BOSNA MOZE BOLJE... PROMJENE !! POSTOJI RJESENJE !!

Post Reply
verbal

Post by verbal »

Meyra wrote:Pa ja samo buducnost vidim u zajednistvu i demokratiji za sve. Od jucer samo o tome pisem., ali doduse pod temama "Kako pomiriti....?
i "Promjene.....".

Pozdrav.
Meyra

:)
A zasto pises da su mektebi bili zabranjeni i slicne neistine?

I zasto zamjeris svojim roditeljima koji su bili za bratsvo i jedinstvo?
Fair Life

Post by Fair Life »

verbal wrote:
Meyra wrote:Pa ja samo buducnost vidim u zajednistvu i demokratiji za sve. Od jucer samo o tome pisem., ali doduse pod temama "Kako pomiriti....?
i "Promjene.....".

Pozdrav.
Meyra
A zasto pises da su mektebi bili zabranjeni i slicne neistine?

I zasto zamjeris svojim roditeljima koji su bili za bratsvo i jedinstvo?
Eheej, tesko je Verbal petljancima sa slabim pamcenjem. Cim prodje podne...
Meyra

Post by Meyra »

Bili su zabranjemi u doba kad sam ja bila mala.1948
Procitaj moje Priloge pa ces vidjeti da samo u zajednistvu vidim buducnost.....

Jedni me napadaju da pisem Titine pjesmice a drugi da sam protiv Bratstva i jedinstva... vi citate nepazljivo...

A glavni je stos da jos neko i na Internetu treba da petlja... to je humor..

Ciao :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Meyra
Meyra

Post by Meyra »

Bili su zabranjemi u doba kad sam ja bila mala.1948
Procitaj moje Priloge pa ces vidjeti da samo u zajednistvu vidim buducnost.....

Jedni me napadaju da pisem Titine pjesmice a drugi da sam protiv Bratstva i jedinstva... vi citate nepazljivo...

A glavni je stos da jos neko i na Internetu treba da petlja... to je humor..

Ciao :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Meyra
tataratira

Post by tataratira »

saporo wrote:
"Zato kad god budemo trazili velicinu izvan Islama, Allah ce nas poniziti!"
Istina!
Bosnjaci su se u ovo odlicno uvjerili ne tako davno...
pa sto ih nije zastitio svemocni ?
u sta te uvejrio, razmisljas li uopste ili si samo njegov rob ?
reaktor

Post by reaktor »

tataratira wrote:
saporo wrote:
"Zato kad god budemo trazili velicinu izvan Islama, Allah ce nas poniziti!"
Istina!
ti ascare ne razmisljas...
ali pokusaj malo razmisliti i odgonetnuti kome/cemu ti robujes
Kwaheri

Post by Kwaheri »

verbal wrote:
Wilco will roger it wrote:....Islam je ovdje...PONOVO. Vratio se da ih progoni na ulicama svaki dan dok gledaju pune dzamije i pune ulice pokrivenih djevojaka, dok cuju selame na svakom koraku...njihove "napredne" i "progresivne" duse to boli.
Ovo sam vec jednom napisao, ali je neko nasao neophodnim da to obrise:

budi siguran da mene moja dusa zaboli svaki put kada vidim pokrivenu djevojku, a kako smo ja i meni slicni zaostali i nazadni posto nam smeta vas neljudski odnos prema zenama, onda mi samo preostaje da zakljucim da ste vi napredni i progresivni. Vi koji pokrivate zene da vas ne bi izazivale svojom ljepotom. Jadan onaj kome vi budete gradili buducnost.
Voljela bih, ukoliko biste bili radi, da mi pojasnite zbog čega:
1. Vas zaboli duša kad vidite pokrivenu djevojku?
2. U čemu se ogleda neljudskost muslimana prema ženama (koliko razumjeh, radi se o ženskom rodu uopće)?
3. I odakle Vam ideja da muslimani pokrivaju žene (zar one to same ne čine)?

