Raiffeisen banka - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
charrrmed

#126 Re: raiffeisen shopping kartica

Post by charrrmed »

mene bas zabavlja na koji nacin ljudi shvataju stvari. sasvim je logicno da ce vam odobriti odredjenu sumu novca, koju imate pravo potrositi na oznacenim prodajnim mjestima, kad potorosite nemata vise, kad vratite prvu ratu onda ponovo imate novac na kartici (u iznosu te rate). Taj novac koji ste vratili ponovo mozete trositi. Ako ste vratitli 100KM mozete kupovati u iznosu do 100KM.
Kartica je super i za crne dane...dignes na bankomatu, jeste da oderase sa kamatom, ali kad guzici treba onda ne pitas za kamatu...
hermina od pozorista

#127 Re: raiffeisen shopping kartica

Post by hermina od pozorista »

Ej raja, samo da pitam,

zna li neko tacan datum partyja koji organizuje reiffeisen banka u domu mladih iduce sedmice?

Jos nisam dobila ulaznicu, pa ne znam datum... :-?

p.s. Ako znate i tacno vrijeme, bilo bi super :-D

thx in advance
betametazon

#128 Re: raiffeisen shopping kartica

Post by betametazon »

meni samo nije jasno sad sljedeće, na stranici piše da su kupovine bez kamata i naknada, ali da je kamata na dugovno stanje 13,99% godišnje. šta je dugovno stanje? ako imam 1000 KM i potrosim odmah na neku stvar da li na tih 1000 prvi mjesec plaćam kamatu, pa onda na 900 drugi mjesec (onako kako vraćam dug)? ako jeste kako je onda kupovina "bez kamata"? to je onda klasični kredit sa kamatama? :/
Ambrozija

#129 Re: raiffeisen shopping kartica

Post by Ambrozija »

betametazon wrote:meni samo nije jasno sad sljedeće, na stranici piše da su kupovine bez kamata i naknada, ali da je kamata na dugovno stanje 13,99% godišnje. šta je dugovno stanje? ako imam 1000 KM i potrosim odmah na neku stvar da li na tih 1000 prvi mjesec plaćam kamatu, pa onda na 900 drugi mjesec (onako kako vraćam dug)? ako jeste kako je onda kupovina "bez kamata"? to je onda klasični kredit sa kamatama? :/
To je samo ako kupis, odnosno iskoristis karticu za kupovinu robe na mjestima koji nisu oznaceni da primaju karticu. Na mjestima koja primaju karticu je po principu potrosis 1000KM vratis 1000KM
betametazon

#130 Re: raiffeisen shopping kartica

Post by betametazon »

Ambrozija wrote:
betametazon wrote:meni samo nije jasno sad sljedeće, na stranici piše da su kupovine bez kamata i naknada, ali da je kamata na dugovno stanje 13,99% godišnje. šta je dugovno stanje? ako imam 1000 KM i potrosim odmah na neku stvar da li na tih 1000 prvi mjesec plaćam kamatu, pa onda na 900 drugi mjesec (onako kako vraćam dug)? ako jeste kako je onda kupovina "bez kamata"? to je onda klasični kredit sa kamatama? :/
To je samo ako kupis, odnosno iskoristis karticu za kupovinu robe na mjestima koji nisu oznaceni da primaju karticu. Na mjestima koja primaju karticu je po principu potrosis 1000KM vratis 1000KM
aha, ok...to doduse i proizilazi iz opisa kartice, nije eksplicitno navedeno ali pise da je kupovina bez kamata na mjestima koji primaju te kartice pa automatski proizilazi suprotno na mjestima koja neprimaju...i jos 1o% popusta...to nije lose :)
Ambrozija

#131 Re: raiffeisen shopping kartica

Post by Ambrozija »

betametazon wrote:
Ambrozija wrote:
aha, ok...to doduse i proizilazi iz opisa kartice, nije eksplicitno navedeno ali pise da je kupovina bez kamata na mjestima koji primaju te kartice pa automatski proizilazi suprotno na mjestima koja neprimaju...i jos 1o% popusta...to nije lose :)
Upravo tako....
Djole75

#132 Re: Raiffeisen banka

Post by Djole75 »

Postavio bih jedno pitanje sa zaljom da dobijem odgovor.
Zasto ja kao (dugogodisnji) uredan klijen ne mogu ostvariti reprogram na vec postojeci kredit, bez obzira na moju trenutnu kreditnu zaduzenost?
Unaprijed hvala.
Kralj Tvrtko I.

