Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
taksista s repovima

#126 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by taksista s repovima »

pored tolikih problema u bosni i razloga za proteste i bunt oni našli da mitinguju zbog navodne globalne krize i stanja u Americi. :roll: :lol:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#127 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by -LIBERO- »

The 51st State wrote:
-LIBERO- wrote:
The 51st State wrote:posadite hiljadu sadnica crnogorice na baricama, pametnije bi vam bilo...
Tema nisu mladi gorani i izvidjaci ,niti preduzece PARK.
ta akcija bi vise uticala na globalna desavanja nego preseravanje ispred bbi centra...
Moguce. Ali za to vec postoje organizacije,udruzenja,cak i budjetski korisnici koji se striktno brinu za tu oblast. Sto je lose stanje i po tom pitanju,pa i o tome se moze diskutovati.
Umoslav

#129 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Umoslav »

Moguce. Ali za to vec postoje organizacije,udruzenja,cak i budjetski korisnici koji se striktno brinu za tu oblast. Sto je lose stanje i po tom pitanju,pa i o tome se moze diskutovati.
Vi bi samo disktovali,kao da je partijski sastanak CK SKBIH :D
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#130 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by -LIBERO- »

Umoslav wrote:tesko mi je razumjeti ove "revolucionare" :-) ,koriste sve pogodnosti neoliberalizma,od sofwarske do hardwarske tehnologije ovog foruma,blagodeti socijalnih mreza,koje bez zestoke borbe na trzistu (multinac. kompanija )nikad ne bi postojale.Redovito se jave kad se pojave krize bilo manje bilo vece i onda vicu,"dernjaju" se, kako su oni sve to znali i kako treba nesta uraditi da se ponovo vratimo u socijalizam (JSOD-'S' je socijalizam) a da zapravo nema nikakve ama bas nikakve sanse da se to dogodi.Jako me podsjecaju na jehovine svjedoke koji egzistiraju na stalnom prizivanju "smaka svijeta" i sl.Ne znam sta Vuk Bačanović koji je neki lider ove organizacije hoce,previse cita teorijska marksistička djela (Žižek & Co) i valjda u tim knjižicama (koje se sjajno prodaju a Žižeku donose enormne novce) pronalazi neku novu društvenu stvarnost a ja recimo koji sam takodjer čitao te pamflete u njima vidim samo knjige koje se prodaju po načelima neoliberalne doktrine i slobodnog tržišta.Neću doći na prosvjede jer ih vode djeca koja ne razumiju razloge zasto to rade a sami su najvece zrtve neoliberlne ekonomije (to su dobrostojeci pioniri,iz bogatih porodica).
E ovo je vec sazeta i konkretna kritika....po meni diskusija treba da funkcionise na ovoj osnovi :thumbup:
taksista s repovima wrote:pored tolikih problema u bosni i razloga za proteste i bunt oni našli da mitinguju zbog navodne globalne krize i stanja u Americi. :roll: :lol:
A ovo je ,po meni,jako plitak osvrt na ovu temu. Jesi li procitao stavove i razloge izlaska na ulicu u subotu? Zaista ne vidis BiH i trenutnu ,i opstu,problematiku u svemu tome???
"Navodna globalna kriza"...cuj navodna... :run:

Neki pojedinci ocito komentarisu i pljuju po svemu ovome samo onako da bi nesto napisali.

OK ,ne podrzavate ih,konstruktivno ih kritikujte,nemojte doci na proteste i gotovo.

A argumentacija (tj"argumentacija") tipa : "...'ta ce oni..." i "...vidi im glava,oni nesto kao..."...vise govori o osobi koja rezonuje,komentarise i "diskutuje" na taj nacin ,nego o ovim momcima i djevojakama i subotnjim protestima.

Uvijek imas opciju izbora. Lagano na kaficu u subotu,ili mimoidjite ovu temu..ako vec ne mozete i ne zelite konstruktivnu kritikovati,podrzavati i diskutovati.
bosanski

#131 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by bosanski »

Sta se desava u Stocu?? Hoce li Dosta sta tamo pokrenuti?
Leftist

#132 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Leftist »

Hvala LIBERO sto pokusavas kao moderator odrzati normalan tok komunikacije a da se ne svodi sve na pljuvanje ljudi koji nemaju pametnijeg posla cija sama frustracija na kraju krajeva u vecini slucajeva i proizilazi iz same situacije kako globalne tako i, vezano, lokalne.

