GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
-
kvazili
#126 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
E rjesenje je promijeniti Vladu, ministre i pokusati naci nekog ko ima bar mrvicu obraza.
Svuda u svijetu je gradski prevoz vlasnistvo grada( kao sto i sam naziv govori) i gradski oci se maksimalno trude da prevoz bude SIGURAN, uredan, vozila ISPRAVNA, cista itd.Medjutim posto smo mi Balkanci kod nas sve moze pa tako da i jedna DRZAVNA firma iz Kantonalne preko noci postane d.o.o.
Jos prosle godine je Vlada Kantona naredila i tako je i uradjeno da se iz KJKP firma u Sudu preregistruje u d.o.o.Ocigledno je da je nekom od nasih "gradskih otaca" stalo da se GRAS dovede do prosjackog stapa i onda za sacicu novca bude prodat nekom od rodbine doticnog, jer AKO je zakon u pitanju zasto su ostale kantonalne firme kao Toplane, Vodovod, Elektroprivreda, Rad ostali KJKP ( Kantonalno javno komunalno preduzece).Na zalost niko od medija ni elektronskih, ni printanih pa cak ni info portali nece, ne zele ili ne smiju da pisu o ovom problemu.Zadnjih 7 godina radnicima nije uplacen staz, zdravstveno im se ne uplacuje zadnjih godinu dana, tako da im je ovjera zdravstvene knjizice samo pusti san, pribor za rad su donijeli privatni od kuce da bi imali CIME da rade, a rezervne dijelove skidaju s jednog vozila da bi ugradili na drugo.Za masine koje su im potrebne pri radu ( kao npr.kompresor za podmazivanje) su majstori sami medjusobno "kuckali "novac od svojih "velikih " plata( koje usput budi receno kasne "samo" po 20-ak dana) da bi kupili glavu i gumice za isti kako bi mogli IKAKO da obavljaju svoj posao...Novac za sve godisnje, polugodisnje karte, kupone za penzionere, studente i sve povlastene, koje su Vlada i Ministarstvo saobracaja velikodusno odobrili i trebali GRAS-u refundirati novac do realnog iznosa tih karata vec GODINAMA nisu uplatili.Davno su nasi stari rekli"Kakav narod takve vodje-a ja bih jos da dodam I GRADSKI PREVOZ!"
Svuda u svijetu je gradski prevoz vlasnistvo grada( kao sto i sam naziv govori) i gradski oci se maksimalno trude da prevoz bude SIGURAN, uredan, vozila ISPRAVNA, cista itd.Medjutim posto smo mi Balkanci kod nas sve moze pa tako da i jedna DRZAVNA firma iz Kantonalne preko noci postane d.o.o.
Jos prosle godine je Vlada Kantona naredila i tako je i uradjeno da se iz KJKP firma u Sudu preregistruje u d.o.o.Ocigledno je da je nekom od nasih "gradskih otaca" stalo da se GRAS dovede do prosjackog stapa i onda za sacicu novca bude prodat nekom od rodbine doticnog, jer AKO je zakon u pitanju zasto su ostale kantonalne firme kao Toplane, Vodovod, Elektroprivreda, Rad ostali KJKP ( Kantonalno javno komunalno preduzece).Na zalost niko od medija ni elektronskih, ni printanih pa cak ni info portali nece, ne zele ili ne smiju da pisu o ovom problemu.Zadnjih 7 godina radnicima nije uplacen staz, zdravstveno im se ne uplacuje zadnjih godinu dana, tako da im je ovjera zdravstvene knjizice samo pusti san, pribor za rad su donijeli privatni od kuce da bi imali CIME da rade, a rezervne dijelove skidaju s jednog vozila da bi ugradili na drugo.Za masine koje su im potrebne pri radu ( kao npr.kompresor za podmazivanje) su majstori sami medjusobno "kuckali "novac od svojih "velikih " plata( koje usput budi receno kasne "samo" po 20-ak dana) da bi kupili glavu i gumice za isti kako bi mogli IKAKO da obavljaju svoj posao...Novac za sve godisnje, polugodisnje karte, kupone za penzionere, studente i sve povlastene, koje su Vlada i Ministarstvo saobracaja velikodusno odobrili i trebali GRAS-u refundirati novac do realnog iznosa tih karata vec GODINAMA nisu uplatili.Davno su nasi stari rekli"Kakav narod takve vodje-a ja bih jos da dodam I GRADSKI PREVOZ!"
