Opsada turista
-
uvijek dobar post
#126 Re: Opsada turista
Sarajevo je fenomenalan grad za turistički posjet...ali za život u njemu....blizu dna...
-
ins
#127 Re: Opsada turista
Pipi,PipiDugaDevetka wrote:E, upravo ti kokuzni, mladi turisti sa ruksacima i nekom prostirkom za ležanje na leđima su, na duge staze, naši najvažniji turisti!ins wrote:Havana,
mene donekle tjesi da takvi stavovi vecinom dolaze od mladih ljudi koji realno nisu mogli otputovati u te neke glorifikovane destinacije. Jednog dana kada odu, pocet ce cijeniti sta imamo...
Oni upravo proživljavaju svoje najljepše doba života ludosti, mladosti, veselja,...spoznaje.
Pokojni Holbruk je opisao to svoje turističko gostovanje u Sarajevu 1960.-i neke kao kako je moguće da vlasti slave jednog teroristu misleći na Gavrila Principa.
Ti mladi ljudi će imati svoje karijere, steći će novac i imetak, a onda će poželjeti da posjete Sarajevo opet.
TU JE NAŠA ŠANSA jer je nemamo pored velesile u turizmu, komšijske/susjedne Hrvatske (O ovome se može još razgovarati, ali ne u ovoj mojoj diskusiji).
Kakve utiske i spoznaje ponesu ti mladi ljudi sa rancima/ruksacima na leđima, to će biti odlučujuće za sve nas u budućnosti ili za našu djecu, unuke,....Oni, ti mladi, kokuzni turisti šire istinu da je u BiH RAT ZAVRŠEN i da nema opasnosti za turiste da normalno posjećuju Sarajevo i BiH.
Nisam mislio na goste backpackere, vec na ove nase dezurne pljuvace o kojima je Havana pisao u svom postu
- Chemist
#128 Re: Opsada turista
Meni dan danas, svaki put iznova zaigra srce kad pogledam grad sa nekog od okolnih brda, makar to bilo i sa tranzita, a ne gore od Bibana, a kamoli nekom strancu koji dodje u posjetu.Chmoljo wrote:meni je, recimo, glupo što vidikovci nisu bolje uređeni, a to uopšte ne zahtijeva neka posebna ulaganja. bogda betona, malo ograde i eto ga. čistiti smeće redovnije i izgledaće prelijepo.
ja ga još nisam vidio, a da nije bez daha ostao pogledom od Bibana.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#129 Re: Opsada turista
Maloprije oko pola 9-9 carsija puna turista i vodica na sve strane. 
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#130 Re: Opsada turista
Ja sam trenutno u ''defektu'', inače bih i ja provodao nešto,...ladyblue18 wrote:Maloprije oko pola 9-9 carsija puna turista i vodica na sve strane.![]()
@ins,
Ok. je sve, nisam ni mislio nešto ''kontra'' pisati.
-
ins
#131 Re: Opsada turista
Ja predlazem redovno pisanje emailova na [email protected] i telefonske pozive na eko telefon 033 660 000.madnessa wrote:ja sam prva tu za ciscenje, ako ko bude pravio radne akcije. ako nece drzava, ima ko hoce. sve se to nama opet vrati.ins wrote:Apsolutno se slazem.Chmoljo wrote:meni je, recimo, glupo što vidikovci nisu bolje uređeni, a to uopšte ne zahtijeva neka posebna ulaganja. bogda betona, malo ograde i eto ga. čistiti smeće redovnije i izgledaće prelijepo.
ja ga još nisam vidio, a da nije bez daha ostao pogledom od Bibana.
Mozda cak i jedini realni problem Sarajeva ljeta gospodnjeg 2011., a tako lako rjesiv.
Razlog: oni koji odlucuju o prioritetima pojma nemaju o gradu u kojem zive, cak im nije ni poznato da turisti idu na te lokacije
Malo gradjanske inicijative bi ovdje pomoglo
isto tako ljudi trebaju imati laksi pristup ovim mjestima. ukoliko neko dodje na par dana ne moze pjesice stici sa svih strana vidjeti grad. cesto se i nema vremena. treba makar znati na koji kombi da sjede da bi dosao do tih kota.
Po iskustvu, KJKP Rad ce dalje to sam odraditi da se stavi medju prioritete
- Vitezanin
#132 Re: Opsada turista
Primjeti se zadnjih par godina da su vlasti počele nešto intezivnije ulagati u turističku ponudu ili barem marketing, a bogme bilo je i vrijeme.
Sarajevo je zaista interesantan grad i mislim da bez ikakve sumnje jednom progresivnom i pametnom politikom može postati među top destinacijama na europskom jugu. Ili barem u kombinaciji s još par dijelova BiH u komadu, tipa tura Mostar-Sarajevo, e tu se treba praviti jedan kvalitetan aranžmana s top ponudom, a da to ipak ne bude za ove "skupe" goste.
Ali mislim da Sarajevo ni na koji način ne treba postati sterilni tip-top uglađeni grad ( a čini mi se da i ne može
) jer će tako izgubiti šmek. Dakaklo, to ne znači da grad treba biti prljav! Netko spomenu kante za smeće, ali to je zaista nevjerojatnio da ljudi nemaju "osjećaja" za te kante!
