Prijedor 92: Ostaće istine dvije, jedna da ničeg bilo nije

Post Reply
sinuhe

#126 Re: Koncentracioni logor Omarska

Post by sinuhe »

swanfilter wrote:Mozda nesmotreno pitanje ali me stvarno zanima... Iako sam prezivio rat u BiH, Krajini, biti u logoru i dozivjeti sve te grozote je druga dimenzija rata. Moje pitanje .. U logoru/ima je bivalo par hiljada skoro pa samih muskaraca. Ne znam kakav je broj cuvara dolazio na taj broj ali zanima me vase razmisljanje o mogucem otporu? Brojcano su logorasi bili u prednosti, zrtve bi se desile ali i moguci prodor do slobodnog teritorija jer linija utvrdjenih jos uvijek nije bilo, vozila na raspolaganju dovoljno, .. Ovo sam ukratko sklepao i ne zamjerite na povrsnosti ali vjerujem da ce te skontati sta zelim znati.. Hvala.
Nece se niko tuci i boriti ako ne zna sta mu je sa porodicom.
Bosanac_21

#127 Re: Koncentracioni logor Omarska

Post by Bosanac_21 »

Lacrosse wrote:Zelim da kupim ovu knjigu ali ne mogu naci nijednu online knjizaru iz koje se moze naruciti i isporuciti u Ameriku.
Evo je jarane stigla na knjiga.ba i interliber.com, isporuka sirom svijeta.
zrno_pijeska

#129 Re: Koncentracioni logor Omarska

Post by zrno_pijeska »

Bosanac_21 wrote:
Lacrosse wrote:Zelim da kupim ovu knjigu ali ne mogu naci nijednu online knjizaru iz koje se moze naruciti i isporuciti u Ameriku.
PAZNJA - Ne koristite interliber.com, iz licnog iskustva sam narucio 5 knjiga i sve uredno platio preko paypala, medjutim prevaranti su to,na ispostavu cekas taman da nemozes traziti povrat novca nazad preko paypala.
Helem, 2 mjeseca nijedne knjige na vidiku, posaljem email, niko ni habera. Poslije 5 mjeseci ponovo saljem email i ista stvar, niko se ne usudi da barem odgovori da treba cekati duze. Nakon 6 mjeseci dobio sam dvije knjige i jos jednu mjesec poslije. Ostale dvije, pisi propalo.
Bosanac_21

#130 Re: Koncentracioni logor Omarska

Post by Bosanac_21 »

zrno_pijeska wrote:
Bosanac_21 wrote:
PAZNJA - Ne koristite interliber.com, iz licnog iskustva sam narucio 5 knjiga i sve uredno platio preko paypala, medjutim prevaranti su to,na ispostavu cekas taman da nemozes traziti povrat novca nazad preko paypala.
Helem, 2 mjeseca nijedne knjige na vidiku, posaljem email, niko ni habera. Poslije 5 mjeseci ponovo saljem email i ista stvar, niko se ne usudi da barem odgovori da treba cekati duze. Nakon 6 mjeseci dobio sam dvije knjige i jos jednu mjesec poslije. Ostale dvije, pisi propalo.
Meni se takodjer slicno desilo prije par godina. Knjige nisu stigle, slao e-mail, nema odgovora. Odlucim da ih nazovem, covjek se javio I sve sredio za tri dana - nakon toga sam narucivao vise puta bez ikakvih problema. Knjige kod kojih pise "isporuka odmah" imaju na stanju, dok ostale koje narucuju od izdavaca prolongiraju isporuku.
vjesticanametli

#131 Re: Koncentracioni logor Omarska

Post by vjesticanametli »

Lacrosse hoces da vidim ja ima li knjiga u Sarajevu pa da ti posaljem u USA tj. prvo u Dalas pa ce ti rodica moja poslati (ona bi je ponijela odavde)

taman da uzmem i ja sebi knjigu
vivace

#133 Re: Koncentracioni logor Omarska

Post by vivace »

jel ima neko link za logor manjaca ,valjda se tako zove.?
vivace

#134 Re: Koncentracioni logor Omarska

Post by vivace »

SRAM BILO SRBIJU;SRAM JE BILO; SRAM JE I STID BILO.
Hodidid

#135 Re: Koncentracioni logor Omarska

Post by Hodidid »

vivace wrote:jel ima neko link za logor manjaca ,valjda se tako zove.?
https://www.youtube.com/watch?v=qULJ7zv414c
Keiko

#136 Re: Koncentracioni logor Omarska

Post by Keiko »

vivace wrote:SRAM BILO SRBIJU;SRAM JE BILO; SRAM JE I STID BILO.
Na zalost, sanse da ce se Srbija a pogotovu Srbi (ili barem vecina) ikad osvijestiti, opametiti I Iskreno I istinski pokajati su skoro pa nikakve.

Uglavnom nastojim ne razmisljati I ne komentirati ratna desavanja, uzroke I posljedice ali me sokira opceprihvaceno velicanje veliko-srpstva, cetnistva, izjednacavanje zrtve I agresora, itd, uglavnom svakodnevne pojave u Srbiji I PC-u. :-)
Tacticus

#137 Re: Koncentracioni logor Omarska

Post by Tacticus »

Keiko wrote:
Na zalost, sanse da ce se Srbija a pogotovu Srbi (ili barem vecina) ikad osvijestiti, opametiti I Iskreno I istinski pokajati su skoro pa nikakve.

