Da li dijsapora ima alternativu???

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
jefferson

#126 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by jefferson »

Static-X wrote:
jefferson wrote:
Static-X wrote:Kao i vani, neki su se bolje snasli od drugi, tako i u BiH. Slabo ko auto kupuje kesom i u BiH a i vani, mada sigurno da ima i taki. Ima mnogi koji su se snasli i u BiH pa fino zive, i kao takvi zasto bi trazlili alternativu kada im ne treba. E sad prica je ako se neko snaso dole odma su to lopovska posla. Pa mozda nije kriv pojedinac sto je to jednini ili najlaksi nacin da zaradis, kriv je sam sistem.
Ja znam dosta ljudi i u BiH koji su posteno zaradili puno novca, ali svi kupuju na kredit.
Ja imam prijatelja koji ima svoj biznis, par novih auta, zena, on. Kupio na kredit, ali zato sto je GLUPO dati 80,000km u kesu, kada taj novac mozes usmjeriti u biznis.
Glupo je u kesu ili kreditu :D sto se tice auta, po meni naravno :mrgreen:
Jbg, neki ljudi mogu, i ja bi da imam te pare. Imas ljudi kojima posao zahtjeva duga putovanja, itd, itd, a mogu priustiti.
Po meni to uopste nije glupo, ja imam prijatelja koji ima milionski promet, pa nece se pojaviti u stojadinu na sastanak. O svemu se mora voditi racuna, ali sta on radi sa svojim novcem, niko nema pravo da raspravlja.
Static-X

#127 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Static-X »

Nespadam ti ja u tu druzinu, nazalost :lol:
Ja mislio mi o middle class raji :D
vox-populi

#128 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by vox-populi »

Izgleda da sam jedan od rijetkih na ovoj temi koji tacno zna gdje je. sta je i sta hoce :)

Prvo sto zelim reci je da mi je naslov teme malo cudan. Implicira da dijaspora, po defaultu, mora imati alternativu. Odnosno da je to neko pitanje ostati ili otici u svakom slucaju i kod svakoga prisutno. Sto ne mora biti. Dakle, ja nemam potrebu za alternativom, uz puno uvazavanje cinjenice da je neki imaju.

Licno sam poprilicno siguran da se nikada necu vratiti u BiH. Takodjer sam poprilicno siguran da zelim ostati tu gdje jesam, izgraditi ovdje zivot, osnovati porodicu i sve sto uz to ide. Razloga je mali milion, nije tema pa ne bih da idem u offtopic. Dovoljno je reci da se ovdje puno bolje osjecam nego u BiH, na svim nivoima.

A identitet?

Nikako se ne mogu sloziti sa konstruktom identiteta kao necega krutog, necega urezanog u kamen, nepromjenjivog... A taj dojam cesto sticem kada pricam sa ljudima iz BiH. Mislim da je identitet upravo nesto suprotno, nesto sto se konstatno mijenja i nadopunjuje. Pa je recimo moj identitet samo nadopunjen mojim zivotom u Njemackoj, nikako unisten ili izgubljen. Ako moja djeca sutra ne budu govorila bosanski, ni to nece biti neka tragedija. Iskreno bi mi i draze bilo da pored njemackog i engleskog govore jos neki svjetski jezik a ne bosanski, mislim da bi im to bilo korisnije.

O diskriminaciji, korupciji, obrazovanju, skolstvu, zdravstvu i slicnim temama zaista nemam vise volje govoriti. Prezvakane teme milion puta. Ko misli da je sve ovo gore nabrojano bolje u BiH, moze to lako testirati jednim trogodisnjim boravkom u nekom manjem gradicu u BiH. Ako taj period prezivi, sto fizicki, sto mentalno, mozemo ponovo popricati.

