racun za plin

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#126 Re: racun za plin

Post by PipiDugaDevetka »

Ovi raznosači računa za plin ugrožavaju bezbjednost jer račune kače za vrata potrošača, pa ako koji od njih nije prisutan u stanu na duže vrijeme, taj račun zakačen na vrata je izvrsna tipperska informacija narkomanima i lopovima da ''pristupe odrađivanju'' stana praznog od ljudi.
despina

#127 Re: racun za plin

Post by despina »

VjecitiStudent wrote:
ryan wrote:
despina wrote:kupujem Jotul kaminsku peć uskoro, 1300 km,odlično sagorijevanje, grije 50 m2.
217 km račun za plin u novembru, a u deke se zamotam svaki dan da "uštedim" :x
Za ove Jotul peci mogu da ti potvrdim da su extra, ja grijem u kuci nekih 55 m2 sa jednom takvom, mislim da je to najmanja, ova na njihovoj stranici sa sifrom F 602 N! Kuca je poslije rata renovirana, stiropor 5cm, prozori nisu nesto bas, ali pec grije k'o luda :) ja drzim od recimo 8-23h na nekih 21-24C,( rekord mi je 33C nisam vise smio mislio sam sve ce se zapaliti) poslije samo zrak zatvorim i ujutro nadjem zar i samo nastavim loziti (ujutro temp bude oko 18-20C) lozim drva stara 2 god i sagorijevanje je fantasticno, cistim pec jednom u 10 dana, ne bi trebalo ni tada, ali me ovi moji tjeraju pa moram :) jos grijem i kupatilo i jednu sobu, sve oko 25m2 na konvektore Atlantic-struja ovaj mjesec 63 KM tu je i bojler i nesto malo kuhanja :)
Legendarni Jotul, jos iz rata.

e hvala na iskustvima. vidjela sam da peć može na drva i brikete. obzirom da ima dobro sagorijevanje, koliko odprilike u KM-ovima ode na drva u jednoj sezoni?
addy_sa

#128 Re: racun za plin

Post by addy_sa »

50m2 za novembar 192 KM, nikad ne gasim plin, po noći na 19 po danu na 21...
by the way ovo mi je prvi račun uopšte za plin tako da ne znam jel puno ili je normala..
VjecitiStudent

#129 Re: racun za plin

Post by VjecitiStudent »

despina wrote: e hvala na iskustvima. vidjela sam da peć može na drva i brikete. obzirom da ima dobro sagorijevanje, koliko odprilike u KM-ovima ode na drva u jednoj sezoni?
Taj Jotul nece potrositi vise od 5 metara drva, pod uslovom da su propisno osusena.
Neko ce valjda znati trenutnu cijenu ogrjevnog drveta.
mishmish

#130 Re: racun za plin

Post by mishmish »

Kod mene je stan 47 m2, dosao mi je racun 125 KM. Prosli mjesec sigurno 10 dana se nije palilo grijanje, i kada jeste, bio je sistem da se grije sat ujutro prije posla, i sat prije povratka, pa nekad do 10 navecer, znaci u prosjeku 7-8 sati dnevno. I to temperatura 20-21 stepen. Navecer nikad ne padne do 18-19. Jutros gledam, ovaj mjesec ce doci sigurno preko 300 KM! Brojilo se okrece ludjacki, ne mogu ni da ga stignem!U oktobru su mi promijenili brojilo, vidim da ima jos neko s istim problemom, jer prosle godine nije bilo ni blizu ovako. Sad odjednom katastrofa! I pise da je sm3 1,08...
Pricam sa prijateljicom, kaze da kod nje radi non stop grijanje na 20 stepeni, i dan i noc, veci joj je stan sigurno 30 m2, doslo joj ok 120 KM. Dobro, novija zgrada, bolja izolacija, ali i dalje mislim da je nemoguce da je tolika razlika...
Dendrlix

#131 Re: racun za plin

Post by Dendrlix »

Ja svoj jos uvijek cekam. Imam sve racune od prije tri godine i bit ce interesantno uporediti potrosnju. Vec sam pisao da izgleda rokaju zrak u sistem u butilama. Sa ovim povecanim temperaturama potrosnja sigurno mora biti manja nego prosle godine.
despina

#132 Re: racun za plin

Post by despina »

