Cijene namirnica u gradu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#126 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by Toto »

Entropio wrote:eluna, smiri se malo. Ja kupujem u Merkatoru i skoro svaki dan mi nude da predam zahtjev za Pika karticu, ali nakon što sam izračunao šta ja imam od toga, vidio sam da se meni ne isplati (dobro, isplati se jer bih uštedio 20-ak maraka godišnje, ali to je zanemarivo). Pika kartica se isplati samo onome ko kupuje u velikim količinama i troši puno novca u Merkatoru (recimo, po njihovom prospektu, prosječna sarajevska porodica troši 250KM sedmično u Merkatoru). Budući da ja ne trošim ni blizu toliko sedmično...

Što se tiče tava, šerpi i onih naljepnica Pika, ne bih da ulazim u diskusiju, ali one tave i šerpe ne vrijede kolike su im cijene i taj popust koji dobiješ skupljanjem naljepnica je ustvari njihova prava cijena.

Da se razumijemo, ja kupujem u Merkatoru jer imaju najveći izbor, najljubazniji su, a i usput mi je. Skuplji su od Binga, definitivno, ali razumijem da se izbor, ambijent i ljubaznost naplaćuju.
jel stvarno ova mercatorova "statistika" javno napisana u prospektu..
chuchumbamayumbe

#127 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by chuchumbamayumbe »

Toto wrote:
Entropio wrote:eluna, smiri se malo. Ja kupujem u Merkatoru i skoro svaki dan mi nude da predam zahtjev za Pika karticu, ali nakon što sam izračunao šta ja imam od toga, vidio sam da se meni ne isplati (dobro, isplati se jer bih uštedio 20-ak maraka godišnje, ali to je zanemarivo). Pika kartica se isplati samo onome ko kupuje u velikim količinama i troši puno novca u Merkatoru (recimo, po njihovom prospektu, prosječna sarajevska porodica troši 250KM sedmično u Merkatoru). Budući da ja ne trošim ni blizu toliko sedmično...

Što se tiče tava, šerpi i onih naljepnica Pika, ne bih da ulazim u diskusiju, ali one tave i šerpe ne vrijede kolike su im cijene i taj popust koji dobiješ skupljanjem naljepnica je ustvari njihova prava cijena.

Da se razumijemo, ja kupujem u Merkatoru jer imaju najveći izbor, najljubazniji su, a i usput mi je. Skuplji su od Binga, definitivno, ali razumijem da se izbor, ambijent i ljubaznost naplaćuju.
jel stvarno ova mercatorova "statistika" javno napisana u prospektu..
Koliko se ja sjećam, bilo je u prospektu, ne znam da li je još uvijek...ima na njihovoj stranici slijedeće:

Primjer uštede

O uštedi sa karticom Mercator Pika najbolje govore brojevi. Uzmimo primjer: četveročlana porodica potroši za kupovinu u Mercatoru oko 224 KM sedmično. Pogledajmo koliko može uštedjeti za pola godine!

Kupovina u vrijednosti 224 KM sedmično znači 896 KM mjesečno i 5376 KM u pola godine. To znači da ste sakupili 672 pika (svakih 8 KM je jedna pika), tako da ste u bonitetnom razredu C (vidi pregled boniteta). Tada da na blagajni Mercatorove prodavnice dobijete vrijednosni bon u iznosu od 240,00 KM za 600 od 672 pika koje ste prikupili ( to je praktično iznos vaše sedmične kupovine). Izaberete robu u toj vrijednosti bona, a vaši preostali bodovi ulaze u nagradno izvlečenje (svakih 35 bodova predstavlja jedan sretan broj).
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#128 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by Toto »

kolika je prosjecna sedmicna plata u kantonu sarajevo
al onako statisticki
kojeime

#129 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by kojeime »

"Kupovina u vrijednosti 224 KM sedmično znači 896 KM mjesečno i 5376 KM u pola godine. To znači da ste sakupili 672 pika"

Jah, da plata vecine ljudi nije oko 500 KM mjesecno (ili cak i manje) sto iznosi 6000 KM godisnje. Mislim, OK je ciljati na imucne kupce kao ciljnu trzisnu grupu, ali takvim onda i ne trebaju Pika popusti. Onim kojim trebaju se ne isplati jer bi trebali za pola godine u Mercatoru potrositi skoro cijelu godisnju platu. Ako njima prosjecan BiH gradjanin potrosi sedmicno samo na hranu 224 KM ja bih volio biti prosjecan BiH gradjanin u takvoj BiH. U ovoj BiH u kojoj ja zivim prosjecan gradjanin trosi na hranu daleko manje.