#133 Re: Raiffeisen banka

Post by Kralj Tvrtko I. »

Nedavno sam otvorio racun u RB i trazio set kartica (VISA i Master)...OK sve, dobio sam brzo kartice, samo imam jedan problem :D ne znam koji broj da odnesem u firmu da bi plata mogla "lijegati" na racun....jel to onaj broj koji pise na kartici?
Nisam dobio nikakav papir ili ugovor prilikom otvaranja racuna pa me to malo buni jer imam fakticki 2 kartice, znaci 2 broja...a jedan je racun...pa me zanima koji je broj mog racuna sada? :D glupo pitanje, znam...al jbg :)
laptop123

#134 Re: Raiffeisen banka

Post by laptop123 »

mozel se kako provijeriti stanje viza debitne kartice online ? Na nekom njihovom portalu ???
poznanik

#135 Re: Raiffeisen banka

Post by poznanik »

Kralj Tvrtko I. wrote:Nedavno sam otvorio racun u RB ...Nisam dobio nikakav papir ili ugovor prilikom otvaranja racuna...
Nije odgovor na tvoje pitanje, ali jeste skretanje pažnje na citirani dio oko ugovora: Pronađi Opće uslove poslovanja Raiffeisen banke i pročitaj dobro odredbe, to ti je ugovor sa kojim si saglasan prilikom otvaranja računa.
drndalo

#136 Re: Raiffeisen banka

Post by drndalo »

Kralj Tvrtko I. wrote:Nedavno sam otvorio racun u RB i trazio set kartica (VISA i Master)...OK sve, dobio sam brzo kartice, samo imam jedan problem :D ne znam koji broj da odnesem u firmu da bi plata mogla "lijegati" na racun....jel to onaj broj koji pise na kartici?
Nisam dobio nikakav papir ili ugovor prilikom otvaranja racuna pa me to malo buni jer imam fakticki 2 kartice, znaci 2 broja...a jedan je racun...pa me zanima koji je broj mog racuna sada? :D glupo pitanje, znam...al jbg :)
Otidji do prve poslovnice, i nek' ti izvuku iz kompjutera podatke koje ces nositi u racunovodstvo.
statixx

#137 Re: Raiffeisen banka

Post by statixx »

Koliko se sjecam ima jedinstven racun za plate, a u svrhu doznake ili primatelj, unosi se broj sa kartice uz ostale podatke.
Kralj Tvrtko I.

#138 Re: Raiffeisen banka

Post by Kralj Tvrtko I. »

drndalo wrote:
Kralj Tvrtko I. wrote:Nedavno sam otvorio racun u RB i trazio set kartica (VISA i Master)...OK sve, dobio sam brzo kartice, samo imam jedan problem :D ne znam koji broj da odnesem u firmu da bi plata mogla "lijegati" na racun....jel to onaj broj koji pise na kartici?
Otidji do prve poslovnice, i nek' ti izvuku iz kompjutera podatke koje ces nositi u racunovodstvo.
najpametnije...

hvala svima... ;-)
strong69

#139 Re: raiffeisen shopping kartica

Post by strong69 »

hermina od pozorista wrote:Ej raja, samo da pitam,

zna li neko tacan datum partyja koji organizuje reiffeisen banka u domu mladih iduce sedmice?

thx in advance
23.02.2012. u 19.30 h ali nisam 100% siguran za satnicu :D Latino party, Cubismo :)

A sto se tice ovih kartica... Imam Unicredit Visa Classic karticu. Kada kupujem nesto ovom karticu banka cijeli iznos placa prodavcu a od mene dug naplacuje na rate. Da budem konkretan, imam limit u iznosu od 3000 KM. Kupio sam TV koji je kostao oko 1.000 KM. Odlucio sam uzeti ga na 12 rata. 1.000 KM/12 mjeseci = 83 KM mjesecno. Ovih 83 KM mi uredno odbiju svaki mjesec.

