Sefer Halilovic
- Klavikula
#126 Re: Sefer Halilovic
misljenja sam da su sve greske koje su se dogodile od kraja 92. do kraja rata marginalne u odnosu na sami pocetak...
prvo miniranje mostova i saobracajnica za granici, to da se uradilo odma bi se neutralisalo sve sange koje su dolazile iz Srbije i povlacile se iz Hrvatske..samo nemojte sa konstatacijama da su cetnici imali pontomske mostove, jer artiljerija rjesava taj problem...na taj nacin se skupio jos veci broj neprijateljskih vojnika...
drugo, kasarne, bilo je jako puno kasarni i skladista koje smo mi drzali, odnosno bila su opkoljena i u njima su se nalazile velike, velike kolicine oruzija, MTS-a i tehnike a koje su zbog nekih dogovora nasih glavesina iznijeti i mi smo dobili ili minimalne kolicine ili nista...
znam da je u skladistu na faleticima bilo oko 30 hiljada komada pjesadiskog naoruzanja, 10 miliona metaka, veliki broj haubica i minobacaca kako vecih tako i manjih kalibara...a mi smo od svega toga dobili k...ovo je samo jedan primjer, a ovakvih je bilo jos dosta, dosta...da se ovo uzelo ne bi bilo nenaoruzan narod vec do zuba naoruzana vojska koja je trebala da oslobodi svaku stopu domovine...
onda ni kupovina naoruzanja ne bi bila potrebna jer bi imali vec uzeto od cetnika...al za ovo sve su trebale politicke odluke koje su izostale...
prvo miniranje mostova i saobracajnica za granici, to da se uradilo odma bi se neutralisalo sve sange koje su dolazile iz Srbije i povlacile se iz Hrvatske..samo nemojte sa konstatacijama da su cetnici imali pontomske mostove, jer artiljerija rjesava taj problem...na taj nacin se skupio jos veci broj neprijateljskih vojnika...
drugo, kasarne, bilo je jako puno kasarni i skladista koje smo mi drzali, odnosno bila su opkoljena i u njima su se nalazile velike, velike kolicine oruzija, MTS-a i tehnike a koje su zbog nekih dogovora nasih glavesina iznijeti i mi smo dobili ili minimalne kolicine ili nista...
znam da je u skladistu na faleticima bilo oko 30 hiljada komada pjesadiskog naoruzanja, 10 miliona metaka, veliki broj haubica i minobacaca kako vecih tako i manjih kalibara...a mi smo od svega toga dobili k...ovo je samo jedan primjer, a ovakvih je bilo jos dosta, dosta...da se ovo uzelo ne bi bilo nenaoruzan narod vec do zuba naoruzana vojska koja je trebala da oslobodi svaku stopu domovine...
onda ni kupovina naoruzanja ne bi bila potrebna jer bi imali vec uzeto od cetnika...al za ovo sve su trebale politicke odluke koje su izostale...
-
kv99
#127 Re: Sefer Halilovic
1) Kada " na pocetku se trebalo minirati mostove " ? Aprila 1992 nije bio pocetak vec kraj priprema za agresiju jer su cetnici vec tada zauzeli sve pocetne polozaje i rasporedili snage tako da je tada bilo prekasno. Da bi se zaustavio dolazak trebalo se uraditi vec ljeta 1991 a ako znas stanje ljudi ne samo tada vec i danas onda znas da je to pitanje naucne fantastike. I pod ljudima ne mislim samo na politicare vec i na obican svijet.Klavikula wrote:misljenja sam da su sve greske koje su se dogodile od kraja 92. do kraja rata marginalne u odnosu na sami pocetak...
2) Spominjes artiljeriju kojom su se mogli unistiti pontonski mostovi pa me zanima o kojoj ti to artiljeriji pricas ? Neka artiljerija ne samo u i oko Bijeljine, Visegrada, Zvornika, hidrocentrala na Bajinoj Basti vec uz citavu Drinu i dole juznije uz C.Goru ? Koja je to artiljerija o kojoj pricas ?
3 ) Za te Felatice se prica kao da se moglo u njih usetati ali o tome postoji vise verzija i niko do sada nije dao dokaz da se to moglo tako odraditi. Bila je bas tema na forumu gdje se to spominjalo i nije se bas rijesilo sta se i kako tacno desilo. Neki kazu da se moglo , neki kazu da se nije moglo tako da ako nisi bio licno tu ne znam na cemu se pozivas kada tvrdis da je se to moglo uraditi. Ustvari sve je moguce osim drvenog sporeta tako i da se zauzme to skaldiste ali da li je bilo moguce u onim uslovima to je pitanje.
