk kaze zbog munike se nije moglo graditi. Nepostoji apsolutno nista sto moze sprijeciti ogranicenu i kontrolisanu destrukciju radi opsteg dobra. Munika se zbog autoputa NE BI istrijebila. Samo bi se manji dio isjekao oko puta ukljucujuci druge cetinare pa bi udio munike koji je bio isjecen je reda 0,0000001 promila, ne procenata, u odnosu na sadasnje stete. U pozaru, nestalo je reda procenata populacije munike po Prenju. Nikako ne mogu svariti ovu izjavu.

6:10 Pozari su poceli u maju. Do dan danas, fucz aposlutno nijednu jedinu informaciju nije objavila na svom portalu. Oruz. snage su skoro svakodnevno objavljivale informacije o ucescu svojih jedinica na terenu. Zakonski gledano, lica na sluzbi u OS ne ucestvuju u civ. zastiti. OS su bile na terenu, stavili su na raspolaganje svoju opremu i ljude. Poslije dobrovoljaca, njima ide velika zasluga za gasenje. Mogli su reci to nije nasa nadleznost i kraj price, niko im nista ne moze narediti. Je li se ko zapita odakle njima gorivo za svakodnevne letove? Oko 20.8. izasli su sa izjavom o nestasici. OK, treba dodatnih tona goriva, ali ko je platio nabavku novog goriva? Neko je i to morao platiti jer su helikopteri svaki dan letili.
Vandredno stanje je proglaseno tek u utorak. KrOljevi! Zao im para za odstete sto je i nermin niksic izjavio u intervjuu. Sada ce se morati izut se jos vise. Eto osnove za preispitivanje odgovornosti onih koji su kasno donijeli tu odluku. Minimalno bi trebalo biti smjena u cz.

Jel ko kad cuo za vjezbe uprave civ. zastite u zadnjih godina? Nije ni mogao jer ih nije ni bilo u zadnjih 10 godina. Objasnjenje ce naci, nema se para. Para se moze naci i za vjezbu svakih 1-2 godine. Ne mora sada to biti razmjera kao u Yu, ali mogu oni interno uz manji broj externih jedinica odrzavati neke kvazivjezbe. Sajt fucz apsolutno nema preporuka kako postupiti u slucaju raznih oblika nesrece. Od informacija imaju samo zakone i propise. Jadno, bijedno i pogubno po one koji placaju porez.
Zapitajte se sami sta da je pu pu pu.. zemljotres u ZE bio jaci?! Kako postupati, gdje sta ko koga kontaktira? Kome se dobrovoljci javljaju? Dok bi se oni ispingpongali ljudi bi pokrepali od gladi. Organizacija im je ravna ne nuli vec i gore. Kada ovako lose funkcionisu mozete misliti kako ce nam biti u slucaju nesreca vecih razmjera. Evo sta jeHR uradila po tom pitanju.

axele, ti mali traktor-avioni su negdje oko 2 mil $ sto je opet nekih 7-8 mil KM pa mu opet racunica ne odgovara. Ovaj lik je zalutao na funkciju. Cini mi se da je postavljen s razlogom, ajd vodi entitet dok se mi nesto prekontamo. Pokvariti ne mozes nista jer je postojece stanje jadno i bijedno. Odgovornost ravna 0. Regionalna saradnja nije losa ideja, samo treba stvoriti osnovu i ovo sto on prica je cisto skretanje sa teme. Dok mi nabavimo sve sto je potrebno za avijaciju. Evo uskoro izbora, pa nova godina,... regionalna saradnja po tom pitanju ne moze poceti nikako prije 2015.
Coppertone

#1255 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

stetoskop wrote: Smatram da je Klino u pravu.
Evo kako trenutno kod nas funkcioniše akcija gašenja požara u Hercegovini: Prvo se angažuju profesionalni vatrogasci, a ima ih 3-4 u smjeni, koji ustanove da je požar velik i da to sami ne mogu ugasiti, pa onda pozivaju pomoć od ostalih vatrogasaca (a ima ih ukupno 12-14) i ostalih. Sljedećeg dana nakon što ustanove da požaru ne mogu ništa, onda šalju zahtjev za pomoć helikopterom. Nakon što ministar sigurnosti sazna da je požar jak, on se taj dan sakrije i isključi sve moguće telefone, kako ga ne mogu dobiti, a helikopter ne može uzletiti bez njegovog odobrenja. I tek tamo treći dan, kada vrag odnese šalu, onda dižu helikoptere i pomogaju daj kanadere, nema kanadera....

