Sarajevski standard zivota
- HAVANA
#126 Re: Sarajevski standard zivota
Muhi plata ne bi ni heftu bila.MoRe popit i pojest ko konj. 
- madner
#127 Re: Sarajevski standard zivota
Da ne govorimo koliko kosta da se poslje te skupe pive olaksas 
-
DearJohn
#128 Re: Sarajevski standard zivota
Nije, ali vjeruj mi da ti je okvirno to to sto sam napisao, mislim primanja i izdaci.JThomas wrote:pa nije zemlja dembelija da pada s neba, niti to neko misli. al' da mi kaže da doktor dobija pola prosječne plate na ruke...jebaji ga sad, ni mi ovdje ne pasemo travu.
-
Frooteky
#129 Re: Sarajevski standard zivota
1pajdo wrote:Mostar i Široki Brijeg najskuplji gradovi u BiH.vaučer wrote:Jeftinije vam je nego u Mostaru, dakle nemate se razloga buniti.
- JThomas
#130 Re: Sarajevski standard zivota
vjerujem, što ti ne bi vjerovao. i računica je jasna, opet možeš kupiti s platom neuporedivo više, i zato je švedska švedska, a BiH BiH.DearJohn wrote:Nije, ali vjeruj mi da ti je okvirno to to sto sam napisao, mislim primanja i izdaci.JThomas wrote:pa nije zemlja dembelija da pada s neba, niti to neko misli. al' da mi kaže da doktor dobija pola prosječne plate na ruke...jebaji ga sad, ni mi ovdje ne pasemo travu.
- madner
#131 Re: Sarajevski standard zivota
Pa ne mozes neuporedivo vise. Mozes vise
S tim da nekih stvari mozes kupiti i manje.
- JThomas
#132 Re: Sarajevski standard zivota
a još kad uzmeš u obzir koliki procenat ljudi u BiH nema nikakvu platu...
- madner
#133 Re: Sarajevski standard zivota
Opet neces doci do neuporedivo. 
- JThomas
#134 Re: Sarajevski standard zivota
jah, u njih 7.9% nezaposlenost, a u nas simboličnih 43%. mala je to razlika, uporediva.
-
Emi_Nevermind
#135 Re: Sarajevski standard zivota
Nemam ja snage da se raspravljam sa ljudima koji su ocajni za svadjom, i ubjedjuju mene kako je zivjeti u Svedskoj. Ne znam, meni bi bio blam da ubjedjujem nekog iz npr. Francuske kako znam kako je u Francuskoj jer sam to procitala na vikipediji i jer sam jednom srela nekog ko je tamo bio... Zivjela sam u Svedskoj 15 godina, tamo sam i studirala. Svedski sam drzavljanin. Imam 60.000 KM studentskih dugova. To je od onih "nepovratnih 700 Eura. Ne, nisu nepovratni ni za kog, za svakog je isto. Ja sam napisala svoje iskustvo,ali ocigledno ja manje znam nego neko ko je nesto procitao na vikipediji ili neko kome se rodjak hvalio kako ima para. Bili smo u Svedskoj 5 mjeseci prosle godine, i zivjeli smo sve troje od 900 KM porodiljskog, sreca pa smo zivjeli kod mojih. U Stokholmu su plate recimo bolje, konkurencija jaca,pa je hrana jeftinija, ali je zato gradski prevoz skup. 5KM za par stanica busom npr. U manjim gradovima je kirija manja, ali hrana skuplja i plate losije. Biti poduzetnik je strasno tesko, jer i na PDV, i na 33% sto radnici placaju u porezu, vi opet morate drzavi dati 33% od sve zarade. Vecina ljudi nista ne ustedi. Imam dosta prijatelja u Svedskoj, bogatijih i manje bogatih, ali niko nema vikendicu, to im je nepoznat pojam. Putovanja su im uzasno jeftina. Last minute zna biti i po 300 KM po osobi, ukljucujuci prevoz hotel, pa mogu priustiti da putuju. Puno ih uzima kredite za auto. Malo ih kupuje stanove, jer i kad ga kupe imaju neku vrstu obaveze da placaju vlasniku zgrade neku sumu novca svaki mjesec. Manje nego kirija, ali sa vracanjem duga banci, bude malo vise od kirije, pa im se ne isplati. Kuce kupuju kad oba partnera imaju solidnu platu, onda uzmu kredit. Vecina ih kupuje hranu po njemackim prodavnicama, ko pusi je donji jer su cigare 10 KM, kafa vani ko 6 KM.
