Dragane jesi li ti bio na ljevoj strani u maju 92-e?dragan.s wrote:Boldovano znači da ti nisi bio tamo za razliku od mene.postrojba wrote: Šta je ovo sad? Vi sve napustili a mi se samo ušetali? Na Orlovac, Hum, sjeverni i južni logor. Vi se povukli a mi se utrkavali ko će se prije popeti i zabost zastavu? Jel ti stvarno misliš da će ti neko vjerovati na ovome a posebno ljudi koji su bili? Da kazem samo da ovo sto pise dragan nije istina. Nisu napusteni ni orlovac ni hum ni sjeverni i juzni logor ni heliodrom ni alumnij vec su se tu vodile krvave i teske borbe.
Ako su se vodile "krvave i teške borbe" onda te molim da mi daš vjerodostojne podatke kojim bi me razuvjerio. Ipak je to bila formalno najveća akcija 1992.-e i nakon 20 godina neko je sigurno objavio knjigu ili naučni rad u kome je sve to detaljno opisao. Koliko je poginulih i ranjenih na obje strane bilo (ili bar procjenu za drugu stranu), koje je utvrđenje bilo najteže za zauzeti, plan i tok akcije etc. Ono sa wikipedije zaboravi, Stari Most nije bio miniran i nikakav snajperista ga nije spasio.
Dok mi to ne prezentuješ ja ću ipak više vjerovati u ono "što sam vidio svojim očima" i što sam već opisao.
Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
- stakasa
#1251 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
-
dragan.s
#1252 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Jesam, čitavo vrijeme do povlačenja samo bio na lijevoj obali južno od Mostara.stakasa wrote: Dragane jesi li ti bio na ljevoj strani u maju 92-e?
Povremeno i na desnoj obali na heliodromu.
- stakasa
#1253 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Sa zadovoljstvom bih procitao tvoje vidjenje zivota u ta dva mjesecadragan.s wrote:Jesam, čitavo vrijeme do povlačenja samo bio na lijevoj obali južno od Mostara.stakasa wrote: Dragane jesi li ti bio na ljevoj strani u maju 92-e?
Povremeno i na desnoj obali na heliodromu.
-
postrojba
#1254 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Kakvo je vrijeme došlo ispade da su četnici jedan dan sami otišli s brda i čuka. Pa ako si bio dragane zašto lažeš? Koji je razlog, mene to više zanima. Pa ko naše onda pobi kad ste se vi povukli? A evo ja na vhs kaseti imam oslobadnjanje orlovca i huma. Znači čovjek išao sa momcima i snimao. To ce ici na youtube čim uhvatim vremena ne zbog tebe nego ovih mlađih da vide kako se borilo i oslobađalo. De ti nama objasni šta je bilo pa se vi sami povukli? Šta vam je to došlo pa se spakovašte i odošte? Nego bio si na heliodromu vidim, hvala vam na onom kamionu tetejaca. Snašli smo se mi.
-
zbsn
#1255 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Vi Srbi ispadate najveće budale u povijesti ratovanja.frkenzi wrote:Nego sto ste cekali da se Perisic i JNA povuku iz Mostara i Hercegovine pa da tek onda krenete u junacku operaciju Lipanjske zore?postrojba wrote:Kakvo je vrijeme došlo ispade da su četnici jedan dan sami otišli s brda i čuka. Pa ako si bio dragane zašto lažeš? Koji je razlog, mene to više zanima. Pa ko naše onda pobi kad ste se vi povukli? A evo ja na vhs kaseti imam oslobadnjanje orlovca i huma. Znači čovjek išao sa momcima i snimao. To ce ici na youtube čim uhvatim vremena ne zbog tebe nego ovih mlađih da vide kako se borilo i oslobađalo. De ti nama objasni šta je bilo pa se vi sami povukli? Šta vam je to došlo pa se spakovašte i odošte? Nego bio si na heliodromu vidim, hvala vam na onom kamionu tetejaca. Snašli smo se mi.
To ne vrijeđam, već jednostavno govorim šta se može zaklju8čiuti iz vaših postova. Di je narod bio goloruk klali ste. Di je tribalo stat rame uz rame i uz gubitke zaustaviti neprijatelja pobjegli ste ko obične kukavice.
Naravno ako ćemo vjerovati da ste sve to predali tadaste još veće budale jer ste ginuli i okrvavili ruke zbog nečega šta ćete "dati".
Di je tu logika??
ps.
A reci šta su no Bušići uradili Bijeljinskim Panterama?!
- Seoskivaralica
#1256 Re: Brigada Bregava- 442 brdska brigada
Zzzzzzzzzzzz...
