Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Poznajete li okolinu Sarajeva?

Da
81
72%
Ne
31
28%

Total votes: 112

Vitezanin

#126 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Vitezanin »

Ajmo ljudi sad, iznajmite bike-ove i krenite polako u oblizak urbane sarajevske zone. :D :D :D I ponesite onu turističku kartu, a kasnije možete trkunti i do Kreševa, Breza i Vareša... :D :D :D :D (valjda se nećete izgubiti negdje oko Kobilje glOve :lol: :lol: :lol: :lol: )
Trebam te

#127 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Trebam te »

koel wrote:Pa povedi i nju u stnju ili :run:
necka se, treba je nositi :lol:
olensoner

#128 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by olensoner »

Iako sam rodjeni Sarajlija, nazalost moram priznati da je dosta takvih slucajeva. Cak ima ljudi koji osim svoje ulice, Ferhadije i Titove nijednu vise ulicu ne poznaju. Jedan mi covjek rece sa 60 i kusur godina da nikad u zivotu nije otisao dalje od Stupa, tj. nikad iz Sarajeva nije izasao u zivotu, ali bojim se da nije jedini. Onda jedan prijatelj me pitao jel ja kad idem u Krajinu iz Sarajeva (posto idem stalno privatno i poslovno) prolazim kroz Gorazde :shock: , par sekundi nisam mogao doci sebi.
Opet koliko god to izgledalo cudno ovakvih primjera ima i drugim drzavama i gradovima, u to sam se takodjer uvjerio, da ljudi nikad u zivotu nisu izasli iz svog grada, tako da se moze reci da je ova pojava kod nas djelimicno i normalna.
Topla voda

#129 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Topla voda »

ja bio u istanbulu kod jarana..i njegov babo haman mu 80,zivi u azijskom dijelu,tamo mu je kuca i radionica..tu zivi ,tu radi,od rodjenja.

i kaze covjek da nikad u zivotu nije bio u evropskom dijelu stambula...al bas nikad :roll:
MUNAFIK

#130 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by MUNAFIK »

enx wrote:Pitanje pokretaču teme. Čemu ovakva tema ili ovakav naslov? Čemu podcjenjivanje i generalizovanje Sarajlija?! Je li ga možda neko od sarajlija uvrijedio? Kolegica iz priče je pojedinac koji ne oslikava pravo stanje ljudi u Sarajevu, rođenih Sarajlija kao ni onih koji su doselili u Sarajevo. Ako nekoga nikad u zivotu put nije "nanio" u Vogoscu onda je ne mora ni poznavati.
Ja poznajem skoro sve u Sarajevu i pored Sarajeva, kao i većinu mjesta u BiH. Prosto zato jer imam naviku da me interesuju takve stvari. I ako se neko rodi u Sarajevu ne znači da je glup ili loš čovjek ako ne poznaje ništa ispod Marin dvora. Ja znam da 80% mojih sugrađana, moje raje koji su kao i ja rođene Sarajlije, ali poznaju jako dobro sve dijelove grada i okolinu Sarajeva, ako ne lično a ono bar iz priče, sa tv, pa i interneta.
Da li pokretač teme (čini mi se Bach) poznaje Faletiće, Nahorevo, Hladivode, Mrkoviće, Iza gaja, Šanac, Dolove, Boguševac, Pale, Sokolac, kako neko reče Vojkoviće, Lukavicu ..............
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Rodjen u Sarajevu, i znam ga vjerovatno bolje od svih svojih kolega i pijatelja, ali budimo posteni mnogo toga sam upoznao jer sam u te djelove grada trebao otici iz neke obaveze a i stanovao sam na 3 lokacije, e sad tu ima i moje znatizelje, pa kad odmen negdje gdje nisam bio onda iskoristim to i obidjem detaljnije i razgledam da se upoznam....

Treba razdvojiti stvari, istina je ima ljudi koji NE zele da idu dalje od M dvora (ali oni su bas manjina) druga grupa koja ne zna dobro Sarajevo je ona koja nije imala obavezu da se krece po drugim djelovima grada, i ne mogu ih puno ni kriviti sto nisu upoznati kad znam kako zivot tece, dan za danom u obavezama i brigama... A jos ako neko nema svoj automobil, onda mu je jos i teze da dodje do nekih djeliova grada...

