Ja principe jos nisam odbacila,drzim ih se dok mi ih ljubav ne odbaci.PeppermintSA wrote:Doživio sam dovoljno puta da sam odbacio sve principe i u teorijizelenashica wrote: Ti očito nikad nisi dozivio da ti ljubav pomuti principe....
SAMOHRANE MAJKE
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
zelenashica
#126 Re: SAMOHRANE MAJKE
-
PeppermintSA
#127 Re: SAMOHRANE MAJKE
a jel ti taj princip racionalan ili iracionalan? Razlog njegovog postojanja je?zelenashica wrote:Ja principe jos nisam odbacila,drzim ih se dok mi ih ljubav ne odbaci.PeppermintSA wrote:Doživio sam dovoljno puta da sam odbacio sve principe i u teorijizelenashica wrote: Ti očito nikad nisi dozivio da ti ljubav pomuti principe....
molim samo da mi ne citiraš neko miki maus istraživanje koje tvrdi da su muškarci nezreliji.
-
zelenashica
#128 Re: SAMOHRANE MAJKE
Gdje sam ja kazala da su muskarci nezreliji?PeppermintSA wrote:a jel ti taj princip racionalan ili iracionalan? Razlog za njega je?zelenashica wrote:Ja principe jos nisam odbacila,drzim ih se dok mi ih ljubav ne odbaci.PeppermintSA wrote:
Doživio sam dovoljno puta da sam odbacio sve principe i u teoriji
molim samo da mi ne citiraš neko miki maus istraživanje koje tvrdi da su muškarci nezreliji.
Očito jos nisi dovoljno upoznao moje stavove,ja ne radim generalizaciju na muske i zenske....nezrelih ima podjednako u na obje strane.
Pa u sustini princip se moze ciniti racionalnim,ali isto tako se moze vremenom spoznati da uopste nije bio takav.
-
PeppermintSA
#129 Re: SAMOHRANE MAJKE
pa nisam rekao da si to rekla.zelenashica wrote: Gdje sam ja kazala da su muskarci nezreliji?
Očito jos nisi dovoljno upoznao moje stavove,ja ne radim generalizaciju na muske i zenske....nezrelih ima podjednako u na obje strane.
Pa u sustini princip se moze ciniti racionalnim,ali isto tako se moze vremenom spoznati da uopste nije bio takav.
Upravo sam pitao da mi pojasniš stavove - tj. Zašto imaš taj princip?
-
zelenashica
#130 Re: SAMOHRANE MAJKE
Nisam taj svoj stav izrekla s mislju da muskarce smatram nezrelim.PeppermintSA wrote:pa nisam rekao da si to rekla.zelenashica wrote: Gdje sam ja kazala da su muskarci nezreliji?
Isla sam i idem nekom logikom koju ni sama ponekad ne razumijem.
Malo mi je sebično kao samohranoj majci,prihvatiti muskarca koji je mlađi od mene(uz ovo ide i vjerovatnoca da on nije bio u braku niti da ima dijete).
Ja bih se osjecala malo sebicnom sto pored sebe imam muskarca koji je od mene mlađi 4,5,..godina,koji bi mozda sa nekom djevojkom mogao graditi dom,imati porodicu bez "prošlosti"koju ima svaka samohrana majka.
Jednostavno ne vjerujem da bih se osjecala prijatno u takvoj vezi,bar ne na početku te veze.Ali ako se već desi ljubav,onda taj princip sigurno gubi na značaju i sigurno bi bio odbačen.
Ne znam da li sam dovoljno dobro pojasnila,ali nadam se da si shvatio sustinu.
-
Samprotivsviju
#131 Re: SAMOHRANE MAJKE
Draga zelenashice ali zar ne moze uraditi sve ovo sto si navela i stariji muskarac?zelenashica wrote:Nisam taj svoj stav izrekla s mislju da muskarce smatram nezrelim.PeppermintSA wrote:pa nisam rekao da si to rekla.zelenashica wrote: Gdje sam ja kazala da su muskarci nezreliji?
