NOVE CIJENE GORIVA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- mayab
#126 Re: NOVE CIJENE GORIVA
I ja sam nekoliko puta u ovih 20-tak godina koliko pratim AB citao te njihove testove tih cudotvornih spravica ua stednju,i u najboljem slicaju je usteda iznosila do 3%,ali se to uzima kao granica tolerancije mjernih uredjaja, tako da je zapravo najbolja usteda nekupovina tih pi""arija!
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
- shlauf
#127 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Nije više fol da komšiji crkne krava već tebi/nama da on nema od koga da kupi mlijekogoran16v wrote: Nekad sam u nekom auto-casopisu (mislim da je bio Auto Bild) sam procitao clanak o istrazivanju i testiranju tih tzv naprava za stednju goriva i rezultati su ocekivani - nijedna od testiranih nije smanjila potrosnju, a kamoli u deklarisanom kolicinama, dok je kod nekih potrosnja cak neznatno i skocila. Ljudi svasta pricaju, cesto izmisljaju, malo da bi opravdali svoju naivnost, malo iz principa "da komsiji crkne krava"...
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
-
lenanimra
#128 Re: NOVE CIJENE GORIVA
danas nakapo malo goriva kad dizlo 2,45,pojeftinilo
ali prodavacica kulturno krade zaustavljajuci pistolj jedno 5-6 puta,sipao za 20 Km,kad sam je pitao zašto to radi nije ništa odgovorila,vjerovatno neka pljacka.
ali prodavacica kulturno krade zaustavljajuci pistolj jedno 5-6 puta,sipao za 20 Km,kad sam je pitao zašto to radi nije ništa odgovorila,vjerovatno neka pljacka.
- bpsang
#129 Re: NOVE CIJENE GORIVA
gdje u Sarajevu napuniti kvalitetan bezolovni Benzin
zamolio bi za odgovor !!!
zamolio bi za odgovor !!!
- drndalo
#130 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Mislim da ti je vecina tu negdje u 5 dkg...
- Qler
#131 Re: NOVE CIJENE GORIVA
lenanimra wrote:danas nakapo malo goriva kad dizlo 2,45,pojeftinilo
Ma sumnjam da tako kradu, ali ako te toga strah, imas na OMV-u kod WISA-e, on ukuca u aparat koliko ispas, i aparat sam stane. Sve na dugme
- Cuba Libre
#132 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Mi se žalimo kolike su nam cijene goriva, a u Americi (žao mi ih pravo
) cijene benzina 3,9 $ za galon. Galon = 3,785 litara, pa se jednostavnom matematikom dobije:
3,9x1,55= 6,045 KM (ako uzmemo da je $ =1,55 KM) -> 6,045/3,785=1,597 KM/ litar benzina
Ima li pravde na ovom svijetu

Mada je 21.05.2012. cijena bila i manja oko 3,7 $/galonu
Više o cijenma goriva u USA ->
http://www.eia.gov/petroleum/gasdiesel/
3,9x1,55= 6,045 KM (ako uzmemo da je $ =1,55 KM) -> 6,045/3,785=1,597 KM/ litar benzina
Ima li pravde na ovom svijetu

-
Melami
#133 Re: NOVE CIJENE GORIVA
u Usa je gorivo preskupo kao i u BIH. ne mislim da je cijena kao u BiH vec kad uzmes sve u obzir isto ti ga dodje.Cuba Libre wrote:Mi se žalimo kolike su nam cijene goriva, a u Americi (žao mi ih pravo) cijene benzina 3,9 $ za galon. Galon = 3,785 litara, pa se jednostavnom matematikom dobije:
3,9x1,55= 6,045 KM (ako uzmemo da je $ =1,55 KM) -> 6,045/3,785=1,597 KM/ litar benzina![]()
![]()
Ima li pravde na ovom svijetu![]()
![]()
- fidoremilienko
#134 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ne dodje ti ga isto.
Ako je plata u EU, npr. 1.500Eur a gorivo ti je 1.5/1.7 Eur
Ako je plata u BiH, npr. 1.000KM a gorivo ti je 2.45/2.50KM
je l' ga to tebi dodje isto?
-
juzna_strana
#135 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Juce 'tenkovo' , sto bi jedan stari dedo s Moskvich-em kazao..
BMB 95 , 2.38 km , benzinska u blizini baze sfor-a.. Drasticne razlike
BMB 95 , 2.38 km , benzinska u blizini baze sfor-a.. Drasticne razlike
- Comrad
#136 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ma da, nije isto...ali je zato jednom ameru normalno da se vozi do posla 1-2h...jbg, kod nas je opet sve bliz...sumnjam da iko ide na posao automobilom duze od pola sata...