Umjesto da se ODMAH pristupi ozbiljnoj akciji gašenja, još dok požar nije uzeo maha.
Kanaderi jesu dobri, ali nisu u potpunosti efikasni bez jake podrške pješadije koja bi gasila zaostale vatrice na mjestima gdje se istrese voda. A da ne pričam o milionskim investicijama na kupovinu tih aviona i njihovo održavanje, obuka i plaćanje posade. Prioritetnije bi bilo to uložiti u dobrovoljno vatrogastvo, jer ih Hercegovina nema nikako. Onda bi nakon prvog izviđanja pozvali se dobrovoljni vatrogasci i odmah na zahtjev podigao helikopter, za gašenje ili transprt vatrogasaca i tako bi požar na vrijeme bio ugašen.
:thumbup: Gola istina. Sanjamo o avijaciji a na zemlji smo totalno zahrdjali.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#1256 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by stetoskop »

Coppertone wrote:
4:30 Svjedok kaze zvao sam, vidio sam auto petak vece neki terenac. Super jarane, samo jos detalja iznesi tip, boja i po mogucnosti registracija. Rekao mu je dezurni ja sam sam nema pomoci... dolazimo do prvog odgovornog za nesavjesno vrsenje posla. Moze se saznati ko je bio tu vecer na smjeni.
Nemoj prebacivati odgovornost na konjičke vatrogasce. Treba razumjeti da tim ljudima gori na svim stranama od maja mjeseca. Njihovo radno vrijeme je prešlo svaku granicu izdržljivosti, jer ih je samo 12, a gdje su smjene, jer faktički ih je u smjeni samo trojica, a ostali su prekovremeno.
I kada su na intervenciji, jedan mora ostati dežurati u bazi, a to im dođe ko odmor.
Treba se prisjetiti da je u trenutku izbijanja požara na Borcima, bio veliki požar na drugoj strani i ugrožavao tvornicu igman.
Direktni krivci su kantonalne i općinske vlasti, koje su ukinule dugu tradiciju dobrovoljnog vatrogastva.

Još samo zamislite da u trenutku dok konjički vatrogasci gase požar u dalekoj šumi, izbije veliki požar u nekoj zgradi.
PPZ u HN kantonu je ravan nuli.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1257 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Truba »

ma čitav taj kanton je nula
Hajlac

#1258 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

Požarište na području Zijemlja i dalje aktivno
http://www.klix.ba/vijesti/bih/pozarist ... /120906205
Mr.Penguin

#1259 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Mr.Penguin »

Coppertone wrote:
axele, ti mali traktor-avioni su negdje oko 2 mil $ sto je opet nekih 7-8 mil KM pa mu opet racunica ne odgovara. Ovaj lik je zalutao na funkciju. Cini mi se da je postavljen s razlogom, ajd vodi entitet dok se mi nesto prekontamo. Pokvariti ne mozes nista jer je postojece stanje jadno i bijedno. Odgovornost ravna 0. Regionalna saradnja nije losa ideja, samo treba stvoriti osnovu i ovo sto on prica je cisto skretanje sa teme. Dok mi nabavimo sve sto je potrebno za avijaciju. Evo uskoro izbora, pa nova godina,... regionalna saradnja po tom pitanju ne moze poceti nikako prije 2015.
2.000.000$ = 3.110.000KM
http://coinmill.com/BAM_USD.html
Coppertone

#1260 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

Mr.Penguin wrote:2.000.000$ = 3.110.000KM
http://coinmill.com/BAM_USD.html
Doticni je rekao 2 aviona tj 2 traktora po 2 mil $ = 6,2 mil KM plus mozda obuka i nesto rezervnih dijelova ili eventualno neka dorada verzije to dodje tih 7-8 mil KM sto sam naveo.