Malo mi je sebično kao samohranoj majci,prihvatiti muskarca koji je mlađi od mene(uz ovo ide i vjerovatnoca da on nije bio u braku niti da ima dijete).
Ja bih se osjecala malo sebicnom sto pored sebe imam muskarca koji je od mene mlađi 4,5,..godina,koji bi mozda sa nekom djevojkom mogao graditi dom,imati porodicu bez "prošlosti"koju ima svaka samohrana majka.
Jednostavno ne vjerujem da bih se osjecala prijatno u takvoj vezi,bar ne na početku te veze.Ali ako se već desi ljubav,onda taj princip sigurno gubi na značaju i sigurno bi bio odbačen.
Last edited by Samprotivsviju on 13/12/2011 19:36, edited 1 time in total.
-
Mr. Brightside
#132 Re: SAMOHRANE MAJKE
kao neko ko se rodio 92e poznajem jako puno djece odrasle bez oca ili majke, a ciji se roditelji ni dan danas nisu odlucili za osnivanje nove zajednice.
nije im lako, pogotovo kad djeca uđu u pubertet... to su neki prelomni trenuci za njih, mnogi ih jednostavno prepuste okolini na odgoj jer osjecaju da njihove rijeci i djela nemaju ama bas nikakav uticaj... malo zeznuto zar ne?
s druge strane, mnogi primjeri pokazuju da upravo djeca samohranih roditelja "odskacu" od drugih, puno su "bolji" od svojih vrsnjaka u raznim segmentima... zelja za "dokazivanjem" prevagne i oni postani pravi mali ponosi svojih mahala
na pitanje zasto im se mame ili ocevi nisu upustili u novu vezu/brak, ogromna vecina ce reci da neko novi ne zasluzuje biti pored njih i nemaju pravo, osjecaji koje nose u sebi i sjecanja na izgubljene im jednostavno ne dozvoljavaju...
pitanje: kako ces biti sa nekom samohranom majkom u braku/ozbiljnoj vezi, ako te dijete nece nikad prihvatiti kao nekog bliznjeg, a to bi sigurno morao biti, inace cemu vodi to sve ?
nije im lako, pogotovo kad djeca uđu u pubertet... to su neki prelomni trenuci za njih, mnogi ih jednostavno prepuste okolini na odgoj jer osjecaju da njihove rijeci i djela nemaju ama bas nikakav uticaj... malo zeznuto zar ne?
s druge strane, mnogi primjeri pokazuju da upravo djeca samohranih roditelja "odskacu" od drugih, puno su "bolji" od svojih vrsnjaka u raznim segmentima... zelja za "dokazivanjem" prevagne i oni postani pravi mali ponosi svojih mahala
na pitanje zasto im se mame ili ocevi nisu upustili u novu vezu/brak, ogromna vecina ce reci da neko novi ne zasluzuje biti pored njih i nemaju pravo, osjecaji koje nose u sebi i sjecanja na izgubljene im jednostavno ne dozvoljavaju...
pitanje: kako ces biti sa nekom samohranom majkom u braku/ozbiljnoj vezi, ako te dijete nece nikad prihvatiti kao nekog bliznjeg, a to bi sigurno morao biti, inace cemu vodi to sve ?
-
PeppermintSA
#133 Re: SAMOHRANE MAJKE
to je najpošteniji odgovor koji sam dobio na to pitanje, od ženezelenashica wrote:Nisam taj svoj stav izrekla s mislju da muskarce smatram nezrelim.PeppermintSA wrote:pa nisam rekao da si to rekla.zelenashica wrote: Gdje sam ja kazala da su muskarci nezreliji?
svaka čast
-
zelenashica
#134 Re: SAMOHRANE MAJKE
Naravno da moze,.....ali sama činjenica da je stariji od mene 5,6,...pa i 10 godina me ne čini samoj sebi sebičnom kao sto je slucaj sa mlađim....ipak je imao godine ispred sebe,koje nije znao/htio/mogao iskoristiti....u neku ruku bar bi tak osjecaj samokrivnje bio blazi jer zabogao imao je godine što nije..Samprotivsviju wrote:
Draga zelenashice ali zar ne moze uraditi sve ovo sto si navela i stariji muskarac?
