OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
panzer

#126 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by panzer »

Možda zato se treba okrenuti domaćim distributerima. Što oni budu jači, to će tržište biti nezavisnije od jedne dobavne strane. Da se ne bi desilo nakon nekog vremena da počnu ucjenjivati isporuke goriva kao što se to dešava sa plinom u EU.
motorola01

#127 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by motorola01 »

panzer wrote:Možda zato se treba okrenuti domaćim distributerima. Što oni budu jači, to će tržište biti nezavisnije od jedne dobavne strane. Da se ne bi desilo nakon nekog vremena da počnu ucjenjivati isporuke goriva kao što se to dešava sa plinom u EU.
Kratko i jasno :thumbup: :bih:
dustaban

#128 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by dustaban »

Dobrojtro!

Baš dobro što ste ufercili neke stvari.
Samo što je to sve skupa kasno i sve skupa NEBITNO.

Shvatite već jednom, energetiika je igra za VELIKE IGRACE.

A vi se djeco i dalje igrajte sa "nasim" hifom, imzitom, hasanalom...
udrch

#129 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by udrch »

ElRe wrote:I zvanicno

NIS kupio OMV u Bosni i Hercegovini

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=664888
nisam sipao ni kod slovenaca, a kod srba još manje..
takođe ne sipam ni na energopetrolu odkad ga je kupila INA..
drndalo

#130 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by drndalo »

motorola01 wrote:Oduvijek sam sipao na EP i uvijek cu i sipati.....

.......njima ne bi palo na pamet da ulaze na ovo trziste.
EP odavno nije domaci... Madjar ili Rus, meni nema neke velike razlike...

Kao sto neko drugi vec rece, to su igre za velike igrace, i mi placamo kako god, i kome god, kako se oni dogovore... A nase je da placamo... Oni jako dobro znaju sta rade
Bodkin

#131 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by Bodkin »

udrch wrote:
ElRe wrote:I zvanicno

NIS kupio OMV u Bosni i Hercegovini

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=664888
nisam sipao ni kod slovenaca, a kod srba još manje..
takođe ne sipam ni na energopetrolu odkad ga je kupila INA..
znaci sad neces nikako voziti auto :D
talić

#132 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by talić »

Meni potpuno svejedno ko pravi profit samo me zanima da kvalitet goriva bude bar na 80% kvaliteta koji se toči u Austriji ili Njemačkoj.
Ovo sad gorivo je uglavnom iz rafinerije Brod i ono nije ni na 50% kvaliteta i uništava automobile a i pluća naših stanovnika.
Hajlac

#133 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by Hajlac »

motorola01 wrote:
karanana wrote:majke mi meni ovo izgleda kao neko zacrtavanje granica rusije i zapadne evrope. i to se desava bas kod nas kao i nakon odlaska turaka. samo tada smo bili na istocnoj granici evrope a kako sada izgleda biti cemo na zapadnoj granici rusije. ne kazem da je jedno ili drugo dobro ili lose, ali kao da su se ponovo dogovorili i prepustaju trziste rusima. u par mjeseci otisle su/odlaze dvije austrijske banke i jedna naftna kompanija a zamijenili ih rusi.
Sve je moguce... I plinovod obilazi HR, a HR je od iduce godine u EU.
To za zaobilazenje HR je glupost u ovom kontekstu podjele interesnih sfera jer plinovod afaik ide kroz Madjarsku, Austriju i dalje kroz istu tu Evropu u koju HR iduce godine ulazi :-)
To sto ce zaobici HR nema zeve s EU vec odnosom HR s gazdama plinovoda.
Hajlac

#134 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by Hajlac »

talić wrote:Meni potpuno svejedno ko pravi profit samo me zanima da kvalitet goriva bude bar na 80% kvaliteta koji se toči u Austriji ili Njemačkoj.
Ovo sad gorivo je uglavnom iz rafinerije Brod i ono nije ni na 50% kvaliteta i uništava automobile a i pluća naših stanovnika.
Upravo tako a da ne pricamo o konstantnom trovanju gradjana kako Bosanskog tako i Slavonskog Broda :x

""Podaci o onečišćenju zraka uzrokovani radom Rafinerije nafte Brod alarmantni su posljednjih nekoliko dana. Tako je 1. studenoga ( novembra) 2012. u večernjim satima izmjerena satna koncentracija kancerogenog benzena od nevjerojatnih 17,7 µg/m3. Godišnja dopuštena koncentracija ne bi smjela prelaziti 5 µg/m3", naglasio je Duspara.

