Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
poznanik

#126 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by poznanik »

KatarinaKosaca wrote:...U cilju optimiziranja resursa se na intervjuima postavljaju pitanja predviđanja situacija. I navodim ti primjer da to radi i veliki Nato, postaljajući intimna pitanja da li prakticiraš vjeru. Nije moralno, ali je svakodnevno.
Razlika između kandidiranja u vojnom i civilnom sektoru i "prava" na pitanja iz privatnosti, postoji prvenstveno zbog specifičnosti vojnog sektora. Kod konkretnog pitanja o religioznoj pripadnosti, vojni poslodavac svakako predviđa mogućnost "prigovora savjesti" kandidata.
Ne trebamo ovu temu miješati sa ponuđenom iz prvog posta... :-)
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#127 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by KatarinaKosaca »

Konkretan slučaj iz vojne oblasti se odnosi na civilni posao tamo, dakle nema savjesti oko ubijanja. Po tebi, Nato ako je poslodavac to ima pravo, a Meho iz moje mahale koji je otvorio firmu nema pravo da pita išta, iako će morati da plaća duple doprinose i jednu plaću za "privremenog uposlenika od kojeg ne treba i ne može tražiti puni kapacitet rada"
Interesantno.............
poznanik

#128 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by poznanik »

KatarinaKosaca wrote:Konkretan slučaj iz vojne oblasti se odnosi na civilni posao tamo, dakle nema savjesti oko ubijanja. Po tebi, Nato ako je poslodavac to ima pravo, a Meho iz moje mahale koji je otvorio firmu nema pravo da pita išta, iako će morati da plaća duple doprinose i jednu plaću za "privremenog uposlenika od kojeg ne treba i ne može tražiti puni kapacitet rada"
Interesantno.............
Mislim da kod vojnog poslodavca ne postoji "civilni posao", sve je vojni posao, koji je raspoređen po oblastima i specifičnostima. Naravno da "civilni posao" ne znači obavezu odlaska na ratišta i ubijanje, ali u primjeru civilne službe u nekom vojnom objektu i pretpostavljenom napadu oružjem na njega, u naredbi za odbranu starješina ne može računati na uposlenike koji su "prigovorili" shodno svojoj savjesti.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#129 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by KatarinaKosaca »

U većini članica Nato-a ,postoje tkzv "profesionalci", dakle civili (sa tim režimom) koji za potrebe vojske obavljaju neke stručne poslove. Prevoditelji, vjerski službenici itd. Čak i kad su na misijama van matične zemlje, zadržavaju status civila. Ali, eto, da se ne udaljimo od teme, a i dnevnica od ovih 5 poslodavaca mi je iscurila, iako mislim, da sam dala puni kapacitet. :D
kockica_kockica

#130 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by kockica_kockica »

poznanik wrote:
kockica_kockica wrote:Pitanje na razgovoru za posao: da li s planirate udati, ili ako je udata da li planirate uskoro prinovu je nesto najnormalnije sto te neki potencijalni poslodavac moze pitati...
zasto?

Pa evo predala sam papire za drzavni posao.. posao dobila ona koja je bila "podobnija" od mene ... nakon samo 1,5 mjeseci procitam otvoren konkurs za isto radno mjesto dok se doticna "podobna" ne vrati sa porodiljnog....

Privatnik nema kad primati jednu koja ce za 5 mjeseci reci da ide na trudnicko ili za 9 mjeseci da joj treba porodiljno... U prosjeku svakom normalnom insanu kad pocne raditi na nekom radnom mjestu, za upoznavanje sa poslovima kao i nacinom rada i organizacionom strukturom te organizacije/preduzeca ili institucije treba minilano 6 mjeseci ako ne i vise... Dakle on ce uloziti u tu osobu nekoliko mjesecei da bi onda ta persona otisla na porodiljno ili trudnicko sto njemu predstavlja problem po kome on mora traziti zamjenu za tu trudnicu... taman dok ta osoba nova nova nakon trudnice udje u posao, trudnica se vraca... nije to sve tako jednostavno....

Ali svakako ne podrzavam otkaze vec zaposlenim osobama koje ostanu u drugom stanju nakon nekoliko godina ili cak vise godina rada za neku firmu... to je bruka i sramota....