-
zelenashica
#135 Re: SAMOHRANE MAJKE
Krenucu od natrag sa pitanjima.armin.i.am wrote: na pitanje zasto im se mame ili ocevi nisu upustili u novu vezu/brak, ogromna vecina ce reci da neko novi ne zasluzuje biti pored njih i nemaju pravo, osjecaji koje nose u sebi i sjecanja na izgubljene im jednostavno ne dozvoljavaju...
Kako biti sa nekim ako te dijete ne prihvata?
Jednostavno uz pomoc onog s kim jesi.Normalno je da djeca prave barijere prema nepoznatim osobama,prema osobama koje ulaze u njegov zivot,ali osoba cije je to dijete je ta karika koja treba pomoci u prevazilazenju poteskoca i zajedno sa novim partnerom raditi na pravilnom postavljanju karike na svoje mjesto.Mislim da je zajednicki trud uspjeh ka gradjenju tog odnosa.Djeca su prilagodljiva i lako ih je pridobiti ako se imalo potrudi.
To sta ce djeca reci o ulasku u novu vezu je sasvim normalan odgovor.Djeca su takva,ali kako rekoh na pocetku treba ih postupcima i djelima ubijediti da taj neko nije ukrao njegovu mamu/tatu nego da je tu da bi ta mama/tata bila/bio sretan.Ako se taj neko novi ponasa posesivno normalno je da ce djeca osjetiti da su višak,da su nepozeljna,da im taj neko krade mamu/tatu.
Rekoh vec djeca su dio takve veze i treba ih kao takve i prihvatiti u pocetku i vjerujem da problema oko komunikacije nece biti.
-
Samprotivsviju
#136 Re: SAMOHRANE MAJKE
Prihvatit cu tvoje obrazlozenje zelenashice,vezano za mladje muskarce.
Interesuje me ida li ima slucajeva u kojima se pojavi muskarac,koji je manje vise zainteresovan samo za "zabavljanje" sa majkom?
Interesuje me ida li ima slucajeva u kojima se pojavi muskarac,koji je manje vise zainteresovan samo za "zabavljanje" sa majkom?
-
zelenashica
#137 Re: SAMOHRANE MAJKE
Naravno da ima.Ali to je evidentno samo u početku statusa razvedena/samohrana majka.Kasnije to dođe sve na svoje i onda takvi više i ne prilaze,haman znaju da nemaju šanse svjesni svojih namjera.Samprotivsviju wrote:Prihvatit cu tvoje obrazlozenje zelenashice,vezano za mladje muskarce.
Znas u narodu jos uvijek kruzi ona stara taktika:haj bona sta fali nece se p(re)poznat...pogotovo kada su u pitanju razvedene zene uz to jos i samohrane majke.
Ali takvi u budu na startu otkriveni.
-
_Sarajka
#138 Re: SAMOHRANE MAJKE
Imaš ti ispravan i čvrst stav zelenashice po mnogim otvorenim pitanjima, koja se tiču samohranih roditelja.zelenashica wrote:Naravno da ima.Ali to je evidentno samo u početku statusa razvedena/samohrana majka.Kasnije to dođe sve na svoje i onda takvi više i ne prilaze,haman znaju da nemaju šanse svjesni svojih namjera.Samprotivsviju wrote:Prihvatit cu tvoje obrazlozenje zelenashice,vezano za mladje muskarce.