- karanana
#128 Re: Sefer Halilovic
meni se cini da je sefer negdje pisao/rekao, mozda u onom serijalu "generali", da su mostovi na drini bili minirani ali da nije doslo naredjenje da se dizu.
ne znam jeli to istina.
ne znam jeli to istina.
-
kv99
#129 Re: Sefer Halilovic
Pa bas sam u postu iznad pitao sta bi se postiglo da su se i digli aprila/maja 1992 ? Agresor je vec odavno imao razmjestene snage na pocetnim polozajima po citavoj Bosni i Hercegovini i rusenjem mostova ne bi uveliko poremetio ili onemogucio izvodjenje agresije. Da bi se onemogucila agresija ustvari otezalo razmjestanje trebalo je rusiti mostove vec ljeta 1991 a kao sto sam rekao ranije ko imalo zna ne samo stanje kod ljudi tada vec i sada zna da je to pitanje naucne fantastike.karanana wrote:meni se cini da je sefer negdje pisao/rekao, mozda u onom serijalu "generali", da su mostovi na drini bili minirani ali da nije doslo naredjenje da se dizu.
ne znam jeli to istina.
I da nisu bili tu, i da su sruseni mostovi : sta onda ? JNA nije bila tako nesposobna kao sto se tvrdi , znali su oni ipak par stvari o prebacivanjima preko rijecnih prepreka i sl i da li iko misli da je tada bilo mogucnosti da se onemoguce citavom duzinom Drine pa cak juznije uz granicu sa C.Gorom ?
I minirati most nije kao na filmovima, par kg ekspoloziva i ode citav most u vazduh. Moze se on ostetiti sa malim kolicinama ali da bi ga unistio treba ti dosta znanja, vremena i materijala a to nije bas lako da se svuda nabavi i izvede. A ako ga ne unistis agresor je imao opreme da to u relativno kratkom vremenu popravi. Pogledaj samo napade NATO snaga 1995, bas su im mostovi bili na meti ali nisu onemogucili prebacivanje agresorskih snaga a NATO je imao mnogo boljih mogucnisti nego patriote aprila 1992.
- madner
#130 Re: Sefer Halilovic
Za izbjegavanje agresije moralo se doci do oruzja i sprijeciti JNA da tesko oruzje preda lokalnim Srbima.
- Klavikula
#131 Re: Sefer Halilovic
prema rijecima Sefera Halilovica mostovi su bili minirani, al je negdje pocetkom agresije Alija poslo Vranja i jos jednog oficira da uklone eksploziv...sa tim se mozda ne bi trajno sprijecio prelazak snaga iz Srbije, ali bi se dobilo na vremenu da se izmjesti stanovnistvo i da se kolko-toliko konsoliduje odbrana, da se to uradilo ne bi doslo do ovih velikih zlocina u Visegradu, Foci i ostalim mjestima..
za Faletice sam i ja cuo neke verzije, i upravu si kad kazes da o tome mogu govoriti samo oni koji su tamo bili i koji su upuceni u to
al i dalje stoji to za kasarne, kod iseljavanja jesamo hajrovali odredjenu kolicinu naoruzanja, ali da se kako treba radilo mogli smo stostruko bolje proci..
a da se jos vratim na prvi dio posta, oko miniranja mostova...ovo sto sam napiso je prema rijecima Sefera i sad ne znam dal je istina ili laz, al cinjenica je da ga jos niko nije osporio, pa cak ni pokuso osporiti...
za Faletice sam i ja cuo neke verzije, i upravu si kad kazes da o tome mogu govoriti samo oni koji su tamo bili i koji su upuceni u to
al i dalje stoji to za kasarne, kod iseljavanja jesamo hajrovali odredjenu kolicinu naoruzanja, ali da se kako treba radilo mogli smo stostruko bolje proci..
a da se jos vratim na prvi dio posta, oko miniranja mostova...ovo sto sam napiso je prema rijecima Sefera i sad ne znam dal je istina ili laz, al cinjenica je da ga jos niko nije osporio, pa cak ni pokuso osporiti...
