Gradovi u Kur'anu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#126 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by arzuhal »

Ultravox wrote:Ja "tamo" neću :D
:lol:

Ne beri brigu, neće nas tamo ni vodit. Tamo ne šljive žensko ni 2%, ne bi to one sebi dozvolile :mrgreen: :run:
eddinn

#127 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by eddinn »

arzuhal wrote:

Ne beri brigu, neće nas tamo ni vodit. Tamo ne šljive žensko ni 2%, ne bi to one sebi dozvolile :mrgreen: :run:

ma jok ba, i za njih je isto kao i za nas...... :-) :-) :run: :run:
Ultravox

#128 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by Ultravox »

arzuhal wrote:
Ultravox wrote:Ja "tamo" neću :D
Šta ja znam, vidiš da je moderno ... :D
BHF_Manijak

#129 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by BHF_Manijak »

bijela wrote:ovo sa Lutovim, a.s., gradom i muškinjem je trebala biti šega, šala, pošalica... no, nije prvi put da moj humor bude nerazumljiv ljudima :D
MoRe, ici cemo, ali ponijet dobre gace sa sobom, jak uckur mora bit, inace muski ne idu dalje od Drine! :mrgreen:
eddinn

#130 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by eddinn »

Po meni najbolje je preko satelita :run:

Lutovo Jezero, ili Mrtvo More kako se drugacije zove. Ovo je najniza tacka na Zemlji. U drugim oblastima koje su nize od morskog stupnja, dubina je najvise 100 metara. Druga osobina Lutovog Jezera je da je morske soli sadrzaj na visokom nivou, gustoca je priblizno 30 %. Zbog toga, nema zivih bica, kao ribe ili lisaj, nista ne moze opstati u ovoj oblasti. Zato se Dolina Luta u Zapadnoj literaturi naziva “Dead Sea” to jest Mrtvo More. Historicari smatraju da se mjesto dešavanja velike katastrofe koja je zadesila Lutov narod nalazi na obali jezera poznatog kao ‘‘Lutovo jezero’’, odnosno ‘‘Mrtvo more’’. Sodoma i Gomorra, anticki gradovi u blizini Mrtvog mora, smještenog izmedu Jordana i Zapadne Šerie, koja je danas pod izraelskom okupacijom, prihvataju se kao mjesta u kojima je živio razvratni, homoseksualni narod Luta, a. s. Arheološkim istraživanjima je ustanovljeno da su, u ishodu jednog velikog potresa, ti gradovi sa obala Mrtvog mora udubljeni. Jedan dio Mrtvog mora, koje je, generalno, mnogo plici u odnosu na ostatak mora, je, prema istraživacima, ostatak Lutovog naroda, zatjeranog u zemljine dubine.

Image
Satelitski snimak regija gdje je zivio narod Luta

Image
Fotografije Doline Luta uzete sa satelita

Image

Image

Image

Ovi ljudi su unatoc otvorenim opomenama Lutta a.s., nastavili sa svojim nastranostima.....

posto je "bijela" najavila gdje cemo ici, najbolje je ostati na satelitskim slikama :run:

bijela wrote: nećemo još iz Sabe, ima ovdje još nešto što trebamo vidjeti :) ,
stay tuned dok ne stignem napisati.... :)
bijela

#131 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by bijela »

:lol: to, eddinne, neka si nas poveo satelitom, ko bi dole prolazıo kroz sodomsku pijacu i gomorsku carsiju, strava :shock: 8-)
bijela

#132 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by bijela »

za naredno putovanje, molim vas da iz garaže izvadite slonove umjesto deva :-D

Image
Anne Boleyn

#133 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by Anne Boleyn »

Odlična tema, a i pisanje @bijele. :thumbup:
eddinn

#134 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by eddinn »

bijela wrote:za naredno putovanje, molim vas da iz garaže izvadite slonove umjesto deva :-D

Image

Ja nemam slona u garazi, imam jednog drvenog u sobi, mogu li njega ponijeti? :-)
Motokultivator

#135 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by Motokultivator »

Ako naidju ovi jezikoljupci neka mi pomognu u odluci sta da ponesem. Sirenu ili svirenu reko more zatrebat a mogli smo usput mozda stagod i zasvirat :) ili se mozda ipak kaze sviralo :-)
Ultravox

#136 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by Ultravox »

Image

Ja sam spreman ...

