-skoda-yeti-tyre-pressure-advice-

evo da ne bude da lažem ja ovdje
Moderators: _BataZiv_0809, anex

Moj majstor kaže da ima dobre veze kakve su ti kleme, kada je mali presjek žice klema kao da i nema (prenosim njegove riječi). Za prespajanje koristite kvalitetne kleme (PRC bacite u smeće) to je najbitnije kada je akumulator bukvalno iscrpljen.sarajevowintwr wrote:Ljudi problem je slijedeci, cim su poceli hladniji dani akumulator je umorno verglao kod prvog paljenja a poslije upali ko mina, sad kako su ovi minusi nece nikako samo sklocne, pa sam palio na guranje. Medjutim ono sto mene zbunjuje je da sam probao prespoiti sa klemama i isto se desavalo mozda je vrlo malooo okrenuo?! Zar nebi trebao da vergla normalno ako se prespoji?
Na trzistu je jako puno nekvalitetnih kablova za prespajanje. Nekvalitetni kablovi ne mogu provesti dovoljno struje koliko treba anlaseru da okrece dovoljno brzo. Ja sam prije 7-8 dana trazio po radnjama da kupim kvalitetne kablove, u zlu ne trebalo. Nisam uspio naci dobre kablove. Pogotovo kablovi sto se prodaju u Bingu, Fisu i sl. To je veliko smece. Kablovi izgledaju dobro, debelo, ali kad sam svukao onu gumenu izolaciju sa klijesta da vidim koliki je presjek samog provodnika.... pa to je katastrofa. Onako mali presjek nema sanse da isporuci toliko ampera koliko anlaseru treba. Lose kablove mozes prepoznati po malom presjeku provodnika koji uzrokuje grijanje kabla prilikom verglanja. I onda ja kupim posebno deeebelo kablo i kupim klijesta i napravim kablove za paljenje. Materijal me kostao 34 KM i funkionisu super (jucer isprobano). E sad mozes zamisliti kakav je kvalitet kablova sto se prodaju po radnjama za 10-15 KM a tu je i materijal i ruke i noge...sarajevowintwr wrote:Ljudi problem je slijedeci, cim su poceli hladniji dani akumulator je umorno verglao kod prvog paljenja a poslije upali ko mina, sad kako su ovi minusi nece nikako samo sklocne, pa sam palio na guranje. Medjutim ono sto mene zbunjuje je da sam probao prespoiti sa klemama i isto se desavalo mozda je vrlo malooo okrenuo?! Zar nebi trebao da vergla normalno ako se prespoji?
Ma mogu i ti PRC ljeti kad svjetla ostanu upaljena preko noci, kad bateriji malo fali da sastavi i sl. ali ono za nesto jace nista.preludezalude wrote:Ma cim vidis cijenu od 15KM sve bi ti trebalo biti jasno. Imao sam ja i takve nekad davno. Dva puta lijeno zaverglas i kablovi se toliko ugriju da se mozes i opeci na njih. Odmah u kontejner MARŠ
Ti pravljeni od 100-120 KM su vec preskupi. ALI, kome treba a nezna sam napraviti...cijena je takva.
Sve zavisi koliko cesto vozis auto i na kojim relacijama. Mozda ne dovoljmo cesto i ne dovoljno dugo da se tokom voznje ne stigne napuniti, u tom slucaju ima fajde. U svakom slucaju nisat te ne kosta da probas samo neces znati da li ce drzati samo to jutro ili je napunjen. Ako uspijes upaliti najbolja ti je varijanta otici u Vesprom ili negdje drugo gdje imaju tester za baterije i izmjeriti kapacitet i onda ces sve znati.Enticer wrote:A ima li fajde skinuti akumulator i probati ga napuniti sa punjacem?
Ja sam do -10 inekako palio, a ovo sad ma ni da se zakaslje...