Uglavnom naslov tebe je generalna GLUPOST!!! Iz kojeg se osjeti vjerovatno neki kompleks prema Sarajevu ili neka licna isfrustriranost necim... Rekao bih da u vecini slucajeva ne poznavanja grada ne radi se o tome da je neko sam sebi dovoljan sto je sarajlija, nego sto ljudi jednostavno nakon rata nemaju ni vremena, ni nacina, ni potrebe da obilaze druge dijelove grada...
Licno mislim da to nije uredu i da se, posebno mladi moraju poceti obilaziti sarajevska Izletista, setalista, mahale, kai i predgradja i naselja. Ljudi su se zaustavili, kao da je neko pritisnuo pauzu, sve im je mrsko, ne zele nikakvu incijativu ni podrzati, sve se odgadja sa neki drugi put, ali da budem optimistican, kad bude malo vise posla i malo vise optimizma u drustvu onda ce se stvari pokrenuti...
BHF_Manijak

#131 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by BHF_Manijak »

Topla voda wrote:ja bio u istanbulu kod jarana..i njegov babo haman mu 80,zivi u azijskom dijelu,tamo mu je kuca i radionica..tu zivi ,tu radi,od rodjenja.

i kaze covjek da nikad u zivotu nije bio u evropskom dijelu stambula...al bas nikad :roll:
Degutantno je poredjenje grada od 12-13 miliona stanovnika i preko 1800 kilometara kvadratnih povrsine sa gradom koji ima tek negdje oko 500.000-600.000 hiljada stanovnika i povrsinu od 141 km kvadratnih! :roll: (a zanimljivo mi je da i pored tako male povrsine Sarajevo ima 2157 stanovnika po km kvadratnom, dok jedan Istanbul na tolikoj povrsini ima nesto vise od 5000 stanovnika po km kvadratnom, po meni mala razlika s obzirom na kvadraturu povrsine! I kazu nismo prenatrpani :roll: :-? )
Pa bolan znam kad sam bio u Istanbulu u jednom dijelu grada zemljotres bio, a mi pojma nemamo, normala situacija ko da je to nesto u sasvim drugom gradu!
pezzar

#132 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by pezzar »

Napomena: MD - Marin Dvor (ne McDonalds). :D

Vrijedja me naziv teme. Vrijedja me i inace animozitet koji ljudi osjecaju prema Sarajlijama. Jasno je meni da smo na neki nacin u prednosti, jer je sve tu. Al' ljudi, pa nisam ja izabrao da se rodim tu, niti sam kriv sto neko nije rodjen tu.

Poznajem svoj grad dovoljno. Ne znam koja je koja Dobrinja, jer je svako sretanje isto: skrenes, pa ima semafor, pa ima most, pa ima drugi semafor. Nije mi ni bitno da znam koje je Dobrinja 1, a koje Dobrinja 5. Ako mi nesto tu treba snaci cu se. Je l' treba ja mozda sad da znam gdje je Avde Smajlovica br. 59 napamet? Cak smatram da poznajem svoj grad dovoljno da mogu ljudima dati uputstva ako trebaju doci do nekog objekta.

Igrom prilika, ne zivim trenutno u Sarajevu, ali sam i mjesto gdje zivim upoznao dovoljno za normalno funkcionisanje.

Eto. :)
scorpion7

#133 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by scorpion7 »

azurna_obala wrote:Iako nisam iz Sarajeva, tokom godina studiranja upoznala sam veliki dio grada, a u planu imam upoznati sve one dijelove u koje još nisam zavirila. A sarajlije, posebno cure misle da su neprikosnovene, ma kakva šira okolina đe ćeš to!!!??? To je za seljake... Daj ima pistu od asfalta i bježi :roll:
Jel ti to neka skinula momka sa zicera pa si ljuta na ove nashe najljepse kraljice i andjele :D
fidoremilienko

#134 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by fidoremilienko »

A đe neš znati gdje je Vogošća? Si vidio za par dana dvojica belajsuza, šta napraviše :D

Vogošća=ghetto :bih: :sax:
Topla voda

#135 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Topla voda »

BHF_Manijak wrote:
Topla voda wrote:ja bio u istanbulu kod jarana..i njegov babo haman mu 80,zivi u azijskom dijelu,tamo mu je kuca i radionica..tu zivi ,tu radi,od rodjenja.

