Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
iceman ze

#126 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by iceman ze »

neki od savjeta oko stednje...
http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=103966

Licno imam problem oko stednje, godinama imam solidnu platu, a nista konkretno nisam uspio napraviti ili ustedjeti. Citajuci vase komentare, a i iz tudih iskustava odlucio sam promjeniti stvari. Otvorio sam stednu knjizicu i od svake plate do 10 % stavim na stednju, vec se naka sumica od priblizno jedne plate skupila. Kod kuce sam poceo stedjeti kovanice, sortiram ih po apoenima, vec sam usedio prvih 100 KM. Ranije sam znao ostaviti te kovanice, kao lafo stid te sacekati svojih 10, 20 pf :-D

Kakvi su vasi napretci u stednji; tema je ekstra samo nastavite sa dobrim kkomentarima... :sax:
malaplavooka

#127 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by malaplavooka »

E ja skontala fazon, kod mene upalilo.7dana u džepu nosim novčanicu od 50 KM.Obećala sebi neću je rasitniti bar sedmicu,jer čim rasitniš-bye bye, pa po kući iskupljam kovanice koje bih potrošila i da sam rasitnila ovih 50,priznajem, zaletila sam se par puta ali se onda sjetim: Ne diraj crvenu! :) Bogami fercera...jer do sada bih je da nisam tako uradila potrošila davno :)
drndalo

#128 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by drndalo »

Tako i ja vec 7 mjeseci nosim istu crvenu, jos je nisam razbio, nemaju sitno... ;-)
žuti

#129 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by žuti »

metar_drva wrote:
Black swan wrote:ko dopušta da se zadužiš više no što možeš?

nama je bankar 2008 rekao da ne možemo dobiti kredit jer njih ne zanimaju voćnjaci i zemlja nego hipoteka na brzoprodajuće stanove u centru...
ah, da... banke su krive pohlepnim bezmozgićima koji nemaju blagog pojma kako će vratiti ogromni kredit? smiješno, isto kao priča da je društvo krivo jer je taj i taj narkoman...
svaki biznis bi trebao da nosi određeni rizik. ali, banka posluje na principu da nikad nije na gubitku tako da mislim da banke upravo hoce da ti bezmozgici teško, s mukom, vracaju kredite jer njihov konačni cilj je da upravljaju ljudima tako sto ce ih pretvoriti u robove.
E&E

#130 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by E&E »

Moj nacin stednje je otvaranje stedne knjizice pa onda orocavanje novca... Na primjer (lupam) skupite 500KM i odnesete da se oroci na 6 mjeseci (nije neka kamata) slijedeci mjesec opet odnesete koliko ste ustedili (lupam) 200KM i napravite da vam ta 2 orocenja isticu isti dan, pa tako trece, cetvrto peto itd itd itd... Nakon sto istekne tih 6 mjeseci od prvog orocenja na tom racunu vec ima finih parica, eh onda tu kompletnu sumu orociti opet na 6 mjeseci i ponavljati postupak :) Jest malo peglancija oko stalnih odlazaka do banke, ali se isplati iz razloga sto je licno meni, a vjerujem i mnogima zao razrociti pare :) I onda jednog dana dodjete do toga da vam se isplati orocavati na 13 mjeseci sto je na sumu recimo od 10.000 i kamatnu stopu 4% vise nego fino za pocetak. Malo je post s brda s dola al sta je tu je :)
Zvoncica123

#131 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by Zvoncica123 »

Prosli mjesec sam pocela da stedim kovanice, u jednu kasicu samo 5 km, u drugu moze sve (mogu i papirne). I pocela sam se ponasati cudno :) kad odem nesto da kupim jedva cekam da mi vrate kovanicu od 5 km da je stavim u kasu (bas mi bude krivo ako mi drugacije vrate kusur hehe), i skupila sam 50ak KM aliiii...sam ih potrosila neki dan na glupost neku :)
A inace sam grozna sto se tice finansija. Imam prosjecnu platu, a zaduzena sam 3 skoro 4 prosjecne plate:) Planiram da do NG pokusam izmiriti sitne dugove (neplacen racun za mob, internet isl) i od januara u misiju vraćanja dugova uz određenu štednju. Jos samo da napravim realan plan :)
Gospoda Ministarka

#132 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by Gospoda Ministarka »

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 11:30, edited 1 time in total.
iceman ze

#133 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by iceman ze »

Mislim, sama cinjenica da covjek ima namjeru, i da zeli da napravi neki plan stednje je pohvalno. Moj prijatelj je stedeci ustedio ucesce za vozilo, od par hiljada, uzeo novo vozilo uz minimalnu ratu. Drugi slucaj, jedan kolega je godinama skupljao za novo auto, i na kraju ga kesirao, bez kredita, kamata, kaska i sl. fazona. :-D

Postoji razni nacini stednje, stvar je samo dicipline trosenja, da se covjek ne rastaje od novca bez da razmisli, da li mu to zaista treba. Razmisljao sam i o kupovini dionica neke jace firme, koja barem ima 10 % prihoda na godisnjem nivou, i to ostaviti svojim potomcima u amanet, ovako od tekucih troskova tesko da njima sta mogu ustediti. :)
E&E