-
metronom
#137 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Sat vremena autoputem sa 10 traka ili 40 minuta kroz sarajevsku gradsku guzvu (1 - max.3 trake)... Ja bih prije rekao da ces potrosit vise goriva u Sarajevskoj guzvi...
Oni koji autom stignu na posao ili s posla za manje od 40 minuta u Sarajevu, garant ni ne trebaju auto za odlazak na posao, nego komotno mogu i pjeske stici za 15 minuta.
U svakom slucaju, prica o tome kako "nije isto" je bezveze. Amerikanci imaju nize cijene goriva, jer im se moze. Razliku im doplacuju Libijci, Iracani i sl.
Oni koji autom stignu na posao ili s posla za manje od 40 minuta u Sarajevu, garant ni ne trebaju auto za odlazak na posao, nego komotno mogu i pjeske stici za 15 minuta.
U svakom slucaju, prica o tome kako "nije isto" je bezveze. Amerikanci imaju nize cijene goriva, jer im se moze. Razliku im doplacuju Libijci, Iracani i sl.
-
Melami
#138 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Mislio sam na USA.fidoremilienko wrote:Ne dodje ti ga isto.
Prica koja s euvijek ponavlja i ponavlja. Sta to Bosna ulaze u istrazivanja, ratove itd u vezi nafte, kakve to Bosna zalihe ima? A koliko USa indirektno ulaze da bi odrzala cijenu kakvu takvu nan nivou, istina, ako matematicki gledas jeste jeftinije, al dobro je poznato koliko trose u USa auta i koliko se vozi. Prosjecno 20-24.000 km pa ti vidi.
Nisu ni USA nesto pate strasno vece, pogotovo ako uzmes u obzir da prosjecan amerikanac da 60% platena rentu stana( skoro gledo neko istrazivanje u LAu) Nije to samo za LA vezano, LA je jos i jeftiniji od ostalih gradova.
Ti u BiH ode su neki bgarazu napucas autto za 200KM a u USA odes u najobicniji servis gule te sa svake strane.
na kraju opet kazem, gorivo u BiH je stvarno preskupo uzimajuci u obzir standard, al NIJE NIGDJE ZLATNO>
Samo sto negdje ljudi protestvuju sedmicama i mjesecima da bi dobili sto zele, a u Bosni se skupi saka ljudi pola sata i onda opet nazad kuci uz kafu i TV, noge na sto i jadanje.
- fidoremilienko
#139 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Tacno takoMelami wrote:Mislio sam na USA.fidoremilienko wrote:Ne dodje ti ga isto.
Prica koja s euvijek ponavlja i ponavlja. Sta to Bosna ulaze u istrazivanja, ratove itd u vezi nafte, kakve to Bosna zalihe ima? A koliko USa indirektno ulaze da bi odrzala cijenu kakvu takvu nan nivou, istina, ako matematicki gledas jeste jeftinije, al dobro je poznato koliko trose u USa auta i koliko se vozi. Prosjecno 20-24.000 km pa ti vidi.
Nisu ni USA nesto pate strasno vece, pogotovo ako uzmes u obzir da prosjecan amerikanac da 60% platena rentu stana( skoro gledo neko istrazivanje u LAu) Nije to samo za LA vezano, LA je jos i jeftiniji od ostalih gradova.
Ti u BiH ode su neki bgarazu napucas autto za 200KM a u USA odes u najobicniji servis gule te sa svake strane.
na kraju opet kazem, gorivo u BiH je stvarno preskupo uzimajuci u obzir standard, al NIJE NIGDJE ZLATNO>
Samo sto negdje ljudi protestvuju sedmicama i mjesecima da bi dobili sto zele, a u Bosni se skupi saka ljudi pola sata i onda opet nazad kuci uz kafu i TV, noge na sto i jadanje.
-
metronom
#140 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Necu vise skretat s teme obecavam, samo me nekako bode u oci ova kuknjava amerikanaca...Melami wrote:Mislio sam na USA.fidoremilienko wrote:Ne dodje ti ga isto.
