Nazivi klubova

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
ganjeta

#126 Re: Nazivi klubova

Post by ganjeta »

Hajmo sad kako je nastao Torpedo,odnosno FKS? :D

Je li fuzijom Udarnika i Pofalićkog nastao Torpedo?
Obuca9

#127 Re: Nazivi klubova

Post by Obuca9 »

ganjeta wrote:Hajmo sad kako je nastao Torped,odnosno FKS? :D

Jeli fuzijom Udarnika i Pofalićkog nastao Torpedo?
Malo provokacije za taj Pofalićki, ha? Usput, Pofalićki je klub koji i danas postoji, a nekad davno je vaša podružnica, godinama poznat kao "mali Željo", ali to bi valjda trebao znati.

Što se tiče ovog drugog, nikakav problem, rado cu ti objasniti, dio historije mog kluba kojeg se ja uopšte ne stidim, niti znam ikoga ko krije to. Jesmo nastali smo fuzijom Udarnika i Slobode, jesmo nosili smo naziv Torpedo, jesmo sada smo Sarajevo, nosimo bordo boje i tako će ostati zauvijek.

Torpedo je nastao fuzijom Udarnika i Slobode. Ideju za naziv je dao Šefik Maglajlić, koji je se tek vratio s putovanja po Rusiji, gdje je ostao zadivljen partijama Torpeda iz Moskve. Na sjednici Društva održanoj 5. oktobra 1947. godine, na prijedlog Mirka Ostojića, tada glavnog i odgovornog urednika Oslobođenja, donesena je odluka da društvo promjeni naziv iz "Torpedo" u "Sarajevo".

Ako te još šta zanima, slobodno pitaj. ;)
ganjeta

#128 Re: Nazivi klubova

Post by ganjeta »

Nije bila provokacija. ;-) Fuzijom Udarnika i Slobode.
Obuca9

#129 Re: Nazivi klubova

Post by Obuca9 »

ganjeta wrote:Nije bila provokacija. ;-) Fuzijom Udarnika i Slobode.
Precizinije rečeno, fuzijom Omladinskog sportskog društva “Sloboda” i Radničkog sportskog društva “Udarnik”. ;)
madtv

#130 Re: Nazivi klubova

Post by madtv »

tema :thumbup:
(samo je nemojte pretvorit u dosadna prepucavanja...znamo vec koga ;))
just principe

#131 Re: Nazivi klubova

Post by just principe »

eh ovako, prelistao sam temu i nisam vidio da ste pisali o turskim klubovima :-)

i sad mene zanima, naravno ako neko zna zasto vecina turskih klubova ima na kraju ono SPOR, da li se to oznacava kao Sport, pa sad onda imamo SamsunSPORT jel tako :lol:

i da, WTF is Genclerbirligi :roll:
Obuca9

#132 Re: Nazivi klubova

Post by Obuca9 »

just principe wrote:eh ovako, prelistao sam temu i nisam vidio da ste pisali o turskim klubovima :-)

i sad mene zanima, naravno ako neko zna zasto vecina turskih klubova ima na kraju ono SPOR, da li se to oznacava kao Sport, pa sad onda imamo SamsunSPORT jel tako :lol:

Sport se na turskom kaze SPOR.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#133 Re: Nazivi klubova

Post by -LIBERO- »

Nije provokacija :D ,cisto da odmah upozorim da ne bude glupih "zaletanja".

Mislim da sam negdje,onako usput,pokupio informaciju..cak mislim da je bio skeniran neki prastari dokument ili nesto slicno.na kojem se vidi da je danasnji f.k Zeljeznicar,prvobitno,ili barem u nekom periodu svoga postojanja(mislim negdje na samom pocetku),nosio ime Zeljeznicari (mnozina)

Je l' to fakat tako ili...?
ganjeta

#134 Re: Nazivi klubova

Post by ganjeta »

Nije tako. 8-)
Obuca9

#135 Re: Nazivi klubova

Post by Obuca9 »

-LIBERO- wrote:Nije provokacija :D ,cisto da odmah upozorim da ne bude glupih "zaletanja".

Mislim da sam negdje,onako usput,pokupio informaciju..cak mislim da je bio skeniran neki prastari dokument ili nesto slicno.na kojem se vidi da je danasnji f.k Zeljeznicar,prvobitno,ili barem u nekom periodu svoga postojanja(mislim negdje na samom pocetku),nosio ime Zeljeznicari (mnozina)

Je l' to fakat tako ili...?
Nije. Mislim čak da se u onom prvom Statutu nigdje i ne spominje ime Željezničar, nego se govori da je osnovano Željezničko športsko društvo. Možda se i vatam, ali ako se dobro sjecam tako sam vidio. Vrtila se negdje po netu kopija tog Statuta pa nek neko cibne link.
ganjeta

#136 Re: Nazivi klubova

Post by ganjeta »

Tako je Semire ;-)
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#137 Re: Nazivi klubova

Post by -LIBERO- »

E pa tog dokumenta sto se vrtio po netu se i j sjecam. Prije par godina sam negdje na netu naletio na njega i vjerovatno mi je od tada ostalo to u glavi. Znam da nije pisalo Sportsko drustvo Zeljeznicar..a eto ocito je onda pisalo to Zeljeznicarsko sportsko drustvo.

