Hoće li doći do štrajka Vlade
- Alfons Kauders
#126 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Pirke? Ne mogu da vjerujem da je ovo njegov tekst?!
Elem, bilo bi jako interesantno vratiti se nekoliko godina u proslost, da vidimo kako su kriticari ovog poteza komentarisali mjere stednje 2009, nakon potpisivanja standby aranzmana.
Isti kurac, s tim da SDP tada nije bio na vlasti, a komentari su bili potpuno suprotni.
Elem, bilo bi jako interesantno vratiti se nekoliko godina u proslost, da vidimo kako su kriticari ovog poteza komentarisali mjere stednje 2009, nakon potpisivanja standby aranzmana.
Isti kurac, s tim da SDP tada nije bio na vlasti, a komentari su bili potpuno suprotni.
- kockica_kockica
#127 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Ja ne vjerujem u Djeda Mraza... Prestala sam vjerovati u njega onog dana kad sam pozeljela da napravi cudo i vrati sat unatrag godinu dana nakon smrti moje majke...Alfons Kauders wrote:Clanak se svodi na sljedece - ne, njima ne treba dirati plate, vec treba nekim magicnim stapicem dici plate ostalim radnicima.kockica_kockica wrote:Evo jednog teksta sa web portala radio Sarajeva
U zemlji u kojoj i Djed Mraz prosi – viđen u traženju milostinje kod Vječne vatre prije dvije godine, svjedoci poznati organima gonjenja – umjesto da dijeli poklone, nije nikakvo čudo to što je i Robin Hood zreo za pregleda kod uglednog sarajevskog psihijatra dr. Bore Đukanovića. Socijalista iz Sherwooda je kod kuće otimao bogatima da bi davao siromašnima, a kod nas će, ako već nije počeo, otimati onima što imaju malo, kako bi dao onima što nemaju ništa. Bogate neće dirati. Za njih će glasati na izborima.
Štrajk javnih službenika Federacije BiH, iako više liči na kakvu zajebanciju – štrajkaju sedam dana, svaki dan od dvanaest do dva, što je kao voditi oružanu borbu za slobodu od osam do četiri, pa kući na ručak – izaziva, sudeći po medijskim napisima i, istina očekivanim, reakcijama federalnih vlasti, kolektivnu osudu. O tempora o Evo Morales, da prafaraziram nekoga pametnog, rade za oko 1.400 maraka i bune se, a prosječna plata malo veća od osamsto KM – ovih para, reklo bi se.
Ne znam niti jedan bračni par takozvanih javnih službenika, ali od njih sedam hiljada i dvije stotine, mora biti dvoje što idu na isti posao i kao takvi zarade 2.800 maraka. Rekoh, ja ih ne znam, ali ih mogu „nacrtati“: imaju preko trideset pet godina, dvoje djece – jedno u obdaništu, drugo u osnovnoj školi – stan od sedamdeset kvadrata kupljen na kredit, automobil star petnaestak godina, svako po mobitel, fiksni telefon, internet, kablovsku televiziju, nisu vegetarijanci, puše oboje, al' smanjuju svaki dan... I pravo im je dobro, al' u nekoj stvari. Stan su kupili zahvaljujući jednoj od onih povoljnih kreditnih linija za koje ih je nafrakana bankarska službenica ubijedila da bolje nema nigdje, pa sada sedam, osam stotina maraka svakog prvog preko Sarajeva šalju u, recimo, Austriju, jer naše banke su ili njihove ili Njemačke, ako nisu turske ili malezijske.
Kada plate struju, vodu, grijanje, odvoz smeća, TV pretplatu i kablovsku, tri telefona, vrtić i jednom odu u Mercator, ali oprezno, samo po najnužnije namirnice, sa jednom se grandioznom platom pozdrave. Onu drugu dijele na trideset dana, nakon što oboje „poguraju“ roditelje penzionere sa po sto maraka. Digitron kaže: 1.200 maraka kroz trideset, jeste jednako 40 KM dnevno. Ili malo manje, kada mjesec ima trideset i jedan dan. Februar bi bio najbolji, da nije nakon januara u kojem se otplaćuju novogodišnje radosti, pa se u veljaču prenesu minusi. Dakle, sa četrdeset maraka dnevno, dvoje odraslih i dvoje djece treba jesti, oblačiti se, liječiti od gripe, kupovati novine i knjige, socijalizirati se – ići u kafanu – jednom sedmično ručati u restoranu, makar i ćevape, odlaziti u kino, pozorište, na koncerte, voziti automobil ili kupovati karte gradskog prijevoza, popraviti veš mašinu ili nešto drugo što se, sa vremena na vrijeme, kvari, platiti jednom djetetu ekskurziju, uštediti za godišnji odmor, starijem platiti treninge karatea i dopunsku iz engleskog, a mlađem sinu ponekad dati barem čokoladu...
Pretjerujem? Možda... Kao da se baš mora jesti meso svaki drugi dan, pušiti, pričati na mobitel, gledati National Geographic, ići u kafanu, jesti vani, čitati novine i knjige,posjećivati kino, pozorište i koncerte, mijenjati odjeća, veš prati u mašini... Može se, vala, na posao i pješke, na godišnji na balkon stana u Hrasnom, ni grah nije skup, a može se jesti pet dana. Može se, naučili smo u ratu,bez svega, samo nek' je glava na ramenima.
I to nas je, da prostite, sjebalo. To da je najvažnije da ne puca i da su svi živi i zdravi, a za ostalo ćemo se snaći. Iz snalaženja smo stigli, prvo, do pitanja: ne je li plata dobra, već je li redovna – inače je neobično da se redovno radi i rad jednako redovno naplati – pa zatim do toga da je važno imati kakav – takav posao i na kraju do spremnosti da se crkavica čeka dva, tri, osam, trideset šest mjeseci.
Iz navedenog je jasno, ja jasniji biti ne mogu, kako mi u štrajku javnih službenika Federacije smeta samo to što su neozbiljni: što ne štrajkaju od non do stop i ne bore se, ne protiv smanjenja plata od četiri i pol posto, već za povećanje od najmanje pet posto. Nije, naime, problem što je plata administrativnog radnika 1.400 maraka, već što je prosječna bijednih osam sto i dvije, tri marke. Nije problem ni što vozač nekog ministra radi za 900 eura, već što to nije uobičajeno sa tendencijom da dogodine bude milja.
Problem je, međutim, što poslanik u, recimo, Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovini, godišnje može zaraditi oko 100.000 – slovima: sto hiljada maraka – a ne mora raditi ništa. Može na svakoj sjednici čitati novine, slati SMS-ove, rješavati križaljke, koleginici iz suprotnog političkog bloka gledati u dekolte i na kraju glasati kako mu je ranije rečeno. Problem je i što Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić u Sarajevu imaju više stanova nego članova šire familije – sve i jedan kupljen – što je kuća Milorada Dodika po kvadraturi veća od Sokoca, što pola bivših funkcionera Herceg–Bosne i većina sadašnjih najglasniji branitelja hrvatskih nacionalnih interesa ima vile i apartmane u Makarskoj, odmah do punice, svastike, daidžince Damira Hadžića, što je onaj uhljup Nedžad Branković stambeno, luksuzno naravno, zbrinuo i cuku, što se najviše aktera političkog života krije iza zidina bošnjačkog Dedinja na Poljinama, što... Ma što smo, jednostavno rečeno, mi kreteni.
Ko malo traži, toliko i dobije, ako ima sreće, a ako nema, njemu je i 1.400 maraka k'o milion, samo nek' je redovno. Zato je, eto, svaki štrajk dobar, makar bio i dvosatni. Kada se jedni bune, ima neke nade da će i ostalima doći iz stomaka u glavu. Nije, naime, pristojan život onaj u kojem nisi gladan, već onaj u kojem se od rada može, da ponovim, obnavljati odjeća, liječiti od gripe, kupovati novine i knjige, socijalizirati se – ići u kafanu – makar jednom sedmično ručati u restoranu, odlaziti u kino, pozorište, na koncerte, voziti automobil ili kupovati karte gradskog prijevoza, popraviti veš mašinu ili nešto drugo što se, sa vremena na vrijeme, kvari, platiti jednom djetetu ekskurziju, uštediti za godišnji odmor, starijem platiti treninge karatea i dopunsku iz engleskog, a mlađem sinu kada zatraži čokoladu reći da ne može zato što je već jednu pojeo, a ne zbog toga što mama i tata nemaju ni pfeninga u džepu.
Zgražanje nad štrajkom javnih službenika zapravo je pristajanje na društvo u kojem se kriminogena elita hoće upisati u historiju, dok se roblje hrani pričama o boljoj prošlosti ili o tome kako od Senada sestra, Senada normalno, radi u McDonalds'u u Munchenu i ima 900 eura mjesečno. Inače, za 900 eura u Munchenu se može gotovo isto što i u Sarajevu, ali se o tome ne govori: onima sa platom od 800 maraka, tih dalekih 1.800 izgleda kao ostvarenje sna. A nije ni blizu.
