Upoznajte Tuzlu :)

Tuzla, Bijeljina, Brčko, Gradačac, Živinice, Srebrenik, Lukavac, sve do Gračanice, Kladnja i Zvornika...
Post Reply
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Alfons Kauders wrote::D
A sad da potencijalne turiste uputimo i u tuzlanske cevapare - Limenka, Beslagic, Grole, te legenda Slatine - Zlaja i njegov termonuklearni poljev... Dajte svoje misljenje molim... :)
Limenka slabo , Beslagic prva liga, Grole od navedenih najbolji :) ko bi reko u onoj garazi :) al cevapi su extra, nisam kod tog Zlaje jeo valja i to probati...i naravno Sezam njega smo vec spomenuli...nisu mi losi ni u Play-u (trzni Sjenjak)....

Sramota recimo da jos nisam kod Sacira uso :) samo prodjem :)

Slikano ispred cevabdzinice Beslagic a dole malo nize lijevo je cevabdzinica Sarajaka cini mi se da Engram rece da je tamo jeo...a ova ulica vodi na trg Kapija
Image

Bice sunddy i o Banji slika, jos svasta samo da skupim textove...
7th_Heaven

Post by 7th_Heaven »

joj ja sam bila telefonski dvojnik nekad davno bas od Zlaje s Slatine...
covjek radi do tri, cepavi su skuplji i ne desi se jednom da dodjes oko dva i da je rasprodano za taj dan..jela sam ja dole i ustipke u Casi u Bombonjeri..Limenka mi je bezveze, gnjecava nekakva lepina..
inace ljeti volim sjedit u Lovcu, okej su cevapi s kajmakom a i onako mirno je i hladovina.. 8-)
Produkt C

Post by Produkt C »

nesto kontam...

mogli bi se nas par organizovati sa autom da naletimo do tz kad otopli a ova ekipa je zaduzena za stimung i topografiju tj. lokacije za top kahva, top poljev-cevap i top boza..;) :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

sunday_morning wrote:@ Alfonse - nasmija ti mene za Zlajine cevape..ali ima bolja/jeftinija varijanta kad vec pricas o mojoj mahali, kod Ahmeta (nekad su radili on i Zlaja zajedno, pa sve na isti fazon) iza ''Crvenog trznog'' iza zgrada Sisara (besplatna dostava) :D

express restoran: steta, ali navikli smo se nekako da je tu Fuketova teretana..samo uvijek mi zalostan taj paradox: vrata do vrata, na jedna ulaze tiposi ogromnih bicepsa, bijesnih limuzina, dvosjeda i sl...na druga ulaze hljeba gladni u ''Nardonu kuhinju'' :( hajd', valjda je to zivot...

cudno, niko do sada nije spomenuo romantiku na Slanoj Banji :) salim se, lijepo je sto sada ima ona Kuca mira i sto je Secer ono otvorio na tenisu, zna biti fino navece.
To je i moja mahala - bila do '83. Pa me preselise na istok, ni kriva ni duzna u jedan poznati tuzlanski geto...

I kod Ahmeta su dobri cevapi, a bili su strahota i kod Derve (isto Zlajina skola - kiosk na raskrsnici), al nema ga vise...

Eeee fakat Banju smo zaboravili, a svi su sigurno gore kad-tad visili, super je ono Secerovo, mada rijetko zalazim. Ljetos sam se par puta gore s nekom rajom zapio, i pravo mi je bilo drago kad sam vidio brdo mladje raje kako furaju po Banji gitare, sjede i uzivaju ko mi nekad... :D
BECHO

Post by BECHO »

Interesuje me da li iko zna sta se desava sa bazenom u Slavinovicima? Ja se sijecam jos pred rat da je Meske nudio opstini da to odkupi i da tamo napravi moderni kompleks bazena i lijecilista! Isto tako, dokle se doslo sa relizacijom sto godina starog plana da Juzna Magistrala produzi lijevom stranom Jale i da se ukljuci u magistralni put iza Simin Hana?!
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