Hvala.
wandy

Post by wandy »

zena wrote:
verbal wrote:
Wilco will roger it wrote:....Islam je ovdje...PONOVO. Vratio se da ih progoni na ulicama svaki dan dok gledaju pune dzamije i pune ulice pokrivenih djevojaka, dok cuju selame na svakom koraku...njihove "napredne" i "progresivne" duse to boli.
Ovo sam vec jednom napisao, ali je neko nasao neophodnim da to obrise:

budi siguran da mene moja dusa zaboli svaki put kada vidim pokrivenu djevojku, a kako smo ja i meni slicni zaostali i nazadni posto nam smeta vas neljudski odnos prema zenama, onda mi samo preostaje da zakljucim da ste vi napredni i progresivni. Vi koji pokrivate zene da vas ne bi izazivale svojom ljepotom. Jadan onaj kome vi budete gradili buducnost.
Voljela bih, ukoliko biste bili radi, da mi pojasnite zbog čega:
1. Vas zaboli duša kad vidite pokrivenu djevojku?
2. U čemu se ogleda neljudskost muslimana prema ženama (koliko razumjeh, radi se o ženskom rodu uopće)?
3. I odakle Vam ideja da muslimani pokrivaju žene (zar one to same ne čine)?

Hvala.
Trazis li od ljudi sto koriste kao argument knjigu optuzenog ratnog zlocina da ti to objasne.
Nemoj biti smjesna.

:-D
digger

Post by digger »

krmelj wrote:....Hajde da umjesto toga iznesemo svoja sopstvena vidjenja - sta i kako. Sta je to, sto po vasem misljenju treba da bude osnova na kojoj se moze graditi buducnost SVIH gradjana BiH?...
Posjeti:
http://www.ulbih.netfirms.com
Titov_pionir

Post by Titov_pionir »

reaktor wrote:
tataratira wrote:
saporo wrote: Istina!
Nema ničeg goreg nego vjerskog ekstremizma, pogotovo u BiH. Zar ne shvatate da na taj način Bosnu gurate samo dalje i dalje u "šupak kosmosa", kao što bi to Djordje balašević rek'o. Razmišljajte malo svojom glavom i ne dopuštajte da vas vode kojekakvi "pravovjerni".
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Titov_pionir wrote:
reaktor wrote:
tataratira wrote: pa sto ih nije zastitio svemocni ?
Nema ničeg goreg nego vjerskog ekstremizma, pogotovo u BiH. Zar ne shvatate da na taj način Bosnu gurate samo dalje i dalje u "šupak kosmosa", kao što bi to Djordje balašević rek'o. Razmišljajte malo svojom glavom i ne dopuštajte da vas vode kojekakvi "pravovjerni".
Optimisto, kome se ti to obracas? :roll:

Titov_pionir

Post by Titov_pionir »

Vodenjak wrote:
Titov_pionir wrote:
reaktor wrote: ti ascare ne razmisljas...

Bilo kome ko slusa :-)
reaktor

Post by reaktor »

Titov_pionir wrote:
Vodenjak wrote:
Titov_pionir wrote: Nema ničeg goreg nego vjerskog ekstremizma, pogotovo u BiH. Zar ne shvatate da na taj način Bosnu gurate samo dalje i dalje u "šupak kosmosa", kao što bi to Djordje balašević rek'o. Razmišljajte malo svojom glavom i ne dopuštajte da vas vode kojekakvi "pravovjerni".

Bilo kome ko slusa :-)
slusa djordje balasevic :-) :-) :-) :D :D :D

pathetic
margareta

Post by margareta »

Autor: Produkt C Poslano: 27/01/2005 01:59
Toozla (citat):
odkud tebi pravo da proglasavas ko je vjernik ,a ko nije....ko moze komentarisat, a ko ne.....

mashallah, jos jedan preporodeni

dze si vjernik

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
PREPOROD BiH sa ENGRAMOIDNE perspektive.
LED

Post by LED »

Pricajmo o “Fer Zivotu”….imamo li s kim???

Onako listajuci web nisam mogao da odolim da ne posjetim pojedine stranice koje sire jednu mrsku politiku i ideju o podjeli Bosne i Hercegovine. Pa tako srecemo razne, pokrenute iz inostranstva ali i iz BiH, stranice o tome kakvu BiH zele Hrvati koji zive u istoj. Imaju oni dosta razloga da traze otcjepljenje pa tako ih mozemo naci u stranici koju „toplo” preporucujem: http://www.--- NO LINKS ---/ostalo/mitovi.html ovo je samo jedan link sa http://www.--- NO LINKS ---/. Idite na pocetnu ima tu jos smeca.