Uglavnom nastojim ne razmisljati I ne komentirati ratna desavanja, uzroke I posljedice ali me sokira opceprihvaceno velicanje veliko-srpstva, cetnistva, izjednacavanje zrtve I agresora, itd, uglavnom svakodnevne pojave u Srbiji I PC-u. :-)
sve dok postoji kampanja izjednacavanja krivice koju dobar dio europskih drzava podrzava kako bi opravdali njihovu neaktivnost do toga nece doci
ja veoma dobro znam da je zlocina bilo sa svih strana, ali se MORA uzeti u obzir koliko su isti bili organizovani i planirani
a to je vecinom bilo kod srpske strane, manje kod hrvatske i najmanje kod bosnjaka
i da se odmah razumijemo da li bi mi pravili te zlocine ili nebi ne znam, ali znam da smo definitivno imali i najmanje uslova za to jer smo bili izolovani, okruzeni hrvatskom i srbijom, manjkom materijalnih sredstava, a i cinjenicom da je najveci dio populacije srba i hrvata planski iseljen njihovom politikom

ukratko cinjenica je da su bosnjaci najveca zrtva i da su preko 80% zlocina pocinile velikosrpske snage (ne srpski narod) i izjednacavanje zlocina je isto kao da sada pokusas izjednaciti zlocine zapadnih saveznika nada njemackim vojnicima i bombardovanje njemckih gradova, sa planskim unistavanjem desetine miliona jevreja, slavena, cigana, ..., tj. ogavno
Johnzy

#138 Re: Koncentracioni logor Omarska

Post by Johnzy »

Keiko wrote:

vivace

#139 Re: Koncentracioni logor Omarska

Post by vivace »

Hodidid wrote:
vivace wrote:jel ima neko link za logor manjaca ,valjda se tako zove.?
https://www.youtube.com/watch?v=qULJ7zv414c
hvala ti. ja sam pre par godina naisla na nekom blogu, sajtu,pojma nemam naisla na pisanje jednog mladica koji je prosao kroz manjacu. i bila sam sokirana. imala sam havarije sa kompjuterom i nisam vise mogla da ga nadjem. sem sto strahote pise,pise i vrlo talentovano. zao mi je da ga ne nadjem. svaki drugi dan je bio drugi tekst...opis sta je bilo tog dana. strava i uzas.
zrno_pijeska

#140 Re: Koncentracioni logor Omarska

Post by zrno_pijeska »

Na ovom linku imate stvarne dozivljaje iz Omarske i Manjace, samo idite na dno stranice ispocetka.
http://biscani.eu/historija/index.php
karanana

#141 Re: Koncentracioni logor Omarska

Post by karanana »

Sjeca li se neko jedne slike ja mislim da je sa manjace. Pred mrak je slikana, logorasi u redu na nekom brdu, samo se siluete vide, jedan covjek ja mislim sjedi i sisa ih. Ima li ko to sliku negdje?
lotPi

#142 Re: Koncentracioni logor Omarska

Post by lotPi »

Nekako s proljeća

#143 Re: Koncentracioni logor Omarska

Post by Nekako s proljeća »

karanana wrote:Sjeca li se neko jedne slike ja mislim da je sa manjace. Pred mrak je slikana, logorasi u redu na nekom brdu, samo se siluete vide, jedan covjek ja mislim sjedi i sisa ih. Ima li ko to sliku negdje?
Možda nije to ta slika :

http://www.corbisimages.com/stock-photo ... mp?popup=1

Pogledat' ću još kada budem imao više vremena...
BHCluster

#144 Re: Da li smo zaboravili Prijedor 1992.?

Post by BHCluster »

U dokumentarnom filmu Al Jazeere Balkans "Dani ubijanja - Prijedor" gledaoci imaju priliku prvi put vidjeti televizijske snimke Službe javne bezbjednosti Prijedor, snimljene 4. septembra 1992. na Korićanskim stijenama.

Poslje 20 minuta...
argyle

#145 Re: Da li smo zaboravili Prijedor 1992.?

Post by argyle »

BHCluster wrote:U dokumentarnom filmu Al Jazeere Balkans "Dani ubijanja - Prijedor" gledaoci imaju priliku prvi put vidjeti televizijske
download
http://icr.icty.org/LegalRef/CMSDocStor ... 350791.wmv
Zokipfc

#147 Re: Da li smo zaboravili Prijedor 1992.?

Post by Zokipfc »

Ko je zapalio hotel na mrakovici?
dragan53

#148 Re: Da li smo zaboravili Prijedor 1992.?

Post by dragan53 »

Poštovani,

Može li neko da mi ispriča nešto što zna o vlasniku "Petog Neplana" u Omarskoj Željku Romaniću.O njegovoj ulozi u događajima iz 1992. o njegovim prijeratnim aktivnostima i o porijeklu njegovog bogatstva!
Hvala!
muha_sa

#149 Re: Da li smo zaboravili Prijedor 1992.?

Post by muha_sa »

mnogo štošta smo zaboravili :( a i kad kreneš podsjecat ovu mladež oni horski graknu--nemojte opet o ratu, idemo naprijed.

samo nek idu naprijed, tako sam i ja išo naprijed i pojma nisam imo s kim dijelim ovo malo dunjaluka pa najebah i svega se nagledah a i još cu se nagledat jer se i dan danas pronalaze grobnice pune civila i pitanje je kad ce se i poslednja otkrit i ostaci ubijenih dostojno sahranit :(
PM72

#150 Re: Da li smo zaboravili Prijedor 1992.?

Post by PM72 »

A ovamo grakću je li bilo 6 ili 9 "žrtava" u Dobrovoljačkoj...Bošnjama je važniji Ekrem Jevrić i farma.
Post Reply