Alfa Romeo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jefferson

#126 Re: Alfa Romeo

Post by jefferson »

johntra wrote:
madner wrote:Dobro, po sefu Fiata je podbacio pa su 2008 doveli novog covjeka da prodaju AR podigne na bar 300 000 auta godisnje sa nekih 100 000. Vjerovatno jer im je pravo dobra isla :roll:

Nije 2010 trebao izac FL, nego nasljednik.
Švabo nije doveden da podigne prodaju 159-ke, nego da podigne prodaju Alfe, pogotovo jer se tada pripremao teren za dolazak MiTa...nasljednik 159 je bio planiran za ovu godinu, ne za 2010, tada je urađena promjena na paketima opreme i stilsko dotjerivanje enterijera...159 je trebala imati prodajni vijek od sedam godina, slično kao kod 156, od 98 do 2005. godine, s tim što je 2010 godine trebao ići FL, ali to nikada nije urađeno...
Sve ovo morate staviti u konteskt desavanja sa Chryslerom koji je profitabilan.
FIAT stvari mjenja sada kako je Chrysler tu. Lancia ima drugaciju ulogu, i vjerovatno cemo jos neko vrijeme vidjati hibridne modele Lancie (Chrysler) i FIAT-a. Dodge Journey se ne mzoe nastancati kolika je potraznja u evropi pa tako ni tri smjene nisu dovoljne da bi se zadovoljila potraznja.
Jos dugo cemo gledati modele sa 2.0TDI motorom koji su zaostavstina saradnje Chryslera i VW0-a, gdje je njima Chrysler dao svoj veliki monovolumen ne bil se VW probio nekako na to trziste u SAD (totalno neuspjesna pustolovina) dok je Chrysler zauzvrat dbio 2.0TDI za svoj Caliber i Journy za evropu. Sada po pravima taj motor zbog dizajna automobila koristi FIAT< ali za 3-4 godine bi trebali vidjati malo drugacije FIAT-e i Lancie. Zbog cega se u to sve Alfa ne uklapa tesko je znati, ali znam da je bilo govora da ce ih dovesti u SAD.
eddina

#127 Re: Alfa Romeo

Post by eddina »

Fiat/Chrysler danas ne koristi TDI ni u jednom automobilu.

Caliber se vise ne prodaje u Evropi. U Journey/Freemont ide 2.0Mjet, a u Jeep Compass Mercedesov 2.2 dizel umjesto 2.0 TDI.
technoGeek

#128 Re: Alfa Romeo

Post by technoGeek »

LOL, gdje ce Alfa ili Fiat koristiti smece od motora kao sto je TDI naspram JTD-a ? I ovo da cujem :lol:

Pa VW je tuzio Suzuki zato sto su uzeli JTD nakon nekog vremena, nece ni japanac smece kao sto je TDI :wink:
jefferson

#129 Re: Alfa Romeo

Post by jefferson »

eddina wrote:Fiat/Chrysler danas ne koristi TDI ni u jednom automobilu.

Caliber se vise ne prodaje u Evropi. U Journey/Freemont ide 2.0Mjet, a u Jeep Compass Mercedesov 2.2 dizel umjesto 2.0 TDI.
Moguce da je doslo do prebacivanja, ali imali su nasljedje od VW koji realno ima losije 4-cilidricne dizele od Fiata. Vise je bilo uslovljeno samim dizajnom automobila koje je FIAT dobio u nasljedje od Chryslera.
530i

#130 Re: Alfa Romeo

Post by 530i »

kad vas emko sad vidi...čuj TDI lošiji :lol: :roll:
friskyoreo

#131 Re: Alfa Romeo

Post by friskyoreo »

530i wrote:kad vas emko sad vidi...čuj TDI lošiji :lol: :roll:
:D :thumbup: :D :run:
jefferson

#132 Re: Alfa Romeo

Post by jefferson »

530i wrote:kad vas emko sad vidi...čuj TDI lošiji :lol: :roll:
Dobro si jbt :lol: I ja letim pred rudu.
madner

#133 Re: Alfa Romeo

Post by madner »

johntra wrote:
madner wrote:Dobro, po sefu Fiata je podbacio pa su 2008 doveli novog covjeka da prodaju AR podigne na bar 300 000 auta godisnje sa nekih 100 000. Vjerovatno jer im je pravo dobra isla :roll:

Nije 2010 trebao izac FL, nego nasljednik.
Švabo nije doveden da podigne prodaju 159-ke, nego da podigne prodaju Alfe, pogotovo jer se tada pripremao teren za dolazak MiTa...nasljednik 159 je bio planiran za ovu godinu, ne za 2010, tada je urađena promjena na paketima opreme i stilsko dotjerivanje enterijera...159 je trebala imati prodajni vijek od sedam godina, slično kao kod 156, od 98 do 2005. godine, s tim što je 2010 godine trebao ići FL, ali to nikada nije urađeno...
Da a Alfa je tada imala toliko modela :roll:

Da je 159 imale iste brojke (a nije ni blizu) kao 156 ne bi opste govorili o krizi za AR. Nasljednik je bio planiran za 2010, nakon sto su se razocarali u prodaju 159.

Ali eto MiTo ih zajebo, nisu mogli usporedno imati cak 3 modela.
johntra

#134 Re: Alfa Romeo

Post by johntra »

159 je imala dobre početne brojke prodaje, jer su je uglavnom kupovali bivši vlasnici 156 i ostalih Alfa modela...kasnije je došlo do pada prodaje, što je i logično, ali nikao nije očekivao tako brzi pad...
bez obzira na prodaju nasljednik je trebao doći ove godine, sve je odgođeno zbog prokletog američkog tržišta...
emko1234

#135 Re: Alfa Romeo

Post by emko1234 »

AmADin_gospo wrote:
Bakir1 wrote:alfa je kao zgodna zena samo sto imati je kosta nebesa
ja mislim da je ovo najbolji opis alfe :thumbup:

BTW, mislim da se ovde pogrešno alfa previše poziva na brojke prodanih vozila dok bi je ja ipak svrtao u posebne kompanije koje prave auta s nekom "dušom" koja se nemože prodavati na kilu ko ostali (vag, gm, toyota) nego na komad. lamborghini, ferrari, prave strašna auta pa su bankrotirali ko i mnoge firme.. tako i alfa. firma koja ima svoj određeni krug kupaca koji nije velik, ali kupuju tu marku iz strasti

il je obožavaš ili mrziš, nema treče
"lamborghini, ferrari, prave strašna auta pa su bankrotirali ko i mnoge firme.. tako i alfa"
izjava decenije..alfa je burazeru moj identicna ko jedan lamborghini i ko jedan ferari?pa ti il nisi dobar s glavom il te dobro promaha negdje ufatila.ako uzmes u obzir da alfa vec 10 godina nema predstavnika u visoj srednjoj klasi,da su imali jedan izlet u klasu supersportasa 8c competizione koji se prodao mozda u 50 komada kakvo jos poredjenje izvlacis s ovom dvojicom?da,talijani su svi..samo sto lambo ima dvojno drzavljanstvo.
znam ja,sad ces ti reci to ti figurativno mislis jer su svi u krizi.pa za tvoju informaciju ni lambo ni ferari nisu bankrotirali a nisu ni u krizi.
i kad bi takvi proizvodjaci bili u krizi to je logicno jer jedno njihovo auto u prosjeku kosta preko 200 000km.alfa pravi aute za sire narodne mase koja su precjenjena i zato je propala.prica da ce se oporavit je za malu djecu.nijedan se proizvodjac nikad nije oporavio tako sto ima gamu od 2 modela od kojih jeftiniji i manji kosta ko prosjecan auto klase iznad njega.
ako je sve to sto je uticalo da alfa ima Q...c od prodajnih rezultata razlog da vi kazete da je ona specificna pa se zato ne prodaje jer nije za svakoga.ja cu se slozit i reci cu da je alfa specificno al govno.
johntra* prica ti je suplja prijatelju..159 nije imao nasljednika jer je tad vec gulijeta bila u planu,dakle 2010 je guilijeta bila vec na stolu i trebala je ici u proizvodnju a alfa nije imala para da uporedo razvija dva nova modela..159 se nije prodavala ko nova dobro,nego natprosjecno lose..pitaj google,a mito je vec tad bio na trzistu i vec tad je bilo jasno da je za bacit..htio je napast lidera tog segmenta koji je nekrunisani kralj,minija iza kojeg je odmah bila buba..
dijelom su ovdje ljudi koji stvarno vole alfu a dijelom su oni koji samo zele da kontriraju da fol budu drugaciji..svi vi sad da vas neko pita biste li kupili alfu,rekli biste "da"..a onda krece prica kako se nema dovoljno para,kredit za stan,kredit za auto,nemam para za drugo..realno da mislite ovo sto pisete nasli bi nacina da kupite alfu u cijenovnom rangu auta koje sad vozite..al i vi ste duboko u sebi sigurni da alfa nikad nece bit dobra investicija,a boga mi nikad nije ni bila..jbg meni dan uzitka i dan majstora ne vrijedi tih para kad mogu uzet auto koje mi daje godinu uzitka i dan majstora za istu il manju il vecu cijenu ako si mogu priustit.
i da..tdi je jedna mrtva karina..toliko je los da je mozda trenutno to oznaka iza koje se krije najbolji dizel na svijetu..ko ne vjeruje nek dovuce onog za kojeg misli da je bolji a ja cu mu ustupit svoje auto da provoza pa nek usporedi..znaci nebitno je 320cdi,3.0d,3.0hdi,3.0crdi,il neki pokusaj jakog dizela tipa tog 2.4jtdm il nekod 2.4d5 iz volva il slicno..
i prije nego krente pljuvat sjetite se da sam ja vlasnik auta koje branim i da iz prve ruke znam kakvi su ostali jer sam dobro vagao prije nego sam dao pare..a vi ste culi il procitali il vas je neko provozao il je neko od vas u najboljem slucaju sjeo za volan jednog ovakvog dizela..
odoh na fax opet i na cevape :D
530i

