A Song of Ice & Fire
Moderator: Chloe
-
DON_eARL
#126 Re: A Song of Ice & Fire
Gdje u Sa mogu naci knjigu? Kupujem ili primam na poklon, ako neko ima dvije. 
- lupp
#127 Re: A Song of Ice & Fire
Provjerio sam danas licno dokle je dosla serija, za veliko iznenadjenje vec su stigli do 187 stranice u drugoj knjizi. S time bi trebala biti pobijena teorija 1 knjiga =1 sezona
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#128 Re: A Song of Ice & Fire
e jebi ga ondalupp wrote:Provjerio sam danas licno dokle je dosla serija, za veliko iznenadjenje vec su stigli do 187 stranice u drugoj knjizi. S time bi trebala biti pobijena teorija 1 knjiga =1 sezona
- lupp
#129 Re: A Song of Ice & Fire
Ma ya, a imao sam i osjecaj da u seriji sve ide prebrzo i da preskacu mnogo detalja(iako nisam procitao nijednu knjigu) tako da danas uzimam drugu knjigu te picim od stranice 188 do kraja ^^Chmoljo wrote:e jebi ga ondalupp wrote:Provjerio sam danas licno dokle je dosla serija, za veliko iznenadjenje vec su stigli do 187 stranice u drugoj knjizi. S time bi trebala biti pobijena teorija 1 knjiga =1 sezonaoni će to riktati kako im paše onda
- Chmoljo
#130 Re: A Song of Ice & Fire
nemoj to raditilupp wrote:Ma ya, a imao sam i osjecaj da u seriji sve ide prebrzo i da preskacu mnogo detalja(iako nisam procitao nijednu knjigu) tako da danas uzimam drugu knjigu te picim od stranice 188 do kraja ^^Chmoljo wrote:e jebi ga ondalupp wrote:Provjerio sam danas licno dokle je dosla serija, za veliko iznenadjenje vec su stigli do 187 stranice u drugoj knjizi. S time bi trebala biti pobijena teorija 1 knjiga =1 sezonaoni će to riktati kako im paše onda
pogubićeš se u detaljima, a prva knjiga je idealan uvod u cijelu priču jer nema mnogo konkretne radnje... Jon tek odlazi na Zid, Eddard dobija pismo o zavjeri, Brannov "pad", pokušaj ubistva... veza sa vukovima...
sve ima to svoje
-
elSaik
#131 Re: A Song of Ice & Fire
Onda, drug, ja ne znam koju ti knjigu imaš.
Otvorio sam hrvatsko izdanje, pošto englesko nemam na laptopu, a knjiga mi je kod havera:
Dok su njegovi ljudi umirali oko njega, Maloprsti izvuče Nedov bo-dež iz korica i gurne mu ga pod bradu. Njegov osmijeh bio je pokajnički "Upozorio sam vas da mi ne vjerujete, znate."
To je ujedno i posljednja scena u seriji. U mom skenu se nalazi na stranici 372. od 576 prve knjige.
1 sezona = 1 knjiga, valjda mi koji pratimo Martinov blog, 2 community foruma, te smo pročitali sve knjige makar jednom, znamo bolje od nekoga ko nije pročitao nijednu knjigu!?
PS Samu radnju se ne može "pratiti" na klasičan način, gledajući "aha, u seriji su došli dotle, dakle u knjizi do te i te stranice." Zašto? Zato što knjiga ne prati jednu priču cijelo vrijeme pa da možeš kroz istu napredovati, već prati likove, jednog po jednog. Tako mogu u jednom trenutku biti na 7. Nedovom poglavlju što bi bilo preko pola knjige, a da sa Tyrinom nisu došli ni do 5. njegovog što je 200 stranica u knjizi ranije, ili da su sa Daenerys već na kraju knjige, jer je ona imala malo radnje.
Otvorio sam hrvatsko izdanje, pošto englesko nemam na laptopu, a knjiga mi je kod havera:
Dok su njegovi ljudi umirali oko njega, Maloprsti izvuče Nedov bo-dež iz korica i gurne mu ga pod bradu. Njegov osmijeh bio je pokajnički "Upozorio sam vas da mi ne vjerujete, znate."
To je ujedno i posljednja scena u seriji. U mom skenu se nalazi na stranici 372. od 576 prve knjige.
1 sezona = 1 knjiga, valjda mi koji pratimo Martinov blog, 2 community foruma, te smo pročitali sve knjige makar jednom, znamo bolje od nekoga ko nije pročitao nijednu knjigu!?