@suncica

probaj, ako mozes, cesce odlaziti u BiH. Garantujem ti da ces nakon nekog perioda donijeti pravu odluku. A vec znas koje je to odluka.
ljubav_aha

#129 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

vox-populi wrote:Izgleda da sam jedan od rijetkih na ovoj temi koji tacno zna gdje je. sta je i sta hoce :)

Prvo sto zelim reci je da mi je naslov teme malo cudan. Implicira da dijaspora, po defaultu, mora imati alternativu. Odnosno da je to neko pitanje ostati ili otici u svakom slucaju i kod svakoga prisutno. Sto ne mora biti. Dakle, ja nemam potrebu za alternativom, uz puno uvazavanje cinjenice da je neki imaju.

Licno sam poprilicno siguran da se nikada necu vratiti u BiH. Takodjer sam poprilicno siguran da zelim ostati tu gdje jesam, izgraditi ovdje zivot, osnovati porodicu i sve sto uz to ide. Razloga je mali milion, nije tema pa ne bih da idem u offtopic. Dovoljno je reci da se ovdje puno bolje osjecam nego u BiH, na svim nivoima.

A identitet?

Nikako se ne mogu sloziti sa konstruktom identiteta kao necega krutog, necega urezanog u kamen, nepromjenjivog... A taj dojam cesto sticem kada pricam sa ljudima iz BiH. Mislim da je identitet upravo nesto suprotno, nesto sto se konstatno mijenja i nadopunjuje. Pa je recimo moj identitet samo nadopunjen mojim zivotom u Njemackoj, nikako unisten ili izgubljen. Ako moja djeca sutra ne budu govorila bosanski, ni to nece biti neka tragedija. Iskreno bi mi i draze bilo da pored njemackog i engleskog govore jos neki svjetski jezik a ne bosanski, mislim da bi im to bilo korisnije.

O diskriminaciji, korupciji, obrazovanju, skolstvu, zdravstvu i slicnim temama zaista nemam vise volje govoriti. Prezvakane teme milion puta. Ko misli da je sve ovo gore nabrojano bolje u BiH, moze to lako testirati jednim trogodisnjim boravkom u nekom manjem gradicu u BiH. Ako taj period prezivi, sto fizicki, sto mentalno, mozemo ponovo popricati.

@suncica

probaj, ako mozes, cesce odlaziti u BiH. Garantujem ti da ces nakon nekog perioda donijeti pravu odluku. A vec znas koje je to odluka.
ali se mozemo kategorisati dijspora u eVropi,Americi (SAD,CA) i u AUSSIE , ipak dijaspora u EU je najmanje izolirana geografski od nas na drugim kontinetima , da si dosao u SAD , ne bih rekla da bi mogao ici tri ili vise puta godisnje vidjeti roditelje u SA ;-) meni je drago da si sretan,dobar posao i jos bolja lokacija :thumbup:
ahuseino

#130 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ahuseino »

luckylaka wrote:
jefferson wrote:
Static-X wrote:Al ove price kako je amerika tako reci raj za nas mazlims :-D i kako nas tamo tako fino paze je za okretanje :-) do besvjesti..
Objektivno, niti smo dobro dosli nekoj polovici amera niti smo dobro dosli polovici Bosne.
Laka je moje iskustvo gdje sam rekao da nisam imao problema i da me niko ne sljivi sto sam musliman, prebacio da ja mislim da je to raj za muslimane!
Jbg :-)
Ma nisam bas mislio da je raj za Muslimane ali nismo nesto ni posebno pozeljni.Opet svako govori iz svog licnog iskustva.Mi smo ite kako imali problema nakon onog septembra i rusenja onih zgrada bilo je provociranja medjutim sve u svemu nista narocito.Hocu reci da se u Americi osjeti taj rasizam skoro na svakom koraku prije na relaciji crni-bijeli nego Ameri-Muslimi>Konkretno krenem u obilazak taj izvikani Branson uz put promasim tj.odem pogresnim putem i nadjem se u nekom mjestu koje me vise podsjeca na divlji zapad.Ranceri piju ispred neke lokalne benzinske i odmah nas pitaju ko smo,sta,odakle.Bosnia.Ok.Volite li crne.Cuj.Kazu sta mislite o kkk.Uz to lokalni ko sherif objasnjava da crni kroz ovo mjesto voze 100 i nesto na sat.Poslije smo se uvjerili.Na Bransonu regularno kupujete majice,zastave klana kkk.Dakle ima zakon,ima policija ali je rasizam pred njihovim ocima.Ali TEMA je ,,Dijaspora ...da ne zacatavam nastavite
Ma ja ba, sva je aaaameriiika takva ko taj tvoj inbred Appalachian region. Sve isto, svuDze, tako i treba donositi sud, jednostavno i crno-bijelo. Nego de josjedared reci ti nama ko je nizi rod, niza vrsta i tako to... Koliko je jos ostalo do ispaljivanja nazad? Jel' se skupilo za biiiznisa dole?
vox-populi

