Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Dr.Mr.Fr.

#126 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by Dr.Mr.Fr. »

Image

-skoda-yeti-tyre-pressure-advice-

Image

evo da ne bude da lažem ja ovdje :mrgreen:
Bakir1

#127 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by Bakir1 »

nije ti niko rekao da lazes ja ti kazem da pricam gluposti i evo potvrdilo se da te gluposti trebam zadrzati za sebe ;-)
sarajevowintwr

#128 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by sarajevowintwr »

Ljudi problem je slijedeci, cim su poceli hladniji dani akumulator je umorno verglao kod prvog paljenja a poslije upali ko mina, sad kako su ovi minusi nece nikako samo sklocne, pa sam palio na guranje. Medjutim ono sto mene zbunjuje je da sam probao prespoiti sa klemama i isto se desavalo mozda je vrlo malooo okrenuo?! Zar nebi trebao da vergla normalno ako se prespoji?
BarbaDue

#129 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by BarbaDue »

sarajevowintwr wrote:Ljudi problem je slijedeci, cim su poceli hladniji dani akumulator je umorno verglao kod prvog paljenja a poslije upali ko mina, sad kako su ovi minusi nece nikako samo sklocne, pa sam palio na guranje. Medjutim ono sto mene zbunjuje je da sam probao prespoiti sa klemama i isto se desavalo mozda je vrlo malooo okrenuo?! Zar nebi trebao da vergla normalno ako se prespoji?
Moj majstor kaže da ima dobre veze kakve su ti kleme, kada je mali presjek žice klema kao da i nema (prenosim njegove riječi). Za prespajanje koristite kvalitetne kleme (PRC bacite u smeće) to je najbitnije kada je akumulator bukvalno iscrpljen.
preludezalude

#130 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by preludezalude »

sarajevowintwr wrote:Ljudi problem je slijedeci, cim su poceli hladniji dani akumulator je umorno verglao kod prvog paljenja a poslije upali ko mina, sad kako su ovi minusi nece nikako samo sklocne, pa sam palio na guranje. Medjutim ono sto mene zbunjuje je da sam probao prespoiti sa klemama i isto se desavalo mozda je vrlo malooo okrenuo?! Zar nebi trebao da vergla normalno ako se prespoji?
Na trzistu je jako puno nekvalitetnih kablova za prespajanje. Nekvalitetni kablovi ne mogu provesti dovoljno struje koliko treba anlaseru da okrece dovoljno brzo. Ja sam prije 7-8 dana trazio po radnjama da kupim kvalitetne kablove, u zlu ne trebalo. Nisam uspio naci dobre kablove. Pogotovo kablovi sto se prodaju u Bingu, Fisu i sl. To je veliko smece. Kablovi izgledaju dobro, debelo, ali kad sam svukao onu gumenu izolaciju sa klijesta da vidim koliki je presjek samog provodnika.... pa to je katastrofa. Onako mali presjek nema sanse da isporuci toliko ampera koliko anlaseru treba. Lose kablove mozes prepoznati po malom presjeku provodnika koji uzrokuje grijanje kabla prilikom verglanja. I onda ja kupim posebno deeebelo kablo i kupim klijesta i napravim kablove za paljenje. Materijal me kostao 34 KM i funkionisu super (jucer isprobano). E sad mozes zamisliti kakav je kvalitet kablova sto se prodaju po radnjama za 10-15 KM a tu je i materijal i ruke i noge...
Sto se tice usporenog verglanja preko kablova... to je uslovno receno normalno ako je akumulator prazan. Taj prazan akumulator povlaci dio struje.
Zato je pravilo kod prespajanja:
pun aku +.......prazan aku +
pun aku -........blok motora -
tempuser

#131 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by tempuser »

U OBI-iju ima kupiti kvalitetnijih kablova na kojima su naznazene apmeraze, cijene su, ako se dobro sjecam, od 30-ak KM navise.
U Vespromu prodaju pravljene kablove, ne pitah sa dimenziju kabla, cijena 100 KM ili 120 KM.
Ja sam imao pravljene kablove, s njima se klemalo sve zivo, od malih auta do kamiona, nikad se nisu ugrijali i nedavno dusmani obiju auto i ako su odnijeli bezveze sitnice ukradu jedan.
BarbaDue