Dalje tu je divan forum o „jedinstvu i domoljublju”, a ponajvise o toleranciji Hrvata prema ostalim narodima u BiH (citaj HB jer ih ostalo ne zanima)
http://p206.ezboard.com/freferendumfrm2.
Jedan od najzapazenijih je izvjesni „Hroboatos”, najpametniji medju pametnim, najveci poznavalac „povijesti” i najkulturniji medju najkulturnijima. Pokusajte procitati samo par tema koje je on postavio ili procitati neke njegove komentare. Preporucujem pilule protiv povracanja pola sata prije citanja.

Tu je jos nadahnutiji forum sa istim zapazenim Hroboatos-om. Isto tako lijepo govori o fer zivotu i suzivotu sa ostalim narodima u BiH. Th: ista kao i za prethodni
http://p200.ezboard.com/fhrvatibih38531frm1

Oba foruma su krasni i uzor su Fer Zivota u BiH

Dalje tu je jedna divna stranica koja sadrzi detaljne upute:
Izmedju ostalih: „Kako podijeliti BiH - u 100 lekcija”
„Savjeti experata podjele drzava”
„Kako ne odoliti neminovnoj podjeli BiH” itd. I to sve objasnjeno na:
http://www.referendum.8k.com/ . Divna stranica. Ne propustite...........................
Da ne nabrajam ostale, a vjerujte da ih je na stotine...

I to je cista politika jednog naroda u BiH prema istoj.
Bosnjaci su cisti kada je Bosna i Hercegovina u pitanju. Ne postoji Bosnjak koji je za podjelu. Da li postoji Hrvat koji je protiv podjele???

E ovo mi smeta, a ne smeta mi poziv muslimana u Islam kao sto smeta Fair Life-u i njegovim Bosancima, ne zato sto sam musliman, nego objektivno gledajuci citava tema je cist promasaj, jer je za podforum Religija a ne Politika. Ali zna Fair Life kako baciti kost medju Bosnjake.
I jos nesto FL. Okani se seljacke teze da „Bilo sta receno na latinskom, zvuci pametno”
margareta

Post by margareta »

LED

Toliko sam uvreda otrpila na ovome forumu od Muslimana iako sam i sama iz dominantno Muslimanske familije. Veoma sam dobro upoznata sa svim religijskim nacelima. Na forumu , kao i u zivotu zalazem se za jednakopravnost svih nasih gradjana, ovdje ili u dijaspori. Jedan od rijetkih istinskih patriota F.L. i zao mi je sto BiH nema jos takvih koji se zalazu protiv podjele BiH a sto je svaki iole objektivan ucesnik ovoga foruma mogao vec mnogo ranije uvidjeti.

Mi ne smijemo dozvoliti utjecaj niti jedne religije na politiku BiH jer svejedno jedna priziva drugu.

Zasto se nisi obratio tako kriticki Engramu i cijeloj 'radnoj' ekipi koja intenzivno etnicki dijeli sve ucesnike na ili - ili , bez sredine?

Za takve postoje samo dvije osnovne boje : Muslimani i komunjare.

Zasto se njima nisi tako direktno obratio. Oni su realna opasnost za podjelu BiH a ne "drugi" , npr. latini ili Srbi.

Na kraju izuzetno dobro je na podforumu izjavila moderatorica "a" , da direktno pitanje upuceno samo jednoj osobi nije u skladu sa javnim medijem - forumom i da zato postoje p.poruke.
wandy

Post by wandy »

LED wrote:Pricajmo o “Fer Zivotu”….imamo li s kim???

Onako listajuci web nisam mogao da odolim da ne posjetim pojedine stranice koje sire jednu mrsku politiku i ideju o podjeli Bosne i Hercegovine. Pa tako srecemo razne, pokrenute iz inostranstva ali i iz BiH, stranice o tome kakvu BiH zele Hrvati koji zive u istoj. Imaju oni dosta razloga da traze otcjepljenje pa tako ih mozemo naci u stranici koju „toplo” preporucujem: http://www.--- NO LINKS ---/ostalo/mitovi.html ovo je samo jedan link sa http://www.--- NO LINKS ---/. Idite na pocetnu ima tu jos smeca.

