Za njega neznam, ja sam napisao sta sam znao i ovo se prvenstveno odosi na hvo novog sarajeva.....zaobravio sam da sam i ja napocetku imao potvrdu da sam pripadnik hvo-a , dobio je na marin dvoru od jarana za litru stokaKatarinaKosaca wrote:@istjerani.. kad već tako sve znaš, ispričaj nam kako je poginuo Čombe Lukić, zamjenik komandanta mejtaškog odreda.. Hajd, baš me zanima.
Hrvatska brigada - Kralj Tvrtko i HVO Sarajevo
-
istjerani
#126 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#127 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Ne znati to i "zaboraviti" otvoreno odbijanje na početku sa hercegovačkim lobijem, ostavlja malo materijala za kredibilitet u diskusiji, odnosno informacije koje daješ su onda jako površne i jako jednostrane za temu.
Rekoh sebi da neću učestvati u diskusiji kad sam pročitala puno bisera, ali radi nekih poginulih drugova iz djetinstva, sarajlija , me emocija natjerala.
Rekoh sebi da neću učestvati u diskusiji kad sam pročitala puno bisera, ali radi nekih poginulih drugova iz djetinstva, sarajlija , me emocija natjerala.
- nosara
#128 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Ne lupaj matere ti...istjerani wrote: Poslije ovog prebjega HVO je razmontiran i "ukljucen " u druge jedinice...
-
istjerani
#129 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
KatarinaKosaca wrote:Ne znati to i "zaboraviti" otvoreno odbijanje na početku sa hercegovačkim lobijem, ostavlja malo materijala za kredibilitet u diskusiji, odnosno informacije koje daješ su onda jako površne i jako jednostrane za temu.
Katarina proslo je skoro 20 godina od toga perioda mnoge stvari se zaboravljaju, trebalo je sacuvat glavu na prvom mjestu. Ja sam napisao cega se sjecam i sad to sto se ti sjecas da su ovi odbili da se stave pod komandu hercegovaca mozda ima neku vrijednost za tebe....za mene je to logican potez mada kako su se kasnije ponasali ( i kako su ih tretirali i koliko su vjerovali hvo jedinicama vidimo, hvo je stavljen na miljacku jer je nemoguce bilo forsiranje iste od srpskih snaga) nemjenja sliku o hvo i koji su mu bili ciljevi...a to je da su bili osnovani sa zadatkom da sacuvaju hrvatske muskarce od mobilizacije ne da se bore protiv srba
- KatarinaKosaca
#130 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Radi tih i tekvih lupetanja i izvrtanja činjenica ko nije iz Sarajeva i ovo čita, stekne potpuno pogrešnu sliku.. Pa ja nikad ne učestvujem u temama o kojima pojma nemam, a ima ih dosta. Ne znam zašto ljudi na silu sebe smatraju relevantnim diskutantima u temama o kojima baš ništa ne znaju...nosara wrote:Ne lupaj matere ti...istjerani wrote: Poslije ovog prebjega HVO je razmontiran i "ukljucen " u druge jedinice...
- KatarinaKosaca
#131 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Prošlo je 20 godina, ali onaj ko je bio svjedok neke stvari nije mogao zaboraviti.. Osim toga, u HVO se mogao učlaniti ko je htio, smatran je jednako vojno angažiranim, tako da je to mogao biti i Srbin i Bošnjak.istjerani wrote:Katarina proslo je skoro 20 godina od toga perioda mnoge stvari se zaboravljaju, trebalo je sacuvat glavu na prvom mjestu. Ja sam napisao cega se sjecam i sad to sto se ti sjecas da su ovi odbili da se stave pod komandu hercegovaca mozda ima neku vrijednost za tebe....za mene je to logican potez mada kako su se kasnije ponasali ( i kako su ih tretirali i koliko su vjerovali hvo jedinicama vidimo, hvo je stavljen na miljacku jer je nemoguce bilo forsiranje iste od srpskih snaga) nemjenja sliku o hvo i koji su mu bili ciljevi...a to je da su bili osnovani sa zadatkom da sacuvaju hrvatske muskarce od mobilizacije ne da se bore protiv srba
- nosara
#132 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Kako se mobilizacijom neko moze sacuvat od mobilizacije...? Od cega su izginuli oni bojovnici, prejeli se...?istjerani wrote:KatarinaKosaca wrote:Ne znati to i "zaboraviti" otvoreno odbijanje na početku sa hercegovačkim lobijem, ostavlja malo materijala za kredibilitet u diskusiji, odnosno informacije koje daješ su onda jako površne i jako jednostrane za temu.
