Jugoslavija 1980-1992

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
janko_007

#126 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by janko_007 »

poznanik wrote:
Hajlac wrote:
janko_007 wrote:Titova Jugoslavija je, od samog pocetka, sama po sebi bila eksperiment...[/b]
I sam sam na tragu ove misli otkad sam kroz mnoge dokumentarce o tom periodu saznao...
Jugoslavija nije "Titov eksperiment", obrazujte se više ili pogledajte kakav drugi dokumentarac :-)
Ne bih u daljnju polemiku po ovom pitanju, poznanik. U prvoj recenici mog posta pise Titova Jugoslavija je bila eksperiment a ne Jugoslavija je bila Titov eksperiment. Koju slicnost ti vidis u Kraljevini Jugoslaviji i Titovoj Jugoslaviji? Hajde reci!!!
nosara

#127 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by nosara »

[quote="Nele9"][/quote]

Znaci, danas strogo vodis racuna o tome ko je koje nacionalnosti...?
radostan dan

#128 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by radostan dan »

nosara wrote:
radostan dan wrote:
Jay Gatsby wrote:
Nije bilo volje. Ne treba čak ni neka velika vizija. Ni sada. Svi mi znamo gdje su problemi, ali nismo spremni da istinski radimo na njihovom rješavanju.
Mislim da je sada prošao voz, sve i da postoji spremnost ne ka formiranju neke ZND ili sl., nego nešto kao ekonomska regija, to već Zapad ne bi dozvolio, jer ispadaju iz igre po pitanju kontrole proizvodnje i tržišta uopšte.
Bice prilike, kad se oni o sebi zabave, a pripadanje njihovom "klubu" postane bespredmetno... Kriticna masa uzroka i posljedica...
Heh, oni o sebi da se zabave...

Evo jedan vic, baš iz perioda Milke Planinc, naravno permutovano u formu basne, jer je bilo tako vrijeme.

Dogovorile se vlasti u Čudnoj šumi o mjerama štednje i da napokon bude ona - svakom prema potrebama.
Najviše u depresiju pali majmuni. Pitaju ih što vi, neće vam ništa uzeti, vi ionako imate malo.
Ma ku.ac neće, znamo mi njih, uvijek kreću od onih sa golom guzicom.

tako da...neću reći da smo majmuni, ali gole guzice jesmo u svakom slučaju, i kao društva, i kao države. :mrgreen:
muha_sa

#129 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by muha_sa »

radostan dan wrote:
Heh, oni o sebi da se zabave...

Evo jedan vic, baš iz perioda Milke Planinc, naravno permutovano u formu basne, jer je bilo tako vrijeme.

Dogovorile se vlasti u Čudnoj šumi o mjerama štednje i da napokon bude ona - svakom prema potrebama.
Najviše u depresiju pali majmuni. Pitaju ih što vi, neće vam ništa uzeti, vi ionako imate malo.
Ma ku.ac neće, znamo mi njih, uvijek kreću od onih sa golom guzicom.

tako da...neću reći da smo majmuni, ali gole guzice jesmo u svakom slučaju, i kao društva, i kao države. :mrgreen:
imal kakav uzrok što smo ovakvi kakve nas opisa :?
radostan dan

#130 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by radostan dan »

ja i sebe uvrstih u -nas-, muha.
poznanik

#131 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by poznanik »

janko_007 wrote:Titova Jugoslavija je, od samog pocetka, sama po sebi bila eksperiment...
Hajlac wrote:I sam sam na tragu ove misli otkad sam kroz mnoge dokumentarce o tom periodu saznao...
poznanik wrote:Jugoslavija nije "Titov eksperiment", obrazujte se više ili pogledajte kakav drugi dokumentarac :-)
janko_007 wrote:Ne bih u daljnju polemiku po ovom pitanju, poznanik. U prvoj recenici mog posta pise Titova Jugoslavija je bila eksperiment a ne Jugoslavija je bila Titov eksperiment. Koju slicnost ti vidis u Kraljevini Jugoslaviji i Titovoj Jugoslaviji? Hajde reci!!!
Sličnost je, za razliku od današnjeg, u zajedničkoj državnoj organizaciji naroda koji su stoljećima bili povezani na razne načine.
Ako si želio naglasiti političko uređenje YU od '45. do '90-tih, mogao si tako i napisati, jer Titova Jugoslavija = eksperiment i Jugoslavija = Titov eksperiment je logički slijed, bar meni.
muha_sa

