Protesti u Americi.

Post Reply
madner

#126 Re: Protesti u Americi.

Post by madner »

Nemoj tako, za sve je kriv SDP :x
sanaman

#127 Re: Protesti u Americi.

Post by sanaman »

nosara wrote:
sanaman wrote:Nikako ne smatram drzavu roditeljem...to samo jedna strana ili bolje receno mozda sudija koji prati da se postuju pravila igre koja je postavio sudija tj. mi sami. Roditelji su subjektivni, pristrasni i nerijetko placajau greske svoje djece..zato drzava za mene nikako nije roditelj.

Znas onu sam pao, sam se ubio..ja cu svakom pomoci da ne bude gladan i da ima osnovne potrepstine u zivotu ali nikako necu pomoci onom ko hoce vise nego sto realno moze, ne pada mi na pametda ga guram.
To se zove stagnacija... a potreban je napredak...
Nepredak po meni nastaje kada se ti i ja takmicimo ko ce biti bolji (naravno po pravilima igre, al gdje sve posteno :D ) i tako stalno tjeramo jedan drugog ka boljem, a ne kada ti radis, boris se itd. i na kraju jos i mene guras..sto bi se ja trudio, ti ces me svakako pogurati :)
hercegovac_pravi

#128 Re: Protesti u Americi.

Post by hercegovac_pravi »

Ukoliko sam ja ovo dobro razumio, problem nisu krediti Problem su berzovne špekulacije koje su dovele do planskog i vještačkog "puhanja" određenih dijelova berzovnog marketa što je opet dovelo do nerealnih i vještačkih cijena dionica.
Te vještačke cijene dionica su dovele do toga da vrijednost kompletnog berzovnog paketa varira po 300-400 poena dnevno. Čista špekulacija. Te pare koje održavaju vještačku cijenu (što je po mome shvatanju kriminal) nigdje ne postoje osim na papiru. E sada to treba nekako pokriti i odatle stižu one basnoslovne cifre o Američkom zaduženju u hiljadama milijardi..
A sada krediti..
Alfonso, činjenica jeste da su ljudi "kupovali" ono što ne mogu sebi priuštiti. Međutim, prilikom dobivanja kredita postoji bankovna evaluacija mušterije pri kojoj se jasno vidi da li je mušterija u mogućnosti da taj kredit sebi priušti. Na tome se bazira odluka o odobravanju ili neodobravanju kredita. Ukoliko je banka došla do zaključka (a sigurno jeste) da mušterija nije u stanju da odplaćuje taj kredit jer nema dovoljno zarade, zašto i kojim motivom je ta ista banka odobrila jedan takav nepovoljan kredit? Osobito znajući da će na tome kreditu izgubiti vrijednost za koju je tu svotu novca (kredit) prodala tome nekvalifikovanom mušteriji. E tu je sva kavaka krize u kreditnom marketu.
irvinx1

#129 Re: Protesti u Americi.

Post by irvinx1 »

Alfons Kauders wrote: ko je glasao?

na vlasti i dalje sda... snsd... hdzovi...sds.... cak je sbih i dalje u vlasti na drzavnom nivou... jedino sdp novi, ostalo isto....
Ali nama je dobro. :D Zasto bi neko glasao protiv SDA. Imas ljude kojima je neko rekao da treba da zaokruze Tihica i to je to... Eno ih penzionera milion, imas ljude koji su se pouvaljivali na razna mjesta i glasajau za isto, i na kraju imas sve pol. partije koje su u sustini iste pa i nema izbora.

Nema ni u Americi neka mogucnost izbora, jedino je razlika u mentalitetu. Pa i nismo nesto vrijedni poredjenja sa USA, na bilo koji nacin.
sanaman

#130 Re: Protesti u Americi.

