Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
- fatamorgana
#126 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Eno u Ferhadiji ima radnja Očna optika, uvijek se pitam kakve to još optike postoje, nožna, leđna, trbušna, 
- fatamorgana
#127 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
ovo PO TEBI,anoush wrote:dječak sa šibicama wrote:Sedmerica ovnova.
Deset cevapa upola.
To je sleng, po meni. Ne pravopisno ispravno.
i ne kaže se PO MENI nego prema mom mišljenju
- chuchumbamayumbe
#128 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Ja ne ismijavam Hrvate, ja ismijavam mnoge BH Bošnjake koji su prihvatili "kroatizme" kao svoje, a odrekli se "srbizama".dječak sa šibicama wrote:Ko te tjera.chuchumbamayumbe wrote:Neću mijenjati svoj izgovor, gramatiku ili bilo što od onoga što su me naučili i kako su govorili moja mati, otac, rodbina i od onoga što sam učio u školi.
Sarajlije su uz rat počele da se okreću hrvaštini (ili već nečemu što liči na to). Meni ne pada na pamet, nikada nisam govorio općina, plaća, hlače, opće, nogomet, prijevoz, itd...Kada čujem Damira Hadžića kako kaže općina, hoće mi nešto biti.![]()
Meni je danas lakše pogledati i manje mi para uši slušati hrvatski jezik, konkretno dnevnik, na HRT-u, nego kada počnu da se preseravaju sa hrvaštinom na FTV, zaista mi se gadi.
Moja djeca će odlučiti kako će oni govoriti (nadam se da će se najmanje služiti maternjim, a najviše nekim stranim jezikom, engleskim ili njemačkim po mogućnosti)
To nam je nešo bolje u životu sa forsiranjem ovoga što se forsira?
Niđe veze.
Svaki jezik je podlozan reformi.
Hrvati su odlucili izbaciti srbizme (i opCenito tudjice) iz svog jezika, ti ne moras, govori kako zelis. Ali nemoj se drugim ismijavati.
Po meni je normalno izbacivati tudje rijeci iz svog jezika, zasto je fudbal a nije handbal, ako vec kazes rukomet, onda je i nogomet.
Nekome je to smijesno, vrlovazno.
Hoću da ismijavam one koji preko noći mijenjaju jezik kojim govore, a sve izgleda zbog Srba?!
Ispravno je i fudbal i nogomet, to niko ne spori, ali sporim da je Damir Hadžić prije rata govorio plata i opština, ali danas govori plaća i općina. A pitam se zašto?!
Ako se reforma našeg jezika svodi na to da odbijamo imati bilo šta sa susjedima sa istoka, a preuzimamo jezik susjeda sa zapada, onda to dovoljno govori o našem identitetu.
Haj sada, opletite.
- nellington
#129 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Vrati se insan sa džume i dočekaju ga nove tri strane pravopisnih dilema
Jupiii 
Ako vam se ne sviđa pravopis, niko vam ne brani da mijenjate jezik kojim govorite - demokratija! Samo treba biti dosljedan jednoj normi kad već odaberete.
Zato ja govorim općina i opći, iako mi ne leži - norma književnog bosanskog jezika.
Ako vam se ne sviđa pravopis, niko vam ne brani da mijenjate jezik kojim govorite - demokratija! Samo treba biti dosljedan jednoj normi kad već odaberete.
Zato ja govorim općina i opći, iako mi ne leži - norma književnog bosanskog jezika.
- anoush
- Location: A Eruchîn, ú-dano i faelas a hyn, an uben tanatha le faelas.
#130 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
meni je pola familije iz Dalmacije, nikad nikog u životu nisam čula da je rekao KAVA...chuchumbamayumbe wrote:Ja ne ismijavam Hrvate, ja ismijavam mnoge BH Bošnjake koji su prihvatili "kroatizme" kao svoje, a odrekli se "srbizama".
Hoću da ismijavam one koji preko noći mijenjaju jezik kojim govore, a sve izgleda zbog Srba?!![]()
Ispravno je i fudbal i nogomet, to niko ne spori, ali sporim da je Damir Hadžić prije rata govorio plata i opština, ali danas govori plaća i općina. A pitam se zašto?!
Ako se reforma našeg jezika svodi na to da odbijamo imati bilo šta sa susjedima sa istoka, a preuzimamo jezik susjeda sa zapada, onda to dovoljno govori o našem identitetu.
Haj sada, opletite.
- anoush
#131 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
neće vala ništa po menifatamorgana wrote:ovo PO TEBI,anoush wrote:dječak sa šibicama wrote:Sedmerica ovnova.
Deset cevapa upola.
To je sleng, po meni. Ne pravopisno ispravno.
i ne kaže se PO MENI nego prema mom mišljenju
- fatamorgana
#132 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
U sridu ( ili možda u srijedu,chuchumbamayumbe wrote:
Ja ne ismijavam Hrvate, ja ismijavam mnoge BH Bošnjake koji su prihvatili "kroatizme" kao svoje, a odrekli se "srbizama".
