Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply

Jeli zivot u CH zaista tako dobar?

Da
127
73%
Ne
47
27%

Total votes: 174

bubavi1

#126 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

sha_ba wrote:"Neko pise da cistacica i obicni radnik mogu solidno zivjeti i graditi kucu u BIH...necu to komentarisati koliko mi je smijesno!"

@bubavi1
ja sam napisala i stojim iza toga jer poznajem par porodica... mislim da nije smijesno bas kako kazes... ne znam u kojem dijelu ch zivis al vjeruj tu gdje sam ja moguce je... poznajem licno/osobno porodicu sa 3 djece gdje otac radi u CFF a majka je domacica, pa su napravili kucu dole i vjeruj da bas soldno zive...
ne kazem za sve, naravno, ali ima slucajeva...
Eh taj primjer je ok, covijek radi u CFF a zena domacica, pa kucu izgradili u BIH to je ok, i nije rijedak slucaj.
bubavi1

#127 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

minjonja wrote:
bubavi1 wrote:A nas narod kao svugdje, dize kredit na 5 godina koliko im traje ausweiss C...a zasto se ona ne zaposli kada ima firme koje traze osobe za ciscenje??
ne znam, nit sam ikad pitala te stvari, ali pretpostavljam da je razlog taj sto ne zna rijeci njemackog. zna gut, grüezi i mozda jos dvije. btw sve troje imaju svicarsko drzavljanstvo. da mene hoce Bog tako pogledati :run:
Koliko znam da svicarska daje drzavljanstvo poslije 12 godina boravka u drzavi a zato moras pored jezika znati najmanje jedan drzavni jezik, i poznavati institucije, istoriju itd...kako ce ona imati drzavljanstvo ako ne poznaje njemacki jezik a zivi u njemackom dijelu, poznaje li italijanski ili francuski jezik??
minjonja

#128 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by minjonja »

bubavi1 wrote:
minjonja wrote:
bubavi1 wrote:A nas narod kao svugdje, dize kredit na 5 godina koliko im traje ausweiss C...a zasto se ona ne zaposli kada ima firme koje traze osobe za ciscenje??
ne znam, nit sam ikad pitala te stvari, ali pretpostavljam da je razlog taj sto ne zna rijeci njemackog. zna gut, grüezi i mozda jos dvije. btw sve troje imaju svicarsko drzavljanstvo. da mene hoce Bog tako pogledati :run:
Koliko znam da svicarska daje drzavljanstvo poslije 12 godina boravka u drzavi a zato moras pored jezika znati najmanje jedan drzavni jezik, i poznavati institucije, istoriju itd...kako ce ona imati drzavljanstvo ako ne poznaje njemacki jezik a zivi u njemackom dijelu, poznaje li italijanski ili francuski jezik??

vjeruj da ima, vidjela sam pasose :lol: a zive tamo od '92. para na paru, us na fukaru, sta drugo da ti kazem.
bubavi1

#129 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

minjonja wrote:da mene hoce Bog tako pogledati :run:
:) Sve u svoje vrijeme, prvo trazi jednog iz CH ili Evropljana koji zeli raditi u CH :) onda bi se mogla nadati necim boljem :)
vrtlar

#130 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by vrtlar »

.
Last edited by vrtlar on 18/09/2012 22:09, edited 1 time in total.
vrtlar

#131 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by vrtlar »

minjonja wrote:

Nije razlog sto nezna jezik nego je do poreza ne isplati se da radi na papire.Ovako garant ima pomoc,smanjeno osiguranje itd.Dobila je drzavljanstvo uz muza i dijete tako da nije trebala znati jezik.Inace sad sa davanjem drzavljanstva postali su mnogo fleksibilniji.
sha_ba

#132 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sha_ba »

