Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#126 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by Woody »

PM72 wrote:Teška srca :wink: moram da priznam da je Goran 100% u pravu i za par postova :thumbup:

P.S. Posebna priča su imena škola po Sarajevu.U pretežno muslimanskoj sredini i stanovništvu 99% osnovnih i srednjih škola su nosile naziv poput Andrija,Goran,Dragan,Boško,Pavle,Nikola,Aleksa,Blagoje...pa valjda je i neki Bošnjo bacao bombe po okupatoru,nije samo Boško.Tada mi to nije smetalo ali sad upada u oči taj perfidni šovinizam.Kad smo zatražili ravnopravnost - tad se i zakuhalo.
Teška srca moram priznati da ni ti ni @goran16v niste u pravu :tooo:

Kol'ko sam skont'o, ti si neđe mojih godina (što za @gorana16v, nisam siguran), pa ću te podsjetiti na imena OŠ, ulica i čak i kasarni u Sarajevu:

- Avdo Humo
- Omer Maslić
- Ahmet Fetahagić
- Mustafa Dovadžija
- Hasan Kikić
- Hasan Brkić
- Jusuf Džonlić
- Adem Buć
- Mahmut Bušatlija
- Avdo Hodžić
- Alija Hodžić
- Fadil Jahić - Španac

Eto, bolan, vidiš da nisu samo Spasoje, Milentije i Ravijojla ;-)

Ali, ima tu još zajebancije kol'ko hoćeš...

Od svih ovdje gore pobrojanih niko nije "preživio" 92-u. Iako se zaklinjemo u "nastavak tekovina NOB-a, i ZAVNOBiH-a" - ŽK i dan-danile drži Titinu sliku u kancelariji i uredno proučava fatihu ispred Vječne vatre svakog 6. aprila, a ni po guzici se ne počeše na činjenicu da mu se Osnovna škola u Goraždu zove po SS oficiru, što mu se Osnovna škola u koju je i on išao zove po NDH kolaboracionisti... Još samo da neku gimanziju nazomeno "Amin Hajj al-Husseini" i da spomen-park Vraca preimenujemo u "Spomenik palim Bošnjačkim legionarima u Staljingradu", i Veliki park u: "Spomenik šehidima 13. Waffen SS Handschar Division"), i zaokružili bi "herojsku epopeju Bošnjaka u NOB-u". Udaramo u talambase kako se ponosimo što je Bosna i Hercegovina "... ni Srpska, ni Hrvatska, ni Muslimanska - već i Srpska i Hrvatska i Muslimanska...", da bi nam odjednom zasmetala sva ne-Bošnjačka imena ljudi koji su poginuli za BAŠ TAKVU Bosnu i Hercegovinu. Nejse, što bi rekao moj komandant: "Ali to su sve Vlasi..." ;-)

Pusti se ba, @PM72 takvih balinluka, ne stoji to tebi...

Pozdrav domovini :thumbup:
Last edited by Woody on 08/04/2014 09:05, edited 1 time in total.
mousstapha

#127 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by mousstapha »

Ko je Aziza Secerbegovic?
goran16v

#128 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by goran16v »

mousstapha wrote:Ko je Aziza Secerbegovic?
Navodno prva zena ljekar Bosnjak, sto je izgleda manje bito, ali puno bitnije da je bila supruga Alijinog jarana - mladumuslimana Nedziba Sacirbegovica sto je kasnije rezulirati time da je ona dobila ulicu, a sin postao (mislim drugi po redu poslije Silajdzica) ministar vanjskih poslova RBiH, cuveni Muhamed Sacirbegovic (Sacirbey) koji je zbog svojih aferima prica za sebe.
Aziza ne bi bila problem da u gradu jednake ulice imaju ili bar da imaju svoje ulice npr. Staka Skenderova, cija ulica sad nosi ime po potoku (Buka) ili Laura Papo Bohoreta.
goran16v

#129 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by goran16v »

Woody wrote:]

Teška srca moram priznati da ni ti ni @goran16v niste u pravu :tooo:

Kol'ko sam skont'o, ti si neđe mojih godina (što za @gorana16v, nisam siguran), pa ću te podsjetiti na imena OŠ, ulica i čak i kasarni u Sarajevu:

- Avdo Humo
- Omer Maslić
- Ahmet Fetahagić
- Mustafa Dovadžija
- Hasan Kikić
- Hasan Brkić
- Jusuf Džonlić
- Adem Buć
- Mahmut Bušatlija
- Avdo Hodžić
- Alija Hodžić
- Fadil Jahić - Španac

Eto, bolan, vidiš da nisu samo Spasoje, Milentije i Ravijojla ;-)

Da se manje bavis evidencijom i relativizacijom, a da vise citas, procitao bi da je goran16v u svom komentaru na predhodnoj strani pomenuo da su ulice, skole i ostali topomini dominantno nosili imena istaknutih licnosti iz radnickog pokreta, komunizma, NOB-a, soc. revolucije, da su medju njima i Muslimani, odnosno Bosnjaci, pa su pomenuti upravo O. Maslic, M. Golubic, F. J. Spanac, kao i Hrvati odnosno katolici kao npr M. Cvitkovic, ali da su bili zastupljeni u onoj mjeri u kojoj su bili zastupljeni u NOB-u - u daleko manjem broju u odnosu na Srbe tj pravoslavce. Nasao sam podatak neki podatak, navodno Titova izjava iz '44. godine 44% Srba, 30% Hrvata, 10% Slovenaca, 4% Crnogoraca, 2,5% Muslimana,a 9,5% ostalih naordnosti. Ne mora biti 100% tacan ali daje orjentaciju.
Treba nekad citati, istrazivati, a ne razmetati se upitnom inteligencijom i devalvirati pozdrav...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#130 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by bitanga_sa_otesa »