Do mene je onda. Mada eto,ako je i ova druga verzija istinita,kada se desio taj "prelomni" momenat pa dobise ime kakvo je sada f.k Zeljeznicar.
ganjeta

#138 Re: Nazivi klubova

Post by ganjeta »

-LIBERO- wrote:E pa tog dokumenta sto se vrtio po netu se i j sjecam. Prije par godina sam negdje na netu naletio na njega i vjerovatno mi je od tada ostalo to u glavi. Znam da nije pisalo Sportsko drustvo Zeljeznicar..a eto ocito je onda pisalo to Zeljeznicarsko sportsko drustvo.

Do mene je onda. Mada eto,ako je i ova druga verzija istinita,kada se desio taj "prelomni" momenat pa dobise ime kakvo je sada f.k Zeljeznicar.
:-)
Čuj ako je istinita :lol:
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 28/05/2015 17:05, edited 2 times in total.
Buducnost_Banovici

#140 Re: Nazivi klubova

Post by Buducnost_Banovici »

FK Budućnost Banovići ! :)
ODVRATAN_i_GADAN

#141 Re: Nazivi klubova

Post by ODVRATAN_i_GADAN »

ganjeta wrote:Tako je Semire ;-)
Grijesis... Sta citao? Drzao ga u rukama tj. u prvim pravilima kao i u ovim u prilogu (1933) lijepo pise ZELJEZNICAR!!

Image

Image
jeza u ledja

#142 Re: Nazivi klubova

Post by jeza u ledja »

Haj ovo.

Zasto 'Standard' Lijez? :shock:

Mislim kakav je to fazon, cuj 'standard'? :-)
ODVRATAN_i_GADAN

#143 Re: Nazivi klubova

jeza u ledja wrote:Haj ovo.

Zasto 'Standard' Lijez? :shock:

Mislim kakav je to fazon, cuj 'standard'? :-)
Valjda LOS standard. :D :D
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 28/05/2015 17:05, edited 2 times in total.
ODVRATAN_i_GADAN

#145 Re: Nazivi klubova

Interesuje me zasto je Inter iz Zapresica Inter kada znam da su bili Inker? Na njihovoj stranici nema ni spomena tog imena (INTER) iako su masovno mijenjali imena kroz istoriju http://www.inter.hr/klub_povijest.htm
ODVRATAN_i_GADAN

#146 Re: Nazivi klubova

Za Standard ostaje pitanje otvoreno tj. mutira u "Zasto se pariski klub zove Standard?" Mora biti LOS pa zbog toga! :cry: :cry:
Richard Wagner

#147 Re: Nazivi klubova

Post by Richard Wagner »

Koliko Arsenala ima? Imaju i dvije Barcelone.
fakat

#148 Re: Nazivi klubova

Post by fakat »

just principe wrote:eh ovako, prelistao sam temu i nisam vidio da ste pisali o turskim klubovima :-)

Obicno ide ime grada i dodatak spor, dok istanbulski timovi nose imena po gradskim cetvrtima. Genclerbirligi izgleda znaci nesto kao "udruga mladih", a dali su takvo ime samo da nasekiraju evropske tv reportere.

Richard Wagner wrote:Koliko Arsenala ima? Imaju i dvije Barcelone.
Ima ih izgleda ima puno, zvuci pravo zafrkano, protivnik se odmah demoralise kad cuje sa kime igra.

Uzgred, najbolji cileanski tim se zove Colo Colo.
jeza u ledja

#149 Re: Nazivi klubova

Post by jeza u ledja »

Ja kad sam cuo da postoji Barcelona FC u Juznoj Americi dugo sam mislio da je iz Venecuele, jer u istoj postoji istoimeni veci grad. No klub je iz Ekvadora, iz grada Guayaquil i osnovali su ga doseljenici iz Katalonije, tako nesto. :-)
Pravo glupo, cuj ono mislim imas omiljeni tim, razumijem, ali taj tim je dobio ime po gradu u drugoj zemlji. Ne radi se o lokalnom klubu bosanskih izbjeglica u Svedskoj ili tako nesto, vec jednom od najjacih klubova u zemlji.
ultima_palabra

#150 Re: Nazivi klubova

Post by ultima_palabra »

jeza u ledja wrote:Ja kad sam cuo da postoji Barcelona FC u Juznoj Americi dugo sam mislio da je iz Venecuele, jer u istoj postoji istoimeni veci grad. No klub je iz Ekvadora, iz grada Guayaquil i osnovali su ga doseljenici iz Katalonije, tako nesto. :-)
Pravo glupo, cuj ono mislim imas omiljeni tim, razumijem, ali taj tim je dobio ime po gradu u drugoj zemlji. Ne radi se o lokalnom klubu bosanskih izbjeglica u Svedskoj ili tako nesto, vec jednom od najjacih klubova u zemlji.
To mi nije bilo nikad jasno, a ima i nekakav Liverpool negdje u Južnoj Americi :-) Kakva je njegova priča?
Post Reply