Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Moderator: anex
- madner
#126 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Mani se suplje, politika ti je sprat iznad. Ja govorim o opstim stvarima koje nisu vezane za BiH a ti bi da lijecis svoje brojne frustracije.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#127 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Gdje su frustracije? Po čemu je BIH Telecom za običnog BIH građanina "zlatna koka"? Što plaća skupu uslugu? što je luksuz telefonirati? Kad je BH Telecom imao javni natječaj za posao? To zaista jesu frustracije....madner wrote:Mani se suplje, politika ti je sprat iznad. Ja govorim o opstim stvarima koje nisu vezane za BiH a ti bi da lijecis svoje brojne frustracije.
I teme jeste vezana za BIH. I državni intervencionizam postoji i treba da postoji.
- madner
#128 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Zlatna je koka jer osim sto zaposljava BH gradjanine puni budzet federacije. Sto je znatno bolje od toga da placaju isto toliko za telefon ali da te pare pune budzet Njemacke.
- KatarinaKosaca
#129 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Da, pojedine BIH građane zapošljavaju. Problem je što nemaju svi BIH građanij ednaku šansu. Ponavljam: Kad je izašao natječaj za posao u BIH Telecomu? na mjesto portira, čistačice, računovođe?madner wrote:Zlatna je koka jer osim sto zaposljava BH gradjanine .
- madner
#130 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Ne znam, ne pratim ta mjesta sa niskim platama ali nazovi pa se raspitaj. 
- KatarinaKosaca
#131 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Da je bar duhovitomadner wrote:Ne znam, ne pratim ta mjesta sa niskim platama ali nazovi pa se raspitaj.
NI BIh Teleco0m ni Elektroprivreda, ni FDS, ni Popta, jednostavno ne objavljuju natječaje. Pune bliski vladajućim strukturama. Dakle, privatizacija po džepu BIH građana bez certifikata čak.
- madner
#132 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Prvo nije istina a drugo nema nikakve veze sa onim sto sam rekao. Kao i uobicajno razvodnjavas diskusiju i bavis se svojim frustracijama. Kako objasnjavas da vece drzave ne prodaju udjele u svojim preduzecima a nama to predstavljaju kao pravu stvar?
- KatarinaKosaca
#133 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Imaju natječaje? Upsss, nisam informirana. Zaista sam isfrustrirana, izvinimadner wrote:Prvo nije istina ?
- madner
#134 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Ti si stvari prebacila na dnevno politicka desavanja, i sada pokusavas licnim uvredama prikriti manjak znanja. Predlazem ti da procitas koju knjigu, mozda onda mozes diskutovati sa argumentima umjesto postapalica.
-
elia
#135 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Rijec frustracija se u razgovorima o ekonomiji ne koristi, jer ima puno adekvatnijih i objektivnijih rijeci za izrazavanje. Osim ako neko vise ne zna ostati objektivan pa mu nista drugo ne preostaje nego da postane subjektivan
Ali iskreno i ja mislim da nije vrijeme da se BH Telecom proda. Jer poznavajuci nas, sigurno smo nesposobni prodati kako treba, pa ako nam jos Telekom i EP odu iz ruku onda smo nastradali. Ali unutar organizacije stanje je tako mizerno i cemerno, ma katastrofa stvarno. Tamo treba podijeliti masu otkaza. Postalo je leglo da ne pricam cega. Dobro je dok se ima izvora novca za drzavu, ali moze to biti puno puno bolje.
Ali iskreno i ja mislim da nije vrijeme da se BH Telecom proda. Jer poznavajuci nas, sigurno smo nesposobni prodati kako treba, pa ako nam jos Telekom i EP odu iz ruku onda smo nastradali. Ali unutar organizacije stanje je tako mizerno i cemerno, ma katastrofa stvarno. Tamo treba podijeliti masu otkaza. Postalo je leglo da ne pricam cega. Dobro je dok se ima izvora novca za drzavu, ali moze to biti puno puno bolje.