Građani se konstantno upozoravaju da ne izlaze iz svojih kuća ukoliko to zaista ne moraju, te da „obrate pozornost na podatke o onečišćenju zraka koje svakoga sata objavljuje mjerna postaja u Slavonskom Brodu“.

Problemi s onečišćenjem zraka u Slavonskom Brodu, ističu predstavnici vlasti tog grada, pojavili su se otkako je ponovo pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Brod, a sve dosadašnje aktivnosti koje su vođene između predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine i njenog entiteta Republika Srpska sa vlastima Republike Hrvatske, kao i sa menadžmentom Rafinerije, nisu rezultirale rješenjem koje bi smanjilo nivo štetnih emisija koje Rafinerija ispušta u okoliš."

http://www.klix.ba/vijesti/bih/rafineri ... /121106029

A na temi hvale Rafineriju u stilu "domace je" :-)
I Zeljezara Zenica je "domaca" pa potrova pola srednje Bosne.
motorola01

#135 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by motorola01 »

drndalo wrote:

Kao sto neko drugi vec rece, to su igre za velike igrace, i mi placamo kako god, i kome god, kako se oni dogovore... A nase je da placamo... Oni jako dobro znaju sta rade
Nije domaci, ali opet cu prije pare dati hrvatu/madjaru nego istocnjacima. A gorivo im je za klasu bolje od domaceg kojeg su uvalili skoro u svaku pumpu.
motorola01

#136 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by motorola01 »

Hajlac wrote:
motorola01 wrote:
karanana wrote:majke mi meni ovo izgleda kao neko zacrtavanje granica rusije i zapadne evrope. i to se desava bas kod nas kao i nakon odlaska turaka. samo tada smo bili na istocnoj granici evrope a kako sada izgleda biti cemo na zapadnoj granici rusije. ne kazem da je jedno ili drugo dobro ili lose, ali kao da su se ponovo dogovorili i prepustaju trziste rusima. u par mjeseci otisle su/odlaze dvije austrijske banke i jedna naftna kompanija a zamijenili ih rusi.
Sve je moguce... I plinovod obilazi HR, a HR je od iduce godine u EU.
To za zaobilazenje HR je glupost u ovom kontekstu podjele interesnih sfera jer plinovod afaik ide kroz Madjarsku, Austriju i dalje kroz istu tu Evropu u koju HR iduce godine ulazi :-)
To sto ce zaobici HR nema zeve s EU vec odnosom HR s gazdama plinovoda.
Pa ocito da srbi imaju uticaja, kad je plinovod obisao i HR koja je dobro ispred nas i Srbije u svemu.
dustaban

#137 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by dustaban »

motorola01 wrote:
drndalo wrote:

Nije domaci, ali opet cu prije pare dati hrvatu/madjaru nego istocnjacima. A gorivo im je za klasu bolje od domaceg kojeg su uvalili skoro u svaku pumpu.
E ja svakakvih ovdje budalastina - "vise volim nasu Hifu nego rusku svilu i kadifu!".

Sigurno sad sjedis u stanu ugrijanom ruskim plinom, jedes kruh od srpske psenice, da ne kazem da i muziku srpsku slusas... i velis nece moja Niva na istocnjacki benzin!
:lol: :-)
motorola01

#138 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by motorola01 »

Da se uvijek o svemu nagadjati. Ali ti mogu reci jedno da odavno pazim sta uzimam i odakle sta dolazi ;-) .
dustaban

#139 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by dustaban »

motorola01 wrote:Da se uvijek o svemu nagadjati. Ali ti mogu reci jedno da odavno pazim sta uzimam i sta odakle dolazi ;-) .
Ma odustani bolan od tih gluposti, ta selekcija o kojoj pricas je nemoguca.
Ne budi smjesan.