-
kennann
#127 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Daj bgt ne provaljuj se......radinici grasa su lopovi..kradu eksere, metle, gorivo pa i lišće unazda 10 godina....Ne kazem da valada nije kriva...kriva je jer je dopustila da se tako ponasaju radnici......na jedan autobus idu 3 mehanicara i dvije cistacice.....a vozila samo sto se ne raspadnu, a o ciscenju da ne govorim, a toliki radnici to jeste NEradnici....revizori koga znaju upuste bez karte - u slucaju da mu naidje neki komsija ili od babovine baba babo dedo onda je to uredu voziti se bez karte....gdje su oni fol iz sto cuvaju trmavaje...zaposlili neke zgoljavce i babine sinove malo veci vjetar bi ih otpuhao a kamoli da ono zastiti imovinu Grasa....pogledjate samo primjer onih trmavaja iz Holadnije ljudi su ih vozili 10 - 15 godina i izgledali su kao novi.....mi smo ih unusitli za 2 godine ...ko je kriv ? krivi su radnici grasa....vecina one raje koja nema kartu i unistava imovinu....kamere su dosle u ovim holadnskim trmavajima - jel ikad iko pogledo sta se desava neko od ranika garsa nikad niko....milioni novacnika su pokrali par ljudi (tzv dzeparoši)... cije su face poznate cijelom gradu....ali gras koji ima službu za bezbjednost nikad nista nije uradio itd itd itd.....gras ima previse NEradnika, babinih sinova i namještenika......pogledajte samo kako vasi revizori nanose stetu ovom gradu maltretirajuci turiste....to je strašno....naprave ljude budalom da nisu ponistli kartu a karta sasvim uredu...znas li ti gospodine kvazili kakvu oni štetu nanose ovom gradu i ovaj zemlji.....jedna studnetica sa medicinskog fakulteta radila je istrazivanje na temu bl bla bla i morala je uzeti birs i gradskog prevoza...pa to je strasno sta su našli...od spermija, virus hepatitisa A i NN patogenih bakterija koje se mogu sve unisiti obicnim dezinfekcijom sredstom tipa Domestors ali koga briga sto ce neko da oboli -- cistacice spavaju u grasu za vrijeme radnog vremena 100 posto provjerno itd itd itd.......rjesenje je samo likvidacija frime ili privatizacija po sektorima.....
kvazili wrote:E rjesenje je promijeniti Vladu, ministre i pokusati naci nekog ko ima bar mrvicu obraza.
- trimi68
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Stirjelac
#128 Utorak 27.09.2011 GRAS u štrajku
Fino mi je počeo dan
12 km za Taxi ....GRAS u štrajku

12 km za Taxi ....GRAS u štrajku
- erni3
#129 Re: Utorak 27.09.2011 GRAS u štrajku
Izgleda fakat da jeste. nista, opet se guzvat sa autom, gledat da ne "lupim" nek'o neispravno i poluispravno, a kasnije i parking platiti....
-
sorei
#130 Re: Utorak 27.09.2011 GRAS u štrajku
pa na portalu sinoc rekose da ga nece biti
opet taksi, ne znam za sta mi ovaj kupon sluzi 
- erni3
#131 Re: Utorak 27.09.2011 GRAS u štrajku
Ako ga uhvatis....vdivna wrote:pa na portalu sinoc rekose da ga nece bitiopet taksi, ne znam za sta mi ovaj kupon sluzi
- necu
#132 Re: Utorak 27.09.2011 GRAS u štrajku
Ma lagano u krevet. 