Isto tako uvazavam da "umoslav" ima svoje misljenje i stav ali se ne slazem sa zadnjom recenicom "Neću doći na prosvjede jer ih vode djeca koja ne razumiju razloge zasto to rade a sami su najvece zrtve neoliberlne ekonomije (to su dobrostojeci pioniri,iz bogatih porodica)."

Za ovo mogu samo reci : cista glupost!
poznanik

#133 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by poznanik »

Umoslav wrote:tesko mi je razumjeti ove "revolucionare" :-), koriste sve pogodnosti neoliberalizma, od sofwarske do hardwarske tehnologije ovog foruma, blagodeti socijalnih mreza, koje bez zestoke borbe na trzistu (multinac. kompanija) nikad ne bi postojale.... Ne znam sta Vuk Bačanović koji je neki lider ove organizacije hoce, previse cita teorijska marksistička djela (Žižek & Co) i valjda u tim knjižicama (koje se sjajno prodaju a Žižeku donose enormne novce) pronalazi neku novu društvenu stvarnost a ja recimo koji sam takodjer čitao te pamflete u njima vidim samo knjige koje se prodaju po načelima neoliberalne doktrine i slobodnog tržišta. Neću doći na prosvjede jer ih vode djeca koja ne razumiju razloge zasto to rade a sami su najvece zrtve neoliberlne ekonomije ...
Iz jednog intervjua sa Žižekom u hrvatskom "Globusu":
Žižek ne vjeruje, naravno, ni u neoliberalizam. Ne vjeruje u njega kao “održivu” budućnost iz niza razloga: zbog nemogućnosti da se u okviru ovog sustava riješe ekološki problemi, zbog prijetnje biogenetike (na biljkama i ljudima), zbog novih oblika apartheida i na koncu zbog pitanja intelektualnog vlasništva, gdje su cijeli oblici komunikacije u privatnom posjedu, što je novi oblik “rentnog” kapitalizma: više ne prodaješ neku stvar i stvaraš profit, nego nešto “iznajmljuješ”. Billu Gatesu, kaže, plaćamo rentu za bivanje u njegovu prostoru.

Žižek neoliberalizmu ne vjeruje ni kao ideologiji. On tu riječ ideologija spominje u “banalnom” značenju: kad ti netko nešto tvrdi, a laže i radi drukčije. Osnovna stvar je odnos tržišta i neoliberalizma, gdje bi, nominalno, tržište trebalo o svemu odlučivati, dok se država ne miješa. Toga naprosto nema, kaže Žižek, argumentirajući da se sve razvijene industrijske zemlje značajno miješaju u ekonomiju, ne samo prilikom nedavnog intervetnog spašavanja banaka u kolapsu nego – recimo – konstantnim subvencioniranjem poljoprivrede, na što u EU odlaze ogromna sredstva, kao i u Americi, što naprosto nije igra “slobodnog tržišta”, ali su zato zemlje u razvoju, u ime slobodnog tržišta, morale otvoriti vrata za ove proizvode. Uloga države u ekonomiji iznimno je značajna kod svih koji vode igru, tako da neoliberalizma (čisto tržišnog sustava) zapravo nema. Po tome je on ideologija u banalnom smislu opsjene, ili – drukčije rečeno - priča za naivne...

...Bit će još gore... Što se budućnosti tiče, Žižek nema utješnih riječi, nego u idućih 10-20 godina predviđa dubinske probleme, smatrajući da je kapitalizam prošao onu fazu u kojoj je bio suputnik demokracije, ili joj pogodovao, te da ulazi u fazi kad je guši. Ukratko, on misli da će demokracije biti manje, te da će se već i za održavanje ovakvog stanja trebati boriti. Stoga je, po Žižeku, iznalaženje alternative kapitalizmu, opcija koju, počevši od nule, opet treba zamišljati.
elSaik

#134 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by elSaik »

amrica wrote:
da ne seciram zahtjeve i razloge :roll: nidje veze :run:

ali bar napisite kako treba:

-sjedAljka :-) rimuje se sa necim drugim, a ne sjedenjem :D

-ako je Wall street (a ne Wall ulica)

onda je i brooklyn bridge, a ne brooklyn most....
Hvala amrice, srce si... :mrgreen: proslijedit ću drugu tvoju kritiku, identičnu mojoj. Ne sviđa mi se ni ovih mali milion "mi smo 99%". Smatram da odvlače pažnju. No, dobro, on je bio bliži kopirnici pa je izgurao svoje. :mrgreen: I ti se slažeš, zar ne, da je ovaj "čisti" letak daleko finiji:
Image

[PS Prije nego što reaguješ, znam da je riječ "bridge" drugačijeg fonta. Mrzilo me ganjati odgovarajući pri ispravci. :-D ]

Nego, ima li ko kakvih suštinskih kritika ili su zaista svi terminološke prirode?

edit: Također, može li meni neko od vas objasniti kako svi vi znate mene da sam iz bogate porodice, mali pionir, vječiti student, ispijač kafa, besposličar, a ja nikoga od vas ne znam? :o
elSaik

#135 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by elSaik »

taksista s repovima wrote:pored tolikih problema u bosni i razloga za proteste i bunt oni našli da mitinguju zbog navodne globalne krize i stanja u Americi. :roll: :lol:
Imaš u uvodnom postu svih 7 zahtjeva koji se tiču Bosne i Hercegovine. Ne brinite se, mogu i ja ponavljati jedno te isto, baš poput vas, koliko god hoćete. :mrgreen:

Vidi, Libero moderator, ocam'. Otkad to? :mrgreen:
elSaik

#136 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by elSaik »

Fin tekst koji sažima sve što će se 15. događati u većim gradovima exYu.

Globalni talas pobune u našem sokaku
"Oktobarska okupacija" stiže na Balkan?

Code: Select all

http://www.abrasmedia.info/dru%C5%A1tvo/aktivizam/oktobarska-okupacija-sti%C5%BEe-na-balkan
elSaik

#137 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by elSaik »

Umoslav wrote:tesko mi je razumjeti ove "revolucionare" :-) ,koriste sve pogodnosti neoliberalizma,od sofwarske do hardwarske tehnologije ovog foruma,blagodeti socijalnih mreza,koje bez zestoke borbe na trzistu (multinac. kompanija )nikad ne bi postojale. (1) Redovito se jave kad se pojave krize bilo manje bilo vece i onda vicu,"dernjaju" se, kako su oni sve to znali i kako treba nesta uraditi da se ponovo vratimo u socijalizam (JSOD-'S' je socijalizam) a da zapravo nema nikakve ama bas nikakve sanse da se to dogodi. (2) Jako me podsjecaju na jehovine svjedoke koji egzistiraju na stalnom prizivanju "smaka svijeta" i sl.Ne znam sta Vuk Bačanović koji je neki lider ove organizacije hoce,previse cita teorijska marksistička djela (Žižek & Co) i valjda u tim knjižicama (koje se sjajno prodaju a Žižeku donose enormne novce) pronalazi neku novu društvenu stvarnost a ja recimo koji sam takodjer čitao te pamflete u njima vidim samo knjige koje se prodaju po načelima neoliberalne doktrine i slobodnog tržišta. (3) Neću doći na prosvjede jer ih vode djeca koja ne razumiju razloge zasto to rade a sami su najvece zrtve neoliberlne ekonomije (to su dobrostojeci pioniri,iz bogatih porodica). (4)
(1) Ne znam kako zamišljaš da bismo se trebali boriti u 21. vijeku ako ne koristeći sredstva koja nam nudi 21. vijek? Sistem se ruši iznutra, njegovim oružjem, pa ako to znači korištenje "blagodati neoliberalizma" u vidu računarske tehnologije (iako nisam baš siguran kako je ovo drugo nužna posljedica prvog jer imaš i računarske tehnologije nastale na osnovu "sharing is caring" baš sa ciljem borbe protiv neoliberalnog uređenja odnosa). Možda da hodamo bosi i goli i da ne jedemo, jer jbg, i sve to stvaraju kapitalisti!? U suštini, besmislena kritika.

(2) Kapitalizam je sistem kriza. Kapitalizam ne može postojati a da svako malo ne dođe do kriza. Šta više, vremenski razmaci između istih su sve kraći i kraći. Ne možemo se ponovno vratiti "u socijalizam", jer socijalizam kakav zastupa JOSD nije nikada ni postojao (izuzev, možda, u nekim manjim mjestima kraće vremenske periode). Svakako, socijalizam jeste jedina alternativa kapitalizmu, tj. nije čak ni alternativa nego je nužnost, jedino rješenje. Osim, naravno, da uništimo u potpunosti sav život na Zemlji, a opasno idemo ka tome. I da, S zaista stoji za socijalizam. Svaka čast na razotkrivanju, a toliko smo se trudili sakriti to. Dodatni poen za tebe.