Mislim da sam citala da neke firme u Europi traze od zaposlenica i zaposlenika da nece imati djecu ( oba spola mogu koristiti porodiljno) narednih recimo 3 godine ....
Svašta si ti ovdje udrobila :-) Svoje osobno iskustvo postavljaš kao pravilo, odobravaš uplit poslodavca u privatnost kandidata za posao samo zbog njegove nesposobnosti da kvalitetno organizira svoje poslovanje :?

Vjerovatno imaš iskustva sa firmama sa manjim brojem uposlenih, sve do 5-8, 10 su takve, i mogu u kratkom vremenu osjetiti privremeni nedostatak radne kolegice, ali sposobnost uprave je da što prije nađe adekvatnu zamjenu, pa koliko god puta trebalo, zašto ne. Raspisati konkurs, izvršiti razgovor i odabir kandidata ne iziskuje puno vremena.
Bio sam nebrojeno puta u prilici da odlučujem o najpovoljnijim kandidatima, i nijednom od njih nije trebalo šest mjeseci prilagođavanja, štaviše, za nekoliko dana su se ponašali kao "dugogodišnjaci", i njihova sposobnost prilagođavanja radnoj sredini je individualna, nije pravilo, ali je pravilo prilagođavanje radnim zadacima. Stručna osoba odmah započne sa poslovima... :oops:
Nije licno iskustvo samo primjer.... desava se....

U mojoj firmi nas je 15 plus vanjskih jedan veci broj.... Jedno samo kad ode na bolovanje ispastamo svi... Jer svi trebamo nadoknaditi neciji rad, zadatke, termine, rokove... nije to tako jednostavno... raspisivanje konkursa, razgovori, pa to traje beskonacno... i tesko je naci nekoga ko ce zadovoljiti sve kriterije ali nije nemoguce, samo sto mozda organizacije odnosno firme mozda nemaju da zaposle jos nekoga dovoljno sredstava... bezbroj zasto i zato pitanja i odgovora...

Prilagodjavanje sredini, zadacima je neminovna... i kao neko ko je primljen na odredjene poslove podrazumjeva se da ces ih obavljati ali ovaj period prilagodjavanja svemu i ulazenje u dubinu i srz zadataka je proces koji traje mimimalno 6 mjeseci...Pa majka mu stara probni rad je od 3 do 6 mjeseci... Zasto? Zato da ta osoba koliko toliko udje u posao i pokaze sta zna i da li svojim znanjem odgovara zadacima koji mu se namecu....

U svakom slucaju o temi, normalno je da nekog koga zaposljavas pitas za planove u buducnosti... gdej sebe vidi za 3 ili 5 godina, ako je single hoce li se udavati ili zeniti uskoro, ako nema djecu da li ih planira... to su svuda u svijetu normalna pitanja...
poznanik

#131 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by poznanik »

Pitanje za poslodavce:

Da li biste primili u radni odnos kandidata koji na razgovoru napomene da pripada gay populaciji?
Alhemicarkaa

#132 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by Alhemicarkaa »

KatarinaKosaca wrote:
Alhemicarkaa wrote:To se može nauciti za vrlo kratak period. Uz to, ako se radi o prodavnici sa vecim asortimanom sigurno da radi još jedna osoba koja će priskociti u pomoc ako zagusti. Svakako je ta osoba tu privremeno i ne mora upoznati ama baš svaku cipelu i dobavljaca, tu je samo kao ispomoc dok se radnica ne vrati sa porodiljskog. Pa niko od nekoga ko je na privremenom radu ne ocekuje puni kapacitet, ako da, onda se dobro zajebao. :D
Ne očekuje se puni kapacitet, a očekuje se puna plata :?: Od poznavanja svega što sam navela, zavisi kvalitet usluge, prodanih cipela, dakle i priliv novca. Ukoliko toga nema, nije ni potreban novi uposlenik.
Ne mora poslodavac ponuditi punu platu. Neko ko se zaposli do povratka trudnice sa porodiljskog pristaće i za manju platu od one koju to radno mjesto zahtjeva. Nisam se jednom susrela baš sa ovakvim situacijama.
madner

#133 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by madner »

poznanik wrote:Pitanje za poslodavce:

Da li biste primili u radni odnos kandidata koji na razgovoru napomene da pripada gay populaciji?
Ne, ali to naravno ne bi naveo kao razlog.
hadzinicasa

#134 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by hadzinicasa »

madner wrote:

jer bi to bio osnov za tužbu....
madner

#135 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by madner »

NaraFno, pitao bi ga neofirno sta misli o ovoj gay paradi u Zagrebu i ili Splitu. :D
hadzinicasa