#136 Re: Alfa Romeo

Post by 530i »

:lol: :lol:

šta sam vam ja rek'o :lol:
madner

#137 Re: Alfa Romeo

Post by madner »

:lol:

Hos se slikat sa forumasem koji dodje? 8)
johntra

#138 Re: Alfa Romeo

Post by johntra »

emko1234 wrote:ko ne vjeruje nek dovuce onog za kojeg misli da je bolji a ja cu mu ustupit svoje auto da provoza pa nek usporedi..znaci nebitno je 320cdi,3.0d,3.0hdi,3.0crdi,il neki pokusaj jakog dizela tipa tog 2.4jtdm il nekod 2.4d5 iz volva il slicno..
i prije nego krente pljuvat sjetite se da sam ja vlasnik auta koje branim i da iz prve ruke znam kakvi su ostali jer sam dobro vagao prije nego sam dao pare..a vi ste culi il procitali il vas je neko provozao il je neko od vas u najboljem slucaju sjeo za volan jednog ovakvog dizela..
hahahahha...ma ti ne možeš napisati post a da ne spomeneš da si tatin sin...kako ti ba više nije dosadno? :lol:
meni bi to bilo ofirno...čuj Buba po prodaji iza Minija..hahhaha...čuj TDI najbolji motor na svijetu, hahaha...
od sad ti se samo smijem, jer si ograničen ko konj, kad mu se stave oni štitnici na oči...
nemaš ba ti pojma o životu, truješ se tamo jeftinim propagadnim tekstovima auto bilda i dođeš ovdje kakiti o nečemu..šta si ti ba vagao? i sad na osnovu toga što si čitao prospekte i što si imao probne vožnje, kao neki stručnjak? to si mogao procijeniti koji je dizel bolji?? jesi li vozio sve u razmaku od pet minuta, pa da možeš dati takvu procjenu? jesi ih vozio sve po istoj cesti, po istim vremenskim uslovima? nisi, prema tome, ne kaki...
a plus si ofiran sa hvaljenjem Hyundaija ko marke (protiv koga nemam ništa), samo jer ti je cura vozila Hyundai...vjerovatno sada ima neki novi model, pa si tako blagonaklon prema malim žutim...
Last edited by johntra on 06/03/2012 20:09, edited 1 time in total.
jefferson

#139 Re: Alfa Romeo

Post by jefferson »

530i wrote::lol: :lol:

šta sam vam ja rek'o :lol:
Uzas nema druge :lol:
emko1234

#140 Re: Alfa Romeo

Post by emko1234 »

johntra wrote:
emko1234 wrote:ko ne vjeruje nek dovuce onog za kojeg misli da je bolji a ja cu mu ustupit svoje auto da provoza pa nek usporedi..znaci nebitno je 320cdi,3.0d,3.0hdi,3.0crdi,il neki pokusaj jakog dizela tipa tog 2.4jtdm il nekod 2.4d5 iz volva il slicno..
hahahahha...ma ti ne možeš napisati post a da ne spomeneš da si tatin sin...kako ti ba više nije dosadno? :lol:
meni bi to bilo ofirno...čuj Buba po prodaji iza Minija..hahhaha...čuj TDI najbolji motor na svijetu, hahaha...
od sad ti se samo smijem, jer si ograničen ko konj, kad mu se stave oni štitnici na oči...
nemaš ba ti pojma o životu, truješ se tamo jeftinim propagadnim tekstovima auto bilda i dođeš ovdje kakiti o nečemu..šta si ti ba vagao? i sad na osnovu toga što si čitao prospekte i što si imao probne vožnje, kao neki stručnjak? to si mogao procijeniti koji je dizel bolji?? jesi li vozio sve u razmaku od pet minuta, pa da možeš dati takvu procjenu? jesi ih vozio sve po istoj cesti, po istim vremenskim uslovima? nisi, prema tome, ne kaki...
a plus si ofiran sa hvaljenjem Hyundaija ko marke (protiv koga nemam ništa), samo jer ti je cura vozila Hyundai...vjerovatno sada ima neki novi model, pa si tako blagonaklon prema malim žutim...
vozila je hyundai i sad vozi pezo :D
pa dragi johntra* samo mi reci zasto? taman sam htio da napisem pohvale na texttove koje si nedavno stavio na svoj onlajn portal koji je zahvaljujuci reklami na forumu dobi dvocifren broj citalaca i ti sad meni tako :D ne ide brate nikako :D
ne mogu ti pisat replike na ovo ostalo,mislim znas da sam upravu..buba je bila prva koliko se sjecam koja pocela s retro fazonom..onda je dosao mini pa je sad tu jos ds3 i ne znam jesam li zaboravio nekog..nije dozivjela uspjeh minija al je sigurno prva iza njega..
tdi dakako da je najbolji dizel na svijetu.i naravno da sam kompetentan da to kazem.ko ne vjeruje nek provjeri ako moze,ako ne moze nek ne sere.ti si provjerio pa ipak seres a znas da sam upravu,al ja se ne ljutim na tebe :D
dodji i ti i poklonim ti sliku s audijem :D i ko god hoce..cak su i jeffersona provozat al u gepeku :D jeff vodim te na igman,svezem te za drvo i tucem te sipkom po nogama dok ne pocnes pjevat da je audi najbolji :D
nesto kontam,kako bi bilo dobro da ovi neki stalni na forumusa dodju negdje i da se svi sastanemo i da okrenemo janje..jebala vas vise auta..jebe mi se ko je najbolje dok god je audi na prvom mjestu :D mozemo cak otici i po naseg druga jeffa u zenicu :D evo ja se nudim da odem po njega i da ga raspalimo vatru,uzmemo par gajbi piva i opalimo po zajebanciji :D
ako respo dodje ja mu poklonim gramatiku bosanskog jezika :D a za svakog cu pripremit nesto :D
johntra

#141 Re: Alfa Romeo

Post by johntra »

ma jarane iznervirao si me, ali ono pravo...znaš dosta stvari, nije to problem, vidi se, ali možeš nekad lupat ko maksim po diviziji...volim se ja prepucavat sa tobom, vjerovatno i ostali, ali nekad vala ukakite i šefa i stanicu...ovdje si prvo krenuo sa bezze pričom momku koji je prebacivao motore, tipa, šta će ti to, bla, bla...pa šta tebe boli briga, možda je to njemu ćejf, nije svakom ćejf sjesti u novo i mirišljavo auto, jbga...neko voli da šarafa isto...
ne mogu sad odgovarat pojedinačno, samo svi znamo da Bubi nije bilo Amerike, to auto ne bi postojalo...tu mislim na ovu drugu generaciju...moram te razočarati, ali to nije zato što volim FIAT, Mini jeste krenuo sa retro fazonom poslije Bube, ali sve dok se nije pojavio 500...od tada on prati Mini, a možda ga je i prestigao po prodaji, što je i logično zbog cijene...
što se tiče roštilja i pive, to uvijek može, nikakav problem...eto, da te pitam taman ideš li sutra na promociju nove serije 3? da vidiš šta je auto... :mrgreen:
p.s. imam trocifrenu posjetu svaki dan.... :lol:
emko1234