#132 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by muha_sa »

radostan dan wrote:ja i sebe uvrstih u -nas-, muha.
skonto :)
nego znaš šta--svi se ovdje mahom bave posljedicama a o uzroku il nece il nemaju snage da progovore :-)
radostan dan

#133 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by radostan dan »

a too.. srbi i bata živojinović, zna se :mrgreen:, nego neću da im kvarim raspravu :wink:
muha_sa

#134 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by muha_sa »

radostan dan wrote:a too.. srbi i bata živojinović, zna se :mrgreen:
ma jok :-) Alijina islamska deklaracija.
radostan dan

#135 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by radostan dan »

Ma nek nije Janez Janša i Škeljzen Maljići, za ostalo ćemo lako.
muha_sa

#136 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by muha_sa »

uuuuuuuuuuuuu :-)
umal da zaboravim branioce SFRJ Sejdu Bajramovica i Rahmana Morinu :-) :D
do mene je :-)
radostan dan

#137 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by radostan dan »

Nego šta je, čim si Bogića preskočio. :mrgreen:
detroit-mercy

#138 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by detroit-mercy »

nosara wrote:
Woody wrote:Mnogi nisu smatrali YU svojom zemljom, za razliku od onoga što su nam punili agit-propovci (B&J i ostala sranja). Pođimo od Kosova: borili su se protiv Jugoslavije od kako je nastala, što oružjem što politički. Slovenija se nikad nije smatrala niti dijelom Balkana, a kamoli YU. CRO se konstantno borila protiv YU od 45-te, čaki i oružanim putem. Ni Srbi nisu baš nešto mirisali YU, smatrali su je svojim siročetom i tako se i ponašali. Da ne govorimo o aktivnim "nacionalnim manjinama", tipa Talijani koji i dan danas imaju gradonačelnika Zadra, kao i vladu Istre u egzilu.
Jednostavno, YU je bila zasnovana na nezdravim temeljima još 1918 i dvaputa se krvavo raspala. SFRJ je sjedila na tronošcu (Tito-SKJ-JNA), i kako je dovoljno da se jedna noga slomije, sve ostalo ide u helać.
A ovo sto je ostalo od Juge nije helac...?

Zajednicka drzava (bilo kojeg tipa) je izlaz za ove banana-kolonije, ali treba vremena da se to shvati... Kostace mnogo, ali ce se isplatit...
Je li ta zajednica drzava onda EU :mrgreen: ?
poznanik

#139 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by poznanik »

muha_sa wrote:nego znaš šta--svi se ovdje mahom bave posljedicama a o uzroku il nece il nemaju snage da progovore :-)
Evo još jedne "posljedice" :D

Slovenci spajaju aviokompanije SFRJ
detroit-mercy

#140 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by detroit-mercy »