Dendrlix wrote:Ja svoj jos uvijek cekam. Imam sve racune od prije tri godine i bit ce interesantno uporediti potrosnju. Vec sam pisao da izgleda rokaju zrak u sistem u butilama. Sa ovim povecanim temperaturama potrosnja sigurno mora biti manja nego prosle godine.

samo se ti nadaj, nada je kurva :oops:
VjecitiStudent

#133 Re: racun za plin

Post by VjecitiStudent »

Dendrlix wrote:Ja svoj jos uvijek cekam. Imam sve racune od prije tri godine i bit ce interesantno uporediti potrosnju. Vec sam pisao da izgleda rokaju zrak u sistem u butilama. Sa ovim povecanim temperaturama potrosnja sigurno mora biti manja nego prosle godine.
Novembar prosle godine je ipak bio topliji od ovogodisnjeg.
nookey

#134 Re: racun za plin

Post by nookey »

VjecitiStudent wrote:
ali je zato decembar topliji od prošlogodišnjeg pa ćemo vidjeti razliku...
Alhemicarkaa

#135 Re: racun za plin

Post by Alhemicarkaa »

40 m2 120 KM, od toga se odbije 30 KM koliko trošim ljeti (imam centralno i uopće ne štedim na toploj vodi). Moram priznati, kako sam na bolovanju, po čitav dan sam kući, i sjećam se da mi je u novembru bilo baš zima, držala sam termostat većinu vremena na 30, mada nisam očekivala ovoliki račun. Imam 3 radijatora, zgrada je od siporeksa, a prozori nisu čemu.

E da, ovi što tvrde da puštaju zrak, da to rade vjerovatno ne bi sad pisali po forumu, već bi mi svi letili u komadiće, smjesa plina i zraka je eksplozivna. :-)
Last edited by Alhemicarkaa on 15/12/2011 12:39, edited 1 time in total.
Salonski Kriticar

#136 Re: racun za plin

Post by Salonski Kriticar »

60m2 = 90,00km za novembar

Deset dana u tom mjesecu nismo bili kod kuce, odnosno, grijanje nije radilo. Naglasavam da je izolacija nikakva, stolarija se raspada itd. Kad smo kod kuce, grijanje radi 24/7. Odavno sam shvatio da je jeftinije stalno odrzavati temperaturu, nego svakog dana zagrijavati stan kad dodjemo kuci.
Seyfo

#137 Re: racun za plin

Post by Seyfo »

Meni je za novembar došao račun 80 KM, a za oktobar je bio 20 KM !!! Temp vani je bila skoro ista..
Stan 51 m2, grijem jednu sobu i kuhinju vikendom i radnim danom 17-23h.
Šta bi tek bilo da je bilo minusa, recimo -20 što je i normalno za decembar????
U januaru će biti belaja...

Rodjak mi zivi u Maleziji, temp stalno izmedju 30 i 35 stepeni, ne znaju za grijanje, skijanje, zimsku odjecu, zimske gume na autu...ja ga uvjeravao da je u Bosni bolje, ljeti toplo zimi hladno, sve prodjes pa se veseliš ljetu a i zimi... sad mijenjam mišljenje
nookey

#138 Re: racun za plin

Post by nookey »

nookey wrote:
VjecitiStudent wrote:
ali je zato decembar topliji od prošlogodišnjeg pa ćemo vidjeti razliku...
da dodam, 180 KM za 65 kvadrata, za prošli mjesec
Dendrlix

#139 Re: racun za plin

Post by Dendrlix »

Alhemicarkaa wrote: E da, ovi što tvrde da puštaju zrak, da to rade vjerovatno ne bi sad pisali po forumu, već bi mi svi letili u komadiće, smjesa plina i zraka je eksplozivna. :-)

Mit. Jeste eksplozivna ali u odredjenom omjeru. Na svakom trosilu se plin mjesa sa zrakom pa tek onda pali. Da nije tako na sporetu bi imala zut plamen a ne plav.
poznanik

#140 Re: racun za plin

Post by poznanik »

Dendrlix wrote:
Alhemicarkaa wrote:E da, ovi što tvrde da puštaju zrak, da to rade vjerovatno ne bi sad pisali po forumu, već bi mi svi letili u komadiće, smjesa plina i zraka je eksplozivna. :-)
Mit. Jeste eksplozivna ali u odredjenom omjeru. Na svakom trosilu se plin mjesa sa zrakom pa tek onda pali. Da nije tako na sporetu bi imala zut plamen a ne plav.