Katarina proslo je skoro 20 godina od toga perioda mnoge stvari se zaboravljaju, trebalo je sacuvat glavu na prvom mjestu. Ja sam napisao cega se sjecam i sad to sto se ti sjecas da su ovi odbili da se stave pod komandu hercegovaca mozda ima neku vrijednost za tebe....za mene je to logican potez mada kako su se kasnije ponasali ( i kako su ih tretirali i koliko su vjerovali hvo jedinicama vidimo, hvo je stavljen na miljacku jer je nemoguce bilo forsiranje iste od srpskih snaga) nemjenja sliku o hvo i koji su mu bili ciljevi...a to je da su bili osnovani sa zadatkom da sacuvaju hrvatske muskarce od mobilizacije ne da se bore protiv srba
Nemas ti veze sa zivotom...
-
istjerani
#133 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Izvinjavam se ako sam pomjesao datume...kao sto rekoh proslo je skoro 20 godina od toga perioda...a to odakle sam ....eh Katarina necemo sad o tome...jel treba da ti pisem da nam je porodicno groblje bilo na marin dvoru, pa onda prebaceni na svrakino.....sad na vlakovu...dosta vremena je proslo, datumi se mjesaju i mnoge stvari se zaboravljaju....samo bez ljutnjeKatarinaKosaca wrote:Radi tih i tekvih lupetanja i izvrtanja činjenica ko nije iz Sarajeva i ovo čita, stekne potpuno pogrešnu sliku.. Pa ja nikad ne učestvujem u temama o kojima pojma nemam, a ima ih dosta. Ne znam zašto ljudi na silu sebe smatraju relevantnim diskutantima u temama o kojima baš ništa ne znaju...nosara wrote:Ne lupaj matere ti...istjerani wrote: Poslije ovog prebjega HVO je razmontiran i "ukljucen " u druge jedinice...
-
istjerani
#134 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
nosara wrote:Kako se mobilizacijom neko moze sacuvat od mobilizacije...? Od cega su izginuli oni bojovnici, prejeli se...?istjerani wrote:KatarinaKosaca wrote:Ne znati to i "zaboraviti" otvoreno odbijanje na početku sa hercegovačkim lobijem, ostavlja malo materijala za kredibilitet u diskusiji, odnosno informacije koje daješ su onda jako površne i jako jednostrane za temu.
Nemas ti veze sa zivotom...
Nosara ako mozes da biras da ides u HVO koji je imao linije na stupu ( dok je bilo mirno) ili miljacki ili da te mobilisu na zuc gdje bi ti isao?.....zasto HVO nije dobio da liniju na zuci a prva motorizovana na miljacki?
Svugdje se moglo poginut ali gdje su ti sanse za prezivljavanje bile vece....
- KatarinaKosaca
#135 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Ma, nema ljutnje, ali tako se povjest mijenja, krivim interpretiranjem. Kako i zašto je oformljen HVO, kako je djelovao (nije sigurno pojam junaštva, ali nije ni pojam izdajništva, u gradu mislim, jer je to tema), imam nekoliko drugova iz djetinstva koji su na onom spisku sa prve strane (i ondje neki datumi nisu dobro napisani, ali nećemo sad o tome).