#132 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by BarbaDue »

Ja srećom još uvijek imam prijeratne kablove :mrgreen:
tempuser

#133 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by tempuser »

Kvalitet "onih" i made in PRC kablova je nemjerljiv mada i oni imaju vijek trajanja...
preludezalude

#134 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by preludezalude »

Ma cim vidis cijenu od 15KM sve bi ti trebalo biti jasno. Imao sam ja i takve nekad davno. Dva puta lijeno zaverglas i kablovi se toliko ugriju da se mozes i opeci na njih. Odmah u kontejner MARŠ
Ti pravljeni od 100-120 KM su vec preskupi. ALI, kome treba a nezna sam napraviti...cijena je takva.
tempuser

#135 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by tempuser »

preludezalude wrote:Ma cim vidis cijenu od 15KM sve bi ti trebalo biti jasno. Imao sam ja i takve nekad davno. Dva puta lijeno zaverglas i kablovi se toliko ugriju da se mozes i opeci na njih. Odmah u kontejner MARŠ
Ti pravljeni od 100-120 KM su vec preskupi. ALI, kome treba a nezna sam napraviti...cijena je takva.
Ma mogu i ti PRC ljeti kad svjetla ostanu upaljena preko noci, kad bateriji malo fali da sastavi i sl. ali ono za nesto jace nista.
Enticer

#136 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by Enticer »

A ima li fajde skinuti akumulator i probati ga napuniti sa punjacem?

Ja sam do -10 inekako palio, a ovo sad ma ni da se zakaslje...
tempuser

#137 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by tempuser »

Enticer wrote:A ima li fajde skinuti akumulator i probati ga napuniti sa punjacem?

Sve zavisi koliko cesto vozis auto i na kojim relacijama. Mozda ne dovoljmo cesto i ne dovoljno dugo da se tokom voznje ne stigne napuniti, u tom slucaju ima fajde. U svakom slucaju nisat te ne kosta da probas samo neces znati da li ce drzati samo to jutro ili je napunjen. Ako uspijes upaliti najbolja ti je varijanta otici u Vesprom ili negdje drugo gdje imaju tester za baterije i izmjeriti kapacitet i onda ces sve znati.
johntra

#138 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by johntra »

Masu raje na ovim minusima ima problema sa uljem i smrzavanjem, kao i sa antifrizom...akumulatori onda ispadoše najmanji problem...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#139 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by konektovan »

Meni pukla sipka od ulja, mamu joj hebem. Koji me djavo natjera da provjeravam ulje,.[emoji35] [emoji35]

Sent from my C6603 using Tapatalk
preludezalude

#140 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by preludezalude »

tempuser wrote:
preludezalude wrote:Ma cim vidis cijenu od 15KM sve bi ti trebalo biti jasno. Imao sam ja i takve nekad davno. Dva puta lijeno zaverglas i kablovi se toliko ugriju da se mozes i opeci na njih. Odmah u kontejner MARŠ
Ma mogu i ti PRC ljeti kad svjetla ostanu upaljena preko noci, kad bateriji malo fali da sastavi i sl. ali ono za nesto jace nista.
Naravno. Ja sam u pola ljeta benzinca upalio sa crknutim akumulatorom koji je pokazivao 9,5V. Na debelom minusu nebi mogao ni okrenuti. Zimi, na debelom minusu kad se je sve stislo od ulja do anlasera cak i sa dobrim akumulatorom anlaser ce mozda vrtiti malo sporije. Jos kad se ima los akumulator... to je dobitna kombinacija za cupanje zivaca.
preludezalude

#141 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by preludezalude »

Enticer wrote:A ima li fajde skinuti akumulator i probati ga napuniti sa punjacem?

