Raiffeisen banka - sve o tome
Moderator: anex
- charrrmed
#126 Re: raiffeisen shopping kartica
mene bas zabavlja na koji nacin ljudi shvataju stvari. sasvim je logicno da ce vam odobriti odredjenu sumu novca, koju imate pravo potrositi na oznacenim prodajnim mjestima, kad potorosite nemata vise, kad vratite prvu ratu onda ponovo imate novac na kartici (u iznosu te rate). Taj novac koji ste vratili ponovo mozete trositi. Ako ste vratitli 100KM mozete kupovati u iznosu do 100KM.
Kartica je super i za crne dane...dignes na bankomatu, jeste da oderase sa kamatom, ali kad guzici treba onda ne pitas za kamatu...
Kartica je super i za crne dane...dignes na bankomatu, jeste da oderase sa kamatom, ali kad guzici treba onda ne pitas za kamatu...
- hermina od pozorista
#127 Re: raiffeisen shopping kartica
Ej raja, samo da pitam,
zna li neko tacan datum partyja koji organizuje reiffeisen banka u domu mladih iduce sedmice?
Jos nisam dobila ulaznicu, pa ne znam datum...
p.s. Ako znate i tacno vrijeme, bilo bi super
thx in advance
zna li neko tacan datum partyja koji organizuje reiffeisen banka u domu mladih iduce sedmice?
Jos nisam dobila ulaznicu, pa ne znam datum...
p.s. Ako znate i tacno vrijeme, bilo bi super
thx in advance
-
betametazon
#128 Re: raiffeisen shopping kartica
meni samo nije jasno sad sljedeće, na stranici piše da su kupovine bez kamata i naknada, ali da je kamata na dugovno stanje 13,99% godišnje. šta je dugovno stanje? ako imam 1000 KM i potrosim odmah na neku stvar da li na tih 1000 prvi mjesec plaćam kamatu, pa onda na 900 drugi mjesec (onako kako vraćam dug)? ako jeste kako je onda kupovina "bez kamata"? to je onda klasični kredit sa kamatama? :/
-
Ambrozija
#129 Re: raiffeisen shopping kartica
To je samo ako kupis, odnosno iskoristis karticu za kupovinu robe na mjestima koji nisu oznaceni da primaju karticu. Na mjestima koja primaju karticu je po principu potrosis 1000KM vratis 1000KMbetametazon wrote:meni samo nije jasno sad sljedeće, na stranici piše da su kupovine bez kamata i naknada, ali da je kamata na dugovno stanje 13,99% godišnje. šta je dugovno stanje? ako imam 1000 KM i potrosim odmah na neku stvar da li na tih 1000 prvi mjesec plaćam kamatu, pa onda na 900 drugi mjesec (onako kako vraćam dug)? ako jeste kako je onda kupovina "bez kamata"? to je onda klasični kredit sa kamatama? :/
-
betametazon
#130 Re: raiffeisen shopping kartica
aha, ok...to doduse i proizilazi iz opisa kartice, nije eksplicitno navedeno ali pise da je kupovina bez kamata na mjestima koji primaju te kartice pa automatski proizilazi suprotno na mjestima koja neprimaju...i jos 1o% popusta...to nije loseAmbrozija wrote:To je samo ako kupis, odnosno iskoristis karticu za kupovinu robe na mjestima koji nisu oznaceni da primaju karticu. Na mjestima koja primaju karticu je po principu potrosis 1000KM vratis 1000KMbetametazon wrote:meni samo nije jasno sad sljedeće, na stranici piše da su kupovine bez kamata i naknada, ali da je kamata na dugovno stanje 13,99% godišnje. šta je dugovno stanje? ako imam 1000 KM i potrosim odmah na neku stvar da li na tih 1000 prvi mjesec plaćam kamatu, pa onda na 900 drugi mjesec (onako kako vraćam dug)? ako jeste kako je onda kupovina "bez kamata"? to je onda klasični kredit sa kamatama? :/
-
Ambrozija
#131 Re: raiffeisen shopping kartica
Upravo tako....betametazon wrote:aha, ok...to doduse i proizilazi iz opisa kartice, nije eksplicitno navedeno ali pise da je kupovina bez kamata na mjestima koji primaju te kartice pa automatski proizilazi suprotno na mjestima koja neprimaju...i jos 1o% popusta...to nije loseAmbrozija wrote:To je samo ako kupis, odnosno iskoristis karticu za kupovinu robe na mjestima koji nisu oznaceni da primaju karticu. Na mjestima koja primaju karticu je po principu potrosis 1000KM vratis 1000KMbetametazon wrote:meni samo nije jasno sad sljedeće, na stranici piše da su kupovine bez kamata i naknada, ali da je kamata na dugovno stanje 13,99% godišnje. šta je dugovno stanje? ako imam 1000 KM i potrosim odmah na neku stvar da li na tih 1000 prvi mjesec plaćam kamatu, pa onda na 900 drugi mjesec (onako kako vraćam dug)? ako jeste kako je onda kupovina "bez kamata"? to je onda klasični kredit sa kamatama? :/
-
Djole75
#132 Re: Raiffeisen banka
Postavio bih jedno pitanje sa zaljom da dobijem odgovor.