Post by sanaman »

hercegovac_pravi wrote:Ukoliko sam ja ovo dobro razumio, problem nisu krediti Problem su berzovne špekulacije koje su dovele do planskog i vještačkog "puhanja" određenih dijelova berzovnog marketa što je opet dovelo do nerealnih i vještačkih cijena dionica.
Te vještačke cijene dionica su dovele do toga da vrijednost kompletnog berzovnog paketa varira po 300-400 poena dnevno. Čista špekulacija. Te pare koje održavaju vještačku cijenu (što je po mome shvatanju kriminal) nigdje ne postoje osim na papiru. E sada to treba nekako pokriti i odatle stižu one basnoslovne cifre o Američkom zaduženju u hiljadama milijardi..
A sada krediti..
Alfonso, činjenica jeste da su ljudi "kupovali" ono što ne mogu sebi priuštiti. Međutim, prilikom dobivanja kredita postoji bankovna evaluacija mušterije pri kojoj se jasno vidi da li je mušterija u mogućnosti da taj kredit sebi priušti. Na tome se bazira odluka o odobravanju ili neodobravanju kredita. Ukoliko je banka došla do zaključka (a sigurno jeste) da mušterija nije u stanju da odplaćuje taj kredit jer nema dovoljno zarade, zašto i kojim motivom je ta ista banka odobrila jedan takav nepovoljan kredit? Osobito znajući da će na tome kreditu izgubiti vrijednost za koju je tu svotu novca (kredit) prodala tome nekvalifikovanom mušteriji. E tu je sva kavaka krize u kreditnom marketu.
Za koga je kredit nepovoljan? Banka je odobrija jako povoljan kredit sa svoje tacke gledista, super visoka kamta i odlicno ce da zarade. Garancija ces vratiti kredit, najmanje 2 ziranta + hipoteka :D boli banku neka stvar...a ovdje smo opet relativirali odgovornost pojedinca, koji je dosao, raspitao se o uvjetima i potpisao kredit.

Sljedeci put kada budes prodavao nesto, pa ti neko ponudi vise nego sto bi sam mozda trazio...sta ces uraditi? Reci puno je ,daj mi manje? Ne, vec 90% nas ce reci a budale...i biti sretni sto smo dobili vise nego sto smo planirali :D
hercegovac_pravi

#131 Re: Protesti u Americi.

sanaman wrote:
hercegovac_pravi wrote:Ukoliko sam ja ovo dobro razumio, problem nisu krediti Problem su berzovne špekulacije koje su dovele do planskog i vještačkog "puhanja" određenih dijelova berzovnog marketa što je opet dovelo do nerealnih i vještačkih cijena dionica.
A sada krediti..
Za koga je kredit nepovoljan? Banka je odobrija jako povoljan kredit sa svoje tacke gledista, super visoka kamta i odlicno ce da zarade. Garancija ces vratiti kredit, najmanje 2 ziranta + hipoteka :D boli banku neka stvar...a ovdje smo opet relativirali odgovornost pojedinca, koji je dosao, raspitao se o uvjetima i potpisao kredit.

Sljedeci put kada budes prodavao nesto, pa ti neko ponudi vise nego sto bi sam mozda trazio...sta ces uraditi? Reci puno je ,daj mi manje? Ne, vec 90% nas ce reci a budale...i biti sretni sto smo dobili vise nego sto smo planirali :D
Kredit koji se ne može naplatiti i mora se uzeti hipoteka kao zalog otplate nije povoljan kredit po banku. Jer banka da bi namirila bar DJELIMIČNU vrijednost prodanog kredita mora prodati taj zalog. A ko će ga kupiti ukoliko je market vještački napuhan a cijene nerealne? Opet neko kome će banka odobriti kredit za koji realno ta osoba nema finansijskog kredibiliteta i tako u krug. Kratkoročno 3-4 godine to daje vještačke rezultate gdje se na papiru pokazuju dobitci koje niko ne osjeti. Cijena dionica raste, vrijednost institucije raste a u realnosti vrijednost opada jer nema dovoljnog protoka novca da bi taj nerealni rast bio adekvatno pokriven. Rezultat je milioni oduzetih (hipoteka) kuća na američkom tržištu koje zjape prazne i ne iskorištene. Vrtoglavi gubitak vrijednosti pojedinih marketa i kreditna kriza..upravo ono što sada vidimo na TV-u.
Gledati to iz perspketive pojedinca je kontraprodukivno jer pojedinac nije finansijska institucija.
Spejs

#132 Re: Protesti u Americi.

