Izgleda da ne shvaćaš da si ti kao i mi svi samo jedno obično zrno graha u čorbi bosanskog lonca koje psihopate kuhaju na temperaturi od hiljadu stepeni.citadela wrote:antimobbing wrote: Ovo što sam napisao nema uopće bilo kakve veze sa Marksom niti je utopija, već obična istina.
Na normalnog i živog čovjeka sa osjećajima sve ima utjecaja, bez obzira koliko novca imao. Normalan čovjek ne može sjediti mirno i gledati nekoga penzionera kako traži po kantama za smeće da nešto pojede a da mu ne priđe i ne da mu nešto novca. Primjera ima dosta posebno u ovoj državi gdje normalan čovjek ne može sve to mirno posmatrati i da bude sretan jer on ima novca, a da svaki dan gleda druge pored sebe kako se pate.
Sa druge, strane samo PSIHOPATIMA, duševno mrtvim ljudima bez osjećaja i savjesti koji žive životima ZOMBIJA, može biti svejedno da gleda ljude pored sebe koji se pate i što je najgore gledajući druge kako se pate izgleda da doživljavaju neku vrstu ekstaze jer očigledno da patnja drugih ljudi ih uzbuđuje, čini sretnim i ispunjava njihove jadne i patetične živote duševnog mrtvila ...
Jeli tebi normalan čovjek koji od jednog naroda koji je doživio GENOCID, to jeste, od svoga vlastitog naroda bez ikakve grižnje savjesti ''sve po zakonu'' ukrade stotinu miliona ili koji iza svoje smrti ostavi nasljedstvo više od trideset i četiri miliona, koje je ''zaradio'' samo za par godina svoje vladavine?
Jeli tebi normalan čovjek koji se nasmijan svaki dan ''sve po zakonu'' vozi u automobilu marke Lexus vrijednosti sedamdeset hiljada KM, gledajući kroz prozor bez grižnje savjesti svaki dan penzionere kako rove po kantama za smeće ili prolazi sa tim istim autom pored običnih građana koji da bi uopće pomislili da kupe taj isti automobil moraju podići kredit kod stranih Banaka i vraćati isti svojih narednih 30 godina života jedva prežvljavajući, uvećan više puta sa ekstremno velikim kamatnim stopama?
Odgovori mi kako običan, normalan i duševno živ čovjek može sve ovo mirno gledati pod ovolikim pritiskom nepravde, a da ne bude umoran (vremenom umoren do smrti)?Ja jedno, ti drugo ...
Bespotrebno siris temu diskusije, udaljavajuci se od onoga sto ja govorim. (a jos malo, pa k`o misice zboris)
Nigdje ja nisam rekao da nesto lose u tvojoj siroj okolini nece uticati na tebe. Normalno da hoce, kao sto rece -ljudi smo. Svako normalan nece ravnodusno gledati na nepravdu, bijedu, siromastvo, bolest u svom okruzenju, pa i opcenito. Normalno, upalis TV, procitas u novinama, na internetu, cujes, vidis sve to i to ce da utice na tebe. Koliko ce to uticati na tebe, kakav ce imati efekt, zavisi od mnogo cega, ali NE MOZE to razviti kod tebe osjecaj apatije, beznadja, depresiju i slicna psihicka stanja, znaci ne moze (osim ako nisi neki natprirodni fenomen u vidu sveca)...
Upalit ces TV, vidjet ces neko nase standardno, svakodnevno njeSra i to ce djelovati na tebe --razbjesnit ce te, uznemiriti, rastuzit ce te, pokvariti mozda trenutno tvoje dobro raspolozenje, pocet ces razmisljati malo vise o tome, mozda ces izgubiti trenutno apetit, rasplakat ce te, zastrasit ce te -- nije bitno, neka djeluje nekako.. Ugasit ces TV, mozda ces i dalje razmisljati o tome, mozda ces htjeti popricati s nekim o tome, mozda neces moci zaspati tu noc ...Ali hej, NECE te to dovesti do neke apatije, do toga da ti sve gubi smisao, vaznost, da gubis zanimanje za sve, do beznadja, do toga da si jednostavno umoran od svega i tako dalje,... Shvatas sta govorim?
Nego, eto formiralo se Vijece ministara, sad se mogu, barem nakratko, skinuti sa antidepresiva, i mozda otkazati zakazane termine kod psihologa za sljedeci mjesec, mislim je l`..
Zato smo ovako i umorni …