i to zesciSarajevo1946 wrote:Ma eto, svejedno ostaje poenta da smo svi levati
da se vratimo na temu...biznis i to....
Moderator: anex
i to zesciSarajevo1946 wrote:Ma eto, svejedno ostaje poenta da smo svi levati
Da bi mogao trgovati na berzi, moraš prvo odabrati brokersku kuću. Raspitaj se koje imaju sistem Internet trgovanja (ETrading), ja znam za AW Broker (najpovoljniji što se tiče provizije koju možeš dogovarati) Raifeisen brokers i Eurohaus jer sa njima imam sklopljene ugovore. Kada sklopiš ugovor da bi trgovao moraš imati uplačena sredstva na depozitnom računu za kupovinu dionca (upustvo ćeš dobiti od brokera). tek nakom toga možeš izdavati naloge za kupovinu. Sretno i moj ti je savjet drži se firmi koje isplačuju dividendu jer su one najsigurnije (Telekom, Cementara).El_comadante wrote:pošto moramo preko brokera ići da bi trgovali sa dionicama da li onda moramo imati poseban račun otvoren za to? ili možemo koristiti druge bankovne račune za to?
hvala. svakako još učim pa kada budem spreman i ja planiram tu biti. a šta misliš o "malim" firmama i nadi da če rasti dionice?sase.ba wrote:Da bi mogao trgovati na berzi, moraš prvo odabrati brokersku kuću. Raspitaj se koje imaju sistem Internet trgovanja (ETrading), ja znam za AW Broker (najpovoljniji što se tiče provizije koju možeš dogovarati) Raifeisen brokers i Eurohaus jer sa njima imam sklopljene ugovore. Kada sklopiš ugovor da bi trgovao moraš imati uplačena sredstva na depozitnom računu za kupovinu dionca (upustvo ćeš dobiti od brokera). tek nakom toga možeš izdavati naloge za kupovinu. Sretno i moj ti je savjet drži se firmi koje isplačuju dividendu jer su one najsigurnije (Telekom, Cementara).El_comadante wrote:pošto moramo preko brokera ići da bi trgovali sa dionicama da li onda moramo imati poseban račun otvoren za to? ili možemo koristiti druge bankovne račune za to?
Ima puno malih firmi, moraš biti određeniji. Međutim, tebi kao početniku najbolje je i najsigurnije da se držiš zicera kao što su BH telekom, Cementara, pa i Bosnalijek i Elektroprivreda koji ne isplačuju redovne i velike dividende ali im je cijena trenutno podcjenjena.El_comadante wrote: hvala. svakako još učim pa kada budem spreman i ja planiram tu biti. a šta misliš o "malim" firmama i nadi da če rasti dionice?
mislio sam uopćeno nikako na neku posebno. de mi reci ovo, čitao sam neku knjigu i kaže da na tržištima dionica u drugim državama ima više opcija za trgovinu kao na primjer call up itsl. imali šta tako kod nas? i da li možeš kupiti na SASE samo dionicu u FBiH ili može još neke van prostora FBiH?sase.ba wrote:Ima puno malih firmi, moraš biti određeniji. Međutim, tebi kao početniku najbolje je i najsigurnije da se držiš zicera kao što su BH telekom, Cementara, pa i Bosnalijek i Elektroprivreda koji ne isplačuju redovne i velike dividende ali im je cijena trenutno podcjenjena.El_comadante wrote: hvala. svakako još učim pa kada budem spreman i ja planiram tu biti. a šta misliš o "malim" firmama i nadi da če rasti dionice?
Pa nema baš nekog odgovora na ovo.mislio sam uopćeno nikako na neku posebno
hvala na korisnim informacijama. naravno edukacija je ovde bit i jedina šansa uspjehu. kako sam pročitao na sase da kod raifaisen brokera drže i edukacije na neki način. pa i to nije loša ideja. a nabavio sam par knjiga pa malo čitam a i učlanio sam se u biblioteku i tamo ima isto par interesantnih naslova.graditelj wrote:Pa nema baš nekog odgovora na ovo.mislio sam uopćeno nikako na neku posebno
Što se tiče opcija vani i kod nas, kod nas toga nema a izgleda da i neće uskoro biti, a i ne treba nam. Još uvijek je kod nas jako zeleno i plitko tržište. Većina ljudi, čak koji posjeduju dionice, ne razumije osnovne koncepte tržišta kapiala, i tržišne ekonomije. A tek kako bi se snalazili sa opcijama...
PS
Kažeš da si čitao neku knjigu... to je jedini ispravan način kako doći do potrebnog znanja vezanog za berzu, dionice i te stvari. Prvo pročitaj sve što misliš da vrijedi, neke i po više puta, prati tržište i informacije, kretanja cijena itd. Ako već hoćeš, onda kupi neke dionice u manjim vrijednostima koje su ti ranije sugerisane da bi ti bilo "slađe" pratiti informacije i kretanje cijena. U svakom slučaju, moj ti je savjet da je na početku bolje investirati 100KM za dobru i kvalitetnu knjigu o tržištu kapitala, nego kupiti dionice onako iz stomaka, il zato što ti je neko na forumu preporučio.
51%.El_comadante wrote:još jedno pitanje. kako može biti na berzi vodovod i kanalizacije Konjic? zar to nije 100% državana firma? nekontam.
to je onda uredu. ja sam mislio kako "država" nikada neče "prodati" vodov odnosno da če oni uviejk biti 100"tni vlasnici.ultima_palabra wrote:51%.El_comadante wrote:još jedno pitanje. kako može biti na berzi vodovod i kanalizacije Konjic? zar to nije 100% državana firma? nekontam.
Pa nećeš na osnovu njih postati lord sigurno, ali nećeš ni propastirimano wrote:Evo ja kupih 200 komada telekoma iz stomaka sto spomenu "graditelj".
To mi je prva kupovina. Za par godina cu znati jesam li pojeo go.noa mozda i ranije
ne brini, napravio si odličnu stvar.rimano wrote:Evo ja kupih 200 komada telekoma iz stomaka sto spomenu "graditelj".
To mi je prva kupovina. Za par godina cu znati jesam li pojeo go.noa mozda i ranije
a koliko si čekao na otvaranje naloga kod brokera? naravno ako nije tajna.rimano wrote:Cilj mi je bio prinos od dividende a ne zarada od prodaje dionica. I ja prepostavljam da nebi trebalo ici puno ispod ove trenutne cijene mada kad vidim da je cijena bila 70-80 KM pa spala na 17.5 fino mi dodje ruzno.
Znam da se od ovog necu obogatiti ali necu ni propasti ako zijanim pare. Ovo sam vise uradio radio toga da ne bude sva ustedjevina u banci pa malo da izvrsiom disperziju.
A hocu li nastaviti ulagati to jos ne znam.
Dobar odabir i u pravo vrijeme. Moj ti je savjet, te pare sa banke što prije prebacuj na berzu, drži se zicera i zarada je višestruko veća nego u banci.rimano wrote:Evo ja kupih 200 komada telekoma iz stomaka sto spomenu "graditelj".
nema minimuma ali ima minimalna provizija brokerskih kuća koja iznosi najčešće 30,00 KM pa ako se tebi isplati kupiti jednu dionicu u vrijednosti od 1,00 KM i platiti proviziju i troškove kupovine te dionice oko 35,00 KM onda samo naprijed.IRELAND wrote:da li postoji neki minimum novca za transakciju na berzi?