Religija i vanzemaljske civilizacije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
andromeda101

#126 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

statix wrote:
andromeda101 wrote:Uglavnom, moje misljenje je ako ima Boga, moze biti samo JEDAN. Ako je jedan onda vjerujem da mu nista nalik nije. Sto bi volio jedno planetu i jedna inteligentna bica vise od drugih? Sto bi uzimo nalicje od jednih bica? Logicno je da bi po pravdi bio sto se toga tice neutralan. To jest da je zajednicki Bog.

Pa ne moze biti "stela" da nam je Bog covjek. Hej mi smo toliko mocni da smo ubacili "svog" da bude Bog citavog svemira. Nema teorije, bar je to moje misljenje.

Kad bi imao vise Bogova, koji bi onda bio jaci/mocniji? Kojem bi se molio? Nijedan od njih nebi bio ultimativan i ponistavao/negiro bi moc drugih Bogova. Zato je logicno da Bog (ako postoji) moze biti samo jedan.

A velika je glupost nekog drugog mrziti samo sto se rodio da bude druge religije. Pa nije on/ona tome kriv(a). Niti to moze biti neki kompas koliko je on/ona dobra osoba.
Covjece dokazi prvo da su americki, australijski i drugi narodi vjerovali u monoteizam, pa se onda razbacuj tezama da i vanzemeljci vjerovatno vjeruju u jednog Boga. Izgleda da u njhovom slucaju engleska i spanska vojska su bili poslanici, jer zbog njih, danasnji potomci vjeruju u jednog Boga, i nazalost ne praktikuju svoja tradicionalna vjerovanja.

A ko je pratio Morganov serijal, postoje vec hipoteze da postoje dva (mozda i vise) filogenetska stabla na Zemlji, sto bi na neki nacin znacilo da svakodnevno zivimo sa vanzemaljcima. :D
Ovo su moja misljenja:
Uglavnom, moje misljenje je ako ima Boga, moze biti samo JEDAN.
Nema teorije, bar je to moje misljenje.
A evo odlomak sto sam pricao sta vanzemaljci mozda misle o Bogu:
andromeda101 wrote: A haj ga znaj mozda isto tako postoje vanzemaljske civilizacije koje misle da je neko od "njihovih" bica Bog. Eto zamisli da dodju vanzemaljci i pocnu te ubjedjivati da je neko njihovo bice (izgleda/nalik na njih) Bog. Bil' ti tome povjerovao?
E to bi ti bilo isto kad bi ti njih ubjedjivao da im je Isus (ljudsko bice) Bog.

Ili ko sto sam rekao ranije u nekim mojim postovima, isto tako mozda postoje naprednije civilizacije od nasih, ali ih i ne interesuje ima li Boga. Ili su misljenja da ga nema. Haj ga znaj.
De procitaj sve sto sam napisao, kritike su dobro dosle ali nemoj preskakati linije. 8-)
andromeda101

#127 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

A prije negdje na pocetku ove teme sam cak spomenua da me zanima sta daleko naprednije civilizacije (od nas) misle o Bogu, i da me to interesuje, a ne relativno-primitivne civilizacije kao sto ti spomenu indijanci ili aboridjani.
andromeda101

#128 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

Evo ti i to
AndroMeda101 wrote:Evo ti samo jedna stvar, ako se na ovoj planeti klanja Bogu, da li bica na drugim planetama priznavaju da je Bog "najveci" i "najuticajniji" klanjanjem kao muslimani na ovoj planeti. Mozda ne klanjaju ali priznaju Boga svjescu. Mozda se mole i klanjaju samo mislima.

Mozda imaju daleko razvijeniji razum od nas. Mozda ne lazu, jer evolucijom su se razvili tako da nisu sposobni lagati.

Da li uopste misle i vjeruju da postoji Bog ili nesto slicno kao Bog? A pogotovo bi bilo interesantno saznati to od civilizacija koje su daleko naprednije od nas. To jest vise znaju od nas. Ali koliko bi mi bili "spremni" za te informacije kao bica to je druga stvar.

