Seboreicni dermatitis

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
drag_gost

#126 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Ne smaras, opusteno. :D Sretno! :) :thumbup:
KenCo

#127 Re: Seboreicni dermatitis

Post by KenCo »

kokosovo ulje hvale za dermatitis, ja sam ga pio i nanosio na lice i bilo mi je gore. iako vjerujem da je zdravo u ishrani.
ako neko zeli da kupi ima ga u makroviti, 24 marke mala tegla.
ako kupujete ovakve proizvode pazite da su 100 % organski, jer u suprotnom nema takav efekat.

za problem na tjemenu, opet ponavljam , manite se skupih sampona i slicno. losion u MATIJI protiv peruti i za jacanje kose, meni je pomogao 100 puta, svaki put kad se pojavi perut ( to je blaga rijeci sta sam ja imao na glavi), losion ga ukloni nakon nekoliko koristenja. losion kosta 10 maraka, moze dugo trajati. potpuno je prirodan i ne moze stetiti, za razliku od skupih sampona koji samo prikrivaju posljedicu a ne lijece uzrok !

jos jedna odlicna stvar. ko ima dermatitis na nekom dijelu koze nek uradi sljedece: 100 % organski prirodni nefiltrirani jabucni ocat ( ima ga u dm-u, cijena 4 marke. ) neka pomijesa sa vodom u omjeru 1:1 i neka nanese na crvenilo sa vaticom. mozete ostaviti da se osusi, ili isprati sa vodom ( zbog malo neugodnog mirisa) nakon sto se osusi ( pricekati bar 10 minuta).
malo ce vas peckati, sto je dobar znak. pokusajte ovo ujutro i uvecer pred spavanje, moze doci do pogorsanja na pocetku, ali pokusajte sa ovom metodom neko vrijeme, ovo je najefikasniji prirodni lijek za dermaitits.

ovo su moja dugogodisnja iskustva sa ovom bolescu, nikad mi nijedna krema nije pomogla, samo su mi odmagale a ja pare bacao. dakle za perut - losion u MATIJI, a za crvenilo na kozi probati ovaj recept sa sircetom.

Sretno i molim sve da se jave sa rezultatima. koristit ce svima
pozdrav
gilla

#128 Re: Seboreicni dermatitis

Post by gilla »

Probam sirce. Thx.

Samo ovaj matija losion, kako ti traje dugo?
Pa ona bocica ne moze biti 5,6 puta upotrebljena i gotovo. Mozda sam puno stavljao mada sumljam , na dlan stavim odredjenu kolicinu i onda predjem preko tjemena. Nisam nekih poboljsanja osjetio, doduse kod mene je suha perut...
drag_gost

#129 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

I kakva je situacija u ovim ljetnim danima? Manje problema imate? :)
ranger

#130 Re: Seboreicni dermatitis

Post by ranger »

zajebancija ko i uvijek... ciklicno; zacrveni se 3-4 dana pa onda faza ljustenja, pa faza "mira" jedno 2 dana i opet iznova, koza se zamasti, zacrveni, ljusti i sve tako u krug... zivot je lijep...
drag_gost

#131 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Jesi li probao acidi borici?
pogresna

#132 Re: Seboreicni dermatitis

Post by pogresna »

meni acidi boricu uopšte ne pomaže.........

more i sol je najviše uništavaju.........al ipak to je samo u ovom periodu godine moguće......
ranger

#133 Re: Seboreicni dermatitis

Post by ranger »

drag_gost wrote:Jesi li probao acidi borici?
ma nisam, bojim se neko napisa da skida povrsinski sloj koze...
mada kontam ujutro i navece kad bi se koristila ne bi trebalo bit frke
BHfanatik

#134 Re: Seboreicni dermatitis

Post by BHfanatik »

Evo ja bih trebao neki savjet. Nakon svih ovih godina koristenja raznih sampona i raznih gluposti, kosa mi ima bezivotan, metla izgled. Nekako je rjeda i bez volumena, Medicinski samponi definitivno su doveli do toga. Sta ja mogu uraditi po tom pitanju? A pitanje za muske sta koristite sa oblikovanje kose? Kod mene glava ima cudan oblik+ visoko celo pa mi kratka kosa nikako ne stoji. definitivno mi treba nesto cime cu kosu koja se razleti na sve strane dovesti u red. kako se vi snalazite?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#135 Re: Seboreicni dermatitis

Post by _BataZiv_0809 »