Fakat toga nedostaje. Evo neki dan idem, jedem i onda sa sobom nosim papir koji mi je ostao pola sata do prve kante koja je prenatrpana.
Puf, kako me to živcira.
Sarajevo je zaista interesantan grad i mislim da bez ikakve sumnje jednom progresivnom i pametnom politikom može postati među top destinacijama na europskom jugu. Ili barem u kombinaciji s još par dijelova BiH u komadu, tipa tura Mostar-Sarajevo, e tu se treba praviti jedan kvalitetan aranžmana s top ponudom, a da to ipak ne bude za ove "skupe" goste.
Ali mislim da Sarajevo ni na koji način ne treba postati sterilni tip-top uglađeni grad ( a čini mi se da i ne može
Fakat toga nedostaje. Evo neki dan idem, jedem i onda sa sobom nosim papir koji mi je ostao pola sata do prve kante koja je prenatrpana.
- Creasy
#133 Re: Opsada turista
Meni stigla rodbina iz Srbije i cim su se malo odmorili, odmah navalili da ih vodim na carsiju na cevape... uglavnom obisli smo Titovu, Ferhadiju, Bascarsiju, a drugi dan sam ih vodio na Vrelo Bosne. Stigli su i Mostar da obidju... 
-
Bodkin
#134 Re: Opsada turista
ja da zivim vanka dolazio bih barem jednom u dva mjeseca u Sa ali na 3-4 dana. jeftin smjestaj, hrana i opijanje, grad nije velik a lijep je.za zivot necu da komentarisem... a najveci problem predstavlja prevoz u i iz sa pa tek onda betoniranje vidikovca i kante (granted, to je i velika investicija ali je i potrebno)
- Creasy
#135 Re: Opsada turista
U pravu je covjek, smijesno je da Sarajevo nema neki vidikovac sa velikim brojem parking mjesta. Lijep pogled na grad je atrakcija svakog modernog grada i mislim da bi se nesto moralo uraditi po tom pitanju...
Btw, evo nesto iz moje licne arhive:

Pogodite koji su gradovi u pitanju...
Btw, evo nesto iz moje licne arhive:

Pogodite koji su gradovi u pitanju...
Last edited by Creasy on 16/08/2011 21:07, edited 1 time in total.
-
Mr.Penguin
-
The 51st State
#137 Re: Opsada turista
trebo si ih tokom radnog vremena prohodati, mozda bi onda bila antireklamaCreasy wrote:Meni stigla rodbina iz Srbije i cim su se malo odmorili, odmah navalili da ih vodim na carsiju na cevape... uglavnom obisli smo Titovu, Ferhadiju, Bascarsiju, a drugi dan sam ih vodio na Vrelo Bosne. Stigli su i Mostar da obidju...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#138 Re: Opsada turista
''Divlji'' turistički vodič iz meni nepoznate zemlje u sarajevskom Morića hanu:

Nije on kriv, do Inspekcije je i do TZ Kantona koja podržava ''divlje'' vođenje turista, čak i organizuje ''divljanje''.

Nije on kriv, do Inspekcije je i do TZ Kantona koja podržava ''divlje'' vođenje turista, čak i organizuje ''divljanje''.
-
enx
#139 Re: Opsada turista
uh, jedva iščitah ove sve postove. Kako god, zaključak je da je u Sarajevu sve više turista i to tokom cijele godine, ma koliko neki pesimisti ovdje na forumu pokušavaju da nam ocrne grad. I lijepo je prošetati Sarajevom i u 12 po danu i u 12 po noći, rijeka turista. Moji prijatelji i poznanici već 10 godina opsjedaju Sarajevo iz svih destinacija bivše juge i "zapadne evrope" i opet se vraćaju. Dolaze i organizovano (na bentbaši ne možeš proći od autobusa) i u ličnom aranžmanu. i svi su oduševljeni.
Ne smetaju im rupe i nedostatak korpi. I troše novac koji će se svakako na neki način vratiti nama svima.
Prije dvije godine najviše se jedna grupa mojih prijtelja oduševila vožnjom siti busom. (za sat vidjeli sve što su željeli vidjeti odmah). i onda produžili boravak od 2 dana na još dva, i došli ponovo.
A napredak na poboljšanju ponude se osjeti zadnjih par godina itekako. A nadam se da će biti još bolje.
Malo je teže proći čaršijom i doći do kuće kad se vraćam s posla, ali mi nije žao kada to sve vidim.
A i "donji" dio grada (od M Dvora do Ilidže)je oživio. Pozitivno i pohvalno. Trebamo se još samo boriti u mjesnim zajednicama za ispravljanje negativnosti. I to je to. Svaka čast za temu.
Ne smetaju im rupe i nedostatak korpi. I troše novac koji će se svakako na neki način vratiti nama svima.
Prije dvije godine najviše se jedna grupa mojih prijtelja oduševila vožnjom siti busom. (za sat vidjeli sve što su željeli vidjeti odmah). i onda produžili boravak od 2 dana na još dva, i došli ponovo.