Prešli Miljacku, jesu, sraman čin onih koji su to uradili, ali koliko civila i koliko vojnih obveznika znam koji su prešli (plaćajući) most preko Miljacke, koliko ih znam(o) da su klasično pobjegli, a nisu bili bojovnici HVO. Puno.., nego sad su svi hrabri generali
Ovaj grad su obranili ljudi koji su ga branili, u uniformi ili bez nje i to im ne treba nikada zaboraviti i ne treba iskrivljavati činjenice. To prema HVO nije napravljeno, ali kako napisah, pošto je ovdje malo diskutanata koji znaju činjenice... neću ni ja sad o tome. Živite u svojim stereotipima proklamacija minhenskih slavnih internet brigada
Prešli Miljacku, jesu, sraman čin onih koji su to uradili, ali koliko civila i koliko vojnih obveznika znam koji su prešli (plaćajući) most preko Miljacke, koliko ih znam(o) da su klasično pobjegli, a nisu bili bojovnici HVO. Puno.., nego sad su svi hrabri generali
Ovaj grad su obranili ljudi koji su ga branili, u uniformi ili bez nje i to im ne treba nikada zaboraviti i ne treba iskrivljavati činjenice. To prema HVO nije napravljeno, ali kako napisah, pošto je ovdje malo diskutanata koji znaju činjenice... neću ni ja sad o tome. Živite u svojim stereotipima proklamacija minhenskih slavnih internet brigada
- KatarinaKosaca
#136 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Ako živiš na Mejtašu odeš u svoju osnovnu školu sa svojom rajom iz mahale, 1992, još se linije nisu ni znale... Ili skokneš do Buljakovog da se tamo učlaniš....istjerani wrote:Nosara ako mozes da biras da ides u HVO koji je imao linije na stupu ( dok je bilo mirno) ili miljacki ili da te mobilisu na zuc gdje bi ti isao?.....zasto HVO nije dobio da liniju na zuci a prva motorizovana na miljacki?
-
istjerani
#137 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Katarina slazem se sa tobom, mnogo je civila pobjeglo ili razmjenjeno ali HVO je upamcem po ovom dezerterstvuKatarinaKosaca wrote:Ma, nema ljutnje, ali tako se povjest mijenja, krivim interpretiranjem. Kako i zašto je oformljen HVO, kako je djelovao (nije sigurno pojam junaštva, ali nije ni pojam izdajništva, u gradu mislim, jer je to tema), imam nekoliko drugova iz djetinstva koji su na onom spisku sa prve strane (i ondje neki datumi nisu dobro napisani, ali nećemo sad o tome).
Prešli Miljacku, jesu, sraman čin onih koji su to uradili, ali koliko civila i koliko vojnih obveznika znam koji su prešli (plaćajući) most preko Miljacke, koliko ih znam(o) da su klasično pobjegli, a nisu bili bojovnici HVO. Puno.., nego sad su svi hrabri generali![]()
(da se razumjemo vecinom su to srbi iz Pofalica pobjegli koji su se sklonili u HVO)
Ja nisam ni blizu bio minhena prezivio sam rat u sarajevu i znam kako mi je bilo zato to poredjenja nepije vode samnom
- nosara
#138 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Kako je hvo mogao znat kad ce gdje bit mirno...? Sta, oni su birali gdje ce drzat liniju...? Supljiras...istjerani wrote: Nosara ako mozes da biras da ides u HVO koji je imao linije na stupu ( dok je bilo mirno) ili miljacki ili da te mobilisu na zuc gdje bi ti isao?.....zasto HVO nije dobio da liniju na zuci a prva motorizovana na miljacki?
A poginut se moglo svugdje...
- KatarinaKosaca
#139 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Uzmi procente brigada po dezerterstvu.. Naravno, nećeš naći statistiku, uzmi po sjećanju, ako si bio gdje kažeš da si bio.. Na kojem je mjestu HVO? 
-
istjerani
#140 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Katarina ponavljam po drugi put, ja se sjecam sta je bilo sa HVO novog sarajeva......moji prijatelji su kopali i nogama i rukama da se ubace u HVO jer je druga opcija bila zuc...a znamo koliko je ljudi izginulo i iskasapljeno na zuci.KatarinaKosaca wrote:Ako živiš na Mejtašu odeš u svoju osnovnu školu sa svojom rajom iz mahale, 1992, još se linije nisu ni znale... Ili skokneš do Buljakovog da se tamo učlaniš....istjerani wrote:Nosara ako mozes da biras da ides u HVO koji je imao linije na stupu ( dok je bilo mirno) ili miljacki ili da te mobilisu na zuc gdje bi ti isao?.....zasto HVO nije dobio da liniju na zuci a prva motorizovana na miljacki?