- KatarinaKosaca
#136 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Nije se spomenula politika dok nisi došao. Ja ne čitam, pa ne znam. MIslim knjige. A ti forum po 24h . 
- madner
#137 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Naravno. Da. Rekoh ti. Bice bolje.KatarinaKosaca wrote:Imaju natječaje? Upsss, nisam informirana. Zaista sam isfrustrirana, izvinimadner wrote:Prvo nije istina ?
- madner
#138 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Ocito ne citas knjige jer je ta tema dosta dobro obradjena, upravo zbog tranzicije cijele istocne Evrope. Ali eto ti znas da je to do minderasa a na zapadu nema nepotizma i sve menadzer do menadzera.KatarinaKosaca wrote:Nije se spomenula politika dok nisi došao. Ja ne čitam, pa ne znam. MIslim knjige. A ti forum po 24h .
Mislim mogu ja to i blaze upakovati i samo implicirati da pojma nemas o cemu pricas, ali cemu tu kada se pravis da nije tako.
- KatarinaKosaca
#139 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
O tome i govorim, Privatni kapital nema ni višak radne snage, ni neljubazno osoblje na šalterima (primjer šaltera BIH Telecoma u pošti na Malti), ni rođake (ako i ima rođake moraju biti kompetentni), snižava cijenu građanima i takmiči se na tržištu. Ovako, zaista penzioneri, radnici, studenti nemaju ništa od te famozne "zlatne koke".elia wrote:Ali iskreno i ja mislim da nije vrijeme da se BH Telecom proda. Jer poznavajuci nas, sigurno smo nesposobni prodati kako treba, pa ako nam jos Telekom i EP odu iz ruku onda smo nastradali. Ali unutar organizacije stanje je tako mizerno i cemerno, ma katastrofa stvarno. Tamo treba podijeliti masu otkaza. Postalo je leglo da ne pricam cega. Dobro je dok se ima izvora novca za drzavu, ali moze to biti puno puno bolje.
- madner
#140 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Privatni kapital ne snizava cijene zato sto voli snizavati cijene nego zato sto je primoran konkurencijom. Ljubaznost je direktno povezana sa tom istom konkurencijom, jer to postane jedna od stavki. Dakle problem moze biti jedino to sto na nasem trzistu nema prave konkurencije, niposto sto je firma u drzavnom vlasnistvu.
-
diplomac
#141 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Puni budzet za isplatu jedne mjesecne penzije u Federaciji,ali zato buni budzete duboke kao bunar - pojedinacamadner wrote:Zlatna je koka jer osim sto zaposljava BH gradjanine puni budzet federacije. Sto je znatno bolje od toga da placaju isto toliko za telefon ali da te pare pune budzet Njemacke.
- drndalo
#142 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Bogami prema profitu telekom firmi nam u nas, nismo bas toliko mala zemlja... I ova 3 operatora jos nisu prava konkurencija jedni drugima, ali veca su nego sto su bili...
I da, jedini gori monopol od drzavnog je privatni... Sirfa: T-Com u HR...
-
diplomac
#143 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Pare su u vodi,gorivu,igrama na srecu,obrazovanju,struji.... telekomunikacije su samo izvikane,nit zaradjuju toliko,nit su im tolike plate,osim njih nekoliko koji sami sebi namjestaju i odradju plate (i svojoj rodbnini strateski rasporedjenoj po funkcijama natravno),ovo ostalo sve je davno srozano,pogotovo u zadnjih par godina kako ovi narod zna krcme sve sto stignu.drndalo wrote:Bogami prema profitu telekom firmi nam u nas, nismo bas toliko mala zemlja... I ova 3 operatora jos nisu prava konkurencija jedni drugima, ali veca su nego sto su bili...
-
jefferson
#144 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Ali nivo ignorantnosti sa nivoom teorija zavjera kod nas je uvijek bio jedan od gorucih problema!DinoZe wrote:@ Jefferson
Ja jeam u americi, ali dovoljno vremena godisnje provedem u BIh da znam o cemu pricam.