-
Tacticus
#132 Re: Sefer Halilovic
za ovo mi netreba englez, taj odgovor ti mogu dati ja iz veoma kratkotrajnog iskustva ili iz dugotrajnog iskustva rodbine i prijatelja iz takticke grupe tuzlanskih brigadasumirprimus wrote:Cinjenica da je Sefer smijenjen politickom odlukom jer nije godio,a zasto... i kako... nije vise ba ni bitno...
ono sto je bitno,jesmol mi izvukli ikakve pouke iz ovog,jer smo ih skupo platili?
p.s tacticuse,de bogati pitaj tog svog druga engleza za posavinu ,kako bi je on branio 92-ge,nakon povlacenja hv-a,a srbima trebo koridor jer je bilo pitanje citavog rata za rs i rsk???
vidis svakih 15 dana svaka od 3 tuzlanske brigade je rotirajuci slala po jedan bataljon iz svog satsava na brcansko/gradacacko ratiste i cesto su tamo bili veci djelovi mjesovitog artiljeriskog diviziona 5 takticke grupe
ukratko
NIKAKO
a sada postavi sebi daleko bolje pitanje zasto su HV jedinice napustile posavinu
- Gojeni H
#133 Re: Sefer Halilovic
Zeljko Knez je bio 'nako.karanana wrote:inace meni 2. korpus nije jasan kada je u pitanju aktivnost na koridoru i ispomoc prema srebrenici.
stice se utisak kao da nista nisu radili.
cak je prije par sedmica bio i neki dokumentarac o posavini, mozda na hrt-u ili na ftv-u gdje par komandanata HV-a optuzuju 2. korpus da nisu ispostovali dogovor o zajednickom napadu i presjecanju koridora.
92 i dijelom 93 vjerovatno najzesce ratiste u Bosni je bilo u Gradachcu. Na jednoj drugoj temi Bosnjak iz Prijedora spominje da su se neprijatelji najvise bojali tog ratista i da je Prijedor bio sav u cituljama.
Kasnije je to bilo leglo sverca a Knez najgolemiji medju njima.
Hazim Delic je bio isto 'nako.
Dosao jednom kod nas u bazu. Komandir izdvojio nas nekoliko, prica bajke, Delic se s nama rukovao i eto...
Nit' smrdi, nit' mirise. Kasnije lafo atase u Turskoj.
Koridor je presjecen jedini put u avgustu 92, ako se ne varam . Ovo ne vjerujem da bilo gdje pise jer je vrlo malo ljudi ucestvovalo, a odradili posao iz Matrix-a.
Ucestvovali su PDV iz Lukavca, Sprecanski ili Ose (ne sjecam se tacno) iz Zivinica, nesto lokalnih dobrovoljaca i tim HOS-a (ovi su izgubili dobrog momka Jasenko ili Jadranko, tako nesto, nosio je Osu). Mozda sam nekog zaboravio, pa neka mi halali.
Izvrsen je napad na Gorice i izaslo se na koridor. HVO Orasje je trebalo da poklopi artiljerijom pa da se spojimo.
Korpus je trebao da podrzi ljudima ali nije, i avantura zavrsena. Uglavnom, veoma mali broj ljudi je odradio fantastican zadatak i uspio izaci na koridor. A onda su cetnici bukvalno poslali hiljade ljudi da se ovo vrati. Al' lijep je to bio osjecaj...
Srebrenica. Pa osim 206 Sapna, nesto ljudi iz Teocaka, i dobrovoljci s Naserom na celu, niko cini mi se nista nije ni uradio. Mi stojimo, cekamo kad ce neko nesto narediti, krv ti vri, pratis TV, radio, cujes da je narod u belaju, i onda...nista.
-
Tacticus
#134 Re: Sefer Halilovic
alijina propagandanemoguce vruce wrote:karanana wrote:inace meni 2. korpus nije jasan kada je u pitanju aktivnost na koridoru i ispomoc prema srebrenici.
cak je prije par sedmica bio i neki dokumentarac o posavini, mozda na hrt-u ili na ftv-u gdje par komandanata HV-a optuzuju 2. korpus da nisu ispostovali dogovor o zajednickom napadu i presjecanju koridora.
tacno. medjutim, u to vrijeme glavni zapovjednik 2 korpusa je bio zeljko knez. lik je jednostavno bio bobanov igrac.
upoznao sam covjeka i ponoviti cu jos jednom covjeka (sto za 60% bosnjacke elite nemogu reci) i on je bio izuzetno dobar oficir i nije bio uopste opterecen nacionalnoscu, a inace rjec je o hrvatskom hrvatu
e sada ko to da je bobanov covjek, uspjesno sprjecio zauzimanje tuzle, da je zapljenio komletno skladiste TO kod tuzle, da je pod njegovom organizacijom oslobodzen prvi grad kalesija, da je zaustavio napredovanje od strane zvornika i cak vratio liniju do sapne, da je u roku od tri mjesecs pomjerio cetnicke linije od predgradza tuzle 15 kilometara dalje na majevici, koji je uspio osujetiti osvajanje gradacca, rebrenika i celica, da je sa njim skoro se doslo do predgadje brckog, a na 800 metara od koridora, ...
a sta mislis sta je uradio njegov nasljednik jasarevic, nazvan od alijine garniture takticar iz sjene kneza, pa dobro poharao je dosta tuzlanskih restorana, ali dalje , ...