BECHO wrote:Interesuje me da li iko zna sta se desava sa bazenom u Slavinovicima? Ja se sijecam jos pred rat da je Meske nudio opstini da to odkupi i da tamo napravi moderni kompleks bazena i lijecilista! Isto tako, dokle se doslo sa relizacijom sto godina starog plana da Juzna Magistrala produzi lijevom stranom Jale i da se ukljuci u magistralni put iza Simin Hana?!
0 bodova ! :D

I sumnjam da ce se uskoro bilo sta promijeniti...
violentjack

Post by violentjack »

BECHO wrote:Interesuje me da li iko zna sta se desava sa bazenom u Slavinovicima? Ja se sijecam jos pred rat da je Meske nudio opstini da to odkupi i da tamo napravi moderni kompleks bazena i lijecilista! Isto tako, dokle se doslo sa relizacijom sto godina starog plana da Juzna Magistrala produzi lijevom stranom Jale i da se ukljuci u magistralni put iza Simin Hana?!

Avangard je odatle :lol: :lol:
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

violentjack wrote:

Da se primjetit ! :wink: :lol:
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Evo malo i Simin Hana :D

Stara barutana u Simin Hanu, sluzila je partizanima I think :) mozda neko zna vise
Image
Odmah nize barutane gradi se dzamija :D :) slikano je ljetos do sada se mozda i izgradila
Image
Opanak u tranziciji

Post by Opanak u tranziciji »

Alfons Kauders wrote:
violentjack wrote:

Da se primjetit ! :wink: :lol:

Nisam ja odatle, vec okolina "pupa"... :oops:

a to " da se primjetit" je u negativnom kontekstu,
vjerovatno... :oops: ?

ma sta vjerovatno , garant... :oops:

:-)

:D

:wink:
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Okolina pupa ? Da nije slucajno Majevica ? :D

HD je sinoc opet otvoren. Prostor nije los, mada nije ni blizu starog, izgleda suvise normalno za takav lokal. Vicko je cak zaposlio konobaricu (cini mi se da se zove Negra, jest da je plava, al sta ces HD je to).

E sad sta je tu problem - radi do 23:00, a ja sam inace rijetko isao do njeg prije 23:00, tako da se opet nema gdje u sitne sate... :sad:
sunday_morning

Post by sunday_morning »

HD otvoren? hajd' sa srecom, nisam jos bila...ma ni u stari nisam cesto isla zbog zadimljenosti prostora (tu bukvalno si nozem mogao dim sjeci)

nego, nesto gledam..drago mi je da je tema postigla vise od 3000 ucitavanja i preko 100 postova...to mi je bila potajna zelja..hehehe..sad vi recite: zar si sumnjala?! :)
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

sunday_morning wrote:HD otvoren? hajd' sa srecom, nisam jos bila...ma ni u stari nisam cesto isla zbog zadimljenosti prostora (tu bukvalno si nozem mogao dim sjeci)

nego, nesto gledam..drago mi je da je tema postigla vise od 3000 ucitavanja i preko 100 postova...to mi je bila potajna zelja..hehehe..sad vi recite: zar si sumnjala?! :)
Evo ti s moje strane pohvala - jedna od rijetkih tema na koje sam se javio, a ne da nekog prozivam... I jedna od rijetkih tema na kojoj uopste nije bilo tih prozivki i ciganluka... :D

Gdje izlazis kad ti toliko smeta dim ? Znam neke ljude koji idu u Romu, pa kad ih prozovem - "Ma to radi dima, dole nije zagusljivo..." :wink:
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Sunnday i meni je drago :wink:

Obavezno probati :)
Image
Obavezno svratiti Hametova pijaca od igle do lokomotive :)
Image
Svake godine organizuje se trka Vivicita, u cast prekinute mladosti na Kapiji...start utrke je na Brcanskoj malti
Image
Pa ljudi zaboravili smo Aljinu kafanu :) kod stare zgrade opcine
Image
Jos jedna atrakcija u Tuzli majmun Stjepan u zoloskom vrtu :)
Image
Lijevo na slici je falsifikat desno na slici je original :)
Image
Opanak u tranziciji

Alfons Kauders wrote:Okolina pupa ? Da nije slucajno Majevica ? :D

HD je sinoc opet otvoren. Prostor nije los, mada nije ni blizu starog, izgleda suvise normalno za takav lokal. Vicko je cak zaposlio konobaricu (cini mi se da se zove Negra, jest da je plava, al sta ces HD je to).

