A Song of Ice & Fire

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
DON_eARL

#126 Re: A Song of Ice & Fire

Post by DON_eARL »

Gdje u Sa mogu naci knjigu? Kupujem ili primam na poklon, ako neko ima dvije. :D
lupp

#127 Re: A Song of Ice & Fire

Post by lupp »

Provjerio sam danas licno dokle je dosla serija, za veliko iznenadjenje vec su stigli do 187 stranice u drugoj knjizi. S time bi trebala biti pobijena teorija 1 knjiga =1 sezona
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#128 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

lupp wrote:Provjerio sam danas licno dokle je dosla serija, za veliko iznenadjenje vec su stigli do 187 stranice u drugoj knjizi. S time bi trebala biti pobijena teorija 1 knjiga =1 sezona
e jebi ga onda :mrgreen: oni će to riktati kako im paše onda :mrgreen:
lupp

#129 Re: A Song of Ice & Fire

Post by lupp »

Chmoljo wrote:
lupp wrote:Provjerio sam danas licno dokle je dosla serija, za veliko iznenadjenje vec su stigli do 187 stranice u drugoj knjizi. S time bi trebala biti pobijena teorija 1 knjiga =1 sezona
Ma ya, a imao sam i osjecaj da u seriji sve ide prebrzo i da preskacu mnogo detalja(iako nisam procitao nijednu knjigu) tako da danas uzimam drugu knjigu te picim od stranice 188 do kraja ^^
Chmoljo

#130 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

lupp wrote:
Chmoljo wrote:
Ma ya, a imao sam i osjecaj da u seriji sve ide prebrzo i da preskacu mnogo detalja(iako nisam procitao nijednu knjigu) tako da danas uzimam drugu knjigu te picim od stranice 188 do kraja ^^
nemoj to raditi :) ako ćeš čitati knjige, bitno ti je da čitaš od početka :)

pogubićeš se u detaljima, a prva knjiga je idealan uvod u cijelu priču jer nema mnogo konkretne radnje... Jon tek odlazi na Zid, Eddard dobija pismo o zavjeri, Brannov "pad", pokušaj ubistva... veza sa vukovima...

sve ima to svoje ;) poslušaj moj savjet i čitaj knjige od početka :)
elSaik

#131 Re: A Song of Ice & Fire

Post by elSaik »

Onda, drug, ja ne znam koju ti knjigu imaš.

Otvorio sam hrvatsko izdanje, pošto englesko nemam na laptopu, a knjiga mi je kod havera:
Dok su njegovi ljudi umirali oko njega, Maloprsti izvuče Nedov bo-dež iz korica i gurne mu ga pod bradu. Njegov osmijeh bio je pokajnički "Upozorio sam vas da mi ne vjerujete, znate."

To je ujedno i posljednja scena u seriji. U mom skenu se nalazi na stranici 372. od 576 prve knjige.

1 sezona = 1 knjiga, valjda mi koji pratimo Martinov blog, 2 community foruma, te smo pročitali sve knjige makar jednom, znamo bolje od nekoga ko nije pročitao nijednu knjigu!?

PS Samu radnju se ne može "pratiti" na klasičan način, gledajući "aha, u seriji su došli dotle, dakle u knjizi do te i te stranice." Zašto? Zato što knjiga ne prati jednu priču cijelo vrijeme pa da možeš kroz istu napredovati, već prati likove, jednog po jednog. Tako mogu u jednom trenutku biti na 7. Nedovom poglavlju što bi bilo preko pola knjige, a da sa Tyrinom nisu došli ni do 5. njegovog što je 200 stranica u knjizi ranije, ili da su sa Daenerys već na kraju knjige, jer je ona imala malo radnje.
Chmoljo

#132 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

elSaik wrote:Onda, drug, ja ne znam koju ti knjigu imaš.

Otvorio sam hrvatsko izdanje, pošto englesko nemam na laptopu, a knjiga mi je kod havera:
Dok su njegovi ljudi umirali oko njega, Maloprsti izvuče Nedov bo-dež iz korica i gurne mu ga pod bradu. Njegov osmijeh bio je pokajnički "Upozorio sam vas da mi ne vjerujete, znate."

To je ujedno i posljednja scena u seriji. U mom skenu se nalazi na stranici 372. od 576 prve knjige.