Post by Spejs »

simpozijum delirijum wrote:stvari se odvijaju mnogo brze negoli ocekujem , 15 Oktobar dan globalnih demonstracija , jos u Maju ove godine to je bio najavljeno , svi su bili skepticni , ali sada poslije desavanja u Njujorku ?
dobilo je neocekivan zamah koji nisu niti sami organizatori ocekivali
posto sam ljevicar ( ne extremni naravno ) odusevljen sam sto na moje zaprepastenje liderstvo svjetske ljevice i boraca i pobunjenika preuzeli Amerikanci , tacnije njihova mladost
ko ne zna Engleski neka raja koja zna prevede , jedan od manifesta globalne revolucije , niko vise ne moze zaustaviti lavinu ...

http://www.youtube.com/watch?v=ET4Ki5Tr ... re=related
Nemoj se tako olahko zanositi "revolucijama i ustancima".

Niko sa sigurnošću ne zna ko u stvari stoji iza njih i šta je krajnji cilj svega, a narod je bezlična masa kojom se lahko upravlja.

I Rusima su 1917 godine prodali žvaku o revoluciji, i to isti oni koji danas i u zadnjih 100 godina piju Amerikancima krv, a to su životinje sa Džekil ostrva!

Razmišljaj svojom glavom, nemoj tako olahko padati pod bilo čiji uticaj.
sanaman

#133 Re: Protesti u Americi.

Post by sanaman »

hercegovac_pravi wrote:
sanaman wrote:
A sada krediti..

Kredit koji se ne može naplatiti i mora se uzeti hipoteka kao zalog otplate nije povoljan kredit po banku. Jer banka da bi namirila bar DJELIMIČNU vrijednost prodanog kredita mora prodati taj zalog. A ko će ga kupiti ukoliko je market vještački napuhan a cijene nerealne? Opet neko kome će banka odobriti kredit za koji realno ta osoba nema finansijskog kredibiliteta i tako u krug. Kratkoročno 3-4 godine to daje vještačke rezultate gdje se na papiru pokazuju dobitci koje niko ne osjeti. Cijena dionica raste, vrijednost institucije raste a u realnosti vrijednost opada jer nema dovoljnog protoka novca da bi taj nerealni rast bio adekvatno pokriven. Rezultat je milioni oduzetih (hipoteka) kuća na američkom tržištu koje zjape prazne i ne iskorištene. Vrtoglavi gubitak vrijednosti pojedinih marketa i kreditna kriza..upravo ono što sada vidimo na TV-u.
Gledati to iz perspketive pojedinca je kontraprodukivno jer pojedinac nije finansijska institucija.
Odgovornost pojedinca od kojeg na kraju sve krece se ne smije relativirati...svi bi mi ulozili na berzu ali samo pod uvjetom da zaradimo, a kako te kompanije zaradjuju nije nas briga. Ljudi vole novac, mozda je tuzno ali je tako. Onaj ko ima on bi jos vise, a onaj ko nema bi rado da ima vise.
Bodkin

#134 Re: Protesti u Americi.