Degutantno je poredjenje grada od 12-13 miliona stanovnika i preko 1800 kilometara kvadratnih povrsine sa gradom koji ima tek negdje oko 500.000-600.000 hiljada stanovnika i povrsinu od 141 km kvadratnih! :roll: (a zanimljivo mi je da i pored tako male povrsine Sarajevo ima 2157 stanovnika po km kvadratnom, dok jedan Istanbul na tolikoj povrsini ima nesto vise od 5000 stanovnika po km kvadratnom, po meni mala razlika s obzirom na kvadraturu povrsine! I kazu nismo prenatrpani :roll: :-? )
Pa bolan znam kad sam bio u Istanbulu u jednom dijelu grada zemljotres bio, a mi pojma nemamo, normala situacija ko da je to nesto u sasvim drugom gradu!
aziju i evropu dijeli most,koji je dug kilometar i po.
covjek stanuje na maltepeu i evropa (ortakoj)mu je daleko manje od 10 kilometara :)

al nejse..ima raje koja ne zna gdje su mihrivode,ne znaju gdje grlica brdo, a haustorcad su sa dobrinje i alipasina :D
ne treba nekog napadati zato sto zivot provodi na relaciji marindvor-vratnik :D
Last edited by Topla voda on 26/08/2011 20:21, edited 1 time in total.
bach

#136 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by bach »

enx wrote:Pitanje pokretaču teme. Čemu ovakva tema ili ovakav naslov? Čemu podcjenjivanje i generalizovanje Sarajlija?! Je li ga možda neko od sarajlija uvrijedio? Kolegica iz priče je pojedinac koji ne oslikava pravo stanje ljudi u Sarajevu, rođenih Sarajlija kao ni onih koji su doselili u Sarajevo. Ako nekoga nikad u zivotu put nije "nanio" u Vogoscu onda je ne mora ni poznavati.
Ja poznajem skoro sve u Sarajevu i pored Sarajeva, kao i većinu mjesta u BiH. Prosto zato jer imam naviku da me interesuju takve stvari. I ako se neko rodi u Sarajevu ne znači da je glup ili loš čovjek ako ne poznaje ništa ispod Marin dvora. Ja znam da 80% mojih sugrađana, moje raje koji su kao i ja rođene Sarajlije, ali poznaju jako dobro sve dijelove grada i okolinu Sarajeva, ako ne lično a ono bar iz priče, sa tv, pa i interneta.
Da li pokretač teme (čini mi se Bach) poznaje Faletiće, Nahorevo, Hladivode, Mrkoviće, Iza gaja, Šanac, Dolove, Boguševac, Pale, Sokolac, kako neko reče Vojkoviće, Lukavicu ..............

Mali info: Pokretač tema živi u Sarajevu, tu je rođen, kao i njegov otac, dedo, pradedo, čukundedo...U Sarajevo smo došli krajem 17. vijeka u velikom valu muslimanskih izbjeglica nakon pada Mađarske...U proteklih 300 godina u nekoliko puta akteri značajnih historijskih događaja u Sarajevu kao su buna braće Morića, pobuna protiv Omer paše Latasa i otpor austrugarskoj okupaciji. Porodica Bach je imala ljekare - hećima kada nije postojao Medicinski fakultet, imala pravnike davno prije Pravnog fakulteta Moj pradjed, kao ruski zarobljenik u WWI na povratku kući donio crvene ideje Lenjinove Rusije u Sarajevo. Dvojica njegovih sinova poginula su u partizanima. Zanimljivo je da ako pogledate kartu linija u proteklom ratu one u značajnj mjeri prolaze kroz naselja u kojima živi brojna porodica Bach. Kroz te ulice, u većini prigradske, agresor nije prošao, moj tata i naši rođaci nisu im dali. Mi nemamo kuda i nemamo gdje inače imamo rodbinu samo u Sarajevo.

Mi jako, jako volimo Sarajevo i jako nas boli kada vidimo kako naš lijepi propada i tone...