Nemam nista protiv Mercatora, i sam tamo ponekad kupujem, ali ne mogu suplje.
kojeime

#130 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by kojeime »

"kolika je prosjecna sedmicna plata u kantonu sarajevo
al onako statisticki"

U FBiH oko 800KM, sto je oko 200KM sedmicno, od cega treba platiti racune, pa sta ostane ide na hranu, odjecu, obucu i ostalo. Dakle, nema sanse potrositi 224KM u Mercatoru svake sedmice ako zivis od prosjecne plate u FBiH. A vecina ima manje od prosjecne plate, taj prosjek "nabija" onaj manji broj ljudi sa veoma visokim platama.
lelan

#131 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by lelan »

samo pratiti cijene dana i vikend akcije, s tim da ne treba ništa uzimat osim onog što je na cijeni dana.
Namirnice

#132 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by Namirnice »

Namirnice wrote:Usput cijene: Konzum: kupus 1kg 0,60km, mladi krompir 1kg 2,30, luk crveni 1kg 0,75 | Mercator: kupus 1kg 0,90, mladi krompir 1kg 2,30km, luk crveni 1kg0,60km

Namirnice.ba Portal
Naša Facebook fan stranica
I naš Twitter nalog :)
holowey

#133 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by holowey »

kojeime wrote:"Kupovina u vrijednosti 224 KM sedmično znači 896 KM mjesečno i 5376 KM u pola godine. To znači da ste sakupili 672 pika"

Jah, da plata vecine ljudi nije oko 500 KM mjesecno (ili cak i manje) sto iznosi 6000 KM godisnje. Mislim, OK je ciljati na imucne kupce kao ciljnu trzisnu grupu, ali takvim onda i ne trebaju Pika popusti. Onim kojim trebaju se ne isplati jer bi trebali za pola godine u Mercatoru potrositi skoro cijelu godisnju platu. Ako njima prosjecan BiH gradjanin potrosi sedmicno samo na hranu 224 KM ja bih volio biti prosjecan BiH gradjanin u takvoj BiH. U ovoj BiH u kojoj ja zivim prosjecan gradjanin trosi na hranu daleko manje.

u hipermarketu osim hrane imas i ostalih potrepstina, a mislim da se pike sakupljaju i u modiani i u intersportu... u ove zadnje dvije spomenute ne kupuju oni sa primanjima od 500km mjesecno...takvi ljudi nazalost moraju da se snalaze po pijacama... oni koji kupuju u te dvije spomenute prodavnice sigurno imaju mjesecno milju da 'nako skrse u mercatoru
Namirnice

#134 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by Namirnice »

Evo desete sedmične tabele cijena namirnica i ovdje (objavljena u četvrtak, a cijene evidentirane u utorak). Detaljnije ovdje.

Image

Namirnice.ba Portal
I naš Twitter nalog
Last edited by Namirnice on 20/01/2012 15:27, edited 1 time in total.
Ambrozija

#135 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by Ambrozija »

Ma da, Mercatorc i Konzum se smjenjuju ....Ali stvarno nisam znala da je Bingo ovoliko jeftiniji, svaki put razlika izmedju Binga ii onog najskupljeg je u vise od 10 KM....
saga

#136 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by saga »

Je l' violeta 4KM u Konzumu il' je to greška... ne zeleni se... zeleni se u Bingu
Ja u krugu od 2km imam i mercator i konzum i dp i tus i bingo... pa birkam, neto tamo nešto vamo...
Danas se zaletih u tušu, neke stvari s popusta uzeh... a mimo toga i čaj. Kad sam dosla kuci vidim da je isti taj (Biljana kamilica) 15feninga jeftiniji u Mercatoru...
fening po fening i puna kasica :D
Namirnice