Znas u narodu jos uvijek kruzi ona stara taktika:haj bona sta fali nece se p(re)poznat...pogotovo kada su u pitanju razvedene zene uz to jos i samohrane majke.
Ali takvi u budu na startu otkriveni.
Tako bi to nekako u praksi trebalo i izgledati.
No, ovo za mlađe muškarce mislim da nisi u pravu.Pa svako bira sebi onoga tko mu odgovara.Znači čemu osjećaj krivice ?
-
zelenashica
#139 Re: SAMOHRANE MAJKE
Osjecaj krivice je nesto unutar nas samih.Ne mora da znaci ni da je opravdan niti da nije,ali ga ne mozemo izbjeci kada se pojavi.Ja jednostavno mislim da bi se osjecala krivom,da bi uvijek imala u podsvijesti nesto nalik " pa ja sam njemu uskratila nesto....." pa makar on prosao i gore sa nekom drugom nego samnom.Jednostavno je tako._Sarajka wrote:
Imaš ti ispravan i čvrst stav zelenashice po mnogim otvorenim pitanjima, koja se tiču samohranih roditelja.![]()
Tako bi to nekako u praksi trebalo i izgledati.
No, ovo za mlađe muškarce mislim da nisi u pravu.Pa svako bira sebi onoga tko mu odgovara.Znači čemu osjećaj krivice ?
Godine ko godine nisu u ljubavi presudne,ali jesu u nekim početnim fazama.
-
sumirprimus
#140 Re: SAMOHRANE MAJKE
al dobro,zelenashice,a onako potreba usput?nebitno,mladji stariji,nes sad zenit se opet...
nego nako,usput...
kontam,kad ste vec slobodne,sta fali????
nego nako,usput...
-
arijela
#141 Re: SAMOHRANE MAJKE
Upravo tako...Ovo je samo još jedna od brojnih predrasuda koje su itekako žive u našem društvu, nažalost. Isto tako, još jedna situacija u kojoj generalizacija MORA biti isključena potpuno.mire - ložač wrote:Moja poruka bi u odnosu na ovu priču bila vezana za jedan vic.
Dakle: " Doš'o Suljo Muji u posjetu u bolnicu jer je Mujo pao sa kruške, i govori "znam jarane, sve znam moraš biti jak moraš izdržati ... bori se ..." a na to će njemu Mujo - "A jesi li ti Suljo ikad up'o s kruške ?" , "Nisam vala nikad "-kaže Suljo.. E sad u onim bolovima i svemu napregne se Mujo i kaže " Pa onda Boga ti ne seri više molim te ..."...
Tako je to isto i u ovim slučajevima, jer to čovjek mora da doživi da bi o tome mogao da priča.
To je sigurno jedna od najtežih emotivnih veza u kojima se čovjek može naći, a ja za njih ne mogu naći prave riječi i opisati ih. Jedino mogu ljudima koji se upuštaju u njih RESPECT !!!
Svaki odnos se posebno gradi i ne vidim zašto se ne upustiti u vezu sa osobom koja ima dijete. Zato što je to teško? Nije teško onda kada potpuno prihvatimo da će dijete uvijek biti na prvom mjestu, kada shvatimo da ne trebamo da se trudimo da budemo novi otac/majka tom djetetu, već prijatelj na kojeg može da se osloni.
- petunija
#142 Re: SAMOHRANE MAJKE
Bingo,Ma.Le.Na wrote:hm
nesto razmisljam..
ako neko ne bi mogao prihvatiti osobu sa djetetom samim tim jer je tudje...znaci li to da ta osoba nikada ne bi mogla ni usvojiti dijete..jer je tudje?
na ovu dilemu nabasah jer, kako rekoh..ne bih sada mogla biti s nekim ko ima dijete...ali sam veliki zagovornik usvajanja...pa pokusavam malo shvatiti vlastiti izbor..
o tome razmišljam cijelo vrijeme dok čitam temu
-
zelenashica
#143 Re: SAMOHRANE MAJKE
Najveća je greška usput išta raditi.sumirprimus wrote:al dobro,zelenashice,a onako potreba usput?nebitno,mladji stariji,nes sad zenit se opet...
nego nako,usput...