@ woody zaboravio si skolu Alija Alijagić na d. malti 8-)
goran16v

#131 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by goran16v »

bitanga_sa_otesa wrote:@ woody zaboravio si skolu Alija Alijagić na d. malti 8-)
Udario ti na obraz! :)
zlokruhovic

#132 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by zlokruhovic »

goran16v wrote:
zlokruhovic wrote:Itekako se uklapa , jer Stepa i Putnik su generali koji su se borili protiv okupatora i na kraju stvorili Jugoslaviju , oni su smatrani oslobodiocima jugoslovenskih prostora.
A sa druge strane svaka normalna država je imala nekoga koga je slavila iz vremena 1.sv.rata i stvaranja spostvene države , tako da Stepa i Putnik su vrlo logičan izbor jer osim njih nikog i nema drugog ko se borio na strani pobednika.

Što se tiče cara Dušana i Obilića , to je bezveze priča jer svi ostali kraljevi i vladari iz srednjeg veka su svuda bili jednako zastupljeni
Od kojeg okupatora su nas oslobodili? Jel od onog sto nam je sagradio 2/3 putnih pravaca, tunela, pruga, vodovoda i znacajnih objekata u drzavi, sto uvede kanalizaciju i tramvaj, sto zemljani put zamjeni za kaldrmu i kamen?!?!?! Ja okupatora *ebenog! Da ti ne objasnjavam u detalje da se Putnik ni Stepa nisu proslavili kao borci za Jugoslaviju kako tvrdis, (prvi umro vec 1915. u Francuskoj, a drugi 1929 tj iste godine kad je osnovana Jugoslavija), nego heroji Vojske Kraljevine Srbije u srpsko-turskim i balkanskim ratovima koji prakticn nemaju veze s Bosnom! Uklapa se u pricu isto k'o i ulica Zmaja od Bosne, Kralja Tvrtka, Kralja Tomislava, Kotromanica ili park Bana Jelacica, a mozda i Zrinskih Frankopana u centru Beograda! Uklapa al' u qurcu!

Kakav ba car Dusan i Obilic???? Kakvi ba kraljevi iz srednjeg vijeka svugdje jednako zastupljeni?! Sve se bojim da su Kulin Ban ili Kralj Tvrtko imali park u centru Beograda, a Zmaj od Bosne unajvecu ulicu na Dorculu, a sve su to kraljevi i vladari iz srednjeg vijeka!!!!!
Kakve veze car Dusan i Obilic imaju sa Bosnom? Dok je jedan sam sebe proglasavao za carem Srbije, a drugi u ime cara Lazara, knezevine Srbije i pravoslavlja ganj'o Murata po Kosovu ne bi li mu dohak'o i preko stele otisao u carstvo nebersko, Bosna je bila nezavisna drzava i gigant, prvo banovina pod vlascu Stjepana II Kontromanica, a zatim kraljevina pod vlascu Kralja Tvrtka.

O-d-j-e-b-a-u-s sa tom pricom i mitovima, ovdje im je istek'o rok trajanja!
OK , sasvim je jasno da je istekao rok trajanja onome što nije bošnjačko tj.muslimansko , i to se očigledno vidi , ali nemaš potrebe lagati i menjati istoriju samo zato što se ne uklapa u tvoj današnji stav i svetonazor.

Stepa Stepanović je ušao kao osloboditelj u Sarajevo i zbog toga je imao ulicu i u Titovo vreme , a to što ti smatraš da je on okupator a ne Švabe i misliš da nikad niko nije živeo u Bosni sem muslimana to je tvoj problem.

Dušan i Obilić imaju veze sa Bosnom jer ih je slavila tadašnja polovina stanovništva iste , a danas je to trećina.
Što se tiče Tvrtka i Kulina , on je bio vaš u ono vreme isto kao i Dušan i Obilić , ali eto pre nekoliko godina počinje neizmerna ljubav spram ovih vlaških vladara , i na kraju ispade da su Srbi branili da budu ulice Kulinove i Tvrtkove u centru Sarajeva. :-)

Možeš ti svašta još izmišljati i sebi prilagođavati , ali to je zato što je ovima kako kažeš istekao rok trajanja a ne zato što je istina.

Meni je svejedno
goran16v

#133 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by goran16v »

zlokruhovic wrote:
goran16v wrote:
zlokruhovic wrote:Itekako se uklapa , jer Stepa i Putnik su generali koji su se borili protiv okupatora i na kraju stvorili Jugoslaviju , oni su smatrani oslobodiocima jugoslovenskih prostora.
A sa druge strane svaka normalna država je imala nekoga koga je slavila iz vremena 1.sv.rata i stvaranja spostvene države , tako da Stepa i Putnik su vrlo logičan izbor jer osim njih nikog i nema drugog ko se borio na strani pobednika.

Što se tiče cara Dušana i Obilića , to je bezveze priča jer svi ostali kraljevi i vladari iz srednjeg veka su svuda bili jednako zastupljeni
Od kojeg okupatora su nas oslobodili? Jel od onog sto nam je sagradio 2/3 putnih pravaca, tunela, pruga, vodovoda i znacajnih objekata u drzavi, sto uvede kanalizaciju i tramvaj, sto zemljani put zamjeni za kaldrmu i kamen?!?!?! Ja okupatora *ebenog! Da ti ne objasnjavam u detalje da se Putnik ni Stepa nisu proslavili kao borci za Jugoslaviju kako tvrdis, (prvi umro vec 1915. u Francuskoj, a drugi 1929 tj iste godine kad je osnovana Jugoslavija), nego heroji Vojske Kraljevine Srbije u srpsko-turskim i balkanskim ratovima koji prakticn nemaju veze s Bosnom! Uklapa se u pricu isto k'o i ulica Zmaja od Bosne, Kralja Tvrtka, Kralja Tomislava, Kotromanica ili park Bana Jelacica, a mozda i Zrinskih Frankopana u centru Beograda! Uklapa al' u qurcu!

