Berza (dionice i kupovina)
Moderator: anex
-
jastuk1
#126 Re: dionice, kupovina itd.
Jest, odma malo iza 10 našla se neka fina pametnica pa kupila ali SAMO NEKOLKO komada po 18,40 da nabije cijenu. U posljednje vrijeme neko koristi ovo što je promet jako mali i nema mnogo prodavaca, pa "vještački" nabijaju cijenu kupujući samo par komada po maksimalnim cijenama.
-
sase.ba
#127 Re: dionice, kupovina itd.
Lupaš jastuk, lupaš... baš je obrnuta situacija. Cijena u "zadnje vrijeme" uopšte nije imala velike (max.) skokove kako ti kažeš, već postepeni rast u promilima. Max rast dionice je 10% u odnosu na prethodno trgovanje (ja sam malo analizirao promet BHT-a u zadnje vrijeme (tri zadnja mjeseca) i može se tvrditi da uopšte nije bilo "vještakog nabijanja cijene", već upravo suprotno, bilo je vještačkog obaranja cijene kada nije bilo potražnje. To što je trenutno potražnja veća od ponude može da znači da vlasnici neće da prodaju dionicu u bescjenje ili ti možda tvrdiš da ova dionica ne vrijedi famoznih 18,40.jastuk1 wrote:Jest, odma malo iza 10 našla se neka fina pametnica pa kupila ali SAMO NEKOLKO komada po 18,40 da nabije cijenu. U posljednje vrijeme neko koristi ovo što je promet jako mali i nema mnogo prodavaca, pa "vještački" nabijaju cijenu kupujući samo par komada po maksimalnim cijenama.
Ova dionica će vrlo brzo (ako Bog da) ići preko 19 KM, a pred dividendu i više, a ti bez nekih argumenata ne bi trebao iznositi stavove tipa "vještački nabijaju cijenu". Možda je neki "neiskusni" siromah uštedio 100 KM pa odlučio da mu se isplati kupiti 5 kom po ovoj cijeni, a ti dođeš i kažeš tako, nemoj možda si se ogriješio.
-
jastuk1
#128 Re: dionice, kupovina itd.
sase.ba wrote:Lupaš jastuk, lupaš... baš je obrnuta situacija. Cijena u "zadnje vrijeme" uopšte nije imala velike (max.) skokove kako ti kažeš, već postepeni rast u promilima. Max rast dionice je 10% u odnosu na prethodno trgovanje (ja sam malo analizirao promet BHT-a u zadnje vrijeme (tri zadnja mjeseca) i može se tvrditi da uopšte nije bilo "vještakog nabijanja cijene", već upravo suprotno, bilo je vještačkog obaranja cijene kada nije bilo potražnje. To što je trenutno potražnja veća od ponude može da znači da vlasnici neće da prodaju dionicu u bescjenje ili ti možda tvrdiš da ova dionica ne vrijedi famoznih 18,40.jastuk1 wrote:Jest, odma malo iza 10 našla se neka fina pametnica pa kupila ali SAMO NEKOLKO komada po 18,40 da nabije cijenu. U posljednje vrijeme neko koristi ovo što je promet jako mali i nema mnogo prodavaca, pa "vještački" nabijaju cijenu kupujući samo par komada po maksimalnim cijenama.
Ova dionica će vrlo brzo (ako Bog da) ići preko 19 KM, a pred dividendu i više, a ti bez nekih argumenata ne bi trebao iznositi stavove tipa "vještački nabijaju cijenu". Možda je neki "neiskusni" siromah uštedio 100 KM pa odlučio da mu se isplati kupiti 5 kom po ovoj cijeni, a ti dođeš i kažeš tako, nemoj možda si se ogriješio.