Kad god nešto i bi usput sjetim se nene i njenog :de usput kcerki ovo,de usput kceri ovo...i ja predveče crkla od usput obavljanog posla.
I odakle ti znaš da se ja neću udavati
Odakle znaš da sam uopšte slobodna
- lady_35
#144 Re: SAMOHRANE MAJKE
'Biti u vezi sa samohranim majkama opasno je po mentalno zdravlje!' - jednom prilikom je izjavio moj radni kolega....
Samohrane majke su žene čvrstih stavova, s jasnom vizijom svog života, zapravo one su potencijalna opasnost za muškarce kojima su one s jedne strane unatoč djeci vrlo seksipilne i poželjne, a s druge opasne jer su to žene koje točno znaju što žele i kako se postaviti u jednoj vezi.....
Samohrane majke su žene čvrstih stavova, s jasnom vizijom svog života, zapravo one su potencijalna opasnost za muškarce kojima su one s jedne strane unatoč djeci vrlo seksipilne i poželjne, a s druge opasne jer su to žene koje točno znaju što žele i kako se postaviti u jednoj vezi.....
-
zelenashica
#145 Re: SAMOHRANE MAJKE
Svaka normalna zena treba znati sta zeli i kako se postaviti u jednoj vezi,sumnjam da je to cini opasnom...ova tvoja izjava haman pa samo samohrane majke cini normalnima,sa cim se ja niti mogu niti zelim sloziti.lady_35 wrote:'Biti u vezi sa samohranim majkama opasno je po mentalno zdravlje!' - jednom prilikom je izjavio moj radni kolega....
- slobodni armirach
#146 Re: SAMOHRANE MAJKE
nema postavljacice teme,..da nije postala u medjuvremenu nesamohrana majka,..il joj se frajer vratio pa sad ima drugacije misljenje od onog prvog da neozenjeni bjeze od samohranih matera

- lady_35
#147 Re: SAMOHRANE MAJKE
Svaka normalna zena treba znati sta zeli i kako se postaviti u jednoj vezi,sumnjam da je to cini opasnom...ova tvoja izjava haman pa samo samohrane majke cini normalnima,sa cim se ja niti mogu niti zelim sloziti.[/quote]
Vidiš ja se baš ne bi potpuno složila s tobom jer velik broj žena se boji suprostaviti muškarcu baš iz razloga što se boje toga da i one ne bi postale "samohrane majke"....I baš iz tog razloga ostaju pored nekog tko možda pije, tko ih maltretira i tko ih vara...
Vidiš ja se baš ne bi potpuno složila s tobom jer velik broj žena se boji suprostaviti muškarcu baš iz razloga što se boje toga da i one ne bi postale "samohrane majke"....I baš iz tog razloga ostaju pored nekog tko možda pije, tko ih maltretira i tko ih vara...
-
zelenashica
#148 Re: SAMOHRANE MAJKE
Uopste nije bitan nacin zasto ostaju,bitno je to da svaka "normalna" zena zna sta zeli.lady_35 wrote:
- lady_35
#149 Re: SAMOHRANE MAJKE
zelenashica wrote:Uopste nije bitan nacin zasto ostaju,bitno je to da svaka "normalna" zena zna sta zeli.lady_35 wrote:
Mislim da nijedna žena koja cijeni sebe ne bi trebala poželjeti takvog muškarca pored sebe....
-
PalaSa Marsa
#150 Re: SAMOHRANE MAJKE
Ubise raju predrasude.
Svakoj zeni koja sama izdrzava djecu i dijete, tojes samohranoj majci, skidam kapu.