#136 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by hadzinicasa »

madner wrote:NaraFno, pitao bi ga neofirno sta misli o ovoj gay paradi u Zagrebu i ili Splitu. :D
a ako je glup/a da ne provali zašto to pitaš, koji će ti? nije ni zaslužio/la posao :D
madner

#137 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by madner »

Naravno slozio bi ja spiku kako sam veliki humanista i zgrazen divljastvom. :D
poznanik

#138 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by poznanik »

Gdje su sada zaposleni gay pripadnici, ima li ih u radnim odnosima, bilo u privatnom, bilo u državnom sektoru?
atko

#139 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by atko »

madner wrote:

ti ga zaposlis a on usvoji dijete i ode na porodiljsko ... kad ti najvise treba nema ga ... cisti pederluk :D

@mander ...a udje na interview riba i kaze da je lesbo ? :D mislim zanm da bi je zaposlio ... pitanje glasi da li bi zaposlio i nejnu trebu :D
madner

#140 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by madner »

Pa sve zavisi od izgleda druze atko. Znas da su lezbjekse samo na filmove pravo dobre, a uzivo su izolirane izgledom od muskaraca. :D

poznanice, naravno da ima pedera zaposlenih u svim sferama, pitao si da li bi zaposlio nekoga ko se tako javno izjasnjava. :D
atko

#141 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by atko »

pa puna drzavna administracija pedera koji nece kile :D
Sookie McSue

#142 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by Sookie McSue »

mrsko mi je replicirati svima pojedinačno, ali iz ponuđenog vidim kako je pravo na porodiljski dopust neka ogromna privilegija i neopravdan luksuz u očima većine. Ja radim u firmi u kojoj nas je devetero, prije nas je bilo i manje, jedna je kolegica bila na porodiljskom (i to punom, zamislite tog razbacivanja!) i raspodjelom njenog posla (koji, da se razumijemo, nije malog obima) na ostale niko nije bio ni previše opterećen, ni oštećen u bilo kom smislu. Manite se šuplje - poslodavci jednostavno na trudnice i potencijalne trudnice gledaju kao nepotreban trošak, i to je više nego očito. Jasno je da mu/joj je draže strpati u svoj džep nego plaćati neku treću osobu, plus dio plate ženi na porodiljskom - što je iz njihove perspektive i logično - ali nemojmo molim vas to maskirati u neke socijalne priče i empatiju prema poslodavcima usljed tržišne konkurentnosti, državnih nameta, neorganizovanog sistema itd. Što neko reče, šta kad se razboli neko od radnika, ili nešto treće? Bankrotirat će odmah, šta li.
madner

#143 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by madner »

Sookie McSue wrote:mrsko mi je replicirati svima pojedinačno, ali iz ponuđenog vidim kako je pravo na porodiljski dopust neka ogromna privilegija i neopravdan luksuz u očima većine. Ja radim u firmi u kojoj nas je devetero, prije nas je bilo i manje, jedna je kolegica bila na porodiljskom (i to punom, zamislite tog razbacivanja!) i raspodjelom njenog posla (koji, da se razumijemo, nije malog obima) na ostale niko nije bio ni previše opterećen, ni oštećen u bilo kom smislu. Manite se šuplje - poslodavci jednostavno na trudnice i potencijalne trudnice gledaju kao nepotreban trošak, i to je više nego očito. Jasno je da mu/joj je draže strpati u svoj džep nego plaćati neku treću osobu, plus dio plate ženi na porodiljskom - što je iz njihove perspektive i logično - ali nemojmo molim vas to maskirati u neke socijalne priče i empatiju prema poslodavcima usljed tržišne konkurentnosti, državnih nameta, neorganizovanog sistema itd. Što neko reče, šta kad se razboli neko od radnika, ili nešto treće? Bankrotirat će odmah, šta li.
Meni je to samo dokaz da je ista tehnoloski visak i da se pozicija trebala ukinuti nakon bolovanja.
Sookie McSue

#144 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by Sookie McSue »

po tvojoj logici, naravno da je tako :lol:
madner

#145 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by madner »

Pa objasni mi tu logiku ako sama kazes da
raspodjelom njenog posla (koji, da se razumijemo, nije malog obima) na ostale niko nije bio ni previše opterećen, ni oštećen u bilo kom smislu.
sto je definicija rationalizacije. Zasto bi ja sada trebao jos jednu osobu, kada vi niste previse optereceni?
MMM1977

#146 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by MMM1977 »

Često sam bio u situaciji da sjedim sa druge strane, tj. da postavljam pitanja u razgovorima za posao.

