Dolazimo u Sarajevo....

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
GandalfSivi

#126 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by GandalfSivi »

ella20 wrote:
GandalfSivi wrote:Sve je to super, samo me zanima otkud fetis za mostove? Jedno 12 puta su spomenuti :)

Kad sam počela istraživat o Sarajevu, svi su pisali o mostovima, u prilogu je bilo 10 slika svakog mosta, i tako si nekako prestavila da ne mogu otić iz Sarajeva da ne vidim mostove....Kužiš, kao ono, bio si u Sarajevu a nisi bio na Baščaršiji, to kao da nisi ni bio u Sarajevu, e tak sam ja shvatila i za mostove :)
Pa onda morate opet doci sad kada se napravi novi most kod akademije :)
Agnese

#127 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by Agnese »

Ela, bujrum, drago mi je da ste se lijepo proveli :) i da vam boravak nije prisjeo zbog prosjaka i pasa lutalica
Not My Idea

#128 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by Not My Idea »

super sto ste se proveli :-D

...citam ovo i pozelim sad u Sarajevo :)
ella20

#129 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by ella20 »

ella20 wrote: Mi osobno nismo tako navikli bacati okolo pa smo skupljati u vrećice dok nismo našli prvi koš. Koševi su naravno prazni, a smeće okolo
Muž sad čita post i kaže da se ovdje može zaključit da smo skupljate tuđe smeće :) Ne, nismo, samo svoje smeće nismo bacali okolo, nego smo ga čuvali do prvog koša :)
ella20

#130 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by ella20 »

Agnese wrote:Ela, bujrum, drago mi je da ste se lijepo proveli :) i da vam boravak nije prisjeo zbog prosjaka i pasa lutalica
Ma kakvi, sve je bilo odlično, ali eto, to smo primjetili....
ella20

#131 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by ella20 »

[/quote]

Muž sad čita post i kaže da se ovdje može zaključit da smo skupljate tuđe smeće :) Ne, nismo, samo svoje smeće nismo bacali okolo, nego smo ga čuvali do prvog koša :)[/quote]

OMG, skupljali*
Mr.Penguin

#132 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by Mr.Penguin »

super :thumbup: :bih:
poznanik

#133 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by poznanik »

ella20 wrote:... šetali po Baščaršiji, išli do džamije, pili vodu iz česme...Bosna je predivna zemlja, ugodno smo iznenađeni i htjeli bi se vratit opet...
:D

Skyfox

#134 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by Skyfox »

ella20 wrote:
ella20 wrote: Mi osobno nismo tako navikli bacati okolo pa smo skupljati u vrećice dok nismo našli prvi koš. Koševi su naravno prazni, a smeće okolo
Muž sad čita post i kaže da se ovdje može zaključit da smo skupljate tuđe smeće :) Ne, nismo, samo svoje smeće nismo bacali okolo, nego smo ga čuvali do prvog koša :)

to sam i ja pomislio, reko vidi sto su vrijedni

:D

drago mi je sto se proveli i sto imate pozitivne utiske unatoc par negativnih situacija, ja bih dramio samo zbog prevrtanja s kolicima :)
ella20

#135 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by ella20 »

[/quote]drago mi je sto se proveli i sto imate pozitivne utiske unatoc par negativnih situacija, ja bih dramio samo zbog prevrtanja s kolicima :)[/quote]

pokupiš kolica, dijete, džezve i ideš dalje :)
vjesticanametli

#136 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by vjesticanametli »

dobro ko je skupljao smece mi ili vi :lol: :lol: :lol: :thumbup: bujrum opet kod nas
HAVANA

#137 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by HAVANA »

Eeeeee...al jedno ste se izradili,niste upoznali muhu :D
Digla_da_kreci

#138 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by Digla_da_kreci »

A muz legenda se navukao na bosansku kahvu :D Kako si opisala, meni scena u glavi kako setate i on samo gleda gdje bi sjeo da srkne jednu :lol: :thumbup:
Super da je kupio dzezvu i fildjane, moze sad da cejfi koliko zeli :D :thumbup:
prilagodjena

#139 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by prilagodjena »

ella,drago mi je zbog pozitivnih dojmova...dođite nam opet :-D
vjesticanametli

#140 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by vjesticanametli »

i meni smjesno ja zamisljam njega s keceljom i ĐŽezvom u ruci kako zove kaHVaaaaaaaaaaaa :lol: :D
ella20

#141 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by ella20 »

Digla_da_kreci wrote:A muz legenda se navukao na bosansku kahvu :D Kako si opisala, meni scena u glavi kako setate i on samo gleda gdje bi sjeo da srkne jednu :lol: :thumbup:

hahaha, doslovno je tako i bilo :)
Danas je već 3 džezve popio :) i još bi :)
cappy_tempo