E svašta. Kupljenih 5, 10 komada po najboljoj prodajnoj je upravo nabijanje cijene. Što taj neko nije kupio svih 80 ili 100 koliko ih je bilo u toj transakciji već samo 5, 10 dionica - zato što hoće da nabija cijenu - lažni kupac. Da je kupljeno sve što je bilo na prodaji u transakciji - onda bih rekao ok, kupac stvarno hoće odmah po toj cijeni. Super. A ovako 5, 10 komada to je - cisto i perfidno nabijanje cijene u okolnostima kad potražnja nadilazi ponudu i kad je promet dosta slab (čak i za ovu dionicu).
A kasnije se (nakon pola sata) prodalo puno više komada po znatno manjoj cijeni. Znači taj što je kupio tih 5, 10 komada je mogao dobiti puno više za svoj novac da je samo malo sačekao, a samo malo je bilo pola sata. I za tu osobu kažeš "Neiskusni siromah." "Iskusni nabijač cijene" je moj odgovor.
Potražnja je veća od ponude trenutno i kupci trebaju biti strpljivi i ne navlačiti se na jeftine trikove kupnje 5, 10 komada po najvećoj prodajnoj cijeni - prodavci će doći - samo treba biti strpljiv. A ako dođe do stampeda kupaca onda ok, jer to nije vještački. Ali što je vještači - vještački je i to treba jasno reći.
I naravno - svak ima pravo da prodaje i kupuje po koliko hoće, samo to što rade vještački nabijači i spuštači cijene im je baš bezzeze.
-
sase.ba
#129 Re: dionice, kupovina itd.
Kao prvo, otkuda je kupac mogao znati koja će najbolja cijena trgovanja biti taj dan, a koliko sam te shvatio ta "pametnica" je kupila na samom otvaranju trgovanja 5-10 kom. po prvoj cijeni koja je bila na ponudi a to je 18,40. I to što nije kupio cijelu količinu koja je bila na ponudi može da znači da podiže cijenu, ali i ne mora jer možda čovjek nije imao više novaca.jastuk1 wrote: E svašta. Kupljenih 5, 10 komada po najboljoj prodajnoj je upravo nabijanje cijene. Što taj neko nije kupio svih 80 ili 100 koliko ih je bilo u toj transakciji već samo 5, 10 dionica - zato što hoće da nabija cijenu - lažni kupac. Da je kupljeno sve što je bilo na prodaji u transakciji - onda bih rekao ok, kupac stvarno hoće odmah po toj cijeni. Super. A ovako 5, 10 komada to je - cisto i perfidno nabijanje cijene u okolnostima kad potražnja nadilazi ponudu i kad je promet dosta slab (čak i za ovu dionicu).
Ovo ne treba ni komentarisati, ti poznaješ budućnost, tj. znaš šta će biti za pola sata, obavezno podigni kredit od 500000 KM i odmah ulaži, za par sati ćeš postati milioner, a za par dana možda i milijarder...čuj da je sačekaojastuk1 wrote: A kasnije se (nakon pola sata) prodalo puno više komada po znatno manjoj cijeni. Znači taj što je kupio tih 5, 10 komada je mogao dobiti puno više za svoj novac da je samo malo sačekao, a samo malo je bilo pola sata. I za tu osobu kažeš "Neiskusni siromah." "Iskusni nabijač cijene" je moj odgovor.
Ni ovo ne bi trebalo komentarisati, ali eto... kada je potražnja veća od ponude cijena raste, bar bi to trebao znati kad pratiš ovakve vrste diskusija...a da ti odgovorim i za ovaj drugi dio rečenice u tvom stilu "Ljudi treba kupovati jer cijena nikada neće biti na ovom nivu, a ko bude čekao propustit će pravu priliku", ili ti opet znaš budućnost pa mi pošalji na PP po kojoj cijeni i kada da uđem...jastuk1 wrote:
jastuk1 wrote: Potražnja je veća od ponude trenutno i kupci trebaju biti strpljivi i ne navlačiti se na jeftine trikove kupnje 5, 10 komada po najvećoj prodajnoj cijeni - prodavci će doći - samo treba biti strpljiv.
