623 godine od Bitke kod Bileće

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Penicilin

#126 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Penicilin »

S.SC wrote:
Penicilin wrote:
Naša orjentalna kultura? Koja naša?
To je nepravilno kao i reći da je kultura aboridžanaca naša kultura. Orijent je orijent (a ovo je Balkan), islam je arapska religija i islamska kultura je arapska kultura.
NE MOŽE NIKAD BITI BOSANSKA!

To je nepravilno kao i reći da je katolička i pravoslavna kultura naša kultra. Kršćanstvo je Židovska religija, Jehovaj je Židovski bog i kršćanska kultura je Židovska kultura.
NE MOŽE NIKAD BITI BOSANSKA!

Koliko je to smiješno, evo primjer - zamislite crnca da se klanja Odinu (nordijskom bogu), ili, zamislite Jevreja koji je neonacist? Zamislite jednog Kineza u kiltu?
To nije pravilno, iz istog razloga kao što nije pravilno da je NAŠA, bosanska kultura islamska (kršćanska) i orijentalna. Mi imamo svoju kulturu - i upravo je to suština - odbacujemo našu kulturu, izvornu, a pripajamo i identificiramo se sa onim što je tuđe.

Islamska i orijentalna tradicija? Tradicija se vuče od nastanka naroda? Da li je to, Tvrtko klanjao, pravio baklavu, postio? Da li je Kujava bila pokrivena?
Ista pitanja i u modelu sa kršćanstvom...

Tako naš narod dovodimo u opasnost od nestanka, jer gubi mu se bosanska odrednica, a pripaja ono što nije naše. A ono što je naše, iskoristit će, najbolje, neprijatelji naše zemlje i naroda - Srbi i Hrvati, da tako dokažu svoja "historijska prava" na Bosnu!

Eto, u tome leži opasnost vašeg slijepila ka monoteizmu!
Ok znači trebamo izbaciti i ignorisati sve što nije izvorno bosansko. Religije to nisu pa ih treba ignorisati. To bi onda trebalo uključivati i sve kršćanske vjerske simbole i stilizacije kao i one koji su uvezeni iz stranih kultura. To dakle uključuje i krst na grbu Vukovića kao i ljiljan koji je uvezen iz Ugarske odnosno izvorno iz Francuske. To onda uključuje i bosansku crkvu obziro da je ona nastala na izvorno kršćanskoj hijararhiji. Trebali bi onda ignorisati i srednjevijekovne bosanske vladare koji nisu bili potpuno samostalni odnosno sve banove i priznati samo od Tvrtka nadalje jer je tek on postao samostalan kralj.

Sa druge strane koliko uopšte ima osnove prihvatati slavensku kulturu i taj historijski period kao autentičan kada znamo da su se slaveni doselili ovdje tek u 6. i 7. vijeku. Ako se pak malo prebacimo na genetiku pa razmotrimo činjenicu da imamo nekih petnestak posto zastupljenosti gena koji se povezuje sa Slavenima a preko pedeset posto gena koji se povezuju sa Ilirima za ne bi bilo logično smatrati i slavenski kulturu uvezenom, presađenom tuđinskom i nametnutom?

Ne znam jesi li do sada već uspio da uvidiš opasnost tvog slijepila u odbacivanju svega i svačega kako bi tobože došao do nekakvog izvornog bosanskog identiteta i tradicije. Bosanska kultura i tradicija je mješavina našeg kompletnog istorijskog naslijeđa. To uključuje i islamsku tradiciju koja je poslije dvadeset generacija očeva koji su sunetili svoju djecu postala i te kako naša.
pojedinac

#127 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by pojedinac »

Penicilin wrote:Ok znači trebamo izbaciti i ignorisati sve što nije izvorno bosansko. Religije to nisu pa ih treba ignorisati. To bi onda trebalo uključivati i sve kršćanske vjerske simbole i stilizacije kao i one koji su uvezeni iz stranih kultura. To dakle uključuje i krst na grbu Vukovića kao i ljiljan koji je uvezen iz Ugarske odnosno izvorno iz Francuske. To onda uključuje i bosansku crkvu obziro da je ona nastala na izvorno kršćanskoj hijararhiji. Trebali bi onda ignorisati i srednjevijekovne bosanske vladare koji nisu bili potpuno samostalni odnosno sve banove i priznati samo od Tvrtka nadalje jer je tek on postao samostalan kralj.

Sa druge strane koliko uopšte ima osnove prihvatati slavensku kulturu i taj historijski period kao autentičan kada znamo da su se slaveni doselili ovdje tek u 6. i 7. vijeku. Ako se pak malo prebacimo na genetiku pa razmotrimo činjenicu da imamo nekih petnestak posto zastupljenosti gena koji se povezuje sa Slavenima a preko pedeset posto gena koji se povezuju sa Ilirima za ne bi bilo logično smatrati i slavenski kulturu uvezenom, presađenom tuđinskom i nametnutom?

Ne znam jesi li do sada već uspio da uvidiš opasnost tvog slijepila u odbacivanju svega i svačega kako bi tobože došao do nekakvog izvornog bosanskog identiteta i tradicije. Bosanska kultura i tradicija je mješavina našeg kompletnog istorijskog naslijeđa. To uključuje i islamsku tradiciju koja je poslije dvadeset generacija očeva koji su sunetili svoju djecu postala i te kako naša.
+1
:thumbup:
To je TO [Bosanska kultura i tradicija], mislim na ovo boldovano!
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#128 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Woody »

@El_comadante
a ja koliko vidim da ti mrziš sve Islamsko i orijentalno što smo mi prihvatili
Pa đe ćeš ovo odvalit jadan ti. Pa đe ću mrzit roditelje, svoje dede i nene, jesi li ti normalan. U stvari, jesi ti normalan, i ta tvoja normalnost se kreće u okvirima:
Ovako kad vas vidim, ne mogu da prepoznam koji je Bošnjak, a koji Turčin, jer svi ste isti kao da vas je jedna majka rodila. Ovdje moramo biti jedno, ne možemo dvoje i zato predlažem da svi mi ovdje budemo Turci. Nas ovdje zovu Turcima, mi vičemo da nismo i sve što više vičemo da nismo, oni sve više viču da jesmo. I mi jesmo Turci, po našem povijesnom sjećanju, povijesnom određenju, identitetu islama koji su nam Turci donijeli - neka se ba oni prilagođavaju nama
E jebi ga, ja nisam Turčin, ali jesam Bošnjak. I šta ćemo sad?

Imaš li ti ijednog prijatelja druge vjere? Sumnjam. Nećeš nikada ni imati, i zato mi te je žao. A ja, eto imam. A stekao sam ih i za vrijeme rata u ARBiH. Pa šta sad treba reći tim jadnicima: ko te jebe, što si se borio protiv svoga. Ovo je islamska država, marš napolje.