Ima, kako nema. Ako ti je prazan akumulator, jedini ispravan nacin da ga napunis kako treba je na punjac. U autu ga neces dopuniti na maloj relaciji. Trebao bi napraviti stotine kilometara u cugu da ga napunis. Napuni ti njega na punjac, a nece ni ovi minusi dugo. Eto otopljenja za par dana i palit ce ti auto opet kako treba. Taj akumulator sigurno nije kao nov ali bi mozda mogao posluziti jos.
jyqan

#142 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by jyqan »

izvadio akumulator sinoć na punjenje, imam neki punjac

jutros vidim skala na punjacu pala na nulu (kažu tako treba), a indikator na akumulatoru bio zelen sinoć, sad crn, ni traga zelenog

šta je sad, napunjen ili prazan?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#143 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by bitanga_sa_otesa »

preludezalude wrote: Zimi, na debelom minusu kad se je sve stislo od ulja do anlasera cak i sa dobrim akumulatorom anlaser ce mozda vrtiti malo sporije. Jos kad se ima los akumulator... to je dobitna kombinacija za cupanje zivaca.
prestani vise trunit gluposti ,stotine ljudi cita tvoje postove i misle da si strucan a ti samo siris zabludu.u svakoj temi seres i pametujes i u sve se petljas ,a 100 tema si glupih otvorio kao i konektovan da pitate neke gluposti koje zna svaki prosjecan sofer i neka pametnija djeca od 18 god.
motorno ulje(gradacija) nema uopste nikakve veze s verglanjem zimi ,ulje u manuelnom mjenjacu da,ako ne pritisnes kvacilo moze dosta usporiti verglanje ,ali motorno ulje veze nema s tim.nauci kako radi motor,karter je serpa u kojoj stoji ulje u koje je potopljena sisajlka uljne pumpe ,ne vrti se radilica u tom ulju ,niti ulje stvara otpor vrtnji radilice ,uljni film na lezajevima radilice i bregaste se mjeri u mikronima... :oops:
530i

#144 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by 530i »

jyqan wrote:izvadio akumulator sinoć na punjenje, imam neki punjac

jutros vidim skala na punjacu pala na nulu (kažu tako treba), a indikator na akumulatoru bio zelen sinoć, sad crn, ni traga zelenog

Pretpostavljam da se radi o akumulatoru na kojem ne možeš provjeriti stanje elektrolita? Izmjeri napon ako imaš s čim ili stavi u auto ako ti je pri ruci...premda ako je star ne bi me čudilo da je crk'o.
amar1994

#145 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by amar1994 »

johntra wrote:Masu raje na ovim minusima ima problema sa uljem i smrzavanjem, kao i sa antifrizom...akumulatori onda ispadoše najmanji problem...
Kakava li su to ulja i antifrizi , da mi je znati :-) :-) , jbo ti ulje koje ledi na -20 , -25 :wink: :run:
klaki

#146 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by klaki »

a tek kad zaledi gefufna
amar1994

#147 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by amar1994 »

:thumbup: :lol: :lol: :lol:

Bem ti i auto i voznju i vozaca , ako neko ne pogleda kakav mu je antifriz pred zimu i koje je ulje sipao(njegove specifikacije) :roll: :D
amar1994

#148 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by amar1994 »

konektovan wrote:Meni pukla sipka od ulja, mamu joj hebem. Koji me djavo natjera da provjeravam ulje,.[emoji35] [emoji35]

imas ih mali milion u target vogosca :thumbup:
jyqan

#149 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by jyqan »

530i wrote:
jyqan wrote:izvadio akumulator sinoć na punjenje, imam neki punjac

Pretpostavljam da se radi o akumulatoru na kojem ne možeš provjeriti stanje elektrolita? Izmjeri napon ako imaš s čim ili stavi u auto ako ti je pri ruci...premda ako je star ne bi me čudilo da je crk'o.
ne može, zapečaćen skroz.. hvala
zna li neko za šta služi neka cjevčica sa strane akumulatora, bila mi je spojena u autu?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#150 Re: RE: Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by konektovan »

amar1994 wrote:
konektovan wrote:Meni pukla sipka od ulja, mamu joj hebem. Koji me djavo natjera da provjeravam ulje,.[emoji35] [emoji35]

imas ih mali milion u target vogosca [emoji106]
Mislim da su 15 KM nove u 206 servisu, bio sam par puta kad su drugi mijenjali, a ja se cudio, kako sipku slome. Belaj je, sto je mjerac ostao na dnu, tacno pukla na dijelu gdje je maximum.

Post Reply