#131 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by vox-populi »

ljubav_aha wrote: ali se mozemo kategorisati dijspora u eVropi,Americi (SAD,CA) i u AUSSIE , ipak dijaspora u EU je najmanje izolirana geografski od nas na drugim kontinetima , da si dosao u SAD , ne bih rekla da bi mogao ici tri ili vise puta godisnje vidjeti roditelje u SA ;-) meni je drago da si sretan,dobar posao i jos bolja lokacija :thumbup:
U cetiri godine boravka u DE, u Sarajevu i u BiH bio dva puta. Prvi put ni dva mjeseca nakon odlaska (trebali mi neki papiri) i drugi put 3 godine i osam mjeseci kasnije, za posljednju Novu godinu.

Kada sam rekao da mi nije potrebna alternativa, nisam mislio na geografsku udaljenost. Koju opet nikada ne bih nazvao izoliranosti. Izoliran bih bio na dzunglama Papue Nove Gvineje. U SAD je to iskljucivo pitanje vremena i novca.
ljubav_aha

#132 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

vox-populi wrote:
ljubav_aha wrote: ali se mozemo kategorisati dijspora u eVropi,Americi (SAD,CA) i u AUSSIE , ipak dijaspora u EU je najmanje izolirana geografski od nas na drugim kontinetima , da si dosao u SAD , ne bih rekla da bi mogao ici tri ili vise puta godisnje vidjeti roditelje u SA ;-) meni je drago da si sretan,dobar posao i jos bolja lokacija :thumbup:
U cetiri godine boravka u DE, u Sarajevu i u BiH bio dva puta. Prvi put ni dva mjeseca nakon odlaska (trebali mi neki papiri) i drugi put 3 godine i osam mjeseci kasnije, za posljednju Novu godinu.

Kada sam rekao da mi nije potrebna alternativa, nisam mislio na geografsku udaljenost. Koju opet nikada ne bih nazvao izoliranosti. Izoliran bih bio na dzunglama Papue Nove Gvineje. U SAD je to iskljucivo pitanje vremena i novca.
ja sam izoliranost asocirala na avion i auto,neko iz beca bude u BL svaki vikend :) nije isto putovati iz australije u BiH ili iz Njemacke

naravno da danas nema tradicionalne izoliranosti

ma ne idem ni ja cesto,nije poenta u pukim putovanjima u BiH , ima tu vise faktora
ahuseino

#133 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ahuseino »

ljubav_aha wrote:
Static-X wrote:Kakva je razlika?
auto godinu dana star izgubi automatski $ 5,000 nekad i vise ,a auto kupljen u kesu koji zelis prodati za par godina nije bas najbolja investicija :)
Auto ni u kojem slucaju nije dobra investicija (cak ni kakav klasik).