Hajlac wrote:
janko_007 wrote:Titova Jugoslavija je, od samog pocetka, sama po sebi bila eksperiment. Te nece sa Staljinom i istocnim blokom, te nece sa dekadentnim zapadom, te hoce da bude lider medju, tim jadnim nesvrstanim svijetom. SFRJ je za kratko vrijeme svog postojanja, stekla toliko mocnih neprijatelja, da je pravo cudo, da je toliko dugo i opstala. Na unutrasnjem planu, eksperiment je bio i to radnicko samoupravljanje i uopste pojam privatnog vlasnistva. Nazalost, eksperiment sa dalekoseznim posledicama, koje se i danas osjecaju.Da zakljucim, SFRJ je imala veoma, veoma mnogo , mocnih neprijatelja. Opstajala je, tako dugo, zahvaljujuci prije svega Titu i njegovoj karizmi. I zahvaljujuci njegovoj cvrstoj ruci da pobjedi unutrasnjeg neprijatelja, nacionalizam i kler. Kako nije ostavio nikakvog naslednika, bila je to vladavina, "za vijeka hadzije ". Zapad, citaj USA, kad je prisla rjesavanju problema komunizma i istocnog bloka, nije niti mogla , niti smjela, po njima, zaobici Jugoslaviju. Trebalo je samo u samoj Jugoslaviji naci saveznike za njeno razbijanje iznutra.A njih je, kako se danas vidi, bilo vise nego dovoljno.
I sam sam na tragu ove misli otkad sam kroz mnoge dokumentarce o tom periodu saznao kako su se ponasali Amerikanci prema vjecnoj im fobiji - komunizmu i kakvu su ulogu imali u s*ebavanju citavog tog Istocnog bloka.
Pogotovo na ekonomskom planu zvrcke poput shok doktrine, prakticno preuzimanje ekonomskog kormila od strane tih institucija ala IMF & WB s famoznim forsiranjem 'reprogramiranja' kredita i 'restruktuiranja' ekonomije.
U Yugi su za te manipulacije u Markovicu nasli pogodnog izvrsioca/pijuna.
Npr. u Rusiji to je radjeno za Jeljcina a zapoceto za Gorbacova.

Nacionalizam i ekonomske mahinacije bili su osnova rusenja najcvrsceg uporista mrskog im komunizma medju zemljama tog Istocnog bloka.
Ja najvise krivim sam narod koji se premalo interesovao za politiku i ekonomiju - to je dozvolilo truljenje citavog sistema koje se ispoljilo osamdesetih.
Fulas i to dobro :mrgreen: mi smo komunizam vec bili napustili i prije Markovica.
detroit-mercy

#141 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by detroit-mercy »

poznanik wrote:
muha_sa wrote:nego znaš šta--svi se ovdje mahom bave posljedicama a o uzroku il nece il nemaju snage da progovore :-)
Evo još jedne "posljedice" :D

Slovenci spajaju aviokompanije SFRJ
I sta to dokazuje :mrgreen: . Iskreno jaro, cak i da je ostala bivsa nam drzava sa JATom, bilo bi veliko pitanje da li bi JAT mogao opstati kao samostalan avio prevoznik.
Zadnjih 10-15 godina je obiljezila konsolidacija avio kompanija, okrupnjavanje je jedini izlaz koji vide ukoliko zele da opstanu na trzistu. Isto ti je i sa auto industrijom, bankarskim sektorom i td. 2012 imas manje auto proizvodjaca nego 1978 :mrgreen: .
A Slovenci ko Slovenci, oni razmisljaju zapadno :mrgreen: hebe se njih puno za ideologije i izme nego gledaju kako ce najbolje proci. Pa tako jedino gdje mogu da se sire (ekonomski) su zemlje bivse SFRJ, nece se siriti na Austriju :mrgreen: .
Na kraju, Jugoslavenstvo nikada nije nadvladalo Srpstvo, Hrvatstvo ili Slovenstvo i tu lezi razlog raspada zemlje.
Nele9

#142 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Nele9 »

nosara wrote:
Nele9 wrote:
nosara

nisi ti glup. Nece baka vise u shipke. Vise ljudi s kojima sam raja nisu moje nacionalnosti. Ali mora postojati naravoucenije. Kad se pocnu kosti nositi s jednog kraja na drugi, kad se pocnu spominjati bitke od bil vaktile, zidovi-bedemi da se Evropa sacuva od islama, ja samo kuburu podmazem i spremno docekujem.
Dok mogu...
detroit-mercy

#143 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by detroit-mercy »