Post by Bodkin »

Alfons Kauders wrote:
nosara wrote:
Da je drzava uletila na vrijeme i sprijecila kredite s valutnom klauzulom, ne bi bilo ni problema... Opet drzava...
e pa sta je tu je - niko se nije bunio dok je sve islo kako treba, naprotiv... :D ljudi su bili odusevljeni, mada su se zapravo kockali, fino je dok ide, a onda... :D

drzava recimo dopusta i da rade kladionice, lutrija itd... pa ne vjerujem da mogu otici u coloseum igrati pokera, uzimati ljudima pare... pa onda kad zijanim ocekivati od drzave da intervenise... :D naravno tudjim parama, od ljudi koji i nemaju para da se kockaju... :D

po meni je to licna odgovornost, drzava ne treba glumiti roditelja... ako je neko punoljetan a nije sposoban da sam donosi odluke i snosi njihove posljedice, neka se fino proglasi poslovno nesposobnim i kraj problema

a ovo za auto... :D et sad ja ne zivim od postenog rada... :D
ista stvar @kauders kao kad su u USA uzimali ljudi kredite sa fleksibilnom stopom. u to vrijeme ekonomija bila dobra pa je jedina mogucnost bila pad kamata i rata. odjednom problemi i rast kamata i svi oni koji su bili na granici mogucnosti vracanja kredita pogubili kuce. kockas se na vlastitu odgovornost, ne ide da imas koristi dok dobijas a da te drzava stiti dok gubis..
simpozijum delirijum

#135 Re: Protesti u Americi.

Post by simpozijum delirijum »

Spejs wrote:
simpozijum delirijum wrote:stvari se odvijaju mnogo brze negoli ocekujem , 15 Oktobar dan globalnih demonstracija , jos u Maju ove godine to je bio najavljeno , svi su bili skepticni , ali sada poslije desavanja u Njujorku ?
posto sam ljevicar ( ne extremni naravno ) odusevljen sam sto na moje zaprepastenje liderstvo svjetske ljevice i boraca i pobunjenika preuzeli Amerikanci , tacnije njihova mladost
ko ne zna Engleski neka raja koja zna prevede , jedan od manifesta globalne revolucije , niko vise ne moze zaustaviti lavinu ...

Niko sa sigurnošću ne zna ko u stvari stoji iza njih i šta je krajnji cilj svega, a narod je bezlična masa kojom se lahko upravlja.

I Rusima su 1917 godine prodali žvaku o revoluciji, i to isti oni koji danas i u zadnjih 100 godina piju Amerikancima krv, a to su životinje sa Džekil ostrva!

treba vazda biti oprezan naravno, ali je ipak za sada spontano, a manipulatori i elita ce sve pokusati da obmanu narodne mase , provokatori se vec ubacuju ..
za sada ipak ?
ne vidim teorije zavjere, ovo je vise pobuna naroda zbog krvopija koji unistise sve na svome putu i masu ostalih globalnih problema jer sistem ne funkcionise vise , i masovno je da bi se tako lako izmanipuliralo, ipak internet i dalje radi , informacije se sire
:thumbup:
Mjesanac

#136 Re: Protesti u Americi.

Post by Mjesanac »

doslo ljudima iz guzice u glavu, pa citava berza se zasniva na tome, ali naravno samo velike, jako mali je utjecaj spekulacija na SASE, na SASE utice nesto drugo, ali to nije sada tema.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#137 Re: Protesti u Americi.

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

simpozijum delirijum wrote:
Spejs wrote:

treba vazda biti oprezan naravno, ali je ipak za sada spontano, a manipulatori i elita ce sve pokusati da obmanu narodne mase , provokatori se vec ubacuju ..
za sada ipak ?
ne vidim teorije zavjere, ovo je vise pobuna naroda zbog krvopija koji unistise sve na svome putu i masu ostalih globalnih problema jer sistem ne funkcionise vise , i masovno je da bi se tako lako izmanipuliralo, ipak internet i dalje radi , informacije se sire :thumbup:
Cekaj jos malo...
Ako gaverment procjeni da ce sve otici u 3pm, necemo ni ja ni ti vise kucati, niti ce mo moci razgovarati mobitelom, sve ce biti iskljuceno.
Sjecas li se da je Obama potpisao akt kojim se daje ovlastenje gavermentu da sve iskljuci u situacijama koje su protivne nacionalnoj bezbijednosti, a ovi protesti, ako bi se oteli kontroli, bi mogli biti okarakterisani takvima.
Nadam se da nisam u pravu. 8-)
irvinx1

#138 Re: Protesti u Americi.