-
Tacticus
#135 Re: Sefer Halilovic
o ovome sam vec pricao na topicu nauruzavanje BiH 91-92Klavikula wrote:misljenja sam da su sve greske koje su se dogodile od kraja 92. do kraja rata marginalne u odnosu na sami pocetak...
- Gojeni H
#136 Re: Sefer Halilovic
Da se nisi zabunio.Tacticus wrote:alijina propagandanemoguce vruce wrote:karanana wrote:inace meni 2. korpus nije jasan kada je u pitanju aktivnost na koridoru i ispomoc prema srebrenici.
tacno. medjutim, u to vrijeme glavni zapovjednik 2 korpusa je bio zeljko knez. lik je jednostavno bio bobanov igrac.
upoznao sam covjeka i ponoviti cu jos jednom covjeka (sto za 60% bosnjacke elite nemogu reci) i on je bio izuzetno dobar oficir i nije bio uopste opterecen nacionalnoscu, a inace rjec je o hrvatskom hrvatu
e sada ko to da je bobanov covjek, uspjesno sprjecio zauzimanje tuzle, da je zapljenio komletno skladiste TO kod tuzle, da je pod njegovom organizacijom oslobodzen prvi grad kalesija, da je zaustavio napredovanje od strane zvornika i cak vratio liniju do sapne, da je u roku od tri mjesecs pomjerio cetnicke linije od predgradza tuzle 15 kilometara dalje na majevici, koji je uspio osujetiti osvajanje gradacca, rebrenika i celica, da je sa njim skoro se doslo do predgadje brckog, a na 800 metara od koridora, ...
a sta mislis sta je uradio njegov nasljednik jasarevic, nazvan od alijine garniture takticar iz sjene kneza, pa dobro poharao je dosta tuzlanskih restorana, ali dalje , ...
1. Zeljko Knez
2. Hazim Delic
2. Sead Delic
Ili sam ja nesto profulo?
Last edited by Gojeni H on 13/06/2012 08:17, edited 1 time in total.
- Gojeni H
#137 Re: Sefer Halilovic
,najveci uspjesi 2 korpusa su bili 1992 i pocetkom 1993 kada je koridor bio 800 metara, onda je alija smjenio sefera, akasnije i bivseg JNA pukovnika inace hrvatskog hrvata koji je do tada uspjesno stvorio prvu efektivnu krupnu jedinicu
Nije ba bas tako bilo. Pale su i Ulice, i Vuksic i ako se ne varam jedan dio Brke prije toga.
Za Kneza sam vec rekao...'nako.
A tog Jasarevica ne znam.
A Hrvatina Andjelko Makar, zamjenik komandanta 2 korpusa, je to ostao do kraja rata. Evo ga i dan danas u Tuzli.
Nemojte to ubacivat' bez veze. Mozda je i imalo veze ali nisam 100% siguran u vezi Kneza i hrvatstva, i njegovog skidanja s polozaja.
-
kv99
#138 Re: Sefer Halilovic
Ja ne ulazim u to da li je istina ili nije i pravo da ti kazem vjerujem da je bilo ali sta bi se postiglo ? Koje dobivanje vremena kada su cetnici vec bili rasporedjeni po Bosni i Hercegovini tj sa ove strane Drine. Da bi ih zaustavio trebalo se vec ljeta 1991 a ne aprila 1992 rusiti i zato ti kazem da je bilo ili nije eksploziva nema veze jer ne bi nista postigao sa time. I opet te pitam : i da su se srusili mostovi i da nisu prebacili snage vec odavno prije sta bi ih sprijecilo da naprave pontone ? Koja je to artiljerija koju si spominjao da je mogla da onemoguci forsiranje Drine iz Smrdije ?Klavikula wrote:prema rijecima Sefera Halilovica mostovi su bili minirani, al je negdje pocetkom agresije Alija poslo Vranja i jos jednog oficira da uklone eksploziv...sa tim se mozda ne bi trajno sprijecio prelazak snaga iz Srbije, ali bi se dobilo na vremenu da se izmjesti stanovnistvo i da se kolko-toliko konsoliduje odbrana, da se to uradilo ne bi doslo do ovih velikih zlocina u Visegradu, Foci i ostalim mjestima..
za Faletice sam i ja cuo neke verzije, i upravu si kad kazes da o tome mogu govoriti samo oni koji su tamo bili i koji su upuceni u to![]()
Da bi opkolio i zauzeo kasarne treba ti oruzje, da bi imao oruzje trebaju se zauzeti kasarne ili sto bi Ameri rekli : momenat 22. I sto je najvaznije : trebao je narod koji je svjestan sta zeli i kako zeli i vodje koji mogu da povedu taj narod. Milosevic je lahko mogao da povede Srbe u rat jer su oni to zeljeli , koga se moglo povesti u rat na strani Bosnjaka 1991 i pocetkom 1992 ? Vecini je doslo iz gu*ice u glavu kada je bilo prekasno a do tada : NATO /EU/ komsije/ knjizica SKJ/ lug u oci ce nas spasiti. Sve i svi samo ne sami sebe i tako je bilo tada i sto je najgore tako je i danas. Nista se mi kao narod nismo naucili.