(3) Ne hodamo od kuće do kuće niti prizivamo "smak svijeta." Možda počnemo hodati, ali za pozivanje na "ss", nema zaista potrebe, jer ukoliko nastavimo ovako se odnositi prema prirodnoj sredini oko nas "smak svijeta" će sigurno doći. Vuk, da, on zaista mnogo čita. Slažem se. Ti ako si čitao "te pamflete" nisi mogao u njima vidjeti da se prodaju prema načelima neoliberalizma i slobodnog tržišta (iako nisam siguran po kakvim bi se tačno načelima mogli prodavati kada živimo u neoliberazlimu sa slobodnim tržištem).

(4) Dođeš i objasniš nam kako stvari zaista stoje. Dođeš i kažeš "ne, to nije tako, nego je ovako, ovako i ovako."
amrica

#138 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by amrica »

Nemam vise snage... mienjeti svijet, ni na ulici ni za racunarom :roll:

Moje misljenje je sljedece:

Stanje se moze promijeniti samo na izborima (revolucija ne dolazi u obzir, neki vojni puc ili sl).
A da bi se promijenili rezultati izbora moraju se uraditi dvije stvari:

- 1. animirati, pokrenuti 50% neglasaca (a to necete postici pricom o neoliberalizmu, wall streetu itd... u zemlji sa 20% analfabeta, jos toliko sa nepotpunom osnovnom skolom... nego edukacijom na primjerenom nivou, po citavoj b-h)

- 2. navaznije: PONUDITI DRUGU OPCIJU!!! A druga opcija je politicka stranka po mjeri normalnog gradjanina. Po mogucnosti bez ijednog dosadasnjeg foteljasa ( nesto sto je pokusala NS, ali osim ideje nisu ponudili nista, nikakav ekonomski elaboriran program, nista... a i izbor umjetnickih kadrova (plus jedna siva eminencija dosadasnje politike) je kao za holivud-bolivud, a ne za jednu zemlju sto se cupa iz vanago)
Ovom narodu treba VODJA da ga pokrene, da zagalami, da naredi, da pokaze silu, da ... ima karizmu, stav, gard, postovanje... i da iza sebe ima plan i program sta uraditi, i ljude koji ce to odraditi.

A posto ste vi kao i ostale NVO apoliticke organizacije, mozete samo mahati usima i zastavama.... :? Ukazivati na nesto, traziti nesto, pisati uopstene policke pamflete, sa puno rijeci, velikih i malih, prezvakanih i neprezvakanih, trazimo ovo i ono...... i ocekivati da ce neko ispuniti vase zahtjeve, 'nako? "oni" tj. vlast jesu VLAST, i maju moc , koju su dobili legalno i legitimno na izborima, i mogu je samo tamo izgubiti. Na koji nacim mislite natjerati vlast da ista uradi po pitanju svih onih zahtjeva? Da se skupi ne znam koliko ljudi, to nista ne znaci. Ako postanete nasilni, znate sta vas ceka.

Sorry, ali tako je. Sta nudite ljudima? Malo zabave, svjetski smek, isti smo k'o oni tamo u ameriKi? Joj da me vidi babo...

Bez ljutnje :) , ovo je samo moje misljenje. Ja bih bila sretna da postignete nesto od ovoga, ali sumnjam... a u demokraciji imam pravo da kazem sta mislim.
adnandus

#139 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by adnandus »

bosanski wrote:Sta se desava u Stocu?? Hoce li Dosta sta tamo pokrenuti?
Aha kako neće pa vidiš da je SDP pobijedio sad ih nigdje nema (kao ni 60 min.) priskrbili su im dosta glasova a ovi im zauzvrat zasada zavrnuli pipe pa će ih opet po potrebi aktivirati Jer sad je sve uredu u državi nema nikakvih problema
elSaik

#140 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by elSaik »

amrica wrote:Nemam vise snage... mienjeti svijet, ni na ulici ni za racunarom :roll:

Stanje se moze promijeniti samo na izborima (revolucija ne dolazi u obzir, neki vojni puc ili sl).

