zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post Reply
PapakizSarajeva

#126 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by PapakizSarajeva »

Znate sta ? Ako odmah ne prestanete majorizirati zene, trazice vam treci entitet ... Pa se vi sad zamislite cemu to sve vodi ?
Mr.Penguin

#127 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by Mr.Penguin »

PapakizSarajeva wrote:Znate sta ? Ako odmah ne prestanete majorizirati zene, trazice vam treci entitet ... Pa se vi sad zamislite cemu to sve vodi ?
toliko cemo se podijeliti da ce svako biti svoj predsjednik u svojoj drzavi.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#128 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by prljavi Hare »

Šta vele vjerski autoriteti?Sjeckati,sjeckati! :D
Imam: Žene ne smiju prilaziti bananama i krastavcima :lol: :lol:

Neimenovani imam koji živi u Evropi izjavio je da se žene ne bi trebale približavati krastavcima i bananama da bi izbjegle bilo kakve seksualne misli.
Imam je citiran u el-Senousa vijestima, u kojima tvrde da je rekao da ukoliko žene žele jesti krastavac ili bananu, muž ili otac im trebaju hranu isjeći na komade. :D

Image :D

Rekao je i da određeno povrće i voće podsjeća na penis i moglo bi uzbuditi žene i podstaći ih da misle na seks, prenosi bikyamasir.com

Pored krastavca i banana, on bi zabranio i mrkvu i mlade tikvice jer su također opasne za razvratne misli. Odgovorio je da se žene trebaju kontrolisati kada izlaze vani da kupuju voće i povrće i da ih tada uglavnom čuva sami Bog.

Ovaj intervju je izazvao kontroverzu i ljutnju mnogih muslimana koji tvrde da ovakvi imami izazivaju podsmijeh i pogrešnu sliku o islamu. Mnoštvo je komentara da on na taj način zapravo samo želi dobiti pažnju.

Ja da sam žensko,odgovorio bih ovom imamu onom čuvenom:"Kome ba mi da se prilagođavamo?" :D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#129 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by plain vanilla »

PapakizSarajeva wrote:Znate sta ? Ako odmah ne prestanete majorizirati zene, trazice vam treci entitet ... Pa se vi sad zamislite cemu to sve vodi ?
nece zene traziti Treci, zamijenit cemo vas krastavcem i bananom :oops:
vox-populi

#130 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by vox-populi »

plain vanilla wrote:
e ne moze. Zabranio imam.
6.april

#131 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by 6.april »

Možete zamisliti seksualnu frustraciju dotičnog imama kada on svaki put kada pogleda bananu i krastavac pomisli na penis.
Mr.Penguin

#132 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by Mr.Penguin »

Udaljavamo se od teme.
The 51st State

#133 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by The 51st State »

do iduce drustvene podjele rada, treba zakljucati ovu temu. :oops: .
amrica

#134 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by amrica »

plain vanilla wrote:

:D :thumbup:
Landa

#135 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by Landa »

Evo licni primjer forumasice koja kaze da je imala brata da bi gore prosao nego ona jer su roditelji mnogo ulagali u nju da je obezbjede obrazovanjem/putovanjem/itd...jednostavno da je potkuju za zivot. Jedan od razloga ulaganja je zato sto je zensko. Mislim, tipicni primjer pozitivne diskriminacije u kuci.
Ovo je iz mog iskustva veoma cesta praksa u nasim domacinstvima urbane sredine. A obrnuto je u ruralnim gdje smo vec culi neke primjere gdje curice vade iz skole.