Zasto ja kao (dugogodisnji) uredan klijen ne mogu ostvariti reprogram na vec postojeci kredit, bez obzira na moju trenutnu kreditnu zaduzenost?
Unaprijed hvala.
Zasto ja kao (dugogodisnji) uredan klijen ne mogu ostvariti reprogram na vec postojeci kredit, bez obzira na moju trenutnu kreditnu zaduzenost?
Unaprijed hvala.
-
Kralj Tvrtko I.
#133 Re: Raiffeisen banka
Nedavno sam otvorio racun u RB i trazio set kartica (VISA i Master)...OK sve, dobio sam brzo kartice, samo imam jedan problem
ne znam koji broj da odnesem u firmu da bi plata mogla "lijegati" na racun....jel to onaj broj koji pise na kartici?
Nisam dobio nikakav papir ili ugovor prilikom otvaranja racuna pa me to malo buni jer imam fakticki 2 kartice, znaci 2 broja...a jedan je racun...pa me zanima koji je broj mog racuna sada?
glupo pitanje, znam...al jbg 
Nisam dobio nikakav papir ili ugovor prilikom otvaranja racuna pa me to malo buni jer imam fakticki 2 kartice, znaci 2 broja...a jedan je racun...pa me zanima koji je broj mog racuna sada?
-
laptop123
#134 Re: Raiffeisen banka
mozel se kako provijeriti stanje viza debitne kartice online ? Na nekom njihovom portalu ???
- poznanik
#135 Re: Raiffeisen banka
Nije odgovor na tvoje pitanje, ali jeste skretanje pažnje na citirani dio oko ugovora: Pronađi Opće uslove poslovanja Raiffeisen banke i pročitaj dobro odredbe, to ti je ugovor sa kojim si saglasan prilikom otvaranja računa.Kralj Tvrtko I. wrote:Nedavno sam otvorio racun u RB ...Nisam dobio nikakav papir ili ugovor prilikom otvaranja racuna...
- drndalo
#136 Re: Raiffeisen banka
Otidji do prve poslovnice, i nek' ti izvuku iz kompjutera podatke koje ces nositi u racunovodstvo.Kralj Tvrtko I. wrote:Nedavno sam otvorio racun u RB i trazio set kartica (VISA i Master)...OK sve, dobio sam brzo kartice, samo imam jedan problemne znam koji broj da odnesem u firmu da bi plata mogla "lijegati" na racun....jel to onaj broj koji pise na kartici?
Nisam dobio nikakav papir ili ugovor prilikom otvaranja racuna pa me to malo buni jer imam fakticki 2 kartice, znaci 2 broja...a jedan je racun...pa me zanima koji je broj mog racuna sada?glupo pitanje, znam...al jbg
-
statixx
#137 Re: Raiffeisen banka
Koliko se sjecam ima jedinstven racun za plate, a u svrhu doznake ili primatelj, unosi se broj sa kartice uz ostale podatke.
-
Kralj Tvrtko I.
#138 Re: Raiffeisen banka
najpametnije...drndalo wrote:Otidji do prve poslovnice, i nek' ti izvuku iz kompjutera podatke koje ces nositi u racunovodstvo.Kralj Tvrtko I. wrote:Nedavno sam otvorio racun u RB i trazio set kartica (VISA i Master)...OK sve, dobio sam brzo kartice, samo imam jedan problemne znam koji broj da odnesem u firmu da bi plata mogla "lijegati" na racun....jel to onaj broj koji pise na kartici?
Nisam dobio nikakav papir ili ugovor prilikom otvaranja racuna pa me to malo buni jer imam fakticki 2 kartice, znaci 2 broja...a jedan je racun...pa me zanima koji je broj mog racuna sada?glupo pitanje, znam...al jbg
hvala svima...