I na kraju da ti postavim jedno onako prosto pitanje za razmišljanje, reci ti nama zašto je potražnja u "zadnje vrijeme veća od ponude". Nemoj žuriti sa odgovorom "budi strpljiv" dobro razmisli, a u međuvremenu možda će ponuda biti veća od potražnje, ko zna možda će pasti i na 10 KM...
-
jastuk1
#130 Re: dionice, kupovina itd.
"Pametniji popušta." 
-
sase.ba
#131 Re: dionice, kupovina itd.
A baš sam se spremao da ti svašta još napišem, ali hajde...
Zanimljivo ti je ovo korisničko ime, voliš da štekaš u jastuk ili...
Zanimljivo ti je ovo korisničko ime, voliš da štekaš u jastuk ili...
- torcida
#132 Re: dionice, kupovina itd.
šta ga ono dođe OBS?drug profi wrote:Diskrecijska opcija je tu kumovala jer se njome daje brokeru ovlast da odstupa sa cijenom u odredjenoj skali, ali nalog ce realizovati kad po njegovom nahodjenju bude najpogodnije. Mozda pogrijesi, mozda ne. Ukupnu kolicinu na kupnji i na prodaji mozes znati ako si prijavljen na OBS ili u kontaktu sa svojim brokerom.
Ja pri kupnji ili prodaji uvijek provjerim tu informaciju, dakle kolicine na jednoj i drugoj strani i po kojim cijenama. Tu mozes onda otprilike i projicirati u kom ce se pravcu kretati trgovanje tog dana, pa tako i postaviti svoje naloge.
- torcida
#133 Re: dionice, kupovina itd.
hvala prika (po ne znam koji puta) kao i drugu profijusase.ba wrote:Kada si spreman da platiš dionicu po cijeni koja se nalazi u trenutnoj ponudi na sase, daji nalog sa ograničenjem i broker nema pravo da isti koriguje već mora takvu ponudu ubaciti u sistem. Nekada (često) se dešava da broker kupuje dionice za nekog drugog klijenta i kada mu ti daš nalog sa diskrecijom on tvoj nalog drži na nižoj cijeni bez obzira što je tvoja cijena bolja.torcida wrote: a hebote, ja sam gledao samo ovu lijevu stranu...kontam sve se vrti oko ''kupovine'' pa se nisam obazirao na desnu frontu....a u tome je znači kvaka!
aje..kad smo već bacili karte na stol...dao sam nalog na 17,90 pa eto opet nisam ''najbolji'' ponuditelj..jel ona diskrecijska opcija kumovala tome?![]()
i ima li đegod ukupan broj dionica koji je na tapeti neovisno od cijene koja se potražuje?
Kada te interesuje stanje ponude i potražnje sa količinama i cjenama nazoveš brokere i oni će ti poslati na mail ili skype sliku trenutnog stanja (tako meni šalju).
Obzirom da cijena BHT-a ode gore, nisam siguran hoćeš li uspjeti kupiti po 17,90 (nikad se nezna), a danas je dostizala i 18,40.
misliš da bi bht trebao nastaviti lagani rast i da ga loša ek.situacija neće vratiti ispod 18- 17km?
još jedno pitanje...obzirom da nisam opozvao trenutni nalog, koliko vremena će trebati da taj novi ubaci u sistem a ovaj raniji eliminira?
- mO k3
#134 Re: dionice, kupovina itd.
