stochar wrote:nisam prespavao kampanju, bio sam na nekoliko skupova, posebno pamtim zavrsni ispred Narodnog pozorista:
"Nama nije cilj da pobijedimo, nama je cilj da pobijedimo ubjedljivo! Želimo da pometemo vladajuću petorku, da pobijedimo njih četvoricu koje onaj iz Banja Luke voda naokolo k'o mazlume!", poručio je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, te izazvao ovacije prisutnih.
znaci, da pomete, ne da koalira. a, jedan od mazluma je Tihic s kojim je sad koalicioni partner.
ono oko 'nece suditi sami sebi, jesi lud', nemam potrebu komentarisati, jer ne vidim smisao, sve si rek'o. sto bismo onda do sada ocekivali da ovi iz SDA sude svojima? znaci, tebi legitimno da onaj ko je na vlasti kontrolise sudstvo i ne sudi svojima, vec samo 'drugima'? to se u rijecniku zove progon.
i, ponavljam, znam da se ni jedan od problema ne rjesava za dan, ali sto kazu eskimi 'put od hiljadu kilometara pocinje prvim korakom', a ja taj prvi korak ne da ne vidim, nego vidim puno prvih koraka, ali unazad.
U vezi sa kampanjom, generalna poruka u svakom medijskom istupu je bila "necemo ih voditi kuci, ali cemo najvjerovatnije morati sa njima". Par uzarenih govora u zavrsnici kampanje su samo to- uzareni govori. Uostalom, predizborna razmjena uvreda izmedju SDP i SDA je bila iskljucivo u svrhu
damage control u slucaju da SBiH ne potone kao sto je potonula i da Fahro uzme veci broj glasova nego sto treba. Javna je tajna da je i "Reket" manje vise isfabrikovana prica koja je trebala uvjeriti tvrdokorne SDP-ovce da je SDA i dalje neprijatelj, i obratno. Malo se prica otela kontroli u sudstvu i pojedinim "nesklonim" medijima, ali sve se rijesilo na kraju. Btw. gdje li je ono nestao Imamovic?
Da budem do kraja jasan, razumijem poziciju sa koje nastupas, tvoje ogorcenje, i zbilja, izuzevsi par netacnih navoda tipa predizborne kampanje i smisla u obracunavanju sa trenutnim Reisom, nista ti ne mogu drugo reci osim da ce tvoje razocaranje biti sve vece i vece kako vrijeme bude prolazilo.
Moj stav da su SDP-SDA trenutno najbolje rjesenje svodi se na iskljucivo par cinjenica:
- radi se o dvije stranke sa najjacom infrastrukturom u BiH
- obje stranke u posljednjih par godina "pate" od birokratizacije i sistematizacije, a to ce imati odredjeni ucinak na nove (iako po stranackim linijama imenovane) uprave, komisije itd. Do sada smo imali apsolutnu i totalnu anarhiju. Sad SDA mora igrati po malo drugacijim notama.
- i jedni i drugi su se zajedno uvalili u ogromna govna ovom koalicijom, vukovi su spremni da ih pojedu, glasaci da ih izdaju, krasti se moze jos malo i ako neko moze ista pokrenuti sa mrtve tacke, to su oni jer imaju ljude i imaju politicki kapital
- na sljedecim izborima ako ne bude iole relevantnih rezultata nove vlasti, tonu zajedno, a apstinenti mahom glasaju kao i na proslim izborima za progresivnu snagu. Ne, ne za "Nasu stranku" i SDU. Vec za SBB, najvecu nadu obespravljenih radnika i apstinenata. Ne zajebavam se.
Naravno, moguce je da grijesim, da se nista nece promijeniti, i to cu rado kazniti na izborima. Nije sve divno i krasno, niti ce biti.
Ali ne mogu negirati da se cak nesto i radi: interne analize zatecenog stanja (do sada ni to nije bilo provodjeno

) po sektorima, naznake sistematizacije po organima uprave, popisivanje neprovedenih i bespotrebnih zakonskih odredbi, pa cak, vjerovali ili ne, i par perspektivnih inicijativa po ministarstvima koje bi mogle za godinu-dvije rezultirati cak i otvaranjem poslovanja tri-cetiri kompanije (

). Nije puno, ali nakon najtezih 20 godina, mene kao realistu veseli da se vise sve ne radi na ho-ruk i stihijski, vec po nekim pravilima i redoslijedu.
Tebe sigurno ne veseli, i na to imas apsolutno pravo, i pozivam te da ih i dalje kritikujes za stvari za koje ih treba kritikovati i da im "je.es sve po spisku", ti za to imas snage, ja sam se pomirio sa sivilom.
EDIT: izvinjavam se na podugom komentaru..