Da i poznajem Nahorevo, Mrkoviće, Šanac, Boguševac, Pale, Sokolac i Lukavicu...
mrtva kokoš

#137 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by mrtva kokoš »

pa dobro brate citajuci ovo kontam sl. mandat na mjesto gradonacelnika dolazi neko iz porodice bach, naravno ako zlaja dozvoli :-)
Don Zivconi

#138 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Don Zivconi »

bach wrote:

Mali info: Pokretač tema živi u Sarajevu, tu je rođen, kao i njegov otac, dedo, pradedo, čukundedo...U Sarajevo smo došli krajem 17. vijeka u velikom valu muslimanskih izbjeglica nakon pada Mađarske...U proteklih 300 godina u nekoliko puta akteri značajnih historijskih događaja u Sarajevu kao su buna braće Morića, pobuna protiv Omer paše Latasa i otpor austrugarskoj okupaciji. Porodica Bach je imala ljekare - hećima kada nije postojao Medicinski fakultet, imala pravnike davno prije Pravnog fakulteta Moj pradjed, kao ruski zarobljenik u WWI na povratku kući donio crvene ideje Lenjinove Rusije u Sarajevo. Dvojica njegovih sinova poginula su u partizanima. Zanimljivo je da ako pogledate kartu linija u proteklom ratu one u značajnj mjeri prolaze kroz naselja u kojima živi brojna porodica Bach. Kroz te ulice, u većini prigradske, agresor nije prošao, moj tata i naši rođaci nisu im dali. Mi nemamo kuda i nemamo gdje inače imamo rodbinu samo u Sarajevo.

Mi jako, jako volimo Sarajevo i jako nas boli kada vidimo kako naš lijepi propada i tone...

Ali ipak ne Dobrinju :D koja je koja brzo ? ;)
sta se hvalis i moj je dedo bio snajder na carsiji gologuzi bi hodali da njega nije bilo :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#139 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Chmoljo »

a moj je bio željezničar. sad njega krivite što ima puno bespravne gradnje :P :mrgreen:
SOMA

#140 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by SOMA »

bach wrote: Mali info: Pokretač tema živi u Sarajevu, tu je rođen, kao i njegov otac, dedo, pradedo, čukundedo...U Sarajevo smo došli krajem 17. vijeka u velikom valu muslimanskih izbjeglica nakon pada Mađarske...U proteklih 300 godina u nekoliko puta akteri značajnih historijskih događaja u Sarajevu kao su buna braće Morića, pobuna protiv Omer paše Latasa i otpor austrugarskoj okupaciji. Porodica Bach je imala ljekare - hećima kada nije postojao Medicinski fakultet, imala pravnike davno prije Pravnog fakulteta Moj pradjed, kao ruski zarobljenik u WWI na povratku kući donio crvene ideje Lenjinove Rusije u Sarajevo. Dvojica njegovih sinova poginula su u partizanima. Zanimljivo je da ako pogledate kartu linija u proteklom ratu one u značajnj mjeri prolaze kroz naselja u kojima živi brojna porodica Bach. Kroz te ulice, u većini prigradske, agresor nije prošao, moj tata i naši rođaci nisu im dali. Mi nemamo kuda i nemamo gdje inače imamo rodbinu samo u Sarajevo.

e on je kriv za sve.... :lol: ... :? ... :run:
kurty

#141 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by kurty »

Vitezanin wrote:Ajmo ljudi sad, iznajmite bike-ove i krenite polako u oblizak urbane sarajevske zone. :D :D :D I ponesite onu turističku kartu, a kasnije možete trkunti i do Kreševa, Breza i Vareša... :D :D :D :D (valjda se nećete izgubiti negdje oko Kobilje glOve :lol: :lol: :lol: :lol: )
jel ovo ti nesto na racun @hake??? :D :lol: :lol:
bach

#142 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by bach »

Splinter wrote:pa dobro brate citajuci ovo kontam sl. mandat na mjesto gradonacelnika dolazi neko iz porodice bach, naravno ako zlaja dozvoli :-)

Članova porodice Bach ima dosta u redovima Zlatkove stranke, ali ih ima i SDP derivatima tipa Naše strnke iili SDU. Moguće je da neko od nas jednog dana sjedne u Betmenovu stolicu, ne bi nam bilo prvi put. Za vrijeme turske okupacije sjedio je jedan Bach u stolici sličnoj Betmenovoj, to se tada zvalo šeher - ćehaja.

Ako se stvari pažljivo pogledaju doći će se do neugodnog zaključka da je Sarajevo, u to praktično srednjovjekovno vrijeme bilo bolje organizirano nego danas. U to vrijeme niste mogli nelegalno napraviti kuću gdje vam je volja niti staviti tezgu na sred ulice i prodavati nešto. Bili biste kažnjeni jer je grad Sarajevo još tada imao građevinsku i trgovačku inspekciju, kao i policiji, sud i zatvore za one koji su kršili zakon.