Hajdukovtorcida wrote:milju/dvije za početak a onda mjesečno gurati po koju stojanku...predpostavljam da će me oderati na proviziji (2x) ako kupujem dva različita vrijednosna papira..mislim za svaku transakciju ide provizija ili recimo na uplaćen iznos? predpostavljam da je smiješno pitanje al grebga...laik sam...i ne stidim se priznatiBornInHell wrote:Pa neizgledaju bas preskupi, koliki ti je iznos sa kojim planiras da se igras na burzi?
btw...uzeo sam dionice bhtsr...dao nalog brokeru i naknadno na svom računu vidio da je nalog izvršen....da li to znači da su dionice u mom vlasništvu ili šta? ne vidjeh ih na svom p.,,a pored njih mi stoji opcija '''kupi''' tako daa....sam malo izgubljen! jel fora da me gura u novu kupovinu istih dionica ili moram opet potvrditi raniji nalog koji sam dao brokeru što mi je opet totalno nelogično?![]()
hvala unaprijed i ne zamjeri(te) na nesuvislim pitanjima
zato bih ti ja preporucio kada skupis para recimo 2k ulozi i kada ponovo skuckas koju stojanku vise ne jednu,dvije,tri onda uplati i daj nalog
- mO k3
#135 Re: dionice, kupovina itd.
to ti nije bilo vjestacko nabijanje ,nego sljedeca ponuda po tom kursujastuk1 wrote:Jest, odma malo iza 10 našla se neka fina pametnica pa kupila ali SAMO NEKOLKO komada po 18,40 da nabije cijenu. U posljednje vrijeme neko koristi ovo što je promet jako mali i nema mnogo prodavaca, pa "vještački" nabijaju cijenu kupujući samo par komada po maksimalnim cijenama.
-
jastuk1
#136 Re: dionice, kupovina itd.
Naravno da je bilo vještačko nabijanje kad je kupljeno samo nekoliko komada! Šta je nekome ko je ušao sa nekoliko desetina hiljada KM na 16.5 recimo, žrtvovat par feninga na ponderisanu vrijednost svog ulaza (svoje kupljenje cijene) i prodat samome sebi nekoliko komada od po 18.4. Heh. Nije nabijanje?! Por favor!Ženski Dr.Med wrote:to ti nije bilo vjestacko nabijanje ,nego sljedeca ponuda po tom kursujastuk1 wrote:Jest, odma malo iza 10 našla se neka fina pametnica pa kupila ali SAMO NEKOLKO komada po 18,40 da nabije cijenu. U posljednje vrijeme neko koristi ovo što je promet jako mali i nema mnogo prodavaca, pa "vještački" nabijaju cijenu kupujući samo par komada po maksimalnim cijenama.
- mO k3
#137 Re: dionice, kupovina itd.
haj nek bude .... po tvomejastuk1 wrote:Naravno da je bilo vještačko nabijanje kad je kupljeno samo nekoliko komada! Šta je nekome ko je ušao sa nekoliko desetina hiljada KM na 16.5 recimo, žrtvovat par feninga na ponderisanu vrijednost svog ulaza (svoje kupljenje cijene) i prodat samome sebi nekoliko komada od po 18.4. Heh. Nije nabijanje?! Por favor!Ženski Dr.Med wrote:to ti nije bilo vjestacko nabijanje ,nego sljedeca ponuda po tom kursujastuk1 wrote:Jest, odma malo iza 10 našla se neka fina pametnica pa kupila ali SAMO NEKOLKO komada po 18,40 da nabije cijenu. U posljednje vrijeme neko koristi ovo što je promet jako mali i nema mnogo prodavaca, pa "vještački" nabijaju cijenu kupujući samo par komada po maksimalnim cijenama.
Koliko si vec dugo na berzi? onako cisto info
-
jastuk1
#138 Re: dionice, kupovina itd.
Nažalost nisam broker. 
-
drug profi
#139 Re: dionice, kupovina itd.
Observerska stanica, tako da mozes sa svog compa pratiti sve naloge na trzistu, ali to je za vece igrace. Placa se 140 KM mjesecno. Meni je sasvim dovoljno da nazovem brokera i zamolim za listing ako uocim mogucu priliku. Doduse, tih 140 KM nije puno ako covjek zna sta radi i nema nista drugo da radi od 10:00-13:30.torcida wrote:
šta ga ono dođe OBS?
http://195.222.43.81/sase-final/languag ... _SASE.aspx
-
sase.ba
#140 Re: dionice, kupovina itd.