Znači, po tvome postoje dva Sarajeva: Istočno i Bliskoistočno :lol:

@japin_mutapi:
ružne riječi za jednu od najboljih jedinica ARBiH
zaista podlo i nisko ispod svakog nivoa
nekulturno bezobrazno zlobno
Ode ti daleko, ćuj jedna od najboljih jedinica ARBiH. Šta to oni oslobodiše? Što ne odoše u Srebrenicu, Brčko, moj Mostar, Gacko, Banja Luku? Tolika sila ni do Moskve se ne bi zaustavila. Lahko je pričati od Kladuše do Teherana biće zemlja Muslimana, malo veći problem je to izvojevati. Ko se sve "borio" hvala Bogu, i UNPROFOR-u da smo ikako ostali živi
El_comadante

#129 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by El_comadante »

Woody wrote:@El_comadante
a ja koliko vidim da ti mrziš sve Islamsko i orijentalno što smo mi prihvatili
Pa đe ćeš ovo odvalit jadan ti. Pa đe ću mrzit roditelje, svoje dede i nene, jesi li ti normalan. U stvari, jesi ti normalan, i ta tvoja normalnost se kreće u okvirima:
Ovako kad vas vidim, ne mogu da prepoznam koji je Bošnjak, a koji Turčin, jer svi ste isti kao da vas je jedna majka rodila. Ovdje moramo biti jedno, ne možemo dvoje i zato predlažem da svi mi ovdje budemo Turci. Nas ovdje zovu Turcima, mi vičemo da nismo i sve što više vičemo da nismo, oni sve više viču da jesmo. I mi jesmo Turci, po našem povijesnom sjećanju, povijesnom određenju, identitetu islama koji su nam Turci donijeli - neka se ba oni prilagođavaju nama
E jebi ga, ja nisam Turčin, ali jesam Bošnjak. I šta ćemo sad?

Imaš li ti ijednog prijatelja druge vjere? Sumnjam. Nećeš nikada ni imati, i zato mi te je žao. A ja, eto imam. A stekao sam ih i za vrijeme rata u ARBiH. Pa šta sad treba reći tim jadnicima: ko te jebe, što si se borio protiv svoga. Ovo je islamska država, marš napolje.

Znači, po tvome postoje dva Sarajeva: Istočno i Bliskoistočno :lol:

@japin_mutapi:
ružne riječi za jednu od najboljih jedinica ARBiH
zaista podlo i nisko ispod svakog nivoa
nekulturno bezobrazno zlobno
Ode ti daleko, ćuj jedna od najboljih jedinica ARBiH. Šta to oni oslobodiše? Što ne odoše u Srebrenicu, Brčko, moj Mostar, Gacko, Banja Luku? Tolika sila ni do Moskve se ne bi zaustavila. Lahko je pričati od Kladuše do Teherana biće zemlja Muslimana, malo veći problem je to izvojevati. Ko se sve "borio" hvala Bogu, i UNPROFOR-u da smo ikako ostali živi
trebao bi dobiti ban jer vrijeđaš, a dalje to je tvoja argumentacija da vrijeđaš jer ti si reko neke stvari koje čovjek može pomisliti da eto mrziti je malo jaka riječ ali da taj dio historije i naslijeđa jednostavno neprihvataš a ja ti govorim da je i to dio anše historije i ja nakažm da smo mi turci več da možeš vidjeti šta sam pisao a to je da smo i ililri i slaveni i poamlo rimljani jer svi su tu bili kod nas i ostavili nešto od svoje histroije i naslijeđa. a koga ja imam među prijateljiam opet je moja privatna stvar a ovo je javni forum a ako hočeš da znaš onda ču ti reći da imam i pravoslavaca i hriščana ali i ateista. šta češ sada?
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#130 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Woody »

@El_comadante:

Gdje ti pročita vrijeđanje, sreće ti? Pa ti mene navrijeđa na pasja preskakala inputiranjem islamofobije. Nigdje ja nisam rekao da ne prihvatam
a eto mrziti je malo jaka riječ ali da taj dio historije i naslijeđa jednostavno neprihvataš
Neprihvatanje je luksuz koji mogu sebi priuštiti samo idioti i ona bagra u Hagu (a i oni su idioti). Ja, jednostavno, ne prihvatam svođenje Bošnjaštva na isključivo vjersku komponentu, i namjerno zaboravljanje pred-osmanske istorije, a u isto vrijeme mahanje Tvrtkovom Poveljom Dubrovčanima i 1000 godišnjoim kontinuitetom bosanske državnosti :x
Al, evo da ne ispadnem i ja ters moram ti kapu skinuti za:
da smo i ililri i slaveni i poamlo rimljani jer svi su tu bili kod nas i ostavili nešto od svoje histroije i naslijeđa
I da, nastavi se ti družiti i sa "pravoslavcima i sa hriščanima", a vala nemoj bježati ni od jevreja, lijepo je to, vjeruj mi
El_comadante

#131 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by El_comadante »

Woody wrote:@El_comadante:

Gdje ti pročita vrijeđanje, sreće ti? Pa ti mene navrijeđa na pasja preskakala inputiranjem islamofobije. Nigdje ja nisam rekao da ne prihvatam
a eto mrziti je malo jaka riječ ali da taj dio historije i naslijeđa jednostavno neprihvataš
Neprihvatanje je luksuz koji mogu sebi priuštiti samo idioti i ona bagra u Hagu (a i oni su idioti). Ja, jednostavno, ne prihvatam svođenje Bošnjaštva na isključivo vjersku komponentu, i namjerno zaboravljanje pred-osmanske istorije, a u isto vrijeme mahanje Tvrtkovom Poveljom Dubrovčanima i 1000 godišnjoim kontinuitetom bosanske državnosti :x
Al, evo da ne ispadnem i ja ters moram ti kapu skinuti za:
da smo i ililri i slaveni i poamlo rimljani jer svi su tu bili kod nas i ostavili nešto od svoje histroije i naslijeđa
I da, nastavi se ti družiti i sa "pravoslavcima i sa hriščanima", a vala nemoj bježati ni od jevreja, lijepo je to, vjeruj mi
ti si reko da sam nenormalan a to je uvreda i to na ličnoj osnovi a inputiranje islamofobije nije uvreda. dalje ti meni pričaš nešto a govoriš u globalu jer ja se lično neodričem predosmanske histroije a tebi lično smeta osmanska historija Bosne eto o tome se radi a ti opet okrečeš i izvrčeš. a ti meni iputiraš da se "NEDRUŽIM SA NEMISLIMANIMA" dakel opet ti meni inputiraš neke stvari. a ti hajde opet pričaj uopšteno.
PoTepsije

#132 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by PoTepsije »

Pozdrav svima! Iako nisam aktivan u raspravama, dugo pratim ovaj forum. Ova mi je tema posebno privukla paznju i volio bi podijeliti i svoje misljenje.