Dalje tu je divan forum o „jedinstvu i domoljublju”, a ponajvise o toleranciji Hrvata prema ostalim narodima u BiH (citaj HB jer ih ostalo ne zanima)
http://p206.ezboard.com/freferendumfrm2.
Jedan od najzapazenijih je izvjesni „Hroboatos”, najpametniji medju pametnim, najveci poznavalac „povijesti” i najkulturniji medju najkulturnijima. Pokusajte procitati samo par tema koje je on postavio ili procitati neke njegove komentare. Preporucujem pilule protiv povracanja pola sata prije citanja.

Tu je jos nadahnutiji forum sa istim zapazenim Hroboatos-om. Isto tako lijepo govori o fer zivotu i suzivotu sa ostalim narodima u BiH. Th: ista kao i za prethodni
http://p200.ezboard.com/fhrvatibih38531frm1

Oba foruma su krasni i uzor su Fer Zivota u BiH

Dalje tu je jedna divna stranica koja sadrzi detaljne upute:
Izmedju ostalih: „Kako podijeliti BiH - u 100 lekcija”
„Savjeti experata podjele drzava”
„Kako ne odoliti neminovnoj podjeli BiH” itd. I to sve objasnjeno na:
http://www.referendum.8k.com/ . Divna stranica. Ne propustite...........................
Da ne nabrajam ostale, a vjerujte da ih je na stotine...

I to je cista politika jednog naroda u BiH prema istoj.
Bosnjaci su cisti kada je Bosna i Hercegovina u pitanju. Ne postoji Bosnjak koji je za podjelu. Da li postoji Hrvat koji je protiv podjele???

E ovo mi smeta, a ne smeta mi poziv muslimana u Islam kao sto smeta Fair Life-u i njegovim Bosancima, ne zato sto sam musliman, nego objektivno gledajuci citava tema je cist promasaj, jer je za podforum Religija a ne Politika. Ali zna Fair Life kako baciti kost medju Bosnjake.
I jos nesto FL. Okani se seljacke teze da „Bilo sta receno na latinskom, zvuci pametno”
Ako ti treba kakvog materiala protiv dzamija,rahmetli Alije,reisa,muslimana,Islama.....
Obrati se tom covjeku.

sule_krug

#143 islam je postojao u bih i prije ovog rata

Post by sule_krug »

kako sam vec rekao islam postoji puno duze nego sto ste se vi(mi) rodili i nije bio ovakav kakav je sada . bio je mnogo tolerantniji i takav je trebao ibiti ali danas nam dolaze arapi i govore da mi nismo u pravu i da se nismo drzali pravila ali svi se mole bogu po kuranu
moja je zelja da se vratimo bosanskom islamu a ne arapskom jer oni se nevole nni izmedju sebe a kamoli da vole nas
kako cemo traziti od boga da nam oprosti kad ni mi ne oprastamo
sule_krug

#144 islam je postojao u bih i prije ovog rata

Post by sule_krug »

kako sam vec rekao islam postoji puno duze nego sto ste se vi(mi) rodili i nije bio ovakav kakav je sada . bio je mnogo tolerantniji i takav je trebao ibiti ali danas nam dolaze arapi i govore da mi nismo u pravu i da se nismo drzali pravila ali svi se mole bogu po kuranu
moja je zelja da se vratimo bosanskom islamu a ne arapskom jer oni se nevole nni izmedju sebe a kamoli da vole nas
kako cemo traziti od boga da nam oprosti kad ni mi ne oprastamo
Fair Life

Post by Fair Life »

wandy wrote:Trazis li od ljudi sto koriste kao argument knjigu optuzenog ratnog zlocina da ti to objasne.
Nemoj biti smjesna. :-D
[img]http://www.bhdani.com/img/logop12.gif[/img][color=white]__[/color][size=117]Broj 288 - 20.12.2002.[/size] wrote:O diktaturi mi-diskursa, povodom haške katarze Biljane Plavšić