Ko to može znati, uglavnom dosadašnji trendovi svake godine su bili da je cijena počinjala rasti od zime (novembar, decembar) pa do maja (do skupštine dioničara na kojoj se donosi odluka o dividendi). Za razliku od prethodnih godina trenutna cijena je niža pa ja realno očekujem rast bar na prošlogodišnji nivo (19-21 KM) jer su poslovni polugodišnji rezultati ohrabrujući (neto dobit veća za 7 miliona).torcida wrote:hvala prika (po ne znam koji puta) kao i drugu profiju![]()
misliš da bi bht trebao nastaviti lagani rast i da ga loša ek.situacija neće vratiti ispod 18- 17km?
Kada daješ nalog putem E-tradinga imaš opciju da izabereš i dužinu trajanja naloga. Ukoliko nisi odredio posebni rok, koliko sam shvatio da si dao nalog sa diskreciom, po defaultu ta vrsta naloga je 30 dana. Međutim, ti u svakom trenutku možeš opozvati nalog, (pogledaj na polju "kupovni nalozi", imaš opciju sa desne strane "opozovi"). Opoziv traje nekoliko min. i odmah možeš dati drugi nalog. Ja nekad u pola sata dam i opozovem 5-6 naloga...torcida wrote:još jedno pitanje...obzirom da nisam opozvao trenutni nalog, koliko vremena će trebati da taj novi ubaci u sistem a ovaj raniji eliminira?
Nemoj se ustručavati da nazoveš brokera i pitaš za savjet...
-
jastuk1
#141 Re: dionice, kupovina itd.
sase.ba wrote:
Ko to može znati, uglavnom dosadašnji trendovi svake godine su bili da je cijena počinjala rasti od zime (novembar, decembar) pa do maja (do skupštine dioničara na kojoj se donosi odluka o dividendi). Za razliku od prethodnih godina trenutna cijena je niža pa ja realno očekujem rast bar na prošlogodišnji nivo (19-21 KM) jer su poslovni polugodišnji rezultati ohrabrujući (neto dobit veća za 7 miliona).
Čudno kako se to JOŠ nije reflektovalo u cijeni. Kupoljupci gdje ste? Ljetni diskont SASE El Galore nastavlja sa radom.
Bloomberg site kaže da je slijedeći financijski za BHT 10 oktobra? Jel stvarno tolko (skoro tri mjeseca) prije kraja godine inače ili oni ovdje misle ovaj polugodišnji???
http://www.bloomberg.com/quote/BHTSR:BT
Btw, mislim da si u pravu. Kad krene squeez, bit će šiz, isto kao tačno prije 6 godina, malte ne u dan, kad je raketa poletila. Možda u septembru naredne godine. Ovo fkt mislim. SuperMario će da printa, jednostavno nema druge, Ben ga mora pratit u stopu i možda se nešto malo opet vamo prelije u posljednjoj fazi, ala OPPAN SASE STYLE. Ne mogu pjesmu izbit iz gloove....
http://www.youtube.com/watch?v=9bZkp7q19f0
-
sase.ba
#142 Re: dionice, kupovina itd.
Koliko boraviš na temama vezanim za investiranje i ulaganje trebao bi znati da postoje i kvartalni izvještaji.jastuk1 wrote: Bloomberg site kaže da je slijedeći financijski za BHT 10 oktobra? Jel stvarno tolko (skoro tri mjeseca) prije kraja godine inače ili oni ovdje misle ovaj polugodišnji???![]()
Btw, mislim da si u pravu. Kad krene squeez, bit će šiz, isto kao tačno prije 6 godina, malte ne u dan, kad je raketa poletila. Možda u septembru naredne godine. Ovo fkt mislim. SuperMario će da printa, jednostavno nema druge, Ben ga mora pratit u stopu i možda se nešto malo opet vamo prelije u posljednjoj fazi, ala OPPAN SASE STYLE. Ne mogu pjesmu izbit iz gloove....