E sad sta je tu problem - radi do 23:00, a ja sam inace rijetko isao do njeg prije 23:00, tako da se opet nema gdje u sitne sate... :sad:

Majevica u pravu si!

nego za fukaru tz

Ako bi mogao da pokazes sliku doma penzionera tu sam isao na praksu kao Kuhar, ...nek vidi raja gdje je "Karapandza" ispek'o zanat.... :-)
sunday_morning

Post by sunday_morning »

hahahah..pa dragi fukara..otkud da se sjetis Hametove pijace..ljudi sto je tu dobro..kupis ski-odijelo za 25KM novo novcato. kucno ''baciklo'' za 70-90KM ..samo takvo..u najlonu..

eh sad ovaj majmun Stjepan..to je legenda grada. mislim da ce i mene nadzivjeti..sva djeca ga u Tuzli znaju i jede sve zivo sto mu dodje pod ruku :)

@Alfonse: izlazim na ova mjesta sto smo spominjali: Queen, Oscar, Friends, Desperados, ljeti basta Sydney obavezno, a za produzit: Underground, 65-tica, Dom, nekad Roma, uglv. zbog dobre klimatizacije. kad dodjem kuci ne smrdi mi jakna kao pepljara. to je veliki + na stranu sto je jako dobro sredjeno i ima finog normalnog svijeta :D
neutralac

Post by neutralac »

Becho, a i ostali bas bih volio znati kako je Tuzla dobila svoje ime.
Opanak u tranziciji

neutralac wrote:Becho, a i ostali bas bih volio znati kako je Tuzla dobila svoje ime.

Pa Tuzla je ime dobila po turskoj rijeci Tuz/Sol

sto u prevodu znaci- Soli , naime u okolini Tuzle se nalaze veliki slani bazeni.

Vjerovatno ce ti ti bolje objasnit ovi iz carsije.. :)
fukara_tz

Post by fukara_tz »

neutralac wrote:Becho, a i ostali bas bih volio znati kako je Tuzla dobila svoje ime.
Evo imam na compu jedan kraci text...uglavnom ima veze sa rijecju SO :)

Podaci o Tuzli stari su preko 1000 godina. Poticu jos iz davne 950-e godine p.n.e, kada ovo naselje i zivot u njemu dotice vizantiski car Porfirogenet. Slovenska plemena, preci danasnjih zitelja Tuzle, daju naselju ime SOLI. Tadasnja zupa Soli usla je u sastav srednjovijekovne bosanske drzave koja se odrzala sve do 1463 godine kada su je osvojili Turci i grad prozvali Tuzla.(Tuz-na turskom znaci SO). Naziv Donja Tuzla Austro-ugarska vlast mijenja 1910 godine i gradu tada ostaje samo naziv Tuzla. Cak i rijecica Jala koja protice kroz grad, prema lingvistima svoj naziv duguje grkoj rijeci "jalosu", sto na grckom znaci "so". Kasnije je ova naseobina nazvana Salines buduci da su ovom pokrajinom vladali i Rimljani.
fukara_tz

Post by fukara_tz »

sunday_morning wrote:hahahah..pa dragi fukara..otkud da se sjetis Hametove pijace..ljudi sto je tu dobro..kupis ski-odijelo za 25KM novo novcato. kucno ''baciklo'' za 70-90KM ..samo takvo..u najlonu..

eh sad ovaj majmun Stjepan..to je legenda grada. mislim da ce i mene nadzivjeti..sva djeca ga u Tuzli znaju i jede sve zivo sto mu dodje pod ruku :)

@Alfonse: izlazim na ova mjesta sto smo spominjali: Queen, Oscar, Friends, Desperados, ljeti basta Sydney obavezno, a za produzit: Underground, 65-tica, Dom, nekad Roma, uglv. zbog dobre klimatizacije. kad dodjem kuci ne smrdi mi jakna kao pepljara. to je veliki + na stranu sto je jako dobro sredjeno i ima finog normalnog svijeta :D
Pa sta ja znam ono razmisljam sta jos da stavim :) ne znam sta bih prije pa tako sjetih se i pijace :) zamisli ja sam tako za laptop koji je dosao iz amerike trazio onaj prelazni utikac za struju kako se to vec tacno zove...i obiso citavu tuzlu i nigdje nema...i kaze stara de na hametovu pijacu :lol: ma kakva reko pijaca nema toga tamo....i Boga mi na kraju ja nadjoh na pijaci :lol: nisam mogo vjerovat....