...Govor Biljane Plavšić pred sudskim vijećem haškoga tribunala u utorak imao je jaku notu lične iskrenosti, za naše prilike potpuno neuobičajene, i zato je bio dirljiv, čak i kad ne zaboravimo sve ono što o staroj gospođi pamtimo iz vremena u kojima je ratovala. Ona je ponovo, čak jasnije nego prvi put, priznala svoju krivicu po optužnici, i izrijekom izrazila svoje kajanje zbog nevinih žrtava među Muslimanima i Hrvatima, kao i zbog nevinih žrtava među Srbima, a odredila je i temeljnu političku ideju koja je do takvih žrtava dovela. Htjeli smo prevladati, kaže ona. Iako je na suptilan način samoopravdavajuća, nije nevažna njezina elaboracija puta koji ju je doveo do zločina. To je, kaže Plavšićka, bila strepnja od ponovljenoga stradanja, koja je dovela do zaslijepljenja, do moralne amnezije, uslijed koje je odbijala i da primi na znanje informacije o zločinima i propuštala da ih sama provjerava. Tako smo, poentira ona, misleći stalno u kategorijama kolektivnim, u strahu da ne postanemo žrtve, postali počinioci, i izgubili svoju plemenitost.

Hrabrim preuzimanjem svoje odgovornosti, bez kamčenja nezaslužene milosti, te izričitim pozivom Sudu da pri odlučivanju o kazni misli na zadovoljenje one pravde koja je potrebna žrtvama, Biljana Plavšić je demonstrirala mogućnost i sposobnost etičkoga osviještenja, tako strašno rijetku među našijencima. Zato događaj od utorka u haškoj sudnici nosi u sebi neku neobičnu, prevratnu energiju, i zato će ova žena bez sumnje zadugo ostati izuzetnim primjerom unutarnje hrabrosti, čojstva, o kojemu je davno govorio Marko Miljanov: ...čuvati drugoga od sebe. Mnogi su mi govorili, kaže ona, da pričekam dok se i svi drugi ne obrate, da nije ni vrijeme ni mjesto za ovo što govorim. A ja znam: nema vremena ni mjesta koje je neprikladno za istinu - poručila je bivša sarajevska profesorica stojeći pred Sudskim vijećem Tribunala u Haagu, skrušenom ali i uznositom intonacijom kakvoga autentičnog moralista.

Sudbinu Biljane Plavšić, konačno, treba ostaviti njoj samoj, priznajući joj ljudsku veličinu nakon ljudskoga pada, priznajući joj da je svojim nastupom, možda, načela debelu koru moralne tuposti, koja se u nas uobičajeno časti kao nacionalno junaštvo. No, nažalost, intelektualni i politički aspekt njezine katarze daleko je ispod moralnoga, i njegova analiza vraća nas tamo gdje jesmo, i iz čega nikako da iskoračimo, vraća nas u svijet kolektivističkih samopredodžbi, u kojemu zapravo nema mjesta nikakvom povijesnom ni političkom racionalitetu, toliko ultimativno svojstvenom modernom svijetu, kojega bismo htjeli biti dijelom, kojemu zbog nečega mislimo da zasluženo pripadamo...
http://www.bhdani.com/default.asp?kat=k ... tekst_rb=7
wandy

Post by wandy »

Fair Life wrote:
wandy wrote:Trazis li od ljudi sto koriste kao argument knjigu optuzenog ratnog zlocina da ti to objasne.
[img]http://www.bhdani.com/img/logop12.gif[/img][color=white]__[/color][size=117]Broj 288 - 20.12.2002.[/size] wrote:O diktaturi mi-diskursa, povodom haške katarze Biljane Plavšić

...Govor Biljane Plavšić pred sudskim vijećem haškoga tribunala u utorak imao je jaku notu lične iskrenosti, za naše prilike potpuno neuobičajene, i zato je bio dirljiv, čak i kad ne zaboravimo sve ono što o staroj gospođi pamtimo iz vremena u kojima je ratovala. Ona je ponovo, čak jasnije nego prvi put, priznala svoju krivicu po optužnici, i izrijekom izrazila svoje kajanje zbog nevinih žrtava među Muslimanima i Hrvatima, kao i zbog nevinih žrtava među Srbima, a odredila je i temeljnu političku ideju koja je do takvih žrtava dovela. Htjeli smo prevladati, kaže ona. Iako je na suptilan način samoopravdavajuća, nije nevažna njezina elaboracija puta koji ju je doveo do zločina. To je, kaže Plavšićka, bila strepnja od ponovljenoga stradanja, koja je dovela do zaslijepljenja, do moralne amnezije, uslijed koje je odbijala i da primi na znanje informacije o zločinima i propuštala da ih sama provjerava. Tako smo, poentira ona, misleći stalno u kategorijama kolektivnim, u strahu da ne postanemo žrtve, postali počinioci, i izgubili svoju plemenitost.