#137 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by Namirnice »

saga wrote:Je l' violeta 4KM u Konzumu il' je to greška... ne zeleni se... zeleni se u Bingu
Ja u krugu od 2km imam i mercator i konzum i dp i tus i bingo... pa birkam, neto tamo nešto vamo...
Danas se zaletih u tušu, neke stvari s popusta uzeh... a mimo toga i čaj. Kad sam dosla kuci vidim da je isti taj (Biljana kamilica) 15feninga jeftiniji u Mercatoru...
fening po fening i puna kasica :D
Prepravljeno, jeste bila greška, u Mercatoru je taj artikal najjeftiniji, do nas je :)
BHF_Manijak

#138 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by BHF_Manijak »

Da li moze jedna posebna lista onih "stvari za halu"??? :mrgreen: Ozbiljan sam, dakle deterdzent za pranje vesa, wc duck ili kako se vec zove, kaladonti, samponi, sapuni itd...Jer sam skonto da mi to najvise para svaki put izvuce :mrgreen: Kontas uzmi ovo uzmi ono, kad ode ti 30-40KM za 5-6 stvari! :roll: :-?
mayab

#139 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by mayab »

Namirnice wrote:Evo desete sedmične tabele cijena namirnica i ovdje (objavljena u četvrtak, a cijene evidentirane u utorak). Detaljnije ovdje.

Image

Namirnice.ba Portal
I naš Twitter nalog
Nebih da nikoga "branim", ali kad se izracuna, razlika izmedju najskupljeg Merk i najjeftinijeg Bin , nije ni cijelih 7%, i kao sto vec prije pisah, kad se koristi 10% utorkom plus minimalno 3% na piku, sve je to jako, jako relativno ; svi nas deru momački :dance:
Namirnice

#140 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by Namirnice »

Još jedna mini tabela cijena, odradili smo mali okršaj Mercator vs. Interex. Uvrstili smo artikle koje smo prikupili u januaru a gdje ima (manje) razlike u cijenama. Dakle, artikle koje nismo ovdje ubacili ili imaju iste cijene u oba marketa ili nemamo iz jednog od ova dva ili su razlike malo neobične (akcijske cijene, pa velike razlike;mada rijetko). I da, faktor količine smo uključili i ciljali na oko 100 KM. Interex je i inače uvijek jeftiniji od Mercatora i Konzuma, dok je od Binga za zehru skuplji. Detalji ovdje

Image

Namirnice.ba Portal
I naš Twitter nalog
eluna

#141 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by eluna »

BHF_Manijak wrote:Dobra ba Eluna kakva je to propaganda, ok shvatili smo da redovno kupujes u Merkatoru, hvala Bogu na pluralizmu, ali sad ti zelis nas sviju ubjedit da to isto radimo iz ovog ili onog razloga. Svinjetine imas u gotovo svakom Konzumu sem onog u BBI jer vlasnicima prostora se ne uklapa u religijska shvatanja, posteno s obje strane. Neko preferira Bingo, neko Merkator, neko DP, neko pak Amko komerc itd, ne znam zasto neko ima potrebu da nekog ubjedjuje u nesto i to konstantno forsira iz posta u post.

Ljudi iz Namirnice.ba ovdje su sigurno sa najboljom namjerom a ne radi neke propagande ili da reklamiraju ovog ili onog, ljudi stave cijene proizvoda pa ko voli nek izvoli, da je li je to sa gledista statistike apsolutno ispravno nije sad toliko ni bitno, ko da se neko mora voditi tim da ih poslusa ili ne poslusa, ako nista tema moze dobro doci nekome ko zeli da otprilike ima uvid kako se krecu cijene odredjenih proizvoda po trgovackim marketima, a i to je za pohvalu. Pa nije javna tajna da je Bingo ili Interex jeftiniji od Konzuma ili Merkatora, to smo i bez ove teme znali, ali eto ko prati cijene moze vidjeti gdje je koji proizvod jeftiniji ili skuplji pa da ga tamo ne kupuje npr.
BHF znaš onu staru "Put do pakla popločan je dobrim namjerama" ........ tema mi se sviđa, i baš ne bih voljela da zamre - ideja je super .............. ali ako stave obavijest da cijene ne moraju biti tačne - onda sami sebi kopaju jamu ......... kao što napisah tamo, da li to znači da su ljudi iz namirnice.ba nesposobni prepisati cijene sa računa????? ........a to je samo polazna tačka

da bi izbjegli te i takve zajedljive komentare najpametnije je iste priječiti, pa (a u skladu sa zakonima) dati obavijest tipa "Izvor podataka je Fiskalni Račun broj XY od dana XY", a maknuti onu zbunjujuću obavijest koja svakome ko zna čitati sugeriše da je u pitanju šalabajzerski posao - a sam posao to možda i nije

sa ovakvom obaviješću začepili bi usta svim skepticima ........... i postali portal kojem se vjeruje.

opet kažem - nije problerm ne znati, problem je NE HTJETI ZNATI .............