Prvo, zastita na radu je u skladu sa zakonima! Onda zakon ne valja, a u zeljezarama se uvijek ginulo i ginut ce se, jer je to priroda posla.
Nittal zaposljava radnike po toj cijeni rada. On je kapitalista, i ako ti se ne svidja, pokupis stvari i trazis posao negdje drugo. Kada bude mala ponuda radnika a velika ponuda radnih mjesta, tada ce i Mittal povecati satnicu.
Nemoj porediti Indiju sa BiH! Indija je ozbiljna zemlja!!!!
Sto se tice amerike i kradje po svijetu, tu negdje rasprava prestaje. Malo se makni iz te sredine pa mozda nesto i bude od te nase drzave!
Naravno da je kapitalizam ja to ne sporim, ali mislim da to nema nista sa ovom temom jer je to velika firma na koju nema niko utjecaj. Ja sam naveo primjer Mitalla jer on ulazi u statistike koje je naveo Peniclilin, koje nisu realan pokazatelj privrednog stanja nase privrede.
Ti si otisao u Ameriku i dosao si na gotovo znaci koristis stvari i sistem za ciju izgradnju uopste nisi zasluzan, i sada od tamo pametujes kako bi trebalo. A zato nebi ovidje dosao i radio neke studije pa da se onda upoznas sa cinjenicnim stanjem i dobijes pravu sliku.
Pa naravno da mogu investirati u privredne zone kada su samo iz Iraka pokrali milijarde dolara
1. Ja kada ti spominjem ameriku ja ti spominjem sa nivoa jedinke. Sto se tice toga dosao na "gotovo" ja sam ovdje imao daleko manje nego sto ti imas sad u BiH. npr. nisam imao kompjuter da jedem govna na forumu, niti auto (sto je ovdje susta potreba) itd, itd. Ali nisam cekao da mi neko nesto da!A zaboravi da se to tamo kod vas u USA zbog cenzure prodaje pod : ljudska prava, terorizam, bojni otrovi i nuklearna prijetnja.
Samo se nadam da ne opravdavas upad u drugu zemlju i eksplatisanje njihovih prirodnih bogastava za svoje potrebe.
Ali evo sada ce ljeto pa ces ako Bog da ovamo i mozes pogledati par Evrospki slobodnih medija.
2. Sto se tice cenzure i sl, vec sam rekao, bilo bi dobro da malo prosparas po svijetu!
@katarina:
Da placam porez u BiH!
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#145 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
DinoZe wrote: Da mi je samo viska para, jeli bi vi svi moje jogurte![]()
![]()

http://yogurttime.com/contact.html
prokontaj ovaj business
poceli prije dvije godine.. od jedne jogurthane napravili 5
trziste na kojem rade je grad od 150 000 stanovnika- kantonalno srediste
sad se sire uz "Lasvu",
vec imaju i fransizu
kad su visocaci mogli kupit McD fransizu sarajlijama mozes vala i ti zenicanima kupit franzizu za Yogurt Time
-
jefferson
#146 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Ima ovdje gdje sam ja Yogurt32, udjes i imas masine da tocis Yogurt i natocis razne ukuse i voca dodas placas po tezini. Super stvar, sladoledarnica pored se odmah zatvorila!
- fidoremilienko
#147 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Sve (BHT, EP BiH, Pošte BiH, ŽFBiH, ŽRS......) će se to privatizirati, kad tad! 