Zaglavljeni između ukidanja Republike Srpske i njenog odvajanja od BiH, suverene i raspadnute Bosne i Hercegovine, trećeg entiteta i deset kantona čiji hladni pogon iznosi pola milijarde maraka godišnje, mi svoju bijedu možda nismo zaslužili, ali pokazujemo nevjerovatnu spremnost da u njoj ostanemo. Osuđujući one što se bore da ne izgube sedamdesetak maraka, saučestvujemo u zločinu nad pristojnim životom, a on, da ponovim, ne znači biti sit, već... Može još jednom: pristojan život je onaj u kojem se od rada može, da ponovim, obnavljati odjeća, liječiti od gripe, kupovati novine i knjige, socijalizirati se – ići u kafanu – makar jednom sedmično ručati u restoranu, odlaziti u kino, pozorište, na koncerte, voziti automobil ili kupovati karte gradskog prijevoza, popraviti veš mašinu ili nešto drugo što se, sa vremena na vrijeme, kvari, platiti jednom djetetu ekskurziju, uštediti za godišnji odmor, starijem platiti treninge karatea i dopunsku iz engleskog, a mlađem sinu kada zatraži čokoladu reći da ne može zato što je već jednu pojeo, a ne zbog toga što mama i tata nemaju ni pfeninga u džepu.
Onaj tata i ona mama što će, opet, izabrati „naše“ da zarađuju oko 100.000 – slovima: sto hiljada maraka – a ne moraju raditi ništa. Osim, naravno, braniti interese svog gladnog naroda. No, to su već slučajevi za pomenutog Boru Đukanovića. Čim završi sa bosanskim Robin Hoodom dovedenim na pregled zato što je otimao onima koji imaju malo, da bi dao onima što nemaju ništa. Bogate nije dirao, već je za njih – glasao.
A sve ce to namiriti Djeda Mraz.
I naravno onih 90 i kusur posto javnosti i medija koji odobravaju smanjenje plata, valjda zato jer ne vjeruju u Djeda Mraza, su konji koji podrzavaju, pazi ovo "zlocin nad pristojnim zivotom"?! Smrc, smrc...
Ali podrzavam strajk... Ako je nekome lose to ne znaci da sad svi trebaju imati istu situaciju losu kao ovaj neko... Podrzavam to da svi imaju sasvim dovoljno za jedan pristojan zivot, ili je i to u nadleznosti Djeda Mraza, mislim na pristojan zivot, u kojem bi svi trebali zivjeti od te plate koju zarade, ili mislis da to nije tako????... Mislis da je u redu zagovarati da svima bude lose, da zive od danas do sutra sa sitnim novcanicama nakon 5.og u mjesecu cekajuci 1. slijedeceg mjeseca... Za dizanje placa ne treba carobni stapic, vec volja poslodavca koji ce poceti cijeniti rad radnika i dati mu zasluzenu placu a ne onu sirotinju....
I sta je poenta tvog sarkazma??? Prikazati nam da ne postoji Djed Mraz ni Robin Hud jer pazi i njega se spominje u tekstu... Ili je poenta da zeljeti pristojan zivot nije trenutno IN, vec da trebaju svi zivjeti sto gore....
Ili je poenta tvog sarkazma da imas sasvim pristojnu placu, stan, auto, barem onih 40 KM dnevno da trosis nakon placanja svih dadzbina pa te zaboli ona stvar sto se neko nasao dovoljno hrabar da kaze da je smanjenje place pogresno i da se zele boriti da im ne uskrate tih 4% od place... I onda iz takve svoje sigurnosti prosipas pricu o tome kako oni sto nemaju neka nemaju, a oni sto imaju neka im se to uzme a ti ces i dalje imati svoju lovu jer nisi u administraciji, i opet ces imati svojih 40KM-cica dnevno za trosenje...
-
HM 2011
#128 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
NEgo kad će meni uplata od 5.000.000 Eura ?
Kockice - imam li barem tvoju podršku ?
- Dozer
#129 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Ne znam da li vi shvatate neke stvari, ali "adminsitrativni aparat" ima vise instanci.
Kada se koristi ovaj termin, prvenstveno se misli na kantonalne i entitetske vlade, pa tek onda na svu silu pripadajucih ministarstava.
Ja cesto naglasavam da iz svega toga treba izdvojiti neke elemente, kao sto su policija i porezna uprava, jer ova dva konkretna "odjela" nikako ne spadaju u administraciju na koju se misli, a upravo su oni na najvecem udaru kada god se desavaju raznorazna budzetska rezanja. Npr., pouzdano znam da i PU i policija imaju hronicni nedostatak ljudi, koji se jos vise umanjuje jer ljudi traze bolje poslove, sa manje stresa i vecim platama.
Da li vi uopste znate sta je sve radjeno tim ljudima, u ove dvije konkretne institucije? Imate li informaciju o tome da je jos prethodna vlada tim ljudima potpuno nelegalno smanjila plate i tople obroke i na taj nacin ih pojedinacno ostetila za 2000-3000KM, a danas, cak i nakon presude suda da im se taj novanc mora vratiti, od toga nema nista i cak su im upravo izglasali smanjenje osnovice plate sa 330 na 315 KM (sto bi FTV rekla - strajkuju radi smanjenja od 15KM, i naravno prosuli su se kao riza jer lupetaju gluposti. Tih 15 KM u osnovici se dalje mnozi sa koeficijentima, radnim stazom, minulim radom, itd., pa to na plati nije 15, nego oko 50 KM).
Na sve ovo ce im sada dodatno smanjiti topli obrok, a u najavi su i dodatna smanjenja od po dodatnih 15 KM jos 2 puta u toku ove godine.
U isto vrijeme, pravi administrativni aparat koji spomenuh na pocetku, i koji trenutno samo u FBiH broji priblizno nemalih 10.000 VISKA zaposlenih koji cesto nemaju ni gdje da sjednu, svoje plate ce na razne nacine i raznim dodatnim odlukama u vecini slucajeva ocuvati kakve su i sada.
Primjer ovog idiotluka je, recimo, najava gradnje novog objekta za Direkciju za policiju (ili tako nesto) i najava uposljavanja novih 1200 i nesto "administrativaca". Patetika se ogleda u tome sto ovo i ako se desi, samo je stvarni administrativni aparat uvecan za tih 1200 novouposlenih, odnosno onih koji ce pasti "na sisu" ionako oguljene privrede i poreskiho obveznika, a u sustini nece raditi ama bas nista bitno za bilo sta.
Kada se koristi ovaj termin, prvenstveno se misli na kantonalne i entitetske vlade, pa tek onda na svu silu pripadajucih ministarstava.
Ja cesto naglasavam da iz svega toga treba izdvojiti neke elemente, kao sto su policija i porezna uprava, jer ova dva konkretna "odjela" nikako ne spadaju u administraciju na koju se misli, a upravo su oni na najvecem udaru kada god se desavaju raznorazna budzetska rezanja. Npr., pouzdano znam da i PU i policija imaju hronicni nedostatak ljudi, koji se jos vise umanjuje jer ljudi traze bolje poslove, sa manje stresa i vecim platama.
Da li vi uopste znate sta je sve radjeno tim ljudima, u ove dvije konkretne institucije? Imate li informaciju o tome da je jos prethodna vlada tim ljudima potpuno nelegalno smanjila plate i tople obroke i na taj nacin ih pojedinacno ostetila za 2000-3000KM, a danas, cak i nakon presude suda da im se taj novanc mora vratiti, od toga nema nista i cak su im upravo izglasali smanjenje osnovice plate sa 330 na 315 KM (sto bi FTV rekla - strajkuju radi smanjenja od 15KM, i naravno prosuli su se kao riza jer lupetaju gluposti. Tih 15 KM u osnovici se dalje mnozi sa koeficijentima, radnim stazom, minulim radom, itd., pa to na plati nije 15, nego oko 50 KM).
Na sve ovo ce im sada dodatno smanjiti topli obrok, a u najavi su i dodatna smanjenja od po dodatnih 15 KM jos 2 puta u toku ove godine.
U isto vrijeme, pravi administrativni aparat koji spomenuh na pocetku, i koji trenutno samo u FBiH broji priblizno nemalih 10.000 VISKA zaposlenih koji cesto nemaju ni gdje da sjednu, svoje plate ce na razne nacine i raznim dodatnim odlukama u vecini slucajeva ocuvati kakve su i sada.
Primjer ovog idiotluka je, recimo, najava gradnje novog objekta za Direkciju za policiju (ili tako nesto) i najava uposljavanja novih 1200 i nesto "administrativaca". Patetika se ogleda u tome sto ovo i ako se desi, samo je stvarni administrativni aparat uvecan za tih 1200 novouposlenih, odnosno onih koji ce pasti "na sisu" ionako oguljene privrede i poreskiho obveznika, a u sustini nece raditi ama bas nista bitno za bilo sta.
- kockica_kockica
#130 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Naravno da imas moju podrskuHM 2011 wrote:NEgo kad će meni uplata od 5.000.000 Eura ?
-
HM 2011
#131 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Iznos plate koji primaju prije smanjenja sa svim dodatcima i iznos plate koji će primati poslje smanjenja sa svim dodatcima - naknadama i ukazati koliki je dio od svega toga koji je oporeziv - treba javno izložiti svima pa da prosudimo hoći li švicarski podstanar moći izdržati ili neće....Dozer wrote:Ne znam da li vi shvatate neke stvari, ali "adminsitrativni aparat" ima vise instanci.
