1402 wrote:Moze li neko da napise o osvajanju "Male Cabe" ili vam ga " Djokinog tornja" ? Mislim da to spada u ovo ratiste;)
Zadnji put Đokin toranj (Mala ćaba) - najviši vrh Treskavice (2086 m) oslobođen je u aprilu 1995. godine. U borbama za vrh su učestvovale dvije čete Manevarskog bataljona 1. Bošnjačke brigade uz podršku slavnog Divezantskog voda iste brigade, a kasnije i druge dvije čete, koje su pod snažnom artiljerijskom pripremom i pješadijskim napadom VRS, drugi dan morale napustiti položaj i povući se ispod...
Pripreme su izvršene mnogo ranije, a baza i logor Manevaraca bio je u rejonu Ploča. Sjećam se da je tada zavladala neka pomama od "ludih miševa"

, neka mišja groznica, pa smo na spavanju, u šatorima, sakrivali lice i uši...
U pripremama je učestvovala i logistička jedinica 1. BB, i ovom prilikom im treba odati dužno poštovanje i čestitke, jer su svu logistiku (pune plinske boce, drvena građa - daske i grede, hrana, municija i sve slično, iznijeli na svojim leđima nakon osvajanja vrha i visoravni. To je bio podvig, kakav ni danas nije lako postići.
Snijeg je tih dana neprestano padao, što je nama bilo i olakšavajuće, ujedno i otežavajuće. U akciju smo krenuli tokom noći, čini mi se negdje oko 2 iza ponoći, i mislim da skoro niko nije spavao predhodno veče. Svi smo bili dobro obučeni i odjeveni, i snabdjeveni hranom koliko je ko mogao nositi. Svi smo dobili njemačke vreće za spavanje (s rukavima i jednom nogavicom, uz kapuljaču), dosta laganu i prikladnu za nošenje.
Ja sam nosio u svom rancu jedan cijeli hljeb, 4 konzerve hrane - paštete i narezak, te rezervni donji veš i čarape. Ponio sam oko 300 metaka u rifuzi, a na sebi i pušci još pet punih okvira. Nosio sam i RPG na leđima i dvije trenutne i jednu kumulativnu granatu, i pun samopouzdanja i u snazi krenuo. Međutim, i ja, kao i svi, nismo računali na pretežak uspon i napor, i dobro odjeven zbog strašne hladnoće - potkošulja, majica deblja dugih rukava, košulja vojna, džemper vojni i na kraju jakna, već nakon nekoliko stotina metara penjanja sam se počeo preznojavati i posustajati. Dodatni problem bio mi je teret, smetala mi je preduga cijev RPG, a vreća za spavanje, okačena na opasaču, polomila mi je noge straga, i ja sam odlučio da je bacim...
Marširanje je trajalo više od dva sata sveukupno, i do pod stijene oko 50-tak m. ispod Tornja, odmarali smo samo jednom. Napad su započeli naši diverzanti, koji su i inače išli ispred nas i duboko ušli u neprijateljsku teritoriju mnogo mnogo prije nego smo mi i pristigli na početnu poziciju. Sa nekoliko granata razorili su jednu bajtu i usmrtili, (čini mi se) odmah 7 vojnika VRS, dok ih je nekoliko iz druge bajte preživjelo i bosonogo pobjeglo prema istoku, u dubokoj i strašno hladnoj noći.
Đokin toranj nije bio zaposjednut i nije bio oslobođen u borbama. Na samom vrhu nalazi se jedna betonska utvrda, nešto kao bunker, i ta pozicija nema neki važan strateški značaj. Mnogo značajniji je susjedni vrh prema istoku, iza ogromne visoravni "Pašine planine", označen visinskom kotom 2070 m.
Naše dvije čete su odmah nakon prvog dejstva ručnih bacača ušle u borbene položaje i u frontalnom rasporedu širinom prema istoku i "Pašinoj planini" zaposjedale položaje, tako da smo konačno rapoređeni po dvojica-trojica ostajali na svakih 20-30 m. Zauzimanje "Pašine planine" trajalo je sve do zore, i u konačnici imali smo položaj u luku, duž cijelog južnog oboda te "planine", sve do podnožja kote 2070, na kojoj se nalazilo desetak naših vojnika.