Pozdrav za sve forumase s kojima dijelim isti problem. Seborojicni dermatitis imam od drugog razreda srednje skole. Lice prekriveno aknama odjednom se ocistilo. Kratkotrajnu srecu zbog toga prekinulo je uzasno crvenilo koje mi je prekrilo cijelo celo i druge dijelove lica. Obzirom da imam tu srecu da mi je mama ljekar, njena kolegica specijalista dermatolog mi je preporucila belogent mast, bez da kihnem tih famoznih 50 KM. On je, kako znate, kortikosteroid. Kad god ga kupujem, zaposleni u apoteci me upozoravaju kao da kupujem bojni otrov.
Tokom ovih 10 godina koliko imam problem, nema sta nisam probao, koji preparat nisam kupio. Sve sto je iole pomagalo bilo je kratkog daha. A onda sam naisao na vrlo ucinkovitu metodu koju cu podijeliti sa vama. Dakle meni je ovo pomoglo, hoce li vama ne znam.
Prije svega prilikom tusiranja ne koristim nikakve sampone. Uvijek bi mi lice bilo jako crveno nakon tusiranja. Sada kada se tusiram samo vodom toga nema. Odmah nakon tusiranja namazem se mlijekom za tijelo ili baby uljem. Kosu sam osisao na "keca". Perem je rekonazol samponom. Praktikujem jedno pranje rekonazolom, a zatim dva puta nakon toga Himalaya samponom protiv peruti. Dakle mjesecno maksimalno 4 puta operem rekonazolom. Kada sam ga poceo koristiti crvenilo je nestalo potpuno sa cela i obraza i nikad se nije vratilo. Ono sto jos nikako ne mogu srediti je podrucje oko nosa, ispod podocnjaka...
Nadalje, umivam se kupovnom vodom pomjesanom sa 2 supene kasike sode bikarbone (na litar). Soda bikarbona pretvara kiselu povrsinu kose u luznatu, sto onemogucava razvoj gljivica. Litar kupovne vode vam je 80-tak feninga, a pakovanje sode bikarbone od 200 grama je oko 1 KM.
Poslije pranja kose obavezno je saperem vodom sa sodom bikarbonom. Ostavim tako da se osusi. Lice umiveno tom vodom, prije spavanja namazem Penaten kremom za bebe. Moze i obicna plava nivea ili solea. Za krajnju nuzdu tu je uvijek belogent mast. Nju koristim 5 dana zaredom, pa onda pauziram mjesec. Za najgore slucajeve kupio sam i puder, pa sredim to podrucje oko nosa. Eto toliko od mene, nadam se da cu vam pomoci.
Last edited by _BataZiv_0809 on 30/07/2013 09:19, edited 1 time in total.
Ajatolah_

#136 Re: Seboreicni dermatitis

Post by Ajatolah_ »

Šta je konkretno loša strana kortikosteroida, i ostavljaju li neke trajne posljedice?

Nemam pojma, izbjegavam ih ali jedino mi oni pomažu, otprilike razvučem jednu kremu na godinu. Inače primijetio sam da se zahvaćeno područje proširilo na prostor između obrva i očiju (ponekad) i u manjoj mjeri po obrazima, ali to nije veoma primijetno. Pojavljuju mi se i prolazne crvene fleke po vratu, nisam siguran je l' to to. Perut na tjemenu imam praktički oduvijek, ali to mi nije toliki problem dok imam kosu jer se ne vidi kao lice, je l'. :D Kad/ako oćelavim bit će belaj. :-)

Nemam pojma, crvenilo po licu nikako da prestane barem na koju sedmicu u komadu, postajem polako očajan... Probat ću nešto s ove teme a i posjetit ću opet dermatologa, pa ćemo vidjeti.
drag_gost

#137 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Treba pokusati i sa toplim oblogama od kamilice... :)
sarajvosa

#138 Re: Seboreicni dermatitis

Post by sarajvosa »

Kao sto sam vec pisao problem sa kosom i obrvama sam rijesio.Ljeti nemam crvenila na licu dok ga zimi ima ali vrlo malo.
Ja imam problem koji ne znam kako da rijesim.Ćelo i nos mi se maste znaci cim se malo oznojim ili duze vremena negdje hodam i slicno celo i nos postaju masni.Nadam se da cu naci neko rjesenje ovog problema.
gilla

#139 Re: Seboreicni dermatitis

Post by gilla »

sarajvosa wrote:Kao sto sam vec pisao problem sa kosom i obrvama sam rijesio.Ljeti nemam crvenila na licu dok ga zimi ima ali vrlo malo.
Ja imam problem koji ne znam kako da rijesim.Ćelo i nos mi se maste znaci cim se malo oznojim ili duze vremena negdje hodam i slicno celo i nos postaju masni.Nadam se da cu naci neko rjesenje ovog problema.
:D ista stvar, ne kontam. Celo, nos, dijlom obrazi. Što je smiješnije nemam akni(prije je bilo) na celu ali zato nos :-)
Jesu prosirene pore i fazoni, ali da sedmica prodje bez nekog procesa na nosu.....nadam e da cu to doziviti.