Kakav ba car Dusan i Obilic???? Kakvi ba kraljevi iz srednjeg vijeka svugdje jednako zastupljeni?! Sve se bojim da su Kulin Ban ili Kralj Tvrtko imali park u centru Beograda, a Zmaj od Bosne unajvecu ulicu na Dorculu, a sve su to kraljevi i vladari iz srednjeg vijeka!!!!!
Kakve veze car Dusan i Obilic imaju sa Bosnom? Dok je jedan sam sebe proglasavao za carem Srbije, a drugi u ime cara Lazara, knezevine Srbije i pravoslavlja ganj'o Murata po Kosovu ne bi li mu dohak'o i preko stele otisao u carstvo nebersko, Bosna je bila nezavisna drzava i gigant, prvo banovina pod vlascu Stjepana II Kontromanica, a zatim kraljevina pod vlascu Kralja Tvrtka.

OK , sasvim je jasno da je istekao rok trajanja onome što nije bošnjačko tj.muslimansko , i to se očigledno vidi , ali nemaš potrebe lagati i menjati istoriju samo zato što se ne uklapa u tvoj današnji stav i svetonazor.

Stepa Stepanović je ušao kao osloboditelj u Sarajevo i zbog toga je imao ulicu i u Titovo vreme , a to što ti smatraš da je on okupator a ne Švabe i misliš da nikad niko nije živeo u Bosni sem muslimana to je tvoj problem.

Dušan i Obilić imaju veze sa Bosnom jer ih je slavila tadašnja polovina stanovništva iste , a danas je to trećina.
Što se tiče Tvrtka i Kulina , on je bio vaš u ono vreme isto kao i Dušan i Obilić , ali eto pre nekoliko godina počinje neizmerna ljubav spram ovih vlaških vladara , i na kraju ispade da su Srbi branili da budu ulice Kulinove i Tvrtkove u centru Sarajeva. :-)

Možeš ti svašta još izmišljati i sebi prilagođavati , ali to je zato što je ovima kako kažeš istekao rok trajanja a ne zato što je istina.

Meni je svejedno
Iz mog nicka mozes zakljuciti koliki sam ja Bosnjak-Musliman i koliko se to ukpapa u moju pricu.
Da te podsjetim, Stepa Stepanovic je usao u Sarajevo kao djeneral Vojske Kraljevine Srbije, a drzava koja je nastala se zvala Drzava SHS i gdje je tu Bosna i bosansko?! Nije problem da li ga smatram okupatorom nego sto ste vi AU monarhiju, koja je Bosni za kratke vladavine, donijela vise civilizacijskog, kukturoloskog i tehnoloskog napretka, nego ste ga vi imali za 400 godina i sto ste nam ga svojom dominacijom donijeli za 30 god, smatrali okupatrom i sto ste u tudje ime poceli da nekog oslobadjate. Ti misli sta hoces, ali sa ove distance i kad se vidi koliko je ko prosperiteta donio Bosni, Gavrilo Princip je bio obicni terorista.
Krv nije voda i naravno da je zbog toga srpska teznja za dominacijom, koja je rezultovala memorandumom SANU, planom RAM i na kraju kulminirala ratovima koje ste zapoceli i zasluzeno ste pogubili i ono sto ste imali, sprecavala da se Obilic, Stepanovic i Putnik maknu i zamjene licnostima znacajnijim za Bosnu, cak i po kriterijima proslog rezima.
Iako ih nije slavila 1/2 nego 1/3, sto apsolutno daje vise prava drugima da imaju svoj eulice, objasni kako su Kulin Ban i Tvrtko bili nasi koliko i car Dusan i Obilic?
I opet, ne bi ta imena bila problem da su u Beogradu, pa i Zagrebu, po reciprotitetu znacajne ulice nosile imena bosanskih vladara iz srednje vijeka, znaci prije turske najezde i pojave mrskih Balija, kao sto je bio slucaj u Sarajevu a pogotovu jer tvrdis da su Obilic i Dusan bili nasi koliko Kulin Ban ili Tvrtko, sto znaci da su Kulin Ban i Tvrko bili vasi koliko Milos i Dusan! Jesu al u qurcu... Duduse Tvrtko vam je bio vise vas nego nama Dusan i Obilic jer vam je bio kralj!
zlokruhovic

#134 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by zlokruhovic »