Isto kao i auto kupljen u KESU, auto kupljen na kredit - takodzer izgubi ~15% cim ga odvezes od dilera (gubitak za koji si ti odgovoran bez obzira na plateznu metodu). S ove perspektive znaci nema veze kako si kupio auto, cak mozes reci da na kredit jos gubis i to sto si platio interes... ako kontas prodat' auto za godinu, dvije. :wink:
vox-populi

#134 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by vox-populi »

ljubav_aha wrote:
ja sam izoliranost asocirala na avion i auto,neko iz beca bude u BL svaki vikend :) nije isto putovati iz australije u BiH ili iz Njemacke

naravno da danas nema tradicionalne izoliranosti

ma ne idem ni ja cesto,nije poenta u pukim putovanjima u BiH , ima tu vise faktora
Ja bih se isto osjecao da sam u Sloveniji ili u Australiji kao sto se osjecam sada u Minhenu. Meni ne igra nikakvu ulogu razdaljina jer nisam ovdje dosao na privremeni rad niti patim za Sarajevom. Slazem se da nije isto putovati iz Australije i iz Beca, ali za onoga kome to putovanje nije ni potrebno, potpuno je svejedno gdje se nalazi. Kada sam odlucio da cu ostati u Minhenu, geografski polozaj BiH mi je bio bitan kao, sto neko ranije rece, stanje na bangladeskim putevima.
ljubav_aha

#135 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

ahuseino wrote:
ljubav_aha wrote:
Static-X wrote:Kakva je razlika?
auto godinu dana star izgubi automatski $ 5,000 nekad i vise ,a auto kupljen u kesu koji zelis prodati za par godina nije bas najbolja investicija :)
Auto ni u kojem slucaju nije dobra investicija (cak ni kakav klasik).

Isto kao i auto kupljen u KESU, auto kupljen na kredit - takodzer izgubi ~15% cim ga odvezes od dilera (gubitak za koji si ti odgovoran bez obzira na plateznu metodu). S ove perspektive znaci nema veze kako si kupio auto, cak mozes reci da na kredit jos gubis i to sto si platio interes... ako kontas prodat' auto za godinu, dvije. :wink:
znaci,nema ralzike ako kupis auto potpuno novo ili staro godinu dana, a prodas isto za par godina,OK :)
solo2

#136 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by solo2 »

Ko moze, kada ode bilo gdje na zapad (iz BiH) realno da sagleda situaciju, i objektivno uporedi SVE,
shvati iz kakve je vuko\ebine stigao.

Postoji 2 tipa ljudi, jedni pocnu da zidaju tu vuko/ebinu u svojoj glavi i prave je ljepsom (da bi sebi olaksali i smirili taj tkz. Balkanski ego) i onda cak zude da se vrate u taj imaginarni svijet - koji naravno nepostoji (a u to se uvjere svaki put kada odu u BIH).

Drugi se pomire sa tom cinjenicom i nastave zivot onako kako i treba - drugacije, bolje i lijepse.

Oni koji nikada nisu zivjeli van BiH, minimum 3-5 godina nisu kompetentni da diskutuju na ovoj temi.
Price familije, prijatelja i poredjenja sa istima nisu relevantna.

Over & Out
Nebitan32

#137 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Nebitan32 »

jefferson wrote:Ali inace, dijasporci koji na sav glas zale za BiH su mi najgori, jer nikad se nece vratiti u BiH.
jefferson wrote:Ali inace, dijasporci koji na sav glas zale za BiH su mi najgori, jer nikad se nece vratiti u BiH.
Pa i nije bas istina da se niko ne vrati. Nekoliko meni poznatih primjera.

- Rodica se vratila s muzom i cetvoro dijece iz Kanade prije par godina. U Kanadu su otisli krajem 80-tih. Vratili su se u Bosnu prije par godina. Vratili se u rodno selo njenog muza. Jugoistocna Bosna. Bave se poljoprivredom i razvili ogroman biznis. I prije su imali ogroman posjed ali sada su kupili nova imanja a neka iznajmljuju. Ni sami nisu pomisljali da ce imati toliki uspjeh.