Nije mi jasan smisao Raiffeisen shopping kartice.
SaMaster

#140 Re: raiffeisen shopping kartica

Post by SaMaster »

Ambrozija wrote:
betametazon wrote:dakle prema logici ove sto je objasnila nacin skidanja iznosa (odjednom cijeli iznos) trebalo bi biti suprotno - da mozes recimo uzeti 7 stvari od po 700 KM na 7 rata odjednom = ukupna vrijednost prodaje 4900 KM a limit na kartici 700,00 KM i pretpostavljena plata 700 KM? nidje veze, u tom slucaju bi ti kompletan iznos plate otpadao na rate, sto je i zakonski nemoguce.

mislim da grijese ovi kriticari, fakticki je iznos limita = iznos odobrenog kredita, a ti biraj na sta ces ga potrositi.
ovo nema nikakve logike, ali nikakve...ne shvatam sta tu nije jasno i kako ne shvatate. ja sam shvatila nacin na koji kartica funkcionise i na reklami a kasnije su mi to potvrdili i u samoj banci...
kartica je super stvar...banke jesu cudo, da se razumijemo, ali ovo je pozitivna stvar, ja sam do sada kupila tonu stvari zahvaljujuci istoj...ko voli nek izvoli, ko ne, niko ga ne tjera da uzme, ali pljuvanje po kartici na osnovu gotovo nicega ne razumijem....
Ti ocigledno nne razumijes sta je poenta ove kartice ali ipak zelis drugima "podvaliti" kako su u stavri oni ti koji ne razumiju. Poenta je u tome, kao sto je covjek rekao, banka raspolaze sa tvojim novcem. Oni sa tvoje kratice skinu cijeli iznos a prodavacu daju na kapaljku odnosno u ratama. Ostatak tvog novca oni obrcu.

Isti je slucaj i ako palcas racune. Evo recimo palti racun telefonski u uni credit banci. Vidjet ces da ti krizaju racun bh telekoma i stavljaju svoj. Zasto? Pa zato sto pare idu na njihov racun, zadrze taj novac 2-3 dana kod sebe, i tek onda proslijede telekomu. Na taj nacin su postigli da beskamatno koriste tudji novac i time su priustili sebi korist.

Jos uvijek vrijedi "Nije zlato sve sto sja..."
charrrmed

#141 Re: raiffeisen shopping kartica

Post by charrrmed »

strong69 wrote:
hermina od pozorista wrote:Ej raja, samo da pitam,

thx in advance
23.02.2012. u 19.30 h ali nisam 100% siguran za satnicu :D Latino party, Cubismo :)

A sto se tice ovih kartica... Imam Unicredit Visa Classic karticu. Kada kupujem nesto ovom karticu banka cijeli iznos placa prodavcu a od mene dug naplacuje na rate. Da budem konkretan, imam limit u iznosu od 3000 KM. Kupio sam TV koji je kostao oko 1.000 KM. Odlucio sam uzeti ga na 12 rata. 1.000 KM/12 mjeseci = 83 KM mjesecno. Ovih 83 KM mi uredno odbiju svaki mjesec.

Nije mi jasan smisao Raiffeisen shopping kartice.
Pa na identican nacin djeluje i ova kartica. Banka prodavaocu plati cijeli iznos a ti placas rate...
strong69

#142 Re: raiffeisen shopping kartica

Post by strong69 »

charrrmed wrote:
Pa na identican nacin djeluje i ova kartica. Banka prodavaocu plati cijeli iznos a ti placas rate...
Pa neko rece da ti "zalede" kompletan iznos. Ako kupujes nesto od 1.000 KM zalede kompletan iznos? Unicredit mi omogucava da raspolazem ostatkom sredstava na mom racunu...
charrrmed

#143 Re: raiffeisen shopping kartica

Post by charrrmed »

SaMaster wrote:
Ambrozija wrote:
betametazon wrote:dakle prema logici ove sto je objasnila nacin skidanja iznosa (odjednom cijeli iznos) trebalo bi biti suprotno - da mozes recimo uzeti 7 stvari od po 700 KM na 7 rata odjednom = ukupna vrijednost prodaje 4900 KM a limit na kartici 700,00 KM i pretpostavljena plata 700 KM? nidje veze, u tom slucaju bi ti kompletan iznos plate otpadao na rate, sto je i zakonski nemoguce.