A sva ta mjesta sto si nabrojala i ja budem tu, najcesce u queenu i neki dan sam sliko stavicemo i tu sliku....

E Opanak bice i dom penzionera obecevam :)

A zipa Stjepana kad se naljuti :lol:
Image
sunday_morning

Post by sunday_morning »

:lol: :lol: lud si ptico 300/h.

-- eh, zato ja kazem za Hametovu pijacu. trazila ja tako po svim znanim i neznanim knjizarama jednu knjigu. ono trebala mi pravo. potrefim se i u SA pregledam na brzinu nema. odem na piijacu isto u SA, nema.
dodjem kuci u poluocajnom stanju..kad tamo na Hametovoj pijaci..stoji onako lijepa, doobro stara ali ocuvana. i haman, cekala samo mene. zato kazem Hame, da si ziv i zdrav :D
Last edited by sunday_morning on 01/02/2005 19:47, edited 1 time in total.
+od 13 godina

Post by +od 13 godina »

Fakat najbolja tema koju sam ikada do sada mogao vidjeti. Mada uvjek mijesam Tuzlu i Zenicu (ne znam zbog cega), sada mi je barem jasno koji grad je Tuzla. Pokusat cu se sjetiti koze i onog majmuna Scepana :lol: Jeste ludi. Sto vas volim kad ste takvi.
Hvala i zaista vam kazem da je ovo bila najbolja tema i da sam nasao najbolje komentare ovdje.
Cestitam.
sunday_morning

Post by sunday_morning »

mali, hvala. samo, mojne mijesati gradove Tuzla-Zenica. to si sad' rekao :D

i ti se javi u Sindikat drugovima Fukari, Alfonsu i Bechi da ti daju podmjeru za par mjeseci. zna se..25kg Tuzlanske soli, 10kg DO-DO zacina nase Solane i 50kg naseg/Ditinog deterdzenta za rublje Arix /fakat mirise bijelo.
nebi

Post by nebi »

Ja sam malo starija klasa iz vremena Piketa,koji je kao bio neka fora.Zna li neko kako se zvao onaj kahvic kod Kapije gdje je prvo poceo da se prodaje kapucino sa sve slagom i cokoladnim mrvicama?
sunday_morning

Post by sunday_morning »

nebi - stvarno ne znam nisam izlazila u doba Piketa ali se sjecam nekih stvari. da nije Galerija? Grazia..tako nesto..znam da je kasnije dosao tu A club, to je vec bilo u ratu.

joj kad se sjetim Piketa..molila sam starije rodice da me vode da malo vidim to cuveno mjesto. ali znam da se nekad nije moglo proci kroz Rudarsku ulicu...(obavezno su se slusali hitovi: Denis&Denis, Neki to vole vruce, Haustor, Bajaga, Bijelo Dugme, Azra, Atomci, Bombaj Stampa, EKV, Valentino, Poslednja igra leptira, Crno vino...ahhhh) a sjecas li se Pelikana u Mejdanu?!... i tu sam samo prolazila, ali '80-tih i do '91. bilo je pravo poularno mjesto.

hajmo malo da se prisjetimo legendarnih kafica i birtija do '92.god.
evo za pocetak stavljam prvi kafic u gradu koji je otvoren, Dundo :D i dan-danas radi ali to nije ni izbliza ono mjesto. skoro na jednom radiju je bilo takmicenje za TOP caffe bar i glasanje sms-porukama. javlja se delegacija iz Dundinog caffea s porukom ''Stolovi i stolice su nam kash, ali kafa je samo da znash'' :lol: :lol: joj bilo je provala more i za bife ''Kod Ismeta Cvrlje'' (tipa glasam za naj-ambijent:)

pa rahmetli Lazin kafic na Slatini...onda su poceli kojekakvi tz-fudbaleri koji su nagrnuli para po svijetu da otvaraju kafice. poslije je dosao Secer... eto ko se sjeti cega, neka produzi listu...
Post Reply