Post by irvinx1 »

Fejsbuk vas motri dragi moji :D
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#139 Re: Protesti u Americi.

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

irvinx1 wrote:Fejsbuk vas motri dragi moji :D
Veliki brat... :D
hercegovac_pravi

#140 Re: Protesti u Americi.

sanaman wrote:
hercegovac_pravi wrote:
sanaman wrote:

Odgovornost pojedinca od kojeg na kraju sve krece se ne smije relativirati...svi bi mi ulozili na berzu ali samo pod uvjetom da zaradimo, a kako te kompanije zaradjuju nije nas briga. Ljudi vole novac, mozda je tuzno ali je tako. Onaj ko ima on bi jos vise, a onaj ko nema bi rado da ima vise.
Naravno, nije mi ni na kraj pameti da umanjujem krivicu pojedinca jer ruku na srce niko ih ne tjera da uzimaju kredit koji ne mogu plaćati.
Ali u isto vrijeme, dosta je krivice samih banaka jer su vještački kreirale svojevrsnu krizu kojoj je primarni uzrok monopolističke težnje banaka i obično lihvarenje koje nema za osnovu zdravo poslovanje i etički kondukt.
To je bit moga posta.
nosara

#141 Re: Protesti u Americi.

Post by nosara »

irvinx1 wrote:

na vlasti i dalje sda... snsd... hdzovi...sds.... cak je sbih i dalje u vlasti na drzavnom nivou... jedino sdp novi, ostalo isto....
Ali nama je dobro. :D Zasto bi neko glasao protiv SDA. Imas ljude kojima je neko rekao da treba da zaokruze Tihica i to je to... Eno ih penzionera milion, imas ljude koji su se pouvaljivali na razna mjesta i glasajau za isto, i na kraju imas sve pol. partije koje su u sustini iste pa i nema izbora.

Nema ni u Americi neka mogucnost izbora, jedino je razlika u mentalitetu. Pa i nismo nesto vrijedni poredjenja sa USA, na bilo koji nacin.
Nataknem ih...
simpozijum delirijum

#142 Re: Protesti u Americi.

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
irvinx1 wrote:Fejsbuk vas motri dragi moji :D
Veliki brat... :D
Facebook je doista opasan , govorim bez zezanja , ja sirim informacije preko foruma i blogova , Facebook zaobidjite u vezi Volstrita i pobuna naroda pogotovo ako zivite u USA
ovo za ozbiljno i fakat kazem ,ne zelim da niko ima problema sa policijskom drzavom
PEACE !
Toda

#143 Re: Protesti u Americi.

Post by Toda »

simpozijum delirijum wrote: treba vazda biti oprezan naravno, ali je ipak za sada spontano, a manipulatori i elita ce sve pokusati da obmanu narodne mase , provokatori se vec ubacuju ..
za sada ipak ?
Vezano za infiltracije na demonstracijama
simpozijum delirijum

#144 Re: Protesti u Americi.