Kad cujem ovakve nebuloze tek onda vidim da su najopasnije ove mentalne posljedice rata.
motorola01

#140 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by motorola01 »

Zuhar, koliko god ;-) . Preskocit cu ovo dijagnozu na kraju posta i preporucit cu ti ovu temu:

http://www.klix.ba/forum/najbolji-bh-pr ... 814s0.html
dustaban

#141 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by dustaban »

motorola01 wrote:Zuhar, koliko god ;-) . Preskocit cu ovo dijagnozu na kraju posta i preporucit cu ti ovu temu:

Hoces reci kupujes samo domace, bosanske sokove od tropskog voca !
:lol: :lol: :lol:
motorola01

#142 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by motorola01 »

dustaban wrote:
motorola01 wrote:Zuhar, koliko god ;-) . Preskocit cu ovo dijagnozu na kraju posta i preporucit cu ti ovu temu:

Hoces reci kupujes samo domace, bosanske sokove od tropskog voca !
:lol: :lol: :lol:
Malo se pravimo grbavi, ali nema veze. Fino je vidjeti da jos uvijek ima ljudi koji imaju smisla za humor :run: .
nokia e8

#143 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by nokia e8 »

ljudi niste normalni, normalno je da ovdje vrsimo bojkot tudje kapitala i da forsiramo domaci kapital, jer domaci kapital ne bjezi iz zemlje kad se recesija desi kao OMV nego se ostaje boriti.
addem

#144 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by addem »

OMV zadnju godinu ima ocajno gorivo. Sada ce imati gorivo iz rafinerije u Brudu. NIS je ruski kapital. Helem tu ne tocim jako dugo vremena a od sada necu nikako.
nokia e8

#145 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by nokia e8 »

panzer wrote:Možda zato se treba okrenuti domaćim distributerima. Što oni budu jači, to će tržište biti nezavisnije od jedne dobavne strane. Da se ne bi desilo nakon nekog vremena da počnu ucjenjivati isporuke goriva kao što se to dešava sa plinom u EU.
normalan čovjek :-D
nokia e8

#146 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by nokia e8 »

addem wrote:OMV zadnju godinu ima ocajno gorivo. Sada ce imati gorivo iz rafinerije u Brudu. NIS je ruski kapital. Helem tu ne tocim jako dugo vremena a od sada necu nikako.

Imali su isto gorivo kao i ostali distributeri, kupovali su u RAfineriji Brod kao i svi drugi stim da su benzin 100 uvozili iz Austrije, ostale Rijeka, Ploče, Sisak, Brod.
nokia e8

#147 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by nokia e8 »

drndalo wrote:Znaci da su Hifini zvanicnici na tu temu rekli da je taraba = pi*ka, ti bi gurao tamo ? :shock: Pretjerujes u citanju novina, i vjerovanju istima... Familija ima 7-8 pumpi po BiH, i sad odjednom bi da skoce za jos +28....? Bas onako realno...

Oko Rusa, kupuj ili ne kupuj, nikakav problem, za svoje pare imas pravo da biras... Reci:"Smrdljivi Rusi", je rasizam... A pare svakako nece ici ovim "pjesnicima"... Samo tu opet imas problem, vecina goriva u BiH je svakako iz Rafinerije u Bos. Brodu, a tamo se preradjuje mahom ruska nafta, pa pare (opet) odose Rusima, plus jos ponesto para Slovencima, Hrvatima, Madjarima, Austrijancima, Bosancima, Hercegovcima, Srbima, Grcima, Rumunima, Turcima, Arapima... A ti zivi u zabludi da tvoje pare "ostaju tu"...

Halo Bolan, pa ta familija godišnje plati državi cca 900.000.000,00 KM poreza jel to moze 7-8 pumpi! Gledate li vi tv, čitate lii novine?
drndalo

#148 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by drndalo »

Halllo bolan, ja citam samo AVAZ!

Mi mahom platimo te "njihove" poreze drzavi, pa nemoj da ih jos moram sazaljevati... Ili da raspisemo samodoprinos da im to isfinansiramo...? Na njihov promet, i svaki drugi trgovac naftom placa istu/slicnu kolicinu poreza/prireza/akciza/carina/lizinga/pushinga...

Nemaju 7-8 pumpi ? Koliko imaju ? 12 ? 18 ? I iz toga su mogli iskesirati novih 28 ? O cemu pricas...?

Mogli su samo izgubiti i ovo sto imaju da im je dupe "zinulo" previse... Nije to akvizicija 4 nove odjednom, na sadasnjih 18... To je ako ne znas racunati >150% vise nego sta sada imaju, malo li je...?
nokia e8

#149 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by nokia e8 »

drndalo wrote:Halllo bolan, ja citam samo AVAZ!

Mi mahom platimo te "njihove" poreze drzavi, pa nemoj da ih jos moram sazaljevati... Ili da raspisemo samodoprinos da im to isfinansiramo...? Na njihov promet, i svaki drugi trgovac naftom placa istu/slicnu kolicinu poreza/prireza/akciza/carina/lizinga/pushinga...