Zamisli sada da ostvarimo kontakt s civilizacijom, i onda da nam ta civilizacija otkriva tajne (tehnoloske, psiholoske, bioloske)/informacije za koje bi nam trebala da odkljucamo (razaznamo/saznamo) milioni i milioni godina normalnog toka, kao i sto je njima mozda trebalo.
-Da li je korisno dobiti informacije tako vazne lakim putem?
Dobiti nesto lakim putem, onda ne znas cjeniti to dovoljno. Ko neko dobije veliko bogastvo nasljedstvo (koje mu je predak stedio i krpio citavim zivotom), i on to sprdi za sedmicu dana na budalestinama. A drugacije je kad se on potrudi da to stvori.
A da ne govorimo, bili mi kao vrsta/civilizacija bili spremni za neke tehnoloske tajne uz pomoc koje bi recimo lako napravili oruzje da unistimo citavu planetu za sekundu. Imamo li mi svjest da vladamo takvom tehnologijom.
talić

#129 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by talić »

ZUHDIJA wrote:@ andromeda nauka dosada barem koliko sam ja upucen nikada nije oborila nijedan temelj Islama , i bas dokazuje neke Kur`anske ajete sto opet ukazuje da je jedan Gospodar i da je on sve stvorio u skladu i da je najmudriji, i bas zbog toga Allah dž.š. s.w.t naređuje da se izucava i uci da bi se nevjernicima dokazalo ,a da vjernici jos vise ucvrste svoju vjeru,prvi ajet objavljen je Uči čitaj u ime Gospodar svoga i tvoj stav je tacan 100% sticati znanje je farz i ajn svakog vjernika :D
koji temelj islama ?
Ja i Aboriđanin nemamo iste predake i nismo djeca Adema i Have a to što ti ne želiš da vidiš gdje se sve nauka i tri velike monoteističke religije razilaze to je tvoja stvar. To što ti vjeruješ da Bog svakodnevno stvara vjetrove, i da je toliko narcisoidan da traži da ga svi hvale, da mo se klanjaju. Nema većeg narcisoidnog stvorenja od Boga (tako bar propovjedaju religije).
VerticalHairFactor

#130 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by VerticalHairFactor »