što se tiče statistke - to je "skup tačnih podataka koji nam daje pogrešnu sliku" ............ šta misliš zašto postoji ova izreka??????? .......... zato statistika i nije materija baš za svakoga
eluna

#142 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by eluna »

kojeime wrote:"kolika je prosjecna sedmicna plata u kantonu sarajevo
al onako statisticki"

U FBiH oko 800KM, sto je oko 200KM sedmicno, od cega treba platiti racune, pa sta ostane ide na hranu, odjecu, obucu i ostalo. Dakle, nema sanse potrositi 224KM u Mercatoru svake sedmice ako zivis od prosjecne plate u FBiH. A vecina ima manje od prosjecne plate, taj prosjek "nabija" onaj manji broj ljudi sa veoma visokim platama.
koje ime ...... u pitanju je prosječna plata u KANTONU SARAJEVO koja je definitivno najveća u F BiH ............ federalni prosjek je daleko ispod prosjeka kantona sarajevo
eluna

#143 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by eluna »

holowey wrote:
kojeime wrote:"Kupovina u vrijednosti 224 KM sedmično znači 896 KM mjesečno i 5376 KM u pola godine. To znači da ste sakupili 672 pika"

u hipermarketu osim hrane imas i ostalih potrepstina, a mislim da se pike sakupljaju i u modiani i u intersportu... u ove zadnje dvije spomenute ne kupuju oni sa primanjima od 500km mjesecno...takvi ljudi nazalost moraju da se snalaze po pijacama... oni koji kupuju u te dvije spomenute prodavnice sigurno imaju mjesecno milju da 'nako skrse u mercatoru

e miša mu onda halowey ......... ja ne mogodoh proći danas pored intersporta u mercatoru na socijalnom, a kamoli da uđem ............. sve neka "prosječna" raja grabi skafandere, klizaljke, trenerke itd ..... ne vidjeh niti jednu damu u bundi vraga mu ............

meni se sve nekako čini da i te kako važi ona naša "Ne pravi pitu ko ima već ko je naučio" ...... ili ti oni koji su naučili na kvalitet, ostaju tome vijerni ......

EDIT:

a da, pike se i sakupljaju i troše i u modiani, i u intersportu, i u hipermarketu i u PARFIMERIJI .... niste znale dame ;-) ............
libertyBiH

#144 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by libertyBiH »

Ja kad dodjem na godisnji obicno negledam gdje kupujem stvari ali sa obzirom na krizu i konstataciju da imam sve trgovine u krugu od par Km mislim da cu od sada samo u Bingo na veliko kupovati.Hvala vam na informacijama... :D
holowey

#145 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by holowey »

eluna wrote:
holowey wrote:

e miša mu onda halowey ......... ja ne mogodoh proći danas pored intersporta u mercatoru na socijalnom, a kamoli da uđem ............. sve neka "prosječna" raja grabi skafandere, klizaljke, trenerke itd ..... ne vidjeh niti jednu damu u bundi vraga mu ............

meni se sve nekako čini da i te kako važi ona naša "Ne pravi pitu ko ima već ko je naučio" ...... ili ti oni koji su naučili na kvalitet, ostaju tome vijerni ......

EDIT:

a da, pike se i sakupljaju i troše i u modiani, i u intersportu, i u hipermarketu i u PARFIMERIJI .... niste znale dame ;-) ............
to i ja isto napisah ali drugim rijecima, u mercator trznom centru ne kupuje socijala nego oni koji imaju "viska" para...djaba to "ja sam navikao na kvalitet" ako kucni budzet jedva predje 600, pijaca mi ne gine i za hranu i za garderobu
minjonja

#146 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by minjonja »

ovo je super sto radi namirnice.ba, jos kad bi amko ubacili u utrku :D ja kupujem u amku,a brat u konzumu, pa se uvijek nerviram jer sam vidjela da su bar one stvari koje ja uzimam u konzumu skuplje, i sto rece neko prije: napisu akcija mlijeko 1,20 i stave sve na jednu hrpu, ja na kasu kad 1,50 a na akciji je samo jedna odredjena vrsta mlijeka bila sto naravno nije nigdje pisalo.