-
Škobo Habu
#1257 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Moram priznati da sam jednu ovakvu verziju događaja pročitao već na forumu.hr, ali od strane Mostarca, Bošnjaka po nacionalnosti, u kojoj on navodi dešavanja na Podveležju na isti način. No, onda se skupe lešinari nakljukani Praljkovom demagogijom i vojnom strategijom kako bi to sve "demistificirali". Mislim, ovo gore, pametnom dovoljno.dragan.s wrote:
A diskusije, oladite malo.
Ajmo redom:
- Orlovac, Hum - popeo se ko je prije stigao jer tamo nije bilo nikoga. VRS se povukla dan ranije i kad su ovi ispod vidjeli da odozgo nema paljbe onda su se popeli na prazne čuke. Imate na YT video "zauzimanja" praznih bunkera. Isto i sa ostalim utvrđenjima na desnoj obali (Košaruša, Slipčići) i sa heliodromom.
- lijeva obala, od VRS u samom gradu (sem S. i J. Logora) nije bilo ni 20 vojnika. Jedini video borbi iz tog osvajanja je onaj uništenog transportera na magistrali. O tome sam pisao na prvoj temi. Jedan kreten je poslao transporter iz S.Logora prema J.Logoru i neko ga je uništio na magistrali. Pri tome poginula 2 vojnika VRS. Sjeverni i Južni Logor nisu osvojeni nego su "oslobodioci" u njih ušli kad ih je VRS napustila par dana nakon prelaska Neretve (S.Logor možda i nekoliko dana kasnije u sklopu povlačenja iz Bijelog Polja).
- Buna, napuštena od strane VRS 11.06. Grupa HV sa Damirom Krstičevićem (kasnije k-dant 4. GB HV) prelazi Neretvu i zauzima prazno mjesto 12. ili 13.06. Postavljaju zasjedu na mostu i ubijaju sve koji tuda prolaze autima. Radi se o ljudima koji su tuda prolazili jer nisu znali da je mjesto napušteno. Video sa mrtvim tijelima na mostu (od toga neki civili) sam skinuo sa YT prije nego je uklonjen. Većina tada ubijenih se još vode kao nestali.
- Fortica ??? To je opšti izraz za uzvišenja iznad Mostara. Tamo nije ni bilo VRS pa ne znam ko bi šta tu zauzimao. Ako misliš na Svetu Goru i Merdžan Glavu, to je već Podveležje.
- Podveležje. Dvije artiljerijske baterije i komanda brigade zauzeti od strane lokalnih mještana, a k-dant brigade Pušara ubijen. Kasnije je VRS povratila te položaje i ta bitka (20.06-09.07.) predstavlja najveći poraz HVO u Mostaru. Posebno bitka 08.07.1992. Ali to je već neka druga priča koju niko i ne spominje kao dio "Lipanjskih zora".
-
zlajaBHF
#1258 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Dragan je inace relan forumas, i nekako je tesko ne vjerovat mu....
Ja se ipak ne slazem sa njim u vezi razloga osvajnja/povlacenja iz doline Neretve od strane Srba.
Ne razumijem da jos uvijek neko sumlja u to da se radilo o dogovoru.....Od tad se linija nije pomicala za milimetar, i niko tu nije imao interesa da mijenja.
Kad je HVO u podvelezju presao dogovorenu liniju, usljedio je kontra napad....i znamo kako je to proslo.
Ja se ipak ne slazem sa njim u vezi razloga osvajnja/povlacenja iz doline Neretve od strane Srba.
Ne razumijem da jos uvijek neko sumlja u to da se radilo o dogovoru.....Od tad se linija nije pomicala za milimetar, i niko tu nije imao interesa da mijenja.
Kad je HVO u podvelezju presao dogovorenu liniju, usljedio je kontra napad....i znamo kako je to proslo.
- kota_pisvir
#1259 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
postrojba, kažeš da si bio na bokševici.
nama su nestala 2 vojnika gore u mjesecu maju. jednog našli prije 2 godine, a drugog nikad.
znaš li možda više o tome, ako si bio pripadnik brigade herceg stjepan. svaka informacija dobro došla
nama su nestala 2 vojnika gore u mjesecu maju. jednog našli prije 2 godine, a drugog nikad.
znaš li možda više o tome, ako si bio pripadnik brigade herceg stjepan. svaka informacija dobro došla
-
postrojba
#1260 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Jesu bili diverzanti sa škorpijom na oznakama?
- kota_pisvir
#1261 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
nisu bili diverzanti.postrojba wrote:Jesu bili diverzanti sa škorpijom na oznakama?
zasto pitas ?
-
postrojba
#1262 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Zato što smo zarobili dvojicu vaših diverzanata sredinom ili krajem Maja 93.