Last edited by kv99 on 12/06/2012 21:25, edited 2 times in total.
- pirpa
-
Tacticus
#140 Re: Sefer Halilovic
nisi ti ja sam, naravno hazim delic, ne jasarevic (drugi covjek) ali sve ostalo ostajeGojeni H wrote:
Da se nisi zabunio.
1. Zeljko Knez
2. Hazim Delic
2. Rasim Delic
Ili sam ja nesto profulo?
-
Tacticus
#141 Re: Sefer Halilovic
ne ubacujem se bez veze, pricam kao neko kome je rodbina bila u komandi 2 korpusa, a knez nije otjeran sto je hrvat, nego sto nije alijin covjek, isto kao sefer, divljak i siberGojeni H wrote:,najveci uspjesi 2 korpusa su bili 1992 i pocetkom 1993 kada je koridor bio 800 metara, onda je alija smjenio sefera, akasnije i bivseg JNA pukovnika inace hrvatskog hrvata koji je do tada uspjesno stvorio prvu efektivnu krupnu jedinicu
Nije ba bas tako bilo. Pale su i Ulice, i Vuksic i ako se ne varam jedan dio Brke prije toga.
Za Kneza sam vec rekao...'nako.
A tog Jasarevica ne znam.
A Hrvatina Andjelko Makar, zamjenik komandanta 2 korpusa, je to ostao do kraja rata. Evo ga i dan danas u Tuzli.
Nemojte to ubacivat' bez veze. Mozda je i imalo veze ali nisam 100% siguran u vezi Kneza i hrvatstva, i njegovog skidanja s polozaja.
a sto se tice divljaka, pominjem jedan od najboljih takticara JNA, stavljen za sto dok su piljari i trgovci vodili bitke
stvarno se covjek kako smo opstali
-
Tacticus
#142 Re: Sefer Halilovic
jedno pitanjekv99 wrote:Ja ne ulazim u to da li je istina ili nije i pravo da ti kazem vjerujem da je bilo ali sta bi se postiglo ? Koje dobivanje vremena kada su cetnici vec bili rasporedjeni po Bosni i Hercegovini tj sa ove strane Drine. Da bi ih zaustavio trebalo se vec ljeta 1991 a ne aprila 1992 rusiti i zato ti kazem da je bilo ili nije eksploziva nema veze jer ne bi nista postigao sa time. I opet te pitam : i da su se srusili mostovi i da nisu prebacili snage vec odavno prije sta bi ih sprijecilo da naprave pontone ? Koja je to artiljerija koju si spominjao da je mogla da onemoguci forsiranje Drine iz Smrdije ?Klavikula wrote:prema rijecima Sefera Halilovica mostovi su bili minirani, al je negdje pocetkom agresije Alija poslo Vranja i jos jednog oficira da uklone eksploziv...sa tim se mozda ne bi trajno sprijecio prelazak snaga iz Srbije, ali bi se dobilo na vremenu da se izmjesti stanovnistvo i da se kolko-toliko konsoliduje odbrana, da se to uradilo ne bi doslo do ovih velikih zlocina u Visegradu, Foci i ostalim mjestima..
za Faletice sam i ja cuo neke verzije, i upravu si kad kazes da o tome mogu govoriti samo oni koji su tamo bili i koji su upuceni u to![]()
Da bi opkolio i zauzeo kasarne treba ti oruzje, da bi imao oruzje trebaju se zauzeti kasarne ili sto bi Ameri rekli : momenat 22. I sto je najvaznije : trebao je narod koji je svjestan sta zeli i kako zeli i vodje koji mogu da povedu taj narod. Milosevic je lahko mogao da povede Srbe u rat jer su oni to zeljeli , koga se moglo povesti u rat na strani Bosnjaka 1991 i pocetkom 1992 ? Vecini je doslo iz gu*ice u glavu kada je bilo prekasno a do tada : NATO /EU/ komsije/ knjizica SKJ/ lug u oci ce nas spasiti. Sve i svi samo ne sami sebe i tako je bilo tada i sto je najgore tako je i danas. Nista se mi kao narod nismo naucili.