#134 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by E&E »

Jbt sada gledam cudno je kad neko kupi recimo auto keshom, a ne na leasing ili kredit... To je do mene ili do vecine, ja sam lud ili vecina sto nikad nisam nista uzeo na kredit, ali znaci apsolutno nikad nista :S nemam neki ogroman priliv finansija + supruga nije u radnom odnosu + beba od 2 mjeseca... Uzeo sam recimo maticne celije cryo save kesh parama, kolica od 800KM krevetic od 500 itd itd itd da ne nabrajam i to sve u zadnja 3 mjeseca + sitnice necemo ni spominjati... Ne kontam kako je ljudima cudno kada neko zna raspolagati finansijama... Fakat da li je do mene? I jos jedna stvar... Nisam stipsa nikada bio, kad ja imam imaju i svi oko mene... Mjesecno prosjecno 5-6 puta izlazim vikendom, dnevne kafe i zajebancije ne racunam i to nisu izlasci tipa ispijanje soka 8 sati, masala imam 100+ kg pa mogu dobro i pojest i popit :D
Gospoda Ministarka

#135 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 11:31, edited 1 time in total.
♥ Julianna ♥

#136 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by ♥ Julianna ♥ »

1. Pijte manje kave u kafićima. Jedna kava s mlijekom na dan stajat će vas gotovo 500 eura na godinu. Da tih 500 eura na godinu uložite u otvoreni dionički investicijski fond s prosječnom dobiti od 12 posto na godinu, nakon 25 godina imali biste nevjerojatnih 74.666,96 eura.

2. Nosite užinu na posao. Svi znamo da je to najbolje i najjeftinije, pa zašto smo onda lijeni to učiniti? Trošite li svaki dan 20 kn za 'gablec', na godinu ćete uštedjeti 4.800 kn.

3.Umjesto da idete u teretanu ili na rekreaciju koju skupo plaćate, radije se s posla vraćajte pješice. Nijedna teretana neće vas dovesti u takvu formu kao 30 min hodanja svaki dan.

4. Na rasprodajama nikad ne kupujte stvari koje vam prije nisu zapele za oko. Ne kupujte samo zato što je 'na sniženju' ili prema onoj logici 'možda će mi trebati'.

5. Potrudite se ne udebljati: zadržite li istu veličinu odjeće, možete je nositi godinama. Mršavi ljudi plaćaju i nižu stopu životnog osiguranja.

6. Prestanite pušiti. Napravit ćete odličnu stvar za svoje zdravlje, ali i svoj proračun. Jedna kutija na dan stoji vas 1.000 eura na godinu. Da taj novac uložite opet u onaj dionički fond, nakon 25 godina imali biste još 149.333 eura.

7. Ne kupujte hranu dok ste gladni. Osobno iskustvo i iskustvo mnogih s kojima sam razgovarala dokazalo je da se tako tijekom kupnje 'špeceraja' potroši mnogo više nego dok kupujemo siti.

8. Koristite se javnim prijevozom. Živite li u gradu, nema smisla da na posao putujete automobilom. Izračunajte koliko ćete uštedjeti na benzinu.

9. Kod kuće otkažite fiksni telefon – niste li ionako stalno na mobitelu?

10. U velikim supermarketima kupujte proizvode s etiketom supermarketa. Proizvode ih isti proizvođači koji proizvode i skuplje artikle. Dakle, isti proizvod – drugo pakovanje, ali znatno jeftinije.

11. Zamijenite sve žarulje u stanu ili kući štednima.

12. Malo smanjite grijanje u stanu. Stupanj niže može vam uštedjeti čak 10 posto uobičajenog računa za grijanje, naravno, ako niste na toplani.

13. Čuvajte se Božića: više od pola darova kupljenih u tu svrhu nikad se ne upotrijebi. Pazite da novac ne bacate tek toliko da nešto kupite i zadovoljite formu, radije pitajte najbliže što uistinu žele.

14. Čuvajte se vlastite djece: nitko nam ne zna tako lako izbiti novac iz lisnice kao djeca. Uvjerena sam da neće imati trajnih psihičkih posljedica ako im ne kupimo upravo tenisice koje su zamislila i koje ima pola razreda.

15. Nekoliko tjedana svaki dan vodite dnevnik troškova. Zapišite svaku sitnicu na koju ste potrošili novac. Kad shvatite na koje ste gluposti potrošili novac, vjerojatno ćete to prestati činiti.