goran16v wrote: Iz mog nicka mozes zakljuciti koliki sam ja Bosnjak-Musliman i koliko se to ukpapa u moju pricu.
Da te podsjetim, Stepa Stepanovic je usao u Sarajevo kao djeneral Vojske Kraljevine Srbije, a drzava koja je nastala se zvala Drzava SHS i gdje je tu Bosna i bosansko?! Nije problem da li ga smatram okupatorom nego sto ste vi AU monarhiju, koja je Bosni za kratke vladavine, donijela vise civilizacijskog, kukturoloskog i tehnoloskog napretka, nego ste ga vi imali za 400 godina i sto ste nam ga svojom dominacijom donijeli za 30 god, smatrali okupatrom i sto ste u tudje ime poceli da nekog oslobadjate. Ti misli sta hoces, ali sa ove distance i kad se vidi koliko je ko prosperiteta donio Bosni, Gavrilo Princip je bio obicni terorista.
Krv nije voda i naravno da je zbog toga srpska teznja za dominacijom, koja je rezultovala memorandumom SANU, planom RAM i na kraju kulminirala ratovima koje ste zapoceli i zasluzeno ste pogubili i ono sto ste imali, sprecavala da se Obilic, Stepanovic i Putnik maknu i zamjene licnostima znacajnijim za Bosnu, cak i po kriterijima proslog rezima.
Objasni kako su Kuoin Ban i Tvrtko bili nasi koliko i car Dusan i Obilic?
I opet, ne bi ta imena bila problem da su u Begogradu, pa i Zagrebu, po reciprotitetu znacajne ulice nosile imena bosanskih vladara iz srednje vijeka, znaci prije turske najezde i pojave mrskih Balija! Jesu al u qurcu...
Mislim da je vreme da Franca praviš od kamena , a svoju kuću po njemu nazoveš.
Nema više nikoga da ti išta brani niti da te sprečava u napretku i civilizaciji koju su ti oduzeli mrski okupatori Srbi.

Samo napred u dalje pobede i revizije , mislim da u tome poslu nikad nijednog Srbina nećeš videti niti čuti.

To vreme je gotovo , i zaista nema potrebe da peniš i sa mnom se nadjebavaš , jaz je preveliki.
salik79

#135 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by salik79 »

Seoskivaralica wrote:Za Husein bega Gradascevica se nije culo do Krleze ili Adil bega Zulfikarpasica , jer dje ce Bosnjo jos beg da bude simbol iceg , to je bila tabu tema u velikosrpskoj jugoslovenskoj ideJi. Dje su svi srbi bili u partizanima....de mi recite kolko je to srba bilo sudjeno pored Draze za sva zlodjela koja su cinili cetnici u drugom svjetskom ratu....

Molim te lijepo pa i vojvode imaju los prizvuk , narocito za one kojim su istoimeni poklali porodice par godina ranije , te lagano okrenuse kape skidose kokarde , prisise petokrake i postase prvoborci.....
Koliko je to srpskih naselja marginizirano kao recimo citluk , medjugorje ili siroki brijeg u Hrvata , sandzacka mjesta gdje je operisala handzar divizija , svi su bili ponizavani od strane one vlasti , cijelo jedno podrucje ....prolazio sam prije rata kroz citluk i siroki brijeg to je bilo ko srednji vijek dok danas lici na prave gradove....
Sandzosi znaju bolje stanje koje su oni dozivljavali...meni je pricao jedan jaran otamo kako mu je bilo i u skoli i u JNA , taj sto ga je zajjj bio 100% cetnik ali onaj rehabilitirani molim te lijepo jer srbi moraju svaki rat da dobiju.....nije zbog nakvog rodjaka koji se samo isto prezivao imati mira u vojsci....a i taj rodjak bio nidje veze lik u toj jedinici....tako kad se sve sabere , neka nama obale Kulina bana ili ulice Zmaja od Bosne....nebitno , samo nek su pozitivni i kompletni likovi iz nase istorije.....

Ponajbolje objasnjeno i dokumentovano u knjizi "Srpski tajni rat: propaganda i manipulacija historijom" Philipa Cohena. Primjer iz mog uzeg okruzenja - dajdza moga oca - prvoborac koji je zarobio cetnika 41. , nakon cega je potonji pristupio partizanskom odredu i po zavrsetku rata, prije daidze koji ga je zarobio, dobiva Spomenicu. Sta reci...
goran16v

#136 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by goran16v »

zlokruhovic wrote:
goran16v wrote: Iz mog nicka mozes zakljuciti koliki sam ja Bosnjak-Musliman i koliko se to ukpapa u moju pricu.
Objasni kako su Kuoin Ban i Tvrtko bili nasi koliko i car Dusan i Obilic?
I opet, ne bi ta imena bila problem da su u Begogradu, pa i Zagrebu, po reciprotitetu znacajne ulice nosile imena bosanskih vladara iz srednje vijeka, znaci prije turske najezde i pojave mrskih Balija! Jesu al u qurcu...
Mislim da je vreme da Franca praviš od kamena , a svoju kuću po njemu nazoveš.
Nema više nikoga da ti išta brani niti da te sprečava u napretku i civilizaciji koju su ti oduzeli mrski okupatori Srbi.

Samo napred u dalje pobede i revizije , mislim da u tome poslu nikad nijednog Srbina nećeš videti niti čuti.

To vreme je gotovo , i zaista nema potrebe da peniš i sa mnom se nadjebavaš , jaz je preveliki.
Jaz je prevelik, ali na tvom primjeru je ocigledano da to lobotomiranima nije prepreka da javljaju tamo gdje je njihov rok trajanja prosao.
PM72

#137 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by PM72 »

Woody,

Ja te često podržavam i branim a ti meni spočitavaš "baliluk". :mrgreen: Nemoj tako.

Ja bih najviše volio kad bi se i ulice i škole označavale brojevima,da nema ni Umihane Čuvidine :-) niti Boška Buhe ali ne pitam se ja.Nabroja ti meni 12 - 13 prijeratnih "odgojno obrazovnih ustanova " sa imenima istaknutih muslimanskih pisaca,boraca itd ali si udrobio i osnovne i srednje škole plus kasarne JNA.

Taj odnos i nije tako loš :-) samo si zaboravio činjenicu da je prije rata u Sarajevu bilo nekih 65-70 osnovnih škola,30-tak srednjih plus 16 kasarni JNA...