P.S.
Za svaki slučaj ako se ogladni... mesa k'o drva i zahlada je tu :mrgreen:
vazi

#137 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by vazi »

stvarno divna tema i ja nestrpljivo cekam nastavak :thumbup:
eddinn

#138 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by eddinn »

Image
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#139 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by WipeOut »

A jel to moramo pokazat svog slona :roll: :zoka: ?
bijela

#140 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by bijela »

pa
ne
mogu
da
vjerujem...

Image

koliku sam priču bila ispričala i kako je nestala, u kojem trenutku sam je ili zatvorila na X ili ukucala drugi web-site ili šta je bilo - ni sama nemam pojma, uglavnom nestala je :cry:

ništa, neka slonovi idu odspavati još jednu noć i najesti se bambusa il šta već jedu.
Ultravox

#141 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by Ultravox »

Image

Ništa nas ne smije iznenaditi.
Sad mogu čekati :D
eddinn

#142 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by eddinn »

Nema veze "bijela" slonovi su pod rucnom, samo zvizni i eto nas :)
arzuhal

#143 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by arzuhal »

Slonovi ti to nikad neće zaboraviti, bijela... :mrgreen:
arzuhal

#144 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by arzuhal »

Inače?

Image
bijela

#145 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by bijela »

hvala na razumijevanju :)

prošlu epizodu smo završili sa hudhudom - ko je ta ptičica, za koga špijunira Kraljicu i kakve su joj namjere... ostat će još neko vrijeme tajna.
za sada ga vidimo kako oblijeće i nadlijeće palatu, prisluškujući iza zastora Kraljicine razgovore, diveći se raskoši njenog prijestolja i istovremeno mršteći se na praksu njenog naroda da obožava Sunce kojeg - sad ga ima na obzorju, sad ga nema :-?

nestašan i alčak kakav jeste, ali jako mudar i sa iskrom pronicljivosti u oku, u neka doba osjeti da je vidio sve što se ima ovdje vidjeti, te ga vidjesmo kako hitro uzleti...

Image

raširio je svoja prelijepa krila i uputio se ka sjeveru. beli da izvijesti svog gospodara o ovdašnjim dešavanjima.
no, da ne bismo besposleni sjedili u palati čekajući šta će u nastavku biti sa Belkisom, hudhudom i Glavnim likom ove priče - izaći ćemo u grad i vidjeti čega još ovdje ima zanimljivogaaaa...

kako smo se popenjali na naše slonove, neki počeše vrištati zbog visine, a nekima se smuči u želudcu od njihanja. sreća pa nam je Kraljica podijelila specijalne fišeke

Image

kao što znate, nalazimo se u Jemenu, no ako pogledate na zapad, preko mora - vidjet ćete afričko kopno odakle se sve do ovdje birvaktile prostiralo Habeško carstvo, predak današnje Etiopije.

Image

na ovoj egzaktnoj karti možete otprilike vidjeti utjecaj između naroda Habeša i ove zemlje..

sada smo u 6. stoljeću. vladar Habeša se zove Ebreha i evo njegov najpoznatiji portret :D

Image

Ebreha je čuo da u Mekki postoji hram kojeg svi Arapi časte i godišnje dolaze na veliko hodočašće. taj hram, Kab'a, u njegovim očima je bio nižerazredno okupljalište paganskih Arapa. međutim, nije mu bila jasna njihova tolika privrženost toj Kući:
kocka u po pustinje! pih! da je optočena zlatom, ukrašena biserima, izgrađena od mramora, razumio bih! ali da ovi beduini toliko vole kocku napravljenu od cigli blata - ne!

tako je razmišljao ovaj nasilni kralj Habeša.

no, kao što je poznato, psiha nasilnika nije okrenuta ka želji da razumije... neee, nemojte se prevariti pa da na Ebrehu gledate samilosno kao na bezopasnu neznalicu.
ima u njegovim prsima nešto opasnije što ga kopka - u njegovim prsima živi jedno čudovište koje se zove "JA" :shock:

to čudovište njemu šapće: o, ti najveličanstveni caru careva! ti posjeduješ toliko njiva, toliko lavova, majmuna i nosoroga! ti živiš u palati optočenoj zlatom, obukao si se u ružičastu kadifu, na rukama su ti narukvice, a u nosu dijamantni pirsing! i umjesto da oni smrdljivi beduini iz Arabije dolaze da ljube tvoje noge i tvoje hramove, oni idu u pustinju, da hodaju oko kocke!
ti, najutovljeniji i najbogatiji kralju to sebi ne smiješ dopustiti! natjeraj ih da MENI dolaze. natjeraj ih da veličaju tvoje "JA"!