A napredak na poboljšanju ponude se osjeti zadnjih par godina itekako. A nadam se da će biti još bolje.
Malo je teže proći čaršijom i doći do kuće kad se vraćam s posla, ali mi nije žao kada to sve vidim.
A i "donji" dio grada (od M Dvora do Ilidže)je oživio. Pozitivno i pohvalno. Trebamo se još samo boriti u mjesnim zajednicama za ispravljanje negativnosti. I to je to. Svaka čast za temu.
- macan prvi
#140 Re: Opsada turista
Uredu Zagreb, uredu Ljubljana i ostali juzhnoslavenski (jugoslovenski
) gradovi koji se sminkaju da budu sto slicniji Becu... ali Sarajevo je autenticno i u njemu ima i Beca i Istanbula i jos puno toga. I zato je posebno. A turisti idu posjetiti nesto sto prije nisu vidjeli, ne gradove koji se trude biti sto slicniji onome gdje ti turisti vec zive. Zato Sarajevo za turiste itekako ima potencijala i drago mi je da se to vidi 
- alica.k
#141 Re: Opsada turista
ne kontam sta ima lose u backpackerima. pa oni su najzasluzniji sto je svakim danom sarajevo sve ljepse turistima...znam da ih u globalu gradovi ne vole (kao, ne trose puno, putuju na nekom minimalnom budzetu, samo gledaju gdje ce ustedit i tako) ali oni su ti koji dijele pricu o sarajevu ko god ce ih slusati...ultima_palabra wrote:Neko se sad žali da su sve tinejdžeri, backpackeri... pa jbg, da privučeš gotivnog gosta moraš se i potruditi, ponuditi mu neki sadržaj.
meni su to najbolji turisti. znam da je poenta da dodje stranac i potrosi sto vise para i ok, al njih je malo i radi jednog nece doci drugi. dok s backpackerima nije to slucaj.
hoteli (pogotovo skupi) kod nas nemaju ni blizu posla kao hosteli, a ni hosteli nam nisu najpovoljniji iskreno, tak da, nije da se ne trosi...trebaju nam mladi ljudi da posjecuju sarajevo, zato sto ce oni tu sliku dalje prenositi.
- BiH-x
#142 Re: Opsada turista
Atina?
- Creasy
#143 Re: Opsada turista
Jeste ova donja slika, a ova gore? 
-
Mr.Penguin
-
IHAVEDREAM
#146 Re: Opsada turista
Ima se i Sarjevo dakle "sa visine pogledati"....ali izgleda da nije nikome "za bremedejt"..penjati se okolo!!!! 
- just principe
#147 Re: Opsada turista
neki dan, zapravo juce sam u koloni vidio 100-150 kineza/japanaca/korejanaca ili sta su vec 
- escobar__
#148 Re: Opsada turista
Meni je samo žao što u ovoj državi žive negativci poput tebe. Al hajd...Jedan001 wrote:Ne znam sta je toliko posebno... svidja im se jedino sto je sve opusteno i sto se moze landarati i sjediti citav dan i nista neraditi. Pa se zapadnjak lako na nerad navikne... samo im je zbog toga dobro. Inace ko sto neko gore rece slaba zarada od njih jer ostanu 2-3 dana i u prosjeku trose oko 15 eura. Sto je nista, mada kad ih i pogledam to su neki talijani nijemaci ZH kategorije... Ocito razmisljaju gdje da odu u odmor kongo ili sarajevo pa se odluce za ovo drugo jer se ne puca.. inace nista specijalno..
Al volim vala i ja Sarajevo pa nek priča ko šta hoće, nema mi draže čaršije u državi (iz Tuzle sam, nisam stranac
- PipiDugaDevetka
#149 Re: Opsada turista
Ma nisu to Kinezi, Japanci, Korejanci,nego Kmeri, Crveni Kmeri. Sigurno su išli na Bistrik da vide gdje je Bata Živojinović sjarg'o vagone sa naftom. Jazuk onolike ''čorbe''.just principe wrote:neki dan, zapravo juce sam u koloni vidio 100-150 kineza/japanaca/korejanaca ili sta su vec![]()
-
GOLFER
#150 Re: Opsada turista
To je veliki dio toga radi cega je Sarajevo od svih gradova u regionu najzanimljivije, jednostavno je potpuno drugacije i to pozitivno... A svaki turist na planeti zemlji zeli DRGACIJE!!! A tome dodaj i pricu... Osmanlije, AU, Juga, Atentat, Olimpijada, Agresija i otpor opsadi u 4 godine, dzamije i ezani, crkve i zvona,hrana cevapi i pita (koliko se god komsije trudile da prisvoje cevap i burek sebi ipak u narodu je ostalo da je Sarajevo grad bureka i cevapa) itd...ultima_palabra wrote:Ma ne sporim, ali ništa što ne možeš vidjeti širom nekadašnje K und KBloo wrote:ultima_palabra wrote: I jesu Ljubljana i Zagreb blijede replike Beča i drugih evropskih gradova.
stari dio Zagreba je stvarno lijep i posjeduje neodoljivu draž gričke vještice