To treba objasniti i demobilisanim borcima, i invalidima, i civilnim žrtvama rata, pa tek onda zaposlenima u privredi, ljudima na ulici i Dnevnom Avazu koji ni slova o svemu ovome izgleda nije objavio....
Detaljno treba objasniti i koliku platu imaju zaposleni u kantonalnim a koliku u općinskim organima sa svim naknadama, te koliki je dio oporeziv,
pa dati pregled plata po kantonima, u administraiji,
i onda konačno odlučiti hoćemo li podržati Nadrealiste ili nećemo...
Kockica - nadam se da će ta podrška biti materijalizovana i da ću ja dobiti taj novac za života te ga planski uložiti i uživati u profitu za života.....
SAmo ima jedan mali problem - u ovom društvu izgleda NEMA TOLIKO HALAL imovine...
SLika podstanara iz Švice:

- Alfons Kauders
#132 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Ne, poenta mog sarkazma je da treba biti realan. Prosjek od 1400 maraka je i vise no dobar za nase prilike, nije luksuz, ali je pristojan zivot. I sa 1350 ce biti pristojan... Dakle za nase prilike, solidan prosjek, sa ili bez reza.kockica_kockica wrote:
Ja ne vjerujem u Djeda Mraza... Prestala sam vjerovati u njega onog dana kad sam pozeljela da napravi cudo i vrati sat unatrag godinu dana nakon smrti moje majke...
Ali podrzavam strajk... Ako je nekome lose to ne znaci da sad svi trebaju imati istu situaciju losu kao ovaj neko... Podrzavam to da svi imaju sasvim dovoljno za jedan pristojan zivot, ili je i to u nadleznosti Djeda Mraza, mislim na pristojan zivot, u kojem bi svi trebali zivjeti od te plate koju zarade, ili mislis da to nije tako????... Mislis da je u redu zagovarati da svima bude lose, da zive od danas do sutra sa sitnim novcanicama nakon 5.og u mjesecu cekajuci 1. slijedeceg mjeseca... Za dizanje placa ne treba carobni stapic, vec volja poslodavca koji ce poceti cijeniti rad radnika i dati mu zasluzenu placu a ne onu sirotinju....
I sta je poenta tvog sarkazma??? Prikazati nam da ne postoji Djed Mraz ni Robin Hud jer pazi i njega se spominje u tekstu... Ili je poenta da zeljeti pristojan zivot nije trenutno IN, vec da trebaju svi zivjeti sto gore....
Ili je poenta tvog sarkazma da imas sasvim pristojnu placu, stan, auto, barem onih 40 KM dnevno da trosis nakon placanja svih dadzbina pa te zaboli ona stvar sto se neko nasao dovoljno hrabar da kaze da je smanjenje place pogresno i da se zele boriti da im ne uskrate tih 4% od place... I onda iz takve svoje sigurnosti prosipas pricu o tome kako oni sto nemaju neka nemaju, a oni sto imaju neka im se to uzme a ti ces i dalje imati svoju lovu jer nisi u administraciji, i opet ces imati svojih 40KM-cica dnevno za trosenje...
Problem je, kao sto rekoh, da treba biti realan. Ako se budzet ne puni planiranom dinamikom, to samo moze da znaci jedno - pad privredne aktivnosti. Manje se privredjuje, manje se zaradjuje, manje se trosi. Zasto onda da oni budu izuzeti od ostatka drustva? Ako u privredi ljudi gube poslove, dobijaju dosta manje plate, ili ih ne dobijaju skoro pa nikako, zasto radnici u javnom sektoru ne bi prolazili isto? Za mene to nije samo ekonomsko, vec i moralno pitanje. Ako je ok da ja npr. sutra izgubim posao, ili da mi gazda skrese platu, zasto su to oni bolji od mene, ili vise vrijedni ovom drustvu pa da njih stitimo? A ne radnike u privredi, koji imaju duplo manji prosjek? Nikad.
I koje je rjesenje? Da se zaduzujemo kako bi im ostale iste plate? I da te pare onda uzimamo opet iz privrede da namirimo razliku... Dakle nema carobnog stapica i Djeda Mraza. Para nema, a svako ko se protivi kresanju plata se indirektno zalaze za dodatna zaduzenja, ili za dodatno oporezivanje privrede. Vec smo povukli oko 500 miliona od MMF-a, da krpimo budzetske rupe, i sad treba jos? I ja te pare trebam vracati? Zato jer ce neko crknuti ako primi 1350 umjesto 1400 maraka?
Sto se tice moje "sigurnosti", da, imam stan, auto, solidna primanja. Nije mi palo s neba, radio ko konj i zaradio. Ali za razliku od njih ja preko noci mogu ostati bez posla. Isto tako mi primanja mogu otici dole 50%, a ne 4.5%, bez da iko trepne. Pa onda odvagaj ko je sigurniji, ja ili oni.
-
sanaman
#133 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
cuj opravdani zahtjevi....
Nije uredu niti podrzavam situaciju da kakvo god da je stanje ekonomiji Uprava ima 30% vecu platu (prosjek) od statisticki izracunatog prosjeka.
Po toj logici ovaj kada bude zaradjivao 1100, onaj u upravi ce zaradjivati 3300 i ubjedivati kako je to ok. Nije ok i ne moze biti.
Niko ne trazi da im plata bude manja 30% prosjeka ali ljudi ne shvataju da se radi o nacelnim stvarima...treba se postaviti gornja granica. Jer kako je moguce da je od 2002 godine kada je prosjecna plata u upravi bila veca za nekih 30% danas veca za 43% od prosjeka, da nekazem da je izasla skoro na povecanje od 100%...znaju li oni to, jeslu li svjesni sta znaci IMATI 43% vise od prosjeka????
Uprava nije proizvodna djelatnost, nema novih vrijednosti. Plata treba da bude solidna, stabilna i da je posao siguran kako bi se savjesno i nepristrasno mogao posao obavljati. Ali nikad i nezavisno od ekonomske situacije ne moze ta plata biti 40% vise od prosjeka.
Nego ovi sto brane strajk, il ga podrzavaju..neka nam postaju platne razrede (Z A K O N
O PLAĆAMA I NAKNADAMA U ORGANIMA VLASTI FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE), pa da malo protabirimo koliko se zaradjuje sa SSS na federalnom budzetu itd.
Nije uredu niti podrzavam situaciju da kakvo god da je stanje ekonomiji Uprava ima 30% vecu platu (prosjek) od statisticki izracunatog prosjeka.
Po toj logici ovaj kada bude zaradjivao 1100, onaj u upravi ce zaradjivati 3300 i ubjedivati kako je to ok. Nije ok i ne moze biti.
Niko ne trazi da im plata bude manja 30% prosjeka ali ljudi ne shvataju da se radi o nacelnim stvarima...treba se postaviti gornja granica. Jer kako je moguce da je od 2002 godine kada je prosjecna plata u upravi bila veca za nekih 30% danas veca za 43% od prosjeka, da nekazem da je izasla skoro na povecanje od 100%...znaju li oni to, jeslu li svjesni sta znaci IMATI 43% vise od prosjeka????
Uprava nije proizvodna djelatnost, nema novih vrijednosti. Plata treba da bude solidna, stabilna i da je posao siguran kako bi se savjesno i nepristrasno mogao posao obavljati. Ali nikad i nezavisno od ekonomske situacije ne moze ta plata biti 40% vise od prosjeka.
Nego ovi sto brane strajk, il ga podrzavaju..neka nam postaju platne razrede (Z A K O N
O PLAĆAMA I NAKNADAMA U ORGANIMA VLASTI FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE), pa da malo protabirimo koliko se zaradjuje sa SSS na federalnom budzetu itd.
- Alfons Kauders
#134 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Bingo.sanaman wrote:cuj opravdani zahtjevi....
Sto se mene tice, ne radi se o iznosima plata, vec o nesrazmjeru, ili nepravdi. Dakle imaju 2.5 puta vise npr. od ugostitelja, radnika u preradjivackom sektoru, tekstilnoj industriji itd. Imaju 43% vise od prosjecne plate (koja je ionako napuhana iskljucivo zahvaljujuci javnom sektoru - inace bi bila ispod 700, glavu dajem).
Hajde malo da vidimo kako bi to izgledalo npr. u Sloveniji ili Hrvatskoj? U Hrvatskoj je prosjecna plata oko 1650 maraka, tamo bi s ovim odnosom zaradjivali 2360 maraka. Ok, nista posebno za hrvatski standard, ali...
U Hrvatskoj je nesrazmjer izmedju sektora dosta manji, tako da je prosjecna plata u ugostiteljstvu i usluznim djelatnostima 15-20% niza od ukupnog prosjeka, dakle nekih 1350 maraka. Kod nas je razlika duplo veca, oko 40%, bas zato jer imamo ogroman nesrazmjer izmedju privrede i javnog sektora!
Kad bi bi na hrvatske plate u usluznom sektoru primjenili nasu racunicu, tj. kad bi sluzbenici imali 2.5 puta vise plate nego u ugostiteljstvu, preradjivackom sektoru, onda bi Hrvatskoj bi trebali imati prosjek od 3375 maraka?!