Ko je od vas dvoje hemičar, a ko alhemičar :D
Alhemicarkaa

#141 Re: racun za plin

Post by Alhemicarkaa »

Dendrlix wrote:
Alhemicarkaa wrote: E da, ovi što tvrde da puštaju zrak, da to rade vjerovatno ne bi sad pisali po forumu, već bi mi svi letili u komadiće, smjesa plina i zraka je eksplozivna. :-)

Baš me interesuje kako bi to u plinovodu obezbijedio odnos koji neće dovesti do eksplozije? To bi podrazumjevalo mješanje prije samog puštanja u plinovod, homogeniziranje, i konstantno dokazivanje da je baš taj omjer, za što ti je potrebna oprema i ljudi, a to košta. I mislim da je puno više i rizičnije od toga da nama upumpavaju zrak i to naplate.
A da prosto samo onako upumpaš malo plina, malo zraka, sigurno bi u jednom djelu dobio eksplozivnu smjesu.
starii

#142 Re: racun za plin

Post by starii »

nađoh na netu da i ovi u zagrebu imaju isti problem sa prekomjernom potrosnjom plina
http://lb.orbis.hr/showthread.php?s=164 ... 54&page=13
vjerovatno je do nekvalitetnog plina koji nam sarajevogas tuši... :?
poznanik

#143 Re: racun za plin

Post by poznanik »

starii wrote:nađoh na netu da i ovi u zagrebu imaju isti problem sa prekomjernom potrosnjom plina
http://lb.orbis.hr/showthread.php?s=164 ... 54&page=13
vjerovatno je do nekvalitetnog plina koji nam sarajevogas tuši... :?

I meni je to jedino logično objašnjenje. Vjerovatno BiH Gas ne može postići bolji kvalitet plina koji nabavlja od Rusa, ali zato može postići nižu nabavnu cijenu za takav plin. Ko zna, možda i postižu.... :-) :(
butterfly_01

#144 Re: racun za plin

Post by butterfly_01 »

kako se moze ispitati kaloricnost plina?
medaaa

#145 Re: racun za plin

Post by medaaa »

citam vas neki dan, i konmtam... 'ma ja sam vala ovaj mjesec extra stedila... prosli mi je bio 120KM, ovaj nece vise od 180KM, nema sanse'... kad juce u sanduce... 250KM :shock: :shock: :shock: :shock:
sta reci... :roll: :roll: kome... :( :(
Hendrix

#146 Re: racun za plin

Post by Hendrix »

40 m2 120 KM, od toga se odbije 30 KM koliko trošim ljeti (imam centralno i uopće ne štedim na toploj vodi). Moram priznati, kako sam na bolovanju, po čitav dan sam kući, i sjećam se da mi je u novembru bilo baš zima, držala sam termostat većinu vremena na 30, mada nisam očekivala ovoliki račun. Imam 3 radijatora, zgrada je od siporeksa, a prozori nisu čemu.
Pa kakvo je ovo grijanje ba, na 30 stepeni , pa gdje to ima ne znam kakve račune očekuješ a termostat ko za saunu podešen. Svaki stepen temperature više znači povećanje troškova grijanja 6% pa računajte, očigledno hodate u bikinijima po kući a napolju minusi, to se plaća. Možda je vrijeme da obučete majice dugih rukava i smanjite temp. na normalnih 21-22 stepena.

Druga mogućnost je da ti zgrada pušta podobro temperaturu vani pa ti džaba podešavati na 30 kada bojler radi non-stop, vrijeme je za bolju stolariju i izolaciju iznutra. Kroz par godina će se vratiti investicija sigurno.

Kod mene u kući, preko 90 kvadrata grijem konvektorima, 310KM za grijanje došao račun struje.
VjecitiStudent

#147 Re: racun za plin

Post by VjecitiStudent »

butterfly_01 wrote:kako se moze ispitati kaloricnost plina?
Trenutacno je Sarajevogas taj koji sam mjeri kvalitet plina i isporucuje racune, sto je malcice konflikt interesa, zar ne?

