Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
poznanik

#126 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by poznanik »

matematicar_teski wrote:
mumy wrote:evo ja svaki otkucam,uvaljujem al slabo ko hoce da uzme racun...ja bi prije kaznjavala gradjane...em ne uzimaju racun,em ga bacaju okolo pored vidjeljive kante
nece jos zadugo,kad im iscuri lagano 50-250 KM
Mislim da je mnogo bitnije primorati trgovce da izdaju fiskalne račune nego kupce da ih traže od trgovaca. Šta može postići kupac ako mu trgovac ne izda račun - ništa, osim da zatraži povrat novca, ali tada mora i vratiti robu. Kome se još ide u drugu trgovinu po neki proizvod, još ako druga trgovina nije u blizini :-)
alphonse kauders

#127 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by alphonse kauders »

duboka_misao wrote:
Hemera wrote:ima kafic u importane centru 2 puta sam bila nezz kako se zove,ugl kad sidjete dole sa stepenicama pa odmah pravo
pisalo im u racunu da su oslobodeni pdv-a ili tako nesto na taj fazon kao nemaju pdv..imala sam negdje racun ali nemogu da ga nadem
pekara imaret,as,ravena ne daju racune
da, oslobodjeni su placanja PDV-a ako imaju promet manji od 50.000 KM

cini mi se da je i Aquarius kod chopinga oslobodjen jer imaju jadan promet jel...
a sto se tice pekara ja ne udjoh ni u jednu koja daje racun ..mozda keiser ? oni su mi malo ozbiljniji
cinjenica da si oslobodjen placanja PDV-a ne oslobadja te obaveze pribavljanja fiskalne kase.. PDV kontroliše Uprava za indirektno oporezivanje, a fiskalne kase Porezna uprava FBiH, totalno dva različita organa na dva različita nivoa (državni i entitetski)...
hopi

#128 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by hopi »

šta prodavnice, kafići itd imaju od toga da ne izadju račune, ostane im više para ili šta?
Država

#129 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Država »

hopi wrote:šta prodavnice, kafići itd imaju od toga da ne izadju račune, ostane im više para ili šta?
U cijenu ti uračunaju sve, i maržu, i troškove dostave, i radnu snagu, i porez, i nabavnu cijenu... a onda kad ti ne daju račun, ne plate taj isti porez koji su uzeli od tebe nego strpaju pare sebi u džep. Eto.
muhanata

#130 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by muhanata »

Nije prodavnica nego kafić/restoran "Druga kuća" odnosno Lora na Pofalićima, kod Šentade.
Dva sendviča 10 KM, računa nigdje :run:
Država

#131 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Država »

muhanata wrote:Nije prodavnica nego kafić/restoran "Druga kuća" odnosno Lora na Pofalićima, kod Šentade.
Ti si kriva. Trebala si iskati račun i lijepo im reći ako ti ne žele dati račun, onda neka ti umanje cijenu tih sendviča za iznos uračunatog poreza koji će gazda strpati sebi u džep. Eto. Išći bona račun... :bih:
elcaliente

#132 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by elcaliente »

Caffe Bar Collegium Zenica, trazio fiskalni racun, konobarica mi odgovorila " ne seri" daj 5 maraka i da zavrsim smjenu. Ne znam osobu niti sam kada bio tu u objektu. Ostao bez rijeci i dao 5 KM.
Dosao drugi dan, trazio racun, kaze mi konobar da im je kasa na spratu a ima puno posla pa da se ne penje.
Subota navecer Dj Shone , hiljade maraka se obrce na picu niko racuna ne dobija.
Zenica je inace katastrofa niko racune ne izdaje.
Nova Cevabzdinica " Bajra" izdaje racune kako konobar ima volje.

Ja stavrno ne razumijem sta radi ta porezna uprava, ljudi u poreznoj dobiju placu bukvalno za ne rad ili su slijepi kraj ociju.
Nemogu da vjerujem da inspektori porezne uprave kao ne primjete da vise od polovine ne izdaje racune.
Ja da radim u policiji ili poreznoj punio bi svaki dan desetinama hiljada maraka budzet. Mnostvo auta pariranim po trotoaru, ljudi se masovno ne vezu, niko ne prijavljuje radnike, rijetko ko izdaje racune stvarno za ne povjerovati.
Mahalac

#133 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Mahalac »

Eeeeeeee :roll:
O'zone
Globalni moderator

#134 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by O'zone »

elcaliente wrote:Caffe Bar Collegium Zenica, trazio fiskalni racun, konobarica mi odgovorila " ne seri" daj 5 maraka i da zavrsim smjenu. Ne znam osobu niti sam kada bio tu u objektu. Ostao bez rijeci i dao 5 KM.
Dosao drugi dan, trazio racun, kaze mi konobar da im je kasa na spratu a ima puno posla pa da se ne penje.
Subota navecer Dj Shone , hiljade maraka se obrce na picu niko racuna ne dobija.