- Penicilin
#148 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Jedina ispravna stvar koja je rečena ovdje o Telecomu je to da možda još nije vrijeme da se proda i to ne zato što neće znati prodati jer procedura prodaje je već poznata već zato što neće znati potrošiti odnosno ispravno uložiti novac koji dobiju od prodaje. Osim toga trenutno stanje na tržištu akvizicija u telekomunikacijama je još prilično loše i da bog da da bi se mogle dobiti pare koje su nam nuđene prije 4 godine kada je prodat telekom srpske. Stvar je u tome što te neke 3 milijarde KM koje bi se trebale dobiti od prodaje mogu biti plodonosno ili manje plodonosno iskorištene za razvoj BiH privrede i infrastrukture ali trenutna kao i ona prošla vlast po mom mišjlenjeu nemaju ni kompetentnosti ni poštenja da naprave ništa bolje nego što je Dodik napravio sa parama od telekom srpske.elia wrote: Ali iskreno i ja mislim da nije vrijeme da se BH Telecom proda. Jer poznavajuci nas, sigurno smo nesposobni prodati kako treba, pa ako nam jos Telekom i EP odu iz ruku onda smo nastradali. Ali unutar organizacije stanje je tako mizerno i cemerno, ma katastrofa stvarno. Tamo treba podijeliti masu otkaza. Postalo je leglo da ne pricam cega. Dobro je dok se ima izvora novca za drzavu, ali moze to biti puno puno bolje.
Svi ostali argumenti izneseni su samo pokazatelj niskog nivoa znanja. Prije svega ovde se ne razumije šta znači i kako funkcioniše tržište. BH Telekom već duže vrijeme gubi tržišnu poziciju i tu im neće pomoći naša čvrsta odluka da ga ne prodajemo. Time što ga ne prodajemo mi kao građani zato što smo neupućeni i naivni zapravo gubimo vrijednost naše javne imovine. BH Telekom je završio svoj rast i nema nikakvih osnova ni šansi da će rasti već samo može stagnirati ili što je već trend gubiti tržište od konkurencije. M. tel već ima 11% mobilnog tržišta u FBiH i tek će nakon što Telekom Srbije bude prodat a ta prodaja je u toku biti u stanju da još agresivnije ugrozi BH Telekom. Uopšte nije nemoguće da će BH Telekom doći u poziciju da ga nemožemo prodati ni u pola cijene od one koja je bila aktuelna prije par godina jer u narednih par godina BH Telekom može izgubiti 20-30% ukupnog tržišta sa dalom tendencijom pada.
Dovoljno je da sutra Telekom Austria koji će najvjerovatnije kupiti Telekom Srbije preseli sjedište u Sarajevo (što uopšte nije nemoguće) ili se nazove nekim malo patriotskijim nazivom ili čak ne uradi ništa naročito u tom pravcu već samo dodatno poboljša uslugu i ponudi bolje pakete i niže cijene i imaćemo masovan egzodus pretplatnika iz BH Telekoma. Osim toga do kraja godine će se moći promjeniti telekom operater a da vam broj ostane isti!!! Tu se praktično završava priča o patriotizmu i lojalnosti jer niko više ne zna ko ti je operater a ti si i dalje na istom broju. Dakle ko mi ponudi bolji telefon za nižu cijenu ja idem njumu i tako će razmišljati najmanje pola pretplatnika BH Telekoma. Usluga, ljubaznost kao i brzina reakcije na tržišne promjene državnih firmi nikada nemože biti na nivou privatnih korporacija prema tome BH Telekom je u konkurenciji tri operatera osuđen na smrt. Poređenje sa Slovenijom je potpuno besmisleno jer Slovenija ima samo jednog monogolistu a to je Telekom Slovenija i svi ostali su u poziciji alternativnih operatera. Sa te pozicije Telekom Slovenije je uvijek imao načina da brani svoju tržišnu poziciju međutim u BiH postoje tri ravnopravna operatera koji su direktna međusobna konkurencija.
Dakle ta priča o zlatnoj koki i zlatnim jajima, porodičnom srebru je najobičnije sranje za glupu raju. Management i radnici Telekoma će uvijek biti protiv privatizacije jer su uhljebljeni maksimalno i nikada im neće biti bolje nego dok je državnog vlasništva. Također ni političarima se ne žuri jer svaka vlast pomalo ispumpava love koliko im treba i što bi sada srkletili sa nekakvom privatizaciom kada je javnost svakako već nafurana da to ne smijemo ni za živu glavu prodati jer pobogu šta bi mi bez telekoma. Zar mislite da bi neko kupio BH Telekom da ga uništi? Telekom će imati onoliko radnika koliko treba da ima u skladu sa potrebama poslovanja. Kako neko može uopšte da podržava da ova firma uhljebljava više radnika nego što im treba ili da uposlenici imaju veće plate nego što bi imali u privatnoj firmi?