- Cura iz Sarajeva koja je studirala sa mnom. Nakon studija se vratila u Sarajevo i zaposlila u Coca Coli.
- Par s djetetom koji se vratio iz Nizozemske i otvorio ugostiteljski objekat u Sarajevu. Vratili se pocetkom 2000-tih. Zadovoljni.
- Prijeteljica koja je sa mnom isla u osnovnu u Bosni. Tokom rata kao izbjeglica dospjela u Svedsku. Tu se udala za naseg covjeka. 2007 se vratili u Sarajevo. Zaposleni obadvoje. Lijepo zive.
- Par iz Kljuca koji se vratio iz Belgije u Kljuc. Imaju dvoje dijece. Oni se nisu snasli i moze se reci prilicno lose zive. Nisu visokoobrazovani a covjek je prezivio logor Manjaca i danas ima zdravstevenih problema i nema snage za neke teze fizicke poslove.
- Prijateljica iz Istocne Bosne koja se bila udala za naseg covjeka iz Francuske. On stigao tamo tokom rata. Zivjeli 3 godina i ona nije mogla da se navikne pa se oboje vratili u Bosnu.
- Imam poznanika koji je rodom iz Prijedora. Isto bivsi logoras. Danas sofer u EU. Zena mu rodom iz Modrice.
Trenutno sreduje restoran u Prijedoru. Namjera mu je da se vrati iduceg ljeta i pocne baviti ugostiteljstvom. Imaju dvoje dijece.

To su meni poznati primjeri. A citao sam o nekim i u novinama. Kao o onom srebrenicanu sto se vratio iz Njemacke u Srebrenicu. Ali to nije nista cudno. Ljudi su uvijek odlazili i dolazili. Covjek nije drvo pa da ga posadis na jedno mijesto i da tu ostane dok se ne osusi. Neko ode, neko dode, neko se vrati neko ne. Sve je to zivot. No da nije bilo srpske agresije, ne bi bilo ni ovoliko ljudi izvan Bosne.

Sto se tice tvog osobnog slucaja. Ako ozenis tu djevojku iz Filipina i budes imao dijecu s njom. Oni ce svakako biti amerikanci. To je izvjesno. Unuk ce u najboljem slucaju znati da mu je dedo negdje iz Europe i to je to. Pokrstit ce se a mozda se ukljuce i u americku vojsku i pocnu ganjati pravdu po svijetu. U SAD je asimilacija izuzetno jaka. Mnogo vise nego u Europi.

Sad to je nekom vazno a nekom ne.

Meni osobno je. Izuetno mi je bitno da mogu pricati na bosanskom, sopstvenoj dijeci. Da znaju da su Bosnjaci. Da odrzavaju vezu sa rodbinom, s Bosnom.
gilbert

#138 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

Nebitan32 wrote:
Pa i nije bas istina da se niko ne vrati. Nekoliko meni poznatih primjera.

- Rodica se vratila s muzom i cetvoro dijece iz Kanade prije par godina. U Kanadu su otisli krajem 80-tih. Vratili su se u Bosnu prije par godina. Vratili se u rodno selo njenog muza. Jugoistocna Bosna. Bave se poljoprivredom i razvili ogroman biznis. I prije su imali ogroman posjed ali sada su kupili nova imanja a neka iznajmljuju. Ni sami nisu pomisljali da ce imati toliki uspjeh.