Ja stavrno ne razumijem sta radi ta porezna uprava, ljudi u poreznoj dobiju placu bukvalno za ne rad ili su slijepi kraj ociju.
Nemogu da vjerujem da inspektori porezne uprave kao ne primjete da vise od polovine ne izdaje racune.
Ja da radim u policiji ili poreznoj punio bi svaki dan desetinama hiljada maraka budzet. Mnostvo auta pariranim po trotoaru, ljudi se masovno ne vezu, niko ne prijavljuje radnike, rijetko ko izdaje racune stvarno za ne povjerovati.
Eeeeeeeeeeee drug moj pa ti ovim faktički želiš da izvučeš nadležne inspekcijske organe na teren?? E pa to ti je utopija da neko napušta klimatiziranu kancelariju kako bi nekome tamo nešto kontrolisao a plata dolazi i onako i onako, pa bolje onda sjediti u hladu.
hopi

#135 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by hopi »

znači totalno rasulo i konstanti nerad, a valjda i oni u dogovoru sa svim tim kafićima. Nego zanima me jel ti kafići ili bilo koja prodavnica mora nekome pravdati ili barem pokazati te fisklane račune ili ih niko ništa ne pita, ako se kontrolišu ti računi, ono na kraju mjeseca ima par računa i to je to a vamo obrće hiljade maraka.
muhanata

#136 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by muhanata »

Država wrote:
muhanata wrote:Nije prodavnica nego kafić/restoran "Druga kuća" odnosno Lora na Pofalićima, kod Šentade.
Ti si kriva. Trebala si iskati račun i lijepo im reći ako ti ne žele dati račun, onda neka ti umanje cijenu tih sendviča za iznos uračunatog poreza koji će gazda strpati sebi u džep. Eto. Išći bona račun... :bih:
Jesam kriva, znam :oops:

ali sam primjetila da ni na jednom stolu nije bilo računa :-) jel' treba da molimo za račune ili zavrćemo ruke? Voljela bih da radim u kakvoj inspekciji,pa da odem opet na sendvič tamo :D

Eto, ako ima kakav inspektor, ja častim :lol:
TaKuViTo

#137 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by TaKuViTo »

Danas, poliklinika SaNaSa, ni traga računu, kafić u merkatoru, ni da se našale :))))
promaha

#138 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by promaha »

panera ...

inace nesto i ne uzimam tamo od salmonele al jednom prilikom svratio da uzmem hljeba i ostalih "aferima" i naravno kad sam trazio racun dobio sam komadić papira iskinut rukom i na njemu napisan iznos i opeet trazim fiskalni racun da bi gospodjica jedno 5 minuta kucala 5 artikala...

u svakom slucaju u svojoj firmi odbijamo poslove kad dodju i traze "sa strane" da se odradi pa redovno inspekcija svrlja po firmi. a u ovim pekarama koje obrcu skoro ko i mi sa 40 uposlenih moras moliti za racun ...
mayab

#139 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by mayab »

Slusam sinoc na Hayatovom dnevniku, zbog SFF-a porast broja turista, ali prihodi od turizma ne rastu zbog , kako kazu, rada na crno, a ja bih dodao i zbog neizdavanja fiskalnih racuna.
Dakle svi ti koji se "zale" da prihodi od turista ne rastu neka se obrate inspekcijama, kad bi one radile ono sto trebaju da rade, sigurno bi se povecali prihodi.
Eto, npr. pozivam nekog od inspektora neka ode u "Zmaj" na cevape (zmaja sam slucajno odabrao...), neka sjedne unutra da ima kasu na oku, i neka onda ovde na forumu napise sta je vidio 8)
poznanik