Kruna je porasla, tako da sada racunajuci u eurima znatno bolje zaradjuju, prije 3 godine je recino 1 euro bio 11 kruna, dok je sada nekih 8.70 kr. http://www.nyteknik.se/special/teknikut ... 265161.ece
Evo vam stranica , to je lista najlosije i najbolje placenih zanimanja u Swe, racunajuci covjeka koji zaradjuje najvise u tom zanimanju. Sve je naravo bruto. Na plate do 32000 ide 33%, sve preko 51%, ustvari sad vidim da od kada je dosla nova vlada je smanjeno na 45 % kako bi ovi sto zaradjuju bolje imali vise para, tj. da se isplati raditi. To znaci da covjek koji je zaradjivao najvise u 2009 oj godini je imao oko 10000 KM mjesecno,poslije poreza To je super plata, ako uzmes u obzir da je najnize bila oko 2000KM.
Najbolje zaradjuju ljekari, (iako i tu ima iznimaka kao sto spomenuh) a plata "glavnog doktora",kardiologa s kojim se moji roditelji druze je recimo oko 5500 Eura bruto. 3025 eura neto. Ti sto kazes da ti rodjak toliko dobija neto..tvoj rodjak inzinjer zaradjuje vise od specijaliste kardiologa? Mozda, necu ulaziti u to, ali mi zvuci nevjerovatno, jer moj prijatelj je inzinjer, doduse tek diplomirao i dobija bruto 2200 Eura. Vikendom radi u baru kako bi mogao priustiti sve sto zeli, i kako bi mogao doci vama vaditi mast. Dobro zaradjuju zidari i generalno ljudi koji imaju onako rizicne poslove, jer u Svedskoj daju taj neki ekstra dohodak za rizik koji preuzimas, te duplu platu za prekovremene sate, sto je super. To znaci da ti koji rade sa starcima obicno super zaradjuju, jer rade nocne sate, te dobijaju ekstra pare za "neugodno" radno vrijeme. Zidari znaju dobiti i preko 3000 eura neto, jer pola svojih poslova mogu obavljati na crno, kao i sve zanatlije. Socijala je nekih 600 KM. Kod nas je to losa plata, pa bih voljela da svi vi kojima se to tako divno cini odete na 3 mjeseca i zivite na svedskoj socijali.
U Holandiji mi je prijatelj koji je masinski inzinjer zaradjivao 3800 Eura neto. Licno sam za prevodjenje 3 dana sedmicno zaradjivala 2000 eura neto. Znaci, Holandija sa platama
, ali je skuplje zivjeti. Za druge zemlje ne znam, osim za Norvesku, jer tamo su dvije moje kolegice sa faksa, Svedjanke, isle cistiti ribu i zaradjivale 6-7 hiljada eura mjesecno, radile 3 mjeseca, i onda isle putovati. Zato Norvezani npr. ismijavaju Svede jer su bijeda koja sa diplomom dolazi da cisti ribu.