- mrtva kokoš
#133 Re: Utorak 27.09.2011 GRAS u štrajku
idealna prilika za normalizaciju ove patnje zvane gras. raspustiti bagru i krenuti s`nule. normalno da nema dijelova kad su im kucne radionice pune, normalno da nema autobusa kad malo malo koji zavrsi u cvijecari, ogradi i sl.
o menadzmentu i talovima da ne pricam.
raspisati tender, prihvatiti ponudu najboljeg ponudjaca i rijesiti ovo dugogodisnje pitanje za sva vremena.
raspisati tender, prihvatiti ponudu najboljeg ponudjaca i rijesiti ovo dugogodisnje pitanje za sva vremena.
- cappy_tempo
#134 Re: Utorak 27.09.2011 GRAS u štrajku
pa vi nemojte bicikla vozati
. Sad ozbiljno sjetim im se necega,cigani pravi. Nek sad centrotrans pocne voziti i nek zatvore gras odma
-
The Realist
#135 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nakon što su rekli da će raditi, oni ipak ne rade. Znači bit će masovnog kašnjenja na posao, fakultete, škole.... Najgore je to što su pred ponoć rekli da će raditi i u štrajk stupe ujutro, kada niko nije spreman na to....
Svaka im čast, a imam osjećaj da će tek sada imati problema....
Svaka im čast, a imam osjećaj da će tek sada imati problema....
-
admir_adoo
#136 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ma bravo gras
katastrofa jutros samo taxisti ubise lovu a visok datum 
- Prpa.ba
#137 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kantonalna Vlada pada na ovom ispitu. Samo produzavaju agoniju propale firme sa rahmetli socijalistickim nacinom i upravljanja i rada. Deseci miliona maraka koji se godisnje daju kao sadaka kriminalu u GRAS-u bi se mogli iskoristiti u daleko bolje svrhe.
-
Dialer
#138 Re: Utorak 27.09.2011 GRAS u štrajku
Pojma ti nemas pasa moj, al pojma. Sto bi se reklo glupa ti je prica. Kuci pa mamu i tatu nek ti otpuste!šime.sparina wrote:idealna prilika za normalizaciju ove patnje zvane gras. raspustiti bagru i krenuti s`nule. normalno da nema dijelova kad su im kucne radionice pune, normalno da nema autobusa kad malo malo koji zavrsi u cvijecari, ogradi i sl.
-
baklava2
#139 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ja bih samo da vas podsjetim na lik i djelo čovjeka koji je toliko " zadužio " gras
Code: Select all
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/710/startbih201103150613527.jpg/][img]http://img710.imageshack.us/img710/354/startbih201103150613527.jpg[/img][/url]
u dvije riječi: ibrahim jusufranić-
The Realist
#140 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Da je samo taksi, ja još čekam da vidim, ali mene bi ovo moglo koštati nekih 230-240KM i to samo zato što su sinoć rekli da neće biti štrajka i onda je do toga došlo.admir_adoo wrote:Ma bravo graskatastrofa jutros samo taxisti ubise lovu a visok datum
Vlada također neka se hebe, ali za ovo laganje građana od strane GRAS-a, baš čekam da vidim sada ponašanje kada dođe kontrola.... U 3pm neka se nose.
- mrtva kokoš
#141 Re: Utorak 27.09.2011 GRAS u štrajku
predpostavljam da si ti jedan od onih buducih 25 radnika koji trebaju da voze autobuse koji ne postoje u planuDialer wrote:Pojma ti nemas pasa moj, al pojma. Sto bi se reklo glupa ti je prica. Kuci pa mamu i tatu nek ti otpuste!šime.sparina wrote:idealna prilika za normalizaciju ove patnje zvane gras. raspustiti bagru i krenuti s`nule. normalno da nema dijelova kad su im kucne radionice pune, normalno da nema autobusa kad malo malo koji zavrsi u cvijecari, ogradi i sl.
mislim, znam da u grasu ide skoljena na koljeno i adano veza, ali zar morate citavu familiju uposliti. haj sto se gledate kuci jos morate i na poslu..
-
The Realist
#142 Re: Utorak 27.09.2011 GRAS u štrajku
Kao što napisah na drugoj temi, ovo bi me potencijalno moglo koštati oko 230-240KM, a student sam.... nabijem ja njih i njihov štrajk koji je izveden na ovakav način.
