Prometheus (2012)

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Kemal Malovčić

#126 Re: Prometheus (2012)

Post by Kemal Malovčić »

NEĆU DA KVARIM LJUDIMA MERAK! :mrgreen:

P.S. Mejreleš je imo zapaženu ulogu. :mrgreen:
Last edited by Kemal Malovčić on 18/06/2012 01:57, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#127 Re: Prometheus (2012)

Post by DaysleepeR »

kad svi pogledate film, javite pa da iznesem svoje seciranje i argumente a da nikom ne pokvarim merak. hvala
Jack Be Nimble

#128 Re: Prometheus (2012)

Post by Jack Be Nimble »

Meni se film svidio, ni A od Ailen-a i ako ste OK sa time bice vam dobar film. Samo mi nesto nije jasno, znaci "Alien" je ustvari "nuklearno/biolosko oruzje" napravljeno da nas onaj bijeli celavi pubija sa njima? I prva scena kada pojede nesto iz konzerve, baci se niz vodopad pa mu se tjelo u vodi raskomada i stvori se nasa DNK? To treba da predstavlja nas pocetak?
tag33

#129 Re: Prometheus (2012)

Post by tag33 »

Super film, toplo preporucujem SF fanovima :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#130 Re: Prometheus (2012)

Post by Truba »

kad bi peticu snimili alieni na zemlji totalni kolaps civilizacije :mrgreen: to bi bila filmčina
tag33

#131 Re: Prometheus (2012)

Post by tag33 »

Ja bih radije da vidim nastavak Prometeja :D svidjela mi se prica, kako smo mi ustvari na ovoj planeti "posadjeni" i kako se postavlja pitanje zasto su nas zeljeli da istrijebe. Mozda kako bi namnozili ejlijene koje bi iskoristili u borbi protiv nekih trecih..hmm :-D
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 03/06/2023 21:39, edited 1 time in total.
duplanula

#133 Re: Prometheus (2012)

Post by duplanula »

Pregledao sam napokon film, ocekivao sam zaista mnogo (i nakon silinih kritika od strane foruma) i na kraju blago razocarenje. Ne toliko u samu ideju filma, nego u veliki broj sitnica koje nemaju smisla da bi vrhunac svega bilo kada se ona operise u onoj sondi i slijedecu scenu trci kao sve je normala i ok... E JBG...Ima par scena gdje se vidi kolika je velicina Ridley Scott, sama gluma Davida je za svaku pohvalu. Blaga 5/10
DancingKing

#134 Re: Prometheus (2012)

Post by DancingKing »

[dupli post]
Last edited by DancingKing on 02/07/2012 14:08, edited 1 time in total.
DancingKing

#135 Re: Prometheus (2012)

Post by DancingKing »

Nemoj tako, bilo je ocito da je medicina toliko uznapredovala da je post-operativni period sveden na svega par minuta. Nazalost, isto se ne moze reci i za napredak na polju ljudske inteligencije buduci da su iz nekog razloga clanovi tima bili gluplji nego 1979. godine. :-)

Imam osjecaj da bi bio dibidus popljuvan od strane kritike da je kojim slucajem neko drugi bio potpisan kao reziser. Ovako su mu, sadake radi, dali prolaznu ocjenu.

Srednja zalost od filma... Steta onako dobre ideje.
amko76

#136 Re: Prometheus (2012)

Post by amko76 »

Moje subjektivno mišljenje je da ovo pored Aliena izgleda kao neka trećerazredna produkcija. A Alien snimljen prije 33 godine :shock:

Ali to je samo moje mišljenje.
plagijator1975

#137 Re: Prometheus (2012)

Post by plagijator1975 »

Ja bih se slozio sa amkom, bas sam razocaran ili sam mozda previse ocekivao, a i ova 3D tehnologija mi je njesra pravo.
Cini mi se kao da je film napravljen na silu, prebrzo!