Ja nikog nisam uvrijedila, samo napisala kako jeste. Ocigledno ljude provocira to sto sam zadovoljna, ili sto ljudima oduzimam pravo da kukaju, jer je ipak nama najgore. Kod nas malo ko placa kiriju, plata ide na rezije i ostalo. U Svedskoj vecina plate ide na kiriju. Imam prijateljica koje kukaju sto im je plata 900KM, a zive kod mame i to trose na izlaske, odjecu, sminku. Vecini raje u Svedskoj je super ako ostane toliko, i to sa ukljucenom hranom. Kukajte ako zelite, ja vas necu ometati, nek vas wikipedia uci kako jeste i papci koji iznajmljuju BMW na mjesec dana kak bi vama pokazali kako ste jadni, a kasnije jedu makarone sa kecapom 3 mjeseca. Htjela sam da vidite da nije sve toliko crno, meni je cilj bio da vam pokazem da nama ovdje nije tako lose, i da sve sto bljesti nije zlato. U Svedskoj nikad nisam pomislila da udjem na forum, a kamoli imala vremena da pisem dok sam na poslu. Kafa se pije za kompjuterom. 4 sata je i ovaj forum je prepun. Ja radim od kuce, pa udjem ponekad jer nemam vremena. Bosnjo bi i forum, i kafu u gradu, i pauzu za cigaru, i fejsbuk, i zapadnu platu, a nase cijene. Pa ne ide. Ne moze i jare i pare. Nije nama tako lose, a vi kukajte ako zelite. Ima kod nas i jada i bijede, ali taj jad i bijeda nemaju inteneta, niti vise na ovom forumu, vec crnce na svojim poslovima. Vi niste jad i bijeda, i kao da volite da se gore osjecate i elitizirate neku tamo Svedsku i crnite sebe. Izvolite vala, meni je bilo fino gore, ovdje mi je jos bolje.. Izvinite sto sam htjela da vam malo razbijem depresivu i da vam unesem malo pozitive. Kardinalna greska. Uzivajte u svojoj mizeriji.
Kruna je porasla, tako da sada racunajuci u eurima znatno bolje zaradjuju, prije 3 godine je recino 1 euro bio 11 kruna, dok je sada nekih 8.70 kr. http://www.nyteknik.se/special/teknikut ... 265161.ece
Evo vam stranica , to je lista najlosije i najbolje placenih zanimanja u Swe, racunajuci covjeka koji zaradjuje najvise u tom zanimanju. Sve je naravo bruto. Na plate do 32000 ide 33%, sve preko 51%, ustvari sad vidim da od kada je dosla nova vlada je smanjeno na 45 % kako bi ovi sto zaradjuju bolje imali vise para, tj. da se isplati raditi. To znaci da covjek koji je zaradjivao najvise u 2009 oj godini je imao oko 10000 KM mjesecno,poslije poreza To je super plata, ako uzmes u obzir da je najnize bila oko 2000KM.
Najbolje zaradjuju ljekari, (iako i tu ima iznimaka kao sto spomenuh) a plata "glavnog doktora",kardiologa s kojim se moji roditelji druze je recimo oko 5500 Eura bruto. 3025 eura neto. Ti sto kazes da ti rodjak toliko dobija neto..tvoj rodjak inzinjer zaradjuje vise od specijaliste kardiologa? Mozda, necu ulaziti u to, ali mi zvuci nevjerovatno, jer moj prijatelj je inzinjer, doduse tek diplomirao i dobija bruto 2200 Eura. Vikendom radi u baru kako bi mogao priustiti sve sto zeli, i kako bi mogao doci vama vaditi mast. Dobro zaradjuju zidari i generalno ljudi koji imaju onako rizicne poslove, jer u Svedskoj daju taj neki ekstra dohodak za rizik koji preuzimas, te duplu platu za prekovremene sate, sto je super. To znaci da ti koji rade sa starcima obicno super zaradjuju, jer rade nocne sate, te dobijaju ekstra pare za "neugodno" radno vrijeme. Zidari znaju dobiti i preko 3000 eura neto, jer pola svojih poslova mogu obavljati na crno, kao i sve zanatlije. Socijala je nekih 600 KM. Kod nas je to losa plata, pa bih voljela da svi vi kojima se to tako divno cini odete na 3 mjeseca i zivite na svedskoj socijali.
