BH klubovi u Evropi - 2012/13

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
Zavatoni

#126 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

Post by Zavatoni »

Image

Ovakva je sada situacija...prvi red je sezona 07/08...u naredne dvije godine uz kontinuitet igara u evropi (i mi i željo) možemo značajno podići koeficijente...timovi sa koeficijentom većim od 5 su sigurni nosioci u drugom pretkolu LP i LE.
perfect_guy

#127 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

Post by perfect_guy »

cyprus wrote:A sad da poredam i moguće protivnike u drugom pretkolu:

Protiv ovih možemo proć jedino da nas namjerno puste:
Anzhi Makhachkala
Twente
PAOK
APOEL
Young Boys
Sparta Praha
Bursaspor
Gent
Legia Warszaw
Lech Poznan
Vitesse Arnhem
Rapid Bucuresti
Viktoria Plzen
Crvena Zvezda
ispravka, Vitesse je kroz playoff izborio ovu poziciju, a ne Twente
Ajatolah_

#128 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

Post by Ajatolah_ »

Stavio je ispod i Vitesse, a Twente nema garantovano drugo pretkolo jer su izborili Evropu kroz fair-play, mada trebalo bi čudo da ih neko izbaci.
mistek

#129 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

Post by mistek »

Pa ni Sarajevo nije ispadalo ko nosilac. Izbacili Rangersa 2006, Mašaklok 2007. i Orebra 2011. Ko nenosioci prošli Sigmu, Spartaka, HIF, Genk.
Muhamed Đakmić

#130 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

Post by Muhamed Đakmić »

Sezona kad nas Mirza ne izvede u Evropu, 2010/2011, nevjerovatno nas sad kosta po pitanju koeficijenta. Vrlo moguce da bi bili nosioci da smo tad nabacili te bodove.
Meho Kodro

#131 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

Post by Meho Kodro »

Image
LINK
(ovo je samo spekulacija)

Borcu Zimbru, Torpedo Kutaisi, San Marino...
Sarajevu Flamurtari, Celje, Celik
cvrčak_na_hedonizmu

#132 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Zavatoni wrote:Image

Ovakva je sada situacija...prvi red je sezona 07/08...u naredne dvije godine uz kontinuitet igara u evropi (i mi i željo) možemo značajno podići koeficijente...timovi sa koeficijentom većim od 5 su sigurni nosioci u drugom pretkolu LP i LE.
Željo je već dobrano podigao svoj koeficijent za narednu sezonu ( LŠ ili EL ) ako se plasira u Euro takmičenja. Već sada, na slijepo, taman ispali odmah, Željo ima koeficijent oko 4.6 jer šampion BiH dobija između 1.3-1.4 ( a briše se onaj 0.36 ) u narednoj sezoni. Želji je u prednosti u narednim sezonama zbog dvije titule + prolazak Šerifa. Neke ekipe u Europi će imati "problem" da odbrane svoje prijašnje uspjehe te će im koeficijent padati dok Želji samo plasman u Europu značajno uvećava koeficijent.
mistek

#133 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

Post by mistek »

Pa nema nikakve veze titula sa Evropom. Ako hoće koeficijent 1 i kusur, Boga mi će morati nekog uzeti ili da ostale ekipe odigraju nenormalno dobro, pa oni na račun toga dobiju za narednu sezonu.
Charuga
Globalni moderator

#134 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

Post by Charuga »

mistek wrote:Pa nema nikakve veze titula sa Evropom. Ako hoće koeficijent 1 i kusur, Boga mi će morati nekog uzeti ili da ostale ekipe odigraju nenormalno dobro, pa oni na račun toga dobiju za narednu sezonu.
U sezoni 2010/11 Zeljo je dobio 1.3750 bodova. Te godine je bio prvak a u Evropi se nije bas proslavio ni u cemu osim u primanju golova. E sad, na osnovu cega je tad dobio te bodove? Na koje ekipe mislis kad kazes da moraju odigrati nenormalno dobro? Daj malo pojasni ovo ...
cvrčak_na_hedonizmu

#135 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

mistek wrote:Pa nema nikakve veze titula sa Evropom. Ako hoće koeficijent 1 i kusur, Boga mi će morati nekog uzeti ili da ostale ekipe odigraju nenormalno dobro, pa oni na račun toga dobiju za narednu sezonu.
Nemoj me pogrešno shvatiti ali ti veze nemaš o čemu pričaš :D Odakle Želji koeficijent 1.3750 u sezoni kada je naletio na Hapoela i odigrao "samo" dvije utakmice u kvalifikacijama za LŠ.

Baš me zanima tvoje objašnjenje :D
salle_eh1986

#136 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

Post by salle_eh1986 »

http://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/calc.html

ima ovde (kao neko) objašnjenje :)
mistek

#137 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

Post by mistek »

Malo su ga zakomplikovali tu, iako je manje-više sve jasno.
Uglavnom brate, boduje se ono u Evropi, a nikakve titule.
Ajatolah_

#138 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

Post by Ajatolah_ »

Željo je dobio bod na osnovu ispadanja u drugom pretkolu LP plus 0,375 kao 20% ukupnog koeficijenta lige te sezone.