Hrabrim preuzimanjem svoje odgovornosti, bez kamčenja nezaslužene milosti, te izričitim pozivom Sudu da pri odlučivanju o kazni misli na zadovoljenje one pravde koja je potrebna žrtvama, Biljana Plavšić je demonstrirala mogućnost i sposobnost etičkoga osviještenja, tako strašno rijetku među našijencima. Zato događaj od utorka u haškoj sudnici nosi u sebi neku neobičnu, prevratnu energiju, i zato će ova žena bez sumnje zadugo ostati izuzetnim primjerom unutarnje hrabrosti, čojstva, o kojemu je davno govorio Marko Miljanov: ...čuvati drugoga od sebe. Mnogi su mi govorili, kaže ona, da pričekam dok se i svi drugi ne obrate, da nije ni vrijeme ni mjesto za ovo što govorim. A ja znam: nema vremena ni mjesta koje je neprikladno za istinu - poručila je bivša sarajevska profesorica stojeći pred Sudskim vijećem Tribunala u Haagu, skrušenom ali i uznositom intonacijom kakvoga autentičnog moralista.

Sudbinu Biljane Plavšić, konačno, treba ostaviti njoj samoj, priznajući joj ljudsku veličinu nakon ljudskoga pada, priznajući joj da je svojim nastupom, možda, načela debelu koru moralne tuposti, koja se u nas uobičajeno časti kao nacionalno junaštvo. No, nažalost, intelektualni i politički aspekt njezine katarze daleko je ispod moralnoga, i njegova analiza vraća nas tamo gdje jesmo, i iz čega nikako da iskoračimo, vraća nas u svijet kolektivističkih samopredodžbi, u kojemu zapravo nema mjesta nikakvom povijesnom ni političkom racionalitetu, toliko ultimativno svojstvenom modernom svijetu, kojega bismo htjeli biti dijelom, kojemu zbog nečega mislimo da zasluženo pripadamo...
Ti sto citas ovo novine to je tvoja stvar.Ja niti citam ove novine niti vjerujem sta pisu ove novine.

wandy

Post by wandy »

Home · Novi broj · Arhiva

DANI home page

ARHIVA DANI 68, JANUAR / SIJECANJ 1998

MAJSTOR FRAGMENTA
Najbolje politicke godine Alije Izetbegovica davno su prosle. Bile su to godine izmedu 1990. i 1992. Tada je Bosna jos uvijek bila takva zemlja da si u njoj, cak i kao predsjednik, vjerovao u ljudsku dobronamjernost i imao priliku da saslusas one koji ti govore da grijesis. Nakon toga nastupila je sutnja. U dobre namjere prestalo se vjerovati. Izetbegovic je dosao u priliku slusati samo sebe i one koji su ga poceli dozivljavati kao hodajucu legendu ili kao hodajucu ikonu bosnjackog izbavljenja. Oni mu nisu bili u stanju reci da grijesi onda kada grijesi. Jedina mana koju su mu pronalazili bila je blagost, dobrota i strpljivost. U prirodi je idolopoklonika da svojim idolima vrline ispoljavaju kao mane, zapravo da im zamjeraju visak vrlina. Time im se, cak i ne znajuci, ulaguju. To je opasno i za pametna covjeka: i on ce na kraju povjerovati u vlastito pretjerivanje u vrlinama. Cini se da je Izetbegovic u tom smislu vec 1993. postao zrtva

Pise: Miljenko JERGOVIC

"Bosna me podsjeca na slike Jacksona Polloka."

(A. Izetbegovic, 1992.)

"Islam jeste najbolji, ali mi nismo najbolji."

(A. Izetbegovic, 1997.)