U Holandiji mi je prijatelj koji je masinski inzinjer zaradjivao 3800 Eura neto. Licno sam za prevodjenje 3 dana sedmicno zaradjivala 2000 eura neto. Znaci, Holandija sa platama
Ja nikog nisam uvrijedila, samo napisala kako jeste. Ocigledno ljude provocira to sto sam zadovoljna, ili sto ljudima oduzimam pravo da kukaju, jer je ipak nama najgore. Kod nas malo ko placa kiriju, plata ide na rezije i ostalo. U Svedskoj vecina plate ide na kiriju. Imam prijateljica koje kukaju sto im je plata 900KM, a zive kod mame i to trose na izlaske, odjecu, sminku. Vecini raje u Svedskoj je super ako ostane toliko, i to sa ukljucenom hranom. Kukajte ako zelite, ja vas necu ometati, nek vas wikipedia uci kako jeste i papci koji iznajmljuju BMW na mjesec dana kak bi vama pokazali kako ste jadni, a kasnije jedu makarone sa kecapom 3 mjeseca. Htjela sam da vidite da nije sve toliko crno, meni je cilj bio da vam pokazem da nama ovdje nije tako lose, i da sve sto bljesti nije zlato. U Svedskoj nikad nisam pomislila da udjem na forum, a kamoli imala vremena da pisem dok sam na poslu. Kafa se pije za kompjuterom. 4 sata je i ovaj forum je prepun. Ja radim od kuce, pa udjem ponekad jer nemam vremena. Bosnjo bi i forum, i kafu u gradu, i pauzu za cigaru, i fejsbuk, i zapadnu platu, a nase cijene. Pa ne ide. Ne moze i jare i pare. Nije nama tako lose, a vi kukajte ako zelite. Ima kod nas i jada i bijede, ali taj jad i bijeda nemaju inteneta, niti vise na ovom forumu, vec crnce na svojim poslovima. Vi niste jad i bijeda, i kao da volite da se gore osjecate i elitizirate neku tamo Svedsku i crnite sebe. Izvolite vala, meni je bilo fino gore, ovdje mi je jos bolje.. Izvinite sto sam htjela da vam malo razbijem depresivu i da vam unesem malo pozitive. Kardinalna greska. Uzivajte u svojoj mizeriji.
- madner
#136 Re: Sarajevski standard zivota
Ako bi mjerio po istom standardu 23.7% 
- JThomas
#137 Re: Sarajevski standard zivota
šta, ne možemo vjerovati podatku o prosječnoj plati u jednoj zemlji EU sa wikipedie, nego treba tebi da vjerujemo da je upola manja?
mislim to su ono baš insider top secret podaci pa moraš znati iz prve ruke...
-
DearJohn
#139 Re: Sarajevski standard zivota
43 % je zvanicna brojka, veliki broj ljudi radi u tzv. "sivoj ekonomiji" tako da to nije realan odraz stanja, nezaposlenost je ustvari manja ali gledajuci cisto statisticki u pravu si.JThomas wrote:jah, u njih 7.9% nezaposlenost, a u nas simboličnih 43%. mala je to razlika, uporediva.
-
DearJohn
#140 Re: Sarajevski standard zivota
Pusti ostale informacije, vjeruj u ono sto sam ja napisao da je tacno. Brojke su okvirne ali to je u sustini to.JThomas wrote:šta, ne možemo vjerovati podatku o prosječnoj plati u jednoj zemlji EU sa wikipedie, nego treba tebi da vjerujemo da je upola manja?