u merkuru mi se sto puta desilo da je nesto skuplje na kasi nego kako je pisalo na regalu, a nikad mi se nije desila obratna situacija. uvijek su mi isto govorili: nisu stigli cijenu ispraviti. zadnji put sam se posvadjala s njima kad je proizvod bio 4 marke skuplji nego sto je pisalo!! u pitanju je bila hrana za pse. tako mi je drago sto se merkur zatvorio, izbor im je bio preocajan. jedna vrsta maslaca, jedna vrsta mlijeka, jedna vrsta kecapa, hljebova 2-3, od hrana za zivotinje samo najskuplje imali. sad se amko uselio umjesto mimsa i odmah mi je dzepu lakse, a ima i veci izbor. sad bih samo voljela da imam taj pregled amko vs. konzum :D
Ambrozija

#147 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by Ambrozija »

minjonja wrote:ovo je super sto radi namirnice.ba, jos kad bi amko ubacili u utrku :D ja kupujem u amku,a brat u konzumu, pa se uvijek nerviram jer sam vidjela da su bar one stvari koje ja uzimam u konzumu skuplje, i sto rece neko prije: napisu akcija mlijeko 1,20 i stave sve na jednu hrpu, ja na kasu kad 1,50 a na akciji je samo jedna odredjena vrsta mlijeka bila sto naravno nije nigdje pisalo.

u merkuru mi se sto puta desilo da je nesto skuplje na kasi nego kako je pisalo na regalu, a nikad mi se nije desila obratna situacija. uvijek su mi isto govorili: nisu stigli cijenu ispraviti. zadnji put sam se posvadjala s njima kad je proizvod bio 4 marke skuplji nego sto je pisalo!! u pitanju je bila hrana za pse. tako mi je drago sto se merkur zatvorio, izbor im je bio preocajan. jedna vrsta maslaca, jedna vrsta mlijeka, jedna vrsta kecapa, hljebova 2-3, od hrana za zivotinje samo najskuplje imali. sad se amko uselio umjesto mimsa i odmah mi je dzepu lakse, a ima i veci izbor. sad bih samo voljela da imam taj pregled amko vs. konzum :D
Slazem se, treba ubaciti i Amko, a vec sam ranije spomenula i Robot. Cak mislim da je Robot tu negdje sa Bingom.
oldschool

#148 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by oldschool »

Ambrozija wrote:
minjonja wrote:ovo je super sto radi namirnice.ba, jos kad bi amko ubacili u utrku :D ja kupujem u amku,a brat u konzumu, pa se uvijek nerviram jer sam vidjela da su bar one stvari koje ja uzimam u konzumu skuplje, i sto rece neko prije: napisu akcija mlijeko 1,20 i stave sve na jednu hrpu, ja na kasu kad 1,50 a na akciji je samo jedna odredjena vrsta mlijeka bila sto naravno nije nigdje pisalo.

Slazem se, treba ubaciti i Amko, a vec sam ranije spomenula i Robot. Cak mislim da je Robot tu negdje sa Bingom.
Amko je najbolji izbor, tu je negdje s Bingom, u petak je sve 10% jeftinije, isplati se. Konzum i Tuš imaju najbolje akcije, pogotovo voća i povrća ljeti.
BHF_Manijak

#149 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by BHF_Manijak »

Ma Amko nema pola stvari, danas svratim, usput mi, u Merkur dole stagod sam htio nije bilo... :roll: A sad bas da su jeftini, i nisu, imam Amku u komsiluku, Bogami me oguli posteno, u poredjenju sa Bingom sve je po 20-30kf skuplje!

Ima li neko da mi objasni ovo sa Pika karticama u Merkatoru, neki dan mi u sanducicu dodje njihov onaj katalog sa namirnicama na akciji i vidim da reklamiraju i pika karticu, samo nisam bas najbolje skonto, jel to trebas potrositi 700KM da bi imo ustedu od 21KM??? :shock: :? :-? Ako se to nekome isplati, onda stvarno ne znam... :roll:
alica.k

#150 Re: Cijene namirnica u gradu

Post by alica.k »

pa 700KM ces svakako potrosit...
Post Reply