#142 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by cappy_tempo »

ella jedna dobronjamjerna kritika, kod nas nema burek od sira,mesa... ima burek koji je od mesa i ne moze biti od necega drugog,sirnica od sira,krompirusa od krompira... uvijek se nasmijem na ovo burek od sira :mrgreen: bez ljutnje ovo i fakat mi je drago vidjeti da vam je super bilo i dodjite nam opet :thumbup:
Master_

#143 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by Master_ »

Ella, baš si fino opisala putovanje u BiH.
Trebalo bi te angažovati kao ambasadora BiH, u Zagrebu.
Master_

#144 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by Master_ »

ella20 wrote:
Digla_da_kreci wrote:A muz legenda se navukao na bosansku kahvu :D Kako si opisala, meni scena u glavi kako setate i on samo gleda gdje bi sjeo da srkne jednu :lol: :thumbup:

I šta je rekao? Razlika je drastična.
Image

vs.

Image
Image
Last edited by Master_ on 29/03/2012 22:36, edited 1 time in total.
Master_

#145 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by Master_ »

ella20 wrote:

Trebali ste više džezvi onda kupiti, taj kako je počeo piti, nestaće vam džezvi. :-D Šala.
specifikacija

#146 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by specifikacija »

ella20 wrote:

Zaista je sve tako lijepo opisano, i drago mi je da ste se lijepo proveli :)

BTW, dobru bosansku kahvu muz katkad moze popiti i u restorancicu " Sofra", nedaleko od nove dzamije u Zg., :) ali sam poprilicno siguran da je vec postao expert u pravljenju iste :)

LP
Master_

#147 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by Master_ »

specifikacija wrote:
BTW, dobru bosansku kahvu muz katkad moze popiti i u restorancicu " Sofra", nedaleko od nove dzamije u Zg., :) ali sam poprilicno siguran da je vec postao expert u pravljenju iste :)

LP
Interesantno je da ova riječ kaHva, slovi kao bosanski izraz, a ne kafa ili kava. I tako ćete dosta puta čuti od nekog iz Hr ili Sr, kad kaže "kaHva, što bi vi Bosanci rekli". A skoro pa niko ne kaže kahva bar od mlađe raje u Sarajevu, svi će reći kafa, kao što i sam kažem, jer mi je to "nešto logičnije", ne znam što. Ali takođe ljepše zvuči "kad ćemo kahvenisati?" od "kad ćemo kafenisati?" A drugo je ono "na-kafu".
specifikacija

#148 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by specifikacija »

Master_ wrote:
specifikacija wrote:

LP
Interesantno je da ova riječ kaHva, slovi kao bosanski izraz, a ne kafa ili kava. I tako ćete dosta puta čuti od nekog iz Hr ili Sr, kad kaže "kaHva, što bi vi Bosanci rekli". A skoro pa niko ne kaže kahva bar od mlađe raje u Sarajevu, svi će reći kafa, kao što i sam kažem, jer mi je to "nešto logičnije", ne znam što. Ali takođe ljepše zvuči "kad ćemo kahvenisati?" od "kad ćemo kafenisati?" A drugo je ono "na-kafu".
Sve sto dolazi iz dzezve i fildzana nosi taj pomalo arhaicni izraz, ali u sustini opisuju nesto sasvim dublje, a to je uzivanje u tom crnom napitku, pogotovo kada se onaj fildzan uhvati po obodu prsticima i dodirne usnama, ali se prethodno umoci kockica secera :) To je naprosto dozivljaj, jer se covjek, oslobodjen bilo kakvih misli, prepusta uzitku, :) odnosno ceifi. :)

Za espresso vec kazem kafa, i sam naziv espresso mi je pomalo hladan i bezlican,te opisuje kafu koja se ispija, katkad i reda radi, :) bez meracenja. :)

Edit : i sam cin pravljena bosanske kahve je fantastican : malo se dosadjujes dok voda ne prokljuca, a vec si u dzezvu stavio kafu, tek nekoliko kasikica te se i dalje pitas da li je previse ili ne. :) Onda skidas loncic u kojoj voda vec divlja, i na vrlu ringlu stavljas dzezvu i cekas da malcice zadimi, pa onda, brze-bolje, sipas toplu vodu, ali ne do vrha, pa cekas da dodje do erupcije :), ali dzezvu skidas u zadnji cas i nista ne proljevas (ako nisi smotan :) ), pa opet dodajes vode. :) Eto, nekako se potrudis da sve to pripremis, pa je valjda i sam cin ispijanja pravo uzivanje. :)
arzuhal

#149 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by arzuhal »

Ja lijepih postova i cijele teme, brate, baš se odmorih čitajući...Hvala @ella na ovome :) . Jedino ne znam šta će @HAVANA ovdje, a danas četvrtak :?
nino90

#150 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by nino90 »

Citajuci kako turisti opisuju grad i neka mjesta, primijetim stvari na koje inace ne obracam paznju.
Na primjer mostovi, nisam ih nikad puno zagledo. Ili onaj prelaz objekata/zgrada iz osmanskog u austrougarski period.
Post Reply