Primjer "revitalizacije" predosmanskih heroja mozemo naci kod Albanaca, to je bio jedan od prvih koraka u njihovom nacionalnom preporodu (koji je zapoceo od strane mula u medresi), a trebao je pridonjeti stvaranju jedinstvenog nacionalnog osjecaja i stvaranju zajednickih vrijednosti kod svih Albanaca bez obzira na vjersku pripadnost. Tu se prvenstveno radi o Dzerdzu Kastriotiju Skenderbegu.

Danas se taj isti Skenderbeg (za kojeg jos uvijek sto se nauke tice nije jasno jeli bio, Albanac, Grk, Crnogorac ili Srbin) koristi kao sredstvo propagande protiv islama i muslimana u Albaniji i na Kosovu. Djeca u skoli uce kako ih je on branio od najezde turaka koji su ih nasilu "turcili", te kako su mnogi poslije njega "prodali veru za veceru". Muslimanskoj djeci se jos od malih nogu nabija stigma izdanaka izdajnicke loze.

Mnogi "intelektualci" tipa Kadare, Myftaraj i sl. javno pozivaju na vracane "europskoj" krscanskoj tradiciji i raskrscavanju sa "stranim faktorom". Predsjednik Moisiju je prije nekoliko godina i Engleskoj izjavio kako u Albaniji zapravo nema muslimana, jer da ce se polako vratiti korijenima.

Na istom tragu mi je i ovo velicanje bitke kod Bilece i paradiranje sa ovim krstom, dok se tekbir 7 muslimanske smatra necim sramotnim i nazadnim. Nama je bitnija jedna bitka sedme, nego sto bilecanskih. Kraljica Katarina jeste dio moje historije i historije ove zemlje, ali tako je, ako ne i jos vise i Mehmed Fatih. Nedam ni jedno ni drugo.
vedomedo

#133 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by vedomedo »

PoTepsije wrote:Na istom tragu mi je i ovo velicanje bitke kod Bilece i paradiranje sa ovim krstom, dok se tekbir 7 muslimanske smatra necim sramotnim i nazadnim. Nama je bitnija jedna bitka sedme, nego sto bilecanskih. Kraljica Katarina jeste dio moje historije i historije ove zemlje, ali tako je, ako ne i jos vise i Mehmed Fatih. Nedam ni jedno ni drugo.
Meni je jako bitno, bez njihove pozrtvovane borbe ne vjerujem da bih danas bio ziv i zdrav i vjerujem da je
kod mnogih takav slucaj.

Ovome sto su PoTepsije, Pencilin i el_comandante napisali moze se stvarno malo sta dodati. Ljudi su sve rekli.

Ovakvo proslavljanje srednjovjekovnih bitaka kao sto ovi momci i cure rade pripada danas u Evropi vise onim
kostimiranim narodnim veseljima kao u nekoliko slika koje sam postirao. Ljudima je to samo zabava ali intimno
svaki od tih austrijskih seljaka je sretan da u tim zamkovima vise nema grofova koji su njihovim precima pili krv.
Da ih slavi ne pada im napamet ako sa nekim obrazovanijim dodjes u razgovor o plemstvu i sl. prvo sto ce ti reci je da
je plemstvo u Republici Austriji zakonom zabranjeno i to mislim sa zakonima od 1918. To nije slucajno jer se ljudi jos dobro sjecaju na selu ko je ciji kmet bio i kakav je to odnos bio.
Anes25

#134 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Anes25 »

Bosnjaci su; kao sto sam rekao prosli jedan opdredjen put ali nikada nisu dozivlijeli narodni preporod. Pitanje je dali su Bosnjaci jednostavno uvijek imali manjak intelktualaca koji je mogao pokrenuti narodni preporod kao sto je u Turskoj to uradjeno kroz "Mlado- Turski pokret" a u "Albaniji kao " Mlado- Albanski pokret"? Ili su Bosnjaci koceni u tome podlim methodama ubacujuci medju Bosnjake ljude koji bi to skriveno ili neskriveno sprijecivali pravljeci od Bosnjaka jednu vjersku grupicu?

Put Bosnjaka kao naroda izgleda ovako:

Oni su prvo, sudeci po analizi dr. Marka Vega, bili prisutni u "zemljici Bosni" (horion Bosona) koja se spominje u 968. godini u DAI-u . Dr. Tibor Zivkovic zakljucuje kao i Marko Vega ali i Nada Klaic da se indukcijom mora zakljuciti da je Bosna i prije 968. bila jedna politicka cjelina. Oni; analizom DAI-a iz 11. vijeka (najvazniji dokumenat koji nam svjedoci o dolasku slavena na Balkan) zakljucuju da su Bosanci jedno od Slavenski plemena koje je se naselilo na balkan te stvorilo Knezevinu Bosnu u 7. ili 8. vijeku (dr. Tibor Zivkovic).

Prije 12. vijeka svi u evropi jos uvijek zive u plemenskim vezama a nakon 12. vijeka se stvaraju "klasno feudalne drzave/ kraljevine/ banovine". U DAI-u se jasno spominje kako u Dalmaciji (tada je i Bosna bila djelomicno dio Dalmacije- po kriterijima 11. vijeka- kada je DAI napisan):"Zive Hrvati zajedno sa Srbima i Slavenima.
Potom se spominje kako:"Su Hrvati imali nekih problema sa Slavenima te su isli kod cara Vizantije i zalili se...". DAI takodjer spominje:"U svim zemljama oko Dalmacije su naseljeni; Srbi i Hrvati i Slaveni.

----> Ono sto je znaci interesantno je da i najvazniji dokumenat koji svjedoci o "dolasku Srba i Hrvata"; priznaje kako na teritoriju Bosne zivi; umjesto Srba i Hrvata i ljudi koji su samo Slaveni po rodu i koji nisu specificnije definisan nego da su Slaveni i razliciti od Srba i Hrvata koji su definisani kao Srbi i Hrvatii!

Vecina Bosnjaka naravno nema pojma o DAI-u niti o mnogo laksim temama koje se ticu Bosnjastva tako da je najlakse manipulirati sa Bosnjacima. Da idemo jos malo dalje....