Minimalna plata u FBiH je 55% prosjecne neto plate FBiH. To izadje oko 450 KM
Minimalna satnica u SAD je $7,25 (zavisno od drzave, moze biti veca). Recimo da radnik radi 40 sati sedmicno, to izadje mjesecno oko 1750 KM (288% vise od BiH)
Prosjecna cijena kvadrata stana u FBiH, je oko 1500 KM. (minimalnom platom moze kupiti 0,3 kvadrata stana)
Prosjecna cijena kvadrata stana u USA, izvan centra grada, je oko $1300, tj. nesto manje od 2000 KM. (minimalnom platom moze kupiti 0,88 kvadrata stana, tj. skoro 3 puta vise od gradjanina BiH)
Cijena benzina u BiH je 2,45 KM (53% veca nego u USA)
Cijena benzina u USA je 1,6 KM
- Comrad
#141 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ne govori niko o kuknjavi amerikanaca, nego neke stvari se ne mogu tek tako porediti, mora se gledati malo veca slika. Normalno da imaju nize cijene goriva, to niko ne spori i to se vidi sa marsa. Kad pogledas njihova primanja i cijene, neuporedivo je.metronom wrote:Sat vremena autoputem sa 10 traka ili 40 minuta kroz sarajevsku gradsku guzvu (1 - max.3 trake)... Ja bih prije rekao da ces potrosit vise goriva u Sarajevskoj guzvi...
Medjutim oni prelaze ogroman broj kilometara. Pa pricali su mi ovi dijasporci, njima je normala ici sat i po vremena na posao i to je dobrim danima, kad nije velika guzva. Neki idu cak i vise. Prelaze ljudi po 150-200km na dan, pa jbt ja toliko predjem za mjesec dana - racunajuci samo dolazak-odlazak sa posla.
Tu je jos i jacina motora koja se ne moze porediti sa nama. Pogledaj malo njihove guzve po autoputevima. Kod nas tri trake, a nema nas ni 400k pa sve puno. Kod njih po 10mil stanovnika, kakva ti korist i od 15 traka...
Sta je poenta, gorivo jeste jefitnije, ali isto ti dodje jer ga potrose barem 5 puta vise.
p.s. Ja autom stizem na posao za cca. 25-30 minuta, a pjeske bi mi trebalo jedno 2h?
-
metronom
#142 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Amerikanci potrose godisnje oko 700 galona, tj. oko 2650 litara. To izadje mjesecno oko 353 KM, sto predstavlja oko 20% minimalne place.Comrad wrote:Ne govori niko o kuknjavi amerikanaca, nego neke stvari se ne mogu tek tako porediti, mora se gledati malo veca slika. Normalno da imaju nize cijene goriva, to niko ne spori i to se vidi sa marsa. Kad pogledas njihova primanja i cijene, neuporedivo je.metronom wrote:Sat vremena autoputem sa 10 traka ili 40 minuta kroz sarajevsku gradsku guzvu (1 - max.3 trake)... Ja bih prije rekao da ces potrosit vise goriva u Sarajevskoj guzvi...
Medjutim oni prelaze ogroman broj kilometara. Pa pricali su mi ovi dijasporci, njima je normala ici sat i po vremena na posao i to je dobrim danima, kad nije velika guzva. Neki idu cak i vise. Prelaze ljudi po 150-200km na dan, pa jbt ja toliko predjem za mjesec dana - racunajuci samo dolazak-odlazak sa posla.
Tu je jos i jacina motora koja se ne moze porediti sa nama. Pogledaj malo njihove guzve po autoputevima. Kod nas tri trake, a nema nas ni 400k pa sve puno. Kod njih po 10mil stanovnika, kakva ti korist i od 15 traka...
Sta je poenta, gorivo jeste jefitnije, ali isto ti dodje jer ga potrose barem 5 puta vise.
p.s. Ja autom stizem na posao za cca. 25-30 minuta, a pjeske bi mi trebalo jedno 2h?
Bosanci prelaze oko 12000 km godisnje, tj. potrose oko 840 litara. To izadje mjesecno oko 172 KM, sto predstavlja 38% minimalne place.
Dakle uopste ne dodje isto.
- Qler
#143 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ja ozbiljno kontam da se utalimo mi iz BiH, da im posaljemo kakav paket u USA. Da im se sirotinji nadje...
-
Melami
#144 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ma o kakvom ti stanu pricas? Pa u BiH vas je vecina naslijedila kuce i stanove(pa i ja) a ovdje se mogu na prste prebrojati koji su naslijedili bilo sta od roditelja ili rodbine. Pa ako je u USa minimalna satnica 7.25 onda za mjesec se zaradi mozda $1200, eh sad, odbijes takse dodje ti na 800. Koliko je cijena stana u iole normalnom gradu, mjestu, ulici, nebitno????????????????metronom wrote:Necu vise skretat s teme obecavam, samo me nekako bode u oci ova kuknjava amerikanaca...Melami wrote:Mislio sam na USA.fidoremilienko wrote:Ne dodje ti ga isto.
