Kabrioleti

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

posjedovanje kabrioleta

imao
3
7%
imam
2
5%
imat cu zelja mi je
10
24%
necu imati jer ga ne zelim
26
63%

Total votes: 41

direstraits0078

#126 Re: Kabrioleti

Post by direstraits0078 »

lonely_rider wrote: p.s. ja sam otkrio mnoge stvari bez pokusaja ,jedna od njih je i tvoje poznavanje automobila :lol:

Da ti nisi mozda i vidovit? Dzemil? Ili kako vec ono bi? :lol:

Da pojasnim kad vec sam nisi skontao, koristeci svoje pronicljivo oko (da ne kazem trece oko, vjerovatno njega koristis za silnu pronicljivost). :lol:

Crveno obojeni dijelovi sasije na slici su dodatno ojacani dijelovi sasije na konkretnom modelu vozila, dijelovi sasije (u koje spadaju i krakovi karoserije, kao sto si i sam jako lijepo, pronicljivo i razumno primijetio) u zutoj boji su isti kao i na drugim modelima nastalim na istoj ili slicnoj platformi, zato nisu obojeni u crveno, jer nema potrebe za isticanjem.

Hocu reci, okvir krova je dio sasije, na konkretnom modelu je dodatno ojacan kao sto su i nosivi dijelovi poda, torziona ojacanja na zadnjem donjem dijelu podne konstrukcije, kao i dodatna ojacanja na bokovima vozila. Sva ova ojacanja (u crvenoj boji, boja koja se nalazi na prvom svjetlu na semaforu, krenuvsi od najviseg) su potrebna jer sasiji nedostaje jedan jako bitan noseci dio, a to je krov vozila (koji je dio sasije, nadam se da si to do sada skuzio).

Helem, ako ti sve ovo sto sam napisao nije bas najjasnije (sto je moja pretpostavka s obzirom da se to da iscitati iz tvojih prethodnih postova), mozes jednostavno da pogledas kako je naslovljena slika (da bi se lakse snasao, o ti, sa svojim pronicljivim okom naviklim na bacanje pogleda uvis prema sasiji: pise iznad slike) :

2011 Renault Megane CC – chassis schema :lol:
lonely_rider

#127 Re: Kabrioleti

Post by lonely_rider »

opet me predje ko papir dupe....

ja sam smrdinoga hajro drago mi je ....

da si citao sta sam pisao ,vjerovatno bi skontao da sam ti isto rekao u nekom gore postu...ali drot si pa ti se nije cudit.... :D
lonely_rider wrote:mani se guglanja i neta ,rekao sam ti podigni auto na dizalicu pa prati sasiju golim okom ,od prednjih krakova do zadnjih i vidjeces da je mnogo drugacija nego samonosiva sasija standardnih automobila koja koristi pragove kao sasiju i koja je pojacana nepokretnim krovom vozila
ne trebaju meni tvoje slike,ja sam to sto ti sad guglas znao prije nego si ti imao internet i bio glavni na forumu tj profesor forumske mudologije...hajde jos jednom promisli sto je pojacan okvir sajbe?zbog uvijanja sigurno nije...
emko1234

#128 Re: Kabrioleti

Post by emko1234 »

respo,druze nepismeni :D cestitam na temi :D
sto se tice cabrio..imao sam priliku da se vozim u par modela..prvi je bio stari sl 320 prije jedno 10 godina.mekani krov il ti ga platneni..uzas od auta..ne znam zasto je i tad kostao preko 50 000$,bilo je to u istanbulu,s obzirom kako se kod njih vozi,to je pojacalo lose impresije oko mercedesa..zadnja sjedista bukvalno neupotrebljiva,s tim kad se nekako uguras pozadi sjedis 10 cm vise nego oni naprije,i vjetrobran te vise ne brani nego ti tacno zrak nakon 80km/h udara u celo sto na vecim brzinama proizvodi utisak ko da te neko udara sjekirom konstantno :D
najbolje sam se osjecao u bmw-u 330i e46 facelift.sjedio sam pozadi,zastita je dobra,i kad se brze vozi muzika se moze prilicno normalno slusat a odlican dojam pojacava bmw-ov zvuk motora bez obzira o kojem se radi..ja ne bi stavljao u njihova auta audio sistem u toj varijanti :D,doduse uslovi su bili drugaciji,na moru je bilo,sjedi se prilicno normalno s obzirom da je cabrio a ja visok iznad 185.. :D vozi sam se i u novoj 3 cabrio..i iznenadio sam se nekim stvarima koje auto ima a koje mu omogucavaju da bukvalno dignes krov u januaru ako ne pada..volan se grije kao i zadnja sjedista,grijanje inace radi fantasticno.,kad je krov spusten a stakla dignuta izolacija je i dalje dobra,stavise odlicna..lose strane po meni bi bile povecana tezina samim tim potrosnja i manje dinamcke sposobnosti.tako da jedan 330i ide dosta slabije od istog motora u coupe il limuzina verziji a trosi u prosjeku litar vise..gepek je manji,zadnja sjedista isto,sve u svemu dobra fora ako imas jos jedno auto pored toga..skup hobi..
respo