Da malo podgrijemo temu, s obzirom na činjenicu da je Hawking nedavno rekao kako bi prvo ljudsko pitanje vanzemaljcima bilo: "Vjerujete li u Boga, i kako vjerujete?!", te da on ne očekuje da bi ljudi prvo pitali o nekim naučnim detaljima i momentima koji bi na red došli iza toga.
Šta zemaljske vjere kažu o vanzemaljcima, to jeste intrigantno pitanje. Zakaria Stitchin, ako ga možemo do kraja uzeti zaozbiljno - a ja konkretno i nisam na tom stanovištu - veli da je sama judaistička tradicija bazirana na susretu starih Semita - Babilonaca i prije njih Sumera (Babil na starosemitskom, na arapskom bi bilo Babullah - Božija vrata; Al, El, Elohim, Al-Ilah, Allah: oliti Bog u raznim semitskim varijantama) sa vanzemaljcima koji su im donijeli iskru civilizacije. Zakaria je semitista, izvorno je iz arapskog govornog područja, ali bavio se starosemitskim jezicima cijeli svoj život. Odatle on doslovce tumači da je u Eriduu izravno s neba došla civilizacija, dakle po njemu to je bukvalno tako kako je i rečeno: "Kraljevstvo dolazi sa neba". Recimo da babilonista Pol Krivaček, kad u vidu poglavlja spomene ovu rečenicu, apsolutno se ne trudi da je ikako objasni; mislim ipak je intrigantna, trebalo bi se makar nešto o njoj reći, makar da je "naka" metafora... Samim tim Stitchin biblijsku priču o Danijelu koji prolazi pored stepenica ka nebu, gdje se Božji anđeli uspinju ka gore, tumači vanzemaljskom bazom, uzletištem i sl. Problem je međutim što biblijski tekstovi nisu više na onom jeziku na kojem su originalno bili, jer je moderni hebrejski revitaliziran u muslimanskoj Španiji i to na temelju arapske gramatike, kao jedine srodne hebrejskoj; a znamo da su Jevreji stoljećima i milenijumima imali probleme sa okolnim carstvima, te da su tek neke predahe našli u prvotnom hilafetu, Andaluziji i kasnije kod Osmana, ali to je već vrlo kasno.
Sa druge strane Kur'an nešto eksplicitnije govori "nebu", "nebesima", "zemlji", "zemljama" i Bogu koji je apsolutno transcedentan i kojeg se ne može tumačiti kao što to Stitchin radi sa biblijskim tekstovima. Bog je stvoritelj nebesa i zemlje "i svega ostalog što mi ne možemo vidjeti, shvatiti, pojmiti", i drugi izrazi koji se koriste na mnogim mjestima u Kur'anu.
E, sad, niz je ajeta koji sugerišu postojanje živih, čak i inteligentnih bića osim na zemlji, položaj čovjeka u Univerzumu (je li najvažniji, ili je važan sa ostalima, ili je ipak malo preferiran ali ima još takvih), niz je i onih koji sugerišu da je moguće preći granice zemlje i nebesa, itd. Par tih ajeta su:
"Mi smo sinove Ademove, doista, odlikovali; dali smo im da kopnom i morem putuju, i opskrbili ih ukusnim jelima, i dali im velike prednosti nad mnogima koje smo stvorili." (17:70) Iz ovoga se zaključuje da čovjek nije centar svega, ali mu je data prednost zato što ima razne sposobnosti nad mnogima drugim - da, nad mnogima drugim ali ne i svima i ne nad svime što postoji.
"O družine džina i ljudi, ako možete da preko granica nebesa i Zemlje prodrete, prodrite, moći ćete prodrijeti jedino uz veliku moć!" (55:33) Korkut prevodi riječ sultan doslovce - moć, ali svi tumači kažu slijedeće: Moć na koju Kur'an misli je - znanje. Dakle, uz veliku moć, odnosno znanje, moguće je prodrijeti preko granice nebesa i Zemlje.
"Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur'an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?" (41:53) Dakle ljudi će znakove nalaziti u prostranstvima svemirskim, koji upućuju na tog jednog Boga, to je smisao ajeta.
Konkretno o "nebesima i zemljama": "Allah je sedam nebesa i isto toliko zemalja stvorio; Njegovo naređenje na sve se njih odnosi, a nek znate da je Allah kadar sve i da Allah znanjem Svojim sve obuhvaća!" (65:12)
Ono što se mora znati kad se radi sa semitskim tekstovima i jezicima jeste da broj 7 označava mnoštvo u metaforičkom smislu, to je pojava jako dobro poznata u arapskoj poeziji, prozi, ali i u svim semitskim jezicima - iz nekog razloga za njih je 7 broj koji označava veličinu i mnoštvo. Dakle, nema samo jedna zemlja, ima ih više, a njegovo naređenje, iliti emr koji se spušta na sve njih, jesu njegovi zakoni koji vladaju podjednako svim tim nebesima i zamljama.
Toliko za početak, da malo dignemo temperaturu. :D
statix

#131 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by statix »

Ako je panspermija tacna, onda smo mi vanzemaljci. :D
statix

#132 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by statix »

VerticalHairFactor wrote:"O družine džina i ljudi, ako možete da preko granica nebesa i Zemlje prodrete, prodrite, moći ćete prodrijeti jedino uz veliku moć!" (55:33)
Uz drugu kozmicku brzinu... :D
Motokultivator

#133 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by Motokultivator »

AndroMeda101 wrote:Evo ti samo jedna stvar, ako se na ovoj planeti klanja Bogu, da li bica na drugim planetama priznavaju da je Bog "najveci" i "najuticajniji" klanjanjem kao muslimani na ovoj planeti. Mozda ne klanjaju ali priznaju Boga svjescu. Mozda se mole i klanjaju samo mislima.