Minimalna satnica u SAD je $7,25 (zavisno od drzave, moze biti veca). Recimo da radnik radi 40 sati sedmicno, to izadje mjesecno oko 1750 KM (288% vise od BiH)
Prosjecna cijena kvadrata stana u FBiH, je oko 1500 KM. (minimalnom platom moze kupiti 0,3 kvadrata stana)
Prosjecna cijena kvadrata stana u USA, izvan centra grada, je oko $1300, tj. nesto manje od 2000 KM. (minimalnom platom moze kupiti 0,88 kvadrata stana, tj. skoro 3 puta vise od gradjanina BiH)
Ljudi ovdje zive(uzivaju-po vasem) jer u svakoj porodici radi i muz i zena. Pa nadji mi nekog u BiH da radi i mus i zena i da mu fali sta??? ma daj ba. Pricate previse a ne znate kako se ljudi ovdje bore za posao i crnce da zarade kako bi se sta moglo vise priustiti. Niste svjesni koliko su ameri u dugovima, i da kad izgube posao idu direknto na ulicu, ne u kafic sa drugarima na kafu. Pnavljam OPEt, poena je da jeste u USA bolje, al nije nigdje zlatno.
- addem
#145 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Koliko god da je skupo gorivo guzve u gradu i svi voze. Niko da odustane od automobila.
-
Melami
#146 Re: NOVE CIJENE GORIVA
eh da dodam.metronom wrote:Necu vise skretat s teme obecavam, samo me nekako bode u oci ova kuknjava amerikanaca...Melami wrote:Mislio sam na USA.fidoremilienko wrote:Ne dodje ti ga isto.
Tu najnizu platu u BiH racunas nakon poreza, a u USA sa porezom??? Lijepo fino dodaj na tu platu u BIH pored od 43.5%, sad mi se neda racunati al recimo da ce biti negdje 750-800KM. Znaci odmah dodjes do zakljucka d a u USa plata nije veca od bosanske za 288% vec za nekih cca 120%
Cijenu stana uzimas u centru sarajeva dok ta cijena u USa je za neke superine koje sa raspadaju od prvog jaceg vjetra, cijelis zid sa nekih drugim, vjerovatno meksikancem koji ima 10 djece i nema ni on ni djeca osnovne kulture.
Koliko vas je naslijeidlo nesto ili zivi sa roditeljima, dok ovdje nit imas koga niti cega, sve rentas, lease, credit itd/
- Halcyon
#147 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Da je veća za 20% veća je. Ne znam čemu diskusija i poređenje Sjedinjenih država sa BiH. Mislim, helloooo. Cc...
-
hostapler
#148 Re: NOVE CIJENE GORIVA
eh da dodam.Melami wrote:Necu vise skretat s teme obecavam, samo me nekako bode u oci ova kuknjava amerikanaca...metronom wrote:Mislio sam na USA.Melami wrote:Ne dodje ti ga isto.
Tu najnizu platu u BiH racunas nakon poreza, a u USA sa porezom??? Lijepo fino dodaj na tu platu u BIH pored od 43.5%, sad mi se neda racunati al recimo da ce biti negdje 750-800KM. Znaci odmah dodjes do zakljucka d a u USa plata nije veca od bosanske za 288% vec za nekih cca 120%
Cijenu stana uzimas u centru sarajeva dok ta cijena u USa je za neke superine koje sa raspadaju od prvog jaceg vjetra, cijelis zid sa nekih drugim, vjerovatno meksikancem koji ima 10 djece i nema ni on ni djeca osnovne kulture.
Koliko vas je naslijeidlo nesto ili zivi sa roditeljima, dok ovdje nit imas koga niti cega, sve rentas, lease, credit itd/[/quote]
Vi amerikanci bosanskog porijekla kao da ste svi na isti kalup pravljeni,kad mi familija iz USA pocne kukati,kako se nema,kako je tezak zivot i slabe plate dođe mi da im odavde posaljem da plate ratu kredita ili da imaju sta da jedu. Ako je toliko lose sto se ne vratite,ja bih se radije patio po BiH nego po Americi.
Cijena stana u centru Sarajeva sigurno nije ispod 2500 KM po kvadratu,a moze se popeti i na 5000,a covjek ti je naveo cijenu od 1500 za neka prigradska naselja tipa Dobrinja,AP,Mojmilo ili Nedzarici.
Plata veca vise nego duplo,a gorivo jeftinije skoro pa duplo i dođe skoro isto. Dobra matematika.
- drndalo
#149 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Hajd' dosta je vise kukanja, i naseg, a bogme i ovog americkog !
Ja prvi nisam izbacio auto zbog poskupljenja, malo reducirao jesam, ali vise iz principa... Dakle, to mi je neki komfor koji mogu platiti...