Dajte ba ljudi, iskreno i bez suplje - sta se tu ima koji kurac vise pricati?
Plate su im skoro udvostrucene u zadnjih 10 godina, rasle su makar za trecinu brze od plata u privredi... A od kojih para? Pa uglavnom od PDV-a - ti prihodi nisu iskoristeni da se grade saobracajnice, sredjuje infrastruktura, subvencionira poljoprivreda, stimulisu izvozno orijentisane firme. Ne, bacili smo pet godina PDV-a kako bi nerealno pumpali plate u javnom sektoru, da se podmaze glasacka masinerija. I sad se jos zaduzujemo da sacuvamo njihove nerealne plate...
- Better Man
#135 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Skoda je uzeta samo kao primjer, a mogao si vidjeti da sam napisao i druga vozila ako su jeftinija. Ja bih licno isao na varijantu sto jeftinija, a da zadovoljavaju sve potrebe. Vec sam naveo primjere za stednju, ali evo opet cu malo. Prvo treba znati da imamo viska namjestenika, a manjka drzavnih sluzbenika i tu sliku treba promjeniti. Prvo treba penzionisati sve one koji ispunjavaju uslove za penziju, ali pri tom treba obratiti paznju na jednu stvar da mnogi od tih koji budu penzionisani budu opet angazovani po ugovoru o djelu sto je sramota i to treba iskorjeniti. Inace ugovori odjelu jedan od velikih problema, jer se angazuju ljudi koji vec imaju dobre poslove i jos po tom osnovu primaju ogromne novce. Radna mjesta penzionisanih treba ukinuti i preraspodjeliti posao, izuzev ako nije rijec o specificnom radnom mjestu gdje ne bi mogao posao penzionisanog sluzbenika preraspodjeliti. Visak administracije se stvorio, jer je prethodna vlast uposljavala koga je htjela, a obicno su to rodbina i podobni ljudi. Uzmimo primjer da premijer ima 2 sekretarice koje rade dvokratno, tj. rade u dvije smjene po 4 sata, a primaju platu za puno radno vrijeme od 8 sati, a takvih sekretarica ima more i to treba ukinuti. Prekovremeni rad u organima drzavne sluzbe ne postoji i on je fiktivan. Pojedinci uzimaju pare i pare na prekovremeni rad,a da nisu ne ni minute radili prekovremeno, vec nisu radili ni do 4 sata koliko bi trebali. Dalje tu su raznorazne komisije cije bi placanje trebalo ukinuti, jer mi je ne zamislivo da se neko dodatno placa za nesto sto bi mu trebao biti redovni opis posla. Ukinuti naknade za sluzbena putovanja svima koji koriste sluzbeno auto, ukinuti naknadu za odvojeni zivot, ukinuti placanje zakupa stana svima onima kojima Vlada dodjeli sluzbeni stan na koristenje, zabraniti upotrebu sluzbenih vozila u privatne svrhe i ista moraju biti parkirana ili u sluzbenoj garazi ili na parkingu institucije kojoj pripadaju, srezati troskove mobilnih telefona, a narocito ukinuti placanje privatnih racuna mobilnih telefona, zabraniti kupovinu luksuznih automobila, rasprodati sav luksuzni vozni park i kad treba kupiti nov automobil ici na najeftiniju varijantu. Poseban slucaj su parlamentarci koji mjesecno zarade i do 5000 KM, a da pritom najvise do 4 puta mjesecno budu u polanickim klupama, a nekad i ne budu, a uzimaju ogromne novce. Ovdje treba parlamentarcima ukinuti sva primanja i platiti ih na nacin da im se plati iskljucivo dnevnica, odnosno utvrdi visina naknade za jedan radni dan proveden u Parlamentu. ako si bio 4 puta u mjesecu na sjednici Parlamenta, platis ga samo za ta 4 dana, ako nisi bio ni jednom, ne platis mu nista. slusao sam jednom Nikolu Grabovca i koliko se se novca ubire od raznih poreza i koliko novca ima na racunima banaka i kaze kad bi se samo dio tog novca iskoristio, tj. ulozio u razvoj da bi ne Federacija, vec i drzava procvjetala i da nam MMF uopce ne treba. Evo jedan moj prijedlog smanjenja broja ne zaposlenih,a to je pokretanje javnih radova. Uzmimo primjer gradnje autoputa. zamislite da napravite plan i projekt da npr u ovoj godini krenete u izgradnju npr. 150 kilometara autoputa i da sa biroa povucete masu ne zaposlenih i da im obezbjedite da imaju 3 normalna obroka dnevno i druge stvari. I na kraju cu jos jednom ponoviti da Vlada mora objaviti imena najvecih poreskih duznika i podnijeti krivicne prijave protiv njih, u suprotnom ce Vlada biti odogovorna i smatrati ce se zastitnikom poreskih duznika, odnosno onih koji varaju i podkradaju ovu drzavu. I samo jos da dodam da treba jasno i glasno reci da je Nedzad Brankovic ojadio Federaciju (isti ta Brankovic danas normalno hoda gradom,a nova Vlast ni da se nasali, a kamoli da podnee krivicnu prijavu protiv njega) i da je on najodgovorniji za urusavanje Budzeta Federacije, jer je omogucio nova prava i naknade za borce, a da za to nije imao novcanih sredstav, pa je ista namaknuo tako sto je uzeo od drugih, tj. novac namjenjen za razvoj i investicije je prebacio u nove boracke naknade (boracke naknade su poseban problem, a posebno penzionisanje po povoljnijim uslovima gdje osobe sa jedva 20 godina radnog sataza potpuno zdrave i radno sposobne idu u penziju, takvu praksu treba ukinuti, a tako penzionisane ljude poslati na biro i ukinuti im penzije, a one koji su im to omogucili krivicno goniti).HM 2011 wrote:Gdje i koliko ima para ? Better man ? Gdje ? Koji su to prijedlozi za štednju ?
ZAšto samo Škoda - favoriziranje ponuđača, ZAšto ne toyota koja je sinonim za pouzdanost ?
Zašto ne elektro vozilo i puniti na struju koja je domaći proizvod - za loko upotrebu ?
Zašto ne Škoda sa ugrađenom plinskom instalacijom - ili VW, pa i Mercedes ? (Halo profesionalci)
(edit - nisam spomenuo najjeftinije Dacia - državni službenici u Dacia - ministri u Dusterima sa ugrađenim plinom?)
Zašto ne grupna nabavka voznog parka na nivou FBiH ili kantona - međunarodni tender,
uz obavezno nabavljanje 5 filtera ulja, 1 set kočionih pakni rezerve za svako vozilo iz paketa, 1 set brisača, i popust na količinu, motorno ulje ? (Halo profesionalci)
Kako nabaviti gorivo EURO 5 standarda u BiH ????????????????????? (Halo profesionalci)
Zašto ne rješiti pitanje grijanja u FBiH ? Ulaganjem i izgradnjom, korištenjem domaćeg energenta za grijanje (Halo profesionalci)
Ali profesionalci su profesionalci koji žele svoje plate i vole nazivati druge ljude ludima i glupima.....
AKo predložite ovakve poteze pa Vas pokušaju napraviti ludima i glupima - onda pokrenite štrajk iz razloga što Vas prave ludima i glupima ?
Rješenje koje profesionalnci nude je Privatizacija Telecoma, EP, vode, zraka itd....
I usput imate li iti jednog profesionalca - ili ste im svima podjelili otkaze ??????
