Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post Reply
Klodovik

#126 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Klodovik »

nellington wrote:
Onda moramo sačekati da Hrvati uvedu državnu maturu u osnovne škole, da ne moramo prevoditi :)

Problem je što uspostavljanje "Kantonalne mature" ne znači ništa, jer kanton nije država, u srednje škole i na fakultete u KS se ne upisuju samo djeca iz KS. Federalnu ne možete uspostaviti jer ministarstvo nema ovlasti, a na državnom nivou se možemo složiti o ... hmmm... ničemu.
IB u Drugoj gimnaziji je taj sistem. Slično je u Bošnjačkoj. Radi se to i u Mostaru i Banja Luci. Nije ni to sveto slovo. Djeca završe te škole i upisuju se i ovdje i vani.

A ako ne može i ako ne znači ništa, onda teško da vrijedi uopće razgovarati.
LieToMe

#127 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by LieToMe »

madnessa wrote:
ententina wrote:Ja izjave, cuj drzava nece ispunjavati zelje roditelja. A sto ne bi? Da li sam ja, kao roditelj, drzavni neprijatelj? Ili sam drugorazredni gradananin? Zbog cega drzava ne bi ispunjavala moje zelje, pa placam joj porez od koje vrlo fino zivi ova slonovska administracija medu kojima i ministar Suljagic. Drzava i ja imamo ugovor, prema kojoj ja njoj placam porez, postujem propise koji su na snazi, a ona zauzvrat treba da stiti mene kao gradanina i da me postuje. Mislim da bi ministar trebao pripaziti prilikom davanja izjava ovakve vrste, mislim da ne samo on vec i vecina ostalih drzavnih namjestenika uopste nema kulture dijaloga i predstave zasto su tu.
Dakle, bez ulazenja zasto je on to rekao i sta je time mislio, jednostavno ova izjava se ne bi mogla nigdje drugo cuti osim u ovoj nasoj maloj klinici.
ne znam koja drzava ispunjava zelje. drzava treba da obezbijedi normalno okruzenje, sigurnost, prilike za sve i ispunjavanje medjunarodnih konvencija. kada bi drzava ispunjavala zelje svakog ponaosob to bi bio jedan veliki vasar. nigdje na svijetu ne postoji edukativna ustanova koja nema ogranicen broj polaznika i za koje ne treba zadovoljiti kriterije. isto tako iznos koji placamo nije dovoljan da uzivamo bezgranicno u svim aspektima onoga na sto imamo pravo. i zdravstvo i skolstvo i sl. placamo za osnovne uslove. zelje i prohtijevi bi se trebali dodatno placati. isto kao da drzavi uplacujemo milione, pa se eto sad imamo pravo ljutiti sto ne mozemo tamo gdje smo zacrtali iako nismo sposobni za to.
kad sam upisivala faks primali su 200 ljudi. sve preko 200 je moglo paralelno, tj. da se plati. naravno i ovi su morali da poloze prijemni sa zadanom kvotom. drzava mi je omogucila da studiram besplatno, ali pod uslovom da sam dovoljno sposobna da upadnem u ovih 200 koji garantuju da ce istoj toj drzavi i narodu koji je to platio vratiti talentom, radom i zalaganjem.
totalni off ali morala sam, jel pricas napamet ili stvarno ne znas??? Kad bih ti rekla da mi mjesecno odbiju po raznoraznim osnovama vise od pola plate u odnosu na ono sto na kraju dobijem a za ono sto mi odbiju ne dobijem nikakvu uslugu u domu zdravlja pa ginekologu i zubaru redovno idem privatno (ko mi je sad kriv sto ja ne mogu danima izbivati sa posla radi je..nog pregleda ili papa testa i ko mi je kriv pa mogu da priustim)... ne pricaj na pamet ono sto ne znas.
Drzimo se gimnazija i prijemnih, ne zadirimo u sferu drzave kojoj redovno placam sve ono sto od mene trazi, od poreza, preko racuna, do odbitaka na platu...dok drzava meni jos uvijek nije vratila povrat poreza za proslu godinu i da Bog da da hoce... ne idimo na taj teren...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#128 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by KatarinaKosaca »