@stetoskop, ako trazis od nekog pomoc moras biti precizniji sta, koliko, kada i na kojoj lokaciji. Vrati se u proslu sedmicu kad sam pisao postove. Pokusao sam sto preciznije pripremiti informacije za dobrovoljce, gdje se trebalo javiti, sta treba ponije sa sobom i sl. Komandir VB Konjic je samo kukao i trazio pomoc, ali bez kontretnih informacija. U ovakvim situacijama cak i omladina od 15-16 moze biti od koristi. Dovoljno je samo iznijeti vodu i hranu do neke nepristupacne lokacije. To ce rasteretiti one koji su satima na terenu. Dobrovoljnog vatrogastva je ok mada je bolje clanstvo u cz zato sto ce u buducnosti biti drugih oblika nesreca.
Odgovornosti tu nema, niko ih nece sankcionisati, oni nece sami sebe, a ko ce drugi?! Oni sto su gasili na terenu nemaju snage za tuzbu, tuzilastvo ce presutiti... uglavnom bit ce pojeo vuk magarca.

@Hajlac i dalje ce biti pasivnosti naroda jer vodstvo ove zemlje je 0, vode je podobni, a ne sposobni. Mali pozar se moze vrlo lako prosiriti dalje, samo vjetar puhne i to plane za par sati.
savez_napolje

#1261 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by savez_napolje »

Image

slika (open in new tab) :)

Prije par trenutaka, turski helikopter na nebu iznad Glogošnice...
I njegov "bosanski kolega" je također u Glogošnici danas, a gase još par požara iznad Glogošnice koji su ostali aktivni uprkos obilnoj kiši od preksinoć...
VjecitiStudent

#1262 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by VjecitiStudent »

savez_napolje wrote: Prije par trenutaka, turski helikopter na nebu iznad Glogošnice...
I njegov "bosanski kolega" je također u Glogošnici danas, a gase još par požara iznad Glogošnice koji su ostali aktivni uprkos obilnoj kiši od preksinoć...
Uzareni panjevi tinjaju i po heftu, gotovo jos nije. Srecom, izgleda da ce opet biti kise sljedece sedmice.
Moze li jedna slika Prenja iznad Glogosnice, da vidimo sta je sve izgorjelo?
4m3l

#1263 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by 4m3l »

Gdje sad gori, upravo sam vidio helikopter sa onom kanticom odleprsa prema igmanu :D
taxi_driver

#1264 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by taxi_driver »

Gori risovac.
Hajlac

#1265 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

taxi_driver wrote:Gori risovac.
Nece valjda i tamo sumu zahvatiti :roll:
Coppertone

#1266 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

al jazeera i federalna o pozarima
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#1267 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Bobi »

Foto: Arhiva

HRVATSKA Vlada održala je danas telefonsku sjednicu na kojoj je donesena Odluka o upućivanju dva zrakoplova Oružanih snaga Republike Hrvatske tipa Canadair CL-415, s dvije posade od ukupno šest pripadnika OSRH u Bosnu i Hercegovinu radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara, na području općine Jablanica, izvijestili su iz Vlade.

Vatrogasci, šumari i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine strahuju da bi požar koji od petka gori nedaleko od parka prirode Blidinje kod Jablanice tokom noći mogao doći na 500 metara od sela Sovići, prenosi Al Jazeera. Požarna linija duga je skoro 20 kilometara, a u gašenju su tijekom današnjeg dana sudjelovali i helikopteri Turske i Oružanih snaga BiH.

Jedan krak požara širi se i dalje prema selu Sovići u blizini Jablanice, a vatra prijeti i time da ugrozi naselja i u prozorskoj općini. Na tom području već su angažirane brojne vatrogasne ekipe iz nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, a gasitelji i dalje velike nade polažu u djelovanje helikoptera Oružanih snaga BiH koji je angažiran na gašenju. Kanaderi iz Hrvatske u pomoć bi im trebali stići sutra ujutro

index.hr
poznanik

#1268 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by poznanik »

Bobi wrote: Vatrogasci, šumari i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine strahuju da bi požar koji od petka gori nedaleko od parka prirode Blidinje kod Jablanice tokom noći mogao doći na 500 metara od sela Sovići, prenosi Al Jazeera. Požarna linija duga je skoro 20 kilometara, a u gašenju su tijekom današnjeg dana sudjelovali i helikopteri Turske i Oružanih snaga BiH...