Iz tvog pisanja može se izvući zaključak da si ti vrlo mlad čovjek koji u životu nije investirao niti jedne marke na tržištu kapitala. Ali jednog dana, ako Bog da, kada porasteš pa zaradiš prve novce i počneš ulagati u vrijednosne papire saznat ćeš kako je to lijep osjećaj, a do tada ti savjetujem da samo čitaš i izbjegavaj davati savjete na ovakvim temama....
- mO k3
#144 Re: dionice, kupovina itd.
sase.ba wrote:Koliko boraviš na temama vezanim za investiranje i ulaganje trebao bi znati da postoje i kvartalni izvještaji.jastuk1 wrote: Bloomberg site kaže da je slijedeći financijski za BHT 10 oktobra? Jel stvarno tolko (skoro tri mjeseca) prije kraja godine inače ili oni ovdje misle ovaj polugodišnji???![]()
Iz tvog pisanja može se izvući zaključak da si ti vrlo mlad čovjek koji u životu nije investirao niti jedne marke na tržištu kapitala. Ali jednog dana, ako Bog da, kada porasteš pa zaradiš prve novce i počneš ulagati u vrijednosne papire saznat ćeš kako je to lijep osjećaj, a do tada ti savjetujem da samo čitaš i izbjegavaj davati savjete na ovakvim temama....
Prvo neka prodje skolu
-
jastuk1
#145 Re: dionice, kupovina itd.
Ženski Dr.Med wrote:
Prvo neka prodje skolu
Još veći
Kad već znate tolko, što ne objašnjavate više, već samo gurate šuplju kolko ste pametni....
- mO k3
#146 Re: dionice, kupovina itd.
Nisam ja tebi nikakve savjete davao/la
Samo ti mogu reci da bubas i da nemas veze....
-
jastuk1
#147 Re: dionice, kupovina itd.
Ne samo meni nego ne daješ nikome. Meni govoriš da šutim, a ti šutiš cijelo vrijeme, a na freakin forumu! Koja je svrha ovog foruma? Da se ponosni pohvale koliko su dionica kupili i to je to. haj vozdra.Ženski Dr.Med wrote:Nisam ja tebi nikakve savjete davao/la
- amarcor
#148 Re: dionice, kupovina itd.
Pitanje! Neko ko nema iskustva sa ulaganjem u vrijednosne papire, sta moze ocekivati od ulozenih 2k ?Ženski Dr.Med wrote:Hajdukovtorcida wrote:milju/dvije za početak a onda mjesečno gurati po koju stojanku...predpostavljam da će me oderati na proviziji (2x) ako kupujem dva različita vrijednosna papira..mislim za svaku transakciju ide provizija ili recimo na uplaćen iznos? predpostavljam da je smiješno pitanje al grebga...laik sam...i ne stidim se priznatiBornInHell wrote:Pa neizgledaju bas preskupi, koliki ti je iznos sa kojim planiras da se igras na burzi?
btw...uzeo sam dionice bhtsr...dao nalog brokeru i naknadno na svom računu vidio da je nalog izvršen....da li to znači da su dionice u mom vlasništvu ili šta? ne vidjeh ih na svom p.,,a pored njih mi stoji opcija '''kupi''' tako daa....sam malo izgubljen! jel fora da me gura u novu kupovinu istih dionica ili moram opet potvrditi raniji nalog koji sam dao brokeru što mi je opet totalno nelogično?![]()
hvala unaprijed i ne zamjeri(te) na nesuvislim pitanjima
da ti nesto kazem ,ako ces da ulazes na berzu nemoj male svote novca ulagati ,oderace te brokeri sto se tice provizije .....
zato bih ti ja preporucio kada skupis para recimo 2k ulozi i kada ponovo skuckas koju stojanku vise ne jednu,dvije,tri onda uplati i daj nalog
Koliko mora biti ukljucen u trgovanje na sedmicnoj bazi? Ako nije problem, malo inputa bi dobrodoslo.