- Alfons Kauders
#136 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Samo je problem sto sve sto si nabrojao nije ni djelic potrebnih usteda... Kamo srece da je tako lako...Better Man wrote:Skoda je uzeta samo kao primjer, a mogao si vidjeti da sam napisao i druga vozila ako su jeftinija. Ja bih licno isao na varijantu sto jeftinija, a da zadovoljavaju sve potrebe. Vec sam naveo primjere za stednju, ali evo opet cu malo. Prvo treba znati da imamo viska namjestenika, a manjka drzavnih sluzbenika i tu sliku treba promjeniti. Prvo treba penzionisati sve one koji ispunjavaju uslove za penziju, ali pri tom treba obratiti paznju na jednu stvar da mnogi od tih koji budu penzionisani budu opet angazovani po ugovoru o djelu sto je sramota i to treba iskorjeniti. Inace ugovori odjelu jedan od velikih problema, jer se angazuju ljudi koji vec imaju dobre poslove i jos po tom osnovu primaju ogromne novce. Radna mjesta penzionisanih treba ukinuti i preraspodjeliti posao, izuzev ako nije rijec o specificnom radnom mjestu gdje ne bi mogao posao penzionisanog sluzbenika preraspodjeliti. Visak administracije se stvorio, jer je prethodna vlast uposljavala koga je htjela, a obicno su to rodbina i podobni ljudi. Uzmimo primjer da premijer ima 2 sekretarice koje rade dvokratno, tj. rade u dvije smjene po 4 sata, a primaju platu za puno radno vrijeme od 8 sati, a takvih sekretarica ima more i to treba ukinuti. Prekovremeni rad u organima drzavne sluzbe ne postoji i on je fiktivan. Pojedinci uzimaju pare i pare na prekovremeni rad,a da nisu ne ni minute radili prekovremeno, vec nisu radili ni do 4 sata koliko bi trebali. Dalje tu su raznorazne komisije cije bi placanje trebalo ukinuti, jer mi je ne zamislivo da se neko dodatno placa za nesto sto bi mu trebao biti redovni opis posla. Ukinuti naknade za sluzbena putovanja svima koji koriste sluzbeno auto, ukinuti naknadu za odvojeni zivot, ukinuti placanje zakupa stana svima onima kojima Vlada dodjeli sluzbeni stan na koristenje, zabraniti upotrebu sluzbenih vozila u privatne svrhe i ista moraju biti parkirana ili u sluzbenoj garazi ili na parkingu institucije kojoj pripadaju, srezati troskove mobilnih telefona, a narocito ukinuti placanje privatnih racuna mobilnih telefona, zabraniti kupovinu luksuznih automobila, rasprodati sav luksuzni vozni park i kad treba kupiti nov automobil ici na najeftiniju varijantu. Poseban slucaj su parlamentarci koji mjesecno zarade i do 5000 KM, a da pritom najvise do 4 puta mjesecno budu u polanickim klupama, a nekad i ne budu, a uzimaju ogromne novce. Ovdje treba parlamentarcima ukinuti sva primanja i platiti ih na nacin da im se plati iskljucivo dnevnica, odnosno utvrdi visina naknade za jedan radni dan proveden u Parlamentu. ako si bio 4 puta u mjesecu na sjednici Parlamenta, platis ga samo za ta 4 dana, ako nisi bio ni jednom, ne platis mu nista. slusao sam jednom Nikolu Grabovca i koliko se se novca ubire od raznih poreza i koliko novca ima na racunima banaka i kaze kad bi se samo dio tog novca iskoristio, tj. ulozio u razvoj da bi ne Federacija, vec i drzava procvjetala i da nam MMF uopce ne treba. Evo jedan moj prijedlog smanjenja broja ne zaposlenih,a to je pokretanje javnih radova. Uzmimo primjer gradnje autoputa. zamislite da napravite plan i projekt da npr u ovoj godini krenete u izgradnju npr. 150 kilometara autoputa i da sa biroa povucete masu ne zaposlenih i da im obezbjedite da imaju 3 normalna obroka dnevno i druge stvari. I na kraju cu jos jednom ponoviti da Vlada mora objaviti imena najvecih poreskih duznika i podnijeti krivicne prijave protiv njih, u suprotnom ce Vlada biti odogovorna i smatrati ce se zastitnikom poreskih duznika, odnosno onih koji varaju i podkradaju ovu drzavu. I samo jos da dodam da treba jasno i glasno reci da je Nedzad Brankovic ojadio Federaciju (isti ta Brankovic danas normalno hoda gradom,a nova Vlast ni da se nasali, a kamoli da podnee krivicnu prijavu protiv njega) i da je on najodgovorniji za urusavanje Budzeta Federacije, jer je omogucio nova prava i naknade za borce, a da za to nije imao novcanih sredstav, pa je ista namaknuo tako sto je uzeo od drugih, tj. novac namjenjen za razvoj i investicije je prebacio u nove boracke naknade (boracke naknade su poseban problem, a posebno penzionisanje po povoljnijim uslovima gdje osobe sa jedva 20 godina radnog sataza potpuno zdrave i radno sposobne idu u penziju, takvu praksu treba ukinuti, a tako penzionisane ljude poslati na biro i ukinuti im penzije, a one koji su im to omogucili krivicno goniti).HM 2011 wrote:Gdje i koliko ima para ? Better man ? Gdje ? Koji su to prijedlozi za štednju ?
ZAšto samo Škoda - favoriziranje ponuđača, ZAšto ne toyota koja je sinonim za pouzdanost ?
Zašto ne elektro vozilo i puniti na struju koja je domaći proizvod - za loko upotrebu ?
Zašto ne Škoda sa ugrađenom plinskom instalacijom - ili VW, pa i Mercedes ? (Halo profesionalci)
(edit - nisam spomenuo najjeftinije Dacia - državni službenici u Dacia - ministri u Dusterima sa ugrađenim plinom?)
Zašto ne grupna nabavka voznog parka na nivou FBiH ili kantona - međunarodni tender,
uz obavezno nabavljanje 5 filtera ulja, 1 set kočionih pakni rezerve za svako vozilo iz paketa, 1 set brisača, i popust na količinu, motorno ulje ? (Halo profesionalci)
Kako nabaviti gorivo EURO 5 standarda u BiH ????????????????????? (Halo profesionalci)
Zašto ne rješiti pitanje grijanja u FBiH ? Ulaganjem i izgradnjom, korištenjem domaćeg energenta za grijanje (Halo profesionalci)
Ali profesionalci su profesionalci koji žele svoje plate i vole nazivati druge ljude ludima i glupima.....
AKo predložite ovakve poteze pa Vas pokušaju napraviti ludima i glupima - onda pokrenite štrajk iz razloga što Vas prave ludima i glupima ?
Rješenje koje profesionalnci nude je Privatizacija Telecoma, EP, vode, zraka itd....
I usput imate li iti jednog profesionalca - ili ste im svima podjelili otkaze ??????
Koliko je npr. para potroseno na nabavku automobila na FBiH nivou prosle godine?
- Better Man
#137 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Vjeruj mi da bi se i sam iznenadio kkoliko bise novca ustedilo na nabrojanom. Bilo bi to daleko vise novca od 7 ili 8 miliona KM koje namjeravaju ustediti na platama. Za nabavku automobila na nivou FBiH ne znam, ali sam siguran da bi se sigurno pola postojeceg voznog parka moglo i trebalo prodati.Alfons Kauders wrote:
Samo je problem sto sve sto si nabrojao nije ni djelic potrebnih usteda... Kamo srece da je tako lako...
Koliko je npr. para potroseno na nabavku automobila na FBiH nivou prosle godine?
-
HM 2011
#138 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Sve ovo što je čovjek napisao, niti u jednom zakonu, pravilniku i slično nije dopušteno, nego rukovodioci određenih službi dopuštaju što znači ???? (prekovremeni rad, raspolaganje službenim vozilom, nanknada za stanovanje .....) Ostatak je politika zapošljavanja .... I koje je onda opravdanje za štrajk ? to su državni službenici , vlada ima, vlada možeAlfons Kauders wrote:Samo je problem sto sve sto si nabrojao nije ni djelic potrebnih usteda... Kamo srece da je tako lako...Better Man wrote:Skoda je uzeta samo kao primjer, a mogao si vidjeti da sam napisao i druga vozila ako su jeftinija. Ja bih licno isao na varijantu sto jeftinija, a da zadovoljavaju sve potrebe. Vec sam naveo primjere za stednju, ali evo opet cu malo. Prvo treba znati da imamo viska namjestenika, a manjka drzavnih sluzbenika i tu sliku treba promjeniti. Prvo treba penzionisati sve one koji ispunjavaju uslove za penziju, ali pri tom treba obratiti paznju na jednu stvar da mnogi od tih koji budu penzionisani budu opet angazovani po ugovoru o djelu sto je sramota i to treba iskorjeniti. Inace ugovori odjelu jedan od velikih problema, jer se angazuju ljudi koji vec imaju dobre poslove i jos po tom osnovu primaju ogromne novce. Radna mjesta penzionisanih treba ukinuti i preraspodjeliti posao, izuzev ako nije rijec o specificnom radnom mjestu gdje ne bi mogao posao penzionisanog sluzbenika preraspodjeliti. Visak administracije se stvorio, jer je prethodna vlast uposljavala koga je htjela, a obicno su to rodbina i podobni ljudi. Uzmimo primjer da premijer ima 2 sekretarice koje rade dvokratno, tj. rade u dvije smjene po 4 sata, a primaju platu za puno radno vrijeme od 8 sati, a takvih sekretarica ima more i to treba ukinuti. Prekovremeni rad u organima drzavne sluzbe ne postoji i on je fiktivan. Pojedinci uzimaju pare i pare na prekovremeni rad,a da nisu ne ni minute radili prekovremeno, vec nisu radili ni do 4 sata koliko bi trebali. Dalje tu su raznorazne komisije cije bi placanje trebalo ukinuti, jer mi je ne zamislivo da se neko dodatno placa za nesto sto bi mu trebao biti redovni opis posla. Ukinuti naknade za sluzbena putovanja svima koji koriste sluzbeno auto, ukinuti naknadu za odvojeni zivot, ukinuti placanje zakupa stana svima onima kojima Vlada dodjeli sluzbeni stan na koristenje, zabraniti upotrebu sluzbenih vozila u privatne svrhe i ista moraju biti parkirana ili u sluzbenoj garazi ili na parkingu institucije kojoj pripadaju, srezati troskove mobilnih telefona, a narocito ukinuti placanje privatnih racuna mobilnih telefona, zabraniti kupovinu luksuznih automobila, rasprodati sav luksuzni vozni park i kad treba kupiti nov automobil ici na najeftiniju varijantu. Poseban slucaj su parlamentarci koji mjesecno zarade i do 5000 KM, a da pritom najvise do 4 puta mjesecno budu u polanickim klupama, a nekad i ne budu, a uzimaju ogromne novce. Ovdje treba parlamentarcima ukinuti sva primanja i platiti ih na nacin da im se plati iskljucivo dnevnica, odnosno utvrdi visina naknade za jedan radni dan proveden u Parlamentu. ako si bio 4 puta u mjesecu na sjednici Parlamenta, platis ga samo za ta 4 dana, ako nisi bio ni jednom, ne platis mu nista. slusao sam jednom Nikolu Grabovca i koliko se se novca ubire od raznih poreza i koliko novca ima na racunima banaka i kaze kad bi se samo dio tog novca iskoristio, tj. ulozio u razvoj da bi ne Federacija, vec i drzava procvjetala i da nam MMF uopce ne treba. Evo jedan moj prijedlog smanjenja broja ne zaposlenih,a to je pokretanje javnih radova. Uzmimo primjer gradnje autoputa. zamislite da napravite plan i projekt da npr u ovoj godini krenete u izgradnju npr. 150 kilometara autoputa i da sa biroa povucete masu ne zaposlenih i da im obezbjedite da imaju 3 normalna obroka dnevno i druge stvari. I na kraju cu jos jednom ponoviti da Vlada mora objaviti imena najvecih poreskih duznika i podnijeti krivicne prijave protiv njih, u suprotnom ce Vlada biti odogovorna i smatrati ce se zastitnikom poreskih duznika, odnosno onih koji varaju i podkradaju ovu drzavu. I samo jos da dodam da treba jasno i glasno reci da je Nedzad Brankovic ojadio Federaciju (isti ta Brankovic danas normalno hoda gradom,a nova Vlast ni da se nasali, a kamoli da podnee krivicnu prijavu protiv njega) i da je on najodgovorniji za urusavanje Budzeta Federacije, jer je omogucio nova prava i naknade za borce, a da za to nije imao novcanih sredstav, pa je ista namaknuo tako sto je uzeo od drugih, tj. novac namjenjen za razvoj i investicije je prebacio u nove boracke naknade (boracke naknade su poseban problem, a posebno penzionisanje po povoljnijim uslovima gdje osobe sa jedva 20 godina radnog sataza potpuno zdrave i radno sposobne idu u penziju, takvu praksu treba ukinuti, a tako penzionisane ljude poslati na biro i ukinuti im penzije, a one koji su im to omogucili krivicno goniti).HM 2011 wrote:Gdje i koliko ima para ? Better man ? Gdje ? Koji su to prijedlozi za štednju ?