1 sezona = 1 knjiga, valjda mi koji pratimo Martinov blog, 2 community foruma, te smo pročitali sve knjige makar jednom, znamo bolje od nekoga ko nije pročitao nijednu knjigu!?

PS Samu radnju se ne može "pratiti" na klasičan način, gledajući "aha, u seriji su došli dotle, dakle u knjizi do te i te stranice." Zašto? Zato što knjiga ne prati jednu priču cijelo vrijeme pa da možeš kroz istu napredovati, već prati likove, jednog po jednog. Tako mogu u jednom trenutku biti na 7. Nedovom poglavlju što bi bilo preko pola knjige, a da sa Tyrinom nisu došli ni do 5. njegovog što je 200 stranica u knjizi ranije, ili da su sa Daenerys već na kraju knjige, jer je ona imala malo radnje.
hm, to jeste. ma generalno ja mislim da će kraj sezone biti ko i u knjizi: ubijanje Eddarda, bježanje Arye... i to je to... za ostale likove se i ne sjećam šta je bilo... kroz suze je jako teško čitati :oops: :mrgreen:
elSaik

#133 Re: A Song of Ice & Fire

Post by elSaik »

Tower od the Hand site je organizovao nedavno The Dead Pool Dance gdje su fanovi glasali za likove za koje smatraju da će najvjerovatnije umrijeti u Plesu. :mrgreen:

Rezultati glasanja >>> http://towerofthehand.com/blog/2011/05/ ... index.html

8-)

Samo ne kontam zašto su dozvolili da se Catelyn nađe u izboru s obzirom da je ona zombi. :mrgreen:
lupp

#134 Re: A Song of Ice & Fire

Post by lupp »

Hm upravo sam malo googlo i izgleda da sam uzeo neko izdanje u ruke gdje je game of thrones podjeljen u dva djela, my bad ^^
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#135 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Truba »

očito je podijeljeno u 2 dijela
jer se pravi drugi nastavak ne zove game of thrones :mrgreen:

ja veceras završavam knjigu
elSaik

#136 Re: A Song of Ice & Fire

Post by elSaik »

Dugo ti je, vala, trebalo.
Truba

#137 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Truba »

pa oborio sam osobni rekord
čitao sam 30 stranica dnevno faktički a prosjek je 10 :mrgreen:
počeo sam čitati 17.5. :lol:
Chmoljo

#138 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

komi wrote:pa oborio sam osobni rekord
čitao sam 30 stranica dnevno faktički a prosjek je 10 :mrgreen:
počeo sam čitati 17.5. :lol:
:mrgreen:

to čito poglavlje-dva dnevno? :mrgreen: :mrgreen: :skoljka:
Truba

#139 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Truba »

tako ja inače čitam poglavlje dnevno... eventualno 2 ako su po stranicu dvije :mrgreen:
ja to zovem grickanje
sad sam napravio iznimku evo još poglavlje i kraaaj :mrgreen:
Chmoljo

#140 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

komi wrote:tako ja inače čitam poglavlje dnevno... eventualno 2 ako su po stranicu dvije :mrgreen:
ja to zovem grickanje
sad sam napravio iznimku evo još poglavlje i kraaaj :mrgreen:
:mrgreen:

neka, neka... navući ćeš se ti još više, poslije početka čitanja drge knjige... kad se zakuha :mrgreen:
Truba

#141 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Truba »

eh... čitanje knjiga kod mene ti je kao kometa koja dođe na nebo i onda se vrati za 75 godina :lol: :lol: :lol:

gudbaj topik odo ja na pješčanu planetu :D 8)
Chmoljo

#142 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

hajd... vidimo se kad izadje sedma knjiga... al tad ću te zatrpati spojlerima :mrgreen: čisto iz pakosti :lol: :mrgreen:
damirdamic

#143 Re: A Song of Ice & Fire

Post by damirdamic »

Chmoljo wrote:
elSaik wrote:Onda, drug, ja ne znam koju ti knjigu imaš.

tako je .u pravu ste obojica...jedna kniga jedna sezona s time da oluju maceva ima 2 nastavka u Laguninoj publikaciji ali je i ona jedna knjiga.kakva druga knjiga...joj ljudi lupaju bezveze :lol:

hm, to jeste. ma generalno ja mislim da će kraj sezone biti ko i u knjizi: ubijanje Eddarda, bježanje Arye... i to je to... za ostale likove se i ne sjećam šta je bilo... kroz suze je jako teško čitati :oops: :mrgreen:
Truba