Jednoga dana kad se neki buduci povjesnicar bude bavio nasim vremenom onako kako se mi bavimo vremenima kralja Stjepana Tomasa, od Alije Izetbegovica vjerovatno ce ostati neusporedivo vise onoga sto je govorio nego onoga sto je ucinio. Nece biti procitani njegovi cjeloviti iskazi, jer obicno nemaju transparenciju i konzekventnost potrebne da se njihov tekst moze tretirati kao povijesno relevantan; isprazni i kristalizirani u toku i brzaku vremena bit ce zapamceni, kao vrijedni i znakoviti, fragmenti Izetbegovicevih govora. Iz njih se nikada nece ocitati njegova politicka strategija ili historijska uloga, ali ce oni, ti fragmenti, biti izvanredne slicice, portreti i pejzazi, jednog vremena, ali i samog Alije u tom vremenu. Taj covjek definitivno nece biti ni bosanski (ili bosnjacki) Lincoln, ni bosanski Washington, ali bi mogao biti bosanski Heraklit, tacnije Heraklit bosanskog domovinskog i nacionalnog udesa. Majstor fragmenta.

Izetbegovicev govor pred muslimanskim vodama iz cijelog svijeta bio je, opet na razini fragmenta, jedan od retorickih vrhunaca bosanskoga predsjednika. Nakon sto je predstavio model mogucega islama usred svih drugih mogucih svjetonazora i nakon sto je mocnijima, jacima i bogatijima od sebe i svoga naroda pokazao da terorizam nije sredstvo pomocu kojega bi mogao biti opravdan ijedan, pa i najuzviseniji cilj, nakon sto je istaknuo prakticnu vrijednost zapadnoga svijeta u odnosu na nerazvijena i arhaicna muslimanska drustva, Izetbegovic je u jednoj recenici obiljezio procijep koji postoji izmedu Ideje i Zivota, Bozanskoga nadahnuca i ljudske nesavrsenosti. Tvrdnja da je Islam najbolji, ali da mi - vjerojatno je mislio na ljude u muslimanskim zemljama ili zemljama sa muslimanskom vecinom - nismo najbolji, recenica je osvijestene Vjere, te kao takva predstavlja tipsko mjesto civilizacijskoga prelaska iz vjerskog drustva u drustvo vjere.

Puno propagande protiv bosnjaka moze se procitati u tim novinama.Evo ti jos materiala nek ti se nade.

margareta

Post by margareta »

Ne mogu vjerovati da se niko nije sjetio Fair Lifeovog upornog zalaganja za JEDINSTVENU BiH ! Onome ko zeli da vidi dlaku u jajetu , naci ce je bez problema , podvalom naravno. Fair Life, Vodenjak, BECHO , kub lajkan, JBT, Tozla, Diger, Chat Nick, Avangardni10, Etogajebi, mIRCerka,
i svi osim engrama i par. sl. uvijek su imali i imaju izuzetno korektan odnos kako uzajamni tako i uopsteni.Posebno bih istakla F.L.kao istinitog borca za nasu jedinu cjelovitu BiH sa komentarima kritike upucene svim kocnicarima u procesu jedinstva i demokratskih procesa u BiH.Nije stedio bas nikoga sluzeci se iskljucivo argumentima potkrijepljenim vlastitim stavovima ali istina boli i tesko joj je pogledati u oci.
Koristim ovu 'priliku' ujedno i kao argument da se covjek koji boravi na ovome forumu i trosi svoje vrijeme za koga ? Za svojom domovinom iz koje je otisao poslije stravicnih ratnih godina kao logoras i prognanik. Njegov jedini grijeh je sto je anacionalan jer ga je veliki naciom kostao zivota.Toliko sam ja procitala za vrijeme svoga boravka na forumu.
Nije fer traziti u svakoj individui religijski nastrojenog covjeka.
Zalosno.
Fair Life

Post by Fair Life »

wandy wrote:Home - Novi broj - Arhiva

DANI home page

ARHIVA DANI 68, JANUAR / SIJECANJ 1998

MAJSTOR FRAGMENTA
...
wandy wrote:
Fair Life wrote:
[img]http://www.bhdani.com/img/logop12.gif[/img][color=white]__[/color][size=117]Broj 288 - 20.12.2002.[/size] wrote:O diktaturi mi-diskursa, povodom haške katarze Biljane Plavšić...
Ti sto citas ovo novine to je tvoja stvar. Ja niti citam ove novine niti vjerujem sta pisu ove novine.
Sta je sad ovo ??! Ne rece li ti da ne citas "ove novine" ?

PolaHko, polaHko... Bosnajkinjo "Wandy", tako se pocinje sa citanjem pravih novina.
Produkt C

Post by Produkt C »

Image
Post Reply