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
amko76

#138 Re: Prometheus (2012)

Post by amko76 »

Meni se čini kao na silu kopiranje uspješnog i kultnog filma. Isto kao ovaj novi The Thing. Pa stari i dan danas pogledam svaki mjesec :D A isto snimlljen prije 30 godina. Ovaj novi smeće pravo.
AleksoMKD

#139 Re: Prometheus (2012)

Post by AleksoMKD »

tag33 wrote:Ja bih radije da vidim nastavak Prometeja :D svidjela mi se prica, kako smo mi ustvari na ovoj planeti "posadjeni" i kako se postavlja pitanje zasto su nas zeljeli da istrijebe. Mozda kako bi namnozili ejlijene koje bi iskoristili u borbi protiv nekih trecih..hmm :-D
Ja sam shvatio da je jedna "frakcija" nas napravila a da drugi zele da nas potamane. Ili jedan njihov ludi naucnik a ostali se plase.
duplanula

#140 Re: Prometheus (2012)

Post by duplanula »

AleksoMKD wrote:
tag33 wrote:Ja bih radije da vidim nastavak Prometeja :D svidjela mi se prica, kako smo mi ustvari na ovoj planeti "posadjeni" i kako se postavlja pitanje zasto su nas zeljeli da istrijebe. Mozda kako bi namnozili ejlijene koje bi iskoristili u borbi protiv nekih trecih..hmm :-D
Ja sam shvatio da je jedna "frakcija" nas napravila a da drugi zele da nas potamane. Ili jedan njihov ludi naucnik a ostali se plase.
Trecih, predatora :P
AleksoMKD

#141 Re: Prometheus (2012)

Post by AleksoMKD »

Hehehe, volim sto su spojili te univerzume, samo da ih ne pokake.

Bas bih volio da se snimi drugi deo filma "Predators" u kome ubacuju i jednog xenomorph-a.
DaysleepeR

#142 Re: Prometheus (2012)

Post by DaysleepeR »

jOFLA wrote:
Chmoljo wrote:pitanje za one koji su gledali, ali da odgovre koliko mogu iskreno:

bi li bila drugačija ocjena (bolja!) da ga se nije povezivalo toliko sa Alienom?

tenk ju. 8-)

Meni se svidio upravo zbog tog što je film Prometheus uvod u cijelu Alien priču, i znajući da se radi o tome film mi je bio zanimljiv jer je donio odgovore na mnoga neodgovorena pitanja iz Alien 1979 i Alien serijalu, baš kao što i ovaj film ima neodgovorenih pitanja isto tako.

Zato se valjda pretpostavlja da bi mogao doći i nastavak, ali Ridley Scott je već starac. Ako poživi i bude u snazi da radi na nastavku... Film je više avanturistički SF nego bilo šta drugo, snimljen u stilu filmova o avanturama Indiana Jones.
samo što nije uvod. razbili su veze. u Alienu, velikog lika nađu u brodu za kormilom. U Prometheusu on je preživio pad i ušao u rescue shuttle gdje je iz njega izašao alien. ima još puno drugih momenata gdje su raskinute veze Prometheusa i Aliena na pravo glup način. Napraviše The Chronicles of Riddick od Aliena. niđe veze
zambaklija

#143 Re: Prometheus (2012)

Post by zambaklija »

:( :( ođer tek u augustu starta :( :( :( :sad: :sad:
mayab

#144 Re: Prometheus (2012)

Post by mayab »

Koliko sam vidio , u sarajevskom "Cinema citiu" je samo bila 3D verzija, zna li iko hoce biti standardna, 3D me ne zanima, zato i ne pogledah film jos uvijek?
DancingKing

#145 Re: Prometheus (2012)

Post by DancingKing »

DaysleepeR wrote:
jOFLA wrote:
Chmoljo wrote:pitanje za one koji su gledali, ali da odgovre koliko mogu iskreno:

bi li bila drugačija ocjena (bolja!) da ga se nije povezivalo toliko sa Alienom?

tenk ju. 8-)

Meni se svidio upravo zbog tog što je film Prometheus uvod u cijelu Alien priču, i znajući da se radi o tome film mi je bio zanimljiv jer je donio odgovore na mnoga neodgovorena pitanja iz Alien 1979 i Alien serijalu, baš kao što i ovaj film ima neodgovorenih pitanja isto tako.