Potom uzimo neke druge, vise svjetske historicare, da vidimo kako oni tumace ove podatke iz DAI-a (ili ono sto su pisali vec spomenuti profesori i doktori -Klaicka, Vega, Zivkovic, Sisic itd.). Uzimamo recimo John V.A. Fine-a i njegovu knjigu:"The early medieval balkans" i citamo u prvom poglavlju o "The establishement of the Croats" - "O postanku Hrvata".

Prevod:
"A sudeci po DAI-u i drugim relevantnim dokumentima koji se bave Hrvatskim i Srpskim plemenima mozemo zakljuciti da su Hrvati naselili danasnju Bosnu i Hercegovinu najdalje do Vrbasa i dijelove dalmacije. Dok su Srpska plemena naselila zapadnu Hercegovinu; dijelove Dalmacije, Crnu Goru, Kosovo i Srbiju. A izmedju ovih Srpskih i Hrvatskih plemena su se nalazili Slaveni koji su se poceli identificirati kao Bosanci (Bosnjani)."

To je dakle ono sto se moze iz DAI-a izvuci citajuci DAI vlastitim ocima; ali to znaci i Americka prof. dr. sa Michigan univerziteta zakljucuje u svojoj knjizi iz 1989. godine (koja je oko 1000 stranica debela).

Znaci svaki noramalan covijek ce sebi postaviti pitanje: Zasto se spominje "zemljica Bosna u 10. vijeka" (tada kada su sve zajednice u evropi zivijele jos u plemenima) da bi ta ista "zemljica Bosna bila spomenuta i 100 godina kasnije kao "Vazalna Banovina" i 200 godina kasnije kao "neovisna banovina" i 400 godina kasnije kao "kraljevina"- ako tu zemlju nisu stvorili upravo ti Slaveni koji se spominu u DAI-u? Jer da su je stvorili Srbi ili Hrvati nebi bilo razloga da se ona rastaje od Srbije ili Hrvatske 968. godine.

Znaci:

1)Ako je tako jasno da su, po svemu sudeci, upravo (bezimeni) Slaveni osnovali prvobitnu Bosnu iz 10. i prije toga.

2) Ako je toliko jasno da su ti isti Slaveni osnovali Banovinu Bosnu- spajajuci vise knezevina Slavenskih (Bosnu, Usoru, Podrinje,Soli) koja se tretira od strane svih relevantnih historicara kao "neovisna" od Bana Kulina (1189.) pa nadalje (pa cak i od strane Srpskih nacionalistickih historicara poput Cirkovica, Corevica itd)---> Znaci Bezimeni Slaveni se nisu asmilirali u drugi narod; vec su iz prvobitne Bosne (koja je pravljena na plemenskim vezama) stvorili Klasno Feudalnu drzavicu.[/b

]3) Ako je ta "klasno feudalna drzavica pretrpila Ugarski pritisak do 1377. godine ratujuci protiv Madjara i stvorila svoju Crkvu Bosansku upravo radi Madjarskog pritiska koja je okrunila prvog Bosanskog kralja (vidite knjigu dr. Dubravka Lovrenovica).

4) Ako kraljevina i Banovina jesu bile u stanju da zadrze Bosansko ime do dalaska Turaka ratujuci protiv Madjara, Turaka i Srba.

5) Ako Bosanski Franjevci i svi katolici i muslimani u Bosni jesu sebe nazivali Bosnjacima do 1850. godine a Hrvate smatrali drugim narodom i ako o tome svjedoci na hiljade knjiga Franjevackih u smaostanima BosneSrebrene, Kraljeve Sutjeske, Fojnice.

6) Ako od 1830. - 1880. franjevci nastoje da zastite Bosnjastvo zajedno sa nekim muslimanima intelektualcima kroz listove (poput Bosanski prijatelj) i javne govore u istim listovima kako " Se nastoji Bosnjake predstaviti kao Srbe ili Hrvate".
---------------------------------------------------------------

Zasto onda da Bosnjaci; koji su imali nimalo manje slavnu historiju, u odnosu na Turke i Albance, neznaju osnovne crte te historije do 1993 vec im treba doci jedan covijek (Adil Zulfikarpasic) te na jedve jedvite jade objasniti da postoji i ime "Bosnjak" kjojim su se njihovi pradjedovi nazivali od 1000- 1900. godine i kojim bi se i oni trebali nazivati? I kako je poBogu moguce da dobivamo "Mlado-Muslimanski pokret" i "Mlado- Muslimana" kao vodju 70 godina nakon Turskog i Alabanskog preporoda u srcu evrope?

Kako to da moji roditelji i roditelji i njihova generacije piju alkohol vise od prosjecnog Turcina; zive evropski zivot vise od prosjecnog Turcina ili Albanca- ali da nemaju pojma ko je bio Fra Ivan Frano Jukic, Fra Antun Knezevic, Mehmed Pasa Ljubusak, Stijepan Kotromanic II? A kako to da prosjecni Turcin; koji postuje svoju vjeru i praktikuje Islam 10* vise od prosjecnog Bosnjaka ima Tursko ime i zna nabrojati svih 7 Turskih plemena iz 5. vijeka i da je jos ponosan na to nema problema razlikovati vjeru od nacije?

Meni to sve skupa smrdi zestoka. I duboko sam uvjeren da je neko drugi uvijek zelio da Bosnjaci budu jedna vjerska skupina. Ili su Bosnjaci jednostavno zaista glupi kao narod. Jedno od to dvoje jeste.
PoTepsije

#135 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by PoTepsije »

Care, mislim da pjevas krivoj publici, nisu B-H muslimani ti koji imaju problem sa razlikovanjem vjere od nacije. Ipak su dali i previse Hrvata islamske vjere i Srba muhamedanske vere da bi bili nesvjesni te razlike. Pricaj katolicima i pravoslavcima o bosnjastvu. Mene interesira jesu li krajisnici isto Bosnjaci, posto taj kraj prije Turaka nije pripadao BiH i jeli opravdano zbog toga dici spomenik Mehmedu Fatihu koji je prosirio Bosnu na te teritorije :D ,a jesu li etnicki Bosnjaci i Dalmatinci, Crnogorci i Srbi iz dijelova svojih drzava koji su bili pod B. Kraljevstvom. :roll:
S.SC

#136 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by S.SC »

PoTepsije wrote:Na istom tragu mi je i ovo velicanje bitke kod Bilece i paradiranje sa ovim krstom, dok se tekbir 7 muslimanske smatra necim sramotnim i nazadnim. Nama je bitnija jedna bitka sedme, nego sto bilecanskih. Kraljica Katarina jeste dio moje historije i historije ove zemlje, ali tako je, ako ne i jos vise i Mehmed Fatih. Nedam ni jedno ni drugo.
Da li isto tako misliš za Radovana Karadžića i Ratka Mladića?
S.SC