- 1. animirati, pokrenuti 50% neglasaca (a to necete postici pricom o neoliberalizmu, wall streetu itd... u zemlji sa 20% analfabeta, jos toliko sa nepotpunom osnovnom skolom... nego edukacijom na primjerenom nivou, po citavoj b-h)

- 2. navaznije: PONUDITI DRUGU OPCIJU!!! A druga opcija je politicka stranka po mjeri normalnog gradjanina. Po mogucnosti bez ijednog dosadasnjeg foteljasa ( nesto sto je pokusala NS, ali osim ideje nisu ponudili nista, nikakav ekonomski elaboriran program, nista... a i izbor umjetnickih kadrova (plus jedna siva eminencija dosadasnje politike) je kao za holivud-bolivud, a ne za jednu zemlju sto se cupa iz vanago)
Ovom narodu treba VODJA da ga pokrene, da zagalami, da naredi, da pokaze silu, da ... ima karizmu, stav, gard, postovanje... i da iza sebe ima plan i program sta uraditi, i ljude koji ce to odraditi.

A posto ste vi kao i ostale NVO apoliticke organizacije, mozete samo mahati usima i zastavama.... :? Ukazivati na nesto, traziti nesto, pisati uopstene policke pamflete, sa puno rijeci, velikih i malih, prezvakanih i neprezvakanih, trazimo ovo i ono...... i ocekivati da ce neko ispuniti vase zahtjeve, 'nako? "oni" tj. vlast jesu VLAST, i maju moc , koju su dobili legalno i legitimno na izborima, i mogu je samo tamo izgubiti. Na koji nacim mislite natjerati vlast da ista uradi po pitanju svih onih zahtjeva? Da se skupi ne znam koliko ljudi, to nista ne znaci. Ako postanete nasilni, znate sta vas ceka.

Sorry, ali tako je. Sta nudite ljudima? Malo zabave, svjetski smek, isti smo k'o oni tamo u ameriKi? Joj da me vidi babo...

Bez ljutnje :) , ovo je samo moje misljenje. Ja bih bila sretna da postignete nesto od ovoga, ali sumnjam... a u demokraciji imam pravo da kazem sta mislim.
Jednako kao što ti možeš tvrditi kako se jedino učestvovanjem kroz stranku u vlasti ta ista vlast može promijeniti, ja mogu tvrditi da se vlast ne mijenja odozgo već odozdo. Dakle, ne političkim ublehama, već sindikalnom borbom, organizovanjem studenata, masovnim protestima, štrajkovima,... Sutra da nas 20.000 izađe na ulici sa bilo kakvim zahtjevom, dobili bismo ga jako brzo. To je pritisak mase koji nam je potreban, a kakvog nemamo. Zasad. Kada se kao politička stranka uključiš u političke igrarije ti moraš igrati po pravilima koja su data. Kad tad ćeš morati ulaziti u trule kompromise čime se samo kompromituješ i odustaješ od svojih prvobitnih zahtjeva. Ja tebi preko foruma ne mogu objasniti detaljno šta i kako, jer niti je forum za takvo što niti sam ja dovoljno kompetentan da ti odgovorim na sva pitanja. Ja samo čitam vijesti. :mrgreen: Bit će ljudi, ekonomisti, u subotu, pa dođi ih čuti, oni će ti objasniti šta koji od zahtjeva znači, kako ga u stvarnosti realizovati i kako mi svi možemo to postići a da se ne kompromitujemo formirajući kojekakve stranke. Poslušaš, ne svidi ti se, odeš ili oslušaš, svidi ti se, ostaneš. Kako god, znat ćeš da si učinila pravu stvar. :-D

I još nešto, to što se ne namjeravamo baviti politikanstvom u smislu naše političke estrade kojoj smo svakodnevni svjedoci, ne znači da smo apolitični.