LieToMe wrote:Drzimo se gimnazija i prijemnih, ne zadirimo u sferu drzave kojoj redovno placam sve ono sto od mene trazi, od poreza, preko racuna, do odbitaka na platu...dok drzava meni jos uvijek nije vratila povrat poreza za proslu godinu i da Bog da da hoce... ne idimo na taj teren...
Jako tačno iako bi bila druga tema. Država nas guli , a još se ljuti ako nešto od nje tražimo kao građani, a daje ništa.
madnessa

#129 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by madnessa »

KatarinaKosaca wrote:
madnessa wrote:ne znam koja drzava ispunjava zelje. drzava treba da obezbijedi normalno okruzenje, sigurnost, prilike za sve i ispunjavanje medjunarodnih konvencija. kada bi drzava ispunjavala zelje svakog ponaosob to bi bio jedan veliki vasar. nigdje na svijetu ne postoji edukativna ustanova koja nema ogranicen broj polaznika .
Prilika za sve, upravo znači da ako na primjer imam talenat za muziku da imam mogućnost da se tim profesionalno bavim, a ne da me na silu šalju u na primjer medicinsku školu. Striktnim povlačenjem procenata upravo se ide u ovo drugo. Ne zna ministar da li će na primjer njegova stranka (najavljeno) ovdje privući stranu investiciju značajnog obima na primjer turistčke djelatnosti. A imaćemo školovane rudarske inžinjere. Šta onda? Da ne govorim da na silu završena škola ne stvara profesionalca. Nije sve tako crno-bijelo.Nije dogovorna ekonomija već odavno.
a gdje je ostatak mog posta? ako si dovoljno talentovana da upadnes medju dozvoljeni broj bujrum. ako nisi ili plati ili idi na faks gdje mozes dzaba studirati... i do sada je postojao ogranicen broj. on se negdje povecao, a negdje smanjio. FPN nije ugasen, niti neka od gimnazija, samo su malo brojke drugacije. opet pricamo o necemu kao da je eto sad izumrlo!

@LieToMe: koliko vidim nisam ja ta koja je otisla u off. govorim kako ono sto izdaje svako ponaosob za sve sto na sta imamo pravo nije milion. licno ja ne uplacujem dovoljno da mogu birati svaki faks koji mi naupadne bez ikakvih ogranicenja. to o cemu ti pricas spada u sferu totalno drugog ministarstva i drugih problema u drustvu i necu se na to nastavljati.
madner

#130 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by madner »

KatarinaKosaca wrote:
madnessa wrote:ne znam koja drzava ispunjava zelje. drzava treba da obezbijedi normalno okruzenje, sigurnost, prilike za sve i ispunjavanje medjunarodnih konvencija. kada bi drzava ispunjavala zelje svakog ponaosob to bi bio jedan veliki vasar. nigdje na svijetu ne postoji edukativna ustanova koja nema ogranicen broj polaznika .
Prilika za sve, upravo znači da ako na primjer imam talenat za muziku da imam mogućnost da se tim profesionalno bavim, a ne da me na silu šalju u na primjer medicinsku školu. Striktnim povlačenjem procenata upravo se ide u ovo drugo. Ne zna ministar da li će na primjer njegova stranka (najavljeno) ovdje privući stranu investiciju značajnog obima na primjer turistčke djelatnosti. A imaćemo školovane rudarske inžinjere. Šta onda? Da ne govorim da na silu završena škola ne stvara profesionalca. Nije sve tako crno-bijelo.Nije dogovorna ekonomija već odavno.
Ne, uslovi moraju biti isti za sve. Tako da svi imaju istu priliku da upisu taj smjer. Ali naravno da se broj upisanih moze i mora ograniciti. Ne salju te nigdje na silu, nego nisi zadovoljila kriterije za prvo.
Onda se jos uvijek moze uraditi preskolovanje poslje. Ako neko zavrsi skolu ne znaci da nikad vise ne treba nista nauciti.
madner

#131 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by madner »