#129 Re: Kabrioleti

Post by respo »

Image
al dobro razumijem to je bilo za prosle teme na ovoj si poceo kako treba :D

pa nisam ni rekao da je kod svakog zadnja klupa upotrebljiva
kod mog nije jer je manji model moze sjesti dvoje al je skuceno pravo kod vecih modela je prica skroz drugacija

sto se tice tezine performansi potrosnje
da nekoga zanima to ne bi kupovao cabrioleta nego bi kupovao gti bmw m ili neki sto trosi 3 litra itd
emko1234

#130 Re: Kabrioleti

Post by emko1234 »

pa dobro,ima cabrio svoj prednosti..prije ce ribe skuzit lika u autu bez krova tipa zahebane bmw-e trice nego nekog hadziju koji sjedi u jaguaru XJ-u.i posto su zene vizuelna bica po pitanju svega osim sexa,neko je tu filozofiju implementirao u pravljenje auta i sta se desilo? desilo se da nema proizdvodjaca koji u svojoj gami nema cabrio ponude.iskreno,kad bi si mogao priustit takvo auto po svojoj zelji,aston martin volante je prvo na sto bi se bazirao.mislim da nema bolje kombinacije od tog tipa auta koje dobro izgleda s nekim motorom koji se fino cuje i vrti.
imao sam priliku kupit jako jeftino zadnju mazdu mx5 s 2.0 masinom.al nakon razmisljanja i pregledavanja auta sam odustao,financijski je neisplativo jer auto nije jefitino toliko,al je jeftina bila u odnosu na cijenu nove u salonu, al znam da bi ga vise ne vozio nego vozio,tj vozila bi se kad je lijepo vrijeme vikendima.mali gepek ne dozvoljava bas da odes na neki put,a auto ko auto je super.al eto ne dade se.
direstraits0078

#131 Re: Kabrioleti

lonely_rider wrote: da si citao sta sam pisao ,vjerovatno bi skontao da sam ti isto rekao u nekom gore postu...ali drot si pa ti se nije cudit.... :D
lonely_rider wrote:mani se guglanja i neta ,rekao sam ti podigni auto na dizalicu pa prati sasiju golim okom ,od prednjih krakova do zadnjih i vidjeces da je mnogo drugacija nego samonosiva sasija standardnih automobila koja koristi pragove kao sasiju i koja je pojacana nepokretnim krovom vozila
Na tvoju zalost, the force is not strong with you this time, nisam drot. :D

I cek malo, jesu li sad pragovi dio sasije ili nisu? :lol:
ne trebaju meni tvoje slike,ja sam to sto ti sad guglas znao prije nego si ti imao internet i bio glavni na forumu tj profesor forumske mudologije...hajde jos jednom promisli sto je pojacan okvir sajbe?zbog uvijanja sigurno nije...
FYI, slike nisu moje, slike su preuzete s interneta. :D Ali mogu uslikati i sam u ponedjeljak ako vec insistiras. :D

Ojacanje okvira sofersajbe (koji spada u dio vozila koji se zove sasija) je uradjeno upravo zbog nepostojanja drugog jako bitnog dijela sasije koji se zove krov, a unutar kojeg se opet nalaze poprecna ojacanja sasije koja igraju veliku ulogu za torzionu krutost (kao i zastitu kod npr. prevrtanja). :D

Da mene i ostatak foruma koji cita temu ne bi vise prelazio kao papir dupe (nadam se da ne smeta sto se koristim tvojim umotvorinama) jer bismo uskoro mogli dobiti hemoroide od takvih tvojih postupaka, potrudi se da tvoja argumentacija ima veze sa pamecu, a ne sa onim dijelom koji svako malo stavljas u usta (tj. o kojem volis da pises), kao ni mahalanjem. :D