Interesantan kontrast pozitivne i negativne diskriminacije zar ne...sta vi mislite odkud to?
MedenoSrce

#136 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by MedenoSrce »

Upoznala sam ženu koja je kupila stan kada joj se kčerka udala, da se ima gdje vratiti ako joj muž bude išao na živce :mrgreen:
Lippenbekenntnis

#137 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by Lippenbekenntnis »

pored tih nekih oceglednih oblika diskriminacije postoje i one suptilne koje mene licno cesto iritiraju. naprimjer da se zene/ djevojke ponasaju onako kako misle da bi se svidjelo muskarcu. naravno ne generalizujem, ali to me strasno nervira kada cujem. nije samo vezano za bosnu, vec me svaki oblik nekakvog ciljanog prilagodjavanja muskarcu nervira. bezopasne izjave tipa...znam pitu napraviti, mogu se udati..bla bla...
harisl

#138 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by harisl »

Zaista treba definisati 'zenska prava' i onda pogledati nedostatke. Zene i muskarci su drugaciji i to treba uvaziti. Zakonom se mozda moze regulisati da 50% radne snage moraju biti zene u nekim poslovima. U nekima to nije moguce, upravo zbog tih razlika (naprimjer fizicka snaga). Nisam pobornik 'affirmative action', po meni to ne vodi izboru najboljih kandidata za posao, ali moguce je da grijesim.

Mislim da je osnova problema u glavama, a ne u zakonu. Radim u fabrici i dobro su mi poznati komentari kada neko utegnut i na stiklama iz finansija (a znamo ko tamo zivi) zaluta u proizvodni pogon. Bitno je samo da se komentari ne cuju, jer onda je sve u redu. A moze li se zakonom zabraniti nekome da pogleda zenu (sto nju vjerovatno uciniti da se osjeca nelagodno)? I nije problem samo u fabrici, nije radnik za masinom nista gori od inzinjera. Bas juce je jedan od "mozgova" firme ukrstio put sa jednom "finansijerkom", a onda se vratio da je bolje pogleda dok je odmicala. I sam cesto slusam izjave sopstvene zene da su muskarci obicne svinje (osim mene, naravno). Zbog toga se zene ne odlucuju olako za rad u fabrikama. Ali treba svima pruziti sansu. A postoji i anonimni broj za personalno odjeljenje gdje se ispadi prijavljuju.

A to da se zene ne primaju na posao zbog toga sto ce nekada ici na trudnicko bolovanje ne bih komentarisao. Ako moze da se kako regulise zakonom onda u redu, a ako ne moze... Mozda zakonom podstaci firmu (recimo da drzava pomogne nekim sredstvima firmu). Istina je da nije lako zamijeniti nekoga na par mjeseci (mislim, kada pocnes da radis treba ti bar pola godine dok firma vidi nekog hajra od tebe, a onda moras napolje jer se trudnica vraca). Vjerujem da svaka firma na papiru kaze da ne pravi diskriminaciju, a u biti je pravi. Sef je sef i onda kada nije u pravu, ne moze se tu puno uciniti. Uz opasnost da odem u off-topic, to se desava i strancima (a mogu zamisliti sta je sa zenama strancima). Bio sam na sastanku gdje se donijela odluka da se primi "domaci" jer nece traziti vizu (pa se onda ne mora traziti advokat), a stranac je bio daleko bolji. Sta ces, takva je nezvanicna politika firme, a na papiru nije tako (i direktor koji je donio odluku da se ne primi stranac je Kinez, ali je regulisao status).

U porodicu se ne bih mijesao dok ne dodje do fizickog nasilja. Brate ima policija i razvod, pa regulisi. A glavnu rijec u dosta brakova ionako vodi zena, samo sto to muskarac nikada nece priznati. Moze li se kako zakonom propisati minimalni broj "intimnih odnosa" mjesecno, pa da se vise prestane sa ucjenama?