Mozda imaju daleko razvijeniji razum od nas. Mozda ne lazu, jer evolucijom su se razvili tako da nisu sposobni lagati.

Da li uopste misle i vjeruju da postoji Bog ili nesto slicno kao Bog? A pogotovo bi bilo interesantno saznati to od civilizacija koje su daleko naprednije od nas. To jest vise znaju od nas. Ali koliko bi mi bili "spremni" za te informacije kao bica to je druga stvar.

Zamisli sada da ostvarimo kontakt s civilizacijom, i onda da nam ta civilizacija otkriva tajne (tehnoloske, psiholoske, bioloske)/informacije za koje bi nam trebala da odkljucamo (razaznamo/saznamo) milioni i milioni godina normalnog toka, kao i sto je njima mozda trebalo.
-Da li je korisno dobiti informacije tako vazne lakim putem?
Dobiti nesto lakim putem, onda ne znas cjeniti to dovoljno. Ko neko dobije veliko bogastvo nasljedstvo (koje mu je predak stedio i krpio citavim zivotom), i on to sprdi za sedmicu dana na budalestinama. A drugacije je kad se on potrudi da to stvori.
A da ne govorimo, bili mi kao vrsta/civilizacija bili spremni za neke tehnoloske tajne uz pomoc koje bi recimo lako napravili oruzje da unistimo citavu planetu za sekundu. Imamo li mi svjest da vladamo takvom tehnologijom.
A zamisli da mozes kontaktirati sa tim nekim bicima i da ti ta bica kazu da mogu VIDJETI/OSJETITI Boga. Ali da zbog nase ogranicenosti, tjelesne i umne mi ne mozemo. Da li bi ti njima povjerovao ili bi reko da su sklopili pakt sa rejsom nesto kao ustasko dzihadska zavjera?

Zasto uvijek ta civilizacija mora biti da ne poznaje Boga, zasto ne bi bilo da ga oni cak MOGU vidjeti/osjetiti? Sta cemo onda? Da li bismo im povjerovali, ili bismo ostali ubijedjeni da to ipak ne postoji i da su izmisljotine?
nellington

#134 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by nellington »

@statix: Ček, trebaš izbiti i van vidljivih nebesa - ako već vidimo i van naše galaksije, nije ti dosta ni četvrta :D
statix

#135 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by statix »

nellington wrote:@statix: Ček, trebaš izbiti i van vidljivih nebesa - ako već vidimo i van naše galaksije, nije ti dosta ni četvrta :D
Ali cek ti, oni tada nisu mogli vidjeti toliko daleko... :D
VerticalHairFactor

#136 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by VerticalHairFactor »