Razmislite malo kolika vam je satnica, odnosno koliko vrijedi vaš sat rada. S obzirom na prosječnu plaću u Hrvatskoj ne mnogo. Zbog toga nemojte dopustiti da vam novac doslovno curi iz ruke. Pa sami ste ga zaradili, zato se pobrinite dio sačuvati za sebe. Zanimljiva je priča o grčkom filozofu Sokratu. Naime, on je svakodnevno sa svojim prijateljem posjećivao atensku tržnicu. Razgovarao je s trgovcima, raspitivao se o njihovoj robi, ali nikad ništa nije kupio. Nakon nekog vremena prijatelj ga je upitao kako to da nikad ništa ne kupi. Sokrat je odgovorio: 'Uvijek se iznova iznenadim koliko je stvari koje mi ne trebaju.'

iii? Kad ću živjeti pametnjakoviću ?
Ja imam jednu teoriju . Štedljivi ljudi su uskogrudni, sitničavi, zatvoreni, pa da ne idemo sad predaleko, aliii neki pomalo i ograničeni. Valjda svojim krugom zadatih parametara tako lakše vladaju. I što su štedljiviji, to su im ove osobine izraženije. Razumijem ja racionalno trošenje ili kad se nema para, ali uopšte nije poJNT u količini novca koji potrošimo, nego u kvaliteti nečega što njime dobijemo. Ako je to zadovoljstvo i hrana za dušu, a može si čovjek priuštiti, čemu onda stezati kaiš?

Ja znam na prim. masu ljudi koji mogu sebi priuštiti, a ne idu u restorane na ručak ili večeru, jer im je to bacanje para.
I kad još počnu računati koliko mesa za te pare kupiti i jesti kod kuće, ja bih se obezglavila najradije!
Gospoda Ministarka

#137 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 11:31, edited 1 time in total.
♥ Julianna ♥

#138 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by ♥ Julianna ♥ »

nisam na tebe mislila, nego općenito govorim. Vodim se primjerima koje poznajem, a koji stežu kaiš i tamo i gdej nije apsolutno neophodno. e kod takvih ljudi uvidjeh ovu korelaciju osobina ličnosti sa štedljivim navikama. Takvi ljudi su škrti i na ljudskosti, emocijama, drugarstvu i sl, ne samo na novcu.
Ima i onih dinar efendija i onih koji hoće potrošiti, ali sve kroz marku gledaju i kalkulišu. Ni takve ne volem.
Gospoda Ministarka

#139 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 11:32, edited 1 time in total.
madner

#140 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by madner »

Ja sam ustedio i do 2500 KM ove godine. Nisam kupio nove skije. Tako se to radi.
♥ Julianna ♥

#141 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by ♥ Julianna ♥ »

@GM Ne treba to ništa razgraničiti, štedljivost je prvi korak ka škrtosti. A vis a vis ovih lider pravila: škrtost = štedljivost prema van, štedljivost = škrtost prema sebi. Ali ovo sad pomalo odmiče od teme, odosmo u drugom pravcu.
Odvratne su mi kalkulacije, pogotovo koliko ću sebi kafa priuštiti, kako ću se kome nasmijati, koliko ću puta koga nazvati (da ne bi potrošila bobe nedoBog), na to me podsjeti ova lista pravila. Priuštiću sve što mogu i što mi je ćejf.
Inače mi se nekako čini da što više trošim, više mi ostaje, čim zavrnem odjednom nemam para.
A eto bi mi zanimljivo i malo analizirati profile ovih manje i više štedljivih.
Zvoncica123

#142 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by Zvoncica123 »

Gospoda Ministarka wrote:
:-) Izvini, ali ti si daleko od bilo kakvog oblika stednje...
A znam :) Ali do toga me je dovelo moje neracionalno trošenje, i neplaniranje. Ali sam konačno shvatila da sam sama sebi kriva i da to trebam promjeniti. Alii ovo je tema o štednji a ne vraćanju dugova pa sam vjerovatno zalutala :)
madner

#143 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by madner »

Dakle savjet kako ustediti jeste da ne pijes, ne pusis, ne izlazis i mrznes se u svom stanu dok jebes majku Grasu :D
♥ Julianna ♥

#144 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by ♥ Julianna ♥ »

:lol: :lol: :lol: deder dodaj pored Grasa i Bakije, šta će ti taki život :-D
Gospoda Ministarka

#145 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 11:32, edited 1 time in total.
madner

#146 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by madner »

Kakve Bakije, pa sve sto si ustedio ode na hodze i bule.

Licno, ko ne uziva u zivotu nikad ne uspije, jer mi sto uzivamo znamo prave ljude i to je najbitniji faktor :D
HAVANA

#147 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by HAVANA »

Meni je najvaznije da skontam gdje cu ih zaraditi :D a potrositi je lako,i merak... :roll:
Kad uspijem vise zaraditi ,sklonim ih od sebe...zabetoniram ih,u nekretninu... :-D
A stednja svakodnevna...stroga sam talasika za toga :roll:
HAVANA

#148 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by HAVANA »

Nije mi ni zena nista bolja,zaboravih rec. :D
Gospoda Ministarka

#149 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 11:33, edited 1 time in total.
♥ Julianna ♥

#150 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by ♥ Julianna ♥ »

@madner - zato i kažem stavi ih odmah na listu pored Grasa :D šta će mi Bakijske hodže i bule, znam i sama otić na onaj svijet. Svakako gore kad dođem moram chekirat kartu, pa tek onda vidjet gdje mi je gate kad bude boarding :-D
@havana - i ja kontam gdje bi zaradila, al vidim da mi nekako bolje ide trošenje, pa kontam bolje da radim ono u čemu sam dobra :-D
Post Reply