-
DearJohn
#141 Re: Sarajevski standard zivota
Nesto si u pravu, nesto nisi.AmirEmira wrote:Nemam ja snage da se raspravljam sa ljudima koji su ocajni za svadjom, i ubjedjuju mene kako je zivjeti u Svedskoj. Ne znam, meni bi bio blam da ubjedjujem nekog iz npr. Francuske kako znam kako je u Francuskoj jer sam to procitala na vikipediji i jer sam jednom srela nekog ko je tamo bio... Zivjela sam u Svedskoj 15 godina, tamo sam i studirala. Svedski sam drzavljanin. Imam 60.000 KM studentskih dugova. To je od onih "nepovratnih 700 Eura. Ne, nisu nepovratni ni za kog, za svakog je isto. Ja sam napisala svoje iskustvo,ali ocigledno ja manje znam nego neko ko je nesto procitao na vikipediji ili neko kome se rodjak hvalio kako ima para. Bili smo u Svedskoj 5 mjeseci prosle godine, i zivjeli smo sve troje od 900 KM porodiljskog, sreca pa smo zivjeli kod mojih. U Stokholmu su plate recimo bolje, konkurencija jaca,pa je hrana jeftinija, ali je zato gradski prevoz skup. 5KM za par stanica busom npr. U manjim gradovima je kirija manja, ali hrana skuplja i plate losije. Biti poduzetnik je strasno tesko, jer i na PDV, i na 33% sto radnici placaju u porezu, vi opet morate drzavi dati 33% od sve zarade. Vecina ljudi nista ne ustedi. Imam dosta prijatelja u Svedskoj, bogatijih i manje bogatih, ali niko nema vikendicu, to im je nepoznat pojam. Putovanja su im uzasno jeftina. Last minute zna biti i po 300 KM po osobi, ukljucujuci prevoz hotel, pa mogu priustiti da putuju. Puno ih uzima kredite za auto. Malo ih kupuje stanove, jer i kad ga kupe imaju neku vrstu obaveze da placaju vlasniku zgrade neku sumu novca svaki mjesec. Manje nego kirija, ali sa vracanjem duga banci, bude malo vise od kirije, pa im se ne isplati. Kuce kupuju kad oba partnera imaju solidnu platu, onda uzmu kredit. Vecina ih kupuje hranu po njemackim prodavnicama, ko pusi je donji jer su cigare 10 KM, kafa vani ko 6 KM.
U Holandiji mi je prijatelj koji je masinski inzinjer zaradjivao 3800 Eura neto. Licno sam za prevodjenje 3 dana sedmicno zaradjivala 2000 eura neto. Znaci, Holandija sa platama, ali je skuplje zivjeti. Za druge zemlje ne znam, osim za Norvesku, jer tamo su dvije moje kolegice sa faksa, Svedjanke, isle cistiti ribu i zaradjivale 6-7 hiljada eura mjesecno, radile 3 mjeseca, i onda isle putovati. Zato Norvezani npr. ismijavaju Svede jer su bijeda koja sa diplomom dolazi da cisti ribu.
-
DearJohn
#142 Re: Sarajevski standard zivota
A i udaljismo se od teme, poce rasprava o Svedskoj, malo irelevantno s obzirom na naslov teme.
-
Innovation
#143 Re: Sarajevski standard zivota
- JThomas
#144 Re: Sarajevski standard zivota
nisam tebi rekao.DearJohn wrote:Pusti ostale informacije, vjeruj u ono sto sam ja napisao da je tacno. Brojke su okvirne ali to je u sustini to.JThomas wrote:šta, ne možemo vjerovati podatku o prosječnoj plati u jednoj zemlji EU sa wikipedie, nego treba tebi da vjerujemo da je upola manja?
znam ja jako dobro koliko ljudi radi u BiH sivoj ekonomiji. ali ti ljudi nemaju nikakvih prava iz radnog odnosa osim gole plate, najčešće jako mršave. vodi se k'o nezaposlen, u penziju neće moći nikad ili će imati minimalnu, ako mu gazda ostane dužan apsolutno nikakve zaštite nema, jer zakonski nije ni radio...i neko kuka koliki je porez na platu u švedskoj. niko (normalan) ne misli da je u švedskoj ili norveškoj zemlja dembelija i da šunke vise sa drveća. ali poenta je u životu prosječnog čovjeka sa prosječnom platom. imam rodbinu u švedskoj, rade obične poslove sa SSS bez bilo kakvih posebnih vještina i kvalifikacija...i to je nebo i zemlja kako žive u odnosu na ljude koji slične poslove rade ovdje. a zaista nisu od lažova i furača koji falsifikuju stvarnost.