- Cura iz Sarajeva koja je studirala sa mnom. Nakon studija se vratila u Sarajevo i zaposlila u Coca Coli.
- Par s djetetom koji se vratio iz Nizozemske i otvorio ugostiteljski objekat u Sarajevu. Vratili se pocetkom 2000-tih. Zadovoljni.
- Prijeteljica koja je sa mnom isla u osnovnu u Bosni. Tokom rata kao izbjeglica dospjela u Svedsku. Tu se udala za naseg covjeka. 2007 se vratili u Sarajevo. Zaposleni obadvoje. Lijepo zive.
- Par iz Kljuca koji se vratio iz Belgije u Kljuc. Imaju dvoje dijece. Oni se nisu snasli i moze se reci prilicno lose zive. Nisu visokoobrazovani a covjek je prezivio logor Manjaca i danas ima zdravstevenih problema i nema snage za neke teze fizicke poslove.
- Prijateljica iz Istocne Bosne koja se bila udala za naseg covjeka iz Francuske. On stigao tamo tokom rata. Zivjeli 3 godina i ona nije mogla da se navikne pa se oboje vratili u Bosnu.
- Imam poznanika koji je rodom iz Prijedora. Isto bivsi logoras. Danas sofer u EU. Zena mu rodom iz Modrice.
Trenutno sreduje restoran u Prijedoru. Namjera mu je da se vrati iduceg ljeta i pocne baviti ugostiteljstvom. Imaju dvoje dijece.

To su meni poznati primjeri. A citao sam o nekim i u novinama. Kao o onom srebrenicanu sto se vratio iz Njemacke u Srebrenicu. Ali to nije nista cudno. Ljudi su uvijek odlazili i dolazili. Covjek nije drvo pa da ga posadis na jedno mijesto i da tu ostane dok se ne osusi. Neko ode, neko dode, neko se vrati neko ne. Sve je to zivot. No da nije bilo srpske agresije, ne bi bilo ni ovoliko ljudi izvan Bosne.

Sto se tice tvog osobnog slucaja. Ako ozenis tu djevojku iz Filipina i budes imao dijecu s njom. Oni ce svakako biti amerikanci. To je izvjesno. Unuk ce u najboljem slucaju znati da mu je dedo negdje iz Europe i to je to. Pokrstit ce se a mozda se ukljuce i u americku vojsku i pocnu ganjati pravdu po svijetu. U SAD je asimilacija izuzetno jaka. Mnogo vise nego u Europi.

Sad to je nekom vazno a nekom ne.

Meni osobno je. Izuetno mi je bitno da mogu pricati na bosanskom, sopstvenoj dijeci. Da znaju da su Bosnjaci. Da odrzavaju vezu sa rodbinom, s Bosnom.
Po mom misljenju Jefferson je aludirao da oni sto najvise zale za Bosnom ustvari to rade kao opravdanje jer im povratak nije ni na kraj pameti . :roll:

Poslije '96 "vratile "su se stotine hiljada nasih iz zemlja zapadne evrope , nije se njima vracalo al eto moralo se . :lol:

sto se tice asimilacije ,pokrstavanja i sl. bljuvotina SA-X treba da ubaci smajli koji povraca . Odrasce kao Amerikanci ali ce znati da su Bosanci onoliko koliko im roditelj utuve u glavu , zive ovdje i generacije arapa muslimana trebas se samo vratiti par stranica unazad pa pogledas uradak , rodjeni odrasli u Americi i znaju i ko su i sta su odakle su .
Pa generacije americkih jevreja koji nisu zaboravili sta su ko su odakle su , zato sto ni jedni ni drugi nisu dozvolili da djecu odgaja ulica , nego su svoju djecu odgajali i usadjivali im vrijednosti . Zasto bi se pokrstili ? To ima neki propis da se moras pokrstiti u Americi ? A sto se tice tog prikljucenja Americkoj vojsci :roll: pa ista je puna nekrstenih bez obzira sta si ti cuo o " americkim krizarima " ima Bosnjaka u americkoj vojsci pristojan broj i danas i siguran sam da se nisu krstili .
ljubav_aha

#139 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

gilbert :thumbup: to je jedan od ralzoga sto respektujem Jevreje :thumbup: :-D
Static-X

#140 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Static-X »