#140 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by poznanik »

mayab wrote:Slusam sinoc na Hayatovom dnevniku, zbog SFF-a porast broja turista, ali prihodi od turizma ne rastu zbog , kako kazu, rada na crno, a ja bih dodao i zbog neizdavanja fiskalnih racuna.
Dakle svi ti koji se "zale" da prihodi od turista ne rastu neka se obrate inspekcijama, kad bi one radile ono sto trebaju da rade, sigurno bi se povecali prihodi.
Eto, npr. pozivam nekog od inspektora neka ode u ..., neka sjedne unutra da ima kasu na oku, i neka onda ovde na forumu napise sta je vidio 8)
Pa da sebi izbije siguran izvor vanrednih prihoda... :oops:

Našim inspektorima treba odrediti poseban nadzor u njihovom radu (naravno, uz poštovanje časnih izuzetaka...), ili kompletnu inspekciju zamijeniti novim osobama
starii

#141 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by starii »

restoran ildzis ilidza ne izdaju fiskalne racune
karanana

#142 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by karanana »

starii wrote:restoran ildzis ilidza ne izdaju fiskalne racune
budi sretan da si uspio uci. ti bi jos i racun.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#143 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Entropio »

karanana wrote:
:lol:
SaMaster

#144 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by SaMaster »

O'zone wrote:
elcaliente wrote:Caffe Bar Collegium Zenica, trazio fiskalni racun, konobarica mi odgovorila " ne seri" daj 5 maraka i da zavrsim smjenu. Ne znam osobu niti sam kada bio tu u objektu. Ostao bez rijeci i dao 5 KM.

Eeeeeeeeeeee drug moj pa ti ovim faktički želiš da izvučeš nadležne inspekcijske organe na teren?? E pa to ti je utopija da neko napušta klimatiziranu kancelariju kako bi nekome tamo nešto kontrolisao a plata dolazi i onako i onako, pa bolje onda sjediti u hladu.
Hajde ne seri zivota ti. Jesi li iakd bio u poreznoj pa pricas kako je klimatizirano i kako niko nece na sunce? Jesi li ikad provjerio koliko inspektora ima na terenu i da li ej to dovoljno? Jesi li ikad razmislio da li neko (ne)izdaje racune jer mu je cejf ili ima dobro zaledje?

Mi smo drzava u kojoj je zakon slovo na papiru, a stavrni zakon su Lagumdzija, Tihic i kojekakvi rukovodeci politciki i drugi sluzebnici....
HardCore

#145 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by HardCore »

promaha wrote:panera ...

inace nesto i ne uzimam tamo od salmonele al jednom prilikom svratio da uzmem hljeba i ostalih "aferima" i naravno kad sam trazio racun dobio sam komadić papira iskinut rukom i na njemu napisan iznos i opeet trazim fiskalni racun da bi gospodjica jedno 5 minuta kucala 5 artikala...

u svakom slucaju u svojoj firmi odbijamo poslove kad dodju i traze "sa strane" da se odradi pa redovno inspekcija svrlja po firmi. a u ovim pekarama koje obrcu skoro ko i mi sa 40 uposlenih moras moliti za racun ...
Ja sam sinoc bio u paneri, kupio normala picu, prvo ti dadnu onaj papiric da si narucio, ti s tim papircem dodjes na red do kase, das onoj teti i ona tebi otkuca racun, a to sto ti setas i zajebajes se ukolo tvoj prob :)
matematicar_teski

#146 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by matematicar_teski »

ja cu ti dati "neke" podatke:
caffe bar vetro-->kazna delivered
pekara as--->kazna delivered
pekara edin--->kazna delivered
caffe bar kiborg--->kazna delivered
caffe bar alonso--->kazna delivered

ima nas 5 inspektora,nismo roboti ni mi
karanana

#147 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by karanana »

hehe, a zato pekara as zadnjih 4-5 dana ima hrpu racuna na pultu. pa ako ti se uzima ti biraj koji ces.
starii

#148 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by starii »

matematicar_teski wrote:ja cu ti dati "neke" podatke:

matematicar kad ce te u ZMAJ i ildzis, pekara Rundo kod medicine i oni nikad nisu culi za racun
leo_

#149 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by leo_ »

Entropio wrote:
karanana wrote:
:lol:
prije par dana bio, ako trazis fiskalni, dobijes, ako ne trazis, neces ni dobiti.
motorola01

#150 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by motorola01 »

matematicar_teski wrote:ja cu ti dati "neke" podatke:

Ma svaka cast, samo lupajte :thumbup:
Post Reply