Možda to nama zvući kao - pa zašto da ne bolje da uzimaju naši ljudi nego austrijanci - ali stvar je u tome što zbog toga ova firma nije konkurentna što ugrožava jen rast, profitabilnost konkurentnost cijena i kvalitet usluge.
Zatim odakle nekome ideja da će neko sutra podići cijene telekom usluga? Kakve to logike ima? Prije svega tu je konkurencija a postoji i regulatorna agencija i to priča je potpuno besmislena. Telekom je svugdje u Evropi privatizovan i ovako nešto se nigdje nije desilo. Dakle stvar je u tome da mi imamo izbor da čuvamo Telekom i gledamo kako polako gubi tržišnu utakmicu a time i cjenu ili da ga prodamo i uzmemo maksimum love koja se može uzeti i tu lovu uložimo tamo gdje je dalji rast i razvoj moguć. Međutim kao što na početku rekoh neminovno je da će vlast kakvu imamo raspičkati te pare u svakom slučaju. Javnost naravno nema tu nikakvog uticaja jer očigledno veze nema ni o čemu. Sve što se zna su bombe koje valjaju mediji.
-
rahmanjin
#149 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Ne bih se bas slozio sa tobom. Krenimo od kraja, Koji je to veliki telekom u Evropi privatiziran osim britanskog? Pa jesu li Rusi prije par godina nudili duplu vrijednost za njemacki telekom pa ga Nijemci nisu dali? Sto li? Da ima viska radnika u BH Telecomu sigurno ima i to znamo svi. Ali, kada ti dodje stranac on otpusta vecinu, smanjuje investicije itd. samo da bi vratio ono ulozeno i jos zaradio. Pa neki dan cujem za Telekom srpske da otpustaju radnike iako ih je kupila "majka" Srbija. Ako je to dobro sto rade po istocnoj Evropoi i tamo gdje su kupili operatere zasto to ne rade u svojim zemljama? Problem kod nas je taj sto politika upravlja BhTelecomom. Ali opet imas cinjenicu da ta firma najvise puni budzet. E sad po meni ono najbitinije, zasto se ne treba prodavati. Pa ako prodas telekomunikacije, estruju, vodu, sumu postajes klasicno roblje jer neams nista svoje. Kako sutra puniti budzete, kako suttra raditi bilo sta na infrastrukturi? To nece prodati ni jedna razvijena zemlja. E sad ce neko reci pa BiH treba pare nismo razvijeni. Tacno, ali sve te pare sto se dobiju od privatizacije velikih sistema uglavnom idu u budzet i koriste se u socijalne svrhe a ne u razvojen, i doci ces u situaciju da si sve prodao, nemas para u budzetu, pare koje si dobio privatizacijom spiskane. I sta onda?Penicilin wrote:Jedina ispravna stvar koja je rečena ovdje o Telecomu je to da možda još nije vrijeme da se proda i to ne zato što neće znati prodati jer procedura prodaje je već poznata već zato što neće znati potrošiti odnosno ispravno uložiti novac koji dobiju od prodaje. Osim toga trenutno stanje na tržištu akvizicija u telekomunikacijama je još prilično loše i da bog da da bi se mogle dobiti pare koje su nam nuđene prije 4 godine kada je prodat telekom srpske. Stvar je u tome što te neke 3 milijarde KM koje bi se trebale dobiti od prodaje mogu biti plodonosno ili manje plodonosno iskorištene za razvoj BiH privrede i infrastrukture ali trenutna kao i ona prošla vlast po mom mišjlenjeu nemaju ni kompetentnosti ni poštenja da naprave ništa bolje nego što je Dodik napravio sa parama od telekom srpske.elia wrote: Ali iskreno i ja mislim da nije vrijeme da se BH Telecom proda. Jer poznavajuci nas, sigurno smo nesposobni prodati kako treba, pa ako nam jos Telekom i EP odu iz ruku onda smo nastradali. Ali unutar organizacije stanje je tako mizerno i cemerno, ma katastrofa stvarno. Tamo treba podijeliti masu otkaza. Postalo je leglo da ne pricam cega. Dobro je dok se ima izvora novca za drzavu, ali moze to biti puno puno bolje.