PS Samu radnju se ne može "pratiti" na klasičan način, gledajući "aha, u seriji su došli dotle, dakle u knjizi do te i te stranice." Zašto? Zato što knjiga ne prati jednu priču cijelo vrijeme pa da možeš kroz istu napredovati, već prati likove, jednog po jednog. Tako mogu u jednom trenutku biti na 7. Nedovom poglavlju što bi bilo preko pola knjige, a da sa Tyrinom nisu došli ni do 5. njegovog što je 200 stranica u knjizi ranije, ili da su sa Daenerys već na kraju knjige, jer je ona imala malo radnje.
- Chmoljo
#132 Re: A Song of Ice & Fire
hm, to jeste. ma generalno ja mislim da će kraj sezone biti ko i u knjizi: ubijanje Eddarda, bježanje Arye... i to je to... za ostale likove se i ne sjećam šta je bilo... kroz suze je jako teško čitatielSaik wrote:Onda, drug, ja ne znam koju ti knjigu imaš.
-
elSaik
#133 Re: A Song of Ice & Fire
Tower od the Hand site je organizovao nedavno The Dead Pool Dance gdje su fanovi glasali za likove za koje smatraju da će najvjerovatnije umrijeti u Plesu.
Rezultati glasanja >>> http://towerofthehand.com/blog/2011/05/ ... index.html
Samo ne kontam zašto su dozvolili da se Catelyn nađe u izboru s obzirom da je ona zombi.
Rezultati glasanja >>> http://towerofthehand.com/blog/2011/05/ ... index.html
Samo ne kontam zašto su dozvolili da se Catelyn nađe u izboru s obzirom da je ona zombi.
- lupp
#134 Re: A Song of Ice & Fire
Hm upravo sam malo googlo i izgleda da sam uzeo neko izdanje u ruke gdje je game of thrones podjeljen u dva djela, my bad ^^
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#135 Re: A Song of Ice & Fire
očito je podijeljeno u 2 dijela
jer se pravi drugi nastavak ne zove game of thrones
ja veceras završavam knjigu
jer se pravi drugi nastavak ne zove game of thrones
ja veceras završavam knjigu
-
elSaik
#136 Re: A Song of Ice & Fire
Dugo ti je, vala, trebalo.
- Truba
#137 Re: A Song of Ice & Fire
pa oborio sam osobni rekord
čitao sam 30 stranica dnevno faktički a prosjek je 10
počeo sam čitati 17.5.
čitao sam 30 stranica dnevno faktički a prosjek je 10
počeo sam čitati 17.5.
- Chmoljo
#138 Re: A Song of Ice & Fire
komi wrote:pa oborio sam osobni rekord
čitao sam 30 stranica dnevno faktički a prosjek je 10![]()
počeo sam čitati 17.5.
to čito poglavlje-dva dnevno?
- Truba
#139 Re: A Song of Ice & Fire
tako ja inače čitam poglavlje dnevno... eventualno 2 ako su po stranicu dvije
ja to zovem grickanje
sad sam napravio iznimku evo još poglavlje i kraaaj
ja to zovem grickanje
- Chmoljo
#140 Re: A Song of Ice & Fire
komi wrote:tako ja inače čitam poglavlje dnevno... eventualno 2 ako su po stranicu dvije![]()
ja to zovem grickanje
neka, neka... navući ćeš se ti još više, poslije početka čitanja drge knjige... kad se zakuha
- Truba
#141 Re: A Song of Ice & Fire
eh... čitanje knjiga kod mene ti je kao kometa koja dođe na nebo i onda se vrati za 75 godina
gudbaj topik odo ja na pješčanu planetu

gudbaj topik odo ja na pješčanu planetu
- Chmoljo
#142 Re: A Song of Ice & Fire
hajd... vidimo se kad izadje sedma knjiga... al tad ću te zatrpati spojlerima
čisto iz pakosti

-
damirdamic
#143 Re: A Song of Ice & Fire
Chmoljo wrote:tako je .u pravu ste obojica...jedna kniga jedna sezona s time da oluju maceva ima 2 nastavka u Laguninoj publikaciji ali je i ona jedna knjiga.kakva druga knjiga...joj ljudi lupaju bezvezeelSaik wrote:Onda, drug, ja ne znam koju ti knjigu imaš.