LieToMe wrote:
madnessa wrote:
ententina wrote:Ja izjave, cuj drzava nece ispunjavati zelje roditelja. A sto ne bi? Da li sam ja, kao roditelj, drzavni neprijatelj? Ili sam drugorazredni gradananin? Zbog cega drzava ne bi ispunjavala moje zelje, pa placam joj porez od koje vrlo fino zivi ova slonovska administracija medu kojima i ministar Suljagic. Drzava i ja imamo ugovor, prema kojoj ja njoj placam porez, postujem propise koji su na snazi, a ona zauzvrat treba da stiti mene kao gradanina i da me postuje. Mislim da bi ministar trebao pripaziti prilikom davanja izjava ovakve vrste, mislim da ne samo on vec i vecina ostalih drzavnih namjestenika uopste nema kulture dijaloga i predstave zasto su tu.
Dakle, bez ulazenja zasto je on to rekao i sta je time mislio, jednostavno ova izjava se ne bi mogla nigdje drugo cuti osim u ovoj nasoj maloj klinici.
ne znam koja drzava ispunjava zelje. drzava treba da obezbijedi normalno okruzenje, sigurnost, prilike za sve i ispunjavanje medjunarodnih konvencija. kada bi drzava ispunjavala zelje svakog ponaosob to bi bio jedan veliki vasar. nigdje na svijetu ne postoji edukativna ustanova koja nema ogranicen broj polaznika i za koje ne treba zadovoljiti kriterije. isto tako iznos koji placamo nije dovoljan da uzivamo bezgranicno u svim aspektima onoga na sto imamo pravo. i zdravstvo i skolstvo i sl. placamo za osnovne uslove. zelje i prohtijevi bi se trebali dodatno placati. isto kao da drzavi uplacujemo milione, pa se eto sad imamo pravo ljutiti sto ne mozemo tamo gdje smo zacrtali iako nismo sposobni za to.
kad sam upisivala faks primali su 200 ljudi. sve preko 200 je moglo paralelno, tj. da se plati. naravno i ovi su morali da poloze prijemni sa zadanom kvotom. drzava mi je omogucila da studiram besplatno, ali pod uslovom da sam dovoljno sposobna da upadnem u ovih 200 koji garantuju da ce istoj toj drzavi i narodu koji je to platio vratiti talentom, radom i zalaganjem.
totalni off ali morala sam, jel pricas napamet ili stvarno ne znas??? Kad bih ti rekla da mi mjesecno odbiju po raznoraznim osnovama vise od pola plate u odnosu na ono sto na kraju dobijem a za ono sto mi odbiju ne dobijem nikakvu uslugu u domu zdravlja pa ginekologu i zubaru redovno idem privatno (ko mi je sad kriv sto ja ne mogu danima izbivati sa posla radi je..nog pregleda ili papa testa i ko mi je kriv pa mogu da priustim)... ne pricaj na pamet ono sto ne znas.
Drzimo se gimnazija i prijemnih, ne zadirimo u sferu drzave kojoj redovno placam sve ono sto od mene trazi, od poreza, preko racuna, do odbitaka na platu...dok drzava meni jos uvijek nije vratila povrat poreza za proslu godinu i da Bog da da hoce... ne idimo na taj teren...
Gdje to ti zivis da ti odbiju vise od pola plate?
popajic

#132 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by popajic »

Suljagić:
Ministarstvo je radi toga imalo i konsultacije sa srednjim školama, Privrednom komorom KS i službama za zapošljavanje. Tako se došlo do podataka koji ukazuju na to da se kvota upisa u određenim školama mora smanjiti.
Po pojedinim komentarima je sasvim ocigledno da nije vazno zasto se nesto radi , nego KO to radi.
Ministar Suljagic , SDP-ovac , ce biti kritikovan , omalovazavan , bogami ce mu se i prijetiti davno prezivjelim , a onda vaskrslim fetvama , NE zato sto nista ne radi kako smo se vec od uhljebljenih ministara navikli, nego upravo zato sto talasa.
Zaboli nekog sto to talasanje JESTE u korist citavog drustva i u korist novih generacija .
Suljagic pokusava da u sistem obrazovanja , baziranog na stihiji unese malo planske politike , sto se u svim razvijenim drzavama odavno praktikuje.
Sve kritike samo potvrdjuju da se punoglavci uzasavaju bistre vode....njihov habitat je BARA !
KatarinaKosaca

#133 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by KatarinaKosaca »

madner wrote:Ne, uslovi moraju biti isti za sve. Tako da svi imaju istu priliku da upisu taj smjer. Ali naravno da se broj upisanih moze i mora ograniciti. Ne salju te nigdje na silu, nego nisi zadovoljila kriterije za prvo.
Onda se jos uvijek moze uraditi preskolovanje poslje. Ako neko zavrsi skolu ne znaci da nikad vise ne treba nista nauciti.
Jedan danas svjetsko priznat književnik bosanskog porijekla je završio gimnaziju u doba kad su se tako određivali procenti i upisao je elektrotehniku , jer se tako tražilo. Izgubio je tamo dvije godine, izdangubio i onda preko štele upisao književnost. Da li tako nešto treba da se ponavlja?
KatarinaKosaca