Za vladu isto vrijedi, koja je dozvolila da GRAS dođe u takvu situaciju. Fino je trebala protjerati lopove, protjerati višak i neka onda onaj ostatak radnika ima normalan posao, normalan život, a mi normalan prevoz....
Za vladu isto vrijedi, koja je dozvolila da GRAS dođe u takvu situaciju. Fino je trebala protjerati lopove, protjerati višak i neka onda onaj ostatak radnika ima normalan posao, normalan život, a mi normalan prevoz....
-
radenska
#143 Re: Utorak 27.09.2011 GRAS u štrajku
Vi bi samo otpustali, otpustali i otpustali. Kako vas nije sramota.Moj otacje 25 godina ustajai u 04:30 da bi nas izdrazavao, trpeci razlicite uvrede pojedine sarajevske gospode. Tek poslije prvog strajka su se popravili uvjeti placa i naseg zivota. Te koje bi vi otpustali mozda imaju po dvoje, troje djece koja idu u skolu.
Vlada ima ogroman udio u ovim problemima. Ja strajk u potpunosti podrzavam, naravno ima svako mana ali neka traze prava koja im pripadaju. I nama ce biti bolje ako se rijesi problem voznog parka pa da ne moramo cekati autobus po sat vremena.
I sta vise imate protiv sandzaklija? To Vam oni napravili nesto sto posteno rade i zive. Boga mi, sa mnom studiraju ljudi iz Sandzaka koji redovno dolaze na predavanja i imaju odlicne ocjene, dok je naravno RODJENOM SARAJLIJI mrsko ustati iako vidi fakultet s prozora. I ponovo ce biti nema posla, nema posla i nema posla. Zato su nam kafane pune u podne.
Vlada ima ogroman udio u ovim problemima. Ja strajk u potpunosti podrzavam, naravno ima svako mana ali neka traze prava koja im pripadaju. I nama ce biti bolje ako se rijesi problem voznog parka pa da ne moramo cekati autobus po sat vremena.
I sta vise imate protiv sandzaklija? To Vam oni napravili nesto sto posteno rade i zive. Boga mi, sa mnom studiraju ljudi iz Sandzaka koji redovno dolaze na predavanja i imaju odlicne ocjene, dok je naravno RODJENOM SARAJLIJI mrsko ustati iako vidi fakultet s prozora. I ponovo ce biti nema posla, nema posla i nema posla. Zato su nam kafane pune u podne.
-
derivacija
#144 Re: Utorak 27.09.2011 GRAS u štrajku
...
Last edited by derivacija on 30/09/2011 19:16, edited 1 time in total.
-
The Realist
#145 Re: Utorak 27.09.2011 GRAS u štrajku
Da ga ti podržavaš je logično, ali nije sam štrajk toliki problem, koliko je problem to što su sinoć rekli da ga neće biti, a onda se jutros saznaje da ga ipak ima.... E to je problem.radenska wrote:Vi bi samo otpustali, otpustali i otpustali. Kako vas nije sramota.Moj otacje 25 godina ustajai u 04:30 da bi nas izdrazavao, trpeci razlicite uvrede pojedine sarajevske gospode. Tek poslije prvog strajka su se popravili uvjeti placa i naseg zivota. Te koje bi vi otpustali mozda imaju po dvoje, troje djece koja idu u skolu.
-
Krone
#146 Re: Utorak 27.09.2011 GRAS u štrajku
Sve sandzaklije istjerati van !!!!!! 
- ultima_palabra
#147 Re: Utorak 27.09.2011 GRAS u štrajku
Evo pa čitajte i donosite zaključke
Sarajevsko javno gradsko saobraćajno preduzeće je firma koja ne može opstati. Pet stotina radnika viška to preduzeće koštaju oko 13 miliona maraka, a firma je trajno nelikvidna jer im nedostaje 30 miliona maraka obrtnih sredstava, tvrdi Edib Prašović, savjetnik ministra saobraćaja za ekonomska pitanja, na osnovu analize koju je načinio.
Analiza stanja u preduzeću GRAS, u kojem su radnici ponovo zaprijetili štrajkom, našla se pred članovima Vlade u februaru ove godine, piše list "Oslobođenje".