Samo toliko.
bombašica

#138 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by bombašica »

goran16v wrote:
bombašica wrote:Ovdje mnogi spominju da su dominirale ulice sa srpskim imenima. Međutim, meni je lično mnogo simptomatičnija činjenica da su sarajevski trgovi i ulice u vrijeme socijalističke vlasti nosili nazive po historijskim ličnostima koje su bile vezane za rojalistički krug. npr. Miloš Obilić, Stepa Stepanović. To je čudnije tim prije što je tadašnji režim (komunizam u cjelini) bio veliki protivnik rojalizma, uopšte.
Upravo ono sto sam napisao iznad. Zbog cinjenice da je najvise ucesnika NOP-a bilo srpske nacionalnosti, odnosno pravoslavaca i da su imena ulica po narodnim herojima i sl dominirali cinjenica da je najveci broj ulica bio nazvan po njima ne cudi, ali cinjenica da su dominantne ulice i lokacije, kao npr ul. Vojvode Putnika, ul. Obala Stepe Stepanovica, ul. Milosa Obilica, ul. Jug Bogdana ili park Cara Dusana, nosile imena po istaknutim licnostima iz srpske nacionalne istorije (npr. Milos Obilic je bio junak, ne plemic), ukljucjuci i istaknute licnosti monarhije se nikako ne uklapa.
Da, ideološki se ne uklapa. Zato bih i volila da se rasprava kreće u tom pravcu.
Trenutno je na temi izliv najgoreg oblika nacionalnog šovinizma. :cry:
bombašica

#139 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by bombašica »

Seoskivaralica wrote:Za Husein bega Gradascevica se nije culo do Krleze ili Adil bega Zulfikarpasica , jer dje ce Bosnjo jos beg da bude simbol iceg , to je bila tabu tema u velikosrpskoj jugoslovenskoj ideJi.
Logično je da Husein beg Gradašćević nije visoko kotirati u politici prošlosti SFRJ jer prema marksističkim načelima pripadnik najvišeg društvenog sloja (begovata) nije mogao biti vođa pokreta za autonomiju.
goran16v

#140 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by goran16v »

bombašica wrote:
goran16v wrote:
bombašica wrote:Ovdje mnogi spominju da su dominirale ulice sa srpskim imenima. Međutim, meni je lično mnogo simptomatičnija činjenica da su sarajevski trgovi i ulice u vrijeme socijalističke vlasti nosili nazive po historijskim ličnostima koje su bile vezane za rojalistički krug. npr. Miloš Obilić, Stepa Stepanović. To je čudnije tim prije što je tadašnji režim (komunizam u cjelini) bio veliki protivnik rojalizma, uopšte.
Upravo ono sto sam napisao iznad. Zbog cinjenice da je najvise ucesnika NOP-a bilo srpske nacionalnosti, odnosno pravoslavaca i da su imena ulica po narodnim herojima i sl dominirali cinjenica da je najveci broj ulica bio nazvan po njima ne cudi, ali cinjenica da su dominantne ulice i lokacije, kao npr ul. Vojvode Putnika, ul. Obala Stepe Stepanovica, ul. Milosa Obilica, ul. Jug Bogdana ili park Cara Dusana, nosile imena po istaknutim licnostima iz srpske nacionalne istorije (npr. Milos Obilic je bio junak, ne plemic), ukljucjuci i istaknute licnosti monarhije se nikako ne uklapa.
Da, ideološki se ne uklapa. Zato bih i volila da se rasprava kreće u tom pravcu.
Trenutno je na temi izliv najgoreg oblika nacionalnog šovinizma. :cry:
Ja sam samo napisao rezultat onoga sto sam ja nekad davno vise fakultativno malo istrazio da bi se javio lik i " argumentima objasnio" da je ono, sto u normalnim okolnostima i bez uticaja srpske zelje za dominacijom u svakoj formi juznoslovenske zajednice (bilo da je to drzava SHS, Kraljevina SHS, Kraljevina Jugoslavija, FNRJ ili SFRJ) nema nikakvog uporista ili rezona, sasvim normalno i razumljivo. :-)
Ja sam pazljivo zaobisao osjetljivo razdoblje turske vladavine, jer se na nju ne gledaju svi isto, i zaustavio se na razdoblju srednjeg vijeka, banovine a kasnije kraljevine Bosne. Ako su car Dusan, Milos Obilic i Jug Bodan imali svoje znacajne ulice i parkove u Sarajevu jer su imali uticaja na ove prostore, kako to po "pravednim rstandardima" nasih komsija nije bilo reciprociteta u Begradu jer je Kulin Ban, kao ban mocne i velike Bosne, imao vise uticaja na Srbiju nego Dusan na Bosnu, a pogotovo Tvrtko u odnosi na Obilica ili Jug Bogdana koji je, osim sto je kao i ostali kriscanski vladati poslao vojsku na Kosovo, jedno vrijeme uz kralja Bosne bio krunisan za kralja Srbije.
Woody

#141 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by Woody »

Za @goran16v:

Za tvoju (i ove ostale djece na forumu) informaciju, u Beogradu POSTOJE ulice:

- Kralja Tvrtka (tamo se zove Tvrtka Velikog - što i jeste njegov "oficijelni čin");
- Kulina Bana (na Vračaru)
- Mehmeda (paše) Sokolovića
- Avde Karabegovića
- Bosanska (zamisli da se neka ulica u sarajevu zove "Srpska" ;-) )
- Esad Pašina
- Ibrahima Babovića
- Jakuba Kuburovića
- Kraljice Katarine
- Mustafe Golubića
- Sarajevska
- Skendera Kulenovića
- Skender Begova
- Hasanaginice
- Hadži Mustafina
- Herceg Stjepana
- Hrvatska (kako sad ovo?)