Toda wrote:
simpozijum delirijum wrote: treba vazda biti oprezan naravno, ali je ipak za sada spontano, a manipulatori i elita ce sve pokusati da obmanu narodne mase , provokatori se vec ubacuju ..
za sada ipak ?
Vezano za infiltracije na demonstracijama
niko nije rekao da borba nece biti teska , fantasticna analiza pravoga revolucionara :thumbup:
vidimo da "okupacija Volstrita" u Njujorku je pokrenula cijelu masu sigurno-represijskih mashinerija
dobro su naucili lekciju iz pobuna 1968 :x
krenula je kampanja da se svaki narodni pokret i glas naroda ( zapadna taktika ) umjesto brutalnom silom , razbije specijalnim propagandnim operacijama , provokatorima , provokacijama , skrivenom od kamera brutalnom represijom , tihim likvidacijama onih najjacih ( Martin Luter King u slucaju USA ili Kenedi i mnogo ostalih primjera )
borba se mora nastaviti i biti ce zestoko jer ovo je signal da je elita krenula u surovo suzbijanje demokratije i pravo na glas obicna covjeka
i nismo u Egiptu , nismo u Libiji , ali ovi "zapadno-demokratski" smradovi to rade perfidnije iza kulisa !
ne manje smrtonosno i ne manje surovo , kada im se ugroze interesi !
nema straha , neka hapse !
Alfons Kauders

#145 Re: Protesti u Americi.

Post by Alfons Kauders »

irvinx1 wrote:

pa o tome govorim svo vrijeme - dobar dio naroda je podrzavao zaduzivanje sirom svijeta... jednostavno im je to bilo u interesu... eto pogledaj sta se kod nas desavalo oko mmf-a, svi se digli da ocuvaju svoje nerealno visoke plate i niko od sindikalaca se nije usprotivio aranzmanu... valjda su racunali da ce o tome kako ce se vracati lova razmisljati tek za tri godine... sve je narod znao, ne citav ali dobar dio, i opet su grlom u jagode skakali da zaduze vlastitu djecu, kako bi im topli obrok ostao isti... eto pogledaj sta se zadnjih mjeseci radi u rs-u, pa se niko ne buni...

od tih silnih penzionera do pripravnika u javnom sektoru, svi su htjeli da zadrze trenutni nivo primanja, mada su bili itekako svjesni da ce za 5-10 godina biti u situaciji da se taj dug ne moze vratiti, pa cemo npr. umjesto 5% imati rezove od 10 ili 15%... doduse penzionere donekle i kontam, oni racunaju da ce preselit do tad... :D

i nemoj misliti da je to neki jadni, glupi, zavedeni narod... radi se o kvalifikovanim ljudima, doktorima, profesorima, pravnicima, ekonomistima i ostalim koji ovise o budzetu... mislis da oni ne znaju koliko zaduzenja kostaju drzavu?
Alfons Kauders

#146 Re: Protesti u Americi.

Post by Alfons Kauders »

hercegovac_pravi wrote: Alfonso, činjenica jeste da su ljudi "kupovali" ono što ne mogu sebi priuštiti. Međutim, prilikom dobivanja kredita postoji bankovna evaluacija mušterije pri kojoj se jasno vidi da li je mušterija u mogućnosti da taj kredit sebi priušti. Na tome se bazira odluka o odobravanju ili neodobravanju kredita. Ukoliko je banka došla do zaključka (a sigurno jeste) da mušterija nije u stanju da odplaćuje taj kredit jer nema dovoljno zarade, zašto i kojim motivom je ta ista banka odobrila jedan takav nepovoljan kredit? Osobito znajući da će na tome kreditu izgubiti vrijednost za koju je tu svotu novca (kredit) prodala tome nekvalifikovanom mušteriji. E tu je sva kavaka krize u kreditnom marketu.
ma gledaj, otisli smo slucajno na te banalne primjere, tipa lik uzeo kredit za stan, malo franak, malo euribor itd... eto ti belaja... ali isti primjer se donekle da preslikati na drzave...

grckoj su svi davali povoljne zajmove i kupovali njihove obveznice do prije svega par godina... imali solidan kreditni rejting, eurozona i ciste knjige... onda se ispostavi da su frizirali knjige, i to zestoko, kreditni rejting ode u kurac, ugroze cijelu eurozonu... i ko je kriv... banke su krive jer su dijelile lovu sakom i kapom, a sigurno su sumnjali u solventnost, plasirali su sredstva cisto zato jer su imali brdo para na raspolaganju, uracunali su rizik... ko je jos vise kriv? vlast... zato jer su nastavili pumpati dug, i jos pride godinama lagali o deficitu... i naravno tu je i narod, koji je takodjer morao znati da nesto ne stima, pa je opet glasao za vlast koja ih gura u duznicko ropstvo...