#137 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by S.SC »

PoTepsije wrote: Na istom tragu mi je i ovo velicanje bitke kod Bilece i paradiranje sa ovim krstom, dok se tekbir 7 muslimanske smatra necim sramotnim i nazadnim. Nama je bitnija jedna bitka sedme, nego sto bilecanskih. Kraljica Katarina jeste dio moje historije i historije ove zemlje, ali tako je, ako ne i jos vise i Mehmed Fatih. Nedam ni jedno ni drugo.
Hvala Armiji BiH i Aliji Izetbegoviću što su ubili Zaima Imamovića, koji je bio na putu da oslobodi cijelu Istočnu Bosnu, a što nije odgovaralo Aliji & co. zbog deala sa Srbima oko Sarajeva i srednje Bosne.
PoTepsije

#138 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by PoTepsije »

S.SC wrote:Da li isto tako misliš za Radovana Karadžića i Ratka Mladića?
Usporedjivanje Mehmeda Fatiha sa Karadzicem i Mladicem je u najmanju ruku degutantno dok se otkopavaju kosti zrtava ove dvojice i dok silovane zene hodaju medju nama pognutih glava. Ta me usporedba jos vise cudi jer dolazi od strane covjeka koji fantazira o kraljevima i srednjem vijeku, gdje se nije znalo koji je kralj gori i koji je vise tlacio raju. Ne mislim se uvlaciti u rasprave i biti advokat ikome, ali fakat je da su kmetovi iz hrvatske bjezali u Bosnu pod tursku vlast da bi bili bar malo rahat.
S.SC wrote:Hvala Armiji BiH i Aliji Izetbegoviću što su ubili Zaima Imamovića, koji je bio na putu da oslobodi cijelu Istočnu Bosnu, a što nije odgovaralo Aliji & co. zbog deala sa Srbima oko Sarajeva i srednje Bosne.
Ma ja, eno ti HVO-a i VRS-a kad ti ovi ne valjaju. :roll:
VjecitiStudent

#139 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by VjecitiStudent »

Penicilin wrote: I evo za kraj još jedna misao. Bosna nikada nije bila dio kršćanskog svijeta u punom smislu. Evropa nikada nije prihvatila Bosnu u svoje okrilje. Tako je bilo tokom cijelog srednjeg vjeka, a tako je i danas. Bosna je poslala svoju vojsku, svoje sinove da brane Evropu kada je najveća svjetska sila tog vremena izašla na Kosovo polje i mi smo svoj dio posla odradili. Gdje je bila ta popišana evropa da brani Bosnu kad je sultan Fatih došao pod Bobovac? Bosanci nisu slučajno primili Islam i isto tako ga se neće ni odreći. Ni za slavenstvo ni za evropu. Mi smo ba ugrožena vrsta ovdje. Mi smo evropski indijanci koje bi oni kao pokazatelj njihove civilizacije trebali da poštuju i štite a ne da se mi beskonačno dodvoravamo njima.

Eto to je neko moje mišljenje..
Da, sastali se u maju 1463. evropski ministri spoljnih poslova u Briselu i odlucili da nas prepuste Otomanima. Neki od njih, kako nisu mogli prisustvovati sastanku, samo su poslali SMS-ove.

Mjeriti dogadjaje iz srednjeg vijeka arsinom vremena sadasnjeg ... :-)
Hadzi Lojo

#140 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Hadzi Lojo »

U Hamletovom dvorcu u Danskoj postoji bronzana karta srednjovjekovnih kraljevstva i na toj karti stoji zemljica Bosna. Komsija nigdje na toj karti ni lijevo ni desno.
Meni srce ko tramvaj bilo kad sam vidio tu kartu.
Penicilin

#141 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Penicilin »

VjecitiStudent wrote:
Penicilin wrote: I evo za kraj još jedna misao. Bosna nikada nije bila dio kršćanskog svijeta u punom smislu. Evropa nikada nije prihvatila Bosnu u svoje okrilje. Tako je bilo tokom cijelog srednjeg vjeka, a tako je i danas. Bosna je poslala svoju vojsku, svoje sinove da brane Evropu kada je najveća svjetska sila tog vremena izašla na Kosovo polje i mi smo svoj dio posla odradili. Gdje je bila ta popišana evropa da brani Bosnu kad je sultan Fatih došao pod Bobovac? Bosanci nisu slučajno primili Islam i isto tako ga se neće ni odreći. Ni za slavenstvo ni za evropu. Mi smo ba ugrožena vrsta ovdje. Mi smo evropski indijanci koje bi oni kao pokazatelj njihove civilizacije trebali da poštuju i štite a ne da se mi beskonačno dodvoravamo njima.

Eto to je neko moje mišljenje..
Da, sastali se u maju 1463. evropski ministri spoljnih poslova u Briselu i odlucili da nas prepuste Otomanima. Neki od njih, kako nisu mogli prisustvovati sastanku, samo su poslali SMS-ove.

Mjeriti dogadjaje iz srednjeg vijeka arsinom vremena sadasnjeg ... :-)
Baš me fino nasmija. Ok. Znači ide opet lekcija iz istorije.
Dakle nije Brisel nego Rim i nisu ministri spoljnih poslova već papa. Krstaški ratovi za povrat svete zemlje i Jerusalema vođeni su od 11. do 13. vijeka a krstašku bulu izdavao je papa. Krstaški ratovi koje je sazivao papa vođeni su također i protiv heretika u Evropi. Početkom 13. vijeka inkvizicija je započela masovne progone a Papa Inoćentije III je pokrenuo dvadesetogodišnji krstaški rat protiv katara u Francuskoj. Papa Grgur IX 1234. godine započeo je krstaški rat protiv heretika u Bosni u vrijeme bosanskog bana Ninoslava. Između 1235. i 1237. Ugarska je izvršila krstaški pohod na Bosnu.

Krstaški pohodi koji su pokretani na poziv pape a u kojima su učestvovale kršćanske alijanse pokretane su i u kasnom 14. i 15. vijeku protiv osmanlija. Tako se računaju tri balkanska krstaška pohoda:
- bitka kod Nekropolja 1396. (Bugarska) 1394, Papa Bonifacije IX proglasio je krstaški rat protiv Turaka. Kršćansku koaliciju koja je namjeravala da oslobodi Carigrad činile su ugarska, francuska, njemačka, engleska i poljska vojska.
- krstaški pohod na Varnu 1444. godine (Bugarska) Papa Eugen IV izdao papsku bulu za križarski rat. Papsku vojsku činila je ugarksa, poljska (15000 vojnika). Vlasi (4,000) i manji odredi Čeha, papskih vitezova, teutonskih vitezova, Bosanaca, Hrvata, Bugara, Litvanaca, Srba i Ukrainaca.
- opsada Beograda 1456. U bitci su učestvovali križari uglavnom iz Ugarske, ali i iz Austrije, Poljske, Češke, Njemačke.