statix wrote:
VerticalHairFactor wrote:"O družine džina i ljudi, ako možete da preko granica nebesa i Zemlje prodrete, prodrite, moći ćete prodrijeti jedino uz veliku moć!" (55:33)
Uz drugu kozmicku brzinu... :D
Da, s tim da se ovdje vidi da džini, od čije je vrste šejtan, onaj originalni - iblis, satan (hebrejska varijanta arapskog šejtan i obratno) - prema islamskoj tradiciji također ne mogu izvoditi nikakva "čuda", nego da bi probili granice nebesa i zemlje treba im moć - znanje, ništa od ćiribu-ćiriba. :lol:
Neko je ovdje pogrešno spomenuo da su džini vanzemaljci prema islamu, ne oni su zemljani prije svih zemljana. Kur'an za čovjeka kaže da je halifa, nasljednik, naime čovjek je zagospodario zemljom kad mu je od božijeg duha udahnuto, i tada ovi prelaze u drugi plan, nekima je to ok, a neki su vrlo ljuti, iliti konkretnije gorespomenuti iblis - šejtan, koji se zato od Božjeg zakona odmetnuo, bilo mu krivo. Prema islamskoj tradiciji džini su prije ljudi činili razna zlodjela na Zemlji, vodili ratove, proljevali "njihovu" krv, kakvagod da je, pa je Bog dao da ih Adem, i njegova djeca dakako, naslijede, zbog onih blagodati koje su navedene, iliti eksplicitnije zato jer je Adema "podučio imenima stvari koje čak ni meleki - anđeli nisu znali". Tumači kažu dao je Ademu i njegovoj djeci znanje, od duha svoga im je dao i tako su oni prešišali i prevazišli sve ostale. Ali ne isključuju se ni džini, koji također i dalje "uporedo" sa nama žive na Zemlji, imaju narode, države, ratove isl., pa ako i oni budu stekli moć, i oni će moći granice nebesa i Zemlje probiti zajedno sa ljudima.
Naravno ovo je stanovište islamske tradicije, a džin na arapskom (genius na Zapadu) doslovce znači skriveni. Po tradiciji ljudima znaju biti zastrašujući kad im se svjetovi sudare, oni imaju mogućnost pokazati se čovjeku, ali u "iskrivljenoj slici", mogu biti jako moćni prema čovjekovom poimanju, ali islamska tradicija govori da se oni jednako tako boje ljudi, i doživljavaju ih ponekad zastrašujuće i slično.
NIN

#137 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by NIN »

statix wrote:
andromeda101 wrote:Uglavnom, moje misljenje je ako ima Boga, moze biti samo JEDAN. Ako je jedan onda vjerujem da mu nista nalik nije. Sto bi volio jedno planetu i jedna inteligentna bica vise od drugih? Sto bi uzimo nalicje od jednih bica? Logicno je da bi po pravdi bio sto se toga tice neutralan. To jest da je zajednicki Bog.

Pa ne moze biti "stela" da nam je Bog covjek. Hej mi smo toliko mocni da smo ubacili "svog" da bude Bog citavog svemira. Nema teorije, bar je to moje misljenje.

Kad bi imao vise Bogova, koji bi onda bio jaci/mocniji? Kojem bi se molio? Nijedan od njih nebi bio ultimativan i ponistavao/negiro bi moc drugih Bogova. Zato je logicno da Bog (ako postoji) moze biti samo jedan.

A velika je glupost nekog drugog mrziti samo sto se rodio da bude druge religije. Pa nije on/ona tome kriv(a). Niti to moze biti neki kompas koliko je on/ona dobra osoba.
Covjece dokazi prvo da su americki, australijski i drugi narodi vjerovali u monoteizam, pa se onda razbacuj tezama da i vanzemeljci vjerovatno vjeruju u jednog Boga. Izgleda da u njhovom slucaju engleska i spanska vojska su bili poslanici, jer zbog njih, danasnji potomci vjeruju u jednog Boga, i nazalost ne praktikuju svoja tradicionalna vjerovanja.

A ko je pratio Morganov serijal, postoje vec hipoteze da postoje dva (mozda i vise) filogenetska stabla na Zemlji, sto bi na neki nacin znacilo da svakodnevno zivimo sa vanzemaljcima. :D
Monoteizam je prilicno nov proizvod ljudske civilizacije, sto je opstepoznata antropoloska cinjenica. Drugi par opanaka je njegovo enormno sirenje sto je opet posljedica tehnoloskog napretka i geografskog polozaja civilizacija u kojima je ovaj religiozni koncept prvi evoluirao.