-
Emi_Nevermind
#145 Re: Sarajevski standard zivota
Pa stvarnoJThomas wrote:šta, ne možemo vjerovati podatku o prosječnoj plati u jednoj zemlji EU sa wikipedie, nego treba tebi da vjerujemo da je upola manja?
1. wikipediju moze urediti ko zeli'
2. da iz prve ruke, jer ovo NET na wiki nije ispravno
3. ko zelis da sam sebe sazaljevas, izvoli, ja samo kazem kolika je meni plata bila, i ostalim ljudima koji zive u Svedskoj
- JThomas
#146 Re: Sarajevski standard zivota
hajd' ti pokušaj preurediti pa vidi koliko će ostati.
-
DearJohn
#147 Re: Sarajevski standard zivota
Opet mi o Svedskoj -:) Ne kazem da je neko od tvoje rodbine lazov i furac koji falsifikuje stvarnost. ali razlika je ako zivis u Stockholmu ili Geteborgu (gdje vecina nasih zivi) ili u nekom drugom gradicu jer se cijene stanovanja radikalno razlikuju. Istu kucu koju ces u predgradju Stockholma platiti 450 000 EURA mozes samo dvjesto kilometara dalje kupiti za 100 000 EUR, primjerice. Zato ljudi sa SSS strucnom spremom u nekom malom mjestu, i ako imaju srece da dobiju poso jer je trenutno stopa nezaposlenosti u Svedskoj velika, mogu sebi puno vise priustiti nego normalna raja koja zivi npr. u Stockholmu. Ali opet kazem, sve je individualno.JThomas wrote:nisam tebi rekao.DearJohn wrote:Pusti ostale informacije, vjeruj u ono sto sam ja napisao da je tacno. Brojke su okvirne ali to je u sustini to.JThomas wrote:šta, ne možemo vjerovati podatku o prosječnoj plati u jednoj zemlji EU sa wikipedie, nego treba tebi da vjerujemo da je upola manja?
znam ja jako dobro koliko ljudi radi u BiH sivoj ekonomiji. ali ti ljudi nemaju nikakvih prava iz radnog odnosa osim gole plate, najčešće jako mršave. vodi se k'o nezaposlen, u penziju neće moći nikad ili će imati minimalnu, ako mu gazda ostane dužan apsolutno nikakve zaštite nema, jer zakonski nije ni radio...i neko kuka koliki je porez na platu u švedskoj. niko (normalan) ne misli da je u švedskoj ili norveškoj zemlja dembelija i da šunke vise sa drveća. ali poenta je u životu prosječnog čovjeka sa prosječnom platom. imam rodbinu u švedskoj, rade obične poslove sa SSS bez bilo kakvih posebnih vještina i kvalifikacija...i to je nebo i zemlja kako žive u odnosu na ljude koji slične poslove rade ovdje. a zaista nisu od lažova i furača koji falsifikuju stvarnost.
- madner
#148 Re: Sarajevski standard zivota
Pa sta je sporno crni Tomase
Wikipedia naravno nije validan izvor informacija, ali eurostat jeste.
Wikipedia naravno nije validan izvor informacija, ali eurostat jeste.
- JThomas
#149 Re: Sarajevski standard zivota
žive u štokholmu, a normalna su raja 
doduše ne piju i ne puše, to moram biti pošten i naglasiti...
doduše ne piju i ne puše, to moram biti pošten i naglasiti...
- HAVANA
#150 Re: Sarajevski standard zivota
JThomas wrote:žive u štokholmu, a normalna su raja
doduše ne piju i ne puše...
Jedu li teletinu?