Nele9 wrote:
nosara wrote:
Nele9 wrote:
nosara

nisi ti glup. Nece baka vise u shipke. Vise ljudi s kojima sam raja nisu moje nacionalnosti. Ali mora postojati naravoucenije. Kad se pocnu kosti nositi s jednog kraja na drugi, kad se pocnu spominjati bitke od bil vaktile, zidovi-bedemi da se Evropa sacuva od islama, ja samo kuburu podmazem i spremno docekujem.
Dok mogu...
Moj prvi veliki sok je bila JNA :mrgreen: ono Slovenci sa Slovencima, Albanci sa Albancima, mada sve to sam nekako moga i razumjeti, hebi ga drugi jezik.
Ali kada je doslo do izjasnjavanja, ovi iz Hrvatske svi Hrvati iz Srbije Srbi, Slovenije Slovenci iz Bosne Jugosloveni.
Onda sam skontao da je Juge izgleda najvise bilo u BiH. Poslije toga me nista vise nije iznenadilo :mrgreen: .
Haj_Halve

#144 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Haj_Halve »

BiH je i te kako sretna zemlja kad ima tako nadarene historicare, politologe, filizofe koji odgovor na svako pitanje imaju - bilo na forumima ili u kaficima.Nemam pojma zasto neki koji su toliko nadareni za analizu uzroka i poslijedica nisu angazovani na arapsko-izraelskom pitanju, ili barem rjesavanju bosansko-hercegovackih problema. Ni Kofi Annan im nije ravan.

Zapadna/siptarska konspiracija protiv Juge (delete as applicable)? Jeste, zlocesti siptari nadahnuti filozofijom Envera Hoxhe stavise Sarajevo u obruc i pobise onoliki narod tako sto su ga ugusili bozom. I ja bih poludio da mi vozd dolazi u komsiluk. Sto se Albanci dignuse kasnih 80ih godina a ne prije? U svemu tome su nevini Srbi koji eto igrom slucaja ucestvovase u sve i jednom ratu u bivsoj Jugoslaviji.

Mozda je bilo zemalja koje su prizeljkivale raspad Juge, sasvim logicno da je bilo.Bilo je i zavisti i to dosta. Meni Cesi, Madjari i Poljaci kojih ima ovdje gdje zivim cesto kazu da im je otici u Jugoslaviju bilo kao otici u obecanu zemlju. Ali ipak trebao je neko uzeti noz i pusku u ruke, doci ljudima na prag i ubiti ih. Organizovati logore,napraviti liste za likvidacije i odvodjenje. Nije to radio neki Albanac niti Amerikanac.

Ali kad se radi o razlogu raspada Juge (pogledajte BBCev dokumentarac The Death of Yugoslavia), pa zar nije velikosprska ideologija zapalila fitilj (sto su Slovenci, Hrvati et al iskoristili za svoje dugorocne ambicije) ili se Dobrica samo dobro zahebavao?

Ali eto, samo vi nastavite trivijalizacijom uzroka rata i vrijedjajte njegove zrtve, kojem god narodu one pripadale.
poznanik

#145 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by poznanik »

detroit-mercy wrote:Moj prvi veliki sok je bila JNA :mrgreen: ono Slovenci sa Slovencima, Albanci sa Albancima, mada sve to sam nekako moga i razumjeti, hebi ga drugi jezik.
Ali kada je doslo do izjasnjavanja, ovi iz Hrvatske svi Hrvati iz Srbije Srbi, Slovenije Slovenci iz Bosne Jugosloveni.
Onda sam skontao da je Juge izgleda najvise bilo u BiH. Poslije toga me nista vise nije iznenadilo :mrgreen: .
Izolirani slučajevi ne mogu predstavljati pravilo, niti tvoj sa "bosanskim Jugoslavenima", niti moj sa Slovencima: u JNA sam bio na italijanskoj granici. Jedan Slovenac iz Litije je bio s nama. Kad god smo zajedno išli u Ljubljanu, vodio me je svojoj kući na ručak. Kad god mu je porodica dolazila u posjetu, ili mene ili nekog od drugih vojnika, neko od njih je prozivao za izlazak.

