BOSANSKI JEZIK

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Bosanski jezik

je moj jezik zato što sam Bosanac (Hercegovac)
105
57%
je moj jezik zato što sam Bošnjak
41
22%
nije moj jezik jer nisam nijedno od toga
9
5%
nije moj jezik zato što ga ne zovem tako
15
8%
... ništa od ponuđenog
13
7%

Total votes: 183

zunazu

#126 Re: BOSANSKI JEZIK

Post by zunazu »

seldzuk

#127 Re: BOSANSKI JEZIK

Post by seldzuk »

zunazu wrote:
:thumbup:
seldzuk

#128 Re: BOSANSKI JEZIK

Post by seldzuk »

3 nesprovedene presude Ustavnog suda Federacije o brisanju naziva Bošnjački jezik iz ustava kantona
seldzuk

#129 Re: BOSANSKI JEZIK

Post by seldzuk »

seldzuk

#131 Re: BOSANSKI JEZIK

Post by seldzuk »

Klitemnestraaa

#132 Re: BOSANSKI JEZIK

Post by Klitemnestraaa »

Zasto Amerikanci ne zovu svoj jezik američki?
Zašto Austrijanci ne zovu svoj jezik austrijski?
Zašto Australci ne zovu svoj jezik australijski?
Zašto Švicarski ne zovu svoj jezik švicarski?

(i da se razumijemo, Nijemci Švicarce i Austrijance ne mogu razumijeti, mi možemo i Beograđane i Zagrepčane)

Mene osobno što se tiče nek se zove govnoodovce i govorit ću da pričam na govnoodovce, ali je notorna glupost reći da su B, H i S drugačiji jezici. Standardi jesu drugačiji, akcenat, gramatika, izgovor, ali mene razumiju i kad odem u Beograd i kad odem u Zagreb i kad sam u Sarajevu. Razumijem da je jezik političko sredstvo manipulacije, jel, pa hoćemo da se separatišemo, ali mene da se osobno pita uveo bi se naziv južnoslavenski koji bi obuhvatio sve južne slavenske jezike i onda prema područjima nek se razvrstava na pravopisne standarde.
insomnia78

#133 Re: BOSANSKI JEZIK

Post by insomnia78 »

Drzi se ti, ipak mjenjanja kreveta.
Klitemnestraaa

#134 Re: BOSANSKI JEZIK

Post by Klitemnestraaa »

Sarajmen wrote:
Klitemnestraaa wrote:Zasto Amerikanci ne zovu svoj jezik američki?

(i da se razumijemo, Nijemci Švicarce i Austrijance ne mogu razumijeti, mi možemo i Beograđane i Zagrepčane)

Mene osobno što se tiče nek se zove govnoodovce i govorit ću da pričam na govnoodovce, ali je notorna glupost reći da su B, H i S drugačiji jezici. Standardi jesu drugačiji, akcenat, gramatika, izgovor, ali mene razumiju i kad odem u Beograd i kad odem u Zagreb i kad sam u Sarajevu. Razumijem da je jezik političko sredstvo manipulacije, jel, pa hoćemo da se separatišemo, ali mene da se osobno pita uveo bi se naziv južnoslavenski koji bi obuhvatio sve južne slavenske jezike i onda prema područjima nek se razvrstava na pravopisne standarde.
Sreća pa se ne pitaš. pozz
Odličan ti je argument, baš potiče na diskusiju te si jako doprinio ovoj raspravi. :thumbup:
Klitemnestraaa

#135 Re: BOSANSKI JEZIK

Post by Klitemnestraaa »

Osvrnut ću se samo na tu rečenicu. Ta je rečenica, rekla bih, klasični sarajevski govor. Ja dok sam živjela u SBK uopće nikad u govoru nisam upotrebljavala Turcizme niti sam ih mogla razumjeti. Tek kada sam se preselila u Sarajevo, skupa s drugaricama kod kojih je isti slučaj, sam čula te neke izraze te su vremenom ušli u govor."Sabah" sam učila u školi i znam šta je, ali "pođakad", ono wtf. To niko danas ne koristi. Ako ćemo već ići tom logikom da je bosanski jezik jezik svih bosanaca, onda se može uvesti u njega i riječ "tisuća" i "tjedan" na primjer, jer sam ja Bosanka koja je završila obrazovanje u BiH u kojoj su me u školi učili takve riječi (završila sam KŠC, ali jel, ako ćemo već ići tom logikom). Isto tako, u Mostaru ima jako puno riječi koje nisam razumjela dok se nisam prvi put susrela s njima, onda bismo mogli i te iste uvesti u rječnik, tipa "bakraći". Lako je iz Sarajeva govoriti o bosanskom jeziku budući da je govor u Sarajevu poprilično homogen, ali šta onda uraditi s ostalim krajevima koji imaju svoje specifike i s nemuslimanskim stanovništvom koje ima drukčiji govor, a Bosanci i Hercegovci su?
dragan.s