Nemaju 7-8 pumpi ? Koliko imaju ? 12 ? 18 ? I iz toga su mogli iskesirati novih 28 ? O cemu pricas...?

Mogli su samo izgubiti i ovo sto imaju da im je dupe "zinulo" previse... Nije to akvizicija 4 nove odjednom, na sadasnjih 18... To je ako ne znas racunati >150% vise nego sta sada imaju, malo li je...?
Prijatelju, očito ne razumijes neke stvari, tačnije imaju 20 pumpi, od toga Hifa oil kao frima koja se bavi veleprodajom naftnih derivata je najprepoznatija firma i ona je bila konkurent za kupovinu OMV bez ijedne svoje pumpe, Hifa oil je sasvim odvojen pravni subjekt od Hifa doo i Hifa Petrol doo koje se bave maloprodajom. I Kakve veze broj pumpi sa kupivnom drugi pumpi, ovdje se gleda obim prometa i drugi ekonomski pokazatelji kada je rijec o kupovini OMV. Ali ovo je sve ne bitno, bitno je bilo da je ovo mogla biti jedna dobra poruka za domaci bh kapital, tačnije da je sve moguće ukoliko se stvari posloze na pravo mjesto. Vama očito draži strani kapital, nego domaći kao i svemu drugom.
drndalo

#150 Re: OMV se povlači sa tržišta BiH i Hrvatske

Post by drndalo »

Da se ne razumijemo pogresno, nije mi jako drag strani kapital u odnosu na domaci, ali ni domaci mi nije nesto extremo drag, zasto ? Zato sto je KAPITAL ! Kapital ima svoje zakonitosti, a jedna od njih je da se previse voli multiplicirati (posebno u zemljama prvobitne akumulacije kapitala, odakle mi jos nismo izasli) na ustrb radnika, i ostalih koji Kapitalu prave taj Kapital...

Kad dodjemo do stanja uma SveCke i Norveske, moci cemo pricati na nacin na koji ti pricas sada...Trenutno smo daleko oTaleN...

Ja jako dobro razumijem dosta tih stvari o kojima pricas, nema potrebe da mi razjasnjavas da Hifa ima nekoliko odvojenih pravnih lica... Sustina je ista, ta familija je naspram mene finansijski jaka k'o beton, ali naspram Velikih igraca su jos uvijek u pelenama... Kakve veze ima koliko sada imaju pumpi ? Odakle zaradjuju dio profita ? Iz uzgoja uljane repice ? Sve te firme koje imaju su trebale da mogu u nekom njima prihvatljivom roku isfinansirati kupovinu novih 28 pumpi OMV-a da bi im se to isplatilo. Ljudi su izracunali za koliko para se to njima isplati, toliko ponudili, neko ponudi vise... Zasto ? Zato sto ima vise, jer nekome sa 578 pumpi i 14 distribucionih centara u 9 zemalja je novih 28 pumpi zajebancija, a ovi su trabali rizikovati sve sto su do sad dobro napravili...? I tu je kraj price... Moze se to meni svidjati ili ne, ali ja to ne mogu promijeniti... Oni koji mogu su izracunali da im se preko toga ne isplati... Ili da im je prevelik zalogaj... I dobro je da je tako, jer mi to pokazuje da imaju neki dodir sa realnoscu, jer firma koja ima 20 pumpi, ne moze u iole normalnoj ekonomiji isfinansirati novih jos 28 odjednom... Moze u shemi tipa "Koprivica Trejd", a znamo kako to zavrsava...

Sto se novina tice ponovicu:
Znaci da su Hifini zvanicnici na tu temu rekli da je taraba = pi*ka, ti bi gurao tamo ? Pretjerujes u citanju novina, i vjerovanju istima...
I moj pokojni deda je nekada govorio:"Bilo na TV/novinama,mora da je istina", ali je to bilo 1969, a ni tada nije bas bilo sve istinito, mada je bilo manje ublehasenja...

Sto se poreza drzavi tice, Drzavino je da UZME dio koji ide njoj, jal' od Hife, jal' od OMV-a, jal' od INA-e, jal' od Proming-a, jal' od EP-a, jal' od Shell-a, ali i po tom pitanju nam ne ide najbolje, lako nas je potkupiti i sa 10.000 da zazmirimo na stvari koje ljudima nose 10 mil... I dok god smo takvi, do nas je, svi ostali samo iskoristavaju to sto smo im dopustili...
Last edited by drndalo on 03/12/2012 15:49, edited 1 time in total.
Post Reply