#142 Re: Alfa Romeo

Post by emko1234 »

ja ne znam kako vi ne kontate..90% stvari ja pisem namjerno da ispizdim nekoga ko se upali..kakav ba tatin sin,ja to namjerno potenciram jer znam da je moja prica nekima trn u oku i onda se zajebajem manje vise i na svoj racun samo da te neke nastavim nervirat..
dobro tatin sin odere guzove da bi imao sto ima..
a svi su shvatili pitanje pogresno..ja sam lika pitao cisto da mi objasni taj entuzijazam kad su auta upitanju..ja to nikad nisam imao kod sebe a sumnajm da ce se razvit..znam sve to mi treba oko auta al nemoj brate da se ja jebajem oko toga..dosta je sto ga masno placam u svakom smislu jos da mu ja mjenjam nesto,hocu klinac..i samo me to zanimalo..lik odmah osuo paljbu isto ko da sam mu reko da je magarac.. :D
sto se tice benge sestrem,dobio sam poziv mada sam ja skontao da je to vise ko dan otvorenih vrata a ne promocija bmw-a trice al eto otici cu sutra da bacim krug cisto da vidim sta je novo..dolazis li ti?
eto lijepog vremena i evo incijative s moje strane pa ko je zagrijan za ideju,mozemo je realizovat cim jos malo otopli :D
johntra

#143 Re: Alfa Romeo

Post by johntra »

Tomić&co su inače jedni veliki cigani, pa tako sve sastave....i novinare i kupce, s tim što nas zovu ujutro...sumnjam da će se imati vremena probati auto, jer je kratak period, ali vidim da su kolegama u Mostaru davali probnu vožnju...meni je došao mail kao da će se nakon ove promocije davati na test vožnju, valjda je i njima došlo iz glave u guzicu...mada sumnjam da će test trajati više od tri sata... :D
nisam siguran da li dolazim zbog drugih obaveza, ali volio bi pogledati šta nam je to BMW spremio, mada su njihove promocije inače nako...
Dr. Octagon

#144 Re: Alfa Romeo

Post by Dr. Octagon »

Vi se i dalje prepucavate,na žalost......
Još jedan update.......Danas je na vozilo ugrađena LPG instalacija,STAG premium,toro boca,i adapter na čepu goriva(Za civilizirano točenje)Plin je kalibriran i vuče isto kao benzin,i troši isto kao benzin....Cijene goriva znate......
Sljedeće akcije na Alfi:Bilstein sprot pack amortizeri(B8) + Apex opruge+Bixenon+Llumar i naravno Monza GT felge.......
emko1234

#145 Re: Alfa Romeo

Post by emko1234 »

johntra wrote:Tomić&co su inače jedni veliki cigani, pa tako sve sastave....i novinare i kupce, s tim što nas zovu ujutro...sumnjam da će se imati vremena probati auto, jer je kratak period, ali vidim da su kolegama u Mostaru davali probnu vožnju...meni je došao mail kao da će se nakon ove promocije davati na test vožnju, valjda je i njima došlo iz glave u guzicu...mada sumnjam da će test trajati više od tri sata... :D
nisam siguran da li dolazim zbog drugih obaveza, ali volio bi pogledati šta nam je to BMW spremio, mada su njihove promocije inače nako...
ma tomic ovdje ima skroz drugaciju poslovnu politiku od one koju propagira u hrvatskoj.on je gore ko asa kod nas.ima ugovor s vladom i svi uglavnom voze bmw auta.gore prodaje 5 puta vise auta nego kod nas.drugo,puno je tezi kad treba dat auto na test kupcu nego ostali,znam da su mi rekli prije nego sam kupovao zadnje auto da ako uzmes auto kod njih i vozis ga moras platit naknadu za gorivo :S,to nikad nigdje nisam cuo ni vidio.i obicno su na testu najobicniji modeli.lupam ako trazis tricu,dobijes 318d sto je po meni lose al eto.bas gledam sad pozivnicu,pise da zovu na promociju novog bmwa serije 3,nista ne pise o testnoj voznji.ako odem dole i skontam da cu morat da slusam kako me neko tusi o stvarima koje znam i sam,samo cu napustit prostoriju.
Qler