#134 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by KatarinaKosaca »

popajic wrote:Po pojedinim komentarima je sasvim ocigledno da nije vazno zasto se nesto radi , nego KO to radi.
Ministar Suljagic , SDP-ovac , ce biti kritikovan , omalovazavan , bogami ce mu se i prijetiti davno prezivjelim , a onda vaskrslim fetvama , NE zato sto nista ne radi kako smo se vec od uhljebljenih ministara navikli, nego upravo zato sto talasa.
Zaboli nekog sto to talasanje JESTE u korist citavog drustva i u korist novih generacija .
Suljagic pokusava da u sistem obrazovanja , baziranog na stihiji unese malo planske politike , sto se u svim razvijenim drzavama odavno praktikuje.
Sve kritike samo potvrdjuju da se punoglavci uzasavaju bistre vode....njihov habitat je BARA !
Ne idi u paranoju, molim te. Lično volim ljue koji rade makar i pogrešno, nego da spavaju,( prema tome, spomenuti ministar ima moje simpatije, jer se nešto trudi i nešto radi, napisala sam i jedan post gdje sam to navela) i ovdje mi uopće nije bitna stranačka pripadnost ministra Suljagića. Ali, narano, manija proganjanja proradi.
Last edited by KatarinaKosaca on 01/07/2011 11:20, edited 1 time in total.
LieToMe

#135 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by LieToMe »

madnessa wrote:
KatarinaKosaca wrote:
a gdje je ostatak mog posta? ako si dovoljno talentovana da upadnes medju dozvoljeni broj bujrum. ako nisi ili plati ili idi na faks gdje mozes dzaba studirati... i do sada je postojao ogranicen broj. on se negdje povecao, a negdje smanjio. FPN nije ugasen, niti neka od gimnazija, samo su malo brojke drugacije. opet pricamo o necemu kao da je eto sad izumrlo!

@LieToMe: koliko vidim nisam ja ta koja je otisla u off. govorim kako ono sto izdaje svako ponaosob za sve sto na sta imamo pravo nije milion. licno ja ne uplacujem dovoljno da mogu birati svaki faks koji mi naupadne bez ikakvih ogranicenja. to o cemu ti pricas spada u sferu totalno drugog ministarstva i drugih problema u drustvu i necu se na to nastavljati.
Ja placam ovoj drzavi sve sto od mene zatrazi, od poreza do poskupljenja struje, od poreza na moje dodatnu zaradu, sve...ali SVE i to mi daje za pravo da repliciram na onu tvoju recenicu koju sam i boldirala i koju si ti prva spomenula ne ja. Nadalje, ministar oli ti ministarstvo nije drzava, ima jos ministarstava u drzavi zato je bespotrebno izjednacavati sebe i drzavu, nije Luj XIV.
Podvlacim, nisam protiv ogranicavanja i uvodjenja reda samo bojim se da ne bude kao i sa bolonjom, hajmo rez pa cemo se hvatati 4 godine kasnije za glavu. Onda kad umjesto gimnazijalaca budemo imali vise frizera, gradjevinica, kuhara, koji nece imati koga da sisaju, da grade ili da nekome rade o glavi a boga mi onda nece moci ni da upisu fax... Ja sam samo postavila pitanje jel to stvarno rjesenje ili je ovo rijesimo jedan manji problem pa napravimo veci. Sta ce nam tehnicari za preradu povrca kad uvozimo sve, sta ce nam hemijskih inzinjera kad nemamo fabrika...
madner

#136 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by madner »

KatarinaKosaca wrote:
madner wrote:Ne, uslovi moraju biti isti za sve. Tako da svi imaju istu priliku da upisu taj smjer. Ali naravno da se broj upisanih moze i mora ograniciti. Ne salju te nigdje na silu, nego nisi zadovoljila kriterije za prvo.
Jedan danas svjetsko priznat književnik bosanskog porijekla je završio gimnaziju u doba kad su se tako određivali procenti i upisao je elektrotehniku , jer se tako tražilo. Izgubio je tamo dvije godine, izdangubio i onda preko štele upisao književnost. Da li tako nešto treba da se ponavlja?
Ivancic je svoju karijeru poceo tako sto je uredjivao magazin elektrotehnickog fakulteta, da li bi bilo bolje da nije bilo Feral Tribuna? :roll:

Argument koji se poziva na izuztak je izuzetno los, gdje si ti ucila logiku?
headbanger

#137 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by headbanger »

madner wrote:
Ne, uslovi moraju biti isti za sve. Tako da svi imaju istu priliku da upisu taj smjer. Ali naravno da se broj upisanih moze i mora ograniciti. Ne salju te nigdje na silu, nego nisi zadovoljila kriterije za prvo.Onda se jos uvijek moze uraditi preskolovanje poslje. Ako neko zavrsi skolu ne znaci da nikad vise ne treba nista nauciti.
ovo bodirano je najbitnije zato sam jucer posegnuo za ljudskim pravima

koliko vidim malo se zakomplikovalo u prici sa kriterijima u vezi prijemnog sta i kako
ja o tome i govorim, najlakse je rezati naci rijesenja tipa drzi vodu dok majstori ne odu,
pa sto da ne nadjemo bolja rijesenja koja drzati vod davno poslje majstora

zato ja kazem krenulo na hoooruk
za ovakve promjene trebaju godine a ne dva mjeseca
znaci treba krenuti od osnovne skole, neko rece da su fakulteti krivi sto na birou ima viska, krivi smo prvo mi kao drustvo, pa sistem osnovnog obrazovanja (17 predemeta u osmom razredu pa gdej to ima), pa srednje, pa famozna bolonja
KatarinaKosaca

#138 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by KatarinaKosaca »

madner wrote:Ivancic je svoju karijeru poceo tako sto je uredjivao magazin elektrotehnickog fakulteta, da li bi bilo bolje da nije bilo Feral Tribuna? :roll:

Argument koji se poziva na izuztak je izuzetno los, gdje si ti ucila logiku?
:D Nije uopće Ivančić, , ali, eto, ti sve znaš :D
madner

#139 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by madner »

Pa to jeste poenta, on je naime zavrsio ETF :roll:
KatarinaKosaca

#140 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by KatarinaKosaca »

Zaklučak: Završite elektortehniku , jer to od vas traži država. Super @mander :thumbup:
madner

#141 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by madner »

KatarinaKosaca wrote:Zaklučak: Završite elektortehniku , jer to od vas traži država. Super @mander :thumbup:
Zakljucak: argumentirajte preko izuzetaka, pa onda izvedite pogresan zakljucak jer iako ste imali predmet logiku niste nikad istom ovladali. :roll:
Klodovik

#142 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Klodovik »

Osnovni problem je problem kvaliteta. Možemo mi sad zatvoriti FPN i Pravo na pet godina i djecu slati na Mašinstvo i PMF, ali se postavlja pitanje osposobljenosti i tih inžinjera nakon takvog završenog fakulteta u sistemu za koji gotovo svi imaju samo riječi kritike.

Imam tri bliske osobe koji su inžinjeri po struci. Jedan nema posla gotovo godinu dana, javlja se na konkurse (kojih gotovo da i nema), čak ga i ne zovu na razgovor. Drugi prodaje građevinske mašine. Treći radi posao za koji je dovoljna srednja škola.

I evo... svi imamo neki komentar. Šta biste vi danas, sa ovom pameću odrasle osobe, odabrali kao zanimanje za sebe? Šta je danas najbolje upisati? Šta će imati prođu danas, za 10, 20, 30 godina i osigurati vam neko zaposlenje (uz cjeloživotno učenje i sve što ide uz rad u struci)?
crazy bitch

#143 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by crazy bitch »

svaka cast ministru :thumbup:
KatarinaKosaca

#144 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by KatarinaKosaca »

madner wrote:
KatarinaKosaca wrote:Zaklučak: Završite elektortehniku , jer to od vas traži država. Super @mander :thumbup:
Zakljucak: argumentirajte preko izuzetaka, pa onda izvedite pogresan zakljucak jer iako ste imali predmet logiku niste nikad istom ovladali. :roll:
Nije serijska proizvodnja čarapa, pa da su poneke falerične, dakle izuzetak. Nego su ljudska bića sa svojim potrebama, sklonostima, a profesija je jedno od bitnijih opredjelenja u životu. Kad se radi sa željom neki posao, ljepši je i kvalitetniji život, zadovoljniji si i bolja jedinka za društvo. Ali, to poznati logičar @mander ne zna.
madner