PS Samu radnju se ne može "pratiti" na klasičan način, gledajući "aha, u seriji su došli dotle, dakle u knjizi do te i te stranice." Zašto? Zato što knjiga ne prati jednu priču cijelo vrijeme pa da možeš kroz istu napredovati, već prati likove, jednog po jednog. Tako mogu u jednom trenutku biti na 7. Nedovom poglavlju što bi bilo preko pola knjige, a da sa Tyrinom nisu došli ni do 5. njegovog što je 200 stranica u knjizi ranije, ili da su sa Daenerys već na kraju knjige, jer je ona imala malo radnje.![]()
hm, to jeste. ma generalno ja mislim da će kraj sezone biti ko i u knjizi: ubijanje Eddarda, bježanje Arye... i to je to... za ostale likove se i ne sjećam šta je bilo... kroz suze je jako teško čitati![]()
- Truba
#144 Re: A Song of Ice & Fire
evo sve sam zaboravio šta ste spojlaliChmoljo wrote:hajd... vidimo se kad izadje sedma knjiga... al tad ću te zatrpati spojlerimačisto iz pakosti
![]()
što ne znači da se neću sjetiti kad budem čitao
mada ja to tretiram kao glasinu
- Chmoljo
#145 Re: A Song of Ice & Fire
neka, neka, plakaćeš ko i ja što samkomi wrote:evo sve sam zaboravio šta ste spojlaliChmoljo wrote:hajd... vidimo se kad izadje sedma knjiga... al tad ću te zatrpati spojlerimačisto iz pakosti
![]()
što ne znači da se neću sjetiti kad budem čitao
mada ja to tretiram kao glasinupa mi bude lakše
- Dasi
#146 Re: A Song of Ice & Fire
Sa jednog drugog foruma
edit: 179kn=50KM Game of Thrones hrvatsko izdanje pffffff
Znal' ko koliko u ovome ima istine? Juce sam htio kupiti Lagunino izdanje i sjetim se ovog posta tako da sam ostao bez knjige. Sad razmisljam o hrvatskom izdanju, znal' neko koliko su rapa njihova izdanja, i gdje ima da se kupe u Zagrebu?I naravno, pre nego što kažete da Nikola bolje zna od bilo koga jer mu se zalomilo da prevodi Martina, znajte sledeće: to je čovek koji je iz srpskog izdanja izbacio nekoliko desetina strana po svakoj knjizi jer je u brzini prevođenja preskakao cele pasuse koje ga je mrzelo da prevodi, reč je o čoveku čije prevode niko ne kontroliše jer to treba da se plati pa čitaoci dobijaju sakate knjige, on nema nikakvo formalno obrazovanje pogotovu ne ono koje je neophodno za prevodilački posao i reč je o čoveku koji zdušno prezire ljubitelje fantastike i smatra ih polupismenom marvom što možete naći na nekim drugim forumima. Ja sada ne znam koji su ti forumi jer sam to čitao pre mnogo godina i to mi je pokazao prijatelj koji je radio za Lagunu. Ukoliko uspete da nađete te forume i teme gde su Nikolu ispravljali neki ljudi daleko pismeniji od njega, naći ćete i ostale propuste u prevodu koje su mu našli.
edit: 179kn=50KM Game of Thrones hrvatsko izdanje pffffff
-
elSaik
#147 Re: A Song of Ice & Fire
Hrvatska su ti preskupa. A za to ne znam, fakat. Nikola mi se čini rega lik koji obožava Martinov serijal, a valjda bi se više pričalo o tome da zaista u knjigama fale na desetine stranice.
Svakako, ukoliko znaš iole engleski, čitaj original! Hem je jeftiniji hem je daleko bolje čitati tako.
Za Chmolju (i druge koji su prošli Crveno vjenčanje): http://www.robertsewell.ca/living4.html
Svakako, ukoliko znaš iole engleski, čitaj original! Hem je jeftiniji hem je daleko bolje čitati tako.
Za Chmolju (i druge koji su prošli Crveno vjenčanje): http://www.robertsewell.ca/living4.html
-
elSaik
#148 Re: A Song of Ice & Fire
@Dasi - evo ti rasprave povodom prevoda: http://www.znaksagite.com/diskusije/ind ... ic=1346.50
- Chmoljo
#149 Re: A Song of Ice & Fire
misliš da je ovdje našo inspiraciju?elSaik wrote:Hrvatska su ti preskupa. A za to ne znam, fakat. Nikola mi se čini rega lik koji obožava Martinov serijal, a valjda bi se više pričalo o tome da zaista u knjigama fale na desetine stranice.![]()
-
elSaik
#150 Re: A Song of Ice & Fire
Ne mislim, znam. Njegove riječi. Naletih u nekom intervjuu sa njim.Chmoljo wrote:misliš da je ovdje našo inspiraciju?elSaik wrote:Hrvatska su ti preskupa. A za to ne znam, fakat. Nikola mi se čini rega lik koji obožava Martinov serijal, a valjda bi se više pričalo o tome da zaista u knjigama fale na desetine stranice.![]()