@vrtlar
kako pisem gore?
je li ima neki problem sa mojim pisanjem? nasao gramaticke greske?
molim te ne ismijavaj i ne sudi ljude koje ne znas....
kao prvo spomenuh u mom postu gore da nazalost malo nase dece se visoko skoluje, nigdje ne rekoh da se niko ne skoluje.... hvala Bogu dragom... negdje cuh od nekog naseg kao samo se sa nasim ne druzi.... mislim da je to zbog takvih kao ti, odma su predrasude u pitanju i te gluposti (reces sad da sam i ja takva osoba)... to da sam na socijali, smijesan si i ne znam samo odakle izvuce to? zato sto rekoh da nikog ne znam ko radi za 15fr sat,... vjeruj da ne znam.. u oblasti gdje radim satnice su vece... vjeruj puno vece... meni je iskreno drago da si djecu obrazovao, lijepo je vidjet nase djece koja su uspjesna, uvijek mi je jako drago ali takvi ispadi kao tvoj u predzadnjem postu mi opet sav moj optimizam koji i dalje, hvala Bogu imam, baca unazad... al hvala Mu nismo svi isti...
ne zeleci da vrijedjam niti ismijavam al molim te malo razmisli prije nego svasta pises po forumima...
lijep ti pozdrav
Melami

#133 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Melami »

Iskreno, u svici trenutno niko ne radi za 15franaka po satu, osim tinejdjera koji ne rade punu satnicu jer nemaju stalni posao, nadju onako nesto da rade.
Istina je, djeca iz Bosne ne zavrsavaju faksove mnogo u svici, al definitivno da ih ima znatan broj koji i zavrse.
vrtlar

#134 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by vrtlar »

.
Last edited by vrtlar on 18/09/2012 21:52, edited 1 time in total.
Pitarrr82

#135 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Pitarrr82 »

Gdje god znas za sto si zaradio dobro je, vjerujem da ko god hoce da radi bilo u CH ili negdje u EU ima posla i fino moze zaraditi, ko se pati ili je smotan ili ne zeli raditi...

Ima li neke sanse da se iz BiH ode regularno tamo, mladji par? :mrgreen:
vrtlar

#136 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by vrtlar »

.
Last edited by vrtlar on 18/09/2012 21:53, edited 1 time in total.
vrtlar

#137 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by vrtlar »

Pitarrr82 wrote:Gdje god znas za sto si zaradio dobro je, vjerujem da ko god hoce da radi bilo u CH ili negdje u EU ima posla i fino moze zaraditi, ko se pati ili je smotan ili ne zeli raditi...

.
Last edited by vrtlar on 18/10/2012 11:34, edited 1 time in total.
bubavi1

#138 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

Melami wrote:Iskreno, u svici trenutno niko ne radi za 15franaka po satu, osim tinejdjera koji ne rade punu satnicu jer nemaju stalni posao, nadju onako nesto da rade.
Istina je, djeca iz Bosne ne zavrsavaju faksove mnogo u svici, al definitivno da ih ima znatan broj koji i zavrse.
Samo da napomenem da u CH, svaka firma nije potpisala radnu konvenciju, a svaki kanton ima svoj standard, tako da ako odes u TIccino, nije rijetko naci satnice po 15CHF!!!
vrtlar

#139 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by vrtlar »

.
Last edited by vrtlar on 06/04/2012 16:49, edited 1 time in total.
Pitarrr82

#140 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Pitarrr82 »

vrtlar wrote:
Pitarrr82 wrote:Gdje god znas za sto si zaradio dobro je, vjerujem da ko god hoce da radi bilo u CH ili negdje u EU ima posla i fino moze zaraditi, ko se pati ili je smotan ili ne zeli raditi...

Posla u Svici ima ko hoce i zeli da radi. Moze i manja satnica ako ne moras deklarisati to jest na crno.Ali bogami su stisli velike su kazne ako uhvate rad na crno.Ima jedan nas covjek u Cirihu hoce da otvori ascinicu i burekdjinicu pa ako ste iz te branse mogu ga pitati jeli nasao nekoga i spojiti vas.Mislim da on ima pravo da dovede nase ljude zbog specificnosti posla,ali ne za stalno nego sezonski.Morao bi provjeriti ove podatke.