Generalno, o vanzemaljskom zivotu je prilicno zahtjetvno pricati. Kao sto je moj drug @Arzo vec skrenuo paznju, pa, evo, da i ja da podebljam pa kazem, sanse da u svemiru postoji zivot sa istom biohemijom kao sto je nasa su minimalne, zapravo nemoguce. Slican, mozda ali isti, nikako. Svaki svijet (planeta, mjesec) ima kud i kamo drugacije uslove od nasih pa je s toga i ocekivati da je i zivot evoluirao u sasvim drugacije oblike od onih koje poznajemo na Zemlji. Samim tim, ako je i bilo dovoljno vremena za evoluciju inteligencije na nekim od ovih svjetova onda je logicno ocekivati da psihologija tih bica bude nesto sto nismo u stanju ni zamisliti. Haj' psihologija, ali njihov drustveni ustroj! Vrlo je moguce da su primati zapravo jedina bica u svemiru sa ekstremnim stepenom socijalnosti kojeg krase impulzivne predispozicije ka grupisanju sa svim svojim mehanizmima u koje spada i sama religija kao grupni katalizator u jednoj njihovoj vrsti.

A ako i ima vanzemaljskih bica kojima je primarna socijalna karakteristika zivot u grupama koje krase specificna pravila i mehanizmi, koja, generalno govoreci, prvenstveno sluze za medjugrupnu distinkciju, onda je vrlo moguce da su ti socijalni mehanizmi sasvim drugaciji od nasih (recimo, unutar iste porodice primata, tu na Zemlji, pa ako hocete, i u istoj sumi, ako uzmemo covjekolike majmune za primjer, onda imamo sasvim drugacije, pa i oprecne grupne mehanizme, a zamislimo neka socijalna vanzemaljska bica; tesko da se moze i zamisliti, jel').
mir-vama

#138 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by mir-vama »

jyqan wrote:
ZUHDIJA wrote:Ne znam ko je tacno navodio sta ali evo ajeta koji odbacuju vasa razmisljanja „A tebe smo kao milost svjetovima poslali". (21:107) znaci nije zemlji ni ljudima vec svjetovima a koliko ih ima Allah najbolje zna ,
“Njega slave sedmera nebesa, i Zemlja, i oni na njima; i ne postoji ništa što Ga ne velica, hvaleci Ga; ali vi ne razumijete velicanje njihovo.- On je doista blag i mnogo prašta.” El-Isra 44.
“Allaha slavi sve što je na nebesima i što je na Zemlji, On je Silni i Mudri!”
“Ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji hvali Allaha, Vladara, Svetog, Silnog, Mudrog.”
”Zar ne znaš da Allaha hvale svi koji su na nebesima i Zemlji, a i ptice širenjem krila svojih…”
eto toliko o velicanju Gospodara od strane drugih bica ovo su samo neki ajeti :)
Da li priznajete i hadise kao jedan od temelja Islama za ovaj Ummet, jer je bezbroj hadisa koji ovo potvrđuju :)
svaka čast

koliko se sjećam, rijetko se zemlja u Kur'anu spominje bez nebesa, a to bi moglo nešto značit

evo jos jedan lijep ajet za razmisljanje

"On je za vas sve što postoji na Zemlji stvorio, zatim je Svoju volju prema nebu usmjerio i kao sedam nebesa ga uredio; On sve zna." el -Bekare 29
nellington

#139 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by nellington »

statix wrote:
nellington wrote:@statix: Ček, trebaš izbiti i van vidljivih nebesa - ako već vidimo i van naše galaksije, nije ti dosta ni četvrta :D
Ali cek ti, oni tada nisu mogli vidjeti toliko daleko... :D
E, to ti je relativitet - što se više razvija tehnologija kretanja (brže možeš ići), razvija se i tehnologija posmatranja (dalje možeš vidjeti) - tako da si opet na nuli, ne možeš stići do kraja vidika, k'o što ni Arapi prije 1450 godina nisu mogli :D
jyqan

#140 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by jyqan »

sve to jedan warp pogon riješi
fatamorgana

#141 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by fatamorgana »

"NIN"