Što se tiče ove rasprave za koeficijenta za šampiona, pa zapravo UEFA ne boduje plasman u prvenstvu, ali ispadanje u 2. pretkolu LP donosi za pola boda više nego što donosi ispadanje u 2. pretkolu EL.
cvrčak_na_hedonizmu

#139 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

mistek wrote:Malo su ga zakomplikovali tu, iako je manje-više sve jasno.
Nastavljaš i dalje da se provaljuješ. Da ti nacrtam ?

-Sarajevo je za prolazak dva pretkola u EL dobilo 1.85 bodova
-Željo je za ekspresno ispadanje od Hapoela u LŠ i prolazak 0 ( NULA ) pretkola dobio 1.375 bodova

Jel ti sada sekundu jasnije :oops: Ostaješ pri stavu da titule nemaju veze sa koeficijentom :oops:
Ajatolah_

#140 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

Post by Ajatolah_ »

Uzmimo situaciju da Željo zabilježi dva poraza, ekipe u prvom pretkolu EL dvije pobjede, a ekipe koje igraju drugo pretkolo EL dva poraza. U tom slučaju bi se svakoj ekipi dodalo 0,325 boda.
Široki - 3,3914
Borac - 3,6414
Sarajevo - 4,6414
Željezničar - 4,6414

Dakle Željo bi se izjednačio sa Sarajevom po koeficijentu. Ovi novi koeficijenti bi samo Sarajevu bili dobri ove godine da se progura među nosioce. Želji bi jako malo falilo, manje od 0,1 boda... tako da se svakako imaju za šta boriti. U svakom slučaju, ako i sljedeće dvije godine ove dvije ekipe budu igrale Evropu, '14/'15 su praktički garantovano nosioci.
cyprus

#141 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

Post by cyprus »

mistek wrote:Malo su ga zakomplikovali tu, iako je manje-više sve jasno.
Bodove ne donosi titula, ali sam nastup u drugom pretkolu CL donosi... Mislim da je to EdoI dobro pbjasnio...
cyprus

#142 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

Post by cyprus »

Meho Kodro wrote:Image
LINK
(ovo je samo spekulacija)

Borcu Zimbru, Torpedo Kutaisi, San Marino...
Sarajevu Flamurtari, Celje, Celik
To je ta regionalna grupa koja nas možda odvede u bliski Kazahstan :oops: Kakva glupost :oops: A iako je špekulacija, mislim da bi baš ovako moglo bit :oops: U tom slučaju nisam baš prezadovoljan opcijama :oops:

Kako ovim sjevernjacima koriste ove regionalne gluposti, to je čudo :oops:
jadranska straza

#143 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

Post by jadranska straza »

Ako se dobro sjećam,Slavija je 2009. u 2.kolu izbacila danski Alborg,koji je prethodnu godinu igrao Ligu prvaka i odigrao 3:3 sa Mančesterom.Bitno je da se ne prepadnu jakog protivnika i onda se može igrati sa svakim.
Ostajem pri zaključku da je bolje da izvuku što atraktivnije protivnike,veća euforija,više publike na stadionima,sportski praznik..
Meho Kodro

#144 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

Post by Meho Kodro »

Zavatoni wrote:Image
salle_eh1986 wrote: Image
Stvar je prosta ko pasulj, za dobivanje bodova i napredovanje na "listi" treba izbacivati protivnike i prolaziti pretkola, s tim da je sampion BIH u startu u prednosti jer za samo sudjelovanje u Evropi dobiva 1.0 dok ostali BIH predstavnici imaju sigurnih 0,25 - 0,50 bodova (+ 20% od nacionalnog koeficijenta)
Ko zeli za koju godinu biti nositelj u 2.pretkolu morace kao nenositelj nekoga izbaciti, bez muke nema nauke, a kad jednom bude nositelj lakse ce odrzavati taj polozaj (ukoliko UEFA ne promjeni nesto, kao sto su ove godine 6 pobjednika kupova iz najrangiranijih drzava direkt ubacili u EL, tako da se sve pomaklo za 6 mjesta prema dolje pa je Sarajevo izgubilo status nositelja)
El_comadante

#145 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

Post by El_comadante »

ma mi uvijek kontamo šta če biti za koju sezonu. kad budemo mislili samo o tekučoj bit če bolje. znaći bilo koga da izvučemo treba igrati sa njim na terenu i pokušati proći dakle i jače protivnike zašto da ne. a ako hčemo predstavnika u skupinama bilo kojeg takmičenja moramo početi izbacivati i jače protivnike. a kad tad moramo napraviti taj iskorak, što prije to bolje. pa i recimo BATE Borisov bio je u istoj situaciji kao i naši klubovi, jednom su prošli u skupine i onda automatski imali bolji koeficijnet i sada su redovni u skupinama barem EL. znaći moramo napraviti taj iskorak konačno, a ja bi volio ove sezone...
Muhamed Đakmić