PS Koga zanima može pogledati i dokument pod nazivom Ekonomija zadruge http://ekonomijazadruge.org/
Last edited by elSaik on 14/10/2011 14:26, edited 1 time in total.
Energični leptir

#141 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Energični leptir »

(1) Ne znam kako zamišljaš da bismo se trebali boriti u 21. vijeku ako ne koristeći sredstva koja nam nudi 21. vijek? Sistem se ruši iznutra, njegovim oružjem, pa ako to znači korištenje "blagodati neoliberalizma" u vidu računarske tehnologije (iako nisam baš siguran kako je ovo drugo nužna posljedica prvog jer imaš i računarske tehnologije nastale na osnovu "sharing is caring" baš sa ciljem borbe protiv neoliberalnog uređenja odnosa). Možda da hodamo bosi i goli i da ne jedemo, jer jbg, i sve to stvaraju kapitalisti!? U suštini, besmislena kritika.
Odlična kritika. Samo jedna dopuna! Kapitalisti ne stvaraju ništa od navedenog. Vrijednost svakog proizvoda proizlazi iz rada uloženog u njegov nastanak. Dakle ko stvara kompjutere? Kapitalista, ili radnici koji za njega rade i čiji je rad opredmećen u svakom od dijelova računara? Drugim riječima, nije Steve Jobs proizveo tvoj iPad, ali jesu kineska djeca u njegovim fabrikama u "komunističkoj" Kini u kojima se radi više od 12 sati dnevno. Radna snaga, fizički i umni rad zajedno sa mašinama spada u proizvodne snage, koje su u kapitalizmu regulisani kapitalističkim proizvodnim odnosima, kojim viškovi vrijednosti tog rada odlaze u džepove kapitalista! Reći da je su računari i Facebook kapitalistički izmumi bi bilo jednako kad bismo prvi let u svemir proglasili "komunističkim" izumom! To je posve besmisleno. Jedno su proizvodne snage, a sasvim drugo kako te snage organiziramo, odnosno kako vodimo ekonomiju.
Last edited by Energični leptir on 14/10/2011 14:35, edited 2 times in total.
elSaik

#142 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by elSaik »

adnandus wrote:
Aha kako neće pa vidiš da je SDP pobijedio sad ih nigdje nema (kao ni 60 min.) priskrbili su im dosta glasova a ovi im zauzvrat zasada zavrnuli pipe pa će ih opet po potrebi aktivirati Jer sad je sve uredu u državi nema nikakvih problema
Ne da su im zavrnuli pipe nego su ih pozapošljavali kao savjetnike. :-D Ko će koga, ako neće svoj svoga.
adnandus

#143 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by adnandus »

elSaik wrote:
adnandus wrote:
Ne da su im zavrnuli pipe nego su ih pozapošljavali kao savjetnike. :-D Ko će koga, ako neće svoj svoga.
Ma znam al žao mi onih malih ljudi koji su im vjerovali i koji su i kao uvjek izmanipulisani revolucionarnim pokretima tako da se ljudi umore od toga, izlevatiš ga jednom šupljom, pa drugom neznam samo dokad

I ja ovako dozivljavam nas narod...
BOŠNJACI
Pametni su ovo Bošnjaci;
Nered primaju sa istoka, a ugodan život od zapada;
Nikad ne žure jer sam zivot žuri;
Ne zanima ih da vide šta je iza sutrašnjeg dana;
...Doći će sta je odredjeno, a od njih malo zavisi;
Zajedno su samo u nevoljama, zato i ne vole da često budu zajedno;
Malo kome vjeruju, a najlakše ih je prevariti lijepim riječima;
Ne liče na junake, a najlakše ih je uplašiti prijetnjom;
Dugo se ne osvrću ni na šta, svejedno im je šta se oko njih dešava;
A onda odjednom sve počinje da ih se tiče sve isprevrću i okrenu na glavu;
Pa opet postaju spavači i nevole da se sjećaju onog što se desilo;
Boje se promjena jer im često donose zlo;
Olahko im dosadi čovjek, makar im činio i dobro;
Čudan svijet;
Ogovara te a voli, ljubi te u obraz a mrzi te;
Ismijava plemenita djela a pamti ih kroz mnoge pasove;
živi inatom i sevapom;
I ne zna šta nadjača i kada;
Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni;
Sve su to oni i sve izmedju toga;
A povrh svega moji su, a ja sam njihov;
I sve što govorim;
To o sebi govorim.