Ja sam dobio poziciju negdje u blizini kote 2017, zajedno sa još dvojicom boraca. Odmah smo započeli s kopanjem snijega i pravljenjem vjetrobrana. Snijeg je padao u ogromnim pahuljicama i to još nekako odozdo prema gore, valjda ga je vjetar tako usmjeravao, pošto smo bili na strmoj južnoj strani. Nije lako kopati rupu u snijegu, posebno za tri odrasle osobe, bez obzira što je snijeg zaleđen. Ne odvaja se, a kad se oformi kakva-takva rupa, obruši se. Na kraju smo nekako uspjeli napraviti zaklon za dvojicu, pa smo na smjenu, jedan uz drugog, ležeći, sakrivali se od vjetra. Ne pomaže ni potkapa, ni kapa s kačketom, vjetar ubi, nosi snijeg koji reže lice, suši usne i bode oči... Kad smo već nekako uspjeli napraviti zaklon, otkrili smo novu nesreću – sva hrana u ruksacima nam je bila zaleđena. Hljeb i nekako, ali konzerve nismo mogli ni otvoriti, a akd smo uspjeli, unutra je bio led, morali smo ga nožem razbijati i takve ledene komadiće stavljati u usta. Nismo nosili tečnost, jeli smo snijeg.
Kako sam skoro od početka akcije bio oznojen, pa još dodatno prilikom kopanja vjetrobrana, sve na meni je bilo mokro, i tijelo mi se počelo pothlađivati, počeo sam se tresti od hladnoće i lupati zubima, a vilica mi se počela kočiti. Ne pomaže trljanje rukama, ne pomaže ništa…nemam vreću za spavanje, ne mogu se ogrnuti i ugrijati, nemam čime. Tada moj prijatelj - Nurko iz Trnova, suborac, uz pomoć ovog drugog vojnika, skida sa mene vojnu jaknu i džemper, trga košulju i majice, izvlači iz ruksaka suhu košulju, sa sebe skida vreću i sve zajedno oblači na mene…život mi je spasio tada. U USA je otišao poslije rata, i ja ga sada pozdravljam i još jednom mu zahvaljujem…
Od ranog jutra neprijatelj je nasumično gađao artiljerijskim oruđem ovaj plato, kako minobacačima, tako i haubicama. “Pašina planina” je bila sva “šuplja”, sa kao sir rupama, s tim da su ove bile crne. Crne rupe na bijelom snijegu. Bilo nas je nekolicina i ranjenih, ali ništa opasno. Imali smo i medicinare, mislim da su se gore s nama popeli i profi medicinari iz Sarajeva. Kasnije su intedanti kružili od položaja do položaja i iz manjerki davali nam čaj, dok su drugi nosili plinske boce radi grijanja…Od toga nije bilo koristi, mada je namjera bila da posluže nekoliko dana, kako je akcija bila planirana.
Čini mi se da mi je taj dan bio najduži dan u životu, iskreno – i jedan od najtežih tokom rata, bez obzira što nije bila neka prevelika životna opasnost. Neovisno od činjenice što nezaštićeni sjedimo u snijegu i čekamo smrtonosnu minu koja samo padne i zacrni, i čiji dolazak uopšte ne čujemo, bez obzira što na samo stotinjak metara ispred, s druge strane kote 2070 sjedi neprijataljska vojska i čeka naredbu za napad, na nas posmrzle i polomljene, moral niti u jednom trenutku nije padao. Samo smo čekali noć i vrijeme smjene, samo da se na nekoliko sati sklonimo iz bespuća i odmorimo, i međusobno smo dogovarali napredovanje i promjenu pozicija prema istoku, tamo je bilo puteva i prostora za bolje osiguranje položaja.
Međutim, ni smjena – silazak s planine nije tekao normalno. Lakše nam je bilo penjanje nego spuštanje, jer je sve bilo zaleđeno i jako strmo, a nismo se vraćali istim, dužim putem. Na nogama nije bilo moguće, pa smo spuštanje radili na guzicama…samo sjednemo i kao na toboganu, spustimo se niže, gdje su nas prihvatali drugi vojnici, jer je u nastavku bila stijena i duboka provalija. To je rejon označen kao Bijele vode.
Naše druge dvije čete koje su nas zamijenile na položaju, izgubile su ga drugi dan. Neprijatelj je strašno intezivno granatirao “Pašinu planinu”, a onda s kote 2070 krenuo u pješadijski napad. Imali smo dva poginula borca i nešto ranjenih.
Nekoliko godina kasnije, mislim ’99. išao sam poslom na Pale, i na Vijećnici stanem stoperu. Znao sam ga iz viđenja sa carinskog terminala, bio je vozač šlepera. Ostao mu kamion u Prači, i ja odlučim da ga tamo odvezem.
O svemu smo razgovarali, i nekako se dotaknemo teme i priče iz rata. Čovjek je iz nekog sela iz okoline Foče, i u priči konstatujemo da taj dan, kad smo se mi smrzavali na Treskavici, i on se smrzavao, samo s druge strane, upravo na vrhu uzvišenja, na koti 2070, stotinjak metara od mene udaljen. Rano ujutro oni dobili uzbunu i njih nekoliko morali doći gore. Bilo ih je taj dan jako malo, mi nismo znali, mogli smo komotno upjašačiti duboku u neprijateljski teritorij…