ali smatram da bi premijer FBiH mogao komforno imati 2 sekretarice sa punim radnim vremenom....
JAvni radovi su bacanje novca pored postojeće mehanizacije.....
Smatram da nikome nije potreban spisak poreskih dužnika, nego je potrebno da ako su dužni poreza da ga plate, a platit će ga sa kamatama ? Šta bi ti radio sa spiskom poreskih dužnika ? ŠTa bi uradio bilo ko mimo poreske, koristio to kao opravdanje za neplaćanje poreza ?
Za Brankovića smo štotšta napisali pa nije imalo nikakvog efekta - taj ne hoda ulicom, tog vozi vozač.... Izgledaju da "They got nothing on him"...
Last edited by HM 2011 on 18/01/2012 20:29, edited 3 times in total.
- Optimus Prime
#139 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Stediti treba gdje se god moze, ali smanjivanje plata u drzavnom sektoru se mora provesti, taman i da kojim slucajem dozivimo ekonomski boom i time znacajno uvecamo poreske prihode pa ne bude potrebe za stednjom. Dakle taj jaz od nekih 50% izmedju plata u privatnom i drzavnom sektoru drzava jednostavno mora smanjiti. Taj jaz nije nicim opravdan, krajnje je neposten i steti produktivnosti nase industrije.Better Man wrote:Vjeruj mi da bi se i sam iznenadio kkoliko bise novca ustedilo na nabrojanom. Bilo bi to daleko vise novca od 7 ili 8 miliona KM koje namjeravaju ustediti na platama. Za nabavku automobila na nivou FBiH ne znam, ali sam siguran da bi se sigurno pola postojeceg voznog parka moglo i trebalo prodati.Alfons Kauders wrote:
Samo je problem sto sve sto si nabrojao nije ni djelic potrebnih usteda... Kamo srece da je tako lako...
-
sanaman
#140 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Ako zakon nije vazeci neka me neko ispravi:
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... 35bos.html
Platni razred - Radno mjesto - Koeficijent
namjestenici clan 21:
I - šef unutrašnje organizacijske jedinice (VŠS)-3,20
II-viši samostalni referent (VŠS)-3,10
III-samostalni referent (VŠS)-3,00
IV-šef unutrašnje organizacijske jedinice (SSS)-2,80
V-viši referent (SSS) i VKV radnik-2,70
VI-referent (SSS) i KV radnik III i IV stepena-2,60
VII-pomoćni radnik i nekvalificirani radnik (NK radnik)-1,85
drzavni sluzbenici clan 20.
VII-šef unutrašnje organizacijske jedinice-4,50
VIII-federalni inspektor-4,30
IX-stručni savjetnik-4,10
X-viši stručni saradnik-3,90
XI-stručni saradnik-3,70
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... 35bos.html
Platni razred - Radno mjesto - Koeficijent
namjestenici clan 21:
I - šef unutrašnje organizacijske jedinice (VŠS)-3,20
II-viši samostalni referent (VŠS)-3,10
III-samostalni referent (VŠS)-3,00
IV-šef unutrašnje organizacijske jedinice (SSS)-2,80
V-viši referent (SSS) i VKV radnik-2,70
VI-referent (SSS) i KV radnik III i IV stepena-2,60
VII-pomoćni radnik i nekvalificirani radnik (NK radnik)-1,85
drzavni sluzbenici clan 20.
VII-šef unutrašnje organizacijske jedinice-4,50
VIII-federalni inspektor-4,30
IX-stručni savjetnik-4,10
X-viši stručni saradnik-3,90
XI-stručni saradnik-3,70
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#141 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Svu tu administraciju treba privatizovati.
Federalnu, kantonalnu, opštinsku,kao i mjesne zajednice pa nek idu brati šljive u sezoni ili na privatnu radnu akciju kod gazde Hape.
Federalnu, kantonalnu, opštinsku,kao i mjesne zajednice pa nek idu brati šljive u sezoni ili na privatnu radnu akciju kod gazde Hape.
- kockica_kockica
#142 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Stvar je u tome da mi nemamo privredu (barem ne onako kako bi trebali).... Nemamo svijest da privatnici/poslodavci kada prime radnika daju mu dovoljnu placu za normalan zivot... Stvar je u tome da se svaki privatnik zeli obogatiti preko noci, i vodi se samo jednom vodiljom: platiti radnika sto manje, utajiti sto vise poreza, prodati sto vise proizvoda/usluga i zaraditi sto vise... U svemu ovome jedino ove zadnje dvije stavke imaju smisla, one prve dvije su degutantne...I imamo velikih problema sa administracijom, i kazem da ih je previse, da nam je administrativni aparat zagusen tetkama, stricevima, amidzicima i daidzicima rodjacima i prijateljima, i to stoji.... Pola stvari zbog kojih se ljudi nerviraju na salterima bi se moglo dobiti elektronskim putem i jednim telefonskim razgovorm, pola stvari nemas potrebe vaditi iznova i iznova ako ti je status prebivalista, boravka, rodjenja, bracni status nepromjenjen, itd....Alfons Kauders wrote:Ne, poenta mog sarkazma je da treba biti realan. Prosjek od 1400 maraka je i vise no dobar za nase prilike, nije luksuz, ali je pristojan zivot. I sa 1350 ce biti pristojan... Dakle za nase prilike, solidan prosjek, sa ili bez reza.kockica_kockica wrote:
Ja ne vjerujem u Djeda Mraza... Prestala sam vjerovati u njega onog dana kad sam pozeljela da napravi cudo i vrati sat unatrag godinu dana nakon smrti moje majke...
Problem je, kao sto rekoh, da treba biti realan. Ako se budzet ne puni planiranom dinamikom, to samo moze da znaci jedno - pad privredne aktivnosti. Manje se privredjuje, manje se zaradjuje, manje se trosi. Zasto onda da oni budu izuzeti od ostatka drustva? Ako u privredi ljudi gube poslove, dobijaju dosta manje plate, ili ih ne dobijaju skoro pa nikako, zasto radnici u javnom sektoru ne bi prolazili isto? Za mene to nije samo ekonomsko, vec i moralno pitanje. Ako je ok da ja npr. sutra izgubim posao, ili da mi gazda skrese platu, zasto su to oni bolji od mene, ili vise vrijedni ovom drustvu pa da njih stitimo? A ne radnike u privredi, koji imaju duplo manji prosjek? Nikad.
I koje je rjesenje? Da se zaduzujemo kako bi im ostale iste plate? I da te pare onda uzimamo opet iz privrede da namirimo razliku... Dakle nema carobnog stapica i Djeda Mraza. Para nema, a svako ko se protivi kresanju plata se indirektno zalaze za dodatna zaduzenja, ili za dodatno oporezivanje privrede. Vec smo povukli oko 500 miliona od MMF-a, da krpimo budzetske rupe, i sad treba jos? I ja te pare trebam vracati? Zato jer ce neko crknuti ako primi 1350 umjesto 1400 maraka?