Ebreha je odlučio! napravit će u Sani velebajni hram! bit će toliko lijep i raskošan da će Arapi vremenom zaboraviti svoju kocku u pustinji i nahrlit će ovamo!
dolazit će u Sanu, hodočastiti novi hram, a Ebreha će im biti najvažniji čovjek na svijetu.

Image

kada je novi hram bio sagrađen, Ebreha je pozvao svoje ljude i predstavio im novo divno zdanje, te im naredio da o njemu razglase po cijelom Poluotoku: "ovo će postati nova Ka'ba Arapa!"

no, Ebrehin plan se nije razvijao onako kako je zamislio... godinama je novi hram čamio prazan. Arapi, potomci poslanika Ismaila, nisu htjeli napustiti svoju voljenu Ka'bu.
trpio je Ebreha taj njihov bezobrazluk sve do jednog dana!

naime, Arapima se smučila Ebrehina arogantnost i nipodaštavanje njihovog hrama, Božije kuće - Bejtullaha, a oni malo impulsivniji :D među njima - beduini - su posebno bili ljuti na Ebrehu i njegovo iživljavanje.
toliko da je jednog dana jedan beduin došao u novi Ebrehin hram i.... eto.. hije stigao do wc-a :D , nego malo popiškio hram.

:shock: :shock: :shock:

e moji dragi putnici, hajd samo zamislite Ebrehinu facu kada su mu prenijeli šta PRAKTIČNO Arapi osjećaju spram njegovog hrama, čiji ostaci danas izgledaju ovako

Image

bila je to kap koja je prelila čašu Ebrehine oholosti te je bijesan, dok mu je bijela pljuvačka cijedila između zubi prokreštao:
tako mi moga "JA", srušit ću im Ka'bu!!!!

skupio je vojsku i naredio im da dovedu slonove! slonovima će srušiti Ka'bu, Arapi ga ničim neće moći zaustaviti!

Image

.....
dok se onaj beduin slabih mokračnih kanala smješka Ebrehinoj oholoj zamisli da će srušiti BOŽIJU kuću :lol: ,
i dok oko nas vojnici huškaju slonove da što brže trče na sjever,
prašina koju su digli nam ulazi u grlo, a brEte mnogo i galame.

sreća, naiđe @čarobnjak sa nekim svojim kombijem, njime ćemo pratiti Ebrehinu vojsku. nije za nas ovo truckanje na slonovima, puno se njišu, ultravox je već par puta skoro pao sa svog :-)
....
šta će uraditi ovaj Ebreha sa našom Ka'bom?
da li će slonovi pogaziti grad u kojem se tek treba roditi naš Poslanik?
dokle je hudhud?

odgovore na ta i ostala šokantna pitanja proživite, sa Božijom dozvolom, u narednom nastavku, do tada - hoščakal!
klanjat ćemo podne, pa za Ebrehom!
Ultravox

#146 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by Ultravox »

Image

Slušaj me sad dobro, nema slatka, nema izlazaka i oduzimam ti džeparac i mobitel ...
Sve je zapisano. Umalo da hašer budem nekoliko puta...Vidiš da je @bijela to sve snimila ... :-)
Jel' OK :x
arzuhal

#147 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by arzuhal »

Spreman sam za nastavak... 8-)

Image
ljubav_aha

#148 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:Spreman sam za nastavak... 8-)

Image
odlican izbor :thumbup:
eddinn

#149 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by eddinn »

Bijela aferim. :thumbup:
LONGMAN

#150 Re: Gradovi u Kur'anu

Post by LONGMAN »

Bijela ovo cu na printanje i cuvati za aBd djecu svoju :D

Image
Post Reply