u sloveniji je 1990 pobjedila pa mozemo reci modernisticka partija, slovenci su cuveni po cinjenici da nisu ratoboran narod
odjednom oni se borili i to pozrtvovano, a najveci dio slovenackog naroda stojao iza njih
to sto narod nije bio osvjesten je bila jos jedna velika greska naseg rukovodstva, sto isti nisu poradili na propagandi, sto isti nisu pokusali objasniti realno stanje, umjesto toga su ponavljali rata nece biti ili imbecilizme nema rata bez dvoje
i molim te nemoj mi steriotipa mi smo ne organizovani, ovakvi ili onakvi, a dovoljno je otici malo unazad i da vidis kako je funkcionisala BiH pod dizdarevicem
ono sto je svakom narodu vazno je rukovodstvo, pa njemci prije bizmarka su bili sinonim u europi nedisiplinovanih, korumpiranih i neradnih ljudi
-
Tacticus
#143 Re: Sefer Halilovic
pitanje je dali bi imali cjelovitu BiH jer previse je tu faktora uticali, ali da li bi prosli daleko bolje to je definitivnopirpa wrote:Sefer Halilovic jedan od najzasluzniji ljudi za formiranje PL a kasnije armije BiH.
Covjek velikog vojnog znanja a zasigurno i politickog.
ja sam licno ubjedzen da ga govnobegovic nije smjenio da bi danas imali cjelovitu BiH.
-
nemoguce vruce
#144 Re: Sefer Halilovic
@Tacticus...
Kao neko ko je odvalio 4 godine u rovu, fasovo na bubrege, bronhitis me redovno dere ( o ostalim metalnim uspomena iz rata da ne govorim ), odgovorno tvrdim, da nas Bosnjake ama bas niko nije mogao uvjeriti da nam prve komsije spremaju zlo. Kakvo ba rukovodstvo? Pa mene su i moja tri jarana, nas koji smo hvala Bogu na vrijeme skontali da ce nam mecka pred vratima zaigrati,nase prve komsije Bosnjaci prozivali i prijetli da ce nas prijaviti tadasnjem SUP-u, koji je u to vrijeme bio cvrsto u rukama komunjara, koji ce samo par mjeseci poslije sa kape skinuti petokraku i staviti kokardu...
Bosnjaci su u to vrijeme bili zadojeni bratstvom i jedinstvom, ubelhom o JNA kao narodnoj armiji koja ce nas braniti i slicnim glupostima.
Ovaj fenomen ja narocito bio izrazen u TK ( Lukavac, Banovici, Zivinice itd..).
Kao neko ko je odvalio 4 godine u rovu, fasovo na bubrege, bronhitis me redovno dere ( o ostalim metalnim uspomena iz rata da ne govorim ), odgovorno tvrdim, da nas Bosnjake ama bas niko nije mogao uvjeriti da nam prve komsije spremaju zlo. Kakvo ba rukovodstvo? Pa mene su i moja tri jarana, nas koji smo hvala Bogu na vrijeme skontali da ce nam mecka pred vratima zaigrati,nase prve komsije Bosnjaci prozivali i prijetli da ce nas prijaviti tadasnjem SUP-u, koji je u to vrijeme bio cvrsto u rukama komunjara, koji ce samo par mjeseci poslije sa kape skinuti petokraku i staviti kokardu...
Bosnjaci su u to vrijeme bili zadojeni bratstvom i jedinstvom, ubelhom o JNA kao narodnoj armiji koja ce nas braniti i slicnim glupostima.
-
Tacticus
#145 Re: Sefer Halilovic
ja sam bio zadrti komunista, kao i moj otac, ali smo se nasli u hrvatskoj u aprilu 1991 i vidjeli i culi neke stvari za koje nismo znali pa nam se vjera dobrano poljuljala i bili smo daleko otvereniji, moj rodjak je bio rezervni oficir JNA i isto zakleti komunista, pa kada je vidio sta se desva po kasarnama (srpski dobrovoljci, srpski rezervisti, ...) brzo je shvatio da tu nesto ne stimanemoguce vruce wrote:@Tacticus...
ponavljam da se situacija prikazala realno pa ako treba i goblesovski nerealno veci dio ljudi bi se ipak zamislio, pa bi se neko na alipasinom npr. zapitao koga brane tenkovi na mojmilu ili sto se kopaju rovovi na majevici
mi jesmo spor narod, ali nismo glupi
- Klavikula
#146 Re: Sefer Halilovic
cetnicka propaganda je radila, mozda je trebala i nasa, al mozda i nije jer da je alija reko ide rat pripremajte se, ko bi osto da brani drzavu, svi bi otisli vani prvom prilikom...nemoguce vruce wrote:@Tacticus...