Iako je ta analiza, koja obuhvata prijedlog neodloženih mjera kako bi se preduzeće GRAS izvuklo iz stečaja, usvojena, ni do danas nije primijenjena ni po jednoj preporuci koja se u njoj nalazi.
Edib Prašovič tvrdi kako pet stotina radnika viška GRAS godišnje koštaju blizu 13 miliona maraka na račun plaća i naknada, a na nedostatak 30 miliona obrtnih sredstava utjecalo je povećanje plaća, prezaduženost bez određivanja prioriteta i neselektivno upošljavanje kadrova.
"Tvrdim da je svaki uposlenik Ministarstva prometa i komunikacija, sa ministrom Mihajlom Krmpotićem na čelu, svjestan ovih problema koji se moraju rješavati, a ako je Vlada usvojila analizu postavlja se pitanje zašto ništa ne rade", kazao je Prašović za "Oslobođenje".
Prašovićeva analiza obuhvata podatke da GRAS posluje sa gubitkom još od 2000. godine, da ukupan prihod stagnira ili opada, a utrošena sredstva rastu, što se posebno odnosi na porast plaća i ostalih primanja, naročito od 2006. godine do danas.
Zaključno sa 31. decembrom 2009. godine akumulirani gubitak preduzeća iznosi 59.934.000 KM, što znači da je GRAS pred stečajem.
"GRAS se zaduživao bez utvrđivanja prioriteta, a samo kamate u 2009. godini su koštale 1,8 miliona KM, dok je taj iznos u periodu od 2001. do 2005. godine iznosio između 113 i 195 hiljada KM.
Navedimo i to da je gubitak društvene ishrane u GRAS-u u 2009. godini iznosio 524.453 KM, gubitak štamparije u istoj godini je iznosio 350.000 KM, gubitak Službe trafika iz marta 2009. godine je iznosio 920.320 KM, a porast plaća u odnosu na 2008. u 2009. godini je iznosio 10 posto.
Šta će se desiti ako GRAS dospjele obaveze po kreditima ne plati banci u utvrđenom roku i ako banka posegne za prodajom imovine koja je pod hipotekom, pitanje je koje je Prašović postavio članovima Vlade, a na koje nije bilo odgovora.
Veliki problem u GRAS-u je neplansko i neselektivno upošljavanje radnika.
Sadašnja prosječna netoplaća u GRAS-u iznosi oko 1.000 KM i veća je od prosjeka FBiH za blizu 200 KM.
Prašović je istakao kako je oslobađanje tehnološkog viška u KJKP Gradski saobraćaj zadatak Kantona Sarajevo, odnosno osnivača, sindikata, menadžmenta i organa upravljanja. Također, nužno je i donošenje novog pravilnika o plaćama, koji ne bi bio vezan za sadašnji kolektivni ugovor.
To je samo dio preporuka koje su članovi Vlade usvojili, no, kako ističe Prašović, GRAS, kao posrnula firma, interesantna je svim političkim partijama, a vladajućim očigledno nije u interesu da pred oktobarske izbore podijele otkaze, ukinu subvenciju i zaustave arčenje po firmi.
- ultima_palabra
#148 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Evo pa čitajte i donosite zaključke
Sarajevsko javno gradsko saobraćajno preduzeće je firma koja ne može opstati. Pet stotina radnika viška to preduzeće koštaju oko 13 miliona maraka, a firma je trajno nelikvidna jer im nedostaje 30 miliona maraka obrtnih sredstava, tvrdi Edib Prašović, savjetnik ministra saobraćaja za ekonomska pitanja, na osnovu analize koju je načinio.
Analiza stanja u preduzeću GRAS, u kojem su radnici ponovo zaprijetili štrajkom, našla se pred članovima Vlade u februaru ove godine, piše list "Oslobođenje".
Iako je ta analiza, koja obuhvata prijedlog neodloženih mjera kako bi se preduzeće GRAS izvuklo iz stečaja, usvojena, ni do danas nije primijenjena ni po jednoj preporuci koja se u njoj nalazi.
