Amerika je naveden samo kao primjer koji bi trebao pokazati da su takve stvari ipak moguce, dakle zasto ne bi moglo biti isto tako i izmedju Hrvatske i BiH, pogotovo ako imamo potpisane sporazume u vezi toga, a imamo!VjecitiStudent wrote: Da ne bi opet zavrsili sa indijancima, za cijelu pricu americki primjer je nebitan.
Ono sto je bitno jeste da je dvojno drzavljanstvo uslovljeno samo zakonima zemalja cije drzavljanstvo se trazi, automatizma nema.
Neko iz BiH ko rodbinski vuce porijeklo i iz npr. Hrvatske i iz Srbije ce moci imati cak i trojno drzavljanstvo.
Ali generalno ne bi se trebalo o ovome pisati, buduci da je tema ulazak Hrvatske u EU. Vec sam ranije napisao da ja nikakve koristi nemam od toga, nit' mi je drago, nit' mi je zao!? Opet naglasavam probleme za nas (a koga drugog) po pitanju ekonomskih kretanja, a vrlo vjerovatno i politickih gdje ce jos vise da se petljaju u nasu politiku pricom da oni kao granica EU-a moraju da brinu o susjedima koji to nisu, da im pomognu u integraciji i slicno.
Nadam se da nece biti kao Slovenci, pa sprovoditi svoju 'silu' na nase putnike ... ali kakvi su, moze se i gore ocekivati.