- kota_pisvir
#1263 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Moguće da su oni! Nestali su 19 Maja! Samo nisu bili diverzanti!postrojba wrote:Zato što smo zarobili dvojicu vaših diverzanata sredinom ili krajem Maja 93.
Sta se desilo sa njima?
-
postrojba
#1264 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Ovo su bili diverzanti. Treci se izvukao na vašu stranu a dvojicu smo zarobili. Jedan je bio ranjen i podlegao je tu a drugi je odveden u Ramu na ispitivanje.
- kota_pisvir
#1265 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Na kojoj koti? Blizu kote bandiera? Sjecas li se mozda lica? Kad bih ti pokazao slikupostrojba wrote:Ovo su bili diverzanti. Treci se izvukao na vašu stranu a dvojicu smo zarobili. Jedan je bio ranjen i podlegao je tu a drugi je odveden u Ramu na ispitivanje.
-
postrojba
#1266 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Blizu antene. Pošalji sliku u inbox.
- kota_pisvir
#1267 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Sad se sjetih. Tacno je da su bili diverzanti, zvali su se akrepi iz Konjica. Upravu si.
Znas li gdje bi mozda mogao dobit vise informacija o ovoj dvojici nestalih vojnika? Mozda jos neki forum ovog tipa
Znas li gdje bi mozda mogao dobit vise informacija o ovoj dvojici nestalih vojnika? Mozda jos neki forum ovog tipa
-
postrojba
#1268 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Ja bih zamolio forumaša dragana ako nije problem da nam opiše povlačenje, posebno sa Huma i Orlovca. Hvala.
-
probook
#1269 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Nisam ni citao cijelu temu ali eto da bacim komentar: 20 godina od rata i isto se baljezgari i nikako da se shvati da ako zapad hoce rat ovde ce ga biti za 24 sata. I mi se raspravljamo ko je od koga jaci, a politika sve uredjuje i gdje ce se napasti i sta ce se raditi. Najveci gubtinici smo mi obican narod koji danas radi za 250 eur.
I dosadne su mi vise price Armija BiH se samo branila. Pa sto je onda ostali narod bjezao, da sam ostao u Hercegovini ni kriv ni duzan bih stradao. Preko 20 000 Srba je iz Mostara pobjeglo i nikada se nije vratilo, u BL su neSrbi bjezali, iz Sarajeva Srbi i Hrvati, tako da svako je bjezao i zivu glavu spasavao kako je stigao. Oni koji su ostali u svojim kucama pod pricom "nece mene niko mene rat ne interesuje" sada su dva metra pod zemljom.
I opet se vracam na pocetak - svaki rat se u kancelariji odigrava, a narod gine i posle 20 godina se i dalje mrze.
I dosadne su mi vise price Armija BiH se samo branila. Pa sto je onda ostali narod bjezao, da sam ostao u Hercegovini ni kriv ni duzan bih stradao. Preko 20 000 Srba je iz Mostara pobjeglo i nikada se nije vratilo, u BL su neSrbi bjezali, iz Sarajeva Srbi i Hrvati, tako da svako je bjezao i zivu glavu spasavao kako je stigao. Oni koji su ostali u svojim kucama pod pricom "nece mene niko mene rat ne interesuje" sada su dva metra pod zemljom.
I opet se vracam na pocetak - svaki rat se u kancelariji odigrava, a narod gine i posle 20 godina se i dalje mrze.
-
crysis
- Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.
#1270 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
kako nestradase oni sto su ostali. i ko ti naprica da su stradali oni koji su govorili mene niko nece.probook wrote:Nisam ni citao cijelu temu ali eto da bacim komentar: 20 godina od rata i isto se baljezgari i nikako da se shvati da ako zapad hoce rat ovde ce ga biti za 24 sata. I mi se raspravljamo ko je od koga jaci, a politika sve uredjuje i gdje ce se napasti i sta ce se raditi. Najveci gubtinici smo mi obican narod koji danas radi za 250 eur.
-
probook
#1271 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Ne treba mi niko pricati evo ih u komsiluku, zapravo bili su tu u to nesretno vrijeme, sada ne mogu pricati. Mislis da bih ja ostao ziv da nisam pobjegao? Od kuce samo 4 zida ostala i nista vise, vjerovatno bi rekli "hajt ti izadji mi da zapalimo nece te niko dirati" malo morgen 
-
Fljamurtari
#1272 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
A ne znam koji dio te buni?Škobo Habu wrote:Moram priznati da sam jednu ovakvu verziju događaja pročitao već na forumu.hr, ali od strane Mostarca, Bošnjaka po nacionalnosti, u kojoj on navodi dešavanja na Podveležju na isti način. No, onda se skupe lešinari nakljukani Praljkovom demagogijom i vojnom strategijom kako bi to sve "demistificirali". Mislim, ovo gore, pametnom dovoljno.dragan.s wrote:
A diskusije, oladite malo.