Iako su i u Kosovskom boju 1389. učestvovale snage iz Bosne te krstaši iz Hrvatske i drugih zemalja ova bitka nije dio zvanično krstaškog pohoda već se kaže da je protiv osmanlija nastupala kršćanska alijansa.

Dakle vidimo da 15. vijek obiluje zajedničkim vojnim kampanjama evropskih križara pod papskom komandom. Međutim na pozive bosanskog kraja Stjepana Tomaša da okupi kršćansku alijansu za odbranu bosne od osmanlija papa 1456. šalje svoj agenta dominikanca naravno Nikolu Barbuccija. Nikola je bio u Jajcu kod kralja neko vrijeme i papi poslao pismo u kojem on oklijeva da podrži krstašku pomoć Bosni "zbog heretika koji su gotovo večina u bosanskom kraljevstvu i više vole osmanlije od hrišćana". Uskoro nakon toga slijedi progon i uništenje bosanske crkve od strane kralja Tomaša.

Nekoliko godina kasnije Tomašov sin kralj Stjepan Tomašević 1461. godine uputio je izaslanstvo papi Eugenu u Rim da opet traži pomoć za bosansko krajevstvo od nadirućih osmanlija. Tomašević je pisao papi o osmanskoj opasnosti i "kako su osmanlije obećavale bosanskim seljacima slobodu a mnogi su zbog svoje prostodušnosti osmanskoj propagandi povjerovali". Ne znam je li neko u Evropi uopšte ozbiljno razmatrao pomoć Bosni kada su osmanlije 1463. krenule u napad ali epilog je poznat.

O konstataciji da "Evropa nikada nije prihvatila Bosnu u svoje okrilje" preporučujem: Dubravko Lovrenović: Na klizištu povijesti (Sveta kruna ugarska i sveta kruna bosanska 1387-1463). Konstatacija u potpunosti stoji i radi se o čistoj srednjevijekovnoj geopolitici. Niđe veze sa arsinima vremena sadasnjeg.
Last edited by Penicilin on 10/09/2011 09:16, edited 1 time in total.
S.SC

#142 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by S.SC »

PoTepsije wrote:
S.SC wrote:Da li isto tako misliš za Radovana Karadžića i Ratka Mladića?
Usporedjivanje Mehmeda Fatiha sa Karadzicem i Mladicem je u najmanju ruku degutantno dok se otkopavaju kosti zrtava ove dvojice i dok silovane zene hodaju medju nama pognutih glava. Ta me usporedba jos vise cudi jer dolazi od strane covjeka koji fantazira o kraljevima i srednjem vijeku, gdje se nije znalo koji je kralj gori i koji je vise tlacio raju. Ne mislim se uvlaciti u rasprave i biti advokat ikome, ali fakat je da su kmetovi iz hrvatske bjezali u Bosnu pod tursku vlast da bi bili bar malo rahat.
S.SC wrote:Hvala Armiji BiH i Aliji Izetbegoviću što su ubili Zaima Imamovića, koji je bio na putu da oslobodi cijelu Istočnu Bosnu, a što nije odgovaralo Aliji & co. zbog deala sa Srbima oko Sarajeva i srednje Bosne.
Ma ja, eno ti HVO-a i VRS-a kad ti ovi ne valjaju. :roll:
1. Dokaži mi ovaj (boldirani) navod :)
2. A tek onda ovaj. I još uporedi sa sredinom XIX stoljeća, stanjem, prilikama i reformama u OC i posljedicama na Bosnu i Hercegovinu i narod ovdje (sve tri religije) :)
3. Ma ko kaže da mi Alija ne valja? Osim što nas je (iz Istočne Bosne) protjerao i prodao četnicima i što su nam najbliži stradali od četničkih ruku, kuće popaljene i pokradene, sve je dobro. Jer, da nije Alije ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine (sa dva entiteta, s fetusom trećeg i distrikt Brčko) u kojoj su Bošnjaci na 30% teritorije.
PoTepsije

#143 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by PoTepsije »

Izvini, ali stvarno lupetas, cuj Alija te potjerao iz istocne Bosne, najbolje da ga iskopamo i odnesemo u Haag, a Doktora i Generala oslobodimo. Ovakvi poput tebe sluze samo za relativizaciju srpsko-srbijanske krivice za zadnji rat. Opet ti kazem, odi u Bihac, Cazin i Buzim i objasni ljudima da nisu Bosnjaci, a zatim odi u Imotski, Metkovic, Uzice i Herceg-Novi i objasni ljudima da su pravi rasni Bosnjani. Onda sa njima fino proslavi bitku kod Bilece. :bih:

Sto se odlaska pod tursku vlast tice, pogledaj pod "Matija Gubec i Seljacka buna 1573". Ako ne uspijes pronaci nista, ja cu kasnije malo prekopati.
Penicilin

#144 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Penicilin »

PoTepsije wrote:

Pozdrav svima! Iako nisam aktivan u raspravama, dugo pratim ovaj forum. Ova mi je tema posebno privukla paznju i volio bi podijeliti i svoje misljenje.

Primjer "revitalizacije" predosmanskih heroja mozemo naci kod Albanaca, to je bio jedan od prvih koraka u njihovom nacionalnom preporodu (koji je zapoceo od strane mula u medresi), a trebao je pridonjeti stvaranju jedinstvenog nacionalnog osjecaja i stvaranju zajednickih vrijednosti kod svih Albanaca bez obzira na vjersku pripadnost. Tu se prvenstveno radi o Dzerdzu Kastriotiju Skenderbegu.

Danas se taj isti Skenderbeg (za kojeg jos uvijek sto se nauke tice nije jasno jeli bio, Albanac, Grk, Crnogorac ili Srbin) koristi kao sredstvo propagande protiv islama i muslimana u Albaniji i na Kosovu. Djeca u skoli uce kako ih je on branio od najezde turaka koji su ih nasilu "turcili", te kako su mnogi poslije njega "prodali veru za veceru". Muslimanskoj djeci se jos od malih nogu nabija stigma izdanaka izdajnicke loze.

Mnogi "intelektualci" tipa Kadare, Myftaraj i sl. javno pozivaju na vracane "europskoj" krscanskoj tradiciji i raskrscavanju sa "stranim faktorom". Predsjednik Moisiju je prije nekoliko godina i Engleskoj izjavio kako u Albaniji zapravo nema muslimana, jer da ce se polako vratiti korijenima.