- KatarinaKosaca
#141 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Čekaj, što su kopali rukama i nogama, kad su mogli dobiti za 3 litre soka? Nije sok bio što je danas, ali da se spasiš Žuči, moglo se nabaviti. PUno kontradiktornosti u tvom svjedočenju..
- nosara
#142 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Ne znas ti nista ni o cemu... To su samo tvoje subjektivne impresije...istjerani wrote:Katarina ponavljam po drugi put, ja se sjecam sta je bilo sa HVO novog sarajeva......moji prijatelji su kopali i nogama i rukama da se ubace u HVO jer je druga opcija bila zuc...a znamo koliko je ljudi izginulo i iskasapljeno na zuci.KatarinaKosaca wrote:Ako živiš na Mejtašu odeš u svoju osnovnu školu sa svojom rajom iz mahale, 1992, još se linije nisu ni znale... Ili skokneš do Buljakovog da se tamo učlaniš....istjerani wrote:Nosara ako mozes da biras da ides u HVO koji je imao linije na stupu ( dok je bilo mirno) ili miljacki ili da te mobilisu na zuc gdje bi ti isao?.....zasto HVO nije dobio da liniju na zuci a prva motorizovana na miljacki?
Gdje si se krio, u ormaru, podrumu, na tavanu...?
-
istjerani
#143 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Izvini nosara ali sad ti supljiras....ja sam ti postavio pitanje ako je HVO bio cjenjen zasto onda HVO nije postavljan ( makar ko zamjena) na zuc a prva motorizovana na Miljacku ( da se jedinica malo odmori). Prvi korpus nije vjerovao HVO jer su znali da je HVO imao kontakte sa srbima ( na stupu dok se nije zakuvalo trgovina jal robom jal ljudima je isla ko u najbolja doba), sa druge strane postotak srba u HVO je bio previse velik da bi im se mogla dati neka druga linija.Zamisli da je HVO bio na zuci i da je ovaj prebjeg izvrsen sa golog brda...da su srbi samo usetali u te prazne rovove...nosara wrote:Kako je hvo mogao znat kad ce gdje bit mirno...? Sta, oni su birali gdje ce drzat liniju...? Supljiras...istjerani wrote: Nosara ako mozes da biras da ides u HVO koji je imao linije na stupu ( dok je bilo mirno) ili miljacki ili da te mobilisu na zuc gdje bi ti isao?.....zasto HVO nije dobio da liniju na zuci a prva motorizovana na miljacki?
- KatarinaKosaca
#144 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Vilsonovo je bila prva linija , jako blizu četnicima i nikako ne vidim da je odmor i bezopasna linija.. nikako to ne vidim.. Mislim da je nekoliko napada i odbijeno u početku kad su sa grbavice prelazili Miljacku. Dakle, ofanziva na grad se ne bi odvijala bez te crte obrane. Tako da ti teza o odmoru pada u vodu...
Hajmo dalje, čega se još sjećaš
- nosara
#145 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Zamisli ti sta god hoces, to je tvoje pravo... Ko je bio cijenjen, a ko nije, ko je drzao koju liniju i zasto si ti "istjeran"... Sjedi i zamisljaj...istjerani wrote:Izvini nosara ali sad ti supljiras....ja sam ti postavio pitanje ako je HVO bio cjenjen zasto onda HVO nije postavljan ( makar ko zamjena) na zuc a prva motorizovana na Miljacku ( da se jedinica malo odmori). Prvi korpus nije vjerovao HVO jer su znali da je HVO imao kontakte sa srbima ( na stupu dok se nije zakuvalo trgovina jal robom jal ljudima je isla ko u najbolja doba), sa druge strane postotak srba u HVO je bio previse velik da bi im se mogla dati neka druga linija.Zamisli da je HVO bio na zuci i da je ovaj prebjeg izvrsen sa golog brda...da su srbi samo usetali u te prazne rovove...nosara wrote:Kako je hvo mogao znat kad ce gdje bit mirno...? Sta, oni su birali gdje ce drzat liniju...? Supljiras...istjerani wrote: Nosara ako mozes da biras da ides u HVO koji je imao linije na stupu ( dok je bilo mirno) ili miljacki ili da te mobilisu na zuc gdje bi ti isao?.....zasto HVO nije dobio da liniju na zuci a prva motorizovana na miljacki?