Zato se valjda pretpostavlja da bi mogao doći i nastavak, ali Ridley Scott je već starac. Ako poživi i bude u snazi da radi na nastavku... Film je više avanturistički SF nego bilo šta drugo, snimljen u stilu filmova o avanturama Indiana Jones.
samo što nije uvod. razbili su veze. u Alienu, velikog lika nađu u brodu za kormilom. U Prometheusu on je preživio pad i ušao u rescue shuttle gdje je iz njega izašao alien. ima još puno drugih momenata gdje su raskinute veze Prometheusa i Aliena na pravo glup način.
Zapravo, veliki lik :D (Space Jockey/Inzenjer) iz "Prometeja" i onaj fosilizirani iz "Aliena" nisu isti likovi, jer planetoid (mjesec) na kojeg se spustio Prometej nije onaj isti planetoid na kojeg se spustio Nostromo. "Prometej" nije direktni prequel "Alienu", u principu bi se jos dosta trebalo izdesavati izmedju kraja "Prometeja" i pocetka "Aliena" da bi se dobila cjelokupna slika.
DaysleepeR

#146 Re: Prometheus (2012)

Post by DaysleepeR »

DancingKing wrote: Zapravo, veliki lik :D (Space Jockey/Inzenjer) iz "Prometeja" i onaj fosilizirani iz "Aliena" nisu isti likovi, jer planetoid (mjesec) na kojeg se spustio Prometej nije onaj isti planetoid na kojeg se spustio Nostromo. "Prometej" nije direktni prequel "Alienu", u principu bi se jos dosta trebalo izdesavati izmedju kraja "Prometeja" i pocetka "Aliena" da bi se dobila cjelokupna slika.
onda još gore. jer se u tom slučaju ovdje formirao Alien i zaboraviše ga. Sad opet treba negdje drugo da izmutira od ljudskog, životinjskog i ovog hiperljudskog DNA. A šta je sa ovim što ostade?

a brod u istom položaju skršen a sve?

niđe veze čovječe, film je preglup i nepovezan
DancingKing

#147 Re: Prometheus (2012)

Post by DancingKing »

Ma ne, totalno se slazem oko svega, film ima rupa i rupa, ne slijedi ni neku svoju internu logiku, a kamoli logiku ostatka serijala.
DaysleepeR

#148 Re: Prometheus (2012)

Post by DaysleepeR »

nakon fijaska sa Prometheusom, lijepo sam sjeo i ponovo pogledao sva 4 Aliena u HD-u, sam feeling Aliena ne postoji u Prometheusu, nema ga.
bull21

#149 Re: Prometheus (2012)

Post by bull21 »

Pa prometheus nije Alien. Kako to ne možete shvatiti?
DancingKing

#150 Re: Prometheus (2012)

Post by DancingKing »

Znamo to mi i više nego dobro, ali poređenje je neminovno budući da su oba filma smještena u isti univerzum (iako im fokus nije na istoj priči), režiser je isti, studio je isti, te je čitava marketinška kampanja "Prometeja" bila bazirana na "Alienu".

E sad, razlika je što je "Alien" svoju priču ispričao perfektno za tip filma o kojem se radi, atmosferičan je i napet, i ima iznimno uvjerljive likove koji se ponašaju onako kako očekuješ da bi se ljudi u toj situaciji ponašali, dok je "Prometej" pun nebuloza, groznih dijaloga, loše i klišeizirane* karakterizacije (sapunice imaju bolje razrađene i pametnije likove), zapleta koji ne vode nikuda i bukvalno je usrao fenomenalnu ideju na kojoj je baziran. Čak i da nema nikakve veze s "Alienom", "Prometej" bi i dalje bio osrednji/loš film. I ne samo to, već nakon svega serviranog, očekuje od publike da se vrati kada nastavak izađe, jer kao eto, dobit će sve odgovore koje nisu dobili. Ne znam koji je klinac Hollywoodu u posljednje vrijeme, ali šta se desilo sa 'samostalnim' filmovima gdje ne moraš pogledati nastavak da bi razumio određene stvari (ne računajući serijale tipa "Gospodar prstenova", "Harry Potter", "Igre gladi" gdje je radnja ograničena brojem knjiga na kojima su bazirani)?

* pametni naučnik - check
arogantni naučnik - check
resident bitch in charge - check
zli robot - check
debil 1, zadrti papak, koji mrzi debila 2 - check
debil 2, nježni neurotičar, koji mrzi debila 1 - check
hrabri kapetan koji se žrtvuje za dobrobit sviju, ujedno i jedini pripadnik svoje rase - check

Mislim, ono... :roll:
Post Reply