#146 Re: Alfa Romeo

Post by Qler »

Sinoc mi sjedio jaran, voza bmw-a. I prica mi nedavno mu se upalila lampica check engine, i ode kod tomica, kazu oni nije nista, samo mu poniste gresku. Ode on u njemacku, i tamo mu se opet upali lampica i pocne auto slabije da vuce i da trza (sto on kaze ne ide bas najbolje preko 220 :D ) I on tamo u servis, i ljudi mu daju najnoviju 5-cu dok pregledaju njegovu, i nazovu ga, kaze otisoa neki filter (on se bas ne razumije :D ) koji je pokvario jos dvije stvari i racun oko 1300€. E, sad, kaze svabo, posto je kod njega dosta mlado auto, sad ce on nazvati BMW jer tu ima i njihove greske, i oni ce snositi dio troskova. I doslo ga ispod 400€ servis. Razliku BMW platio. A tomic ga poslao kuci sa uvjerenjima da mu nije nista. BMW 530xi u pitanju, predzadnji...
Bullet Tooth Tony

#147 Re: Alfa Romeo

Post by Bullet Tooth Tony »

Qler wrote:Sinoc mi sjedio jaran, voza bmw-a. I prica mi nedavno mu se upalila lampica check engine, i ode kod tomica, kazu oni nije nista, samo mu poniste gresku. Ode on u njemacku, i tamo mu se opet upali lampica i pocne auto slabije da vuce i da trza (sto on kaze ne ide bas najbolje preko 220 :D ) I on tamo u servis, i ljudi mu daju najnoviju 5-cu dok pregledaju njegovu, i nazovu ga, kaze otisoa neki filter (on se bas ne razumije :D ) koji je pokvario jos dvije stvari i racun oko 1300€. E, sad, kaze svabo, posto je kod njega dosta mlado auto, sad ce on nazvati BMW jer tu ima i njihove greske, i oni ce snositi dio troskova. I doslo ga ispod 400€ servis. Razliku BMW platio. A tomic ga poslao kuci sa uvjerenjima da mu nije nista. BMW 530xi u pitanju, predzadnji...
Gospoda 8-)
KNELE 071

#148 Re: Alfa Romeo

Post by KNELE 071 »

Qler wrote:Sinoc mi sjedio jaran, voza bmw-a. I prica mi nedavno mu se upalila lampica check engine, i ode kod tomica, kazu oni nije nista, samo mu poniste gresku. Ode on u njemacku, i tamo mu se opet upali lampica i pocne auto slabije da vuce i da trza (sto on kaze ne ide bas najbolje preko 220 :D ) I on tamo u servis, i ljudi mu daju najnoviju 5-cu dok pregledaju njegovu, i nazovu ga, kaze otisoa neki filter (on se bas ne razumije :D ) koji je pokvario jos dvije stvari i racun oko 1300€. E, sad, kaze svabo, posto je kod njega dosta mlado auto, sad ce on nazvati BMW jer tu ima i njihove greske, i oni ce snositi dio troskova. I doslo ga ispod 400€ servis. Razliku BMW platio. A tomic ga poslao kuci sa uvjerenjima da mu nije nista. BMW 530xi u pitanju, predzadnji...
Nema kod Švabe zajebancije ko kod cige Tomića. :thumbup:
friskyoreo

#149 Re: Alfa Romeo

Post by friskyoreo »

JTD sa 20 ks manje od TDI :D
http://youtu.be/jsx4grsXvfk
Gile Šampion

#150 Re: Alfa Romeo

Post by Gile Šampion »

friskyoreo wrote:JTD sa 20 ks manje od TDI :D
http://youtu.be/jsx4grsXvfk
Pa ode Golf ispred...šta je tu čudno???