Još prije 6-7 dana je bila informacija o požaru u blizini parka Blidinje, u vrijeme kad je bila aktuelna kriza u Glogošnici.

Niko od nadležnih nije ozbiljnije reagirao, nije tražio pomoć, i zato ne treba čuditi požarna linija od 20 km :?

I ovo je još jedan primjer javašluka, nebrige i bezobrazluka nadležnih organa i pojedinaca :x
ActionWoman

#1269 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by ActionWoman »

Gori bosnjacko selo Kostenik (iznad Kopaca) koje teritorijalno pripada RS. Pozar ide prema kuci gdje se nastanila jedna albanska porodica. Da vidimo ko ce to gasiti.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/vjetar-r ... /120909114

zasto mi se cini da je ovo podmetnut pozar...
_Saša_

#1270 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by _Saša_ »

ActionWoman wrote:Gori bosnjacko selo Kostenik (iznad Kopaca) koje teritorijalno pripada RS. Pozar ide prema kuci gdje se nastanila jedna albanska porodica. Da vidimo ko ce to gasiti.

Cini ti se jer si opterecena. Vjerovatno su skoro svi pozari u zadnjih par mjeseci bili podmetnuti. :-)
Coppertone

#1271 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

poznanik wrote:I ovo je još jedan primjer javašluka, nebrige i bezobrazluka nadležnih organa i pojedinaca :x
Prva incijativa treba doci sa vrha. Oni trebaju voditi incijativu, upravljati i koorinirati. Prije sedmicu dana poslan je mail cz KS i FU cz za dalje upute dobrovoljcima i slanju pomoci, ali do dan dan niko nije slova odgovorio. Sierra-Tango-Oscar-Kilo-Alfa
Naravno, ovi sto vode nisu sveta rasa tako je i do obicnih ljudi, prvenstveno skolovanih, koji nece nista poduzeti osim piskarati po FB, blogovima i forumima.

ActionWoman

#1272 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by ActionWoman »

_Saša_ wrote:
ActionWoman wrote:Gori bosnjacko selo Kostenik (iznad Kopaca) koje teritorijalno pripada RS. Pozar ide prema kuci gdje se nastanila jedna albanska porodica. Da vidimo ko ce to gasiti.

Cini ti se jer si opterecena. Vjerovatno su skoro svi pozari u zadnjih par mjeseci bili podmetnuti. :-)
Opterecena?
agnostic_front

#1273 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by agnostic_front »

Coppertone wrote: Sierra-Tango-Oscar-Kilo-Alfa
:D
:thumbup: :thumbup:
Hajlac

#1274 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

ActionWoman wrote:
_Saša_ wrote:

Opterecena?
Vjerovatno je aludirao na tvoje etiketiranje sela ;-)

Ista prica ko onih iz Trebinja kad su se zalili da im iz Federacije 'nanose' vatru :lol: :roll:

Dosta ba vise podjela. I prirodne nesrece ste nacionalizmom podijelili.

Jel treba i u pomaganju/gasenju vatre da se po nacionalistickoj mitologiji dijelimo :x

P.S. Ne vrti se citav svijet oko BH plemenskih kota/sela - gori/izgorio citav jug Evrope od Spanije do Grcke kao i citav jugozapad SADa i u mnogim drugim zemljama svijeta. Prema tome, teorije zavjere o namjerno podmetnutim pozarima u smislu mrznje/zagorcavanja zivota 'komsiji' malo odvadite, zivota vam.
Nikad gore suse i vrucine a ono samo 'vrti' teorije zavjere :-)
Cudo vec nisu poceli o majanskom kalendaru 2012. :run:
Post Reply