Sto se tice moje "sigurnosti", da, imam stan, auto, solidna primanja. Nije mi palo s neba, radio ko konj i zaradio. Ali za razliku od njih ja preko noci mogu ostati bez posla. Isto tako mi primanja mogu otici dole 50%, a ne 4.5%, bez da iko trepne. Pa onda odvagaj ko je sigurniji, ja ili oni.
JA njih podrzavam iz jednog razloga u tom strajku, a radi se o tome da se te pare koje se njima zele skresati mogu nadoknaditi vrlo jednostavno: ukidanjem privilegija koristenja auta i placanje goriva u privatne svrhe, placanje miliona maraka za tzv. odvojeni zivot (kakav odvojeni zivot za ime Boga miloga, ko te tjerao da se zaposlis u drugom gradu odvojen od zene ili muza), placanje miliona maraka za dnevnice (to mu je posao da nas predstavlja i da putuje zato i ima preko 4000 KM u dzepu svaki mjesec za to dobije placu, i jos dodatno placaju jer ide na put, nes ti politike i gova...a), placanje miliona za telefonske razgovore koji nemaju veze sa poslom (ovo ne treba ni komentirati), itd... Tu trebaju smanjivati a ne preko ledja obicnog radnika...
- Alfons Kauders
#143 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Znaci "svaki privatnik" izrabljuje ljude i izbjegava porez? Ja zadnjih 15 godina radim za privatnike, i za sebe, pa nesto to bas i nisam primjetio...kockica_kockica wrote: Stvar je u tome da mi nemamo privredu (barem ne onako kako bi trebali).... Nemamo svijest da privatnici/poslodavci kada prime radnika daju mu dovoljnu placu za normalan zivot... Stvar je u tome da se svaki privatnik zeli obogatiti preko noci, i vodi se samo jednom vodiljom: platiti radnika sto manje, utajiti sto vise poreza, prodati sto vise proizvoda/usluga i zaraditi sto vise... U svemu ovome jedino ove zadnje dvije stavke imaju smisla, one prve dvije su degutantne...I imamo velikih problema sa administracijom, i kazem da ih je previse, da nam je administrativni aparat zagusen tetkama, stricevima, amidzicima i daidzicima rodjacima i prijateljima, i to stoji.... Pola stvari zbog kojih se ljudi nerviraju na salterima bi se moglo dobiti elektronskim putem i jednim telefonskim razgovorm, pola stvari nemas potrebe vaditi iznova i iznova ako ti je status prebivalista, boravka, rodjenja, bracni status nepromjenjen, itd....
JA njih podrzavam iz jednog razloga u tom strajku, a radi se o tome da se te pare koje se njima zele skresati mogu nadoknaditi vrlo jednostavno: ukidanjem privilegija koristenja auta i placanje goriva u privatne svrhe, placanje miliona maraka za tzv. odvojeni zivot (kakav odvojeni zivot za ime Boga miloga, ko te tjerao da se zaposlis u drugom gradu odvojen od zene ili muza), placanje miliona maraka za dnevnice (to mu je posao da nas predstavlja i da putuje zato i ima preko 4000 KM u dzepu svaki mjesec za to dobije placu, i jos dodatno placaju jer ide na put, nes ti politike i gova...a), placanje miliona za telefonske razgovore koji nemaju veze sa poslom (ovo ne treba ni komentirati), itd... Tu trebaju smanjivati a ne preko ledja obicnog radnika...
Znas ko je najveci duznik poreza u ovoj drzavi? Drzava... Jer da npr. moja firmica ne plati porez, doprinose i sl. preko noci bi nam pukucali na vrata i kihnuli bi fino kaznu. Najveci duznici su javna/drzavna preduzeca i institucije.
-
sanaman
#144 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Stvar je u tome da mi nemamo privredu (barem ne onako kako bi trebali).... Nemamo svijest da privatnici/poslodavci kada prime radnika daju mu dovoljnu placu za normalan zivot... Stvar je u tome da se svaki privatnik zeli obogatiti preko noci, i vodi se samo jednom vodiljom: platiti radnika sto manje, utajiti sto vise poreza, prodati sto vise proizvoda/usluga i zaraditi sto vise... U svemu ovome jedino ove zadnje dvije stavke imaju smisla, one prve dvije su degutantne...I imamo velikih problema sa administracijom, i kazem da ih je previse, da nam je administrativni aparat zagusen tetkama, stricevima, amidzicima i daidzicima rodjacima i prijateljima, i to stoji.... Pola stvari zbog kojih se ljudi nerviraju na salterima bi se moglo dobiti elektronskim putem i jednim telefonskim razgovorm, pola stvari nemas potrebe vaditi iznova i iznova ako ti je status prebivalista, boravka, rodjenja, bracni status nepromjenjen, itd....kockica_kockica wrote:Alfons Kauders wrote:Ne, poenta mog sarkazma je da treba biti realan. Prosjek od 1400 maraka je i vise no dobar za nase prilike, nije luksuz, ali je pristojan zivot. I sa 1350 ce biti pristojan... Dakle za nase prilike, solidan prosjek, sa ili bez reza.kockica_kockica wrote:
JA njih podrzavam iz jednog razloga u tom strajku, a radi se o tome da se te pare koje se njima zele skresati mogu nadoknaditi vrlo jednostavno: ukidanjem privilegija koristenja auta i placanje goriva u privatne svrhe, placanje miliona maraka za tzv. odvojeni zivot (kakav odvojeni zivot za ime Boga miloga, ko te tjerao da se zaposlis u drugom gradu odvojen od zene ili muza), placanje miliona maraka za dnevnice (to mu je posao da nas predstavlja i da putuje zato i ima preko 4000 KM u dzepu svaki mjesec za to dobije placu, i jos dodatno placaju jer ide na put, nes ti politike i gova...a), placanje miliona za telefonske razgovore koji nemaju veze sa poslom (ovo ne treba ni komentirati), itd... Tu trebaju smanjivati a ne preko ledja obicnog radnika...[/quote]
Ovdje ima jedna pom mom misljenju greska u koracima. vec sam gore pominjao pa da ponovim. prema zakonu koji je gore linkovan ima clan koji kaze da plata u upravi ne moze biti manja od 70% prosjecne plate. Odmah da postavim pitanje kako moze 40% iznad prosjeka?
Na kraju ne radi se smanjivanju plate jer nam je ekonomija losa i nemamo para. To moze biti jedan od razloga ALI doslo je do nesrazmjernog jaza izmedju plata u javnom i privatnom sektoru. Koliko god da je dobro u BiH NE MOZE NITI IMA OPRAVDANJA da je plata u upravi za 30 ili 40% veca od prosjeka. Znate li kolika je razlika na godsnjem nivou?
Ovu razliku treba smanjiti. Posto je zakonodavac postavio donju granicu, red bi bio da postavi i gornju granicu. Radi se neprirodnom i nerealnom jazu u korist javne uprave koja se finasira od strane poreskih obveznika.
Uzmite banalan koeficijent za sss, 315 * 2,6 = 819 KM + godine staza (odbijemo porez, max. 51KM)=768+176 topli+prevoz, hladno 1000KM neto na ruke...svaki mjesec uredno. A isti neko u privatnom sektoru 500-600KM. Sada se zastupa teza, da se treba popraviti stanje ovog u privatnom sektoru (sto je ispravno) i kako ne treba preko ledja uprave lomiti i njima smanjti platu. Ljudi odnos je poremecen, ne moze biti toliki jaz. To je problem, nesrazmjernost.
- kockica_kockica
#145 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Mi uvijek tezimo onome kome je dobro da ga sje...mo da mu bude lose jer je nekome drugome lose.... To je valjda do ljudske prirode i one kad je meni krava crkla nek crkne i komsiji....sanaman wrote: Ovdje ima jedna pom mom misljenju greska u koracima. vec sam gore pominjao pa da ponovim. prema zakonu koji je gore linkovan ima clan koji kaze da plata u upravi ne moze biti manja od 70% prosjecne plate. Odmah da postavim pitanje kako moze 40% iznad prosjeka?
Na kraju ne radi se smanjivanju plate jer nam je ekonomija losa i nemamo para. To moze biti jedan od razloga ALI doslo je do nesrazmjernog jaza izmedju plata u javnom i privatnom sektoru. Koliko god da je dobro u BiH NE MOZE NITI IMA OPRAVDANJA da je plata u upravi za 30 ili 40% veca od prosjeka. Znate li kolika je razlika na godsnjem nivou?
Ovu razliku treba smanjiti. Posto je zakonodavac postavio donju granicu, red bi bio da postavi i gornju granicu. Radi se neprirodnom i nerealnom jazu u korist javne uprave koja se finasira od strane poreskih obveznika.
Uzmite banalan koeficijent za sss, 315 * 2,6 = 819 KM + godine staza (odbijemo porez, max. 51KM)=768+176 topli+prevoz, hladno 1000KM neto na ruke...svaki mjesec uredno. A isti neko u privatnom sektoru 500-600KM. Sada se zastupa teza, da se treba popraviti stanje ovog u privatnom sektoru (sto je ispravno) i kako ne treba preko ledja uprave lomiti i njima smanjti platu. Ljudi odnos je poremecen, ne moze biti toliki jaz. To je problem, nesrazmjernost.