Na istom tragu mi je i ovo velicanje bitke kod Bilece i paradiranje sa ovim krstom, dok se tekbir 7 muslimanske smatra necim sramotnim i nazadnim. Nama je bitnija jedna bitka sedme, nego sto bilecanskih. Kraljica Katarina jeste dio moje historije i historije ove zemlje, ali tako je, ako ne i jos vise i Mehmed Fatih. Nedam ni jedno ni drugo.
Za mene je nešto sasvim drugo stavljati u istu ravan kraljicu Katarinu ili bilo koju drugu bosnasku srtednjevjekovnu historijsku ličnost sa bilo kojim stranim vladarem poput sultana Fatiha. Fatih je prije svega bio stranac u Bosni napadač i agresor koji je uništio bosansku državu i doveo je pod tuđinsku vlast. Slaviti stranog vladara koji je napao našu zemlju je krajnje ne patriotski i proizvod je upravo odnosa islamske zajednice. Prema njima sultan Fatih je donio islam u Bosnu i zbog toga ga trebamo voliti što je blasfemija. Islam je nusprodukt osmanske vladavine i sultan Fatih sa tim nema ništa.

Za mene je su potpuno odvojeni pojmovi naše domaće tradicije koja je nastala tokom vijekova osmanske vlasti od privrženosti osmanskom carstvu Turcima i njihovim vladarima namjesnicima i vojskovođama. Pa Turci su na kraju u krvi ugušili bosanski pokušaj dobivanja autonomije vođen Husein Kapetanom. I šta sad? Je li tu treba da kažemo pa jeste neka su ih Turci pobili i treba tako kad napadnu na islamsku državu i svoje turske gospodare!

Mislim da je naš odnos prema Turskoj i osmanlijama generalno do nekle sličan hrvatskom odnosu prema Austriji i Mađarskoj koje su odvojeno i zajedno vladale Hrvatskom od 12. do 20 vijeka. Hrvati danas ne smatraju Austrijance i Mađare neprijateljima čak šta više oni su najbliži saveznici. Međutim nije baš da Hrvati nešto naročito slave austrijske i ugarske kraljeve i vojskovođe već naravno svoje. Iako Hrvati i Mađari kao i Austrijanci govore potpuno različitim jezicima i dolaze iz veoma različitih kultura Hrvati su se naravno grčevito branili protiv Turaka dok su sa Mađarima i Austrijancima pronalazili politička rješenja. Sa druge strane Bošnjani nikada nisu prihvatili nametanje Ugarske vlasti u Bosni i bili su uvijek spremni da za svoju samostalnost ratuju.

Osmansko osvajanje Bosne istini za volju nije bilo nikakvo političko rješenje ali nakon stoljeća ratovanja s Ugarskom i krstaških pohoda Bošnjani su očigledno vrlo brzo prihvatili okrilje osmanske vlasti i države kao i kulture i vjere. Međutim ono što čini razliku između bosankog te srpskog i hrvatskog odnosa prema osmanlijama je to što Hrvati i Srbi doživljavaju Turke kao personifikaciju zlog neprijatelja, tiranina, tuđinca, okupatora druge vjere. I jedni i drugi zapravo grade svoj patriotski osjećaj na slavljenju bitaka i otpora prema Turcima. Albanci su također poseban slučaj i posljedica režima Envera Hodže koji je brutalnim mjerama gradio albanski nacionalni identitet naročito agresivnom sekularizacijom.

Međutim taj način izgradnje patriotizma ne može biti preslikan na Bošnjaka iz prostog razloga zato što Bošnjaci smatraju islam i orjentalnu kulturu sastavnim djelom svog identiteta. Ovo ipak kao što sam objasnio nema veze sa afinitetom prema osmanskoj vlasti i njihovim vladarima i vojskovođama. Barem za one među nama koji stavljaju državu odnosno naciju ispred vjere.
PoTepsije

#145 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by PoTepsije »

Sve je to ok ako mislis da je Bosna prestala postojati onoga momenta kad je potpala pod O.C. Ja ne mislim tako, nasuprot, mislim da su Bosnjaci i Bosna i u tom vremenu sasvim dobro funkcionirali. Prvenstveno, bili su vlastela, nas je jezik bio itekako govoren sirom carstva, nasi ljudi su imali najbolje pozicije u Carstvu itd. Pozitivno misljenje o O.C.-u nema veze sa Reisom i njegovim manje ili vise spretnim izjavama, kao sto sa njim nema veze ni moje pozitivno misljenje Sultanu Fatihu. Dzabe meni moj nacionalni identitet, ako nemam duhovnog, a to je meni kao muslimanu Sultan Fatih donio. Iako je nekome to tesko shvatiti, meni osjecaj povezanositi i sa jednim i sa drugim ne predstavlja nikakav problem. Ne zivim u 15. vijeku da moram birati strane. Meni Bosna nije Bosna bez sokaka i kaldrme, bez cesme i avlije, bez sevdaha i sarghije, bez dzamije i tekije. A neke imaginarne Bosnjane koji izgledaju ko likovi iz Robina Hooda, vitezove, dungeons & dragons, Mordor, srednji vijek i ostale fantazije "nacionalnih preporoditelja" slobodno prodajite naivcinama, ali prvo u to uvjeravajte nasu "hriscansku bracu" u Trebinju, Bileci, Uzicu, Herceg-Novom i Bijeljini, a B-H muslimani su se vec previse nezrelih ideologija napusili da bi i ovu sa apetitom docekali. :bih:
masinovodja

#146 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by masinovodja »

PoTepsije wrote:Sve je to ok ako mislis da je Bosna prestala postojati onoga momenta kad je potpala pod O.C. Ja ne mislim tako, nasuprot, mislim da su Bosnjaci i Bosna i u tom vremenu sasvim dobro funkcionirali. Prvenstveno, bili su vlastela, nas je jezik bio itekako govoren sirom carstva, nasi ljudi su imali najbolje pozicije u Carstvu itd. Pozitivno misljenje o O.C.-u nema veze sa Reisom i njegovim manje ili vise spretnim izjavama, kao sto sa njim nema veze ni moje pozitivno misljenje Sultanu Fatihu. Dzabe meni moj nacionalni identitet, ako nemam duhovnog, a to je meni kao muslimanu Sultan Fatih donio. Iako je nekome to tesko shvatiti, meni osjecaj povezanositi i sa jednim i sa drugim ne predstavlja nikakav problem. Ne zivim u 15. vijeku da moram birati strane. Meni Bosna nije Bosna bez sokaka i kaldrme, bez cesme i avlije, bez sevdaha i sarghije, bez dzamije i tekije. A neke imaginarne Bosnjane koji izgledaju ko likovi iz Robina Hooda, vitezove, dungeons & dragons, Mordor, srednji vijek i ostale fantazije "nacionalnih preporoditelja" slobodno prodajite naivcinama, ali prvo u to uvjeravajte nasu "hriscansku bracu" u Trebinju, Bileci, Uzicu, Herceg-Novom i Bijeljini, a B-H muslimani su se vec previse nezrelih ideologija napusili da bi i ovu sa apetitom docekali. :bih:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Penicilin