A ako i ima vanzemaljskih bica kojima je primarna socijalna karakteristika zivot u grupama koje krase specificna pravila i mehanizmi, koja, generalno govoreci, prvenstveno sluze za medjugrupnu distinkciju, onda je vrlo moguce da su ti socijalni mehanizmi sasvim drugaciji od nasih (recimo, unutar iste porodice primata, tu na Zemlji, pa ako hocete, i u istoj sumi, ako uzmemo covjekolike majmune za primjer, onda imamo sasvim drugacije, pa i oprecne grupne mehanizme, a zamislimo neka socijalna vanzemaljska bica; tesko da se moze i zamisliti, jel').
Kad već spomenu vanzemaljce i čovjekolike majmune, bilo bi interesantno doznati, kakva rješenja ovi prvi
eventualno imaju za određene devijantne društvene pojave kao ratove, kriminal, nacionalizam, narkomaniju i sl.
NIN

#142 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by NIN »

fatamorgana wrote:
"NIN"

Kad već spomenu vanzemaljce i čovjekolike majmune, bilo bi interesantno doznati, kakva rješenja ovi prvi
eventualno imaju za određene devijantne društvene pojave kao ratove, nacionalizam, narkomaniju i sl.
Osim karakteristike ka grupisanju, pa samim tim i izrazenoj vangrupnoj percepciji, jos jedna predispoziciona karakteristika manjih ili vecih sukoba unutar jedne vrste jeste teritorijalnost. Vrste koje svoje resurse projiciraju iskljucivo kroz teritorij habitata imaju predispozicije ka sukobu sa jedinkama svoje vrste (svoje jer svoj bitak zasnivaju na identicnim resursima jel'). Razumjevanja radi, resursna teritorijalnost nije jedini i najjaci katalizator sukoba. Ona da bi bila potpuna, kada pricamo o ratovanju, mora biti zadovoljen i onaj drustveni faktor grupisanja (recimo, macke su iskljucivo teritorijalne zivotinje ali one nikada ne idu u ratove jer su lovci-samci i rijetko stupaju u koalicije kao sto je to slucaj sa nekim primatima. S druge strane, koalicije su primarni vid grupisanja unutar drustava primata - cimpanze, bonoboi, pavijani, ljudi, itd.). Dakle, kao sto rekoh, jako su male sanse da postoje isti (slicni, mozda) socijalni mehanizmi van nase planete tako da je i rat tamo negdje pod velikim upitnikom.

Ocigledno je i da je nacionalizam jedan od grupnih mehanizama koji je karakteristican visim primatima (grupne ksenofobije su itekako prisutne kod cimpanzi i nekih nizih majmuna kao, recimo, pavijana) i kao sto rekoh, cisto sumnjam da nesto slicno mogu pojmiti bica kojima socijalni ustroj nije slican drustvenosti visih primata, a uvjeren sam da su primati jedinstveni u cijelom svemiru. Dakle, slabe su sanse za nacionalizmom izvan nase atmosfere (osim kad sapiens boravi u jednom od svemirskih letjelica).

Predispozicija ka opijatima se ne temelji iskljucivo na drustvenim mehanizmima ali za nju je potreban odredjen stepen inteligencije. Osim ljudi, sklonost opijatima imaju skoro svi covjekoliki majmuni (gorile, cimpanze, orangutani), slonovi, medvjedi i jos neki sisari. Ali opet, posto vjerovatno pricamo o sasvim drugacijoj biohemiji (u tom slucaju, i samoj hemiji) na drugim planetama ili mjesecima onda i ove sklonosti su u tom mnogo drugacije.
fatamorgana

#143 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by fatamorgana »

"NIN"]
S druge strane, koalicije su primarni vid grupisanja unutar drustava primata - cimpanze, bonoboi, pavijani, ljudi, itd.). Dakle, kao sto rekoh, jako su male sanse da postoje isti (slicni, mozda) socijalni mehanizmi van nase planete tako da je i rat tamo negdje pod velikim upitnikom.