Danas u Sarajevu radi ko šta hoće, nažalost...
Mr. Brightside

#143 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Mr. Brightside »

Zanimljivo je da ako pogledate kartu linija u proteklom ratu one u značajnj mjeri prolaze kroz naselja u kojima živi brojna porodica Bach. Kroz te ulice, u većini prigradske, agresor nije prošao, moj tata i naši rođaci nisu im dali.
odkud vi u prigradskim naseljima :roll:
haubica_i_to_teshka

#144 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by haubica_i_to_teshka »

bach wrote:Kolegica iz firme (sjedište firme je centru) dobila je jednostavan zadatak: Trebala je otići u Vogošću i poslovnim partnerima odnijeti jednu ponudu. Tu je nastao problem: Kolegica, gospođa od pedeset i kusur godina, rođena Sarajka, nije poznavala taj dio grada, nikada tamo nije bila. Mi koji dobro znamo taj kraj uzalud smo kolegice upućivali na poznate toponime: Pretis, Tas, Saobraćajni fakultet, PSC... Ništa, kolegica nije znala ništa o tome...

Kolegica je dio jednog tipično sarajevskog fenomena: Rođena u Starom Gradu, odrasla je na potezu Baščaršija - Marin Dvor, na tom kratkom prostoru je išla u školu, zaposlila se, podigla porodicu i nije bilo potrebe da upozna gdje su Hrasnica, Blažuj ili Vogošća. Jako slabo poznajemo okolinu grada. Sjetimo se početaka rata kada smo preko radija učili geografiju: Borije, Žuč, Hreša...Za te te toponime nismo znali...

Moja radna kolegica nije jedina. Jako puno stanovnika Sarajeva nikada nije bilo u Vogošći, u Hadžićima, u Kreševu, Brezi, Varešu...Iznenadili bi se kada bi saznali koliko Sarajlija NIKADA nije bilo na Vrelu Bosne ili na Skakavcu. Sarajevski životni krug završava se tamo gdje završava tramvaj trojka. Sve dalje od toga nam je dosta nepoznato, daleko...

Poznajem jednog uglednog građanina Sarajeva: Čovjek nikada, NIKADA ne ide dalje od Marin Dvora, kaže nema potrebe. Njegov je svijet od Tehničke škole do Vijećnice, ono što je dalje, njega ne zanima. I on nije jedini...

Pitanje za forumaše: Da li ste ikada bili npr. u Varešu ili Kreševu ( ja prvi nisam nikada prizajem) u Brezi ili u Olovu, u Fojnici...

Zašto slabo poznajemo okolinu Grada i jesmo li nekako sami sebi dovoljni...
Ama, shto je Ti ne odvede do te hebene VOGOSHCE da nas “spasish” ove teme i komentara ?! :-D
:-D
Nego, drugi put ziv(a) (nisam siguran za “rod i porod" :mrgreen: ) ne bilo Ti teshko ...
Vrteska

#145 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Vrteska »

A jedan wrote::-D :roll: :P :| :run: :sad: tipicna sa-x tema dovoljno prostora za manevar o dosljacima i mjestanima RODJENIM sarajlijama ne znaju izgovorit Č kako treba Black swan :skoljka: kupuje knjige od 98 na svakoj temi bla bla bla bla zivim u centru sve mi blizu papci :D gradska raja :dance: sta cu na ilidzi idem samo u pariz a i tu urijetko vratnik mahalci carsija je jea. mene nista ne zanima vruce mi je price su vam glupe ova lubenica s KoJOM pricam mi je veci prijatelj trenutno od bilo kkkkkkkkojeg pravog sarajlije
svugdi san bija sve san vidija i sve cu obic , cekam dan da zbrisem odavdje lagano neprimjetno :lol: :-) :-D :D 8) :| :zoka: :o :?: :bih:
:-) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: sjedi, popij nesto. :lol:
HAVANA

#146 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by HAVANA »

Sta to vi trunite?Kakav je ovo naslov? :-) Reko,sta je sad?
poznanik

#147 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by poznanik »