E jeste uzeli dobar primjer :-) Cuj Jevreje porede a znamo kako ide kod njih, posalju djecu u Izrael pa se tamo skoluju i uce svoju kulturu i da zaborave svoje korjenje :-)
Lako je kad su pustili korjenje u odredjenim sredinama pa to kontrolisu.
ljubav_aha

#141 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:E jeste uzeli dobar primjer :-) Cuj Jevreje porede a znamo kako ide kod njih, posalju djecu u Izrael pa se tamo skoluju i uce svoju kulturu i da zaborave svoje korjenje :-)
Lako je kad su pustili korjenje u odredjenim sredinama pa to kontrolisu.
ja sma uzela primjer , i jesu pametni,znaju kako ce odrzati vlastitu kulturu,i ne idu iskljucivo svi u izrael ,ima vise solucija,evomoja tema na sa-x

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 34&t=94768
gilbert

#142 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

Moze zivjeti jedna jevrejska familja u gradu i opet ce se drzati svojih obicaja kod da su u Tel Avivu , isto ti je za Arape i vecinu drugih , samo onaj ko nema indentiteta na prvom mjestu moze se potpuno asimilirati . Prvo covjek mora znati sta je njegova kultura , za nekoga je KUD i raspaliti kolo , za nekoga je Mesa Selimovic i Ivo Andric Musa Cazim Catic itd.
Static-X

#143 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Static-X »

I sta ste tim htjeli da kazete? Da smo nikakav narod jer ne cijeni svoju kulturu i korjenje pa vako dodjemo ovdje pa pljujemo po njoj?
Nek koji Jevrej kaze nesto lose o Izraelu. Sumnjam da ces takve lako naci, cak i oni koji nikad u Izraelu nisu ni bili.
gilbert

#144 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

Pa za svakog jevreja Izrael je dom a Amerika je samo kuca
ljubav_aha

#145 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:I sta ste tim htjeli da kazete? Da smo nikakav narod jer ne cijeni svoju kulturu i korjenje pa vako dodjemo ovdje pa pljujemo po njoj?
Nek koji Jevrej kaze nesto lose o Izraelu. Sumnjam da ces takve lako naci, cak i oni koji nikad u Izraelu nisu ni bili.
ouch,i tebi stereotip o jevrejima nije nepoznat :|

meni nije cilj pljuvanje nikoga :-D

naravno da se kultura razvija u kuci,domu ,bez obzira na lokaciju,jeste teze ,ali nije nemoguca misija :-D

otvori moj link,pa proctaj sto pisu izraelu,i da se razumijemo,jeverji su bili stoljecima ranije protjerani sa doticnih teritorija,istorija se ponovila , na zalost;mnogi jevreji ne podrzavaju trenutne sukobe u izraelu :|
gilbert

#146 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

Podrzavati Izrael i zivjeti sa motom :"Slijedece godine u Izraelu" nije isto
ljubav_aha

#147 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

gilbert wrote:Podrzavati Izrael i zivjeti sa motom :"Slijedece godine u Izraelu" nije isto
kosher pozdrav od mene :-D :lol:

vratimo se na temu :-D
Static-X

#148 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Static-X »

gilbert wrote:Podrzavati Izrael i zivjeti sa motom :"Slijedece godine u Izraelu" nije isto
Slazem se. Niti je zaboravljanje svoje kulture isto sto i podrzavanje iste.
ahuseino

#149 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ahuseino »

Static-X wrote:I sta ste tim htjeli da kazete? Da smo nikakav narod jer ne cijeni svoju kulturu i korjenje pa vako dodjemo ovdje pa pljujemo po njoj?
Ocigledno ne znas puno Jevreja, nit njihove stavove ili podjele stavova po liniji Cionizma.
gilbert

#150 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

ljubav_aha wrote:
kosher pozdrav od mene :-D :lol:

vratimo se na temu :-D
Kosher pozdrav i tebi . :-D
Post Reply