#144 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Truba »

Chmoljo wrote:hajd... vidimo se kad izadje sedma knjiga... al tad ću te zatrpati spojlerima :mrgreen: čisto iz pakosti :lol: :mrgreen:
evo sve sam zaboravio šta ste spojlali
što ne znači da se neću sjetiti kad budem čitao

mada ja to tretiram kao glasinu :D pa mi bude lakše :lol:
Chmoljo

#145 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

komi wrote:
Chmoljo wrote:hajd... vidimo se kad izadje sedma knjiga... al tad ću te zatrpati spojlerima :mrgreen: čisto iz pakosti :lol: :mrgreen:
evo sve sam zaboravio šta ste spojlali
što ne znači da se neću sjetiti kad budem čitao

mada ja to tretiram kao glasinu :D pa mi bude lakše :lol:
neka, neka, plakaćeš ko i ja što sam :lol:
Dasi

#146 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Dasi »

Sa jednog drugog foruma
I naravno, pre nego što kažete da Nikola bolje zna od bilo koga jer mu se zalomilo da prevodi Martina, znajte sledeće: to je čovek koji je iz srpskog izdanja izbacio nekoliko desetina strana po svakoj knjizi jer je u brzini prevođenja preskakao cele pasuse koje ga je mrzelo da prevodi, reč je o čoveku čije prevode niko ne kontroliše jer to treba da se plati pa čitaoci dobijaju sakate knjige, on nema nikakvo formalno obrazovanje pogotovu ne ono koje je neophodno za prevodilački posao i reč je o čoveku koji zdušno prezire ljubitelje fantastike i smatra ih polupismenom marvom što možete naći na nekim drugim forumima. Ja sada ne znam koji su ti forumi jer sam to čitao pre mnogo godina i to mi je pokazao prijatelj koji je radio za Lagunu. Ukoliko uspete da nađete te forume i teme gde su Nikolu ispravljali neki ljudi daleko pismeniji od njega, naći ćete i ostale propuste u prevodu koje su mu našli.
Znal' ko koliko u ovome ima istine? Juce sam htio kupiti Lagunino izdanje i sjetim se ovog posta tako da sam ostao bez knjige. Sad razmisljam o hrvatskom izdanju, znal' neko koliko su rapa njihova izdanja, i gdje ima da se kupe u Zagrebu?

edit: 179kn=50KM Game of Thrones hrvatsko izdanje pffffff :(
elSaik

#147 Re: A Song of Ice & Fire

Post by elSaik »

Hrvatska su ti preskupa. A za to ne znam, fakat. Nikola mi se čini rega lik koji obožava Martinov serijal, a valjda bi se više pričalo o tome da zaista u knjigama fale na desetine stranice. :shock:

Svakako, ukoliko znaš iole engleski, čitaj original! Hem je jeftiniji hem je daleko bolje čitati tako.

Za Chmolju (i druge koji su prošli Crveno vjenčanje): http://www.robertsewell.ca/living4.html
elSaik

#148 Re: A Song of Ice & Fire

Post by elSaik »

@Dasi - evo ti rasprave povodom prevoda: http://www.znaksagite.com/diskusije/ind ... ic=1346.50
Chmoljo

#149 Re: A Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

elSaik wrote:Hrvatska su ti preskupa. A za to ne znam, fakat. Nikola mi se čini rega lik koji obožava Martinov serijal, a valjda bi se više pričalo o tome da zaista u knjigama fale na desetine stranice. :shock:

Svakako, ukoliko znaš iole engleski, čitaj original! Hem je jeftiniji hem je daleko bolje čitati tako.

Za Chmolju (i druge koji su prošli Crveno vjenčanje): http://www.robertsewell.ca/living4.html
misliš da je ovdje našo inspiraciju? :mrgreen:
elSaik

#150 Re: A Song of Ice & Fire

Post by elSaik »

Chmoljo wrote:
elSaik wrote:Hrvatska su ti preskupa. A za to ne znam, fakat. Nikola mi se čini rega lik koji obožava Martinov serijal, a valjda bi se više pričalo o tome da zaista u knjigama fale na desetine stranice. :shock:

misliš da je ovdje našo inspiraciju? :mrgreen:
Ne mislim, znam. Njegove riječi. Naletih u nekom intervjuu sa njim. :mrgreen:
Post Reply