I NIKOME nisu smetale. Čudno, zar ne?

@goran16v, na tebe je red

goran16v

#142 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by goran16v »

Woody wrote:Za @goran16v:

Za tvoju informaciju: U Beogradu POSTOJE ulice:

- Kralja Tvrtka (tamo se zove Tvrtka Velikog - što i jeste njegov "oficijelni čin");
- Kulina Bana (na Vračaru)
- Mehmeda (paše) Sokolovića
- Avde Karabegovića
- Bosanska (zamisli da se neka ulica u sarajevu zove "Srpska" ;-) )
- Esad Pašina
- Ibrahima Babovića
- Jakuba Kuburovića
- Kraljice Katarine
- Mustafe Golubića
- Sarajevska
- Skendera Kulenovića
- Skender Begova
- Hasanaginice
- Hadži Mustafina
- Hadži Ruvimova
- Herceg Stjepana
- Hrvatska (kako sad ovo?)

I NIKOME nisu smetale. Čudno, zar ne?

@goran16v, na tebe je red

I koja od ovih ulica je (bila) centralna ili znacajna beogradska ulica kakve su bile Vojvode Putnika, obala Vojvode Stepe ili park kakav je bio park cara Dusana?
Bulevar Revolucije, odnosno danasnji Bulevar Kralja Aleksadra se nije zvao bulevar Kulina Bana, niti se bulevar Arsenija Cernojevica zvao bulevar Kralja Tvrtka, park Tasmajdan (da ne idem radikalnije na Kalemegdan) se nije zvao park Kraljice Katarine i to NIKOME nije smedalo. Cudno zar ne?
zlokruhovic

#143 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by zlokruhovic »

goran16v wrote:
Ja sam samo napisao rezultat onoga sto sam ja nekad davno vise fakultativno malo istrazio da bi se javio lik i " argumentima objasnio" da je ono, sto u normalnim okolnostima i bez uticaja srpske zelje za dominacijom u svakoj formi juznoslovenske zajednice (bilo da je to drzava SHS, Kraljevina SHS, Kraljevina Jugoslavija, FNRJ ili SFRJ) nema nikakvog uporista ili rezona, sasvim normalno i razumljivo. :-)
Ja sam pazljivo zaobisao osjetljivo razdoblje turske vladavine, jer se na nju ne gledaju svi isto, i zaustavio se na razdoblju srednjeg vijeka, banovine a kasnije kraljevine Bosne. Ako su car Dusan, Milos Obilic i Jug Bodan imali svoje znacajne ulice i parkove u Sarajevu jer su imali uticaja na ove prostore, kako to po "pravednim rstandardima" nasih komsija nije bilo reciprociteta u Begradu jer je Kulin Ban, kao ban mocne i velike Bosne, imao vise uticaja na Srbiju nego Dusan na Bosnu, a pogotovo Tvrtko u odnosi na Obilica ili Jug Bogdana koji je, osim sto je kao i ostali kriscanski vladati poslao vojsku na Kosovo, jedno vrijeme uz kralja Bosne bio krunisan za kralja Srbije.
Revizija istorije ne samo da je uzela maha nego i narodno pamćenje i tradicija se menja retroaktivno.

Za Kulina bana i Tvrtka niko nije ni čuo pre 100 godina , a da ne govorim kako ih NIKO OD SVA TRI NARODA NIJE BAŠTINIO NITI IH IMAO U TRADICIJI.
Da je Tvrtko i Kulin bio u narodnoj tradicji kod nekog od tri naroda sigurno bi mu bile glavne ulice ili parkovi , ALI NIJE NIKO.
To su zaboravljane istorijske ličnosti kod sva tri naroda , a o muslimanima da i ne govorim.

To što si ti druškane otkrio Tvrtka i Kulina pre 15 godina zarad novog nacionalizma nema veze sa onih što je bilo ranije i vremenom kad su se nadevale imana ulica.
Ulice po Dušanu i ostalim srpskim likovima su nadevane jer su u Sarajevu živeli i Srbi(ako si zaboravio) i to je njihova baština.
A sad tih ulica više nema sa razlogom rata i zločina , al' priča o tome kako su Srbi i komunisti nekome branili ulice Tvrtkove i Kulinove u centru Sarajeva je obična laž.
karanana

#144 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by karanana »

salik79 wrote:
Seoskivaralica wrote:Za Husein bega Gradascevica se nije culo do Krleze ili Adil bega Zulfikarpasica , jer dje ce Bosnjo jos beg da bude simbol iceg , to je bila tabu tema u velikosrpskoj jugoslovenskoj ideJi. Dje su svi srbi bili u partizanima....de mi recite kolko je to srba bilo sudjeno pored Draze za sva zlodjela koja su cinili cetnici u drugom svjetskom ratu....

Molim te lijepo pa i vojvode imaju los prizvuk , narocito za one kojim su istoimeni poklali porodice par godina ranije , te lagano okrenuse kape skidose kokarde , prisise petokrake i postase prvoborci.....
Koliko je to srpskih naselja marginizirano kao recimo citluk , medjugorje ili siroki brijeg u Hrvata , sandzacka mjesta gdje je operisala handzar divizija , svi su bili ponizavani od strane one vlasti , cijelo jedno podrucje ....prolazio sam prije rata kroz citluk i siroki brijeg to je bilo ko srednji vijek dok danas lici na prave gradove....
Sandzosi znaju bolje stanje koje su oni dozivljavali...meni je pricao jedan jaran otamo kako mu je bilo i u skoli i u JNA , taj sto ga je zajjj bio 100% cetnik ali onaj rehabilitirani molim te lijepo jer srbi moraju svaki rat da dobiju.....nije zbog nakvog rodjaka koji se samo isto prezivao imati mira u vojsci....a i taj rodjak bio nidje veze lik u toj jedinici....tako kad se sve sabere , neka nama obale Kulina bana ili ulice Zmaja od Bosne....nebitno , samo nek su pozitivni i kompletni likovi iz nase istorije.....