Sve u svemu, zakonom je vjerovatno sve vecinom vec regulisano. Dorade treba napraviti kada se definise problem. Ipak mislim da je glavni problem u glavama i odgoju.
sinuhe

#139 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by sinuhe »

Jos je u Bosni i dobro kako se zene i ne bore za svoja prava. Zasluge za to idu samo komunistima.
roštilj

#140 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by roštilj »

meni je kod nas najveći fenomen kad je žena tradicionalista, patriota ili vjernik.

umjesto da je svejsna svog ugroženog položaja samo zato što je žena i onog što ju je do tog položaja i dovelo - vjera, običaji, tradicija, patrijarhalnost, nacionalni identitet, konzervativni pogled na polozaj zene i njenu ulogu u porodici, njena duznost da se udaje i radja jer ideja vjere je da se "nasi" trebaju kotiti sto vise i sve što ima veze s tim - ona baš do toga drži?! primarni primjer moralnog i duhovnog jada.

kod nas su žene nesumnjivo ugrožene a kriva je vjera i tradicija odnosno vrijednosti koje ti debilizmi neosnovano imaju u našem društvu. tek iz toga proistice diskriminacija na radnom mjestu, u visini plate i zaposljavanju, obrazovanju, politickom predstavljanju i svim drugim aspektima zivota.
palermo

#141 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by palermo »

Lippenbekenntnis wrote:pored tih nekih oceglednih oblika diskriminacije postoje i one suptilne koje mene licno cesto iritiraju. naprimjer da se zene/ djevojke ponasaju onako kako misle da bi se svidjelo muskarcu. naravno ne generalizujem, ali to me strasno nervira kada cujem. nije samo vezano za bosnu, vec me svaki oblik nekakvog ciljanog prilagodjavanja muskarcu nervira. bezopasne izjave tipa...znam pitu napraviti, mogu se udati..bla bla...
:D pa ja se stotinu puta prilagođavao u namjeri da se svidim nekoj ženi. Jednom čak nisam ni gledao četvrtfinale svjetskog prvenstva u fudbalu da bih pokazao da mi fudbal nije važan ( a jest :) ).

Pitanje ženske diskriminacije je ozbiljno, i u mnogim segmentima života prisutno, i baš zbog toga ne treba tražiti diskriminaciju (pa makar i suptilnu) ondje gdje je nema. To samo oduzima vjerodostojnost istinskoj borbi.
Kindzadza

#142 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by Kindzadza »

plain vanilla wrote:Je li ti zivis u Bosni i Hercegovini? Je li znas da na intervjuima za posao poslodavci zene hladno pitaju da li su radjale i da li planiraju radjati, i da od odgovora ovisi hoce li zena dobiti posao?
Je li znas da otpustaju trudnice? Da su zene manje placene od muskaraca iako obavljaju iste poslove?
Tuzno ako nista od toga ne znas
Posto se cesto merimo sa zapadom...
Sve ovo sto si navela, desava se i na zapadu, sta vise, izrazenije je nego kod nas. Zapadnjaci sve vise preferiraju samce, homice, lezbace...
seln

#143 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by seln »

vox-populi wrote:
seln wrote: Ok. ;-)
Kako rekoh, tvoja argumentacija stoji. Diskriminacije ima, ali ona nije vezana za Zenu kao Takvu, vec upravo za specifikum da je zena ta koja radja.
E vidis. tu se ne slazemo jer Zena kao Takva ima mogucnost da radja, to nije nesto sto je ona izabrala, kupila, dogradila pa je zbog toga u nepovlastenom polozaju nego je to nesto sto joj je urodjeno. Opet, pricam samo o mogucnosti da rodi.
Zamisli ovu hipoteticku situaciju: Drustvo A diskriminira sve osobe koje mogu proizvesti spermatozoide. U takvom drustvu bi muskarci bili diskriminisani samo zbog toga sto su muskarci.
Ne znam kako drugacije da objasnim.
Ne moramo se slagati da bi imali dobru diskusiju, cak je pozeljno da nismo istog misljenja.
Drustvo ne moze diskriminirati nekoga zato sto moze proizvoditi spermatozoide, vec samo ako tu mogucnost sprovede u djelo. Odnosno, ako ta proizvodnja spermatozoida uvjetuje njegovo odsustvo s posla.
Zamisli hipoteticku situaciju: matrijarhalno drustvo, gdje se materinstvo visoko cijeni. Bi li zena tamo bila diskriminirana kao takva?
Dakle, rijec je o zakonima i obicajima, ne o ovom ili onom polu.
Ne postoji prirodna diskriminacija, ona je uvijek drustveno uslovljena.
Ali, tu vec zalazimo u retoriku. Ostanimo na onom u cemu se slazemo: diskriminacija je losa i treba se boriti protiv nje.
Mr.Penguin