Nikad necemo nadoci na tezu da onome kome je lose, a to je trenutno privreda koja je u banania zalost, pomognemo da se popravi stanje... Neeeeee... Mi cemo radije zagovarati tezu da se onome ko ima normalna primanja ukinu na nenormalna pa da svi srazmjerno nemamo ....
- ultima_palabra
#146 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Pa privredi je loše dobrim dijelom zbog velikih nameta kojima se finansira administracija. Onda privatnik to prebije preko leđa svog radnika, a može mu se jer ima i drugih koji su na birou i koji jedva čekaju da ulete na njegovo mjesto... nema veze što je plata 500 KM.kockica_kockica wrote:Mi uvijek tezimo onome kome je dobro da ga sje...mo da mu bude lose jer je nekome drugome lose.... To je valjda do ljudske prirode i one kad je meni krava crkla nek crkne i komsiji....sanaman wrote: Ovdje ima jedna pom mom misljenju greska u koracima. vec sam gore pominjao pa da ponovim. prema zakonu koji je gore linkovan ima clan koji kaze da plata u upravi ne moze biti manja od 70% prosjecne plate. Odmah da postavim pitanje kako moze 40% iznad prosjeka?
Nikad necemo nadoci na tezu da onome kome je lose, a to je trenutno privreda koja je u banania zalost, pomognemo da se popravi stanje... Neeeeee... Mi cemo radije zagovarati tezu da se onome ko ima normalna primanja ukinu na nenormalna pa da svi srazmjerno nemamo ....
Nema to veze sa komšijom i kravom... ja nemam ništa od crknute komšijine krave, ali ljudi koji rade u privatnom sektoru itekako bi imali koristi od smanjenja javne potrošnje.
Svakako treba isključiti neke branše iz pojma "administracija" kao što je rekao @Dozer... tipa policija, poreska uprava, prosvjeta... uvijek se iznenadim kad vidim koliko tetka koja radi u poreznoj mnogo radi, i za koliko slabu platu...
- Alfons Kauders
#147 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Naravno da je problem slaba privreda, ali valjda upravo radi toga treba kresati i izdatke u administraciji. Inace cemo jos povecati nesrazmjer o kojem pricamo. Sta cemo ako za desetak godina bude 50%? A ovim tempom ce biti i veci?kockica_kockica wrote:Mi uvijek tezimo onome kome je dobro da ga sje...mo da mu bude lose jer je nekome drugome lose.... To je valjda do ljudske prirode i one kad je meni krava crkla nek crkne i komsiji....sanaman wrote: Ovdje ima jedna pom mom misljenju greska u koracima. vec sam gore pominjao pa da ponovim. prema zakonu koji je gore linkovan ima clan koji kaze da plata u upravi ne moze biti manja od 70% prosjecne plate. Odmah da postavim pitanje kako moze 40% iznad prosjeka?
Ako privreda propada, ako stagniraju plate, propadaju firme, ljudi ostaju bez posla, zasto da administracija i javni sektor uopste ne podnese svoj dio tereta?
Ponavljam, ne radi se o tome da je njihovih 1430 maraka prosjeka problem u cijeloj prici. Nije, kamo srece da imaju dvije milje, ali samo pod uslovom da im prosjecne plate nisu 40 i kusur posto iznad federalnog prosjeka, i da nisu dva i vise puta vece nego u nekim privrednim djelatnostima. To je ekonomsko samoubistvo.
-
sanaman
#148 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Ja to ne gledam kako kazes, ako je meni crkla krava nek i komsiji..nije tacno. u tom primjeru sam ja kupio svojim parama kravu a bogami i komsija.
Ne moze javna uprava imati 30% vise od prosjeka. Jer kada provreda bude cvjetala ko u njemackoj
i radnik bude imao 1500 km neto, onda ce ovaj u upravi imati 4500, ako ne i jos vise...jer se jaz sa 30% danas povecao na 40% posto..gdje granica...na 100% vise od prosjeka?
Misljenja sam, da nezavisno od situacije u drzavi plate u upravi se moraju vezati za prosjek primanja, pa tako i postaviti gornju granicu, npr. 20% od prosjecne plate.
I opet na primjeru moze vidjeti da u mnogim djelatnostima kada u upravi imaju 20% vise od prosjeka (danas nekih 950KM) mnogi jos uvijke imaju tek 500-600 KM...znaci niko nece da im spusti plate na 500KM...vec da plate dovede u relaciju sa prosjekom. Jer ocigledno ljudi ne shvataju ili ne zele da shvate kada se kaze da NEKO IMA NADPROSJECNU PLATU....a glavni argument za takvo nesto jeste, da se te plate finasiraju iz privatnog sektora. Staviti u normalnu relaciju i sve ce biti ok.
Ne moze javna uprava imati 30% vise od prosjeka. Jer kada provreda bude cvjetala ko u njemackoj
Misljenja sam, da nezavisno od situacije u drzavi plate u upravi se moraju vezati za prosjek primanja, pa tako i postaviti gornju granicu, npr. 20% od prosjecne plate.
I opet na primjeru moze vidjeti da u mnogim djelatnostima kada u upravi imaju 20% vise od prosjeka (danas nekih 950KM) mnogi jos uvijke imaju tek 500-600 KM...znaci niko nece da im spusti plate na 500KM...vec da plate dovede u relaciju sa prosjekom. Jer ocigledno ljudi ne shvataju ili ne zele da shvate kada se kaze da NEKO IMA NADPROSJECNU PLATU....a glavni argument za takvo nesto jeste, da se te plate finasiraju iz privatnog sektora. Staviti u normalnu relaciju i sve ce biti ok.
- Dozer
#149 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Samo cu se kratko vratiti na ovo, i opet cu za primjer uzeti ljude u poreznoj u pravi i policiji, koji i jesu na federalnom budzetu.pa da malo protabirimo koliko se zaradjuje sa SSS na federalnom budzetu itd.
I u jednom i u drugom slucaju plata nekoga sa SSS = oko 800 KM, +/- 4-7%, sto zavisi od godina radnog staza. Na ovo se dodaje topli obrok (koji, realno, nije primanje i ne moze se kao takav okarakterisati, jer ljudima i sluzi upravo za to - da jedu dok su na poslu. Ili, mozda, neko smatra da ti ljudi ne treba da jedu...?), tako da na kraju ovi ljudi imaju ukupno oko 1.000-1.100 KM. Cesto ti ljudi imaju porodicu i cesto su samo oni zaposleni. I prezivljavaju sa tim parama mjesec dana, skoluju djecu, placaju racune, oblace se... Normala?
Isti ovaj prosjek, za istu kategoriju (SSS) u nekim drugom institucijama na istom budzetu, i to onima koje realno i jesu administrativni aparat (raznorazna ministarstva za gubljenje vremena na federalnom nivou), imaju oko 1.200-1.350 KM.
Medjutim, i ako stvarno zelimo biti realni, rad u poreznoj upravi ili policiji (gdje svako malo neko dolazi da ti @ebe majku i da te bije, sto ce reci - prilicno je stresno), i rad u nekom drugom ministarstvu (gdje u vecini slucajeva kompjutere pale tek oko 10:00h, na pauzu idu u 10:30 ili 11:00, i kuci u 15:00 ili 16:00), prilicno se razlikuje.
Da ne govorimo o administraciji u vladama gdje na raspolaganju imaju i neoporezovane restorane (npr. biftek, i to momacki, sa prilozima u tim kuhinjama kosta 6-7 KM (?!?)), a zavisno od statusa (poslanici, sefovi i sl.) cak im je i to besplatno, iako i oni uredno primaju topli obrok...
Poenta je da je neohodno uvesti vrednovanje rada, i to u skladu sa stvarnim pozicijama, korisnoscu, tezini, itd.
Naravno, ovo se nikada ovdje nece desiti.
I, da, s obzirom na sve - opravdavam strajk uposlenika porezne uprave. Samo sto bih ja strajkovao puno drugacije - kljuc u bravu i nema nista, a ne samo 2 sata dnevno. S druge strane, ni pod razno ne odobravam strajk u bilo kojoj vladi jer tih ljudi je tamo jednostavno previse. Toliko ih je viska da bukvalno nemaju apsolutno sta da rade.
Davno sam navodio primjer restorana u ZI na M.Dvoru, gdje restoran ima sefa, koji ima 2 zamjenika/pomocnika, sekrataricu, i jos 2 sefa iznad sebe - ukupno 6 ljudi koji samo "brinu" o restoranu. A sastavljanje ponude za rucak, ukoliko imate neko desavanje u toj zgradi, traje 7-15 dana, pri cemu na kraju sve morate platiti kesom jer je nemoguce platiti preko racuna (kazu - zakonski je tako). Ah, da...i dok se ceka na tu ponudu, dok zovete jer vam gori pod nogama radi organizacije, dobijete info da je sef restorana "na sluzbenom putu" (???!).
Last edited by Dozer on 19/01/2012 13:28, edited 1 time in total.
- nosara
#150 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Da su izabrani nehljebovici udareni po dzepu sa barem 70%, ovih 4,5% sluzbenicima i uposlenicima bi bilo taman...
Kako tome nije tako, podrzavam strajk...
Kako tome nije tako, podrzavam strajk...