Hoću da ismijavam one koji preko noći mijenjaju jezik kojim govore, a sve izgleda zbog Srba?!![]()
Haj sada, opletite.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#133 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
dok ti vanilija listas pravopis, drugi odoshe upola 2fatamorgana wrote:Al' ako neće vanilija moremo se uvijek zdogovorit',"malaplavooka"
Znam
- malaplavooka
#134 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Ne bih vala listala...meni merak ovako malo mozgati...a i lijepo se baviti riječima umjesto ciframa. Pravo osvježenje.plain vanilla wrote:dok ti vanilija listas pravopis, drugi odoshe upola 2fatamorgana wrote:Al' ako neće vanilija moremo se uvijek zdogovorit',"malaplavooka"
Znam![]()
- fatamorgana
#135 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
K'o prvi djevojci njemu djevojka ak'o drugi njemu pravopis,"plain vanilla"
dok ti vanilija listas pravopis, drugi odoshe upola 2![]()
- plain vanilla
#136 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
drazi mi je pravopis od djevojkefatamorgana wrote:K'o prvi djevojci njemu djevojka ak'o drugi njemu pravopis,"plain vanilla"
- anoush
#137 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
plain vanilla wrote:drazi mi je pravopis od djevojkefatamorgana wrote:K'o prvi djevojci njemu djevojka ak'o drugi njemu pravopis,"plain vanilla"
![]()
![]()
uze mi slova iz prstiju
- fatamorgana
#138 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
A meni kolači od OBOJICE,plain vanilla wrote:drazi mi je pravopis od djevojkefatamorgana wrote:K'o prvi djevojci njemu djevojka ak'o drugi njemu pravopis,"plain vanilla"
![]()
![]()
- chuchumbamayumbe
#139 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
In Wednesday.fatamorgana wrote:U sridu ( ili možda u srijedu,chuchumbamayumbe wrote:
Ja ne ismijavam Hrvate, ja ismijavam mnoge BH Bošnjake koji su prihvatili "kroatizme" kao svoje, a odrekli se "srbizama".
Haj sada, opletite.)
- plain vanilla
#140 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
mislis obadvojicefatamorgana wrote:
A meni kolači od OBOJICE,
- fatamorgana
#141 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Ne mislim,plain vanilla wrote:mislis obadvojicefatamorgana wrote:
A meni kolači od OBOJICE,![]()
- anoush
#142 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
plain vanilla wrote:mislis obadvojicefatamorgana wrote:
aha, sviHa četvero
- plain vanilla
#143 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Meni se da mijenjati, koristim ono sto sam ucila u skoli.nellington wrote:Vrati se insan sa džume i dočekaju ga nove tri strane pravopisnih dilemaJupiii
A izmedju srpske i hrvatske varijante biram one rijeci koje mi vise odgovaraju, osim ako pisem nesto formalno, onda pazim da ne bude udrobljeno, nego da se drzim jedne strane.
- fatamorgana
#144 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
sviHa njiHa?anoush wrote:plain vanilla wrote:mislis obadvojicefatamorgana wrote:
aha, sviHa četvero
- plain vanilla
#145 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
jes, jes, njihA cetveroanoush wrote:plain vanilla wrote:mislis obadvojicefatamorgana wrote:
aha, sviHa četvero
edit: kako se fata i ja razumijemo
- amrica
#146 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
fatamorgana wrote:Eno u Ferhadiji ima radnja Očna optika, uvijek se pitam kakve to još optike postoje, nožna, leđna, trbušna,
ima i optika trapova
bila reklama za automehanicara pored vistafona
- anoush
#147 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
a dašta!fatamorgana wrote: sviHa njiHa?
- nellington
#148 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Da smo kadrovski osposobljeni u školama k'o što nismo, smjena generacija bi donijela mlade ljude koji pišu onim što se zove književna norma bosanskog jezika. Međutim, stvar je drugačija - do smjene generacija neće ni doći, mlade generacije će govoriti jezikom koji ne odgovara ni jednoj od tri (četiri) norme naših jezika.plain vanilla wrote:Meni se da mijenjati, koristim ono sto sam ucila u skoli.nellington wrote:Vrati se insan sa džume i dočekaju ga nove tri strane pravopisnih dilemaJupiii
A izmedju srpske i hrvatske varijante biram one rijeci koje mi vise odgovaraju, osim ako pisem nesto formalno, onda pazim da ne bude udrobljeno, nego da se drzim jedne strane.
Nema veze, sve dok se razumijemo. Istina, bilo bi lakše i prirodnije imati standard, al' hajd', pored ovakve države tražiti uređenu jezičku politiku je iluzorno.
- anoush
#149 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
trapova za povrće?amrica wrote:fatamorgana wrote:Eno u Ferhadiji ima radnja Očna optika, uvijek se pitam kakve to još optike postoje, nožna, leđna, trbušna,
ima i optika trapova![]()
bila reklama za automehanicara pored vistafona
- fatamorgana
#150 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
nisam siguran da je gornje navedeno ispravno,anoush wrote:a dašta!fatamorgana wrote: sviHa njiHa?