#144 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by Mr.Penguin »

Žena prvi poglavica indijanskog plemena
Iako Indijanci jako poštuju žene, još nijedna nije bila poglavica. No, čini se kako bi se to moglo promijeniti te bi žena (skvo) mogla postati prvi poglavica u povijesti Navajo plemena. Najveće šanse na izborima 2. studenog ima Lynda Lovejoy, članica senata Novog Meksika. Ona je već osigurala dvostruko više glasova od svojih muških konkurenata, pa će najvjerovatnije postati prva predsjednica naroda Navajo koji ima najveći indijanski rezervat u SAD-u. Navajo narod, na lokalnom jeziku Dine Bikejah, poluautonomni je zavičaj ovog indijanskog plemena koje, prema popisu iz 2000. godine, ima blizu 300.000 pripadnika. Pripadnici ovog naroda poznati su kao Navajo, ali sami sebe tradicionalno nazivaju Dine, što na njihovom jeziku i znači 'narod'.

Ona je trenutno izabrani senator u Novom Mexicu, dakle nije samo prvi ženski poglavica, nego je i prva Indijanka koja je na tako visokoj političkoj funkciji. Nije neka nova vijest, ali je dobra vijest. I bitna. Jer dokazuje da nisu svi senatori u americi totalni kreteni. Još kad bi Veliki Poglavica u Washingtonu bio iz Duginog plemena, svijet bi bio uistinu neki novi vrli svijet.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#145 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by plain vanilla »

Kindzadza wrote:
plain vanilla wrote:Je li ti zivis u Bosni i Hercegovini? Je li znas da na intervjuima za posao poslodavci zene hladno pitaju da li su radjale i da li planiraju radjati, i da od odgovora ovisi hoce li zena dobiti posao?
Je li znas da otpustaju trudnice? Da su zene manje placene od muskaraca iako obavljaju iste poslove?
Sve ovo sto si navela, desava se i na zapadu, sta vise, izrazenije je nego kod nas. Zapadnjaci sve vise preferiraju samce, homice, lezbace...
Ja nisam rekla da se ne desava na zapadu..ovo je replika na njegovu recnicu da se to oko njega ne desava..pa pitam gdje zivi

malo pazljivije pratiti diskusiju :wink:
i ne koristiti naziv lezbace, ako je moguce
Mr.Penguin

#146 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by Mr.Penguin »

Alfa spiljska žena nije, kako se vjerovalo, ostajala u špilji i čekala svog muškarca da se vrati iz lova. Znanstvenici su napokon dokazali da je čak i u prethistorijska vremena žena bila šefica.

žene su oduvijek bile glavne
Novo istraživanje pronašlo je dokaze o takozvanim alfa spiljskim ženama koje su izlazile van i išle u lov, dok su muškarci ostajali kod kuće.

Znanstvenici čak kažu da su žene bile agresivnije, ambicioznije i nasilnije u usporedbi s muškarcima. Prema najnovijim dokazima dobivenim na osnovi analize zuba, žene su putovale i odlazile mnogo dalje od kuće, čime pobijaju općeprihvaćenu sliku o našim precima, po kojoj alfa mužjak toljagom udara ženu i vukući je za kosu vraća u špilju.

No nešto se u evolucijskom razvoju dogodilo između 1,7 milijuna godina i 2,4 milijuna godina. Nekoliko milenija je trebalo proći da žene ponovno postanu neovisne, spale grudnjake i traže slobodu, kao što se dogodilo u šezdesetima.