#146 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

Post by Muhamed Đakmić »

Hipoteticki, da Sarajevo i Zeljo nakucaju koeficijent da budu nosioci iduce sezone u drugom pretkolu Lige prvaka, sam prolazak tog drugog pretkola iz godine u godinu zabetonirao bi koeficijent. Iznenadjenje, da se prodje trece pretkolo Lige prvaka i upadne u grupe EL bi nas vec koliko - toliko stabilizovalo na evropskoj sceni. Normalno, i igracki kadar mora to pratiti, ali mislim da je od igrackog kadra bitnija konstanta nastupa. Bate i Sheriff skoro da nemaju konkurenta u domacem prvenstvu, to su rinaka ekipe, ali nakucali su koeficijent upravo radi cinjenice da su konstantni u Evropi.
El_comadante

#147 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

Post by El_comadante »

Sarajevo1946 wrote:Hipoteticki, da Sarajevo i Zeljo nakucaju koeficijent da budu nosioci iduce sezone u drugom pretkolu Lige prvaka, sam prolazak tog drugog pretkola iz godine u godinu zabetonirao bi koeficijent. Iznenadjenje, da se prodje trece pretkolo Lige prvaka i upadne u grupe EL bi nas vec koliko - toliko stabilizovalo na evropskoj sceni. Normalno, i igracki kadar mora to pratiti, ali mislim da je od igrackog kadra bitnija konstanta nastupa. Bate i Sheriff skoro da nemaju konkurenta u domacem prvenstvu, to su rinaka ekipe, ali nakucali su koeficijent upravo radi cinjenice da su konstantni u Evropi.
Bate i Sheriff nisu bezze ekipe jer i oni kad su krenuli igrati u Europi su bili nenositelji ali su godinama igrajući i prolazeći dalje nabili koeficijent. a na putu do grupa bio LP bilo LE ipak moraš kojeg jačeg izbaciti a upravo to naše ekipe nemogu uraditi, a Bate i Sheriff su to uradili.
tarpi80

#148 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

Post by tarpi80 »

Koefcijent je nabitniji faktor za iskorak u evropskim kupovima. Jasno je to vidljivo iz primjera dinama. Godinama se dinamo bori da preskoči treće pretkolo. Međutim to su uspjeli tek kada se promjenio sistem kvalifikacija, kada su formirane dvije grupe šampioni i nešampioni. Umjesto protivnika tipa arsenal, milan, cska moskva, udinese (koje dinamo nebi izbacio u 100 utakmica) dobili su malmo. Zato je bitno da se ima kontinuitet nastupa od 5 godina. Kada naši klubovi dođu u situaciju da budu nosioci u drugom pretkolu onda je moguće očekivati neki veći uspjeh, i možda grupnu fazu evropa lige.
tarpi80

#149 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

Post by tarpi80 »

El_comadante wrote:
Sarajevo1946 wrote:Hipoteticki, da Sarajevo i Zeljo nakucaju koeficijent da budu nosioci iduce sezone u drugom pretkolu Lige prvaka, sam prolazak tog drugog pretkola iz godine u godinu zabetonirao bi koeficijent. Iznenadjenje, da se prodje trece pretkolo Lige prvaka i upadne u grupe EL bi nas vec koliko - toliko stabilizovalo na evropskoj sceni. Normalno, i igracki kadar mora to pratiti, ali mislim da je od igrackog kadra bitnija konstanta nastupa. Bate i Sheriff skoro da nemaju konkurenta u domacem prvenstvu, to su rinaka ekipe, ali nakucali su koeficijent upravo radi cinjenice da su konstantni u Evropi.
Bate i Sheriff nisu bezze ekipe jer i oni kad su krenuli igrati u Europi su bili nenositelji ali su godinama igrajući i prolazeći dalje nabili koeficijent. a na putu do grupa bio LP bilo LE ipak moraš kojeg jačeg izbaciti a upravo to naše ekipe nemogu uraditi, a Bate i Sheriff su to uradili.
Ko kaže da nemogu izbaciti jače. Pa željo je prošle godine izbacio šerifa, sarajevo izbacilo genka i helsinborga.
El_comadante

#150 Re: BH klubovi u Evropi - 2012/13

Post by El_comadante »

tarpi80 wrote:
El_comadante wrote:
Ko kaže da nemogu izbaciti jače. Pa željo je prošle godine izbacio šerifa, sarajevo izbacilo genka i helsinborga.
ali nažalost nedovoljno jer uvijek nam malo fali da se plasiramo u grupe. a grupe su najbitnije. znaći sve dok nenapravimo taj iskorak uvijek če nešto faliti.
Locked