Ponajbolje objasnjeno i dokumentovano u knjizi "Srpski tajni rat: propaganda i manipulacija historijom" Philipa Cohena. Primjer iz mog uzeg okruzenja - dajdza moga oca - prvoborac koji je zarobio cetnika 41. , nakon cega je potonji pristupio partizanskom odredu i po zavrsetku rata, prije daidze koji ga je zarobio, dobiva Spomenicu. Sta reci...
....a najkrace ali potpuno objasnjeno u 20 sekundi jedne scene iz filma gluhi barut.
ko je gledo zna koja je scena u pitanju.

ali mozda nije tema.
goran16v

#145 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by goran16v »

zlokruhovic wrote:
Revizija istorije ne samo da je uzela maha nego i narodno pamćenje i tradicija se menja retroaktivno.

Za Kulina bana i Tvrtka niko nije ni čuo pre 100 godina , a da ne govorim kako ih NIKO OD SVA TRI NARODA NIJE BAŠTINIO NITI IH IMAO U TRADICIJI.
Da je Tvrtko i Kulin bio u narodnoj tradicji kod nekog od tri naroda sigurno bi mu bile glavne ulice ili parkovi , ALI NIJE NIKO.
To su zaboravljane istorijske ličnosti kod sva tri naroda , a o muslimanima da i ne govorim.

To što si ti druškane otkrio Tvrtka i Kulina pre 15 godina zarad novog nacionalizma nema veze sa onih što je bilo ranije i vremenom kad su se nadevale imana ulica.
Ulice po Dušanu i ostalim srpskim likovima su nadevane jer su u Sarajevu živeli i Srbi(ako si zaboravio) i to je njihova baština.
A sad tih ulica više nema sa razlogom rata i zločina , al' priča o tome kako su Srbi i komunisti nekome branili ulice Tvrtkove i Kulinove u centru Sarajeva je obična laž.
Za Kulina bana i Tvrtka niko nije ni čuo pre 100 godina?!?!?!?!
Za Kulina Bana (za kojeg u njegovoj drzavi postoje i narodne poslovice - toliko o bastinjenju tradicije) i Kralja Tvrtka prije 100 god, kao i prije 50, pa i danas, nije cuo ko nnije htio da cuje. A to sto ti tvrdis me uopste ne cudi s obzirom da si ti klasicni egzemplar ispiranja mozga i lobotomije pomjesanje sa mitomanijom i bolesnom zeljom za dominacijom koja vas je dovela gdje vas je dovela, postali ste sinonim za zlo i nedjelo, a Velika Srbija je drzava velicine neraspakovanog truleksa.
Sto se mene kao neonacionaliste tice, ja sve i da hocu zbog svojih roditelja ne mogu biti nacionalista, a to sto je za vas nacionalizam i nacionalista sve i svako sto se ne klanja vasoj dominaciji je objasnjeno iznad.
zlokruhovic

#146 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by zlokruhovic »

goran16v wrote: Za Kulina bana i Tvrtka niko nije ni čuo pre 100 godina?!?!?!?!
Za Kulina Bana (za kojeg u njegovoj drzavi postoje i narodne poslovice - toliko o bastinjenju tradicije) i Kralja Tvrtka prije 100 god, kao i prije 50, pa i danas, nije cuo ko nnije htio da cuje. A to sto ti tvrdis me uopste ne cudi s obzirom da si ti klasicni egzemplar ispiranja mozga i lobotomije pomjesanje sa mitomanijom i bolesnom zeljom za dominacijom koja vas je dovela gdje vas je dovela, postali ste sinonim za zlo i nedjelo, a Velika Srbija je drzava velicine neraspakovanog truleksa.
Sto se mene kao neonacionaliste tice, ja sve i da hocu zbog svojih roditelja ne mogu biti nacionalista, a to sto je za vas nacionalizam sve sto se ne klanja vasoj dominaciji je objasnjenjo u opisu iznad.
Gde si isčitao kod mene nacionalizam?? , čim ti ne odgovara nešto odmah lepiš etiketu laži.
Al' dobro , niko ti to ne može zabraniti kao što ti ne može zabraniti da lažeš kako ti je neko branio da baštiniš Tvrtka i Kulina i da ste ih sve vreme obožavali al' eto srpski okupatori vam to nisu dozvoljavali.

Koja narodna poslovica?? , da nije ona "Od Kulina bana i dobrijeh dana"?? , :lol:

To je junače nastalo pre 100 godina i da si pitao bilo kojeg čoveka u BiH ne bi znao ko je Kulin a upravo je čuo to "poslovicu".
Ta poslovica je nastala u zanosu srpskohrvatskih romantičara 19.veka jer je Kulinova Povelja najstariji nađeni u originalnom obliku južnoslovenski politički dokument , i zamisli njom su se bavili isključivo srpski,hrvatski i ruski istoričari , a to su oni koji su "nametali i dominirali".

Mitomanija je bolest velika , to vrlo dobro znam jer sam sticajem okolnosti Srbin , al' to ne znači da je sve laž kako bi ti to hteo i da su srpski "dominatori" toliko lagali kao što ti lažeš izmišljajući lažne tradicije i istorije.