Kaloricnost plina se mjeri spravama poput ove:
http://www.automation.siemens.com/w1/au ... -19021.htm

Kupovina nekoliko ovakvih uredjaja, koji bi mjerili kaloricnu vrijednost plina, koja bi se onda koristila za formiranje racuna, i koji bi morali biti upravljani i kontrolisani od tijela potpuno nezavisnog od Sarajevogasa, bi potpuno rijesilo sve sumnje gradjana u kvalitet isporucenog plina.
Alhemicarkaa

#148 Re: racun za plin

Post by Alhemicarkaa »

Hendrix wrote:
Pa kakvo je ovo grijanje ba, na 30 stepeni , pa gdje to ima ne znam kakve račune očekuješ a termostat ko za saunu podešen. Svaki stepen temperature više znači povećanje troškova grijanja 6% pa računajte, očigledno hodate u bikinijima po kući a napolju minusi, to se plaća. Možda je vrijeme da obučete majice dugih rukava i smanjite temp. na normalnih 21-22 stepena.
Ma stan mi je ekstra topal, južna strana, prozori cijelom dužinom zida, kad je napolju minus i grije sunce, kod mene ko staklena bašta, disati se ne može. Skoro zagradili balkon i na balkonu stavili stiropor, jedino mi u kuhinji prozori ne dihtuju baš kako treba.
Međutim, otkrila sam kvaku, zašto mi je bilo zima, a termostat na maksimumu. Dolazio nam majstor za bojler, ono redovno održavanje i rekao mom mužu šta ste ovoliko pojacali da vam grije vodu, ne treba Vama to toliko, samo Vam bezveze troši plin i smanjio na skoro na minimum. :lol: :-) Elem, epilog je bio da sam se okupala skoro hladnom vodom, i pojacam. Ne sluteci da je majmun smanjio i radijatore, ebo te, kao da mi on plaća račun za plin. :x Elem, kad sam pojacala grijanje radijatora, termostat držim na 21-22 i toplije mi je nego kad je bilo na 30.
Pored, toga, trudna sam, pa nekad imam epizode da se smrzavam, a nekad da mi je vruće i onda gasim grijanje, a svi se oko mene mrznu :lol:
ja1977

#149 Re: racun za plin

Post by ja1977 »

Alhemicarkaa wrote: Ma stan mi je ekstra topal, južna strana, prozori cijelom dužinom zida, kad je napolju minus i grije sunce, kod mene ko staklena bašta, disati se ne može. Skoro zagradili balkon i na balkonu stavili stiropor, jedino mi u kuhinji prozori ne dihtuju baš kako treba.
Međutim, otkrila sam kvaku, zašto mi je bilo zima, a termostat na maksimumu. Dolazio nam majstor za bojler, ono redovno održavanje i rekao mom mužu šta ste ovoliko pojacali da vam grije vodu, ne treba Vama to toliko, samo Vam bezveze troši plin i smanjio na skoro na minimum. :lol: :-) Elem, epilog je bio da sam se okupala skoro hladnom vodom, i pojacam. Ne sluteci da je majmun smanjio i radijatore, ebo te, kao da mi on plaća račun za plin. :x Elem, kad sam pojacala grijanje radijatora, termostat držim na 21-22 i toplije mi je nego kad je bilo na 30.
Pored, toga, trudna sam, pa nekad imam epizode da se smrzavam, a nekad da mi je vruće i onda gasim grijanje, a svi se oko mene mrznu :lol:
Nek je sa srecom.

Kod mene stab 80 kvadrata. Racun za novembar 150 km zanci cca 150 kubika. u novembru 2010 potroseno 84 kubika gasa. Da li je moguce da je prosli novembar bio toliko topliji od ovoga. Isti je rezim grijanja, po noci 18 (mada nikada ujutro temop nije ispod 19, a po danu 21). To po danu znaci da je grijanje upaljeno od 0600 do 0730, od 1400 do 1700 i 1830 do 2130 kada su djeca prva smjena i malo drugacije kada su druga smjena.
Mama dvoje djece

#150 Re: racun za plin

Post by Mama dvoje djece »

Znate šta, ja imam stan 65 m2 u kući, termo fasada, stalno uključeno grijanje na prvi podiok (Vailant bojler), i stalno imam 24 stepena u stanu, prozor u spavaćoj stalno otvoren. Termostat sam izbacila prije 6 godina jer me je dovodio do ludila, ishladi se kuća dok se on upali i onda naglo skoči temperature i bude prevruće.
Za novembar mi došlo 115 KM plina.

Jednom mi je jedan majstor dao savjet da ne treba paliti i gasiti grijanje, nego ga ostaviti na nekoj jednoličnoj temperaturi jer tako manje troši i ne praviti velike razlike između noćne i dnevne temperature. Stalno upoređujem račune proteklih godina i čini mi se da svake godine manje trošim.
Post Reply