niko se nije bunio dok je islo, ni banke koje su kupile kajmak, ni vlast koja je tako osiguravala izbore, ni gradjani koji su zivjeli mimo svojih mogucnosti... e ako vec svi dijele krivicu, a dijele, ostaje pitanje ko ce najebat?

ako dodje do bankrota znas ko drzi najveci dio javnog duga grcke? njihove banke i njihovi penzioni fondovi... znaci zbrisat ce prvo svoj finansijski sektor i raskuciti svoje penzionere... ovako imaju ledja u eu, koja bi ih inace pustila da potonu vec sutra, ali ode onda euro u onu stvar, a i ovako je slab... skontaj ako zaradis milju u bosni, da ta milja vrijedi par posto manje nego sto bi trebala, bas zato jer euro pada radi grcke, tj. svi mi indirektno placamo njihovu svinjariju... a zamisli kako bi izgledalo da npr. grcka i portugal bankrotiraju? analiticari misle da bi u slabijim clanicama EU moglo doci do pada gdp-a od 20 do 40% za godinu... to je cirka decenija ekonomskog rasta, zbrisana za godinu, a svi mi koji smo na euru bi platili ceh...
jefferson

#147 Re: Protesti u Americi.

Post by jefferson »

Alfons Kauders wrote:
hercegovac_pravi wrote: Alfonso, činjenica jeste da su ljudi "kupovali" ono što ne mogu sebi priuštiti. Međutim, prilikom dobivanja kredita postoji bankovna evaluacija mušterije pri kojoj se jasno vidi da li je mušterija u mogućnosti da taj kredit sebi priušti. Na tome se bazira odluka o odobravanju ili neodobravanju kredita. Ukoliko je banka došla do zaključka (a sigurno jeste) da mušterija nije u stanju da odplaćuje taj kredit jer nema dovoljno zarade, zašto i kojim motivom je ta ista banka odobrila jedan takav nepovoljan kredit? Osobito znajući da će na tome kreditu izgubiti vrijednost za koju je tu svotu novca (kredit) prodala tome nekvalifikovanom mušteriji. E tu je sva kavaka krize u kreditnom marketu.
ma gledaj, otisli smo slucajno na te banalne primjere, tipa lik uzeo kredit za stan, malo franak, malo euribor itd... eto ti belaja... ali isti primjer se donekle da preslikati na drzave...

grckoj su svi davali povoljne zajmove i kupovali njihove obveznice do prije svega par godina... imali solidan kreditni rejting, eurozona i ciste knjige... onda se ispostavi da su frizirali knjige, i to zestoko, kreditni rejting ode u kurac, ugroze cijelu eurozonu... i ko je kriv... banke su krive jer su dijelile lovu sakom i kapom, a sigurno su sumnjali u solventnost, plasirali su sredstva cisto zato jer su imali brdo para na raspolaganju, uracunali su rizik... ko je jos vise kriv? vlast... zato jer su nastavili pumpati dug, i jos pride godinama lagali o deficitu... i naravno tu je i narod, koji je takodjer morao znati da nesto ne stima, pa je opet glasao za vlast koja ih gura u duznicko ropstvo...

niko se nije bunio dok je islo, ni banke koje su kupile kajmak, ni vlast koja je tako osiguravala izbore, ni gradjani koji su zivjeli mimo svojih mogucnosti... e ako vec svi dijele krivicu, a dijele, ostaje pitanje ko ce najebat?