mislim da grijese ovi kriticari, fakticki je iznos limita = iznos odobrenog kredita, a ti biraj na sta ces ga potrositi.
ovo nema nikakve logike, ali nikakve...ne shvatam sta tu nije jasno i kako ne shvatate. ja sam shvatila nacin na koji kartica funkcionise i na reklami a kasnije su mi to potvrdili i u samoj banci...
kartica je super stvar...banke jesu cudo, da se razumijemo, ali ovo je pozitivna stvar, ja sam do sada kupila tonu stvari zahvaljujuci istoj...ko voli nek izvoli, ko ne, niko ga ne tjera da uzme, ali pljuvanje po kartici na osnovu gotovo nicega ne razumijem....
Ti ocigledno nne razumijes sta je poenta ove kartice ali ipak zelis drugima "podvaliti" kako su u stavri oni ti koji ne razumiju. Poenta je u tome, kao sto je covjek rekao, banka raspolaze sa tvojim novcem. Oni sa tvoje kratice skinu cijeli iznos a prodavacu daju na kapaljku odnosno u ratama. Ostatak tvog novca oni obrcu.

Isti je slucaj i ako palcas racune. Evo recimo palti racun telefonski u uni credit banci. Vidjet ces da ti krizaju racun bh telekoma i stavljaju svoj. Zasto? Pa zato sto pare idu na njihov racun, zadrze taj novac 2-3 dana kod sebe, i tek onda proslijede telekomu. Na taj nacin su postigli da beskamatno koriste tudji novac i time su priustili sebi korist.

Jos uvijek vrijedi "Nije zlato sve sto sja..."
Ne kontam u cemu je fazon. Pa djevojci se dopada ova kartica i preporucila ju je, meni je takodjer kartica sasvim uredu. Kome se ne dopada kao tebi ima 300 drugih koji nude 300 razlicitih kartica, pa izvoli, izaberi onu koja ti odgovara, logicno :-) a oni ce sigurno naci klijente koji ce izabrati upravo njihovu...
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#144 Re: Raiffeisen banka

Post by Pitar sa Kariba »

Obrada naloga platnog prometa za pravna lica u Raiffeisen-u jutros 6KM po nalogu.Nisu normalni da vala hoće propast`.
Ovo je :dance: u zdrav mozak.
leptirica27

#145 Re: Raiffeisen banka

Post by leptirica27 »

Najgora Banka na svijetu...
nookey

#146 Re: Raiffeisen banka

Post by nookey »

Pitar sa Kariba wrote:Obrada naloga platnog prometa za pravna lica u Raiffeisen-u jutros 6KM po nalogu.Nisu normalni da vala hoće propast`.
Da nije bio obilježen hitno ili preko 10000 KM?
alibegoa

#147 Re: Raiffeisen banka

Post by alibegoa »

nookey wrote:
Pitar sa Kariba wrote:Obrada naloga platnog prometa za pravna lica u Raiffeisen-u jutros 6KM po nalogu.Nisu normalni da vala hoće propast`.
sigurno samo u tim slučajevima.
nookey

#148 Re: Raiffeisen banka

Post by nookey »

alibegoa wrote:
nookey wrote:
sigurno samo u tim slučajevima.
pa koliko ja znam jeste...
Mommy's_little_ Monster

#149 Re: Raiffeisen banka

Post by Mommy's_little_ Monster »

jeste...i u ostalim je bankama rtgs skuplji, nije samo do njih
Zox

#150 Re: Raiffeisen banka

Post by Zox »

Godinama je vec koristim, nemam pretjeranih zamjerki, niti smrde niti mirisu. Jedino me pozitivno iznenadila sluzba korisnika, kad se nazove onaj broj. Lik mi je objasnio sve sto sam ga pitao, a onda me nije otkantao vec me pitao da mu to sve ponovim, da vidi jesam li sve pohvatao. I, naravno, nisam bio sve pohvatao, pa me ispravio :)
Post Reply