Vrteska wrote:
A jedan wrote::-D :roll: :P :| :run: :sad: tipicna sa-x tema dovoljno prostora za manevar o dosljacima i mjestanima RODJENIM sarajlijama ne znaju izgovorit Č kako treba Black swan :skoljka: kupuje knjige od 98 na svakoj temi bla bla bla bla zivim u centru sve mi blizu papci :D gradska raja :dance: sta cu na ilidzi idem samo u pariz a i tu urijetko vratnik mahalci carsija je jea. mene nista ne zanima vruce mi je price su vam glupe ova lubenica s KoJOM pricam mi je veci prijatelj trenutno od bilo kkkkkkkkojeg pravog sarajlije
svugdi san bija sve san vidija i sve cu obic , cekam dan da zbrisem odavdje lagano neprimjetno :lol: :-) :-D :D 8) :| :zoka: :o :?: :bih:
:-) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: sjedi, popij nesto. :lol:
Ma ne dajte mu da pije... :-)
poznanik

#148 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by poznanik »

bach wrote:Ako se stvari pažljivo pogledaju doći će se do neugodnog zaključka da je Sarajevo, u to praktično srednjovjekovno vrijeme bilo bolje organizirano nego danas. U to vrijeme niste mogli nelegalno napraviti kuću gdje vam je volja niti staviti tezgu na sred ulice i prodavati nešto. Bili biste kažnjeni jer je grad Sarajevo još tada imao građevinsku i trgovačku inspekciju, kao i policiji, sud i zatvore za one koji su kršili zakon.

Danas u Sarajevu radi ko šta hoće, nažalost...

Ima mnogo istine u ovim rečenicama :( Uređeno društvo i njegovo ponašanje određuju pisana i nepisana pravila, odnosno - poštivanje tih pravila. Ali, to nije tema...
KalifornijskaGlista

#149 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by KalifornijskaGlista »

Ova mahana nije samo sarajevski kuriozitet. Vako je u svakoj nasoj carsiji. Sve nam je od malte do malte.
Don Zivconi

#150 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)

Post by Don Zivconi »

haubica_i_to_teshka wrote:
bach wrote:Kolegica iz firme (sjedište firme je centru) dobila je jednostavan zadatak: Trebala je otići u Vogošću i poslovnim partnerima odnijeti jednu ponudu. Tu je nastao problem: Kolegica, gospođa od pedeset i kusur godina, rođena Sarajka, nije poznavala taj dio grada, nikada tamo nije bila. Mi koji dobro znamo taj kraj uzalud smo kolegice upućivali na poznate toponime: Pretis, Tas, Saobraćajni fakultet, PSC... Ništa, kolegica nije znala ništa o tome...

Kolegica je dio jednog tipično sarajevskog fenomena: Rođena u Starom Gradu, odrasla je na potezu Baščaršija - Marin Dvor, na tom kratkom prostoru je išla u školu, zaposlila se, podigla porodicu i nije bilo potrebe da upozna gdje su Hrasnica, Blažuj ili Vogošća. Jako slabo poznajemo okolinu grada. Sjetimo se početaka rata kada smo preko radija učili geografiju: Borije, Žuč, Hreša...Za te te toponime nismo znali...

Moja radna kolegica nije jedina. Jako puno stanovnika Sarajeva nikada nije bilo u Vogošći, u Hadžićima, u Kreševu, Brezi, Varešu...Iznenadili bi se kada bi saznali koliko Sarajlija NIKADA nije bilo na Vrelu Bosne ili na Skakavcu. Sarajevski životni krug završava se tamo gdje završava tramvaj trojka. Sve dalje od toga nam je dosta nepoznato, daleko...

Poznajem jednog uglednog građanina Sarajeva: Čovjek nikada, NIKADA ne ide dalje od Marin Dvora, kaže nema potrebe. Njegov je svijet od Tehničke škole do Vijećnice, ono što je dalje, njega ne zanima. I on nije jedini...

Pitanje za forumaše: Da li ste ikada bili npr. u Varešu ili Kreševu ( ja prvi nisam nikada prizajem) u Brezi ili u Olovu, u Fojnici...

Zašto slabo poznajemo okolinu Grada i jesmo li nekako sami sebi dovoljni...
Ama, shto je Ti ne odvede do te hebene VOGOSHCE da nas “spasish” ove teme i komentara ?! :-D
:-D
Nego, drugi put ziv(a) (nisam siguran za “rod i porod" :mrgreen: ) ne bilo Ti teshko ...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Što me stomak boli :lol: :lol: :lol:
Locked