do samog pocetka sukoba su bile organizovane manje grupe Patriotske Lige i slicnih formacija, a cim je sukob izbio i cim se zesce pocelo pucati veci dio naroda je dosao, prijavio se dobrovoljno, neki su vjerovatno i dobili poziv za mobilizaciju pa su se morali odazvati..e da je te ljude cekalo dobro naoruzanje koje je trebalo da obezbjedi rukovodstvo i da je organizacija od vrha prema dolje bila na nivou kao neke manje jedinice puno bolje bi se proslo...da je Alija i co za razliku od svojih interesa gledo interese Republike Bosne i Hercegovine i da na vazna mjesta nije postavio KOS-ovce i kriminalce, da nije Armijom komandovo onaj ko je htio vec onaj ko je rasporedjen da njome komanduje stvari bi se puno bolje odvijale...
takodjer sam misljenja da nije bilo gore navedenih zavrzlama i jos puno istih koje nisam nabrojo da je rat trebo trajati vremenski puno krace, i da bi puno manje zrtava bilo, kako civilnih tako i vojnih...
mislim brojno stanje vosjske je na obje strane bilo slicno, tehnika i naoruzanje je bilo daleko nadmocnije na strani neprijatelja, a moral na nasoj strani..mislim nikome se ne gine i ono sto gledamo na tv je dosta usminkano, ovaj heroj odradio ovo, ovaj ono, ovaj u borbi prsa u prsa ubio 10 cetnika i na kraju ga 11 ubio..mislim to je jasno da je nasminkano, al sigurno nije isto onome sto zna da ako padne linija da ce mu doci na kucni prag i ubiti mater, oca, zenu, djecu i onome sto je tu doso iz srbije da se bori za srpstvo..jebes i bosnjastvo i srpstvo kad je zivot u pitanju...
i da rezimiram, bilo je hrabrosti (koliko moze biti), bilo je i ljudstva ali falilo je oruzije i puno discipline (ovdje mislim na glavesine), jer kad sagledam neke stvari nekad smo licili na bandu, a nekad na pravu pravcatu Armiju sto i jesmo ili smo trebali biti...
-
nemoguce vruce
#147 Re: Sefer Halilovic
@Tacticus...
Nas Bosnjake je rat uhvatio na spavanju. Iz to sna se ni dan danas mnogi nisu probudili.
Ne kontam, kako je to neko nase rukovodstvo moglo uticati na svijest naroda? Cime? Putem medija, TV,novina itd...sve je to tada bilo u rukama cetnika i njihovih pomagaca.
Propaganda je uradila svoje, kao i nase slijepo vjerovanje u komsiluk i bratstvo i jedinstvo.
Nas Bosnjake je rat uhvatio na spavanju. Iz to sna se ni dan danas mnogi nisu probudili.
Ne kontam, kako je to neko nase rukovodstvo moglo uticati na svijest naroda? Cime? Putem medija, TV,novina itd...sve je to tada bilo u rukama cetnika i njihovih pomagaca.
Propaganda je uradila svoje, kao i nase slijepo vjerovanje u komsiluk i bratstvo i jedinstvo.
- Klavikula
#148 Re: Sefer Halilovic
u ovo i dalje vjerujem, samo na vlast trebaju doci posteni ljudi koji nece poene sticati na osnovu zavadjanja ljudi..nemoguce vruce wrote:@Tacticus...
ja sam rodjen u ratu, citava uza porodica mi je bila u Armiji, ranjavani, dajdza pogino al ne mislim da su Srbi kao narod za to krivi, za to su krivi politicari, i na jednoj, drugo i trecoj strani koji su zavadili narode za svoje interese i interese zapada, EU, USA-a...a narod takav kakav jeste, nedovoljno pametan (vecina) nije bio sposoban da se odupre propagandi...
ja i nakon svega toga volim Srbe, Hrvate, Slovence, Jugoslovene, Crnogorce, Bosance, Makednoce, Albance, Madjare i sve ostale narode...ljudi se trebaju dijeliti samo na dobre i lose, a ne prema naciji, vjeri, rasi, polu i sl.
- Gojeni H
#149 Re: Sefer Halilovic
Ja iz reda ovih boldiranih volim samo svoj narod. Albance simpatisem zbog zajednickog neprijatelja.Klavikula wrote:u ovo i dalje vjerujem, samo na vlast trebaju doci posteni ljudi koji nece poene sticati na osnovu zavadjanja ljudi..nemoguce vruce wrote:@Tacticus...
ja sam rodjen u ratu, citava uza porodica mi je bila u Armiji, ranjavani, dajdza pogino al ne mislim da su Srbi kao narod za to krivi, za to su krivi politicari, i na jednoj, drugo i trecoj strani koji su zavadili narode za svoje interese i interese zapada, EU, USA-a...a narod takav kakav jeste, nedovoljno pametan (vecina) nije bio sposoban da se odupre propagandi...
ja i nakon svega toga volim Srbe, Hrvate, Slovence, Jugoslovene, Crnogorce, Bosance, Makednoce, Albance, Madjare i sve ostale narode...ljudi se trebaju dijeliti samo na dobre i lose, a ne prema naciji, vjeri, rasi, polu i sl.