Meša Selimović
amrica

#144 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by amrica »

elSaik wrote:
amrica wrote:Nemam vise snage... mienjeti svijet, ni na ulici ni za racunarom :roll:

Jednako kao što ti možeš tvrditi kako da se jedino učestvovanjem kroz stranku u vlasti ta ista vlast može promijeniti, ja mogu tvrditi da se vlast ne mijenja odozgo već odozdo. Kada se kao politička stranka uključiš u političke igrarije ti moraš igrati po pravilima koja su data. Kad tad ćeš morati ulaziti u trule kompromise čim se samo kompromituješ i odustaješ od svojih prvobitnih zahtjeva. Ja tebi preko foruma ne mogu objasniti detaljno šta i kako, jer niti je forum za takvo što niti sam ja dovoljno kompetentan da ti odgovorim na sva pitanja. Ja samo čitam vijesti. :mrgreen: Bit će ljudi, ekonomisti, u subotu, pa dođi ih čuti, oni će ti objasniti šta koji od zahtjeva znači, kako ga u stvarnosti realizovati i kako mi svi možemo to postići a da se ne kompromitujemo formirajući kojekakve stranke. Poslušaš, ne svidi ti se, odeš ili oslušaš, svidi ti se, ostaneš. Kako god, znat ćeš da si učinila pravu stvar. :-D

I još nešto, to što se ne namjeravamo baviti politikanstvom u smislu naše političke estrade kojoj smo svakodnevni svjedoci, ne znači da smo apolitični.

PS Koga zanima može pogledati i dokument pod nazivom Ekonomija zadruge http://ekonomijazadruge.org/

Ma znam ja perfektno kako stranke funkcioniraju, talovi, poznatiji kao koalicije, itd... :-) To se slazemo, u politici se sve plati i naplati (najstariji zanat :D ).

Ono sto ja pitam je kako mislite ikoga natjerati da uradi ista od ovoga sto trazite? Na koji nacin? Mozete napisati najbolji ekonomski program, imati objasnjenje i rjesenje za sve, da b-h za dvije godine dodje na zelenu granu, ali kako natjerati vlast da to uradi? Da sami sebi odrezu granu na kojoj sjede? Pa za nju su se borili, da 4 godine griju guzu u fotelji za veliku lovu.

ps ja sam zavrsila fax u doba socijalistickog samoupravljanja :D
Last edited by amrica on 14/10/2011 14:39, edited 1 time in total.
simpozijum delirijum

#145 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by simpozijum delirijum »

tik -tak tik-tak !!!,
sat otkucava :D 15 0ktobar u 800 gradova sirom planete !
od Balkanaca ? Ljubljana vec ima video-stream ( krenuli od juce) i sto li Slovenci uvijek moraju biti ispred sviju ?
ovo kazem drugarski prema Slovencima
u Zagrebu takodjer ce se nesto raje skupiti
napominjem da je pozitivno da se formiraju druge opcije sistemu koji kolapsira , korumpiranom , i pod ekoloskim katastrofama usput , nasa planeta vise ne moze izdurati ovoliko iscrpljivanje kao i 7 milijardi ljudi na planeti...
samoorganizovani narod koji trazi kroz razmjenu ideja i nenasilno ( za sada rezimske policije nisu maximalno brutalne ali ? ostre zube !)
da li zaista vjerujete da danasnji "demokratski sistem" je doista demokratski ?
pogledajte ne samo na Balkanu , vec sire ko drma iz fotelja ?
poput jednoga Berluskonija kurvara u Italiji ? i mnogo drugih primjera ..."izabrani na slobodnim izborima " ??
ili kupljeni od strane par mocnika ?
zasto kritizirati ako obicna raja nesto pokusava ?, ovaj pokret nema lidera jer "svi za jednoga , jedan za sve "
sve opcije otvorene i previse je sada ljudi da bi se stalo
Americki ogranak pokreta se vec sprema za zimu :thumbup:
idemo dalje !
sretno sutra moje brace i sestre na Balkanu !
elSaik

#146 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by elSaik »

amrica wrote:
Ma znam ja perfektno kako stranke funkcioniraju, talovi, poznatiji kao koalicije, itd... :-) To se slazemo, u politici se sve plati i naplati (najstariji zanat :D ).