Postoji zabeležena tradicija sva tri naroda od strane etnografa još u 19.veku i nadalje , uzmi knjigu u šake pa gledaj šta je ko baštinio.
Jedino ako ne misliš i da je to sve laž.
Možeš ti sebe nazvati potomkom rimskog cara , al' to ne znači da nisi lažov ili da nisi lud.
Woody

#147 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by Woody »

@goran16v:
Za Kulina Bana (za kojeg u njegovoj drzavi postoje i narodne poslovice - toliko o bastinjenju tradicije) i Kralja Tvrtka prije 100 god, kao i prije 50, pa i danas, nije cuo ko nnije htio da cuje...
Kako niko nije čuo? Eto, napisao sam ti da su čuli u Beogradu ;-)
zlokruhovic

#148 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by zlokruhovic »

Woody wrote:@goran16v:
Za Kulina Bana (za kojeg u njegovoj drzavi postoje i narodne poslovice - toliko o bastinjenju tradicije) i Kralja Tvrtka prije 100 god, kao i prije 50, pa i danas, nije cuo ko nnije htio da cuje...
Kako niko nije čuo? Eto, napisao sam ti da su čuli u Beogradu ;-)
Pa čuli isto kao i u BiH , došli romantičari 19.veka pa pretresli dubrovačke,svetogorske,manastirske,samostanske,...biblioteke i našli prašnjave dokumente , i eto ulica.

Ima toliko vladara i vladarčića koji su izostavljeni i skrenuti u ulice radničkih naselja , a izostavljeni jer nisu imali tradiciju u narodu.
Evo srpski knez Časlav je vladao i Srbijom,Bosnom,Humom i Dukljom , što znači da je bio veća faca od Tvrtka ali eto većina ljudi ne zna za njega.
Dukljanski kralj Bodin(Crnogorac) je bio još veća faca nego i Časlav,Tvrtko,Kulin,..držeći sve ovo nabrojano pa još više ka istoku , i eto ima ponegde ulice.

Ovo mi je smešno ulica pod imenom Tvrtka Velikog , jer nikad ga niko tako nije nazivao(kao ni sam sebe) , al' eto u Beogradu jesu iz nekoh čudnih razloga. :D
El_comadante

#149 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by El_comadante »

zlokruhovic wrote:
goran16v wrote:

Meni je svejedno
malo historije nije na odmed da se ponovi: nevjerujem da su prije 500-600 godina postojali narodi u ovim današnjim mjerilima i da je neko navijao za srbiju. bilo je ovde pravoslavac ali ne nužno srba i neznaći da su oni "navijali" za srbiju.
po nekim historijskim spisima knez Lazar je bio vazal kralju Bosne a što vi nepriznajete to je drugo. Srbija nije nikada vlada sa ove strane Drine a Bosna jeste sa one strane. i naravno Srbija kao država/kraljevina/kneževina jeste okupator a nikako oslobotitelj. a to što je bilo pravoslavaca neznači da su oni automatski voljeli i podržavali Srbiju.
goran16v

#150 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by goran16v »

zlokruhovic wrote:
Gde si isčitao kod mene nacionalizam?? , čim ti ne odgovara nešto odmah lepiš etiketu laži.
Al' dobro , niko ti to ne može zabraniti kao što ti ne može zabraniti da lažeš kako ti je neko branio da baštiniš Tvrtka i Kulina i da ste ih sve vreme obožavali al' eto srpski okupatori vam to nisu dozvoljavali.

Koja narodna poslovica?? , da nije ona "Od Kulina bana i dobrijeh dana"?? , :lol:

To je junače nastalo pre 100 godina i da si pitao bilo kojeg čoveka u BiH ne bi znao ko je Kulin a upravo je čuo to "poslovicu".
Ta poslovica je nastala u zanosu srpskohrvatskih romantičara 19.veka jer je Kulinova Povelja najstariji nađeni u originalnom obliku južnoslovenski politički dokument , i zamisli njom su se bavili isključivo srpski,hrvatski i ruski istoričari , a to su oni koji su "nametali i dominirali".

Mitomanija je bolest velika , to vrlo dobro znam jer sam sticajem okolnosti Srbin , al' to ne znači da je sve laž kako bi ti to hteo i da su srpski "dominatori" toliko lagali kao što ti lažeš izmišljajući lažne tradicije i istorije.

Postoji zabeležena tradicija sva tri naroda od strane etnografa još u 19.veku i nadalje , uzmi knjigu u šake pa gledaj šta je ko baštinio.
Jedino ako ne misliš i da je to sve laž.
Možeš ti sebe nazvati potomkom rimskog cara , al' to ne znači da nisi lažov ili da nisi lud.
Iscitao sam ga u samoj cinjenici da ga ne prepoznajes, a svakim postom ga prosiris pa tako i ovaj put. Dokument bosanskog bana, koji za svoje vladavine dominirao ovim prostorima, u zelji za dominacijom svojatas definises kao najstariji "južnoslovenski politički dokument ". Juznoslovenski moze biti iskljucivo kao geografski pojam, ali po pitanju ideje moze biti jedino i iskljucivo bosanski. Svojoj izjavom i svodjenjem na "sva tri naroda" negiras postojanje bosanskog identiteta iako je on, kroz bogumilstvo, odnosno patarenstvo ili bosansko krstjanstvo, dominirao ovim prostorima i bio stariji od bar jednog od "sva tri naroda", a to nije nista drugo nego nacionalizam, prepravljanje istorije, laz i sve za sta optuzujes druge.
Mitomanija nije nuzno laz, ali je bolest koja uzrokuje zelju za dominacijom.
Post Reply