Srbe, ljude koji su bili na neprijateljskog strani smatram odgovornim zato sto su bili u najmanju ruku nijemi posmatraci genocida pred njihovim pragovima.
Vidis, ako me ovo cini kako ovi boljsevici kazu klerofashistom
Govorimo o zaludjenosti jednog naroda. Pokazite mi cime Srbija zasluzuje da joj se vjeruje, kako je ukinula nacizam, cime se pokajala? A Tomislavu Nikolicu naravno cestitam pobjedu.
-
kv99
#150 Re: Sefer Halilovic
Ima jedan ajet u Kur'anu i kaze : " Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod ne promijeni sebe". Ne trebas biti vjerenik da shvatis da narod ima onakve vladare i stanje kakvo i zasluzuje i to se najbolje vidi na nasem primjeru. Da ne bi isli dalje u analizu jer nije tema za to ali pogledaj samo stanje u narodu kakvo je danas. 20 godina poslije genocida , narod koji je prezivio genocid je zaboravio genocid i ti mislis da se taj narod mogao prije genocida dok je jos zvanicno bilo "bratstvo i jedinstvo " i dok se klelo u JNA mogao organizovati i motivisati da krene u rat ? Pogledaj oko sebe sada i sve ce ti biti jasno ako se ne sjecas kako su ljudi tada razmisljali i radili. Ja bi prvi volio da nije bilo tako, da smo bili slozni i disciplinovani ne kao Slovenci vec Nijemci ili Japanci ali nismo. I sada pricati bajke : " samo da je stigla naredba i da su nas organizovali svi bi krenuli " je revidiranje istorije i to nam ne pomaze. Da bi se naucili od gresaka i istorije treba da se suocimo sa istorijom i greskama a ne da ih sakrivamo pod tepih.Tacticus wrote:jedno pitanjekv99 wrote: Ja ne ulazim u to da li je istina ili nije i pravo da ti kazem vjerujem da je bilo ali sta bi se postiglo ? Koje dobivanje vremena kada su cetnici vec bili rasporedjeni po Bosni i Hercegovini tj sa ove strane Drine. Da bi ih zaustavio trebalo se vec ljeta 1991 a ne aprila 1992 rusiti i zato ti kazem da je bilo ili nije eksploziva nema veze jer ne bi nista postigao sa time. I opet te pitam : i da su se srusili mostovi i da nisu prebacili snage vec odavno prije sta bi ih sprijecilo da naprave pontone ? Koja je to artiljerija koju si spominjao da je mogla da onemoguci forsiranje Drine iz Smrdije ?
u sloveniji je 1990 pobjedila pa mozemo reci modernisticka partija, slovenci su cuveni po cinjenici da nisu ratoboran narod
odjednom oni se borili i to pozrtvovano, a najveci dio slovenackog naroda stojao iza njih
to sto narod nije bio osvjesten je bila jos jedna velika greska naseg rukovodstva, sto isti nisu poradili na propagandi, sto isti nisu pokusali objasniti realno stanje, umjesto toga su ponavljali rata nece biti ili imbecilizme nema rata bez dvoje
i molim te nemoj mi steriotipa mi smo ne organizovani, ovakvi ili onakvi, a dovoljno je otici malo unazad i da vidis kako je funkcionisala BiH pod dizdarevicem
ono sto je svakom narodu vazno je rukovodstvo, pa njemci prije bizmarka su bili sinonim u europi nedisiplinovanih, korumpiranih i neradnih ljudi
Mali primjer sa kakvim su "materijalom " po vama trebalo krenuti u rat protiv JNA 1991 i 1992 : mjesto na putu Marsa Smrti, 2009, par dana prije dzenaze u Potocarima. Ljudi u selu se okupili, sjede za stolom, piju pive , meze i pricaju o ljudima koji su pobijeni u tom kraju od 1992-1995, roditeljima, braci, sestrama, rodjacima, komsijama i spominju ko je ubijao :lokalne cetnike, cetnike odma preko Drine, iz drugih krajeva BiH ...dok u isto vrijeme pored njih ORI , ama bas doslovno ORI radio stanica sa voditeljima na ekavskim jezikom i gdje Amira pozdravlja Mirzu sa pjesmom od CECE Razanjatovic. Shvacas ?