Naravno. Ja sam u pola ljeta benzinca upalio sa crknutim akumulatorom koji je pokazivao 9,5V. Na debelom minusu nebi mogao ni okrenuti. Zimi, na debelom minusu kad se je sve stislo od ulja do anlasera cak i sa dobrim akumulatorom anlaser ce mozda vrtiti malo sporije. Jos kad se ima los akumulator... to je dobitna kombinacija za cupanje zivaca.tempuser wrote:Ma mogu i ti PRC ljeti kad svjetla ostanu upaljena preko noci, kad bateriji malo fali da sastavi i sl. ali ono za nesto jace nista.preludezalude wrote:Ma cim vidis cijenu od 15KM sve bi ti trebalo biti jasno. Imao sam ja i takve nekad davno. Dva puta lijeno zaverglas i kablovi se toliko ugriju da se mozes i opeci na njih. Odmah u kontejner MARŠ
Ti pravljeni od 100-120 KM su vec preskupi. ALI, kome treba a nezna sam napraviti...cijena je takva.
Ima, kako nema. Ako ti je prazan akumulator, jedini ispravan nacin da ga napunis kako treba je na punjac. U autu ga neces dopuniti na maloj relaciji. Trebao bi napraviti stotine kilometara u cugu da ga napunis. Napuni ti njega na punjac, a nece ni ovi minusi dugo. Eto otopljenja za par dana i palit ce ti auto opet kako treba. Taj akumulator sigurno nije kao nov ali bi mozda mogao posluziti jos.Enticer wrote:A ima li fajde skinuti akumulator i probati ga napuniti sa punjacem?
Ja sam do -10 inekako palio, a ovo sad ma ni da se zakaslje...
prestani vise trunit gluposti ,stotine ljudi cita tvoje postove i misle da si strucan a ti samo siris zabludu.u svakoj temi seres i pametujes i u sve se petljas ,a 100 tema si glupih otvorio kao i konektovan da pitate neke gluposti koje zna svaki prosjecan sofer i neka pametnija djeca od 18 god.preludezalude wrote: Zimi, na debelom minusu kad se je sve stislo od ulja do anlasera cak i sa dobrim akumulatorom anlaser ce mozda vrtiti malo sporije. Jos kad se ima los akumulator... to je dobitna kombinacija za cupanje zivaca.
Pretpostavljam da se radi o akumulatoru na kojem ne možeš provjeriti stanje elektrolita? Izmjeri napon ako imaš s čim ili stavi u auto ako ti je pri ruci...premda ako je star ne bi me čudilo da je crk'o.jyqan wrote:izvadio akumulator sinoć na punjenje, imam neki punjac
jutros vidim skala na punjacu pala na nulu (kažu tako treba), a indikator na akumulatoru bio zelen sinoć, sad crn, ni traga zelenog
šta je sad, napunjen ili prazan?
Kakava li su to ulja i antifrizi , da mi je znatijohntra wrote:Masu raje na ovim minusima ima problema sa uljem i smrzavanjem, kao i sa antifrizom...akumulatori onda ispadoše najmanji problem...
imas ih mali milion u target vogoscakonektovan wrote:Meni pukla sipka od ulja, mamu joj hebem. Koji me djavo natjera da provjeravam ulje,.[emoji35] [emoji35]
Sent from my C6603 using Tapatalk
ne može, zapečaćen skroz.. hvala530i wrote:Pretpostavljam da se radi o akumulatoru na kojem ne možeš provjeriti stanje elektrolita? Izmjeri napon ako imaš s čim ili stavi u auto ako ti je pri ruci...premda ako je star ne bi me čudilo da je crk'o.jyqan wrote:izvadio akumulator sinoć na punjenje, imam neki punjac
jutros vidim skala na punjacu pala na nulu (kažu tako treba), a indikator na akumulatoru bio zelen sinoć, sad crn, ni traga zelenog
šta je sad, napunjen ili prazan?
Mislim da su 15 KM nove u 206 servisu, bio sam par puta kad su drugi mijenjali, a ja se cudio, kako sipku slome. Belaj je, sto je mjerac ostao na dnu, tacno pukla na dijelu gdje je maximum.amar1994 wrote:imas ih mali milion u target vogosca [emoji106]konektovan wrote:Meni pukla sipka od ulja, mamu joj hebem. Koji me djavo natjera da provjeravam ulje,.[emoji35] [emoji35]
Sent from my C6603 using Tapatalk