Ali, u sebi...
-
istjerani
#146 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
katarina ja sam imao prijatelje na pocetku koji su mi mogli nabavit tu potvrdu za litar stoka ( ne sokaKatarinaKosaca wrote:Čekaj, što su kopali rukama i nogama, kad su mogli dobiti za 3 litre soka? Nije sok bio što je danas, ali da se spasiš Žuči, moglo se nabaviti. PUno kontradiktornosti u tvom svjedočenju..
.mnogi drugi nisu znali nikoga pa se onda trazila veza pogotovo kasnije kad su pocela masovne mobilizacije i ukidanja radnih obaveza ali je korpus stavio limit za dalje popunjavanje HVO-a. nemojte se sad pravit naivni da su dozvolili HVO-u da prihvata nove vojnike bio bi najmnogoljudnija jedinica u Sarajevu
Ja sam napisao ono cega se ja sjecam o prebjegu preko miljacke i masovnom napustanju prilikom izlaska na nisicku visoravan ( o kojem vidim niko negovori nista)
- Vitez Koja
#147 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Istina, da je Vilsonovo bilo prva linaja. Takodje , istina je da je bila "vruca" u prvih par mjeseci rata. Poslije, isljenja kasarne mrsal Tito, od strane JNA, ta linija vise nije bila toliko znacajna. To najbolje znam, po tome, koje su jedinice i u kojim prilika su cuvale ovu liniju.Npr, poslije gubitaka, koje su imale u borbama na Otesu, Stupu... 92-93 godine, ovdje su se odmarale jedinice iz sastava 102. motorizovane brigade, kao i jedno krace vrijeme i jedinice iz sastava vikicevog odreda (1. i 2. ceta). Takodje, ovdje je, na ovoj liniji, bila razmjestena jedinica pod nazivom "Leptirice", ciji su pripadnici bili sve osim vojska. Mislim, ljudi su za mene bili prava sega.I na kraju, uvijek je, iza ove linije,u kasarni marsal Tito, bilo jedinica Armije R BiH, kao sto je bila Gardijska brigada Armije R BiH ( mislim, od 1994.godine, kada je ova brigada bila formirana).KatarinaKosaca wrote:Vilsonovo je bila prva linija , jako blizu četnicima i nikako ne vidim da je odmor i bezopasna linija.. nikako to ne vidim.. Mislim da je nekoliko napada i odbijeno u početku kad su sa grbavice prelazili Miljacku. Dakle, ofanziva na grad se ne bi odvijala bez te crte obrane. Tako da ti teza o odmoru pada u vodu...
Znam, da su HVO, jedno vrijeme zvali i hrvatsko vojno odmaraliste....Poslije razoruzanja HVO-a, linija na vilsonovom setalistu je usla u z/o 102.motorizovane brigade. Tako je bilo do kraja rata.