- strong69
#139 Re: raiffeisen shopping kartica
23.02.2012. u 19.30 h ali nisam 100% siguran za satnicuhermina od pozorista wrote:Ej raja, samo da pitam,
Jos nisam dobila ulaznicu, pa ne znam datum...![]()
p.s. Ako znate i tacno vrijeme, bilo bi super![]()
thx in advance
A sto se tice ovih kartica... Imam Unicredit Visa Classic karticu. Kada kupujem nesto ovom karticu banka cijeli iznos placa prodavcu a od mene dug naplacuje na rate. Da budem konkretan, imam limit u iznosu od 3000 KM. Kupio sam TV koji je kostao oko 1.000 KM. Odlucio sam uzeti ga na 12 rata. 1.000 KM/12 mjeseci = 83 KM mjesecno. Ovih 83 KM mi uredno odbiju svaki mjesec.
Nije mi jasan smisao Raiffeisen shopping kartice.
-
SaMaster
#140 Re: raiffeisen shopping kartica
Ti ocigledno nne razumijes sta je poenta ove kartice ali ipak zelis drugima "podvaliti" kako su u stavri oni ti koji ne razumiju. Poenta je u tome, kao sto je covjek rekao, banka raspolaze sa tvojim novcem. Oni sa tvoje kratice skinu cijeli iznos a prodavacu daju na kapaljku odnosno u ratama. Ostatak tvog novca oni obrcu.Ambrozija wrote:ovo nema nikakve logike, ali nikakve...ne shvatam sta tu nije jasno i kako ne shvatate. ja sam shvatila nacin na koji kartica funkcionise i na reklami a kasnije su mi to potvrdili i u samoj banci...betametazon wrote:dakle prema logici ove sto je objasnila nacin skidanja iznosa (odjednom cijeli iznos) trebalo bi biti suprotno - da mozes recimo uzeti 7 stvari od po 700 KM na 7 rata odjednom = ukupna vrijednost prodaje 4900 KM a limit na kartici 700,00 KM i pretpostavljena plata 700 KM? nidje veze, u tom slucaju bi ti kompletan iznos plate otpadao na rate, sto je i zakonski nemoguce.
mislim da grijese ovi kriticari, fakticki je iznos limita = iznos odobrenog kredita, a ti biraj na sta ces ga potrositi.
kartica je super stvar...banke jesu cudo, da se razumijemo, ali ovo je pozitivna stvar, ja sam do sada kupila tonu stvari zahvaljujuci istoj...ko voli nek izvoli, ko ne, niko ga ne tjera da uzme, ali pljuvanje po kartici na osnovu gotovo nicega ne razumijem....
Isti je slucaj i ako palcas racune. Evo recimo palti racun telefonski u uni credit banci. Vidjet ces da ti krizaju racun bh telekoma i stavljaju svoj. Zasto? Pa zato sto pare idu na njihov racun, zadrze taj novac 2-3 dana kod sebe, i tek onda proslijede telekomu. Na taj nacin su postigli da beskamatno koriste tudji novac i time su priustili sebi korist.
Jos uvijek vrijedi "Nije zlato sve sto sja..."
- charrrmed
#141 Re: raiffeisen shopping kartica
Pa na identican nacin djeluje i ova kartica. Banka prodavaocu plati cijeli iznos a ti placas rate...strong69 wrote:23.02.2012. u 19.30 h ali nisam 100% siguran za satnicuhermina od pozorista wrote:Ej raja, samo da pitam,
Jos nisam dobila ulaznicu, pa ne znam datum...![]()
p.s. Ako znate i tacno vrijeme, bilo bi super![]()
thx in advanceLatino party, Cubismo
![]()
A sto se tice ovih kartica... Imam Unicredit Visa Classic karticu. Kada kupujem nesto ovom karticu banka cijeli iznos placa prodavcu a od mene dug naplacuje na rate. Da budem konkretan, imam limit u iznosu od 3000 KM. Kupio sam TV koji je kostao oko 1.000 KM. Odlucio sam uzeti ga na 12 rata. 1.000 KM/12 mjeseci = 83 KM mjesecno. Ovih 83 KM mi uredno odbiju svaki mjesec.
Nije mi jasan smisao Raiffeisen shopping kartice.
- strong69
#142 Re: raiffeisen shopping kartica
Pa neko rece da ti "zalede" kompletan iznos. Ako kupujes nesto od 1.000 KM zalede kompletan iznos? Unicredit mi omogucava da raspolazem ostatkom sredstava na mom racunu...charrrmed wrote:
Pa na identican nacin djeluje i ova kartica. Banka prodavaocu plati cijeli iznos a ti placas rate...