Ajmo redom:
- Orlovac, Hum - popeo se ko je prije stigao jer tamo nije bilo nikoga. VRS se povukla dan ranije i kad su ovi ispod vidjeli da odozgo nema paljbe onda su se popeli na prazne čuke. Imate na YT video "zauzimanja" praznih bunkera. Isto i sa ostalim utvrđenjima na desnoj obali (Košaruša, Slipčići) i sa heliodromom.
- lijeva obala, od VRS u samom gradu (sem S. i J. Logora) nije bilo ni 20 vojnika. Jedini video borbi iz tog osvajanja je onaj uništenog transportera na magistrali. O tome sam pisao na prvoj temi. Jedan kreten je poslao transporter iz S.Logora prema J.Logoru i neko ga je uništio na magistrali. Pri tome poginula 2 vojnika VRS. Sjeverni i Južni Logor nisu osvojeni nego su "oslobodioci" u njih ušli kad ih je VRS napustila par dana nakon prelaska Neretve (S.Logor možda i nekoliko dana kasnije u sklopu povlačenja iz Bijelog Polja).
- Buna, napuštena od strane VRS 11.06. Grupa HV sa Damirom Krstičevićem (kasnije k-dant 4. GB HV) prelazi Neretvu i zauzima prazno mjesto 12. ili 13.06. Postavljaju zasjedu na mostu i ubijaju sve koji tuda prolaze autima. Radi se o ljudima koji su tuda prolazili jer nisu znali da je mjesto napušteno. Video sa mrtvim tijelima na mostu (od toga neki civili) sam skinuo sa YT prije nego je uklonjen. Većina tada ubijenih se još vode kao nestali.
- Fortica ??? To je opšti izraz za uzvišenja iznad Mostara. Tamo nije ni bilo VRS pa ne znam ko bi šta tu zauzimao. Ako misliš na Svetu Goru i Merdžan Glavu, to je već Podveležje.
- Podveležje. Dvije artiljerijske baterije i komanda brigade zauzeti od strane lokalnih mještana, a k-dant brigade Pušara ubijen. Kasnije je VRS povratila te položaje i ta bitka (20.06-09.07.) predstavlja najveći poraz HVO u Mostaru. Posebno bitka 08.07.1992. Ali to je već neka druga priča koju niko i ne spominje kao dio "Lipanjskih zora".
Umjesto da riskiraju pucanje obrane unutar grada gdje nisu imali podrsku stanovnistva VRS se povukla na rezervne i dobro utvrdjene polozaje. Ocito su smatrali su da su kompaktniji na prilazima nego u samom gradu i predgradjima.
Po meni pametna odluka - da su ostali u gradu bili bi konstantno nagrizani otporom a i tesko da bi doslo do rata izmedju Hrvata i Bošnjaka.
A nije iskljuceno u cijeloj pricu i da su pregrupirali nakon sto su topnistvom odbaceni iz zaledja Neuma i na prilazima Peljescu(zaljev Bistrine).
- stranac2
#1273 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Bosnjak sam, @postrojba pise prilicno realne stvari u vezi rata u Mostaru mislim na ono "prvo poluvirijeme" . Sramotno je to bilo i sitno kod nas Bosnjaka a i plaze u Hrvatskoj su bile pune izbjeglica. Doduse ne toliko muskaraca koliko zenskih dijelova familija iz cijele BH. A njihovo ponasanje dole ne smijem ni komentarisati.
- agent_zero
#1274 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
stranac2 wrote:Bosnjak sam, @postrojba pise prilicno realne stvari u vezi rata u Mostaru mislim na ono "prvo poluvirijeme" . Sramotno je to bilo i sitno kod nas Bosnjaka a i plaze u Hrvatskoj su bile pune izbjeglica. Doduse ne toliko muskaraca koliko zenskih dijelova familija iz cijele BH. A njihovo ponasanje dole ne smijem ni komentarisati.
Ni svjestan nisi koliko si providan, "Bošnjače"...
- stranac2
#1275 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
Hehe .. ok kako kazes !agent_zero wrote:stranac2 wrote:Bosnjak sam, @postrojba pise prilicno realne stvari u vezi rata u Mostaru mislim na ono "prvo poluvirijeme" . Sramotno je to bilo i sitno kod nas Bosnjaka a i plaze u Hrvatskoj su bile pune izbjeglica. Doduse ne toliko muskaraca koliko zenskih dijelova familija iz cijele BH. A njihovo ponasanje dole ne smijem ni komentarisati.![]()
Ni svjestan nisi koliko si providan, "Bošnjače"...
Veliki spomen nasem dragom rahm. Hujki . On i pok. Blaz Kraljevic najveci sinovi Hercegovine u ratu.