Što mi je dijelom pomoglo da koliko toliko smanjim masnoću i dobijem solidan ten a regulišem seboreju jeste dijelom promjena jelovnika. Izbacio sam mlijeko potpuno, promjene nabolje u pogledu masnoce, akni a i crvenila.
Također više ne konzumiram puter kiki, nutelu, džemove. Ostalo nisam nešto mjenjao(moraš nešto i konkretno jesti).
Jede se i pite, crvenog i bijelog mesa, s tim da prednjači bijelo meso. Ništa pretjerivati i nastojati kombinovati.

Da, pucam ce vitaminima i to poprilično, biotin, b komplex, c vitamin, beta karoten, uskoro i cink cu ubaciti :lol: .

Ne kontam koji je fazon sa vodom sa cesme ali mi nikako ne odgovara(valjda hlor), prešao sam na umivanje kupovnom pa ćemo vidjeti.
Sa kosom nemam neke frke još uvijek, ima peruti ali mi ducray to drži pod kontrolom. KOmbinujem sa drugim.
Treba nastojati, spavati redovno i pravilno, max u 11 leći ako se rani u 6 i sl.
Stres izbjegavati koliko je moguće.
Što više vremena biti van kuće, na zraku i na suncu :-) (znam nekad lakše reći nego učiniti).
Voće žderati što je moguće više.(pogotovo jabuku, narandže) s obzirom da ovo ne stigem ili zaboravim ubacio sma suplemente
Smanjiti ili izbaciti neke namirnice, šećere, mliječne proizvode, masnu hranu...zavinos šta vam odgovara.
Piti zdrave čajeve, npr. ja napravim zelenog pa popijem.
Kafu probajte izbaciti, možda vam pogoršava.
Ako ste u mogućnosti ojačati imunitet, ubacite čurokot ulje, jaja prepelice , pravi pčelinji med.
Ubaciti fizičku aktivnost da se 2,3 puta oznojite sedmično, teretana, biciklo, trčanje....
umanjiti buljenje u monitore, tv...
nekome pomaže more
Cigarete i alkohol obavezno izbaciti.

Ja sam svoju(srećom lakšu formu kakvih ima ljudi :-) ) naslijedio, mada kod nekoga se pojavljuje zbog poremećenog metabolizma, nezdravog života....koliko sam skontao riječ je o toxinima koje tijelo preko kože izbacuje vani, preopterećena jetra.....nedostatak minerala i vitamina....

Znam ljude koji su je zaliječili u potunosti nakon nekog vremena tako da ne gubite nadu :thumbup:
ortodont

#140 Seboreicni dermatitis

Post by ortodont »

Ja koliko znam da je to u biti neizljecivo i da se uvijek moze vratiti.
Inace, imam ga i ja, prhut u kosi popracena sa flekom na prsima.
Fleka je skoro nestala, ali se zna vratiti opet.
Prhut sam rjesavao Rekonazolom, a onda presao na Vichijev sampon koji je odlican.

A svi savjeti su ok, ali jedan je kljucni, kloniti se stresa, kod mene je to osnovni uzrocnik.

Sent from my iPhone 5 using Tapatalk 2
gilla

#141 Re: Seboreicni dermatitis

Post by gilla »

ortodont wrote:Ja koliko znam da je to u biti neizljecivo i da se uvijek moze vratiti.
Inace, imam ga i ja, prhut u kosi popracena sa flekom na prsima.
Fleka je skoro nestala, ali se zna vratiti opet.
Prhut sam rjesavao Rekonazolom, a onda presao na Vichijev sampon koji je odlican.

A svi savjeti su ok, ali jedan je kljucni, kloniti se stresa, kod mene je to osnovni uzrocnik.

Sent from my iPhone 5 using Tapatalk 2
Gdje kupuješ taj vichy? Apoteka ili ? i koliko para? Meni je suha perut, moram paziti sta stavljam na vugla

Kloniti se stresa je isto kao ziviti bez kisika,znam, ali nastojati ga umanjiti. Naučio sam vremenom da me za većinu stvari boli briga, bit će kako bude, dajem malo značaja svemu. Regulisao aktivnosti, viđanja, prioritete, ubacio hobije, srećom nisam više kod privatnika :D .
Kako će biti jednog dana sa djecom pitanje je.