- KatarinaKosaca
#148 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
To što si nabrojao samo govori o našem mentalitetu ili ljudskim slabostima bježanju od puške. O HVO si malo rekao, a to ti je bio cilj.istjerani wrote:katarina ja sam imao prijatelje na pocetku koji su mi mogli nabavit tu potvrdu za litar stoka ( ne soka)
.mnogi drugi nisu znali nikoga pa se onda trazila veza pogotovo kasnije kad su pocela masovne mobilizacije i ukidanja radnih obaveza ali je korpus stavio limit za dalje popunjavanje HVO-a. nemojte se sad pravit naivni da su dozvolili HVO-u da prihvata nove vojnike bio bi najmnogoljudnija jedinica u Sarajevu
Ja sam napisao ono cega se ja sjecam o prebjegu preko miljacke i masovnom napustanju prilikom izlaska na nisicku visoravan ( o kojem vidim niko negovori nista)
- KatarinaKosaca
#149 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Nije moj cilj ovdje predstaviti HVO junačkom udarnom divizijomVitez Koja wrote:Istina, da je Vilsonovo bilo prva linaja. Takodje , istina je da je bila "vruca" u prvih par mjeseci rata. Poslije, isljenja kasarne mrsal Tito, od strane JNA, ta linija vise nije bila toliko znacajna. To najbolje znam, po tome, koje su jedinice i u kojim prilika su cuvale ovu liniju.Npr, poslije gubitaka, koje su imale u borbama na Otesu, Stupu... 92-93 godine, ovdje su se odmarale jedinice iz sastava 102. motorizovane brigade, kao i jedno krace vrijeme i jedinice iz sastava vikicevog odreda (1. i 2. ceta). Takodje, ovdje je, na ovoj liniji, bila razmjestena jedinica pod nazivom "Leptirice", ciji su pripadnici bili sve osim vojska. Mislim, ljudi su za mene bili prava sega.I na kraju, uvijek je, iza ove linije,u kasarni marsal Tito, bilo jedinica Armije R BiH, kao sto je bila Gardijska brigada Armije R BiH ( mislim, od 1994.godine, kada je ova brigada bila formirana).
Znam, da su HVO, jedno vrijeme zvali i hrvatsko vojno odmaraliste....Poslije razoruzanja HVO-a, linija na vilsonovom setalistu je usla u z/o 102.motorizovane brigade. Tako je bilo do kraja rata.
- Vitez Koja
#150 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"
Ja sam ovdje samo reagovao na liniju na Vilsonovom. Svi koji su bili na ovoj liniji, bez obzira o kojoj jedinici je rijec, su je zvali, u odnosu na druge linije (dijelove ratista), "banja". Ja sam naveo jednu jedinicu, koja je bila u sastavu A R BiH,za koju licno znam, odnosno kakav su utisak ostavili na mene su ove "Leptirice". Mislim, vecinom su bili to neki ublehasi, a njihovi komandiri, neke nabrijane Rambo verzije....KatarinaKosaca wrote:Nije moj cilj ovdje predstaviti HVO junačkom udarnom divizijomVitez Koja wrote:Istina, da je Vilsonovo bilo prva linaja. Takodje , istina je da je bila "vruca" u prvih par mjeseci rata. Poslije, isljenja kasarne mrsal Tito, od strane JNA, ta linija vise nije bila toliko znacajna. To najbolje znam, po tome, koje su jedinice i u kojim prilika su cuvale ovu liniju.Npr, poslije gubitaka, koje su imale u borbama na Otesu, Stupu... 92-93 godine, ovdje su se odmarale jedinice iz sastava 102. motorizovane brigade, kao i jedno krace vrijeme i jedinice iz sastava vikicevog odreda (1. i 2. ceta). Takodje, ovdje je, na ovoj liniji, bila razmjestena jedinica pod nazivom "Leptirice", ciji su pripadnici bili sve osim vojska. Mislim, ljudi su za mene bili prava sega.I na kraju, uvijek je, iza ove linije,u kasarni marsal Tito, bilo jedinica Armije R BiH, kao sto je bila Gardijska brigada Armije R BiH ( mislim, od 1994.godine, kada je ova brigada bila formirana).
Znam, da su HVO, jedno vrijeme zvali i hrvatsko vojno odmaraliste....Poslije razoruzanja HVO-a, linija na vilsonovom setalistu je usla u z/o 102.motorizovane brigade. Tako je bilo do kraja rata., napisala sam nešto slično.. Međutim nikako nije onako kako se nastoji predstaviti, samo oni dezertirali, a svi ostali bili Boško Buha, samo oni odmarali, a svi ostali se otimali na idu na prvu crtu i brane grad, samo oni švercali i bježali , a naši ljiljani bili zlatni. Pa, o tom se Talijanu pjesme pjevaju, a zna se da je na početku rata "odradio Marlboro", dakle kod njega završio sav ukradeni, a onda on prodavao.. I još o mnogim "junacima" bi se što šta moglo napisati.. Dakle, sve se gleda u kontekstu vremena i okolnosti. U tom smislu treba odati počast, ploču i šta god treba braniteljima ovog grada kako se god oni zvali i koji god im znak stajao na spomen ploči.