Svi ostali argumenti izneseni su samo pokazatelj niskog nivoa znanja. Prije svega ovde se ne razumije šta znači i kako funkcioniše tržište. BH Telekom već duže vrijeme gubi tržišnu poziciju i tu im neće pomoći naša čvrsta odluka da ga ne prodajemo. Time što ga ne prodajemo mi kao građani zato što smo neupućeni i naivni zapravo gubimo vrijednost naše javne imovine. BH Telekom je završio svoj rast i nema nikakvih osnova ni šansi da će rasti već samo može stagnirati ili što je već trend gubiti tržište od konkurencije. M. tel već ima 11% mobilnog tržišta u FBiH i tek će nakon što Telekom Srbije bude prodat a ta prodaja je u toku biti u stanju da još agresivnije ugrozi BH Telekom. Uopšte nije nemoguće da će BH Telekom doći u poziciju da ga nemožemo prodati ni u pola cijene od one koja je bila aktuelna prije par godina jer u narednih par godina BH Telekom može izgubiti 20-30% ukupnog tržišta sa dalom tendencijom pada.
Dovoljno je da sutra Telekom Austria koji će najvjerovatnije kupiti Telekom Srbije preseli sjedište u Sarajevo (što uopšte nije nemoguće) ili se nazove nekim malo patriotskijim nazivom ili čak ne uradi ništa naročito u tom pravcu već samo dodatno poboljša uslugu i ponudi bolje pakete i niže cijene i imaćemo masovan egzodus pretplatnika iz BH Telekoma. Osim toga do kraja godine će se moći promjeniti telekom operater a da vam broj ostane isti!!! Tu se praktično završava priča o patriotizmu i lojalnosti jer niko više ne zna ko ti je operater a ti si i dalje na istom broju. Dakle ko mi ponudi bolji telefon za nižu cijenu ja idem njumu i tako će razmišljati najmanje pola pretplatnika BH Telekoma. Usluga, ljubaznost kao i brzina reakcije na tržišne promjene državnih firmi nikada nemože biti na nivou privatnih korporacija prema tome BH Telekom je u konkurenciji tri operatera osuđen na smrt. Poređenje sa Slovenijom je potpuno besmisleno jer Slovenija ima samo jednog monogolistu a to je Telekom Slovenija i svi ostali su u poziciji alternativnih operatera. Sa te pozicije Telekom Slovenije je uvijek imao načina da brani svoju tržišnu poziciju međutim u BiH postoje tri ravnopravna operatera koji su direktna međusobna konkurencija.
Dakle ta priča o zlatnoj koki i zlatnim jajima, porodičnom srebru je najobičnije sranje za glupu raju. Management i radnici Telekoma će uvijek biti protiv privatizacije jer su uhljebljeni maksimalno i nikada im neće biti bolje nego dok je državnog vlasništva. Također ni političarima se ne žuri jer svaka vlast pomalo ispumpava love koliko im treba i što bi sada srkletili sa nekakvom privatizaciom kada je javnost svakako već nafurana da to ne smijemo ni za živu glavu prodati jer pobogu šta bi mi bez telekoma. Zar mislite da bi neko kupio BH Telekom da ga uništi? Telekom će imati onoliko radnika koliko treba da ima u skladu sa potrebama poslovanja. Kako neko može uopšte da podržava da ova firma uhljebljava više radnika nego što im treba ili da uposlenici imaju veće plate nego što bi imali u privatnoj firmi?
Možda to nama zvući kao - pa zašto da ne bolje da uzimaju naši ljudi nego austrijanci - ali stvar je u tome što zbog toga ova firma nije konkurentna što ugrožava jen rast, profitabilnost konkurentnost cijena i kvalitet usluge.