- charrrmed
#143 Re: raiffeisen shopping kartica
Ne kontam u cemu je fazon. Pa djevojci se dopada ova kartica i preporucila ju je, meni je takodjer kartica sasvim uredu. Kome se ne dopada kao tebi ima 300 drugih koji nude 300 razlicitih kartica, pa izvoli, izaberi onu koja ti odgovara, logicnoSaMaster wrote:Ti ocigledno nne razumijes sta je poenta ove kartice ali ipak zelis drugima "podvaliti" kako su u stavri oni ti koji ne razumiju. Poenta je u tome, kao sto je covjek rekao, banka raspolaze sa tvojim novcem. Oni sa tvoje kratice skinu cijeli iznos a prodavacu daju na kapaljku odnosno u ratama. Ostatak tvog novca oni obrcu.Ambrozija wrote:ovo nema nikakve logike, ali nikakve...ne shvatam sta tu nije jasno i kako ne shvatate. ja sam shvatila nacin na koji kartica funkcionise i na reklami a kasnije su mi to potvrdili i u samoj banci...betametazon wrote:dakle prema logici ove sto je objasnila nacin skidanja iznosa (odjednom cijeli iznos) trebalo bi biti suprotno - da mozes recimo uzeti 7 stvari od po 700 KM na 7 rata odjednom = ukupna vrijednost prodaje 4900 KM a limit na kartici 700,00 KM i pretpostavljena plata 700 KM? nidje veze, u tom slucaju bi ti kompletan iznos plate otpadao na rate, sto je i zakonski nemoguce.
mislim da grijese ovi kriticari, fakticki je iznos limita = iznos odobrenog kredita, a ti biraj na sta ces ga potrositi.
kartica je super stvar...banke jesu cudo, da se razumijemo, ali ovo je pozitivna stvar, ja sam do sada kupila tonu stvari zahvaljujuci istoj...ko voli nek izvoli, ko ne, niko ga ne tjera da uzme, ali pljuvanje po kartici na osnovu gotovo nicega ne razumijem....
Isti je slucaj i ako palcas racune. Evo recimo palti racun telefonski u uni credit banci. Vidjet ces da ti krizaju racun bh telekoma i stavljaju svoj. Zasto? Pa zato sto pare idu na njihov racun, zadrze taj novac 2-3 dana kod sebe, i tek onda proslijede telekomu. Na taj nacin su postigli da beskamatno koriste tudji novac i time su priustili sebi korist.
Jos uvijek vrijedi "Nije zlato sve sto sja..."
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#144 Re: Raiffeisen banka
Obrada naloga platnog prometa za pravna lica u Raiffeisen-u jutros 6KM po nalogu.Nisu normalni da vala hoće propast`.
Ovo je
u zdrav mozak.
Ovo je
-
leptirica27
#145 Re: Raiffeisen banka
Najgora Banka na svijetu...
-
nookey
#146 Re: Raiffeisen banka
Da nije bio obilježen hitno ili preko 10000 KM?Pitar sa Kariba wrote:Obrada naloga platnog prometa za pravna lica u Raiffeisen-u jutros 6KM po nalogu.Nisu normalni da vala hoće propast`.
Ovo jeu zdrav mozak.
- alibegoa
#147 Re: Raiffeisen banka
sigurno samo u tim slučajevima.nookey wrote:Da nije bio obilježen hitno ili preko 10000 KM?Pitar sa Kariba wrote:Obrada naloga platnog prometa za pravna lica u Raiffeisen-u jutros 6KM po nalogu.Nisu normalni da vala hoće propast`.
Ovo jeu zdrav mozak.
-
nookey
#148 Re: Raiffeisen banka
pa koliko ja znam jeste...alibegoa wrote:sigurno samo u tim slučajevima.nookey wrote:Da nije bio obilježen hitno ili preko 10000 KM?Pitar sa Kariba wrote:Obrada naloga platnog prometa za pravna lica u Raiffeisen-u jutros 6KM po nalogu.Nisu normalni da vala hoće propast`.
Ovo jeu zdrav mozak.
- Mommy's_little_ Monster
#149 Re: Raiffeisen banka
jeste...i u ostalim je bankama rtgs skuplji, nije samo do njih
- Zox
#150 Re: Raiffeisen banka
Godinama je vec koristim, nemam pretjeranih zamjerki, niti smrde niti mirisu. Jedino me pozitivno iznenadila sluzba korisnika, kad se nazove onaj broj. Lik mi je objasnio sve sto sam ga pitao, a onda me nije otkantao vec me pitao da mu to sve ponovim, da vidi jesam li sve pohvatao. I, naravno, nisam bio sve pohvatao, pa me ispravio