#147 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Penicilin »

PoTepsije wrote:Sve je to ok ako mislis da je Bosna prestala postojati onoga momenta kad je potpala pod O.C. Ja ne mislim tako, nasuprot, mislim da su Bosnjaci i Bosna i u tom vremenu sasvim dobro funkcionirali. Prvenstveno, bili su vlastela, nas je jezik bio itekako govoren sirom carstva, nasi ljudi su imali najbolje pozicije u Carstvu itd. Pozitivno misljenje o O.C.-u nema veze sa Reisom i njegovim manje ili vise spretnim izjavama, kao sto sa njim nema veze ni moje pozitivno misljenje Sultanu Fatihu. Dzabe meni moj nacionalni identitet, ako nemam duhovnog, a to je meni kao muslimanu Sultan Fatih donio. Iako je nekome to tesko shvatiti, meni osjecaj povezanositi i sa jednim i sa drugim ne predstavlja nikakav problem. Ne zivim u 15. vijeku da moram birati strane. Meni Bosna nije Bosna bez sokaka i kaldrme, bez cesme i avlije, bez sevdaha i sarghije, bez dzamije i tekije. A neke imaginarne Bosnjane koji izgledaju ko likovi iz Robina Hooda, vitezove, dungeons & dragons, Mordor, srednji vijek i ostale fantazije "nacionalnih preporoditelja" slobodno prodajite naivcinama, ali prvo u to uvjeravajte nasu "hriscansku bracu" u Trebinju, Bileci, Uzicu, Herceg-Novom i Bijeljini, a B-H muslimani su se vec previse nezrelih ideologija napusili da bi i ovu sa apetitom docekali. :bih:
Zanimljivo je kako sam se iz pozicije nekoga ko brani našu islamsku i orjentalnu tradiciju odjednom našao u ulozi advokata našeg srednjevjekovnog naslijeđa. Diskutujući ovako s jednoma i s drugima mislim da je prije svega problem u vašoj ignoranciji i ograničenom poznavanju onoga što nipodaštavate kao i onoga u što vjerujete. Okarakterisati naše srednjevijekovno naslijeđe kao priču o "nekakvim imaginarnim Bošnjanima koji izgledaju ko likovi iz Robin Huda" može samo poluopismenjen čovjek tako da mi ne pada na pamet na tom nivou uopšte dikutovati. Teza da su duhovnost u Bosnu donijele osmanlije je također krajnje degutantna a teza da su Bosna i Bošnjaci "sasvim dobro funkcionisali" za vrijeme vladavine osmanlije je na nivou laičkog naprđivanja tako da također nemam komentara. Što se tiče naše hrišćanske braće ja zaista ne vidim kako i zašto bi njihova nacionalna uvjerenja i pogledi na historiju trebali uticati na našu svijest o identitetu kulturi i historijskom naslijeđu. To što u Trebinju Tvrtka smatraju Srbinom i to što ti sultana Fatiha smatraš oslobodiocem su vrlo slični stavovi sa različitim predznakom.
Last edited by Penicilin on 11/09/2011 00:48, edited 1 time in total.
xDenisx

#148 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by xDenisx »

@Penicilin, mudro zboris :)
PoTepsije

#149 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by PoTepsije »

Penicilin wrote:
Zanimljivo je kako sam se iz pozicije nekoga ko brani našu islamsku i orjentalnu tradiciju odjednom našao u ulozi advokata našeg srednjevjekovnog naslijeđa. Diskutujući ovako s jednoma i s drugima mislim da je prije svega problem u vašoj ignoranciji i ograničenom poznavanju onoga što nipodaštavate kao i onoga u što vjerujete. Okarakterisati naše srednjevijekovno naslijeđe kao priču o "nekakvim imaginarnim Bošnjanima koji izgledaju ko likovi iz Robin Huda" može samo poluopismenjen čovjek tako da mi ne pada na pamet na tom nivou uopšte dikutovati. Teza da su duhovnost u Bosnu donijele osmanlije je također krajnje degutantna a teza da su Bosna i Bošnjaci "sasvim dobro funkcionisali" za vrijeme vladavine osmanlije je na nivou laičkog naprđivanja tako da također nemam komentara. Što se tiče naše hrišćanske braće ja zaista ne vidim kako i zašto bi njihova nacionalna uvjerenja i pogledi na historiju trebali uticati na našu svijest o identitetu kulturi i historijskom naslijeđu. To što u Trebinju Tvrtka smatraju Srbinom i to što ti sultana Fatiha smatraš oslobodiocem su vrlo slični stavovi sa različitim predznakom.
Razvalio si me ko Vlajki Komsica. :D Nek si ti meni masallah i nadmocan i pametan i ziv i zdrav... Osmanlije jesu bili okupatori za vladajucu kastu, ali onog momenta kada je narod prihvatio tu vlast i poceo aktivno sudjelovati u njoj, ona je prestala biti okupator. Osim ako mislis da je sve i jedan autohtoni B-H musliman, koji je u Sultanu vidio halifu i zato mu sluzio bio kvislinski "poturica". Sultan Fatih ima posebno mjesto u islamu, najavljen je od Pejgambera a.s. i zato ona prica o "blasfemiji" ne stoji. A sto se tice mog laickog naprdjivanja o "Bosnjanima iz Robin Hooda", molim te mi objasni iz perspektive übermensch akademika BANU-a kako su oni izgledali, i zasto bi ih ja trebao izvlaciti iz naftalina, osim na nacin na koji i Egipcani njeguju tradiciju predislamsku tradiciju, kao sto je i Turci njeguju itd.
BASS

#150 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by BASS »

Onog momenta kada su Balkan,a pri tome i teritorij današnje BiH potpali pod kontrolu divljačkih hordi slavena,ovi prostori su nepovratno otrgnuti od evropske koljevke i od najveće i najsvjetlije imperije koja je historija vidjela - rimskog carstva.Sve nakon toga je samo jedna epizoda mraka za drugom.

- ovako izgledaju i vaše rasprave samo o različitim akterima - zato nemojte se smijati mome Rimo-filstvu i poštovanju našeg bogatog i nepravedno zapostavljenog antičkog,pred-barbarskog naslijeđa i nemojmo zaboraviti - identiteta :-D

ave
Locked