Zatim odakle nekome ideja da će neko sutra podići cijene telekom usluga? Kakve to logike ima? Prije svega tu je konkurencija a postoji i regulatorna agencija i to priča je potpuno besmislena. Telekom je svugdje u Evropi privatizovan i ovako nešto se nigdje nije desilo. Dakle stvar je u tome da mi imamo izbor da čuvamo Telekom i gledamo kako polako gubi tržišnu utakmicu a time i cjenu ili da ga prodamo i uzmemo maksimum love koja se može uzeti i tu lovu uložimo tamo gdje je dalji rast i razvoj moguć. Međutim kao što na početku rekoh neminovno je da će vlast kakvu imamo raspičkati te pare u svakom slučaju. Javnost naravno nema tu nikakvog uticaja jer očigledno veze nema ni o čemu. Sve što se zna su bombe koje valjaju mediji.
- drndalo
#150 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Deutche Telecom nije privatiziran, bar te tako da je neko drugi umjesto Njemacke drzave vecinski vlasnik ! A oni su najveci kupovaci "privatiziranih" tranzicijskih telekoma...
Jedini losiji monopol od drzavnog, je monopol privatnog, npr. T-com-a... Vidjeno u Hrvatskoj...
3 operatera mobilne telefonije u BiH jos nisu prava konkurencija jedni drugima, izmadju ostalog zahvaljujuci i regulatoru, koji im viri iz gu*ice, i koji bi da hoce mogao podstaci vecu konkurenciju...! Tu je jos uvijek pretezno na sceni:"Svako svoje ovce sisa"! Zaboravljas da u telekom privatizaciji po diktatu T-Com-a, obicno ukljuce i "kanalizaciju", tj. sve one zice i infrastrukturu koju je podizao i placao moj deda, otac, ja, i to im u stvari daje pravi monopol, jer imaju manje troskove, a ostali operteri na kraju moraju ili od njih kupiti koristenje istih, ili kopati svoje...
Ali posto ti sve najbolje znas privatizirati, onda ce ti vjerovatno biti glupa ideja da se svakako saceka nekoliko godina da svjetska ekonomija krene "gore", jer samom cinjenicom prodaje u vrijeme ekonomske krize u svijetu gubi se milijarda ponudjenih sredstava... Ako ne vjerujes, pogledaj cijene koje su Norvezani platili Srbiji prije par godina, i kolika im je sad nedavno bila ponudjena cifra... Nebo i zemlja...
I time uopste ne branim sve amidzice i tetice uhljebljene u tim mamipara institucijama... Niti radim u jednoj...
Jedini losiji monopol od drzavnog, je monopol privatnog, npr. T-com-a... Vidjeno u Hrvatskoj...
3 operatera mobilne telefonije u BiH jos nisu prava konkurencija jedni drugima, izmadju ostalog zahvaljujuci i regulatoru, koji im viri iz gu*ice, i koji bi da hoce mogao podstaci vecu konkurenciju...! Tu je jos uvijek pretezno na sceni:"Svako svoje ovce sisa"! Zaboravljas da u telekom privatizaciji po diktatu T-Com-a, obicno ukljuce i "kanalizaciju", tj. sve one zice i infrastrukturu koju je podizao i placao moj deda, otac, ja, i to im u stvari daje pravi monopol, jer imaju manje troskove, a ostali operteri na kraju moraju ili od njih kupiti koristenje istih, ili kopati svoje...
Ali posto ti sve najbolje znas privatizirati, onda ce ti vjerovatno biti glupa ideja da se svakako saceka nekoliko godina da svjetska ekonomija krene "gore", jer samom cinjenicom prodaje u vrijeme ekonomske krize u svijetu gubi se milijarda ponudjenih sredstava... Ako ne vjerujes, pogledaj cijene koje su Norvezani platili Srbiji prije par godina, i kolika im je sad nedavno bila ponudjena cifra... Nebo i zemlja...
I time uopste ne branim sve amidzice i tetice uhljebljene u tim mamipara institucijama... Niti radim u jednoj...