Izuzetak su činili kosovski Albanci, koji se nisu pretjerano družili ni sa kim.
detroit-mercy

#146 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by detroit-mercy »

poznanik wrote:
detroit-mercy wrote:Moj prvi veliki sok je bila JNA :mrgreen: ono Slovenci sa Slovencima, Albanci sa Albancima, mada sve to sam nekako moga i razumjeti, hebi ga drugi jezik.
Izolirani slučajevi ne mogu predstavljati pravilo, niti tvoj sa "bosanskim Jugoslavenima", niti moj sa Slovencima: u JNA sam bio na italijanskoj granici. Jedan Slovenac iz Litije je bio s nama. Kad god smo zajedno išli u Ljubljanu, vodio me je svojoj kući na ručak. Kad god mu je porodica dolazila u posjetu, ili mene ili nekog od drugih vojnika, neko od njih je prozivao za izlazak.

Izuzetak su činili kosovski Albanci, koji se nisu pretjerano družili ni sa kim.
Pa po ovome tvoj slucaj je bio izuzetak jer te je jedan Slovenac vodio kuci na rucak. Moj najbolji jaran u JNA bio Hrvat iz Splita i Srbin iz Beograda, medjutim niti jedan od njih se nije izjasnio kao Jugosloven. Meni je upalo u oci da su se u principu jedino Bosancerosi izjasnjavali kao Jugosloveni, ne znam zbog cega :mrgreen:. I vjeruj mi da malo dublje zarujes vidio bi da su razliciti narodi u Jugi razlicito dozivljavali Jugu.
San o Velikoj Albaniji nikada ne bi unistio Jugu da je Jugoslovenstvo bilo snaznije od Srpstva, Hrvatstva ili Slovenastva. Prvi malo ozbiljniji ispit i Jugoslovenstvo bi potisnuto od strane pripadnosti narodima.
Na kraju, problem je da se na Jugu veoma cesto gleda kroz ruzicaste naocare, jedinstvo partije i naroda. Valjda si do sada imao priliku da procitas kolika su bila trvenja medju komunistima iz razlicitih republika (posebno na relaciji Srbija-Hrvatska) i koliko je puta Broz morao da presijeca svojim autoritetom. Onog momenta kada je otisao Broz sam je bilo pitanje dana.
poznanik

#147 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by poznanik »

detroit-mercy wrote:Pa po ovome tvoj slucaj je bio izuzetak jer te je jedan Slovenac vodio kuci na rucak. Moj najbolji jaran u JNA bio Hrvat iz Splita i Srbin iz Beograda, medjutim niti jedan od njih se nije izjasnio kao Jugosloven. Meni je upalo u oci da su se u principu jedino Bosancerosi izjasnjavali kao Jugosloveni, ne znam zbog cega :mrgreen:. I vjeruj mi da malo dublje zarujes vidio bi da su razliciti narodi u Jugi razlicito dozivljavali Jugu.
San o Velikoj Albaniji nikada ne bi unistio Jugu da je Jugoslovenstvo bilo snaznije od Srpstva, Hrvatstva ili Slovenastva. Prvi malo ozbiljniji ispit i Jugoslovenstvo bi potisnuto od strane pripadnosti narodima.
Na kraju, problem je da se na Jugu veoma cesto gleda kroz ruzicaste naocare, jedinstvo partije i naroda. Valjda si do sada imao priliku da procitas kolika su bila trvenja medju komunistima iz razlicitih republika (posebno na relaciji Srbija-Hrvatska) i koliko je puta Broz morao da presijeca svojim autoritetom. Onog momenta kada je otisao Broz sam je bilo pitanje dana.
Razlika u doživljaju Jugoslavije nastajala je uglavnom u onim sredinama u kojima je uticaj kleronacionalista bio jači od uticaja komunističkog sistema, meni se čini mahom u ekonomski siromašnijim sredinama, i sredinama koje, iz razloga povezanih s religijom, nisu mnogo važnosti i značaja davale obrazovanju, već su se ograničavale na poimanje života prema vjerskim učenjima.