Svaki poslodavac mora da vodi računa o tome da prima uposlenike koji će firmi da donose korist a ne obavezu, u protivnom angažman tog uposlenika nema nikakvog smisla. Dalje, svaka firma je jedan mali sistem za sebe i potrebno je neko vrijeme, ovisno o poslu, da se uposlenik educira da kvalitetno obavlja posao za koji je primljen. Nema nikakvog smisla primati nekoga ko će raditi 2-3 mjeseca i onda ode, pa hajmo tražiti ponovo. Možete danima moralisati ovdje, ali to je tako.

Pozivate se na zakone, ok. Samo kad budete prijavljivali vlastima, molim vas da usput prijavite i svu onu konkurenciju koja ne plaća obaveze za postojeće radnike, koriguju račune da smanje PDV, prodaju za gotovinu i umanjuju račune, ne prijavljuju radnike nikako i slično. Čim se situacija ureduje po tom pitanju odmah neka krenu kažnjavati i poslodavce koji gledaju da prime uposlenike koji će njima donijeti ekonomsku korist a koji su toliko nemoralni da od preko 100 prijava za posao odaberu ličnosti koje su formirane i na koje će se moći trajno osloniti.

Da ne bude zabune, i ja radim u privatnoj firmi, dakle nisam vlasnik firme. Moja supruga isto traži posao, doduše nakon što je rodila 2 djece pa neće biti pitanja ovog tipa, ali i njoj savjetujem i govorim isto što i vama ovdje: socijalizam zaboravite, ovdje vlada jedan vrlo čudan oblik kapitalizma. Čak će i oni pošteni poslodavci uvijek odabrati nekoga ko odgovara njima i od koga mogu izvuči najveću dobit. To je suština tržišta i poslovanja na istom.
Sookie McSue

#147 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by Sookie McSue »

madner wrote:Pa objasni mi tu logiku ako sama kazes da
raspodjelom njenog posla (koji, da se razumijemo, nije malog obima) na ostale niko nije bio ni previše opterećen, ni oštećen u bilo kom smislu.
sto je definicija rationalizacije. Zasto bi ja sada trebao jos jednu osobu, kada vi niste previse optereceni?
pokušavam pokazati kako srećom postoje i poslodavci i sredine u kojima se trudnicama izlazi u susret i u kojima se zaposlenici ne tretiraju kao tegleća stoka, u smislu ako mogu njima navaljati i njen posao, šta će nam ona uopšte? to su vanredne okolnosti i nikom nije bilo problem preuzeti i dodatne obaveze kako bi ona mogla ostati s bebom onoliko koliko ima pravo na to. ne znam u čemu je tajna - možda u tome što nismo roboti?
madner

#148 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by madner »

Pa jesu vanredne okolnosti, ali ako to traje pola godine onda nisu vise vanredne prilike. Da si rekla da ste bili preoptereceni ali da ste iz solidarnosti povukli i radili prekovremeno, to bi prihvatio. Ovo ne.
atko

#149 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by atko »

Koliko puta treba reci DRZAVA treba da vodi brigu o tome ... ja prvi bih dao ista prava i primanja od drzave i zaposlneim i nezaposlenim majkama ... a svi poslovni subjekti bi mi placali odredjnei procentualni doprinos u tu svrhu ... svakom djetetu bi obezbjedio besplatno osnovno skolovanje minimalno ... al mi jos imamo dvije skole pod jednim krovom ... mi nismo drustvo koje je sposobno da tako nesto uradi ... mi smo balkanci ... nama je bolje nego smo i zasluzili ...
Sookie McSue

#150 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao

Post by Sookie McSue »

madner wrote:Pa jesu vanredne okolnosti, ali ako to traje pola godine onda nisu vise vanredne prilike. Da si rekla da ste bili preoptereceni ali da ste iz solidarnosti povukli i radili prekovremeno, to bi prihvatio. Ovo ne.
ajoj, sad ću plakati :-)
nebitno, očito je da svako ovdje misli da je najpametniji. pokretačici teme želim svu sreću u nalasku posla, a u praktičnom smislu da pokuša izraziti spremnost na raniji povratak na posao, ili na rad od kuće u startu.
meni ostaje da se lupam nogama u gujscu što radim gdje radim.
Post Reply