Edib Prašovič tvrdi kako pet stotina radnika viška GRAS godišnje koštaju blizu 13 miliona maraka na račun plaća i naknada, a na nedostatak 30 miliona obrtnih sredstava utjecalo je povećanje plaća, prezaduženost bez određivanja prioriteta i neselektivno upošljavanje kadrova.
"Tvrdim da je svaki uposlenik Ministarstva prometa i komunikacija, sa ministrom Mihajlom Krmpotićem na čelu, svjestan ovih problema koji se moraju rješavati, a ako je Vlada usvojila analizu postavlja se pitanje zašto ništa ne rade", kazao je Prašović za "Oslobođenje".
Prašovićeva analiza obuhvata podatke da GRAS posluje sa gubitkom još od 2000. godine, da ukupan prihod stagnira ili opada, a utrošena sredstva rastu, što se posebno odnosi na porast plaća i ostalih primanja, naročito od 2006. godine do danas.
Zaključno sa 31. decembrom 2009. godine akumulirani gubitak preduzeća iznosi 59.934.000 KM, što znači da je GRAS pred stečajem.
"GRAS se zaduživao bez utvrđivanja prioriteta, a samo kamate u 2009. godini su koštale 1,8 miliona KM, dok je taj iznos u periodu od 2001. do 2005. godine iznosio između 113 i 195 hiljada KM.
Navedimo i to da je gubitak društvene ishrane u GRAS-u u 2009. godini iznosio 524.453 KM, gubitak štamparije u istoj godini je iznosio 350.000 KM, gubitak Službe trafika iz marta 2009. godine je iznosio 920.320 KM, a porast plaća u odnosu na 2008. u 2009. godini je iznosio 10 posto.
Šta će se desiti ako GRAS dospjele obaveze po kreditima ne plati banci u utvrđenom roku i ako banka posegne za prodajom imovine koja je pod hipotekom, pitanje je koje je Prašović postavio članovima Vlade, a na koje nije bilo odgovora.
Veliki problem u GRAS-u je neplansko i neselektivno upošljavanje radnika.
Sadašnja prosječna netoplaća u GRAS-u iznosi oko 1.000 KM i veća je od prosjeka FBiH za blizu 200 KM.
Prašović je istakao kako je oslobađanje tehnološkog viška u KJKP Gradski saobraćaj zadatak Kantona Sarajevo, odnosno osnivača, sindikata, menadžmenta i organa upravljanja. Također, nužno je i donošenje novog pravilnika o plaćama, koji ne bi bio vezan za sadašnji kolektivni ugovor.
To je samo dio preporuka koje su članovi Vlade usvojili, no, kako ističe Prašović, GRAS, kao posrnula firma, interesantna je svim političkim partijama, a vladajućim očigledno nije u interesu da pred oktobarske izbore podijele otkaze, ukinu subvenciju i zaustave arčenje po firmi.
- nosara
#149 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ne znam jesam li dobro shvatio... sdp im je popusio, ali oni hoce jos nesto vise...?
Iznenadjen sam luzerskim ponasanjem kantonalne vlade i njenom beskarakternom nesposobnoscu...
Iznenadjen sam luzerskim ponasanjem kantonalne vlade i njenom beskarakternom nesposobnoscu...
-
Dialer
#150 Re: Utorak 27.09.2011 GRAS u štrajku
šime.sparina boli tebe briga tvoji su obezbjedjeni dobro, ti si vjerovatno guzonjin sin itd. Nije vazno.
Moj buraz radi u grasu i pazite sad ovo, nije sandzaklija, to je samo stereotip o kojem raja prica.
Nebuloze. Ostavi ti svog brata, majku, oca, sestru bez posla i plate i haj ti zivi bez plate 3-4 mjeseca, bez zdravstvenog, socijalnog i onda dodji i seri o tome kako raju treba otpustat. Mrzim anrod Bosanski sjeme nam se zatrlo gadno svima! Amin!
A ko prati dnevnik strajk je najavljen ima godina!
Moj buraz radi u grasu i pazite sad ovo, nije sandzaklija, to je samo stereotip o kojem raja prica.
A ko prati dnevnik strajk je najavljen ima godina!