#136 Re: BOSANSKI JEZIK

Post by dragan.s »

Sarajmen wrote:Izvini, u tvom komentaru sa internacionalnog si se spustio na regionalni nivo i ukazao na činjenicu da glvani centri nama susjednih država imaju različit' naziv za jezik. Nema potrebe da se diskutuje o nečemu što se podrazumijeva, stoji u Ustavu Bosne i Hercegovine ,a i potvrđeno je zadnjim popisom stanovništva. Eto, a u dure mi je suprotno mišljenje po tom pitanju, ali ono nikoga zvanično ne obavezuje.
:D
U Ustavu BiH uopšte nema odredbe o jeziku.
Tomahawk11
Globalni moderator

#137 Re: BOSANSKI JEZIK

Post by Tomahawk11 »

Da li bi se samo kod nas zvao juznoslavenski ili i u Hrvatskoj i Srbiji?
Klitemnestraaa

#138 Re: BOSANSKI JEZIK

Post by Klitemnestraaa »

Tomahawk11 wrote:

Da li bi se samo kod nas zvao juznoslavenski ili i u Hrvatskoj i Srbiji?
Nee, u čitavom regionu, ja bih pripojila i Crnu Goru i ove sitne pokrajinice oko Srbije što se oće-neće odvojiti. Sve dokle se možeš sporazumjeti u glavnom gradu, jedan jezik, neutralno ime, a svako nek si standard prilagodi.
Connaisseur Karlin

#139 Re: BOSANSKI JEZIK

Post by Connaisseur Karlin »

Sarajmen wrote:Izvini, u tvom komentaru sa internacionalnog si se spustio na regionalni nivo i ukazao na činjenicu da glvani centri nama susjednih država imaju različit' naziv za jezik. Nema potrebe da se diskutuje o nečemu što se podrazumijeva, stoji u Ustavu Bosne i Hercegovine ,a i potvrđeno je zadnjim popisom stanovništva. Eto, a u dure mi je suprotno mišljenje po tom pitanju, ali ono nikoga zvanično ne obavezuje.
:D
Image

ovo je bosanski jezik sa bosnjackim dijalektom :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#140 Re: BOSANSKI JEZIK

Post by Tomahawk11 »

Klitemnestraaa wrote: Nee, u čitavom regionu, ja bih pripojila i Crnu Goru i ove sitne pokrajinice oko Srbije što se oće-neće odvojiti. Sve dokle se možeš sporazumjeti u glavnom gradu, jedan jezik, neutralno ime, a svako nek si standard prilagodi.
E, vidis, tu ima jedan problem.
Hrvati/Hrvatska nikad nece pristati da se njihov jezik zove osim hrvatski.
Oni su i u prosloj drzavi zvali hrvatski, mada je sluzbeno bilo hrvatskosrpski.

Srbi...slicna prica.

Dakle, sve kad bi mi i rekli - juznoslavenski, istocne i zapadne komsije/susjedi nisu za to, vjeruj.
Connaisseur Karlin

#141 Re: BOSANSKI JEZIK

Tomahawk11 wrote:
Klitemnestraaa wrote: Nee, u čitavom regionu, ja bih pripojila i Crnu Goru i ove sitne pokrajinice oko Srbije što se oće-neće odvojiti. Sve dokle se možeš sporazumjeti u glavnom gradu, jedan jezik, neutralno ime, a svako nek si standard prilagodi.
E, vidis, tu ima jedan problem.
Hrvati/Hrvatska nikad nece pristati da se njihov jezik zove osim hrvatski.
Oni su i u prosloj drzavi zvali hrvatski, mada je sluzbeno bilo hrvatskosrpski.

Srbi...slicna prica.