Do tog saznanja, objavljenog u časopisu Nature, došli su istraživači s Oxforda i tim internacionalnih znanstvenika. Novim tehnologijama analizirali su kosti i zube te, kako kaže profesorica Julia Lee-Thorp, otkrili neočekivane razlike između muškaraca i žena.

Analizirajući sastav zuba iz nekoliko plemena na različitim lokacijama, kao i biljke i životinje koje su živjele blizu tih pećina, otkrili su da se čak polovina analiziranih zuba žena nalazila izvan regija u kojima su stvarno živjele, što dokazuje koliko daleko su išle. Samo deset posto muškaraca umrlo je izvan svojih regija, odnosno domova.
Mr.Penguin

#147 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by Mr.Penguin »

plain vanilla wrote:
Kindzadza wrote:
Ja nisam rekla da se ne desava na zapadu..ovo je replika na njegovu recnicu da se to oko njega ne desava..pa pitam gdje zivi

malo pazljivije pratiti diskusiju :wink:
i ne koristiti naziv lezbace, ako je moguce
niti homice ;-)
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#148 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by KatarinaKosaca »

plain vanilla wrote:i ne koristiti naziv lezbace, ako je moguce
Još jedan dokaz širokorasprostranjenog muškog šovinizma. Jer druga riječ za homo samo muškog roda bi se sankcionirala.. :roll:
amrica

#149 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by amrica »

Kindzadza wrote:

sad ne znam na koje zapadnjake mislis, ali konkretno u Skandinaviji ne placa poslodavac trudnicko i porodiljsko nego DRZAVA!!!!

Tako da poslodavca boli hoce li neka na trudnicko, njegov jedini posao je da nadje zamjenu.

I imaju puno djece, za nase pojmove, 3-4 regulare. Mislim na domace, a ovi A-A doseljenici... to se ne broji,a i njima se sve to placa. Svaka nezaposlena zena prima "placu" od drzave dok je na trudnickom.
Bosnolog

#150 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by Bosnolog »

amrica wrote:
konkretno u Skandinaviji ne placa poslodavac trudnicko i porodiljsko nego DRZAVA!!!!

Tako da poslodavca boli hoce li neka na trudnicko, njegov jedini posao je da nadje zamjenu.

I imaju puno djece, za nase pojmove, 3-4 regulare. Mislim na domace, a ovi A-A doseljenici... to se ne broji,a i njima se sve to placa. Svaka nezaposlena zena prima "placu" od drzave dok je na trudnickom.
Tako to rade uredene drzave i humana drustva koja stite i pomazu zenama i porodicama da imaju buducnost porodicnih vrijednosti.Zene su te koje omogucavaju nastavak i opstanak (ljudske rase) covjecanstva i stoga bi svako drustvo iste trebalo posebno da tretira i stiti.Posebno bi trebalo da stiti trudnice i zene sa maloljetnom dijecom to jest porodicu kao najvazniji fundament zajednice drzave i drustva.Balkanski maco primitivizam prema zenama a posebno prema vlastitoj supruzi raznih pjandura i bolesnih sovinistickih manjiaka je nesto najogavnije sto se tolerise generacijama.

Muz i muskarac prestaje biti muskarac kada pocne koristi silu prama zeni u nedostatku svoje sposobnosti, autoriteta i samopouzdanja.Siledzijama se mora uvoditi zabrana pristupa porodici kao prva vaspitna mjera uz obavezne casove edukacije lijepog ponasanja i vladanja koje bi morali da pohadaju i placaju.

Zene koje bi zloupotrebljavale zastitu drzave i drustva te terorisale muzeve bi takode bile podvrgnute istim tretmanima kao i muzevi i muskarci od zabrane vidanja i prilaska adresi zajednickog stanovanja do oduzimanja prava nad brigom o maloljetnoj djeci,ako ih zapostavi ili zloupotrijebi privilegije majcinstva.

Zastita maloljetne djece je iznad svega obaveza svake drzave i drustva.
Post Reply