Ono sto ja pitam je kako mislite ikoga natjerati da uradi ista od ovoga sto trazite? Na koji nacin? Mozete napisati najbolji ekonomski program, imati objasnjenje i rjesenje za sve, da b-h za dvije godine dodje na zelenu granu, ali kako natjerati vlast da to uradi? Da sami sebi odrezu granu na kojoj sjede? Pa za nju su se borili, da 4 godine griju guzu u fotelji za veliku lovu.

ps ja sam zavrsila fax u doba socijalistickog samoupravljanja :D
Borbom na ulici. Ujedinjavanjem sindikalnih organizacija, radnika, studenata, nezaposlenih... protestima, štrajkovima, studentskim buntovima... Niko ti ništa u životu neće dati ukoliko ti sam(a) ne digneš guzicu i to sebi ne uzmeš. Toliko je imperija propalo, toliko kraljeva svrgnuto, sistema promijenjeno, a eto sad, odjednom, kapitalizam je nemoguće ukloniti. Pa otkud taj isti kapitalizam? Upravo se ovaj današnji sistem svim sredstvima bori da spriječi da radnik uradi buržuju isto ono što je buržuj nekad uradio feudalcu, znajući da je ovaj to u stanju postići. Pa majku mu, ne šalje se policija na protestante zato što vlast smatra da se ništa promijeniti ne može već upravo za to što ju je strah.
poznanik

#147 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by poznanik »

Borbom na ulici. Ujedinjavanjem sindikalnih organizacija, radnika, studenata, nezaposlenih... protestima, štrajkovima, studentskim buntovima...
http://www.youtube.com/watch?v=GrND0vJ2 ... re=related
elSaik

#148 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by elSaik »

poznanik wrote:
Borbom na ulici. Ujedinjavanjem sindikalnih organizacija, radnika, studenata, nezaposlenih... protestima, štrajkovima, studentskim buntovima...
http://www.youtube.com/watch?v=GrND0vJ2 ... re=related
Sjajna pjesma! Jedna je generacija propala. Nadam se da su ove sadašnje naučili lekcije.

Nego, kad si se dotakao Štulića, baš po fejsu dijelim ovaj intervju. Poslušaj, priča o klasnoj borbi, organiziranju naroda... ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=8erWgxq2BYE&NR=1

"a svi smo zaboravili klasne borbe, pa osnovna stvar je klasna borba. Možemo mi da pričamo da nije, ali je. Sve će, bre, da napravi za pare. Da proda zemlje. Ma kakvu zemlju, dušu će da proda. A dušu nema. Šta od njega možeš da očekuješ? Nema boga.... To ne sme da se dozvoli"

- A šta da radi jadan narod, kad je gurnut....?

"E pa narod treba da se organizira kao što smo pre 50 godina i da se bori, bre! Šta gurnut? Nije gurnut. Kako ja nisam gurnut? Kako ti nisi gurnut? Šta bre "jadni narod"? Svak' ima glavu, nek' misli!"
Last edited by elSaik on 14/10/2011 15:00, edited 1 time in total.
amrica

#149 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by amrica »

Zelim vam svu srecu :-D

I da vas se skupi sto vise. :)

I zavidim na entuzijazmu :-)

Samo jos dvije stvari:
- b-h je protektorat :-?
- vecina zahtjeva je protiv VLASTI, koja je domkratski izbrana, nisu u pitanju ni robovlasnici, ni feudalci, ni kraljevi, ni diktatori, ni nasljednici, ni bill gates-ovi... nego bezze ljudi koje su gradjani bh izabrali da vladaju 4 godine i klepaju pare iz budzeta. I gradjani imaju instrumente da ih zbace, a koji ne znace nasilje na ulicama.

Cuj,ukinuti kapitalizam :D pa mi smo u demokratskom robovlasnistvu :skoljka:
elSaik

#150 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by elSaik »

amrica wrote:Zelim vam svu srecu :-D

I da vas se skupi sto vise. :)

I zavidim na entuzijazmu :-)

Samo jos dvije stvari:
- b-h je protektorat :-?
- vecina zahtjeva je protiv VLASTI, koja je domkratski izbrana, nisu u pitanju ni robovlasnici, ni feudalci, ni kraljevi, ni diktatori, ni nasljednici, ni bill gates-ovi... nego bezze ljudi koje su gradjani bh izabrali da vladaju 4 godine i klepaju pare iz budzeta. I gradjani imaju instrumente da ih zbace, a koji ne znace nasilje na ulicama.

Cuj,ukinuti kapitalizam :D pa mi smo u demokratskom robovlasnistvu :skoljka:
BiH jeste protektora. Protektorat stranih banaka. Kapitalizam jeste robovlasništvo. Iako se ne bih složio da je naročito demokratsko. Što se vlasti tiče. Iza svake vlasti stoji neko ko je tu gura.
Post Reply