Ocigledno je i da je nacionalizam jedan od grupnih mehanizama koji je karakteristican visim primatima (grupne ksenofobije su itekako prisutne kod cimpanzi i nekih nizih majmuna kao, recimo, pavijana) i kao sto rekoh, cisto sumnjam da nesto slicno mogu pojmiti bica kojima socijalni ustroj nije slican drustvenosti visih primata, a uvjeren sam da su primati jedinstveni u cijelom svemiru. Dakle, slabe su sanse za nacionalizmom izvan nase atmosfere (osim kad sapiens boravi u jednom od svemirskih letjelica).
Znači, što bi se reklo "majmunska posla". :(
NIN

#144 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by NIN »

fatamorgana wrote:
"NIN"]
Znači, što bi se reklo "majmunska posla". :(
Upravo tako!
statix

#145 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by statix »

jyqan wrote:sve to jedan warp pogon riješi
Biraj koji ces. Mislim da Burak ima najbolje performanse. :D
no offense
http://wingedhorserider.com/01.htm
andromeda101

#146 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

Kako bi ljudi iz sedmog vijeka objasnili sta je kompjuter?
nellington

#147 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by nellington »

andromeda101 wrote:Kako bi ljudi iz sedmog vijeka objasnili sta je kompjuter?
Zavjetni kovčeg :)
Bloo
Globalna šefica

#148 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by Bloo »

nellington wrote:
Zavjetni kovčeg :)

jo ako postavis scrensaver Image
Agic Nurija

#149 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by Agic Nurija »

bh.tornjak wrote:
Agic Nurija wrote:Erich von Daeniken je rekao sve što je bilo potrebno u tumačenju kosmosa i verovanja ljudskog roda u Višu Silu!

daaaavno je bilo kad sam citao E. von Dänikena....u stvari tada su se mogle naci samo tri njegove knjige ( u mom mjestu)...von Däniken je jedan od onih koji neke stvari jednostavno objasnjava "tjerajuci" citaoca da sam dodje do mnogih odgovora. Medjutim on je od "ljudi od nauke" takodje ospravan na raznorazne nacine....
sve u svemu von Däniken je bio i ostao jako interesantan.....
Click here to join Erich von Däniken's Research Society!

BOOKS BY ERICH VON DÄNIKEN CAN NOW BE ORDERED HERE!

"Legendary Times Magazine Global Community Network"
The International Discussion Forum

Erich von Däniken on Expedition
(Khufu Pyramid, Giza, Egypt)

For over 45 years, Erich von Däniken has pursued the theory which postulates that Earth might have been visited by extraterrestrials in the remote past. Erich von Däniken, the world's most successful non-fiction writer of all time, has written 26 books on the topic and has sold over 63 million copies worldwide. His books have been translated into 32 languages. In the United States Erich von Däniken won instant fame as a result of the television special "In Search of Ancient Astronauts," based upon his first book Chariots of the Gods. In addition, Erich von Däniken has participated and contributed in numerous film and TV productions, has written countless articles and compilations, and produced a CDRom. Fluent in four languages, Erich von Däniken is an avid researcher and an energetic traveler, averaging 100'000 miles per year to visit remote places of the Earth. This enables him to closely examine the phenomena about which he writes. His research organization, the A.A.S. R.A. / legendarytimes.com (Archaeology, Astronautics & SETI Research Association), comprises laymen and academics from all walks of life. Internationally, there are about 10,000 members.

Click here to get FREE INFORMATION about the A.A.S. R.A., Erich's research organization!.

The A.A.S. R.A. publishes Legendary Times™, the organization's quarterly journal. It is the only publication in the world to exclusively report about Paleo-SETI, the Ancient Astronaut theory.

Letztes UpDate: April 26, 2011
Hosted by: Troxler Software

legendarytimes.com

sagenhaftezeiten.com

Erich von Daniken Foundation

EvD at TWITTER

EvD at FACEBOOK

World Mysteries Forum

Mysteries Magazin
Listen LIVE to Erich von Daniken
statix

#150 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by statix »

Ma kakva tehnologija i kompjuteri, njemu ni foton nije do koljena... :D Mozda se to putovanje (Miradz) moze nekako povezati sa paradoksom blizanaca. :D
Post Reply