Kažu doktori neizlječivo ali s obzirom koliko malo rade na lijeku a vamo štancaju linije proizvoda koji djelomično pomažu sumljam u to.
A i pričao sam sa ljudima koji su šišanjem na keca ili promjenom posla riješili se seboreje. Zaliječili ili izliječili zar je bitno ako se više ne pojavljuje 8) .
A surfanjem šta čovjek sve pronađe od mazanja sirćetom do pucanjem narandžama lol.
sarajvosa

#142 Re: Seboreicni dermatitis

Post by sarajvosa »

sto se ishrane tice izbacio sam hamburgere i slicno,alkohol vise nikako ne pijem,ali nazalost pusim i to ne mogu prestati.
Nisam jos nikada uzimao b komplex,ali neki kazu da pomaze.Probat cu sa njim i nadam se da ce mi pomoc sto se tice masnoce.
BJB

#143 Re: Seboreicni dermatitis

Post by BJB »

Image
Ova krema od Avenea je meni pomogla i jos jednoj djevojci koju poznajem. Mackanje dvaput dnevno.
Verzija kreme za tjelo meni bolje odgovara nego ona koja je kao samo za mazanje glave..Seboreja me zafrkavala od osnovne skole. Unaprijed da vas upozorim- ne djeluje kod svakoga. Progooglajte, pa ako imate zivaca za jos jednu kremu i isprobajte. Sretno.
ortodont

#144 Re: Seboreicni dermatitis

Post by ortodont »

gilla wrote: Gdje kupuješ taj vichy? Apoteka ili ? i koliko para? Meni je suha perut, moram paziti sta stavljam na vugla
Apoteka, ako se ne varam, platio sam ga 23 KM.
sarajvosa

#145 Re: Seboreicni dermatitis

Post by sarajvosa »

Ako ima neko da je izlijecio ili zalijecio sebooricni dermatitis nek mi se javi na pm.
ranger

#146 Re: Seboreicni dermatitis

Post by ranger »

tesko ces naci nekog takvog..
ja trenutno koristim kremu rekonazol i neku bezze hirdirajucu i u hitnim slucajevima i po kriticnim mjestima namazem kortikosteroidnom kremom ne znam joj ime sad. rekonazolom namazem poslije kupanja ili pranja kose a ovom hidrirajucom mazem onako preventivno tj kad nema crvenila..
u zadnjih 10tak dana krkam se omegom i b vitaminom, duplom dozom, znaci na kutiji pise po jedna tableta dnevno, ja uzimam po jednu poslije dorucka i po jednu poslije obroka oko 5-6 kad dodjem s posla.
moze biti da je placebo efekat ali mi se cini da mi se ko malo popavilo stanje od kad pijem ove preparate.
ruku na srce, i na poslu je neka laganica (citaj manjak stresa) pa cemo vidit sta ce bit kad zaguzva. :roll:
sarajvosa

#147 Re: Seboreicni dermatitis

Post by sarajvosa »

ma ja sam taj problem sa crvenilom rijesio.kad je ovo bilo haldnije vrijeme slabo skroz crvenilo bilo cim udjem negdje se ugrijem nestane znaci normalno sve e jedino sad trazim lijek protiv masnoce koja se javlja nakon neka 3-4 sata poslije tusiranja.
sarajvosa

#148 Re: Seboreicni dermatitis

Post by sarajvosa »

kreme ne koristim,a od vitamina samo b complex
RinaRa

#149 Re: Seboreicni dermatitis

Post by RinaRa »

Zdravo svima koji prate ovu temu, i unapred se izvinjavam ako cu ponoviti nesto sto je vec neko napisao jer nisam imala strpljenja da iscitam sve sto je napisano ovde. Htela bih da podelim sa vama kako sam se ja izborila sa problemom.Jedno tri i po godine sam se neprekidno mucila sa seboreicnim dermatitisom, vise se ni ne secam sta sam sve radila ne bih li sebi pomogla i nije bilo trajnijeg efekta.

Godinu dana problem drzim pod kontrolom, otkako sam pocela da koristim jabukovo sirce i lanolin. Prirodno jabukovo sirce, koje pravi jedan moj komsija koji se u slobodno vreme bavi travarstvom. Dakle, ne jabukovo sirce kupljeno u prodavnici, probala sam i velika je razlika, zato naglasavam prirodno, kod prirodnog se pravi talog na dnu flase. Koristim sirce pomesano sa vodom, odnos je 1:1, nekad i 2(voda):1(sirce), ali desavalo mi se da stavljam i cisto sirce na lice, medjutim to tek kada dodjem u fazu da koristim sirce jednom u nedelju, dve. Ne mirise lepo, ali i te kako vredi.
Lanolin je prirodna mast koju koriste dojilje kako bi prevenirale ragade na bradavicama. Dobija se iz ovcije vune i ja sam lanolinom prezadovoljna.

Da ne duzim, iskreno od srca preporucujem prirodno jabukovo sirce i lanolin. Mozete i da proguglate :) :)
Post Reply