- mO k3
#149 Re: dionice, kupovina itd.
Sta ocekujes od 2k??
Sta ti znaci trgovina na sedmicnoj bazi ?? jeli to ja razumijem kupovina-prodaja u sedmici ili s varam ili cak daytrader , koliko trade mislis uraditi u toku sedmice 1,2,3.....ali uvijek moras razmisli da ce ti provizija pojesti ono sto si zaradio i cak ces i minus napraviti .
Za vrijeme financijske krize 2008 sam zaradio dobre pare da sam kucu napravio , sa AIG,Infineon,Pro7 dionicama .....
AIG je uvijek imala istu mustru , bilo je uvijek "to big to fail" nijemci su ujutro digli kursu nije bilo dana kada kurs prije nego sto USA otvori da bude cak i +50-70% i nakon 14.30 kada otvore berze kurs u roku 3 minute padne na -30% , ja sam uvijek vukao STOP LOS na jedva 5 % ispod akutelnog kursa znaci to se desavala u minutama ....i ponovo sam usao na nekom donjem kursu ,ne optimalnom ,ali dovoljno da sam zaradio para
Danas to ne radim vise ...sada samo blue chips u jednom port foliu imam dvije dionice i to mi je ujedno i najbolji port folio Apple i BMW koji je sada +182,29%
Sta ti znaci trgovina na sedmicnoj bazi ?? jeli to ja razumijem kupovina-prodaja u sedmici ili s varam ili cak daytrader , koliko trade mislis uraditi u toku sedmice 1,2,3.....ali uvijek moras razmisli da ce ti provizija pojesti ono sto si zaradio i cak ces i minus napraviti .
Za vrijeme financijske krize 2008 sam zaradio dobre pare da sam kucu napravio , sa AIG,Infineon,Pro7 dionicama .....
AIG je uvijek imala istu mustru , bilo je uvijek "to big to fail" nijemci su ujutro digli kursu nije bilo dana kada kurs prije nego sto USA otvori da bude cak i +50-70% i nakon 14.30 kada otvore berze kurs u roku 3 minute padne na -30% , ja sam uvijek vukao STOP LOS na jedva 5 % ispod akutelnog kursa znaci to se desavala u minutama ....i ponovo sam usao na nekom donjem kursu ,ne optimalnom ,ali dovoljno da sam zaradio para
Danas to ne radim vise ...sada samo blue chips u jednom port foliu imam dvije dionice i to mi je ujedno i najbolji port folio Apple i BMW koji je sada +182,29%
-
talić
#150 Re: dionice, kupovina itd.
Sa nekim sitnim ulozima ( par hiljada maraka) se moglo nešto napraviti u nekim prošlim vremenima na nekim velikim berzama. Tamo se dešavalo da dionica u godini dana naraste za 2000 %.
Naše tržište je jako malo, kompanije su sitne a takva nam je i berza. Nemamo nijedne internacionalne kompanije niti ćemo je ikad imati i trebamo biti realni. Dovoljno je sjetiti se da npr. švicarski Nestle ima godišnji promet od 86 milijardi franaka što je skoro 3 naša BDP.
Uz trenutnu likvidnost berze i kretanja vrijednosti dionica jako je teško zaraditi na špekulacijama.
Za tu vrstu igre treba imati slobodnog novca u većim količinama.
Naše tržište je jako malo, kompanije su sitne a takva nam je i berza. Nemamo nijedne internacionalne kompanije niti ćemo je ikad imati i trebamo biti realni. Dovoljno je sjetiti se da npr. švicarski Nestle ima godišnji promet od 86 milijardi franaka što je skoro 3 naša BDP.
Uz trenutnu likvidnost berze i kretanja vrijednosti dionica jako je teško zaraditi na špekulacijama.
Za tu vrstu igre treba imati slobodnog novca u većim količinama.
Last edited by talić on 02/09/2012 14:35, edited 1 time in total.