Isto tako i u Americi, kome puno trosi njegov F-150 za comuting na/s posla, neka fino zamijeni za Civic-a, pa ce mu par 100$ mjesecno ostajati u dzepu...
Ja prvi nisam izbacio auto zbog poskupljenja, malo reducirao jesam, ali vise iz principa... Dakle, to mi je neki komfor koji mogu platiti...
Isto tako i u Americi, kome puno trosi njegov F-150 za comuting na/s posla, neka fino zamijeni za Civic-a, pa ce mu par 100$ mjesecno ostajati u dzepu...
-
emko1234
#150 Re: NOVE CIJENE GORIVA
ma ja, tesko je nasoj raji u americi.
ova prica me malo podsjeca na pricu koju je pricao nekad forumas @whow, a principu se svodi na to da su oni imali jak razlog sto su otisli odadvde( da bi navodno spasili zivu glavu ). meni je to jasno i to postujem, al ako vec odes, nemoj kukat kad dobro znas da ti ne moze ni izbiliza bit ko ovdje.
gorivo, konkretno u usa, je smijesno jefitino za standard, u turskoj je litar dizela 3,73 lire, sto je otprilike oko 3,55 km dok je benzin oko 3,8km il preko 4 lire. znaci ne pricamo o japanu koji ima dohodak 60 000 dolara po glavi stanovnika nego o turskoj koja ima 3 puta nizi standard od japana.
tu zemlju sam naveo ko primjer zemlje u kojoj sam bio nedavno i u kojoj sam se frapirao cijenom goriva. znaci da napunis rezervoar prosjecnog auta u koje stane 55 litara, treba ti 200km.
ti prijatelju napunis rezervoar 50 dolara il 60, nebitno. i to ti je skupo.
pa dao dragi bog da se mi fatamao za glavu jer nam je puno 1.6 za gorivo.
sinoc pitam frajera na omvu, kad ce past opet gorivo. on ko iz topa, pa evo palo je 10 feninga, pa reko po cijeni na trzistu imate mjesta da ga skinete jos 40 feninga minimalno, kaze on, samo dobijemo dopis u kojem pise da se spusti cijena, kao omv ko firma nema veze s formiranjem cijene na velikoprodajnom trzistu.
da li je ovo tacno? jel to znaci da neko ko ima pumpu ne moze samo ako zeli, snizit cijenu goriva nego ceka da mu drzava da zeleno svjetlo.
sjecam se kraja 2008, kad je cijena ono bas pala ispdo 2 marke debelo. za 50 maraka se dobivala oko 30 litara dizela.
danas za 50km ne mozes ni 20 litara ufatit.
ova prica me malo podsjeca na pricu koju je pricao nekad forumas @whow, a principu se svodi na to da su oni imali jak razlog sto su otisli odadvde( da bi navodno spasili zivu glavu ). meni je to jasno i to postujem, al ako vec odes, nemoj kukat kad dobro znas da ti ne moze ni izbiliza bit ko ovdje.
gorivo, konkretno u usa, je smijesno jefitino za standard, u turskoj je litar dizela 3,73 lire, sto je otprilike oko 3,55 km dok je benzin oko 3,8km il preko 4 lire. znaci ne pricamo o japanu koji ima dohodak 60 000 dolara po glavi stanovnika nego o turskoj koja ima 3 puta nizi standard od japana.
tu zemlju sam naveo ko primjer zemlje u kojoj sam bio nedavno i u kojoj sam se frapirao cijenom goriva. znaci da napunis rezervoar prosjecnog auta u koje stane 55 litara, treba ti 200km.
ti prijatelju napunis rezervoar 50 dolara il 60, nebitno. i to ti je skupo.
pa dao dragi bog da se mi fatamao za glavu jer nam je puno 1.6 za gorivo.
sinoc pitam frajera na omvu, kad ce past opet gorivo. on ko iz topa, pa evo palo je 10 feninga, pa reko po cijeni na trzistu imate mjesta da ga skinete jos 40 feninga minimalno, kaze on, samo dobijemo dopis u kojem pise da se spusti cijena, kao omv ko firma nema veze s formiranjem cijene na velikoprodajnom trzistu.
da li je ovo tacno? jel to znaci da neko ko ima pumpu ne moze samo ako zeli, snizit cijenu goriva nego ceka da mu drzava da zeleno svjetlo.
sjecam se kraja 2008, kad je cijena ono bas pala ispdo 2 marke debelo. za 50 maraka se dobivala oko 30 litara dizela.
danas za 50km ne mozes ni 20 litara ufatit.