Dakle, sve kad bi mi i rekli - juznoslavenski, istocne i zapadne komsije/susjedi nisu za to, vjeruj.
juznoslavenski je jedostavno netacna i nelogicna opcija :) provjeri grupe jezika
Tomahawk11
Globalni moderator

#142 Re: BOSANSKI JEZIK

Post by Tomahawk11 »

Connaisseur Karlin wrote:
juznoslavenski je jedostavno netacna i nelogicna opcija :) provjeri grupe jezika
Nisam ni rekao da je tacna/logicna/moguca, nego diskutujem sa Klitemnestraaa, to je njena teza.
Connaisseur Karlin

#143 Re: BOSANSKI JEZIK

Tomahawk11 wrote:
Nisam ni rekao da je tacna/logicna/moguca, nego diskutujem sa Klitemnestraaa, to je njena teza.
moja greska,a prema njenoj logici,mi pricamo slovenacki,bugarski,makednoski bez problema :D
Klitemnestraaa

#144 Re: BOSANSKI JEZIK

Post by Klitemnestraaa »

Tomahawk11 wrote:
Bitno je da je naziv politicki neutralan, nebitno koji. Ovako ispadoh da smo svi urodjene poliglote, pricam bosanski, srpski, hrvatski, crnogorski.. Jos kad se ove pokrajinice odvoje pa cu biti oficijelno hiperglota, dodam vojvodjanski i jos neko ce se odvojiti u medjuvremenu i ode se prijaviti u Berlin na kongres hiperglota, jer jel, to su sve oficijelni sasvim razliciti jezici, a ja tecno vladam njima.
Tomahawk11
Globalni moderator

#145 Re: BOSANSKI JEZIK

Post by Tomahawk11 »

I dalje ostaje to da bilo koji naziv osim srpski/hrvatski nema teorije da zazivi na teritoriji Srbije/Hrvatske.
Dakle, ne vidim zasto bi mi izigravali nekakve Jugoslovene kad oni svakako nece.
zunazu

#146 Re: BOSANSKI JEZIK

Post by zunazu »

Klitemnestraaa wrote:Mene osobno što se tiče nek se zove govnoodovce i govorit ću da pričam na govnoodovce, ali je notorna glupost reći da su B, H i S drugačiji jezici. Standardi jesu drugačiji, akcenat, gramatika, izgovor, ali mene razumiju i kad odem u Beograd i kad odem u Zagreb i kad sam u Sarajevu. Razumijem da je jezik političko sredstvo manipulacije, jel, pa hoćemo da se separatišemo, ali mene da se osobno pita uveo bi se naziv južnoslavenski koji bi obuhvatio sve južne slavenske jezike i onda prema područjima nek se razvrstava na pravopisne standarde.
Nema volje za to i onda je najciviliziranija opcija da svako svoj zove kako hoće. Osim toga, bosanski jezik nije repa bez korijena nego jezik sa dalekim korijenima, vlastitim standardom i međunarodnim kodovima.
seldzuk

#147 Re: BOSANSKI JEZIK

Post by seldzuk »

8.2.2017.

Zastupnici Koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini Republike Srpske zatražili su da se Prijedlogom zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju briše diskriminacija bošnjačkih đaka.
Upozoravaju da se bošnjačkoj djeci u obrazovnom sustavu bh. entiteta Republika Srpska nameće naziv jezika, ne dozvoljavajući da to bude bosanski.
Prema stajalištu Nedima Čivića, zastupnika Koalicije "Domovina", svako dijete mora imati jednaka prava i ne može se dozvoliti bilo kakva diskiminacija.
"Iako su navedeni, ti članovi zakona se ne poštuju kada su pitanju bošnjački đaci u Republici Srpskoj. Diskriminacije, posebno u osnovnom obrazovanju u Republici Srpskoj, ima i previše" naveo je Čivić.
Podsjetio je i kako je opći standard da svaki narod svoj jezik može zvati kako želi te upitao zašto se to ne dozvoljava Bošnjacima u Republici Srpskoj.
"Negiranje naziva bosanski jezik u Republici Srpskoj opterećuje ukupne odnose i to se pitanje mora riješiti", poručio je Čivić.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/bo ... nski-jezik
seldzuk

#148 Re: BOSANSKI JEZIK

Post by seldzuk »

seldzuk

#150 Re: BOSANSKI JEZIK

Post by seldzuk »

interesantan podatak na koji naletih maloprije:
Image
Svjedočanstvo, Trgovačka škola u Livnu, godina 1900.-1901., učenik Tadić Stipo.
Naziv bosanski jezik je ukinut 4.10.1907. odlukom Austrougarske Zemaljske Vlade, a pod uticajem srpskih i hrvatskih nacionalističkih struja prema Bosni i njenoj teritoriji:
"Zemaljska vlada naređuje ovim, da se dojakošnje nazivanje jezika ovih zemalja kao bosanski jezik u ukupnom zvaničnom saobraćaju i u svim ispravama zemaljskih vlasti, ureda i zavoda, onda u bilo kakvom poslovanju zemaljskog erara, ima posve napustiti, te da u buduće za zemaljski jezik bez izuzetka ima vrijediti zvanični naziv ‘srpsko-hrvatski jezik".
http://www.yuropean.com/blogs/entry/Bosanski-jezik
Post Reply