Nazalost ne ali ionako ne bih isao sezonski, vise me interesuje kakve su mogucnosti stalnog boravka tamo...
bubavi1

#141 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

Pitarrr82 wrote:
vrtlar wrote:

Posla u Svici ima ko hoce i zeli da radi. Moze i manja satnica ako ne moras deklarisati to jest na crno.Ali bogami su stisli velike su kazne ako uhvate rad na crno.Ima jedan nas covjek u Cirihu hoce da otvori ascinicu i burekdjinicu pa ako ste iz te branse mogu ga pitati jeli nasao nekoga i spojiti vas.Mislim da on ima pravo da dovede nase ljude zbog specificnosti posla,ali ne za stalno nego sezonski.Morao bi provjeriti ove podatke.

Nazalost ne ali ionako ne bih isao sezonski, vise me interesuje kakve su mogucnosti stalnog boravka tamo...

Ako si Evropljanin nema nikakvog problema, ako imas posebno iskustvo/znanje i ako te zeli jedna firma, onda treba da pokrene proceduru i to nije zagarantovano!
Pitarrr82

#142 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Pitarrr82 »

Ja i Evropa jednom godisnje, mozda dva puta i to je to :mrgreen: ...
vrtlar

#143 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by vrtlar »

.
Last edited by vrtlar on 18/09/2012 21:54, edited 1 time in total.
bubavi1

#144 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

potpisujem sha_ba ! ;)
sha_ba

#145 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sha_ba »

bubavi1 wrote:potpisujem sha_ba ! ;)
mislim da je dovoljno jasno :)
pozz B
sha_ba

#146 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sha_ba »

vrtlar wrote:.
apsolutno ni u jednoj minuti ne podcijenih rad zanatlija i nikad ne rekoh nista lose o njima... pricah o nasoj maldosti i imanjem velikih uslova i neiskoristavanjem istih... nije nista licno bilo vjeruj... samo sta htjedoh rec nasa omaldina dole koja ni desetinu mogucnosti nema bore se... slabo vidim da se ko bori ovdje.. to je ono sto me boli.. a danas djeca ta sva sve uslove ovdje imaju.. i previse vjeruj.. mnogo vise nego i ti i ja prije 10tak god... o tome pricam... svaka tebi cast, nicim namjerno ne zeljeh da te uvrijedim... samo spomenuh trenutacnu situaciju ovdje... djeca su i previse razmazena, sto je velikim dijelom greska i okoline ali i roditelja... e to je ono sto me boli... a buraz izvini ako si se nasao uvrijedjen, nije mi bila namjera...
burgundy

#147 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by burgundy »

Najbolje je biti Xherdan Shaqiri u Švicarskoj. :lol:
Bosonog

#148 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Bosonog »

bubavi1 wrote:
Melami wrote:Iskreno, u svici trenutno niko ne radi za 15franaka po satu, osim tinejdjera koji ne rade punu satnicu jer nemaju stalni posao, nadju onako nesto da rade.
Samo da napomenem da u CH, svaka firma nije potpisala radnu konvenciju, a svaki kanton ima svoj standard, tako da ako odes u TIccino, nije rijetko naci satnice po 15CHF!!!
Kakve su plate u kantonu Sankt Gallen? Imam par ponuda za posao u svici
bubavi1

#149 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

Bosonog wrote:
bubavi1 wrote:
Kakve su plate u kantonu Sankt Gallen? Imam par ponuda za posao u svici
pogledaj ovo pa vidi :)

http://www.lohnrechner.ch/usage/branches.html
rubin007

#150 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by rubin007 »

Procitao sam citavu temu ali nema konkretnih koraka napisanih: dakle da opet pitam, kako je moguce otici u Svicu, momak-samac, sa dobrom podlogom u investicionom bankarstvu i IT sistemima, perfektno pricam engleski i njemacki.

Da li mi je dovoljno aplicirati preko interneta na neki posao, npr. neku banku? I onda ta kompanija rijesi papire i vizu?
Post Reply