ako dodje do bankrota znas ko drzi najveci dio javnog duga grcke? njihove banke i njihovi penzioni fondovi... znaci zbrisat ce prvo svoj finansijski sektor i raskuciti svoje penzionere... ovako imaju ledja u eu, koja bi ih inace pustila da potonu vec sutra, ali ode onda euro u onu stvar, a i ovako je slab... skontaj ako zaradis milju u bosni, da ta milja vrijedi par posto manje nego sto bi trebala, bas zato jer euro pada radi grcke, tj. svi mi indirektno placamo njihovu svinjariju... a zamisli kako bi izgledalo da npr. grcka i portugal bankrotiraju? analiticari misle da bi u slabijim clanicama EU moglo doci do pada gdp-a od 20 do 40% za godinu... to je cirka decenija ekonomskog rasta, zbrisana za godinu, a svi mi koji smo na euru bi platili ceh...
Grcka je davala 15% na platu kao dodatak ko radi na kompjuteru i mora gledati naravno u monitor!
Tih 15% je posudjeno odnekle! Grci su htjeli preko reda da zive kao njemci, a sta je neko od vas kupio da je proizvedeno u grckoj osim pakovanih maslina koje su vjerovatno uvezene iz Tunisa i Alzira i onda prepakovane?
Grci su htjeli zivjeti kao njemci koji imaju Siemens, BMW, AUDI, Mercedes, BOSCH, VW itd, itd. I sad je neko drugi kriv jer su u gabuli. Ma ko ih jebe, nisu se ni oni za nama okrenuli nikad.
simpozijum delirijum

#148 Re: Protesti u Americi.

samo sam tebe cekao Jefferson uz duzno postovanje jer si dobar i zestok sagovornik a to revolucija u USA i treba zar ne ? :D
a zar USA i nije kao sto ti nick kaze nastala na revoluciji ? Jefferson ?
cudim se da se javljas na ovim 'Anti-Americkim temama" :lol:
procitaj par stranica prije pa se ukljuci u diskusiju
iskreni pozdrav!
Toda

#149 Re: Protesti u Americi.

Post by Toda »

Spominje se MMF koji je u direktnoj vezi sa bankarskim sistemom a to je sve povezano sa protestima u Americi. Preporučio bih ovo vezano za širu sliku.
jefferson

#150 Re: Protesti u Americi.

Post by jefferson »

simpozijum delirijum wrote:samo sam tebe cekao Jefferson uz duzno postovanje jer si dobar i zestok sagovornik a to revolucija u USA i treba zar ne ? :D
a zar USA i nije kao sto ti nick kaze nastala na revoluciji ? Jefferson ?
cudim se da se javljas na ovim 'Anti-Americkim temama" :lol:
procitaj par stranica prije pa se ukljuci u diskusiju
iskreni pozdrav!
Nisu to anti-americke teme, ali meni ovdje nije jasno ovo:
1. Pitaju demonstrante sta im je cilj, a oni kazu: ne znamo, kada udjemo u Wall Street skontat cemo! How Yes no! get a job!
2. Dodje Michael Moor, hipokriticki debeli kreten, i kaze kapitalizam ovo ili kapitalizam ono.
OK, medjutim, sto Michael Moor da bi obrazovao americku i svjetsku javnost nije svoj film ponudio besplatno u kinima? Ne, ja sam gledao njegove filmove u kinima, i iako su kostali stostruko manje za napraviti od npr. Transformersa, platio sam istu cijenu karte. OK, jel Michael Moore dao te pare da se nesto napravi u Flintu, gradu o kojem on toliko govori? Ne, jer sam bio u flintu nedavno i izgleda kao sto je izgledao uvijek, rupetina.
Medjutim, M. Moore ima stan na Mennhatnu koji je vrijedan oko 2 miliona dolara, kucu u Aspenu, lovacku kucu u Michiganu, itd, itd. To mu je ja mislim omogucio taj isti sistem o kojem on prica, zar ne?
Post Reply