#145 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by madner »

Ja bih da budem pilot, ali samo B-2 bombardera. Hoces li mi obezbjediti istog? :roll:
KatarinaKosaca

#146 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by KatarinaKosaca »

crazy bitch wrote:svaka cast ministru :thumbup:
Sa ovim se slažem, jer nešto radi i želi promjene. U tom smislu je pravo osvježenje na političkoj sceni. nedostaje mu političkog iskustva, pa se ne usaglasi sa strankom, ponekad je ishitren, ali u svakom slučaju puno, puno bolje nego ništa.
LieToMe

#147 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by LieToMe »

"U zivotu moras dva puta biti pametan i mudar: kad biras zanimanje/profesiju i bracnog druga. Pogrijesis li samo jednom citav svoj zivot moras biti pametan!"
Ne znam ko je rekao/napisao ali mama mi je davno puno puta to ponavljala...
Bodkin

#148 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Bodkin »

Alfons Kauders wrote:
Meni se ipak cini da velika vecina ljudi podrzava i plan i "spornu" izjavu.

Zasto bi drzava dopustala roditeljima da o drzavnom trosku usmjeravaju djecu samo u skole i fakultete koji samo sluze za uhljebljavanje na drzavnim jaslama?

Uostalom niko ovdje ne zabranjuje upis na bilo koji fakultet, ali u tom slucaju "zelje" roditelja trebaju biti realne u skladu sa skolskim uspjehom njihove djece. Neka ne ocekuju da ce dijete s tricama i dvicama upisati kao redovnog studenta na pravo ili ekonomiju. Ako imaju krs ocjene, bujrum u vanredne ili na privatni faks o svom trosku, sto bi drzava finansirala obrazovanje luzera?
ostatak posta je ok ali ovo je zajeb.elektrotehniku, masinstvo ili arhitekturu upisuju 90% djeca iz jakih gimnazija ;-)
madner

#149 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by madner »

Klodovik wrote:Osnovni problem je problem kvaliteta. Možemo mi sad zatvoriti FPN i Pravo na pet godina i djecu slati na Mašinstvo i PMF, ali se postavlja pitanje osposobljenosti i tih inžinjera nakon takvog završenog fakulteta u sistemu za koji gotovo svi imaju samo riječi kritike.

Imam tri bliske osobe koji su inžinjeri po struci. Jedan nema posla gotovo godinu dana, javlja se na konkurse (kojih gotovo da i nema), čak ga i ne zovu na razgovor. Drugi prodaje građevinske mašine. Treći radi posao za koji je dovoljna srednja škola.

I evo... svi imamo neki komentar. Šta biste vi danas, sa ovom pameću odrasle osobe, odabrali kao zanimanje za sebe? Šta je danas najbolje upisati? Šta će imati prođu danas, za 10, 20, 30 godina i osigurati vam neko zaposlenje (uz cjeloživotno učenje i sve što ide uz rad u struci)?
Tacno, ali ako od tih 50 novih imas 10 inzinjera koji ce raditi posao kako treba, mozes imati 10 uspjesnih firmi gdje ce biti potrebno 10 pravnika.

Najbolje je upisati ono gdje si dobar, ali ako ne mozes proci prijemni upitno da li si dobar.
headbanger

#150 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by headbanger »

Klodovik wrote:Osnovni problem je problem kvaliteta. Možemo mi sad zatvoriti FPN i Pravo na pet godina i djecu slati na Mašinstvo i PMF, ali se postavlja pitanje osposobljenosti i tih inžinjera nakon takvog završenog fakulteta u sistemu za koji gotovo svi imaju samo riječi kritike.

autoelektricar/mehanicar/limar
sve u vezi auta

a druga opcija je varioc

ali sad vec zalazimo u andragoske probleme

ja ovdje vidim nekoliko problema
- sistem obrazovanja od predskolskog vrtica, osnovne, srednje pa do fakulteta
- politika (zadrzavajne mira u vladajucoj kolaiciji i palniranje da se dobiju sljedeci izbori)
- bahatost ministra, ministre upamti ima da ispunjavas zelje onih koji su te tu doveli i placaju ti platu
Post Reply