Da rekapituliramo: zbog izostanka dijela sasije koji je bitan za torzionu krutost kod kabrioleta i vozila koja se popularno nazivaju CC ili kupe-kabrioleti sa tvrdim sklopivim krovom, sasija vozila se uvija vise nego na vozilima sa fiksnim krovom, bez obzira na dodatna ojacanja sasije na dijelovima podnice, prednjem i zadnjem dijelu vozila, kao i na pragovima (koji su naravno dio sasije na modernim vozilima, osim ako se radi o "old school" terencima koji imaju sasiju odvojenu od karoserije). Svako ko je imao priliku voziti se u tim vozilima (ne ubrajam tu one koji ih gledaju iz zablje perspektive iskusnim okom covjeka koji nas sve vec neko vrijeme prelazi kao papir dupe), tj. bar onima jeftinijim, kao npr. Megane II CC, mogao je primijetiti da se sasija i dijelovi karoserije pomjeraju i skripucu prilikom npr. penjanja na trotoar ili prolaska kroz krivine sa neravnom podlogom. Na skupljim vozilima ta ukrucenja sasije se rade od jacih celika, pa se nerijetko desi da nova generacija kabrioleta ima i za 50% vecu staticku krutost. :thumbup:
respo

#132 Re: Kabrioleti

Post by respo »

sta je problem sto se uvija?
normalno uvija se vise od obicnog modela al ne kupujes auto za test izdrzljivosti ili za ektremne testove neke
nego da se lagano vozis i uzivas pod otvorenim nebom
goran16v

#133 Re: Kabrioleti

Post by goran16v »

respo wrote:sta je problem sto se uvija?
normalno uvija se vise od obicnog modela al ne kupujes auto za test izdrzljivosti ili za ektremne testove neke
Problem je sto ce poslije xy god i sasvim normalne ekspoatacije (rupe na cesti, trotoari itd isl) sav auto prohodati da mu nijedna vrata neces moci zatvoriti kako treba i da ce se uvijati ko stojadin na dizalici.
respo

#134 Re: Kabrioleti

Post by respo »

a to xy godina je?
prije ce on na vjecna lovista nego sto se to dogodi
goran16v

#135 Re: Kabrioleti

Post by goran16v »

respo wrote:a to xy godina je?
prije ce on na vjecna lovista nego sto se to dogodi
do 10 god, daleko ces ti biti od vjecnih lovista
respo

#136 Re: Kabrioleti

Post by respo »

pa ne bih se tu slozio vidim ima 206cc-a 2001 godiste i jos nijedan se nije iskrivio da se ne mogu vrata zatvoriti
goran16v

#137 Re: Kabrioleti

Post by goran16v »

respo wrote:pa ne bih se tu slozio vidim ima 206cc-a 2001 godiste i jos nijedan se nije iskrivio da se ne mogu vrata zatvoriti
Sta da ti kazem, ne moras se sloziti, zivi u tom ubjedjenju tj zabludi.
respo

#138 Re: Kabrioleti

Post by respo »

nije zabluda nego je cinjenica
goran16v

#139 Re: Kabrioleti

Post by goran16v »

respo wrote:nije zabluda nego je cinjenica
OK, kako ti kazes jer je P206 CC jedini kabriolet na ovom dunjaluku
respo

#140 Re: Kabrioleti

Post by respo »

nisam to rekao nego da ih vidim 2001-a godina a jos se nisu iskrivili
govorim za tvrdi krov kabriolete
direstraits0078

#141 Re: Kabrioleti

Nisam ja ni tvrdio da je problem, ja sam samo naveo jednu od karakteristika vozila koje sam vozio i koja mi se nije dopala. :| Takodje sam naveo da je 308 CC torziono cvrsci (jer sam poslije probao i njega), iako sam emocionalno vezan za Renaultove modele, koje vozim vec dugo. :D

A da smo uzivali tih nekoliko dana, jesmo. Nigdje duz Makarske rivijere nisam vozio vise od 60 km/h. :thumbup: U povratku s film festivala iz Pule sam na autocesti probao max. brzinu sa zatvorenim krovom, nema velike razlike izmedju osjecaja u CC-u i obicnom Meganu. CC je pravi izbor za ljude koji vozilo zele koristiti i u zimskom periodu, pogotovo Megane CC, sa panorama staklenim krovom, jako lijep ugodjaj kad se vozite npr. nocu a nebo je vedro. :thumbup:
GaRGa

#143 Re: Kabrioleti

Post by GaRGa »

goran16v wrote:
Problem je sto ce poslije xy god i sasvim normalne ekspoatacije (rupe na cesti, trotoari itd isl) sav auto prohodati da mu nijedna vrata neces moci zatvoriti kako treba i da ce se uvijati ko stojadin na dizalici.

e kad se alfa romeo spyder iz '74-te ne uvija dzes dalje
koje se to kabriolet uvio toliko da se poslije xy godina vrata nisu mogla zatvoriti ?
taj problem imas jedino kod lupanih auta mozda je do toga bilo ;)
Post Reply