Iza svake nacionalne "osviješćenosti" stanovništva republika bivše države stoji dominirajuća religiozna organizacija, pa tek onda politička volja :oops:
detroit-mercy

#148 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by detroit-mercy »

poznanik wrote:
detroit-mercy wrote:Pa po ovome tvoj slucaj je bio izuzetak jer te je jedan Slovenac vodio kuci na rucak. Moj najbolji jaran u JNA bio Hrvat iz Splita i Srbin iz Beograda, medjutim niti jedan od njih se nije izjasnio kao Jugosloven. Meni je upalo u oci da su se u principu jedino Bosancerosi izjasnjavali kao Jugosloveni, ne znam zbog cega :mrgreen:. I vjeruj mi da malo dublje zarujes vidio bi da su razliciti narodi u Jugi razlicito dozivljavali Jugu.
Razlika u doživljaju Jugoslavije nastajala je uglavnom u onim sredinama u kojima je uticaj kleronacionalista bio jači od uticaja komunističkog sistema, meni se čini mahom u ekonomski siromašnijim sredinama, i sredinama koje, iz razloga povezanih s religijom, nisu mnogo važnosti i značaja davale obrazovanju, već su se ograničavale na poimanje života prema vjerskim učenjima.

Iza svake nacionalne "osviješćenosti" stanovništva republika bivše države stoji dominirajuća religiozna organizacija, pa tek onda politička volja :oops:
Mozes li mi navesti neku od tih sredina i njen antipod ili po tvojim rijecima razlicito su na Jugu gledali u Zagrebu od npr od Gospica ili u Beogradu od Vlasotinca :mrgreen: .
Mislim da je pogled na Jugu bio isti iz Sarajeva kao i iz Kalesije.
Ovdje upadas u zamku dozivljaja Juge kada potezes komunisticki sistem i kleronacionaliste, Juga ili Jugoslovenstvo je u principu trebalo biti jace i od komunisticke ali i od kleronacionalisticke vizure. Ali ocigledno da nije, interesantno je da su jos prije 40tak godina Ameri uocili da Jugoslovenstvo nije uhvatilo dubokog korijena u Jugi i da je slabije u odnosu na Srpstvo ili Hrvatstvo i da bi u koncanici ovo mogao biti problem za Jugu, sto se je na kraju pokazalo kao istinito.
Nele9

#149 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Nele9 »

poznanik wrote:

Totalno pogresno. Slovenija je bila najrazvijenija republika i sa najvecim procentom obrazovanog stanovnistva. Istovremeno su se prvi udaljili od socijalistikog idolopoklonstva (sjeti se kad su se pojavili Mladina i Laibach).
Uticaj katolicke crkve u Sloveniji ne moze se uopste usporediti s onim u Hrvatskoj. Znaci teorija otpada.
Haj'mo dalje, sve znam samo me primi, profesore. :dance:
detroit-mercy

#150 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by detroit-mercy »

Nele9 wrote:
poznanik wrote:

Totalno pogresno. Slovenija je bila najrazvijenija republika i sa najvecim procentom obrazovanog stanovnistva. Istovremeno su se prvi udaljili od socijalistikog idolopoklonstva (sjeti se kad su se pojavili Mladina i Laibach).
Uticaj katolicke crkve u Sloveniji ne moze se uopste usporediti s onim u Hrvatskoj. Znaci teorija otpada.
Haj'mo dalje, sve znam samo me primi, profesore. :dance:
Interesantno zapazanje, podebljaj jos time da je Jugoslovenstvo bilo najsnaznije u eknomski nerazvijenijim republikama BiH, Makedonija, Crna Gora, svaka ova republika je imala slabiju obrazovnu strukturu stanovnistva od Slovenije, Hrvatske ili Srbije. Znaci da nije ipak samo do kleronacionalista :skoljka: .
Locked